Allianz kutatás: 49,5 százalékunk már nem engedheti meg magának, hogy kedve szerint utazzon

Hiába tért vissza az utazási kedv, a jelenlegi inflációs környezetben a válaszadók közel fele már nem engedheti meg magának, hogy olyan gyakran és oda utazzon, ahová éppen szeretne. Ennek ellenére 45,4 százalékuk a jövőben is a saját kényelmi és érdeklődési igényeiket szem előtt tartva szervezi majd a nyaralásait – derül ki az Allianz Hungária Zrt. utazási szokásokat vizsgáló júniusi, nem reprezentatív kutatásból. A felmérés rávilágított arra is, hogy a járvány hatására a biztonság lett a fő szempont az utazások tervezésénél, legyen szó egészségről, közlekedésről vagy szállásról. Kiderült továbbá az is, hogy mit várunk egy utazástól, miként fogunk nyaralni a jövőben és mennyire tudunk kikapcsolódni ilyenkor.

Allianz kutatás: 49,5 százalékunk már nem engedheti meg magának, hogy kedve szerint utazzon

Az elmúlt két évben a Covid-helyzet miatt sok esetben kiszámíthatatlanná vált az utazás, és órákat töltöttünk azzal, hogy naprakészek legyünk az aktuális előírásokkal kapcsolatban. Éppen ezért inkább akkor sem utaztunk külföldre, amikor éppen lehetett, vagy az utazás előtti hetekre, napokra hagytuk a szervezést. Idén nyáron a pandémia szempontjából talán úgy érezhetjük, mintha minden újra a normális kerékvágásban menne, de a járvány még nem múlt el, és a közlekedési szektor kiszámíthatatlanságai – pl. késések, tömeges járattörlések, elkevert csomagok –, valamint Ukrajna orosz megszállása miatt továbbra is bizonytalanságokra számíthatunk. De hogyan gondolkodunk most valójában az utazásokról?  
 
Később kezdjük szervezni, de többet stresszelünk

A biztosító felmérése rámutatott, hogy az elmúlt két év tapasztalatai alapján a válaszadók több mint fele (51,2%) egy-két hónappal az utazás előtt kezdi el szervezni azt. A kitöltők harmada ennél is előrelátóbb és fél évvel korábban elkezdi tervezni a nyaralását. Elenyésző viszont azok száma (2,9%), akik már egy évvel korábban nekifognak a szervezésnek, és azoké is, akik az utolsó pillanatra, csupán pár nappal a kitűzött időpont előttre hagyják (2,2%).
 
Közel 50 százalék úgy véli, az óriási mértékű áremelkedés lett a legnagyobb nehezítő tényező a külföldi nyaralások kapcsán, főként a repülőjegyek esetében, ezért már nem engedhetik meg maguknak, hogy olyan gyakran és oda utazzanak, ahová szeretnének. Emellett ugyanennyi kitöltő számára rengeteg idővel és stresszel járt utánanézni az aktuális utazási és járványügyi szabályoknak az elmúlt időszakban. 39 százalékunk számára pedig különösen bosszantó, hogy a világban és a körülöttünk zajló események folyamatos változása miatt nem tud semmit időben megtervezni.
 
Hosszú távon is több extra költségre számítunk

Ennek ellenére a legtöbben (45,4%) azt vallják, hogy a Covid-helyzet nem változtatott az utazástervezési szempontjaikon, és a jövőben is a saját kényelmi, illetve érdeklődési igényeiket szem előtt tartva szervezik az utakat. Sokak számára (39,8%) viszont a nagyobb biztonságérzet miatt prioritás lett, hogy saját apartmant vagy házat béreljenek, továbbá 27,3 százalék számára a belvárosi elhelyezkedés is fontos tényező a szállás kiválasztásánál, hogy minél kevesebb tömegközlekedéssel is könnyen elérhetők legyenek a látnivalók. Ugyanakkor mindössze 8,3 százalék azok száma, akik tömegközlekedés helyett szívesebben bérelnek autót vagy vesznek igénybe autómegosztó szolgáltatást a célországban. A kitöltők közel negyedének (24,4%) a pandémia következtében az ár lett a fő szempont az utazások során, így mindenből a legolcsóbbat választják, legyen szó közlekedésről, szállásról, étkezésről vagy programokról.
 
Az utak időtartamát tekintve a válaszadók csaknem 41 százaléka szerint a rövid kiruccanások és a hosszabb utazások kombinációja a legjobb, így mindkettővel tervez a jövőben. 34,6 százalékuk inkább ritkán, évente egyszer-kétszer szeretne majd utazni, de akkor hosszabb időre. 24,6 százalékuk ezzel szemben évente legalább négyszer tervez utazni, ám rövidebb időszakokra.
 
Az utazásokra való felkészülés során a megkérdezettek 76 százaléka számára prioritás az előzetes, körültekintő tájékozódás annak érdekében, hogy váratlanul felmerülő helyzetek esetén is egészségügyi és pénzügyi biztonságban érezhesse magát. Közel harmaduk ezen felül több járulékos költséggel – pl. utasbiztosítással és egészségbiztosítással – tervez, mint korábban. Minden negyedik kitöltő vallja azt, hogy a Covid-időszak előtt nem tervezte meg előre a nyaralása programjait, de most már ez is fontos számára. Utazásszervezőt viszont csupán 12,7 százalék választ, hogy ezzel is csökkentse a szervezéssel járó stresszt. Ezenkívül kevesebb, mint 1 százalék állítja csak, hogy ugyanúgy készül utazásaira, mint a járványidőszak előtt.
 
Az utasbiztosításban bízunk a leginkább

A válaszadók számára legnagyobb arányban (42,9%) a célországban való megbetegedés vagy baleset okozhatja a legtöbb bosszúságot egy utazás során, de a csomagok elkeveredése (15,9%), illetve a járatkésések és -törlések (14,9%) is idegtépő perceket okoznak. Ilyen esetekben viszont egy ezekre a kockázatokra kiterjedő utasbiztosítással kártérítést kaphatunk, illetve szükség esetén fedezhetjük a kórházi ellátásunkat vagy hazaszállításunkat. Éppen ezért a kitöltők 83 százaléka elsősorban utasbiztosítással biztosítja be magát és a családját a változó, kiszámíthatatlan  utazási körülményekkel szemben, enélkül nem megy külföldre. Közülük 23,4% pedig olyan utasbiztosítást választ, amely a járványhelyzetből adódó kockázatokat, például a járattörlést is lefedi.
 
„A légijárat késése,  a járattörlés a kezdetek óta a légiközlekedés velejárói, ezért a legtöbb utasbiztosítási csomagban – így nálunk is – található erre vonatkozó fedezet. Az újonnan bevezetett, blokklánc-technológián alapuló okosszerződéssel a kártérítést ügyfeleink akár 24 órán belül megkaphatják. A szolgáltatás valóban sokkal egyszerűbbé tette a járatkésés és törlés esetén a kár kezelést, mivel a járatokat érintő káresemény bekövetkezése után automatikusan és gyorsan hozzájuthatnak a kártérítési összegéhez. A biztosítási eseményt ugyanis nem szükséges bejelenteni, ahogy ezzel a fedezettel a dokumentumokat és igazolásokat a biztosító felé sem kell elküldeni, ugyanis  a szerződéskötéskor a járat-, illetve bankszámlaszám megadásával a kártérítés  elbírálása automatikussá válik. A kifizetés szintén automatikusan történik a repülőgépjárat törlését vagy késését követően a választott biztosi csomag limitének megfelelően. Ezáltal a folyamat amellett, hogy ügyfélbarát, biztonságos és emberi felügyeletet sem kíván” – emelte ki Bácskai Rita, az Allianz Hungária . utasbiztosításokért felelős senior üzletfejlesztési tanácsadója
 
Ezenkívül a kitöltők 65 százaléka a bizonytalanságok kiküszöbölésére kizárólag olyan szállást foglal, ami előzetesen lemondható és aminek az ára visszaigényelhető, vagy olyat, amit a helyszínen kell kifizetni. Ehhez hasonlóan a felmérésben résztvevők negyede csak átfoglalható vagy visszatéríthető repülő-/hajó-/vonat-/buszjegyet vesz, hogy ne vesszen el a kifizetett összeg, ha történik valami. Ugyanennyien pedig az autós utazást részesítik előnyben, hogy rugalmasan tudjanak közlekedni és jó eséllyel bárhonnan haza tudjanak jutni, ha baj van.
 
Kevésbé tudunk majd kikapcsolódni a nyaraláson

A kutatásból az is kiderült, hogy a koronavírus-járvány előtt a megkérdezettek csaknem 87 százaléka teljesen vagy nagyon ki tudott kapcsolódni az utazások során, kizárva a hétköznapi problémákat. Mindössze 13,2 százalék azok aránya, akik nem, vagy csak közepesen tudták elengedni magukat. Azonban a jövőre vonatkozóan már egy hangyányival kevésbé vagyunk optimisták. Közel 8 százalékkal kevesebben, 79,3 százalék gondolja úgy, hogy teljesen vagy nagyon ki fog tudni kapcsolódni, míg ugyanennyivel többen úgy vélik, egyáltalán nem vagy nem igazán fogják tudni elengedni magukat. 
 
A pihenő üzemmód eléréséhez a válaszadók többféle praktikát alkalmaznak. 74,6 százalékuk korlátozza a telefonhasználatot valamilyen formában: kikapcsolja a céges telefont vagy eleve magával sem viszi, vagy csak a legszűkebb családi, baráti körnek veszi fel, vagy ideiglenesen kikapcsolja az összes értesítést, esetleg ne zavarjanak üzemmódra állítja azokat. 56,3 százalékuk az e-mailjeit sem nézi, közülük azonban 35,6 százalék csak a munkahelyi leveleit ignorálja, a személyesekre rápillant. 19,5 százalékuk pedig közösségimédia-detoxot is tart. A digitális világ korlátozása mellett a kérdőív kitöltőinek 58 százaléka olvasással vagy zenehallgatással tud a legjobban kikapcsolódni, 12,7 százaléka pedig meditál vagy relaxál is az utazás előtt és alatt is. 46,3 százalék mondja azt, hogy nincs semmilyen különleges praktikája, mivel rögtön magába tudja szippantani az adott hely.

A nyugdíjakhoz is hozzányúlna kényszerből a kormány, mert nem jön pénz az Uniótól

A magyar kormány akár már egy adó- nyugdíjreformot is bevállalna mindannak érdekében, hogy hozzáférhessen a Covid-járvány utáni létrehozott helyreállítási alap (RRF) pénzeihez - írja a Népszavára hivatkozva a napi.hu. A cikk háttere a magyar RRF-tervhez készített bizottsági összefoglaló anyagok tartalma.
2022. 12. 07. 04:01
Megosztás:

Növényvédelem drónokkal – szabályos vagy sem? Tisztába tesszük!

Nemcsak a mindennapokban, de az agrárszektorban is egyre nagyobb érdeklődés övezi a drónhasználatot. Alkalmazásuk a mezőgazdaságban viszonylag újkeletű dolog, azonban Magyarországon még nem teljesen kidolgozott a jogszabályi keretrendszer, mely ezen eszközök használatát és a velük történő növényvédelmi szolgáltatást teljesen legálissá tenné. Ennek ellenére rohamosan terjed a mezőgazdasági szektorban a használatuk.
2022. 12. 07. 03:30
Megosztás:

Csaló SMS-ekre figyelmeztet az OTP

Csalók küldenek SMS-üzeneteket, látszólag az OTP nevében, így a bank azt kéri: senki ne kattintson az azokban szereplő linkekre - közölte az OTP az MTI megkeresésére kedden.
2022. 12. 07. 03:00
Megosztás:

Új trolibuszok álltak forgalomba Budapesten

Öt új Solaris-Skoda Trollino 18 típusú trolibusz állt forgalomba Budapesten, a korszerű és alacsonypadlós járművek a 75-ös és a 80-as vonalon közlekednek - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-vel.
2022. 12. 07. 02:30
Megosztás:

Korszerűsítette szennyvíztelepét a pécsi vízszolgáltató

Nyolcmilliárd forintból, európai uniós és kormányzati támogatás felhasználásával korszerűsítette szennyvíztelepét a pécsi önkormányzat tulajdonában álló térségi vízszolgáltató vállalat, a Tettye Forrásház Zrt. - közölte a Nemzeti Fejlesztési Programiroda NKft. kedden az MTI-vel.
2022. 12. 07. 02:00
Megosztás:

A MET csoport belépett a román megújulóenergia-piacra

Belépett a romániai megújulóenergia-piacra a svájci központú MET csoport; az energiavállalat 100 százalékos részesedést vásárolt egy tervezési fázisban lévő, 52 megawatt (MWp) teljesítményű napenergia-projektben, amely várhatóan 2023 első negyedévében éri el az építésre kész állapotot, egy évvel később pedig üzembe is állhat.
2022. 12. 07. 01:30
Megosztás:

Bukarestben gyanús postai küldemények miatt riasztották a hatóságokat

Bukarestben két gyanús boríték miatt riasztották kedden a hatóságokat Ukrajna nagykövetségéhez, miután múlt héten levélbomba robbant Ukrajna madridi nagykövetségén, és Kijev tájékoztatása szerint Európa-szerte több ország ukrán nagykövetségére érkeztek állatszemeket tartalmazó véres csomagok.
2022. 12. 07. 01:00
Megosztás:

A WHO szerint rengetegen nem jutnak hozzá az egészségügyi rehabilitációhoz

Európában és Közép-Ázsiában csaknem 400 millió embernek lenne szüksége rehabilitációra az egészségi állapota miatt, de legtöbbjük nem jut hozzá - erre figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai hivatala keddi jelentésében, amely azt is hangsúlyozta, hogy a beavatkozás hiánya az egyes országoknak nagyon sokba kerül a kieső bevételek miatt.
2022. 12. 07. 00:30
Megosztás:

Együttműködési megállapodást kötött az ingatlan.com a Hitelnet Kft.-vel

Az ingatlan.com csoport együttműködési megállapodást kötött a Hitelnet Kft.-vel, ennek részeként a money.hu közvetítői csapata csatlakozik a Hitelnet hálózatához, az ingatlan.com Zrt. pedig részesedést szerez a Hitelnetben - tájékoztatta az ingatlanhirdetési portál kedden az MTI-t.
2022. 12. 07. 00:05
Megosztás:

A Mol újraindította a Dunai Finomítót,

A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden.
2022. 12. 06. 23:30
Megosztás:

Romániában 14 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma

Romániában 14 százalékkal, 21,104 millióra nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma az idei első tíz hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte kedden a román országos statisztikai intézet.
2022. 12. 06. 23:00
Megosztás:

A magyar lakosság csaknem 10 százalékának van nyugdíjbiztosítása

Magyarországon mintegy 445 ezer nyugdíjbiztosítási szerződés jut a közel 4,9 milliós aktív korú népességre, így a lakosság körülbelül 10 százaléka rendelkezik nyugdíjbiztosítással - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) kedden.
2022. 12. 06. 22:30
Megosztás:

Konyhai eszköz hívott vissza a Pepco

Szilikonból készült muffinsütőformát hívott vissza a forgalomból a Pepco - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján kedden közzétett felhívásban.
2022. 12. 06. 22:00
Megosztás:

Marad a viharjelzés a pénzügyi szférában

Magas hullámok és rossz látási viszonyok között navigáltak a pénzügyi szféra kockázatkezelői az elmúlt években, és a másodfokú viharjelzés még egy ideig érvényben marad – derül ki a KPMG kockázati vezetők körében végzett kutatásából. A felmérés szerint a bankok visszafoghatják a projekthitelezést, a biztosítók kevesebb lakásbiztosítási termékkel állnak elő, de preferálják a támogatott hitelkonstrukciókat, illetve a kockázati élet- és egészségbiztosításokat.
2022. 12. 06. 21:30
Megosztás:

Az USA-ban terjeszkedik a magyar energetikai startup

Az Egyesült Államok egyik leggazdagabb szénhidrogénkészlettel rendelkező régiójában található olaj- és gázmezők bérbeadásával és kitermelésével foglalkozó, OTC értékpapír-piacon jegyzett Allied Energy Corporation együttműködést kötött az magyar Enerhash amerikai leányvállalatával annak érdekében, hogy a jövőben olyan technológiát telepítsenek, amellyel hasznosítani tudják a földgáz és kőolaj kitermelésből fennmaradó, eddig nem hasznosított, úgynevezett fáklyagázt.
2022. 12. 06. 21:00
Megosztás:

Róka fogta csuka avagy a tőzsdék ismét esnek

Pénteken a munkaerőpiaci adat, nevezetesen a nem mezőgazdasági foglalkoztatottak számának vártnál nagyobb bővülése, tegnap pedig az ISM szolgáltatóipari beszerzési menedzser index várakozásoknál nem csak jobb, hanem a várt csökkenéssel szemben emelkedő értéke verte ki a biztosítékot a piacon.
2022. 12. 06. 20:30
Megosztás:

Új, magyar, meditációs applikáció született a mentális egészség támogatására

Az INVERSUM néven indult start-up és a hozzá kapcsolódó applikáció a gyakran háttérbe szoruló, de annál fontosabb mentális jóllét javítását tűzte ki céljául.
2022. 12. 06. 20:00
Megosztás:

Szolnokról Skandináviába: FLIRT vonatot szállíthat a Stadler Finnországba

A Stadler 20 darab FLIRT motorvonat szállításáról írt alá szerződést finn VR Grouppal. A vonatok hatékony elektromos meghajtásukkal fenntarthatóbb vasúti közlekedést tesznek lehetővé Helsinki térségében. A szerződés magában foglalja a pótalkatrészek szállítását, valamint opciót további 50 vonat megrendelésére és teljes körű karbantartásra is. Az új járművek kocsiszekrényei a Stadler legnagyobb, több mint 600 főt foglalkoztató alumínium hegesztő és fényező üzemében, Szolnokon készülnek majd, a magyar szakemberek összesen 80 db kocsitestet gyártanak le 2024-től.
2022. 12. 06. 19:30
Megosztás:

Mi szükséges egy webáruház megfelelő működéséhez?

Egy webshop beindításához és működtetéséhez a vállalkozói szellem mellett több tevékenységi kör végzése is szükséges. A következőkben röviden megnézzük, mik a feltételei egy webáruház jó működésének, a technikai háttértől a logisztikai feladatokon át az ügyfélszolgálatig és alapvető tanácsokkal is szolgálunk a témakörök kapcsán.
2022. 12. 06. 19:00
Megosztás:

Veszteséggel zártak nyugat-európai piacok

A vezető nyugat-európai veszteséggel zártak kedden
2022. 12. 06. 18:30
Megosztás: