Albérleti kihívások: költségspórolás és lakásmegosztás

A magyar felnőtt lakosság egyötöde albérletben lakik, 7 százalék pedig a közeljövőben tervezi, hogy odaköltözik. A megkérdezettek közel fele párban osztozik a lakáson, közel harmaduk pedig kettő vagy még ennél is több társbérlővel él együtt – derült ki az OTP Bank friss felméréséből, amely arra is rávilágított, hogy a válaszadók 77 százalékánál felmerül a lakással kapcsolatos közös költségek megosztása. Erre nyújt új digitális megoldást az OTP Bank Számlabontó funkciója, amellyel néhány kattintással, fizetési kérelem formájában lehet szétosztani az összeget annyi felé, ahány felé szeretnénk.

Albérleti kihívások: költségspórolás és lakásmegosztás

A nyár második felében, a tanévkezdés közeledtével egyre nagyobb a pezsgés az albérletpiacon, ami főleg azoknak a diákoknak köszönhető, akik a tanulmányaik folytatása miatt másik városba költöznek. Bár többségében valóban a 18-39 éves korosztály teszi ki a bérlők csoportját, összességében a magyar felnőtt lakosság 20 százaléka él albérletben.

További 7 százalék jelenleg még nem lakik albérletben, viszont tervezi, hogy a közeljövőben odaköltözik – derült ki az OTP Bank friss felméréséből. A megkérdezettek 46 százaléka mondta azt, hogy ketten laknak egy albérletben, 31 százalék pedig legalább két emberrel osztozik a lakáson. Az albérlők kevesebb mint egynegyede él egyedül.

A lakás másokkal való megosztása nem minden esetben egyéni preferencia, az albérlők 18 százaléka ezzel, illetve a kényelmesnél valamivel kisebb lakás bérlésével igyekszik spórolni a lakhatásán – például többen laknak egy szobában vagy egy légtérből áll szinte az egész lakás. A megkérdezettek legnagyobb része így is (16 százalék) 90-110 ezer forintot fizet havonta a lakbérért és a rezsiért összesen. Közel minden tizedik albérlőnek 200 ezer forint feletti kiadással kell kalkulálnia. Mindössze a válaszadók 12 százaléka jön ki 50 ezer forintból egy hónapban.

Az albérlet kiadása adóköteles jövedelem, az albérlet adó 2023 összege kalkulátor segítségével könnyen kiszámolható.

Az albérletben élők a mai árak mellett nincsenek könnyű helyzetben, így aki csak teheti, valamilyen módon igyekszik csökkenteni a költségeit. Bevett szokás a kiadások megosztása azok között, akik többen élnek egy lakásban, csupán 14 százalékára jellemző, hogy mindenki önállóan vásárolja és fizeti ki a szükségleteit.

Az együtt élők közel harmadánál vannak olyan háztartási termékek, cikkek, melyeket közösen használnak és a költségeit is elosztják. A válaszadók 16 százaléknál az egyes tételeket mindig más fizeti, így nagyjából azonos arányban jön ki minden, 14 százalékánál pedig egy ember vállalja magára a fizető szerepét és a végén osztják el az összeget

„Ahhoz, hogy az albérlet költségeinek rendezése ne okozzon konfliktusokat a felek között, érdemes egy könnyen használható eszközt segítségül hívni” – mondta Szűcs Judit, az OTP Bank pénzforgalmi területének senior menedzsere. „Az OTP MobilBank Számlabontó funkciója erre remek megoldást kínál, hiszen egyszerűen annyi felé osztható szét az adott, bankkártyával kifizetett összeg, ahányan együtt élnek. Mindössze néhány kattintással jelezhetjük is egy fizetési kérelem formájában a lakótársaknak, hogy mennyivel tartoznak nekünk” – tette hozzá a szakértő. 

A Számlabontó funkció kapcsán azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a rendszer automatikusan egyenlő részekre osztja el a felek között az aktuális összeget, de ez néhány kattintással módosítható. A fizetési kérelem teljesítése egy ingyenes azonnali átutalással fog megtörténni, amiről tájékoztatást küld a rendszer. Ez az új OTP internet- és mobilbankban és az OTPdirekt internetes csatornákon követhető nyomon. Ezeken a felületeken törölni is lehet a már kiküldött fizetési kérelmeket, ha esetleg időközben valaki más módon már rendezte a rá eső részt.

Az amerikai tőzsdék zárva, pluszban állnak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az amerikai tőzsdék hétfőn nem nyitottak ki szövetségi ünnep miatt, kedden azonban már a szokásos időben kezdődik a kereskedés; a vezető nyugat-európai tőzsdék nyereséggel álltak hétfőn délután háromnegyed négykor.
2024. 05. 27. 17:00
Megosztás:

Kínában folytak egyeztetések a világ pénzügyeiről

Matolcsy György jegybankelnök is meghívást kapott az idén 10. alkalommal megrendezett Tsinghua PBCSF Global Finance Forumra, ahol az innovatív és krízisálló globális pénzügyi rendszer jövőjét, a globális gazdasági fejlődés aktualitásait és a geopolitikai kihívásokat vitatták meg a világ vezető pénzügyi szakemberei - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel.
2024. 05. 27. 16:30
Megosztás:

„Vásárold meg most, fizesd ki később” - már Magyarországon is elérhető a BNPL-szolgáltatás

Újfajta, hazánkban még kevéssé ismert szolgáltatást tett elérhetővé az MBH Bank a vállalkozások számára. A halasztott fizetés („Buy now, pay later”, BNPL) lényege az, hogy a vásárló a megvásárolt dolgokat később, akár kamatmentes részletekben fizetheti ki, miközben az eladó azonnal hozzájut az értékesített áru ellenértékéhez.
2024. 05. 27. 16:00
Megosztás:

Komoly gond lehet a nagyvállalatoknak az SAP-váltás

A következő időszakban azoknak az SAP-rendszert használó nagyvállalatoknak is át kell állniuk a megoldás új, S/4HANA változatára, akik maguktól ezt egyébként nem feltétlenül tennék meg, mert a gyártó 2027-től nem támogatja tovább a korábbi kiadásokat. Az új változat sok esetben azonban egy teljesen más architektúra, az átállás sok tekintetben csaknem olyan, mintha egy teljesen új ERP-rendszert kellene bevezetni. Ez komoly kihívásokat támaszthat a felhasználók felé, egy nem megfelelően vezényelt átállás pedig akár jelentősen visszavetheti a cég eredményességét ‒ figyelmeztet a Helix Consulting vezetője.
2024. 05. 27. 15:30
Megosztás:

Gazdaközpontúvá kell tenni az európai mezőgazdaságot

A versenyképesség, a válságkezelés, a fenntarthatóság és a tudásalapú gazdaság lesz az Európai Unió Tanácsának július elsejétől kezdődő féléves magyar elnöksége napirendjén azzal a céllal, hogy az európai mezőgazdaság gazdaközpontúvá váljon - emelte ki a magyar agrárminiszter hétfőn Brüsszelben.
2024. 05. 27. 15:00
Megosztás:

Németországban elmaradt az üzleti hangulat várt javulása májusban

Elmaradt a várakozásoktól, nem javult májusra vonatkozóan az ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe.
2024. 05. 27. 14:30
Megosztás:

Tartósan vízhiányos időszakot jelentettek

A belügyminiszter az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot 2024. május 24-i kezdettel - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) hétfőn közös közleményben az MTI-vel.
2024. 05. 27. 14:00
Megosztás:

Dunaújvárosba érkezik a Zöld Életre Valók roadshow

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Zöld Életre Valók komplex e-mobilitási roadshow-ja május 30. és június 1. között Dunaújvárosba látogat - jelentette be az MTI-nek küldött közleményében az ügynökség hétfőn.
2024. 05. 27. 13:30
Megosztás:

Összefog az Andrássy Kúria & Spa és a Tokaj Hegyalja Egyetem

Együttműködési szerződést írt alá az Andrássy Kúria & Spa és a Tokaj Hegyalja Egyetem duális képzés elindításáról, amelyben az egyetem hallgatóinak lehetőségük lesz gyakorlati tapasztalatot szerezni a hotelben, a régióban egyedülálló módon - közölte a BDPST Group az MTI-vel hétfőn.
2024. 05. 27. 13:00
Megosztás:

Átadásra kerültek az Év menedzsere elismerések

Átadták az Év menedzsere elismeréseket: a menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség immár 29. alkalommal rendezte meg az Év Menedzsere Díjátadót - közölte a szervezet az MTI-vel hétfőn.
2024. 05. 27. 12:30
Megosztás:

A nagykonyhák elengedhetetlen tartozékai: a badellák és a desszert tégelyek

A HoReCa szegmens szereplői számára sokféle berendezés és tartozék beszerzésére van szükség, ezek előzetes pénzügyi tervezést is igényelnek. A konyhák nagy mennyiségű ételt készítenek, melyeket sokszor tárolni, szállítani szükséges, a desszertek esetében pedig olyan megjelenést kell biztosítani, ami ínycsiklandó és garantálja azt, hogy a vásárló kedvet kap rá. Cikkünkben most a badellákat és a desszert tégelyeket vesszük górcső alá.
2024. 05. 27. 12:00
Megosztás:

Hogyan lehet olcsón beszerezni jó minőségű és szép függönyt?

Amikor függönyt vásárolunk, választhatunk a kész függönyök, illetve a méterben kaphatók közül. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is, ezért mérlegelni kell az elvárásainkat és a lehetőségeinket, mielőtt letesszük a voksunkat valamelyik mellett.
2024. 05. 27. 11:30
Megosztás:

Már több mint egymillió digitális BKK jegy kelt el

Már több mint egymillió jegyvásárlás történt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) digitális fizetési szolgáltatásan, a Budapest Pay&GO-n - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.
2024. 05. 27. 11:00
Megosztás:

Ne szegjünk szabályt, alapítsunk törvényesen céget!

A cégalapítás számunkra is nagyon vonzó alternatíva lehet, ha van egy alaposan átgondolt üzleti tervünk, és komolyan gondoljuk a vállalkozásunkat. Ha azonban mellette döntünk, akkor fontos, hogy mindent az aktuális törvényi szabályoknak és előírásoknak megfelelően csináljunk.
2024. 05. 27. 10:30
Megosztás:

Már több mint 90 ezer konténervonat fordult meg Kína és Európa között

Útjára indult Kínából a 2011-ben létesített rendszeres Kína-Európa vasúti teherszállító szolgáltatás 90 ezredik szerelvénye - jelentette be a kínai állami vasúttársaság.
2024. 05. 27. 10:00
Megosztás:

Vegyes kezdés az európai tőzsdéken

Vegyes indexekkel indult a kereskedés hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon.
2024. 05. 27. 09:30
Megosztás:

Enyhe pluszban nyithat ma a tőzsde

Enyhe emelkedéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX pénteken 526,62 pontos, 0,77 százalékos emelkedéssel 68 846,13 ponton zárt.
2024. 05. 27. 09:00
Megosztás:

Több mint 400 millió forintból újult meg a művelődési központ Tótkomlóson

Több mint 400 millió forint uniós támogatás segítségével újult meg a művelődési központ és könyvtár a Békés vármegyei Tótkomlóson - közölte az önkormányzat.
2024. 05. 27. 08:30
Megosztás:

Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek délutánihoz képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben. A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.
2024. 05. 27. 08:00
Megosztás:

Készen állsz az altcoin szezonra? Szakértők 100%-os növekedést jósolnak ennek a három kriptónak.

Befektetők világszerte hatalmas nyereségre törekszenek az altcoin szezonban. Mivel a Bitcoin nemrég új csúcsot ért el, a szakértők úgy vélik, hogy az altcoinok eddigi legnagyobb növekedésüket tapasztalhatják. De mely kriptovaluták teljesítenek majd a legjobban? Az elemzők szerint a Polygon, a Solana és a Rollblock lehetnek a piac nagy nyertesei. Íme, miért.
2024. 05. 27. 07:30
Megosztás: