Amit a rekordméretű Porsche részvénykibocsátásról tudni lehet

Szabad jelzést adott a Volkswagen igazgatósága a Porsche AG tőzsdei bevezetésének. Ez lesz az elmúlt évek legnagyobb IPO-ja Európában, a tranzakció a Bloomberg becslései alapján 60-85 milliárd euróra értékelheti a sportautógyártót.

Amit a rekordméretű Porsche részvénykibocsátásról tudni lehet

Porsche, na de melyik?

A tőzsdei bevezetés kapcsán némi félreértést okozhat, hogy már jelenleg is tőzsdén van egy Porsche Automobil Holding (röviden Porsche SE; ISIN: DE000PAH0038) nevű társaság, melynek fő tulajdonosa a Porsche-Piëch család. A Porsche SE, mint holdingtársaság több befektetést is kezel. A portfolió legfontosabb eleme a Volkswagen csoportban meglévő több mint 50 százalékos részesedés (törzsrészvényeken keresztül), de ezenkívül is több társaságban rendelkeznek tulajdonrésszel. Ezek tipikusan autóiparhoz, mobilitáshoz kapcsolódó cégek. Például a PTV Group, az Inrix, a Markforged, a Seurat Technologies, az AEVA, stb.

Aminek a tőzsdére viteléről most döntés született, azt teljes nevén Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG-nak, röviden csak Porsche AG-nak hívják. Vagyis a cégformát jelölő utolsó két betű alapján lehet a két társaságot megkülönböztetni. A Porsche AG, a Volkswagen csoport százszázalékos leányvállalata gyártja a Porsche autókat.

Az üzlet struktúrája

A Porsche AG tőkéjét 50 százalékban elsőbbségi és 50 százalékban törzsrészvények fogják megtestesíteni. Az elsőbbségi részvények nem rendelkeznek szavazati joggal, de minden osztalékfizetésnél 1 centtel magasabb osztalékot fizetnek. Összesen 455,5 millió elsőbbségi és ugyanennyi törzsrészvény kerül majd megkeletkeztetésre, vagyis a teljes részvényszám 911 millió darab lesz. Az IPO során az elsőbbségi részvények 25 százalékát tervezik értékesíteni. Az IPO-ra szeptember végén, október elején kerülhet sor. A törzsrészvényekből 25 százalék + 1 részvényt fog a Porsche SE (vagyis a Porsche család holdingtársasága) megszerezni az IPO ár fölött 7,5 százalékos prémiummal. Ezzel a részesedéssel a Porsche SE blokkoló kisebbségi részesedéssel fog rendelkezni a stratégiai döntések vonatkozásában.

Az IPO-ban főleg intézményi befektetők vehetnek részt, de a Bloomberg információi szerint 5 százalékot kisbefektetőknek, elsősorban német kisbefektetőknek allokálhatnak. Az intézményi befektetők közül a Qatar Investment Authority már vállalta 5 százaléknyi részesedés megvásárlását.

Az IPO ellenére a Volkswagen eredménykimutatásában a Porsche AG pénzügyi teljesítménye továbbra is a teljes konszolidáció elve mentén kerül bemutatásra, mivel a Volkswagen csoport részesedése 50 százalék + 1 részvény fölött marad (75 százalék mínusz egy törzs- és 75 százaléknyi elsőbbségi részvénnyel fog rendelkezni). A Volkswagen csoport és a Porsche AG közti együttműködések is tovább folytatódnak, de ezek jogi formája változhat.

A befolyó pénz felhasználása

Az üzletrész értékesítéséből befolyt összeg (IPO és Porsche SE tulajdonszerzése együtt) 49 százalékát rendkívüli osztalékként tervezi kifizetni a Volkswagen. Az összeg másik felét pedig transzformációra, az elektromos autók fejlesztésére kívánják fordítani. A rendkívüli osztalékfizetésről decemberben rendkívüli közgyűlésen dönthet a Volkswagen, és 2023 elején történhet meg a kifizetés.

Mennyi az annyi?

A Bloomberg értékelése és információi alapján a Porsche AG cégértéke (EV) 60-85 milliárd euró körül lehet. Mivel a nettó adósság a 2021 év végi beszámoló alapján lényegében nulla volt, így ha ez nem változott, akkor a cégérték lényegében megegyezik a várható piaci kapitalizációval is. Mivel 2021-ben 7,4 milliárd eurós EBITDA-t ért el a Porsche AG, így ez 8,1-11,5 közötti EV/EBITDA mutatószámot jelentene. A 4 milliárd eurós adózott eredmény alapján az elsőbbségi részvények P/E értékeltsége 15,5-22 között lehet. A Porsche AG mindkettő alapján a prémium autógyártók és a még kisebb szériás luxusautógyártók (Ferrari, Aston Martin) között helyezkedne el.

A hasonló jellegű spin-off tranzakciók egyik tipikus célja, hogy rávilágítson a cégcsoport egyéb elemeinek alacsony értékeltségére. Ez igaz a Volkswagen csoportra is, melynek piaci kapitalizációja 87 milliárd euró, vagyis, ha a Bloomberg szerinti sáv felső élén valósulna meg az IPO, akkor az azt jelentené, hogy a csoport egyéb részeinek minimális az értéke a piac jelenlegi értékítélete alapján. (forrás: ERSTE)

Bővíti kapacitását a mezőgazdasági gépeket gyártó Güttler Kft.

Uniós támogatással bővíti kapacitását a mezőgazdasági gépeket gyártó Güttler Kft. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2022. 09. 27. 13:30
Megosztás:

Fejetlenség - Kezd beletörődni a piac, hogy nem segít rajta a Fed

A Fed clevelandi tagbankjának elnöke, Loretta Mester is a szigorú jegybanki politika mellett érvelt nyilatkozatában.
2022. 09. 27. 13:00
Megosztás:

Csaknem négymilliárd forintos foglalkoztatási program indul Zala megyében

Zala megye foglalkoztatási szintjének növelésére hat éven át tartó, csaknem négymilliárd forint támogatással megvalósuló program indul, amely több mint 2500 embernek segítheti az elhelyezkedését - közölte a Zala Megyei Önkormányzat a pályázat konzorciumvezetőjeként az MTI-vel.
2022. 09. 27. 12:30
Megosztás:

Mi a különbség a régi és az új kriptovaluták között?

Mik azok a kriptovaluták? A kriptovaluták egyik legfontosabb ismérve, hogy diverzifikált formában érhetőek el, azaz nincs semmilyen központi rendszer vagy kormány ami irányítaná, és szabályozná azokat. Ezek a valuták pedig olyan digitális pénznek tekinthetőek, amelyek régebben mindösszesen kereskedésre voltak alkalmasak, viszont napjainkban már akár sima online vásárlást is végezhetünk velük.
2022. 09. 27. 12:00
Megosztás:

Lengyel újságértesülések szerint a MOL lobbizott a Lotos megvételéért

Lengyelországi hírek szerint a MOL aktívan lobbizott az országban a Lotos 417 benzinkutjának megvételéért - olvashatjuk az ERSTE mai elemzői kommentárjában.
2022. 09. 27. 11:30
Megosztás:

Mennyire emeli ma a jegybanki alapkamatot az MNB?

Ma ülésezik az MNB monetáris tanácsa, s várhatóan 1 százalékponttal 12,75 százalékra emeli az alapkamatot, ami vélhetően átgyűrűzik az egyhetes betéti rátára is csütörtökön.
2022. 09. 27. 11:00
Megosztás:

Óriási brit kamatemelést áraz a piac

Elszabadultak a brit kamatemelési várakozások. A fiskális élénkítés hatására megugrottak az inflációs várakozások és ezzel a kamatemelési kilátások is.
2022. 09. 27. 10:30
Megosztás:

Pozitív kezdés az európai tőzsdéken

Emelkedéssel indult a kereskedés kedden a főbb európai piacokon a megelőző napokban elszenvedett nagy csökkenések kompenzációjaként.
2022. 09. 27. 10:00
Megosztás:

Az energiaárak emelkedése már az osztrák termelőipar versenyképességét veszélyezteti

Mihamarabbi beavatkozást sürget az energiaárak emelkedésének kompenzálására az osztrák iparszövetség és a gazdasági kamara, mert az már a vállalkozások létét fenyegeti, valamint veszélybe sodorja Ausztria versenyképességét termelési telephelyként.
2022. 09. 27. 09:30
Megosztás:

Mesterséges intelligencia elemzi az alkalmazottakat az SAP HR szoftverében

Rejtett tehetségek felfedezése, új kihívásokhoz legalkalmasabb csapatok felépítése, integrált tehetséggondozási stratégiák felállítása és még sok más HR feladat kap digitális támogatást az SAP SuccessFactors Human Experience Management (HXM) Suite nemrégiben bemutatott új moduljai által.
2022. 09. 27. 09:00
Megosztás:

Nehéz időszak után egy-másfél év múlva jöhet a növekedés

A JVSZ számára kiemelten fontos, hogy naprakész gazdasági előrejelzésekkel, szakértők bevonásával, tudásmegosztással támogassa a vállalatvezetőket. Ezt erősítve a Szövetség idén már 11. alkalommal rendezte meg a tegnapi napon a gazdasági trendeket elemző Makro Konferenciáját, Varga Mihály pénzügyminiszter, a JVSZ társelnökének fővédnökségével, a Danubius Hotel Helia Budapestben.
2022. 09. 27. 08:30
Megosztás:

Erősödött kissé kedd reggelre a forint

Erősödött kissé kedd reggelre a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2022. 09. 27. 08:00
Megosztás:

Hamarosan elérhető az új, 11 százalék feletti kamatozású állampapír

Csütörtöktől érhető el az új állampapír, amely 11 százalék feletti kamatozással jól jövedelmező, biztonságos, kamatadómentes befektetést jelent a családoknak - olvasható a pénzügyminiszter közösségi oldalán.
2022. 09. 27. 07:30
Megosztás:

Ingyenes online tanulási lehetőségeket ajánl az NMHH

Ingyenes, online elérhető tananyagokból bárki bővítheti a tudását szinte bármilyen területen, legyen az nyelvtudás, kultúra vagy hobbi - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.
2022. 09. 27. 07:00
Megosztás:

Romániában 2,4 százalékra nőtt a konszolidált államháztartási hiány

Romániában a bruttó hazai termék (GDP) 2,4 százalékát tette ki az államháztartási hiány az első nyolc hónapban a július végén jegyzett 1,94 százalékhoz képest - közölte hétfőn a román pénzügyminisztérium.
2022. 09. 27. 06:30
Megosztás:

350 millió forintból fejleszti a környezetbarát csomagolóanyagok előállítását a Folkem Kft.

Több mint háromszázötven millió forintból fejleszti a környezetbarát csomagolóanyagok előállítását a debreceni, nyomdaipari befejező műveletekkel foglalkozó Folkem Kft. - tájékoztatta a társaság hétfőn az MTI-t.
2022. 09. 27. 06:00
Megosztás:

A magyar dolgozók fele nem kap béren kívüli juttatást

Magyarországon a SZÉP-kártya és a rugalmas munkaidő a leggyakoribb béren kívüli juttatás, ezzel szemben a munkavállalók a 13. havi fizetésnek és inflációkövető bérkompenzációnak örülnének a legjobban – derült ki a DreamJobs és a foodpanda friss kutatásából. A legtöbb extra juttatáshoz a multiknál és az IT szektorban lehet hozzájutni, a legkisebb figyelmet pedig az egészségmegőrzéshez kapcsolódó juttatásokra fordítják a cégek. Kihívást fog jelenteni az otthoni munkavégzéshez köthető magasabb rezsiköltség, de erre, valamint az étkezés támogatására, a bérek rendezésére és az egészségügyi témára nagyobb figyelmet szentelnek 2023-ban a vállalatok.
2022. 09. 27. 05:00
Megosztás:

A világ 10 legjobb filmje ami valaha készült - Hányat láttál belőle?

Hogy melyik a világ legjobb filmje, vagy melyek a világtörténelem legjobb filmjei, nagyon szubjektív kérdés, hiszen ahány ember, annyiféle ízlés a világon. Valahogy mégiscsak érdemes lenne megtudni, hogy mik azok a filmtörténeti remekművek, amelyek a legtöbb embert levették a lábukról. Ezért jó, hogy ma már léteznek olyan hatalmas adatbázissal rendelkező internetes portálok, mint pl. a filmes IMDb, melyek segítségével sok százezer ember véleményét tudhatjuk meg néhány kattintás után.
2022. 09. 27. 04:01
Megosztás:

A magas infláció miatti alulbiztosítottságra hívta fel a figyelmet a Mabisz

A biztosítási szakma előtt álló kihívásnak nevezte a magas infláció miatt keletkező alulbiztosítottság kezelését a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) elnöke a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének hétfői budapesti konferenciáján.
2022. 09. 27. 03:30
Megosztás:

1972 óta a legnagyobb adócsökkentést jelentették be

A brit kormány 1972 óta a legnagyobb adócsökkentést jelentette be pénteken, amire a pénzügyminiszter vasárnap még rátett egy lapáttal jelezve, hogy ez még csak az első lépés volt és további adócsökkentéseket fognak a közeljövőben bejelenteni.
2022. 09. 27. 03:00
Megosztás: