Alig három év alatt megtérülhet a felújításra fordított pénz

Jelentős megtakarítást hozhat mind a felhasznált energia mennyiségében, mind a rezsiköltségben a magyar lakásállomány jelentős részét adó családi házak korszerűsítése: a nyílászárók cseréje, a homlokzat és a padlásfödém szigetelése, a fűtésrendszer átalakítása, vagy megújuló energia alkalmazása (hőszivattyú beépítése), illetve ezek kombinációja. Az ingatlan típusától függően a rezsi akár több mint másfél millió forinttal is csökkenhet évente, és az elavultabb házak esetében alig három év alatt már meg is térülhetnek egyes korszerűsítési munkálatok – derült ki az MBH Indexből, az MBH Jelzálogbank legfrissebb elemzéséből.

Alig három év alatt megtérülhet a felújításra fordított pénz

Az MBH Csoporthoz tartozó pénzintézet az energetikai korszerűsítésekről szóló korábbi elemzései után ezúttal azt vizsgálta, hogy milyen költségek mellett lehet felújítani a családi házakat, és milyen eredményekkel járna, mennyi idő alatt térülne meg a korszerűsítés. Mint kiderült, a felújítások sorrendje erősen függ a házak adottságaitól: az egyes korszerűsítési elemek esetén a megtérülési idők alapján más lehet az elvégzendő munkák sorrendje. 

Általánosságban elmondható, hogy a vizsgált hét háztípus mindegyikében a nyílászárók cseréje valósítható meg a legkisebb ráfordítással. Ezt a fűtésrendszer átalakítása, majd a homlokzat és a padlásfödém szigetelése követte, a legköltségesebbnek pedig a megújuló energia (levegő-víz hőszivattyú) beépítése bizonyult.

A felújítási költségek az egyes korszerűsítési elemeknél egy 1945 előtt épült, átlagosan 58 négyzetméteres családi ház esetében 1,1 és 7,1 millió forint között alakultak elemenként. Egy szintén akkoriban épült, de nagyobb, átlagosan 95 négyzetméteres háznál pedig 1,3 és 9,9 millió forint volt a bekerülési költség. Egy 1946 és 1980 között épült kisebb, átlagosan 61 négyzetméteres háznál a felújítási költségek 1 és 7,1 millió, egy nagyobb, átlagosan 100 négyzetméteres háznál pedig 1,2 és 10,5 millió forint között alakultak munkarészektől függően. Egy 1981 és 1990 közötti, átlagosan 103 négyzetméteres családi ház esetében 1,8 és 12,2 millió forint között mozgott az egyes korszerűsítési elemek költsége, míg egy 1990 és 2000 között épült, átlagosan 108 négyzetméteres ingatlannál 2,3 és 14 millió forinttal kell számolni. Egy 2001 után elkészült, átlagosan 107 négyzetméteres ház esetében 2,2 és 13,7 millió forint között alakult az egyes felújítási fázisok költsége.

A felújítási elemeket külön-külön vizsgálva, az egyes családiház-típusok esetében a legnagyobb energiamegtakarítást a megújuló energia beépítésével lehetett elérni, mind a hét kategóriában magasan ez állt az első helyen. A második legnagyobb energiamegtakarítást a homlokzat és a padlásfödém szigetelése hozta, bár az 1945 előtt épült nagyobb átlagos alapterületű házak esetén ennek előnye akár minimális lehet a fűtésrendszer átalakításhoz képest. A legkevesebb energiát a nyílászárók cseréjével lehetett megspórolni a kalkuláció szerint. A munkálatok természetesen párhuzamosan is elvégezhetők, ami ennek megfelelően nagyobb energiamegtakarítást eredményez, azonban az egyes hőszigetelési és fűtési korszerűsítések révén elérhető energiamegtakarítás nem adódik össze, ezek együttes hatását külön határozták meg a szakértők.

Az egyes felújítási munkálatok nyomán elérhető rezsiköltség-megtakarítást vizsgálva az elemzők megállapították, hogy a jelenlegi lakossági rezsiár-struktúra mellett az 1945 előtt épült házak esetében évi 250 ezer-1,5 millió forintot, az 1946 és 1980 közöttieknél 205 ezer-1,6 millió forint, az 1981 és 1990 között épült házaknál 190 ezer-1,2 millió, az 1991 és 2000 közöttiek esetében 270-578 ezer, a 2001 után készült házak esetében 54-148 ezer forint közötti összeget lehet megspórolni évente a korszerűsítéssel. A párhuzamosan elvégzett felújítási munkáknál ennél nagyobb rezsiköltség-megtakarítás érhető el, bár az egyes munkaelemek révén megspórolt rezsiköltségek nem adódnak össze – mutattak rá a szakértők, akik a megtakarított összegeket összevetették a felújítási költségekkel, így meghatározva az egyes felújítási munkálatok megtérülési idejét is.

Összességében a korszerűtlenebb, vagyis a lakások energiahatékonysági tanúsítványa szerint HH, II és JJ besorolású ingatlanok esetében jellemzően rövidebbek a megtérülési idők, míg a jobb műszaki feltételekkel rendelkező, FF és EE besorolású ingatlanok esetében több felújítási munka esetében is hosszú megtérülési idővel kell számolni.

Az 1945 előtt épült házaknál például a vizsgált négy felújítási munka esetében külön-külön a megtérülési idő a jelenlegi rezsiárak mellett rendszerben 3,1 és 7,3 év között alakult, a fűtésrendszer átalakítása és a nyílászárócsere állt az élen. Az 1946 és 1980 között épült házaknál 3,6 és 7,7 év volt a megtérülési idő, és szintén a fűtésrendszer átalakítása, illetve a nyílászárócsere térült meg a leggyorsabban. Az 1981 és 1990 között épült családi házak esetében 7,2 és 10 év közötti megtérülési idő volt kalkulálható, a legkedvezőbb eredmény ezúttal is a fűtésrendszer átalakításához tartozott.

Az 1991 és 2000 között megépült házaknál jellemzően már magasabb az egyes munkák megtérülési ideje, a fűtésrendszer átalakításánál 8,1 évvel, a nyílászárócsere esetében pedig 10,3 évvel lehet kalkulálni, a többi munka esetében pedig ennél is hosszabb idővel. A 2000 után épült családi házaknál a kedvezményes rezsiköltség mellett magas megtérülési idővel kell számolni minden korszerűsítési munka esetében.  

„Az energiahatékonyság napjaink egyik legfontosabb kérdése a lakáspiacon is, annál is inkább, mert a hazai lakóingatlanok jelentős része elavult energetikai szempontokból. A felújítások felgyorsítása elengedhetetlen a hatékonyság növeléséhez. Az MBH Banknál ezt, illetve a fenntarthatósági célokat is szem előtt tartva olyan pénzügyi megoldásokat kínálunk ügyfeleinknek, amelyek révén csökkenhet a háztartások energiafogyasztása, ezáltal a kiadásaik is. Kedvezményes feltételekkel elérhető, megújult ECO hitelünk korszerűsítésre elérhető része épp ezt a célt szolgálja: akár 24 millió forint erejéig igényelhető, és a zöld cél teljesülése esetén* kamatkedvezmény is jár hozzá. Ügyfeleinknek ráadásul két évük van a korszerűsítésre” – mondta Kelemen Tamás, a MBH Bank lakossági termékmenedzsment-vezetője, hozzátéve, hogy az ingatlanállomány megújításának másik módja az energiahatékony új ingatlanok építése.„Az ECO hitellel erre is kínálunk megoldást, új, energiahatékony lakóingatlan vásárlásának finanszírozásával.”

Története legnagyobb akvizícióját zárta le a Navigator Investments

Több éves egyeztetés után lezárta a Navigator Investments Nyrt. története legnagyobb akvizícióját, a Győrújbaráton működő Julius-Globe felvásárlását - tájékoztatta a társaság csütörtökön az MTI-t.
2024. 04. 13. 04:00
Megosztás:

Hogyan lehet pénzt keresni az interneten? A BluestoneMining megtanítja, hogyan keress napi 1000 dollárt!

Ahogy változnak az idők, az emberek hozzáállása az energiához is megváltozott. Egyre inkább támaszkodnak a megújuló energiák, mint a nap- és szélenergia újrahasznosítására, hogy üzemanyagot biztosítsanak az új energiájú felhőbányászat műveleteikhez, ezzel jelentősen csökkentve a bányászati költségeket és integrálva a fennmaradó erőforrásokat. Az elektromosság beépül a hálózatba. Ez nemcsak sok energiát takarít meg, hanem magas profitot is generál, lehetőséget adva a befektetőknek az új energiáforrásokban rejlő lehetőségek felismerésére. A kriptovaluta gyorsan mozgó világában a leegyszerűsítés és a nyereségesség kulcsfontosságú. A kezdők számára, akik vonzó lehetőséget keresnek stabil jövedelem generálására minimális erőfeszítéssel, a felhőbányászat vonzó lehetőséget kínál. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a felhőbányászat fogalmát, különös tekintettel a BluestoneMining bemutatására, mint a felhőbányászat terén élen járó márkára, és módokat, hogy segítsünk Önnek naponta 1000 dollárt vagy annál többet keresni.
2024. 04. 13. 03:00
Megosztás:

A magyar nyugdíjasok nagyon korán halnak Európában - mi ennek az oka?

A magyar nyugdíjasok korai halálozása: Tények és tényezők - Magyarországon a nyugdíjasok korai halálozásának ténye számos kutatás és statisztika tükrében is megállapítható. A jelenség hátterében álló okok többdimenziósak és összetettek, ezért alapos vizsgálatot igényelnek.
2024. 04. 13. 02:00
Megosztás:

Gazdagodj meg ezen a hétvégén: Sorsdöntő Csillagjegy Horoszkóp Április 13-14-re!

Pénzügyi Horoszkóp: Április 13-14-i hétvégére. Milyen szerencseszámokkal lottózz? Milyen befektetésben gondolkozz? Megtudhatod horoszkópunkból.
2024. 04. 13. 01:00
Megosztás:

A Dogeverse több láncon futó mém érméje máris áttörte a 2 millió dollárt

A legújabb a kriptók hosszú sorában a Shiba Inu ihlette vicces tokenek közül a mémek rajongói és a kripto befektetők azonnal felfigyeltek erre az új érmére. Főleg azok, akik a cross-chain (vagyis a láncokon átívelő) képességekben látják a holnap mém érméinek sikerét.
2024. 04. 13. 00:01
Megosztás:

Lassult a brit gazdaság növekedési üteme februárban

Februárban is nőtt a brit gazdaság teljesítménye, de számottevően lassabb ütemben, mint januárban.
2024. 04. 12. 23:30
Megosztás:

Idén korábban indult a spárgaszezon

A hirtelen jött felmelegedés miatt idén tavasszal a megszokottnál három héttel korábban indult a spárga szedése a hazai kertészetekben, a zöldség iránt egyre nagyobb az érdeklődés a magyar piacon is - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 12. 23:00
Megosztás:

A nemzetgazdasági miniszter a leggyorsabban fejlődő hazai cégekkel tárgyalt

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hivatalában fogadta csütörtökön annak a 13 hazai cégnek a felsővezetőjét, amelyek a Financial Times 8. éves rangsorolása alapján Európa leggyorsabban növekvő gazdasági társaságai közé tartoznak - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön.
2024. 04. 12. 22:00
Megosztás:

Csökkent az olasz ipari termelés februárban

Februárban már a 13. egymást követő hónapban csökkent az ipari termelés Olaszországban éves összehasonlításban.
2024. 04. 12. 21:00
Megosztás:

Márciusban nagyjából a jegybank előrejelzési szerint alakult az infláció

Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
2024. 04. 12. 20:00
Megosztás:

Az elmúlt évtizedek legnagyobb célját tűzte ki maga elé a hazai járműipar

Az elmúlt 30 év legnagyobb sikertörténete a járműipar, és a magyar gazdaságpolitika célja, hogy az ország 2030-ra a nyugati és a keleti járműipar kapcsolódási pontja legyen - erről Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára beszélt egy budapesti konferencián, csütörtökön.
2024. 04. 12. 19:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2024. 04. 12. 19:00
Megosztás:

Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
2024. 04. 12. 18:35
Megosztás:

Lecseréli gázhajtású buszait Kaposvár

Idén megkezdődik és a tervek szerint 2027-ben befejeződik a kaposvári közösségi közlekedésben szolgálatot teljesítő, sűrített földgázzal és biogázzal üzemelő autóbuszok elektromos meghajtású járművekre történő cseréje - jelentette be Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester csütörtökön.
2024. 04. 12. 18:00
Megosztás:

Nőtt az orosz kőolaj importja Csehországban előző évben

Csehország tavalyi kőolajbehozatalának 58 százaléka a Barátság vezetéken keresztül Oroszországból érkezett, ez az arány két százalékponttal több, mint 2022-ben - közölte Jaroslav Pantucek, a cseh kőolajvezetékeket kezelő állami kézben lévő Mero társaság vezérigazgatója csütörtökön Prágában.
2024. 04. 12. 17:30
Megosztás:

A "Chelsea" és a "Los Angeles Dodgers" tulajdonosa hogyan építi fel pénzügyi birodalmát?

Todd Boehly bevételt generál a unalmas, de megbízható éves kifizetésekből, amelyekből egy többmilliárd dolláros sport- és szórakoztatóipari birodalmat épít. A 50 éves milliárdos befektető, aki az Eldridge Industries kockázati tőkevállalat társalapítója és vezérigazgatója, és az eszközállomány összértéke 70 milliárd dollár, számos vállalkozás tulajdonosa.
2024. 04. 12. 17:14
Megosztás:

Megkezdődött az egyeztetés az állami fenntartású egyetemek bérfejlesztéséről

Az állami fenntartású egyetemek bérfejlesztéséről kezdődött egyeztetés a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM), valamint az állami egyetemek képviselői között csütörtökön - tudatta a tárca innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkársága az MTI-vel közleményben.
2024. 04. 12. 17:00
Megosztás:

Megkezdődik a kukorica vetése Zala vármegyében

Április közepén megkezdődik a kukorica, a napraforgó és a szója vetése Zala vármegyében. A kukorica tervezett vetésterülete csaknem 30 ezer hektár, a napraforgóé pedig meghaladja az 5 ezer hektárt - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vármegyei elnöke az MTI-vel.
2024. 04. 12. 16:30
Megosztás:

Emelkedett a 12 hónapos kincstárjegy aukciós átlaghozama

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 25 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkont kincstárjegyet a csütörtöki aukción.
2024. 04. 12. 16:00
Megosztás:

Ismét sztrájkotak a sopronkövesdi Autoliv Kft. dolgozói

A sopronkövesdi Autoliv Kft. dolgozói újabb, ezúttal 24 órás sztrájkot tartottak, miután a munkáltató nem teljesítette a szakszervezet bérköveteléseit - tájékoztatta a Vasas Járműbiztonsági Alkatrészgyártó alapszervezet titkára az MTI-t csütörtökön, az akciót követően.
2024. 04. 12. 15:30
Megosztás: