Alumíniumból, kreatívan – DIY tippek az újrahasznosítás jegyében!

Az újrahasznosítás nemcsak fontos feladat, hanem rengeteg kreatív lehetőséget is rejt magában. Talán nem is gondolnánk, de egy kis fantáziával az alumínium italosdobozokból is izgalmas alkotások születhetnek.

Alumíniumból, kreatívan – DIY tippek az újrahasznosítás jegyében!

Különleges anyag az alumínium: végtelenszer, energiahatékonyan újrahasznosítható, ráadásul mindezt úgy, hogy az újonnan kapott nyersanyag nem veszít tulajdonságaiból. Szinte hihetetlen, de egy kiürült alumínium italosdoboz már akár 60 nap múlva újra a polcokon lehet egy teljes új doboz formájában. Az alumínium érték, és nem szemét – egészen biztosan nem a háztartási hulladék között van a helye.

Gondold újra!

Az alumínium a hobbialkotók számára is remek alapanyag: könnyen megmunkálható, nem kell hozzá különleges eszköz, egyedi, izgalmas tárgyak születhetnek belőle. Ráadásul hozzájutni is egyszerű, bármilyen méretű és formájú aludobozt felhasználhatunk az alkotáshoz, amire már nincs szükségünk.

Íme néhány ötlet, ha kézműveskedni támad kedvünk, kihasználva akár a nyári szünet utolsó napjait.

Stílusos lakásdekor

A legegyszerűbben elkészíthető tárgyak közé tartoznak a váza, virág- vagy a ceruzatartó. Az aludoboz remekül festhető például akrilspray-vel, így percek alatt új színt, új külsőt adhatunk neki. Ha vázát vagy valamiféle tárolót készítünk, érdemes nehezéket tenni az egyébként meglehetősen könnyű dobozba, hogy ne boruljon fel.

Az egyik legizgalmasabb megoldás, ha mécsestartót készítünk az aludobozból – ez nemcsak szép, hanem praktikus is, hiszen az alumínium remekül bírja a hőt. Csak vágjuk le a dobozt a megfelelő magasságúra, majd egy szög és kalapács segítségével nekünk tetsző alakzatban üssünk rá lyukakat, amelyeken keresztül látszik majd a gyertyaláng. Fontos, hogy a vágott széleket mindig dörzsöljük át finom csiszolópapírral, így biztosan nem fogjuk megvágni magunkat később.

Profi kézműveseknek

Amennyiben gyakorlottabbak vagyunk, és ezeknél összetettebb alkotnivalót keresünk, akkor alakítsuk alumíniumlapokká a dobozt: vágjuk le az alját és a tetejét, majd egy régi vasaló segítségével lapítsuk ki, és már kezdődhet is a különféle formák kivágása. Az alumínium jól vágható hobbikéssel vagy éles ollóval, így sablonok segítségével számtalan formát készíthetünk. Vágjunk ki különböző alakú leveleket, fessük le, és ragasszuk őket koszorúalapra – modern, izgalmas ajtókopogtató lesz belőle.

Ha ékszert szeretnénk készíteni, az alumíniumnál különlegesebb anyagot nem is találhatnánk. Vágjunk különféle szélességű csíkokat a lapokból, és hajlítsuk őket virágokká vagy tekerjük fel őket. Kifinomult darabokat alkothatunk, ha szabályos, geometrikus formákat vágunk, és egy betűbeütőkészlet segítségével feliratot, nevet írunk rájuk. Ugyanezzel a módszerrel stílusos címkéket, növényjelölőket is készíthetünk, hogy látványosabbá tegyük a konyhapolcot.

A fenti példákból is jól látszik: az alumínium valódi érték, amelyet az ipar számos módon használ fel, hasznosít újra, azonban házilag is válogathatunk az újragondolt ötletekből.

„Amennyiben már nincs szükségünk az aludobozokra, annak érdekében, hogy még hosszú ideig a rendelkezésre álljon az alapanyag, a legtöbb, amit a különböző termékek fogyasztóiként tehetünk, hogy a szelektív hulladékgyűjtőkbe helyezzük az üres dobozokat. Ez a legjobb megoldás, annak érdekében, hogy az újrahasznosítás körforgása ne szakadjon meg” – hangsúlyozta Vida Péter, az Every Can Counts kezdeményezés magyarországi tagjának, a Minden Doboz Visszajárnak képviselője.

Dogecoin gyilkos, amely bikás 100x növekedési potenciált mutat: Van-e esélye az APORK-nak, hogy túlszárnyalja a Bonk-ot?

A Bonk (BONK) elérhetőségi szintje növekszik, különösen mióta a bonkSOL elindult a Texture platformon. Bárki használhatja az LST-t likviditás megszerzésére. Továbbá, a Dogecoin (DOGE) értéke csökkent, ami sokakat arra késztetett, hogy diverzifikálják befektetéseiket.
2024. 06. 15. 02:00
Megosztás:

Mennyi vizet fogyaszt egy átlagos család egy nap? Mi fogyaszt nagyon sok vizet a lakásban?

Amennyiben szeretnéd megtudni, hogy a Te családod vízfogyasztása sok vagy kevés, álljon itt egy átlagos 4 fős (2 felnőtt 2 gyerek) magyar család vízfogyasztási szokása.
2024. 06. 15. 01:00
Megosztás:

Tízszeres hasznot hozhat ez a kriptó - állítják a szakértők

Már több mint 2 millió dollárnyi összegyűjtött pénzzel rendelkezik, és az elemzők 10-szeres nyereséget jósolnak neki a bevezetés után, ez a "Learn-to-Earn" token tehát joggal tartja izgalomban a befektetőket.
2024. 06. 15. 00:01
Megosztás:

Félreértik egymás elvárásait a pályakezdők és a munkáltatók

Félreértik egymás elvárásait a pályakezdők és a munkáltatók, mert másként látják, hogy mi tesz vonzóvá egy munkahelyet és, hogy mi a fontos az állásinterjún - közölte a McDonald's és a Profession.hu közös, reprezentatív kutatásának eredményeit csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 14. 23:00
Megosztás:

A vízkincs hatékony hasznosítása nemzeti ügy

A vízkincs védelme, hatékony hasznosítása nemzeti ügy, a közműszolgáltatások színvonalának emelése pedig közös érdek - mondta az energiaügyi miniszter a Víziközművek napja alkalmából adományozott miniszteri elismerések átadásán csütörtökön Budapesten.
2024. 06. 14. 22:00
Megosztás:

Befejeződik a Villány és Máriagyűd közötti kerékpárút építése

Mintegy 350 millió forintos fejlesztési forrásból épül meg a borairól híres Villány és a népszerű zarándokhelynek számító Máriagyűd közötti kerékpárút még hiányzó szakasza - tájékoztatta a Baranya Vármegyei Önkormányzat az MTI-t.
2024. 06. 14. 21:00
Megosztás:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 06. 14. 20:00
Megosztás:

A rossz nemzetközi befektetői hangulat húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,41 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel 69 536,56 ponton zárt pénteken.
2024. 06. 14. 19:00
Megosztás:

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2024. 06. 14. 18:30
Megosztás:

A Vodafone bírságot kapott a versenyhivataltól

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 120 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a - 4iG leányvállalata, az Antenna Hungária Magyar Műsorszóró és Rádióhírközlési Zrt. többségi tulajdonában álló - Vodafone Magyarország Távközlési Zrt.-t a korábbi tulajdonos időszakában, 2022-ben elkövetett jogsértés miatt - közölte a 4iG Nyrt. a tőzsde honlapján csütörtökön.
2024. 06. 14. 18:00
Megosztás:

Nagy Márton a legnagyobb akkumulátorgyártó és feldolgozó cégek képviselőivel tárgyalt Dél-Koreában

Nagy Márton és a Nemzetgazdasági Minisztérium delegációja, valamint Kaderják Péter a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetője Dél-Koreában az ország legnagyobb zöldenergetikai és high-tech akkumulátoripari vállalatai, a Samsung SDI, az EcoPro BM, a GS Energy, a SungEel Hitech és a KH Energy képviselőivel folytatott tárgyalásokat - közölte a nemzetgazdasági tárca csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 14. 17:30
Megosztás:

Romániában nőtt a négyhavi folyó fizetési mérleghiány

Romániában 26 százalékkal nőtt a folyó fizetési mérleg hiánya az év első négy hónapjában az előző év azonos időszakához képest - közölte csütörtökön a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 06. 14. 17:00
Megosztás:

Mínuszban indítottak az amerikai tőzsdék

Gyengüléssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok pénteken.
2024. 06. 14. 16:30
Megosztás:

Rontotta az őszi vetés termésének minőségét és mennyiségét az elmúlt heti jelentős csapadék

Az elmúlt egy héten hullott jelentős csapadék már egyáltalán nem hiányzott az érésben lévő őszi vetésű szántóföldi növényeknek, a termés minőségét és mennyiségét egyaránt rontotta, ugyanakkor a kukorica és a napraforgó növekedése tovább gyorsult - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 06. 14. 16:00
Megosztás:

Európai kampány indul a sportvilághoz kapcsolódó szellemi tulajdonjogok védelmére

Az EU Szellemi Tulajdoni Hivatala (European Union Intellectual Property Office, EUIPO) nyári sporteseményekhez igazodva kampányt szervez a sportvilághoz kapcsolódó tulajdonjogok védelme érdekébe - közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 14. 15:30
Megosztás:

Tegyük rendbe a számokat a reptér ügyében

Tegyük rendbe a számokat a reptér ügyében - áll a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtöki közleményében.
2024. 06. 14. 15:00
Megosztás:

Átadták a Richter új központját Kőbányán

Átadták a Richter Nyrt. új központját a főváros 10. kerületében csütörtökön, a 17 400 négyzetméteres, 450 dolgozónak helyet biztosító épület 20 milliárd forintos beruházásból készült el, amit a gyógyszeripari vállalat saját forrásból finanszírozott.
2024. 06. 14. 14:30
Megosztás:

Zalaegerszegen víziközmű-beruházás valósul meg idén

Zalaegerszegen az idén 720 millió forint értékű víziközmű-felújítás valósul meg - közölte a város polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján.
2024. 06. 14. 14:00
Megosztás:

Szociális városrehabilitációs program indul Békésen

A szociális városrehabilitációs program második ütemét indítják el Békésen a közeljövőben, a vármegye névadó települése 237 millió forint uniós támogatást nyert el a célra - írta közleményében az önkormányzat.
2024. 06. 14. 13:30
Megosztás:

Jelentősen csökkent az innovációra felkészült vállalatok aránya 2022 óta

A globális nagyvállalatok minden eddiginél nagyobb arányban tartják kulcsfontosságúnak az innovációt a sikerhez, de az innovációra felkészült vállalatok aránya 2022-höz képest jelentősen csökkent - tájékoztatta az MTI-t a Boston Consulting Group (BCG) 18. alkalommal közzétett innovációs tanulmányának eredményeiről.
2024. 06. 14. 13:00
Megosztás: