ÁSZ: Hogyan növelhetjük saját értékünket?

Te mit tettél hozzá az eredményhez? Ezt a kérdést mindenki megkaphatja, legyen szó egy focimeccs játékosairól, egy cég munkatársairól, vagy akár egy kutatás tudós résztvevőiről. Hazánk nyitott, ezer szállal Európához és a világhoz kötődő gazdaságában sincs ez másképp, csak éppen magunktól kell megkérdeznünk, és különösképp az export esetén, hogy milyen hozzáadott értéket teremtettünk egy nemzetközi értéklánc résztvevőiként?! Az ÁSZ szakértőinek elemzése feltárja, hogy milyen tényezők növelhetik az export hazai hozzáadott érték tartalmát, s hogy csak e tényezők erősítésével tud majd a magyar export az eddiginél jobban hozzájárulni a GDP növeléséhez, hazánk fenntartható fejlődéséhez. Különösen fontos, hogy nagy arányú hozzáadott érték esetén az export még kedvezőtlen világgazdasági környezetben is dinamizálni tudja a gazdasági növekedést.

Az Állami Számvevőszék elemzéseinek fókuszában a Magyarország Alaptörvényében rögzített államadósság-szabály rövid- és hosszabb távú betarthatósága áll. Az export elsősorban a GDP-re, a hazai bruttó össztermék nagyságára gyakorolt hatásán keresztül befolyásolja az államadósság-mutató alakulását. Ugyanakkor a hagyományos számbavételi módszerek nem adnak választ arra a kérdésre, hogy egy ország exportteljesítménye mennyiben járul hozzá a GDP-éhez.

E hiányosság megszüntetése érdekében az OECD kidolgozta a TiVA (Trade in value-added) módszertant, amely a nemzetközi kereskedelem adatait a különféle összefüggéseket mérhetővé tevő modellekkel dolgozza fel. Az elemzés e módszertan szerint készített és nyilvánosságra hozott adatok alapján mutatja be a magyar export bruttó értékében megtestesülő hozzáadott értéket kifejező DVA (domestic value added) mutató alakulását 2018-ban és a megelőző években. A magyar export 2018 évi DVA mutatója (53,7%) a negyedik legalacsonyabb volt az Európai Unió tagállamai között. A mutató értéke az 1995 évi 73,2%-ról 2000 évre 53,5%-ra csökkent, és kis hullámzásokkal 2018-ig 53% körül alakult. A 90-es évek második felében a gyors visszaeséshez leginkább az járult hozzá, hogy a magyar export jelentős részét adó feldolgozóipari export DVA mutatója az 1995 évi 64,6%-ról 2000 évre 43,3%-ra csökkent, azaz a magyar ipari termelés gyorsan, de alacsony hozzáadott értékkel integrálódott a globális értékláncokba. Ismert adat, hogy a magyar export 85 százalékát külföldi tulajdonban lévő vállalatok hozzák létre, miközben a mikro-, kis és közepes méretű vállalkozások exporton belüli részaránya alacsony.


Azt nem várhatjuk, hogy a nemzetközi vállalatok helyettünk fogják képviselni a magyar érdekeket, viszont ha az oktatási rendszertől indulva a hazai innovációs képességeket ugyanúgy növeljük, mint a kis- és középvállalkozások beszállítói és közvetlen exportpiaci versenyképességét, akkor valódi dinamizáló tényezővel számolhat a nemzetgazdaság még kedvezőtlen külső környezetben is. A már meghozott rendelkezések alapján a közvetlenül előttünk álló időszak feladata, hogy az emelkedő hozzáadott érték biztosítsa az export további jelentős hozzájárulását az ország fenntarthatófejlődéséhez.

Az elemzésben feldolgozott kormányzati stratégiáknak egyidejű célja a külföldi működő tőke idevonzásával növelni a korszerű, exportképes kapacitásokat, és emelni a hozzáadott érték arányát a magyar exporton belül. Ugyanakkor azt nem várhatjuk, hogy a nemzetközi vállalatok helyettünk és maguktól fogják képviselni a magyar érdekeket. Megfelelő ösztönzéssel növelhető a magyar beszállítás részaránya, illetve elérhető, hogy magasabb képzettséget igénylő tevékenységeket is Magyarországra telepítsenek. Az utóbbihoz kulcstényező a magasan képzett munkaerő rendelkezésre állása. A másik kulcstényező a magyar kis- és középvállalkozások beszállítói és közvetlen exportpiaci versenyképességének növelése innovációs potenciáljuk erősítése és piacra jutásuk elősegítése révén. Ezek fontos dinamizáló tényezők lehetnek még kedvezőtlen külső környezetben is. A közvetlenül előttünk álló feladat, hogy a már meghozott és az elemzésben körvonalazott további intézkedések révén az export hazai hozzáadott értékének arányát javítsuk, aminek eredményeként beszűkölő exportlehetőségek esetén is növelni lehet az export hozzájárulását Magyarország fenntartható gazdasági növekedéséhez.

A lengyel kormány vámot vetne ki a Barátság kőolajvezeték déli ágán érkező olajra 

A lengyel kormány a német kabinetnél lobbizik, hogy a Barátság kőolajvezeték déli ágán lévő finomítók fizessenek vámot a beszállított orosz kőolaj után, mivel ez versenyelőnyhöz juttatja az itt üzemelő cégeket. 
2022. 11. 28. 13:00
Megosztás:

Zavargások Kínában

Kínában tüntetések törtek ki a koronavírus elleni intézkedések miatt. 
2022. 11. 28. 12:30
Megosztás:

Két nagybanknál is szigorodhat a tőkekövetelmény

A Bloomberg értesülései szerint a Deutsche Bank és a BNP Paribas tőkekövetelményét is megemelheti az EKB.
2022. 11. 28. 12:00
Megosztás:

Budapesten tanácskoztak az európai víziközmű szabályozó hatóságok vezetői

A víziközmű-szolgáltatásban bekövetkezett energiaár-emelkedés hatásairól, a települési szennyvíz kezeléséról szóló európai uniós rendelet módosításáról, valamint a tagállami hatóságok által kalkulált vízveszteségi mutatókról egyeztettek az Európai Víziközmű Szabályozók Szervezetének, a WAREG (European Water Regulators) 26. közgyűlésén, Budapesten - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hétfőn az MTI-vel.
2022. 11. 28. 11:30
Megosztás:

7,7 százalékkal nőttek a beruházások a harmadik negyedévében

A harmadik negyedévben 7,7 százalékkal nőtt a beruházások volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva, és 1,9 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest szezonálisan kiigazítva - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az első három negyedévben 7,7 százalékos volt a beruházások növekedése a múlt év azonos időszakához képest.
2022. 11. 28. 11:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Csökkenéssel indult hétfőn a kereskedés a főbb európai értékpapírpiacokon. A Kínában a szigorú járványvédelmi korlátozások ellen fokozódó tüntetések veszteségbe szorították az ázsiai piacokat a globális tőzsdenap kezdetén.
2022. 11. 28. 10:40
Megosztás:

Téli bőrápolás férfiaknak természetes kozmetikumokkal

A férfiak többsége elegánsan nem vesz tudomást a megfelelő mértékű bőrápolás fontosságáról. A legtöbb esetben a borotválkozásban és az azzal kapcsolatos teendőkben merül ki az arcápolás. Pedig a téli időszakban sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani a bőr védelmére.
2022. 11. 28. 10:00
Megosztás:

Mindhárom törvény megerősítést nyert a népszavazáson Szlovéniában

Az ellenzéki Szlovén Demokrata Párt (SDS) által kifogásolt mindhárom törvény megerősítést nyert a vasárnap tartott népszavazáson Szlovéniában - közölte a szlovén közszolgálati televízió (RTV).
2022. 11. 28. 09:30
Megosztás:

Négynapos bankszünnapot tart az Erste Bank

Az Erste Bank Hungary bankszünnapot tart négy napon át, 2022. december 1. 22 óra és december 4. 24.00 óra között, mivel változások lesznek a szolgáltatásaiban - közölte a pénzintézet a honlapján.
2022. 11. 28. 09:00
Megosztás:

Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben.
2022. 11. 28. 08:30
Megosztás:

Javult a lakossági és a vállalati konjunktúraérzet

A lakosság és a vállalkozások konjunktúraérzete kismértékben javult a Századvég Konjunktúrakutató 2022. novemberi felmérése alapján - közölték csütörtökön az MTI-vel
2022. 11. 28. 08:00
Megosztás:

Kihívásokkal teli év elé néz a lízingpiac

A kétszámjegyű kamatkörnyezet, a kamatplafon és különadók miatt kihívásokkal teli év elé néz a lízingpiac - mondta a Magyar Lízingszövetség elnöke csütörtökön, a Budapesten rendezett Lízing Szakmai Napon. Zs. Nagy István szerint 2023-ban a kihelyezett összeg értéke 20 százalékkal eshet az optimista forgatókönyv szerint és folytatódik a finanszírozott eszközök számának csökkenése is.
2022. 11. 28. 07:00
Megosztás:

Az EP befagyasztaná a Magyarországnak szánt uniós forrásokat

Az Európai Parlament (EP) szerint az Európai Bizottság és a magyar kormány által az uniós pénzek felhasználását érintő aggályok eloszlatására javasolt 17 magyar intézkedés nem elegendő az EU pénzügyi érdekeit fenyegető rendszerszintű kockázatok kezeléséhez, még akkor sem, ha teljes mértékben végrehajtják őket, azért azt javasolta, fagyasszák be a Magyarországnak szánt uniós forrásokat.
2022. 11. 28. 06:00
Megosztás:

Elkezdődött Zalaegerszeg legnagyobb közútfejlesztése

Zalaegerszeg észak-déli közlekedésének legfontosabb útvonalát, a Kosztolányi utat korszerűsítik és kétirányúsítják mintegy 1,3 milliárd forintból, ami a zalai megyeszékhely legnagyobb közútfejlesztési munkája - közölte a helyszínen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón a polgármester.
2022. 11. 28. 05:00
Megosztás:

Friss nyugdíjhír! Nyugdíj korhatár előtti ellátás mellett végzett munka szabályai 2023

A korhatár előtti ellátás folyósítása mellett korlátozott összeghatárig lehet keresőtevékenységet folytatni - olvashatjuk az ado.hu szakmai blogjában. Lássuk a részleteket!
2022. 11. 28. 04:01
Megosztás:

Kiemelt jelentőségű a madarakat fenyegető veszélyek mérséklése

A madárpusztulások egyik legfőbb oka a szabadvezetékek mentén történő áramütés vagy ütközés, éppen ezért kiemelt jelentőségű a madarakat fenyegető veszélyek mérséklése, amely számos hazai madárfaj természetvédelmi helyzetén javít - jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős államtitkára csütörtökön Tatán, a 13. MAVIR Madárvédelmi Konferencián, amelyről a szaktárca közleményben tájékoztatta az MTI-t.
2022. 11. 28. 03:00
Megosztás:

A Magyarország 365 fotópályázat képeiből nyitottak kiállítást Debrecenben

A Magyarország 365 fotópályázatra érkezett alkotások közül 130 képet tekinthetnek meg az érdeklődők január 6-ig Debrecen főutcáján - hangzott el a kiállítás megnyitóján csütörtökön.
2022. 11. 28. 02:00
Megosztás:

Energiatakarékosságról döntött Szekszárd

Energiatakarékossági intézkedéseket fogadott el a megnövekedett rezsiköltségek miatt a szekszárdi közgyűlés csütörtökön.
2022. 11. 28. 01:00
Megosztás:

Lassult a nagy internetes cégek fellépése az online gyűlöletbeszéddel szemben

Az internetes felületek működtetéséért felelős vállalatok, hasonlóan a tavalyi arányhoz, 63,3 százalékban távolították el a gyűlöletbeszédet tartalmazó weboldalaikról, ez visszaesést jelent a 2020-as 71 százalékhoz képest - derült ki az Európai Bizottság csütörtökön közzétett, az online gyűlöletbeszéd felszámolását célzó magatartási kódex betartására vonatkozó értékeléséből.
2022. 11. 28. 00:05
Megosztás:

Ausztria és Németország is érdekelt a horvát LNG-kapacitások bővítésében

Horvátország, Ausztria és Németország energetikai együttműködési megállapodásra készül, és közösen lép fel az Európai Bizottságnál a horvát gázvezeték-hálózatát bővítése és a krki LNG-terminál (cseppfolyósítottföldgáz-terminál) kapacitásai növelése érdekében - jelentette ki Andrej Plenkovic horvát kormányfő csütörtökön Omisaljban.
2022. 11. 27. 23:00
Megosztás: