Amit a rekordméretű Porsche részvénykibocsátásról tudni lehet

Szabad jelzést adott a Volkswagen igazgatósága a Porsche AG tőzsdei bevezetésének. Ez lesz az elmúlt évek legnagyobb IPO-ja Európában, a tranzakció a Bloomberg becslései alapján 60-85 milliárd euróra értékelheti a sportautógyártót.

Amit a rekordméretű Porsche részvénykibocsátásról tudni lehet

Porsche, na de melyik?

A tőzsdei bevezetés kapcsán némi félreértést okozhat, hogy már jelenleg is tőzsdén van egy Porsche Automobil Holding (röviden Porsche SE; ISIN: DE000PAH0038) nevű társaság, melynek fő tulajdonosa a Porsche-Piëch család. A Porsche SE, mint holdingtársaság több befektetést is kezel. A portfolió legfontosabb eleme a Volkswagen csoportban meglévő több mint 50 százalékos részesedés (törzsrészvényeken keresztül), de ezenkívül is több társaságban rendelkeznek tulajdonrésszel. Ezek tipikusan autóiparhoz, mobilitáshoz kapcsolódó cégek. Például a PTV Group, az Inrix, a Markforged, a Seurat Technologies, az AEVA, stb.

Aminek a tőzsdére viteléről most döntés született, azt teljes nevén Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG-nak, röviden csak Porsche AG-nak hívják. Vagyis a cégformát jelölő utolsó két betű alapján lehet a két társaságot megkülönböztetni. A Porsche AG, a Volkswagen csoport százszázalékos leányvállalata gyártja a Porsche autókat.

Az üzlet struktúrája

A Porsche AG tőkéjét 50 százalékban elsőbbségi és 50 százalékban törzsrészvények fogják megtestesíteni. Az elsőbbségi részvények nem rendelkeznek szavazati joggal, de minden osztalékfizetésnél 1 centtel magasabb osztalékot fizetnek. Összesen 455,5 millió elsőbbségi és ugyanennyi törzsrészvény kerül majd megkeletkeztetésre, vagyis a teljes részvényszám 911 millió darab lesz. Az IPO során az elsőbbségi részvények 25 százalékát tervezik értékesíteni. Az IPO-ra szeptember végén, október elején kerülhet sor. A törzsrészvényekből 25 százalék + 1 részvényt fog a Porsche SE (vagyis a Porsche család holdingtársasága) megszerezni az IPO ár fölött 7,5 százalékos prémiummal. Ezzel a részesedéssel a Porsche SE blokkoló kisebbségi részesedéssel fog rendelkezni a stratégiai döntések vonatkozásában.

Az IPO-ban főleg intézményi befektetők vehetnek részt, de a Bloomberg információi szerint 5 százalékot kisbefektetőknek, elsősorban német kisbefektetőknek allokálhatnak. Az intézményi befektetők közül a Qatar Investment Authority már vállalta 5 százaléknyi részesedés megvásárlását.

Az IPO ellenére a Volkswagen eredménykimutatásában a Porsche AG pénzügyi teljesítménye továbbra is a teljes konszolidáció elve mentén kerül bemutatásra, mivel a Volkswagen csoport részesedése 50 százalék + 1 részvény fölött marad (75 százalék mínusz egy törzs- és 75 százaléknyi elsőbbségi részvénnyel fog rendelkezni). A Volkswagen csoport és a Porsche AG közti együttműködések is tovább folytatódnak, de ezek jogi formája változhat.

A befolyó pénz felhasználása

Az üzletrész értékesítéséből befolyt összeg (IPO és Porsche SE tulajdonszerzése együtt) 49 százalékát rendkívüli osztalékként tervezi kifizetni a Volkswagen. Az összeg másik felét pedig transzformációra, az elektromos autók fejlesztésére kívánják fordítani. A rendkívüli osztalékfizetésről decemberben rendkívüli közgyűlésen dönthet a Volkswagen, és 2023 elején történhet meg a kifizetés.

Mennyi az annyi?

A Bloomberg értékelése és információi alapján a Porsche AG cégértéke (EV) 60-85 milliárd euró körül lehet. Mivel a nettó adósság a 2021 év végi beszámoló alapján lényegében nulla volt, így ha ez nem változott, akkor a cégérték lényegében megegyezik a várható piaci kapitalizációval is. Mivel 2021-ben 7,4 milliárd eurós EBITDA-t ért el a Porsche AG, így ez 8,1-11,5 közötti EV/EBITDA mutatószámot jelentene. A 4 milliárd eurós adózott eredmény alapján az elsőbbségi részvények P/E értékeltsége 15,5-22 között lehet. A Porsche AG mindkettő alapján a prémium autógyártók és a még kisebb szériás luxusautógyártók (Ferrari, Aston Martin) között helyezkedne el.

A hasonló jellegű spin-off tranzakciók egyik tipikus célja, hogy rávilágítson a cégcsoport egyéb elemeinek alacsony értékeltségére. Ez igaz a Volkswagen csoportra is, melynek piaci kapitalizációja 87 milliárd euró, vagyis, ha a Bloomberg szerinti sáv felső élén valósulna meg az IPO, akkor az azt jelentené, hogy a csoport egyéb részeinek minimális az értéke a piac jelenlegi értékítélete alapján. (forrás: ERSTE)

2024-es mémcoin árfolyam előrejelzések: Dogecoin, Raboo, FLOKI

A 62 milliárd dolláros mémcoin piac jelenleg számos változást tapasztal, és a befektetők alig várják, hogy megtudják, mit tartogat a jövő az olyan érdekes mémcoinok számára, mint a Dogecoin, a FLOKI és egy új előértékesítési érme, a Raboo (RABT).
2024. 06. 15. 03:00
Megosztás:

Dogecoin gyilkos, amely bikás 100x növekedési potenciált mutat: Van-e esélye az APORK-nak, hogy túlszárnyalja a Bonk-ot?

A Bonk (BONK) elérhetőségi szintje növekszik, különösen mióta a bonkSOL elindult a Texture platformon. Bárki használhatja az LST-t likviditás megszerzésére. Továbbá, a Dogecoin (DOGE) értéke csökkent, ami sokakat arra késztetett, hogy diverzifikálják befektetéseiket.
2024. 06. 15. 02:00
Megosztás:

Mennyi vizet fogyaszt egy átlagos család egy nap? Mi fogyaszt nagyon sok vizet a lakásban?

Amennyiben szeretnéd megtudni, hogy a Te családod vízfogyasztása sok vagy kevés, álljon itt egy átlagos 4 fős (2 felnőtt 2 gyerek) magyar család vízfogyasztási szokása.
2024. 06. 15. 01:00
Megosztás:

Tízszeres hasznot hozhat ez a kriptó - állítják a szakértők

Már több mint 2 millió dollárnyi összegyűjtött pénzzel rendelkezik, és az elemzők 10-szeres nyereséget jósolnak neki a bevezetés után, ez a "Learn-to-Earn" token tehát joggal tartja izgalomban a befektetőket.
2024. 06. 15. 00:01
Megosztás:

Félreértik egymás elvárásait a pályakezdők és a munkáltatók

Félreértik egymás elvárásait a pályakezdők és a munkáltatók, mert másként látják, hogy mi tesz vonzóvá egy munkahelyet és, hogy mi a fontos az állásinterjún - közölte a McDonald's és a Profession.hu közös, reprezentatív kutatásának eredményeit csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 14. 23:00
Megosztás:

A vízkincs hatékony hasznosítása nemzeti ügy

A vízkincs védelme, hatékony hasznosítása nemzeti ügy, a közműszolgáltatások színvonalának emelése pedig közös érdek - mondta az energiaügyi miniszter a Víziközművek napja alkalmából adományozott miniszteri elismerések átadásán csütörtökön Budapesten.
2024. 06. 14. 22:00
Megosztás:

Befejeződik a Villány és Máriagyűd közötti kerékpárút építése

Mintegy 350 millió forintos fejlesztési forrásból épül meg a borairól híres Villány és a népszerű zarándokhelynek számító Máriagyűd közötti kerékpárút még hiányzó szakasza - tájékoztatta a Baranya Vármegyei Önkormányzat az MTI-t.
2024. 06. 14. 21:00
Megosztás:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 06. 14. 20:00
Megosztás:

A rossz nemzetközi befektetői hangulat húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,41 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel 69 536,56 ponton zárt pénteken.
2024. 06. 14. 19:00
Megosztás:

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2024. 06. 14. 18:30
Megosztás:

A Vodafone bírságot kapott a versenyhivataltól

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 120 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a - 4iG leányvállalata, az Antenna Hungária Magyar Műsorszóró és Rádióhírközlési Zrt. többségi tulajdonában álló - Vodafone Magyarország Távközlési Zrt.-t a korábbi tulajdonos időszakában, 2022-ben elkövetett jogsértés miatt - közölte a 4iG Nyrt. a tőzsde honlapján csütörtökön.
2024. 06. 14. 18:00
Megosztás:

Nagy Márton a legnagyobb akkumulátorgyártó és feldolgozó cégek képviselőivel tárgyalt Dél-Koreában

Nagy Márton és a Nemzetgazdasági Minisztérium delegációja, valamint Kaderják Péter a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetője Dél-Koreában az ország legnagyobb zöldenergetikai és high-tech akkumulátoripari vállalatai, a Samsung SDI, az EcoPro BM, a GS Energy, a SungEel Hitech és a KH Energy képviselőivel folytatott tárgyalásokat - közölte a nemzetgazdasági tárca csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 14. 17:30
Megosztás:

Romániában nőtt a négyhavi folyó fizetési mérleghiány

Romániában 26 százalékkal nőtt a folyó fizetési mérleg hiánya az év első négy hónapjában az előző év azonos időszakához képest - közölte csütörtökön a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 06. 14. 17:00
Megosztás:

Mínuszban indítottak az amerikai tőzsdék

Gyengüléssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok pénteken.
2024. 06. 14. 16:30
Megosztás:

Rontotta az őszi vetés termésének minőségét és mennyiségét az elmúlt heti jelentős csapadék

Az elmúlt egy héten hullott jelentős csapadék már egyáltalán nem hiányzott az érésben lévő őszi vetésű szántóföldi növényeknek, a termés minőségét és mennyiségét egyaránt rontotta, ugyanakkor a kukorica és a napraforgó növekedése tovább gyorsult - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 06. 14. 16:00
Megosztás:

Európai kampány indul a sportvilághoz kapcsolódó szellemi tulajdonjogok védelmére

Az EU Szellemi Tulajdoni Hivatala (European Union Intellectual Property Office, EUIPO) nyári sporteseményekhez igazodva kampányt szervez a sportvilághoz kapcsolódó tulajdonjogok védelme érdekébe - közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 14. 15:30
Megosztás:

Tegyük rendbe a számokat a reptér ügyében

Tegyük rendbe a számokat a reptér ügyében - áll a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtöki közleményében.
2024. 06. 14. 15:00
Megosztás:

Átadták a Richter új központját Kőbányán

Átadták a Richter Nyrt. új központját a főváros 10. kerületében csütörtökön, a 17 400 négyzetméteres, 450 dolgozónak helyet biztosító épület 20 milliárd forintos beruházásból készült el, amit a gyógyszeripari vállalat saját forrásból finanszírozott.
2024. 06. 14. 14:30
Megosztás:

Zalaegerszegen víziközmű-beruházás valósul meg idén

Zalaegerszegen az idén 720 millió forint értékű víziközmű-felújítás valósul meg - közölte a város polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján.
2024. 06. 14. 14:00
Megosztás:

Szociális városrehabilitációs program indul Békésen

A szociális városrehabilitációs program második ütemét indítják el Békésen a közeljövőben, a vármegye névadó települése 237 millió forint uniós támogatást nyert el a célra - írta közleményében az önkormányzat.
2024. 06. 14. 13:30
Megosztás: