ÁSZ: Az adópolitika eredménye a javuló adómorál és a fehéredő gazdaság

Mára nemcsak a munkát és a vállalkozásokat terhelő adók mértéke, hanem adminisztrációs terhe is érdemben csökkent, hiszen például állampolgárok millióinak már nem kell mindenféle dokumentumok számsoraiból összeállítani bevallásukat, hanem legtöbbször elég csak ellenőrizni a NAV által elkészített személyi jövedelemadó bevallásukat. A NAV módszereiben bevezetett változások – amelyek szükségességére az Állami Számvevőszék 2014-2015-ben végzett ellenőrzése is felhívta a figyelmet – hozzájárultak az adómorál javulásához és a gazdaság fehéredéséhez is - mutatnak rá az ÁSZ szakértői elemzésükben. A bevételekkel pedig erősödik az állami költségvetés cselekvőképessége, ami még egy sokkhatás idején is növeli a nemzetgazdaság legjobb reagálásának az esélyeit.

ÁSZ: Az adópolitika eredménye a javuló adómorál és a fehéredő gazdaság

Az Állami Számvevőszék aktuális elemzése által érintett időszakban az adópolitikának két meghatározó törekvése volt: egyrészt csökkenteni kívánta a munkát és a vállalkozásokat terhelő adók súlyát, amit a fogyasztást terhelő adók súlyának növelésével ellensúlyozott, másrészt szükség volt a gazdaság fehérítésére, az önkéntes jogkövetés kultúrájának erősítésére.

Az adóigazgatás eljárásrendjét 2018-től 3 új törvénnyel újraszabályozták. Az adminisztrációs terhek csökkentésével és az adóhatóság ügyfélközpontúbb szolgáltatásaival célként tűzték ki, hogy minél inkább segítsék az állampolgárokat adókötelezettségeik teljesítésében. Az újraszabályozás során fontos szempont volt az is, hogy a költségvetés bevételi érdekei ne sérüljenek és minden adózó a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően vegye ki a részét a közteherviselésből. A törvényi szabályozáson keresztül az Országgyűlés így teremtette meg az új adózási szemlélet elterjesztésének feltételeit.

A változtatások szükségességére az ÁSZ a hátralékkezelési és végrehajtási eljárási területeken végzett ellenőrzése eredményeként már 2014-2015-ben felhívta a figyelmet. Az akkor kimutatott adatok a korábban alkalmazott módszerek felülvizsgálatát, sőt egy szemléletváltást is indokoltak.

Az adópolitikai célkitűzések megvalósításában jelentős szerep hárult a Nemzeti Adó- és Vámhivatalra (NAV). Az ÁSZ szakemberei a jelenlegi elemzésben rámutatnak arra, hogy ezekkel a célkitűzésekkel a NAV 2017-2021. évi stratégiája összhangban volt. Az elemzés nyugtázhatta, hogy a 2017-2020 közötti adatok összességükben a kitűzött célok teljesülése irányába mutatnak. A fogyasztást terhelő adók adóbevételeken belüli aránya az elemzett időszakban emelkedett, ugyanakkor a vállalkozásokat terhelő adók súlya mérséklődött. A munkát terhelő adók aránya számottevően ugyan nem csökkent, azonban ez leginkább a 2017-2019 közötti időszakra jellemző kedvező foglalkoztatási adatokkal hozható összefüggésbe. A szociális hozzájárulási adó mértékének csökkenését ugyanis a növekvő foglalkoztatottságból származó plusz bevételek kipótolták.

Az ÁSZ szakértő elemzői arra az egyértelmű következtetésre jutottak, hogy a NAV által alkalmazott ösztönző és támogató eszközök segítették az adózói hibák megelőzését, csökkentették az adminisztrációs terheket, és jól szolgálták a gazdaság fenntartható kifehérítésének fontos célját is.

A bevezetett intézkedések összhangban voltak az adópolitika azon célkitűzésével is, hogy az adózók ne kényszerítő intézkedések (behajtás és végrehajtás) útján, hanem a számukra minél egyszerűbb módon és önkéntes jogkövetéssel járuljanak hozzá a központi költségvetés bevételeihez.

Tovább növeli exportképességét az Inventure Automotive

Fontos lépést tett a magyar tulajdonú Inventure Automotive a versenyképességének növelése érdekében. A független, kontaktusmentes CAN-busz olvasási és feldolgozási megoldásokat kínáló, elsősorban a nemzetközi piacon jelenlévő cég ugyanis újabb hivatalos engedélyt szerzett több termékének forgalomba hozatalára. „Ez fontos szakmai versenyképességi elem számunkra, hiszen egyrészt tovább növeli a belénk fektetett bizalmat a már meglévő partnereinkben, másrészt jó belépő a leendő új ügyfelekhez” – hívta fel a figyelmet Nagy Zsolt, az Inventure Automotive Zrt. igazgatója.
2023. 01. 28. 21:00
Megosztás:

Több mint 3000 milliárd forint beruházást generálhat az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer

Az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer által ösztönzött beruházások teljes összege az évtized végéig elérheti Magyarországon a 3000 milliárd forintot, az általuk kiváltott energiamegtakarítás pedig a 18 petajoule-t, ami évente csaknem 600 ezer köbméter gáz felhasználását teszi feleslegessé - közölte a KPMG az MTI-vel.
2023. 01. 28. 19:00
Megosztás:

A Cordia befejezte tengerparti luxuslakóépületének szerkezetépítési munkálatait Spanyolországban

A Cordia több mint két hónappal a tervezett határidő előtt befejezte első spanyolországi luxuslakóépület-fejlesztése, a Jade Tower szerkezetépítési munkálatait; a társaság második projektjét is elindítja az országban - közölte a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia lakóingatlan-fejlesztő az MTI-vel.
2023. 01. 28. 18:00
Megosztás:

A gazdasági védvonal sikeres, továbbra is történelmi magasságokban a foglalkoztatottság

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2022 decemberében is meghaladta a 4,7 milliót a foglalkoztatottak száma. Ezzel már hetedik hónapja ér el történelmi magasságokat a foglalkoztatottak száma - írta a legfrissebb adatokhoz fűzött kommentárjában a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).
2023. 01. 28. 17:00
Megosztás:

A Ficsak üdvözli a Babakötvény éves kamatának megduplázását

A Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) üdvözli, hogy a kormány megduplázza a Babakötvény éves kamatát.
2023. 01. 28. 16:00
Megosztás:

A MET gerjeni és söjtöri naperőműve bekapcsolódott a megújuló energiatermelésbe

A MET energiavállalat gerjeni és söjtöri naperőműve is bekapcsolódott a megújuló energiatermelésbe - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 15:00
Megosztás:

Története legnagyobb forgalmát érte el tavaly a Piaggio

Története legnagyobb forgalmát érte el tavaly a főként robogókat és motorkerékpárokat gyártó olasz Piaggio csoport a pénteken kiadott közleménye alapján.
2023. 01. 28. 14:00
Megosztás:

A NAV mintegy 13 millió forint adókülönbözetet tárt fel egy szállodát üzemeltető cégnél

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mintegy 13 millió forint adókülönbözetet állapított meg egy szállodát üzemeltető vállalkozásnál a hiányzó, illetve hiteltelen bizonylatok miatt - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 13:00
Megosztás:

Elérheti az 1 százalékot az idei GDP-növekedés

Pozitív, akár egy százalékos idei GDP-növekedést várnak a Makronóm Intézet szakértői, akik szerint a kormányzati előrejelzésben szereplő 1,5 százalékos emelkedés sem lehetetlen - közölték évindító háttérbeszélgetésen pénteken Budapesten.
2023. 01. 28. 12:00
Megosztás:

3,9 százalék volt a munkanélküliségi ráta decemberben

A munkanélküliek száma 2022 decemberében 190 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,9 százalék volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 01. 28. 11:00
Megosztás:

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 10:00
Megosztás:

Ezeken sose spórolj vállalkozásod érdekében

Egy vállalkozás pénzforgalma, - különösen a mai gazdasági helyzet idején - időnként csökkenhet. Ezekben az időszakokban létfontosságú, hogy a vezetők a vállalat értékei és céljai alapján pénzbeli döntéseket hozzanak. Melyek azok a területek, amelyeken azonban nem éri meg spórolni ilyenkor sem? Ezeket szedtük össze!
2023. 01. 28. 09:30
Megosztás:

Nőtt 2022-ben a spanyol gazdaság teljesítménye

A spanyol gazdaság teljesítménye 5,5 százalékkal nőtt 2022-ben - közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) pénteken.
2023. 01. 28. 09:00
Megosztás:

Jóváhagyták Franciaországban az kampányköltségeket, de többeket szankcionáltak

Jóváhagyta a 2022-es francia elnökválasztás valamennyi jelöltjének kampányköltségeit a kampányszámlákat ellenőrző bizottság (CNCCFP), de néhányukra kisebb szankciókat szabtak ki szabálytalanságok miatt - közölte pénteken az illetékes hatóság.
2023. 01. 28. 08:00
Megosztás:

Átlagosan 15 százalékkal emeli munkavállalói bérét a Tesco

A Tesco idén 5,7 milliárd forintot fordít az áruházakban és logisztikai központokban dolgozó munkatársai bérére, amely így a tavalyi bérmegállapodáshoz képest átlag 15 százalékkal emelkedik március 1-jétől.
2023. 01. 28. 07:00
Megosztás:

Duplájára nőtt Németország olajimport-számlája tavaly az első tíz hónapban

Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
2023. 01. 28. 06:00
Megosztás:

Tavaly csaknem 88 százalékkal nőtt a romániai repülőterek utasforgalma

Tavaly több mint 21 millió utast fogadtak a romániai repülőterek, ami mintegy 88 százalékos növekedést jelent a 2021-es évhez képest - közölte pénteken a romániai repülőterek egyesülete.
2023. 01. 28. 05:00
Megosztás:

Válás 2023-ban - ügyvéd nélkül is megoldható a válás, és így olcsóbb!

Kötelező ügyvédet fogadni a váláshoz? Mit kell tennie annak, aki válni akar 2023-ban? Milyen dokumentumok kellenek egy váláshoz? Mi a bíróság szerepe a válás jogi folyamatában? A válás keresetlevelét hogyan kell benyújtani és mit kell becsatolni hozzá 2023-ban? Mennyibe kerül a válás, mennyi az illetéke 2023-ban?
2023. 01. 28. 04:00
Megosztás:

Diákok bocsátották fel Magyarország első szuperszonikus kutatórakétáját

Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
2023. 01. 28. 02:00
Megosztás:

A Duna House 2,6 millió euróért növelte tulajdonrészét az olasz Hgroup S.p.A. társaságban

A Duna House Holding Nyrt. tulajdonrésze az olasz hitelközvetítő cég, a Hgroup S.p.A. társaságban 70 százalékról 77,13 százalékra nőtt; a megszerzett részvényekért 2,6 millió eurót fizettek - közölte az ingatlan- és pénzügyi közvetítő vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2023. 01. 28. 01:00
Megosztás: