Amit a rekordméretű Porsche részvénykibocsátásról tudni lehet

Szabad jelzést adott a Volkswagen igazgatósága a Porsche AG tőzsdei bevezetésének. Ez lesz az elmúlt évek legnagyobb IPO-ja Európában, a tranzakció a Bloomberg becslései alapján 60-85 milliárd euróra értékelheti a sportautógyártót.

Amit a rekordméretű Porsche részvénykibocsátásról tudni lehet

Porsche, na de melyik?

A tőzsdei bevezetés kapcsán némi félreértést okozhat, hogy már jelenleg is tőzsdén van egy Porsche Automobil Holding (röviden Porsche SE; ISIN: DE000PAH0038) nevű társaság, melynek fő tulajdonosa a Porsche-Piëch család. A Porsche SE, mint holdingtársaság több befektetést is kezel. A portfolió legfontosabb eleme a Volkswagen csoportban meglévő több mint 50 százalékos részesedés (törzsrészvényeken keresztül), de ezenkívül is több társaságban rendelkeznek tulajdonrésszel. Ezek tipikusan autóiparhoz, mobilitáshoz kapcsolódó cégek. Például a PTV Group, az Inrix, a Markforged, a Seurat Technologies, az AEVA, stb.

Aminek a tőzsdére viteléről most döntés született, azt teljes nevén Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG-nak, röviden csak Porsche AG-nak hívják. Vagyis a cégformát jelölő utolsó két betű alapján lehet a két társaságot megkülönböztetni. A Porsche AG, a Volkswagen csoport százszázalékos leányvállalata gyártja a Porsche autókat.

Az üzlet struktúrája

A Porsche AG tőkéjét 50 százalékban elsőbbségi és 50 százalékban törzsrészvények fogják megtestesíteni. Az elsőbbségi részvények nem rendelkeznek szavazati joggal, de minden osztalékfizetésnél 1 centtel magasabb osztalékot fizetnek. Összesen 455,5 millió elsőbbségi és ugyanennyi törzsrészvény kerül majd megkeletkeztetésre, vagyis a teljes részvényszám 911 millió darab lesz. Az IPO során az elsőbbségi részvények 25 százalékát tervezik értékesíteni. Az IPO-ra szeptember végén, október elején kerülhet sor. A törzsrészvényekből 25 százalék + 1 részvényt fog a Porsche SE (vagyis a Porsche család holdingtársasága) megszerezni az IPO ár fölött 7,5 százalékos prémiummal. Ezzel a részesedéssel a Porsche SE blokkoló kisebbségi részesedéssel fog rendelkezni a stratégiai döntések vonatkozásában.

Az IPO-ban főleg intézményi befektetők vehetnek részt, de a Bloomberg információi szerint 5 százalékot kisbefektetőknek, elsősorban német kisbefektetőknek allokálhatnak. Az intézményi befektetők közül a Qatar Investment Authority már vállalta 5 százaléknyi részesedés megvásárlását.

Az IPO ellenére a Volkswagen eredménykimutatásában a Porsche AG pénzügyi teljesítménye továbbra is a teljes konszolidáció elve mentén kerül bemutatásra, mivel a Volkswagen csoport részesedése 50 százalék + 1 részvény fölött marad (75 százalék mínusz egy törzs- és 75 százaléknyi elsőbbségi részvénnyel fog rendelkezni). A Volkswagen csoport és a Porsche AG közti együttműködések is tovább folytatódnak, de ezek jogi formája változhat.

A befolyó pénz felhasználása

Az üzletrész értékesítéséből befolyt összeg (IPO és Porsche SE tulajdonszerzése együtt) 49 százalékát rendkívüli osztalékként tervezi kifizetni a Volkswagen. Az összeg másik felét pedig transzformációra, az elektromos autók fejlesztésére kívánják fordítani. A rendkívüli osztalékfizetésről decemberben rendkívüli közgyűlésen dönthet a Volkswagen, és 2023 elején történhet meg a kifizetés.

Mennyi az annyi?

A Bloomberg értékelése és információi alapján a Porsche AG cégértéke (EV) 60-85 milliárd euró körül lehet. Mivel a nettó adósság a 2021 év végi beszámoló alapján lényegében nulla volt, így ha ez nem változott, akkor a cégérték lényegében megegyezik a várható piaci kapitalizációval is. Mivel 2021-ben 7,4 milliárd eurós EBITDA-t ért el a Porsche AG, így ez 8,1-11,5 közötti EV/EBITDA mutatószámot jelentene. A 4 milliárd eurós adózott eredmény alapján az elsőbbségi részvények P/E értékeltsége 15,5-22 között lehet. A Porsche AG mindkettő alapján a prémium autógyártók és a még kisebb szériás luxusautógyártók (Ferrari, Aston Martin) között helyezkedne el.

A hasonló jellegű spin-off tranzakciók egyik tipikus célja, hogy rávilágítson a cégcsoport egyéb elemeinek alacsony értékeltségére. Ez igaz a Volkswagen csoportra is, melynek piaci kapitalizációja 87 milliárd euró, vagyis, ha a Bloomberg szerinti sáv felső élén valósulna meg az IPO, akkor az azt jelentené, hogy a csoport egyéb részeinek minimális az értéke a piac jelenlegi értékítélete alapján. (forrás: ERSTE)

Tovább csökkent a munkanélküliség Csehországban

Májusban 3,5 százalékra csökkent a munkanélküliség Csehországban az áprilisi 3,6 százalékról - közölte a cseh Munkaügyi Hivatal csütörtökön Prágában.
2023. 06. 08. 11:00
Megosztás:

Enyhe mínuszban kezdték a kereskedést a vezető nyugat-európai értéktőzsdék

Enyhe csökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön a vezető európai értékpapírpiacokon az előző napi mínuszos zárás után.
2023. 06. 08. 10:30
Megosztás:

Új nyertesei vannak a lakáspiacnak a népszámlálási adatok alapján

Átrajzolták a korábbi évtizedek költözési térképét a legfrissebb népszámlálási adatok. Az ingatlan.com 2970 település több mint 720 ezer eladó lakás- és házhirdetése alapján összevetette népességszám és a lakásárak változásait. A nagyvárosok lakosságának csökkenésével párhuzamosan az agglomerációs településeké jellemzően nőtt alig több mint egy évtized alatt. Szintén sokan költöztek a Velencei-tó partjára és a Balaton melletti településekre. A vonzás- és nyaralókörzetek népszerűsége a lakóingatlanok árváltozásaiban is megmutatkozik.
2023. 06. 08. 10:00
Megosztás:

21,5 százalékkal nőttek az árak

Májusban a fogyasztói árak átlagosan 21,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 06. 08. 09:30
Megosztás:

Mínuszban zártak az ázsiai piacok

Többségében veszteséggel zártak a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön, és nem volt egyértelmű irány a térségben reggel nyolc órakor még nyitva tartó börzéken.
2023. 06. 08. 09:00
Megosztás:

BÉT: Mi várható csütörtökön?

Iránykereséssel indulhat a kereskedés csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A BÉT részvényindexe, a BUX 513,20 pontos, 1,06 százalékos emelkedéssel, 48 800,45 ponton zárt szerdán.
2023. 06. 08. 08:35
Megosztás:

Csehország biztosítékokat kapott, hogy a lengyel Turów bánya nem okoz kárt a környezetben

Csehország biztosítékokat kapott arról, hogy a határ menti Turów lengyel lignitbánya további üzemeltetése nem okoz kárt a cseh határvidéken - jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök szerdán Prágában.
2023. 06. 08. 08:00
Megosztás:

Stratégiai megállapodást írt alá a HEPA és a DKSZ

Stratégiai megállapodást írt alá a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) és a Digitális Kereskedelmi Szövetség (DKSZ) a magyar e-kereskedők export hajlandóságának és külpiacra lépésének fejlesztése érdekében - közölte a HEPA szerdán az MTI-vel.
2023. 06. 08. 07:30
Megosztás:

A megfizethető és minőségi víziközmű-szolgáltatás fenntartása fontos cél

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) egyik legfontosabb feladata, hogy a rendelkezésére álló szabályozói eszközökkel biztosítsa a víziközmű-szolgáltatás stabil működését - hangsúlyozta a hivatal elnöke egy konferencián szerdán a MEKH közleménye szerint.
2023. 06. 08. 07:00
Megosztás:

Extra nagyméretű 3D nyomtatót fejleszt a G-MAX Europe Kft.

Extra nagyméretű 3D nyomtató tervezésére és prototípusának legyártására nyert a G-MAX Europe Kft. a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivataltól (NKFIH) 117,998 millió vissza nem térítendő támogatást - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2023. 06. 08. 06:30
Megosztás:

Továbbra is kiemelkedően teljesít a magyar ügyészség

Továbbra is kiemelkedően teljesít a magyar ügyészség, az uniós átlagot lényegesen meghaladó arányban emel vádat az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) igazságügyi ajánlásai nyomán - közölte a Legfőbb Ügyészség szerdán az MTI-vel.
2023. 06. 08. 06:00
Megosztás:

Kevésbé nőtt az amerikai külkereskedelmi mérleghiány

Az amerikai külkereskedelmi mérleg deficitje a vártnál némileg kevésbé nőtt áprilisban az előző hónaphoz képest - derült ki az amerikai kereskedelmi minisztérium szerdán közzétett adataiból.
2023. 06. 08. 05:30
Megosztás:

Egyhangúlag döntött a kamatkondíciókról a monetáris tanács májusban

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa május végi ülésén az alapkamat 13,0 százalékon tartásáról, az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlábának 100 bázispontos csökkentéséről 19,50 százalékra és az egynapos jegybanki betét kamatlábának 12,50 százalékon tartásáról a szerdán közölt rövidített jegyzőkönyv szerint.
2023. 06. 08. 05:00
Megosztás:

A GVH okozott figyelmet fordít a zöld ügyekre

Felértékelődnek a zöld ügyek, ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is fokozott figyelmet fordít erre a területre - közölte a szervezet szerdán az MTI-vel.
2023. 06. 08. 04:30
Megosztás:

Új nyertesei vannak a lakáspiacnak a népszámlálási adatok alapján

Átrajzolták a korábbi évtizedek költözési térképét a legfrissebb népszámlálási adatok. Az ingatlan.com 2970 település több mint 720 ezer eladó lakás- és házhirdetése alapján összevetette népességszám és a lakásárak változásait. A nagyvárosok lakosságának csökkenésével párhuzamosan az agglomerációs településeké jellemzően nőtt alig több mint egy évtized alatt. Szintén sokan költöztek a Velencei-tó partjára és a Balaton melletti településekre. A vonzás- és nyaralókörzetek népszerűsége a lakóingatlanok árváltozásaiban is megmutatkozik.
2023. 06. 08. 04:00
Megosztás:

Megmaradt a magyarok vállalkozó kedve

Ismét emelkedésnek indult a vállalkozások száma Magyarországon, idén megfordult a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) eltörlése nyomán kialakulni látszó tavalyi negatív trend. A legnagyobb arányú emelkedés az építőiparban, a szállítási ágazatban és a szolgáltató szektorban figyelhető meg. A magyar vállalkozások negyede a mezőgazdaságban tevékenykedik, és 98 százalékuk mikrovállalkozás: alkalmazott nélkül, vagy néhány munkavállalóval működik. Az Erste felmérése szerint ők azok, akik nem hirdetnek és a vevőkörüket leginkább saját, személyes kapcsolatrendszerük alakítja.
2023. 06. 08. 03:30
Megosztás:

Óriásit zuhant a magyar ipar áprilisban

Nemcsak a kiskereskedelemben, hanem az ipari termelésben is a vártnál rosszabbul kezdődött a második negyedév. A KSH ma reggel közzétett adatai szerint az ipari termelés volumene éves szinten 5,8 százalékkal csökkent a munkanaphatással igazított adatok szerint. A tényadat jóval kedvezőtlenebb lett az általunk várt „mindössze” 1,1 százalékos éves visszaesésnél.
2023. 06. 08. 03:00
Megosztás:

Kötelező a kéményseprés évente? Családi házak kéményseprési 2023-as szabályok

2016. július 1. óta a Katasztrófavédelem teljes körű kéményseprőipari közfeladatot lát el a lakosság körében azokon a településeken, amelyeken addig a katasztrófavédelem által kijelölt közérdekű szolgáltató biztosította az átmeneti ellátást, továbbá ott, ahol az önkormányzat felmondta a közszolgáltatási szerződését. Tevékenysége sormunka keretében és sormunka keretén kívül, megrendelés alapján ellátandó feladatokból áll - olvashatjuk a hivatalos állásfoglalást a Katasztrófavédelem honlapján. Mennyibe kerül a kéményseprés 2023-ban? Mik a kéményseprés szabályai a családi házak vonatkozásában 2023-ban?
2023. 06. 08. 02:00
Megosztás:

Idén már 28 millió e-kereskedelmi csomagot vizsgált át a NAV

Ebben az évben több mint 210 ezer vámkezelést és 28 millió e-kereskedelmi csomag vizsgálatát végezte el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - mondta a NAV Repülőtéri Igazgatóságának igazgatója szerdán Alsónémediben.
2023. 06. 08. 01:30
Megosztás:

Magyarország a világ minden részéről várja a beruházókat

Magyarország gazdasága nyitott, a világ minden részéről várja a beruházókat - mondta szerdán a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Budapest Peace Forum konferenciáján a gazdaságfejlesztési miniszter.
2023. 06. 08. 01:00
Megosztás: