Alaposan ráver a lakáshitelekre a korábbi évek mumusa

Az első negyedévben a devizahitel-válságban sok család vesztét okozó szabadfelhasználású jelzáloghitel-szerződések átlagos összege 70 százalékkal múlta felül a lakáscélú hitelszerződések 10 millió forint alá csúszó szerződéses összegét. A lakáshitel piac összezuhanását a szabadfelhasználású hitelek minimális zsugorodással megúszták, ami a BiztosDöntés.hu szerint azzal magyarázható, hogy a nagyobb összegű beruházások finanszírozást ez a termék veszi át a jelentősen megdrágult személyi kölcsönöktől.

Alaposan ráver a lakáshitelekre a korábbi évek mumusa

Hihetetlen csúcsok

Miközben drámai mértékben, 70 százalékkal megzuhant az érdeklődés a lakáshitelek iránt, a szabadfelhasználású jelzáloghitelek piaca tartja magát: az év első 3 hónapjában 17,3 milliárd forint értékben vettek fel kötetlen célra jelzáloghitelt az emberek, ami csak 13,4 százalékos visszaesést takar. A visszaesés nagyjából a személyi kölcsönök keresletének csökkenésével azonos – hívta fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

A szabadfelhasználású jelzáloghitelek utoljára 6 éve, 2017. elején tudtak akkora részt kihasítani maguknak a lakossági hitelpiacból, mint idén év elején: az év első 3 hónapjában a folyósított kölcsönök 5,6 százalékát így vették fel a háztartások. Tavaly decemberben a folyósított lakáshitelek értékének 19 százalékára rúgott az emberek által igényelt 7,8 milliárd forintnyi szabadfelhasználású jelzáloghitel összege, ennél magasabb részarányra 10 éve nem volt példa a szakértő szerint. 

Arra ugyanakkor a hazai hiteltörténelemben még nem volt példa, hogy a szabad felhasználásra folyósított jelzáloghitelek átlagosösszege immár 8. hónapja rendre meghaladja a lakáscélú hitelként a lakossági szerződések átlagértékét. Az idei év első három hónapjában megkötött szabadfelhasználású szerződések átlagos összege 16,15 millió forint volt, ami közel 70 százalékkal magasabb, mint a lakáshitel szerződések 2019. után ismét 10 millió forint alá zuhanó I. negyedéves átlagösszege – hívta fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. 

A személyi hitel vetélytársa lett

Arra nehéz magyarázatot találni, hogy miként nőhetett egy év alatt negyedével a szabadfelhasználású jelzáloghitelek átlagos szerződési összege, miközben a lakáshitelek esetében 30, a személyi kölcsönöké pedig éves szinten 14 százalékos visszaesést mutatnak a statisztikák.

Gergely Péter szerint egyrészt a kötöttebb feltételekkel rendelkező, bürokratikusabb felújítási, korszerűsítési lakáscélú hitelek helyett veszik fel a szabadfelhasználású jelzáloghitelt a lakásukat renoválni akarók – például azok, akik a múlt év őszi zárás előtt még be tudtak jelentkezni napelem-rendszer telepítésre és akiket – függetlenül a beruházásokat nem igazán támogató jelenlegi gazdasági helyzettől – nyom a megvalósítási határidő.

Korábban ilyen beruházásokat a háztartások jó része személyi hitel felvételéből finanszírozta, de az mára változott. Egyrészt a magas infláció miatt megugró áraknak köszönhetően a személyi kölcsönök 7-9 millió forintos felső értékhatára már nem feltétlenül elegendő egy-egy komolyabb beruházás finanszírozására. 

Másrészt – emlékeztetett a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője – ekkora összegeknél már a futamidő is komoly kérdés: míg személyi kölcsön esetében 7-8 éves finanszírozást vállalnak maximum a bankok, addig a szabadfelhasználású jelzáloghitelt akár 20 évre is felvehetik a családok. 

Ráadásul – teszi hozzá Gergely Péter - a személyi kölcsönök és a szabadfelhasználású hitelek közötti kamatkülönbség szintén 6 éves csúcson van – 8-9 százalékkal kisebb, 10,5 százalék körüli kamaton lehet ma szabadfelhasználású jelzáloghitelt igényelni, mint a személyi hitelek 19 százalék körüli jelenlegi átlagos THM-je. Ennek köszönhetően egy extra nagy, 10 milliós, 8 éves futamidejű személyi kölcsön havi 203 ezer forintos törlesztőrészlete közel harmadával nagyobb, mint egy hasonló feltételekkel bíró szabadfelhasználású jelzáloghitel 154 ezer forint körüli törlesztője. Ráadásul - utalt vissza a futamidőben lévő hatalmas különbségre a szakértő – ugyanekkora hitelt 20 éves törlesztéssel 100 ezer forint alatti törlesztőrészlettel meg lehet úszni.

Vannak veszélyek – de fékek és ellensúlyok is

Attól a BiztosDöntés.hu szakértője szerint egyelőre nem kell tartani, hogy a háztartások még egyszer elkövetik majd azt a hibát, amit a 2008-as válság idején – amikor nem egyszer családi utazások és nagyképernyős tv-k vásárlása érdekében zálogosították el deviza szabadfelhasználású hitellel lakásukat a családok. Ám annak a veszélye fennáll, hogy néhányan a kamatemelések előtti hónapokban már megszokott személyi hitel helyett most szabadfelhasználású jelzáloghitel fedezet mellett vásárolnak az ugyancsak megdrágult autópiacon. Ugyanakkor Gergely Péter szerint a lakosság valóban tanult a korábbi hibáiból, 
ráadásul a hitelfék szabályok – amelyeket a hitelhez elvárt jövedelem emelésével júliustól szigorít is az MNB – továbbra is védik a háztartásokat.

Netrisk: a vizet tartják a legnagyobb veszedelemnek a lakásbiztosításoknál

Az elmúlt napokat jellemző télies, havas időjárás ismét megmutatta, hogy érdemes védekezni a különböző káreseményekkel szemben. Azok, akik a Netrisknél novemberben lakásbiztosítást kötöttek elsősorban a vízkárokra igyekeznek felkészülni. Az esetlegesen elfolyó vízre 59 százalékuk vett igénybe kiegészítő szolgáltatást, ablakbeázásra 52 százalékuk, míg tetőbeázásra 43 százalékuk - közölte a cég.
2023. 12. 11. 17:30
Megosztás:

Az idei erőteljes fékezés után 2024-ben már lassú kilábalás indulhat a lakáspiacon

A NAV idei első háromnegyedéves adatait feldolgozó elemzés az előző év hasonló időszakához viszonyítva országosan 12%-os drágulást mutat nominálisan, ami reál értéken nagyjából 9%-os csökkenést jelent. Mivel a fővárosi forgalom csupán 15%-kal esett vissza, szemben a többi településtípus átlagosan 40-50%-os mutatójával, idén az amúgy is a legnagyobb ütemű, 13%-os drágulást produkáló, legmagasabb árú budapesti adásvételek nagyobb súlyt tesznek ki az árindexben, amit ennek megfelelőenkorrigáltunk. A megyei jogú városok 12%-kal drágultak, a kisebb városok árszintje átlagosan 8%-kal emelkedett, míg a községekben 1% körüli csökkenés volt egy év alatt.
2023. 12. 11. 17:00
Megosztás:

Magyar innováció forradalmasítja az őssejt-donációkat

A Gloster Infokommunikációs Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (Gloster) globális csontvelő donor és őssejt nyilvántartó rendszert fejleszt a Német Vöröskeresztnek 250 ezer euróért (mintegy 95 millió forint) - közölte a cég hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2023. 12. 11. 16:30
Megosztás:

Kerékpárút épült Kéthely és Balatonmáriafürdő között

Befejeződött a kerékpárút építése a Somogy vármegyei Kéthely és Balatonmáriafürdő között, a 465 millió forintos beruházás utolsó ütemének műszaki átadására hétfőn került sor - tájékoztatta Kéthely önkormányzata az MTI-t.
2023. 12. 11. 16:00
Megosztás:

Zajlik az elmúlt évek uniós projektjeinek zárása

Zajlik a 2014-2020-as időszakban finanszírozott uniós projektek zárása és elszámolása, az eddigi adatok alapján Magyarország pénzügyi kerete 95 százalékát használta fel - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az Országgyűlés gazdasági bizottsága ülésén hétfői meghallgatásán.
2023. 12. 11. 15:30
Megosztás:

Nyereséges évet zár a Start Garancia Zrt.

Idén is eredményesen támogatta a gazdaságfejlesztési célokat a 100 százalékos állami tulajdonban lévő Start Garancia Zrt. : a társaság kezességvállalási állománya december elejére elérte a 300 milliárd forintot, ami közel 50 százalékkal több a tavaly év véginél - közölte a társaság az MTI-vel hétfőn.
2023. 12. 11. 15:00
Megosztás:

Zárult a Virginia dohány felvásárlása

Eredményesen, 49 százalékos növekedéssel zárta a Virginia dohány felvásárlását a tavalyi évhez képest a Continental Dohányipari Csoport dohánytermesztésért és feldolgozásért felelős tagja, a DOFER Dohányfermentáló Zrt. (DOFER Zrt.) - közölte az MTI-vel a vállalat.
2023. 12. 11. 14:30
Megosztás:

Meghosszabbította az Unió a Malival szemben bevezetett korlátozó intézkedéseket

Az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei további egy évvel, 2024. december 14-ig meghosszabbították a Malival szemben 2021-ben elrendelt korlátozó intézkedések hatályát - tájékoztatott az uniós tanács hétfőn.
2023. 12. 11. 14:00
Megosztás:

Az igazi gondoskodás nem a segélyek világa

Az igazi gondoskodás nem a segélyek világa, ha lehet, jövedelmet és bért kell biztosítani mindenkinek; ezt a "melót" nem végezte el a baloldali kormányzás 2010. előtt - jelentette ki a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) rehabilitációs konferenciáján hétfőn Budapesten, a BKIK székházában.
2023. 12. 11. 13:30
Megosztás:

Korszerűsítették a Műjégpálya, a Magyar Zene Háza, az Olof Palme Ház és a Néprajzi Múzeum távhűtését

Mintegy 227 millió forintból korszerűsítették a Műjégpálya, a Magyar Zene Háza, az Olof Palme Ház és a Néprajzi Múzeum távhűtését - közölte a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. hétfőn az MTI-vel.
2023. 12. 11. 13:00
Megosztás:

Nőtt a száz legeredményesebb vasi cég árbevétele 2022-ben

A száz legeredményesebb Vas vármegyei vállalkozás nettó árbevétele 2022-ben együttesen meghaladta az 1882,712 milliárd forintot, ez 18,7 százalékkal több, mint az évben - olvasható a TOP 100 Vas vármegye című, hétfőn Szombathelyen bemutatott kiadványban.
2023. 12. 11. 12:30
Megosztás:

Csökkent az éves infláció Csehországban

Novemberben az éves infláció 7,3 százalékra mérséklődött az októberi 8,5 százalékról Csehországban - közölte hétfőn a Cseh Statisztikai Hivatal Prágában.
2023. 12. 11. 12:00
Megosztás:

Miskolc jövőre U16-os női kosárlabda Eb-t rendez

Miskolcon rendezik jövőre az U16-os női kosárlabda Európa-bajnokságot.
2023. 12. 11. 11:30
Megosztás:

A digitalizáció csak lassan érvényesül a könyvpiacon

A magyarok 42 százaléka olvas valamilyen gyakorisággal nyomtatott könyvet, ez az érték e-könyvek esetén 11 százalék, míg az e-hangoskönyveknél 7 százalék - állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megbízásából készült kutatás, amelynek eredményéről hétfőn tájékoztatta az MTI-t a hatóság kommunikációs igazgatóság.
2023. 12. 11. 11:00
Megosztás:

Szinte semmit se változtak az indexek az európai tőzsdéken

Vegyesen, alig változó indexekkel indult hétfőn a kereskedés a főbb euróai értékpapírpiacokon. A tőzsdék pénteken indexemelkedéssel zártak.
2023. 12. 11. 10:30
Megosztás:

Kisebb emelkedéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde

Enyhe emelkedéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint, miután a BUX 244,97 pontos, 0,42 százalékos emelkedéssel, 58 669,83 ponton, új történelmi rekordon zárt pénteken.
2023. 12. 11. 10:00
Megosztás:

A márkanév tényleg a mindenség?

A nutellás kenyeret szereted? - miközben megfogalmazzuk ezt a kérdést, mind ugyanarra a mogyorókrémre gondolunk. De sokan nem is a Nutellát szeretjük, hanem magát a mogyorókrémet, csokikrémet. Erős berögződésként maradhatott meg gyerekkorunkból a Nutella márka neve. Vajon hány ilyen márka neve maradt meg bennünk egy-egy termékcsoport “gyűjtőneveként”?
2023. 12. 11. 09:45
Megosztás:

Többféle férfi stoplis cipő közül tudunk válogatni

A labdarúgáshoz általában az egyik legfontosabb kiegészítő a focicipő. Ma már többféle típus is elérhető a piacon. Az is befolyásoló tényező, hogy pontosan milyen pályán akarjuk a lábunkra húzni az adott modellt. Természetes fűvel borított futballpályán a stoplis cipő lesz a legjobb választás.
2023. 12. 11. 09:15
Megosztás:

Erősödéssel nyitott ma reggel a forint

Erősödött a forint hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 12. 11. 08:30
Megosztás:

Újabb mérföldkő gazdaságfehérítésben

Már másfél millióan regisztráltak a NAV online számlarendszerébe, amely 2018. július 1-jén debütált, közülük mintegy 1,3 millióan már szolgáltattak is adatot.
2023. 12. 11. 08:00
Megosztás: