ÁSZ: Hol hatásos az ellenőrzés?

Az ellenőrzés tükröt állít az ellenőrzött szervezetek elé, és képet ad többek közt a működési folyamatok átláthatóságáról és a gazdálkodás szabályszerűségéről. Az ellenőrzések témaválasztásuk, megközelítésük, valamint megállapításaik és javaslataik által hozzáadott értéket teremtenek, elősegítik a közpénzek és a közvagyon szabályos, eredményes és gazdaságos felhasználását. Az Országgyűlés felkérte az Állami Számvevőszéket - az Országgyűlés legfőbb pénzügyi és gazdasági ellenőrző szervét, amely általános hatáskörrel végzi a közpénzekkel és az állami, önkormányzati vagyonnal való felelős gazdálkodás ellenőrzését -, hogy járuljon hozzá az államháztartási rendszerben ellenőrzést végző szervezetek módszertani fejlesztéséhez. Az „ellenőrök ellenőrzése" koncepció kiterjesztése érdekében az elemzés átfogó képet adva mutatja be a Magyarországon ellenőrzési tevékenységet végző szervezeteket, annak érdekében, hogy a további lehetséges ellenőrzési irányok meghatározhatók legyenek.

ÁSZ: Hol hatásos az ellenőrzés?

Az elemzés három fő dimenzió szerint közelíti meg és mutatja be a Magyarországon ellenőrzési tevékenységet végző szervezeteket, magas számukra és eltérő jellemzőikre tekintettel: az államháztartás ellenőrzési rendszerén, a közigazgatás irányítási és felügyeleti hatáskörén alapuló hierarchikus ellenőrzési rendszerén, végül a hatósági ellenőrzést végző szervezetek rendszerén keresztül.

Az államháztartási törvény az államháztartás ellenőrzési rendszerét három védelmi vonal mentén határozza meg. A külső ellenőrzési feladatokat az Országgyűlés legfőbb pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerve, az Állami Számvevőszék látja el. Az államháztartás kormányzati szintű ellenőrzését a kormányzati ellenőrzési szerv – Kormányzati Ellenőrzési Hivatal –, a Magyar Államkincstár és az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság végzi. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal – az államháztartási törvényben külön nem nevesítve – központi és területi szervei útján látja el az állami adóhatóság és a vámhatóság jogszabályban meghatározott feladatait. Az első védelmi vonalat a költségvetési szervek belső kontrollrendszere - beleértve a belső ellenőrzést - jelenti.

Az Alaptörvény értelmében a Kormány a közigazgatás legfőbb szerve, államigazgatási szerveket hozhat létre. A központi államigazgatási szervekről szóló törvény meghatározza az egyes államigazgatási szervek típusait, továbbá az e szervek irányítására és felügyeletére vonatkozó hatásköröket. Az irányítási és felügyeleti hatáskör kiterjed az irányított/felügyelt szerv tevékenységének törvényességi, szakszerűségi, hatékonysági és pénzügyi ellenőrzésére is. Az ellátott feladatuk jellegéből adódóan vannak olyan, a törvénynek/Országgyűlésnek alárendelt autonóm/önálló szabályozó államigazgatási szervek is, amelyek esetében az irányítás és vezetés egy, a szervezet első számú vezetőjének személyében valósul meg.

Hatósági ellenőrzésre bármely hatóság csak hatáskörében jogosult, ugyanakkor a hatáskörébe tartozó ügyben hatósági ellenőrzést külön erre felhatalmazó szabály hiányában is végezhet. E harmadik dimenzió mentén az elemzés a hatósági ellenőrzést végző szervezeteket és ellenőrzési feladataikat további három kategória szerint rendezi és mutatja be. Az 1-2. kategóriába azok a szervezetek tartoznak, amelyek hatósági ellenőrzési feladatát jogszabály előírja, és az ellenőrzés lefolytatásával kapcsolatos előírások is rendelkezésre állnak, illetve nem állnak rendelkezésre, a harmadik kategóriába pedig azok szervezetek, amelyek vonatkozásában jogszabály nem írja elő hatósági ellenőrzés végzését, ugyanakkor erre a jogszabály szerint jogosultak.

Kiderült, miért bírságolták meg a Ryanairt: a hatóság szerint nem is neki kell adóznia

Közzétették a Ryanairt 300 millió forintra bírságoló fogyasztóvédelmi határozatot. Az indoklásból kiderül, hogy a légitársaság azért kapott rekordösszegű büntetést, mert a hatóság szerint olyan extraprofitadót, a légitársaságok hozzájárulását hárította át az utasaira, amit nem is neki kell befizetnie - írja a Bank360.hu.
2022. 08. 13. 13:00
Megosztás:

Kiderült, miért bírságolták meg a Ryanairt: a hatóság szerint nem is neki kell adóznia

Közzétették a Ryanairt 300 millió forintra bírságoló fogyasztóvédelmi határozatot. Az indoklásból kiderül, hogy a légitársaság azért kapott rekordösszegű büntetést, mert a hatóság szerint olyan extraprofitadót, a légitársaságok hozzájárulását hárította át az utasaira, amit nem is neki kell befizetnie - írja a Bank360.hu.
2022. 08. 13. 13:00
Megosztás:

Amerikai-kínai csúcstalálkozót tarthatnak novemberben

Az amerikai és a kínai elnök novemberben személyesen találkozhat, első alkalommal Joe Biden hivatalba lépése óta, a G20-csoport indonéziai csúcstalálkozója keretében - értesült a The Wall Street Journal című amerikai lap.
2022. 08. 13. 12:00
Megosztás:

Hatvan százalékos a horvát gáztároló töltöttségi szintje

Horvátország egyetlen gáztárolója elérte a 61 százalékos töltöttségi szintet, az ott tárolt gáz tíz százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban - írta az Index.hr című horvát hírportál pénteken.
2022. 08. 13. 11:00
Megosztás:

Maximum 19 Celsius-fokra szabad felfűteni a középületeket Németországban

Az energiatakarékosság jegyében a kórházak és a szociális intézmények kivételével minden középületet legfeljebb 19 Celsius-fokos hőmérsékletre szabad felfűteni Németországban az ősszel kezdődő fűtési szezonban - jelentette be pénteken Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter.
2022. 08. 13. 10:00
Megosztás:

Romániában 21 százalékkal nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások

Romániában 21 százalékkal, 4,379 milliárd euróra nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások az első fél évben a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank.
2022. 08. 13. 09:00
Megosztás:

Még mindig vezető szabálytalanság a lejárt termék forgalmazása

A lejárt termékek forgalmazása a vezető szabálytalanság az idén is a kereskedelmi és vendéglátóhelyeken az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők tapasztalatai szerint - tájékoztat honlapján a Nébih.
2022. 08. 13. 08:00
Megosztás:

Poliovírust találtak New York szennyvízében

A járványos gyermekbénulásért felelős poliovírust találtak New York szennyvízében, különösen az oltatlanok vannak veszélyben - közölték a városi és állami hatóságok pénteken.
2022. 08. 13. 07:00
Megosztás:

Már a Sziget fesztiválon is lehet határvadásznak jelentkezni

A Sziget fesztiválon felállított Prevenciós Pontban is várják a határvadász hivatás és az iskolaőri pálya iránt érdeklődőket - írta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a police.hu oldalon pénteken.
2022. 08. 13. 06:00
Megosztás:

Nyilvánosak Trump házában tartott kutatás iratai

Nyilvánosságra hozták az amerikai hatóságok a Donald Trump floridai házában tartott hétfői kutatás jegyzőkönyveit, amelyekből kiderül, hogy a volt elnöktől minősítettnek tartott iratokat is lefoglaltak.
2022. 08. 13. 05:00
Megosztás:

A nyugdíjasok a rezsiváltozás legnagyobb vesztesei - a Kádár-kockában lakók jól járnak

A gáz és az elektromos áram árának emelkedésére azonnal megnőtt a kínálat a régebbi építésű, nagy alapterületű és belmagasságú házak hirdetései között, miközben az újlakások iránti kereslet érezhetően emelkedett. Miért járt jól az, aki Kádár-kockában lakik? A szakértői véleményt cikkünkben olvashatják.
2022. 08. 13. 04:01
Megosztás:

Több milliós kárt okoztak a fiatal hackerek

Elfogtak a rendőrök két fiatal hackert, akik online fizetési rendszereket kijátszva milliókat kerestek adathalászattal - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pénteken a police.hu oldalon.
2022. 08. 13. 03:00
Megosztás:

Csökken a forgalom az ingatlanpiacon, de nő a befektetők aktivitása

Csökken a forgalom az ingatlanpiacon a nyáron, a befektetési céllal lakást vásárlók ugyanakkor aktívak - közölte a Duna House pénteken az MTI-vel.
2022. 08. 13. 02:00
Megosztás:

1000 kilométernyi útszakaszt újulhat meg az idén

Év végéig több mint 1000 kilométernyi szakaszt újíthat fel a Magyar Közút az általa kezelt, főként mellékutakon, ahol eddig 523 kilométer átfogó felújításával már végeztek és további 493 kilométernyi szakaszon jelenleg is dolgoznak - tájékoztatta a cég pénteken az MTI-t.
2022. 08. 13. 01:00
Megosztás:

A fakitermelésről szóló rendelet nem veszélyezteti az erdőket

A fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet nem veszélyezteti a magyar erdőállományt - jelentette ki a Mátrában, a Bükkben és a Borsodi dombságon gazdálkodó Egererdő Zrt. vezérigazgatója az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.
2022. 08. 13. 00:05
Megosztás:

Ismét gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése

Az előző havi megtorpanás után júniusban ismét gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése: a felvásárlási árak a májusi 45,4 százalék után júniusban átlagosan 48,3 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint.
2022. 08. 12. 23:00
Megosztás:

Wellness: érezd magad jól!

Amikor kikapcsolódás céljából egy wellnesshotel kerül szóba, számos igény merül fel. De mire számíthat a vendég, ha ilyen szállodába látogat?
2022. 08. 12. 22:00
Megosztás:

Romániában 1 százalékkal csökkent az ipari termelés

Romániában a nyers adatok szerint 1 százalékkal csökkent az ipari termelés az idei első fél évben a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.
2022. 08. 12. 21:00
Megosztás:

A helyzet ellenére rekordszinten teljesít a magyar ipar

Az első fél évben 5,1 százalékkal nőtt az ipari termelés Magyarországon. A teljesítményjavulás 2020 elejéhez képest 6,3 százalékos. A hazai ipar ezzel a vírusválság előtti mutatót tartósan felülmúlva újabb rekordszintre emelkedett - írta a Technológiai és Ipari (TIM) minisztérium pénteken.
2022. 08. 12. 20:00
Megosztás:

A sikeres mezőgazdaság jövője a digitalizáció és a robotizáció

A sikeres mezőgazdaság jövője a digitalizáció és a robotizáció, azaz a precíziós eszközök alkalmazása, mivel ez már a vetésnél jelentősen befolyásolni tudja annak hatékonyságát, illetve később az állomány fejlődésének dinamikáját is - mutat rá a Klímapolitikai Intézet legfrissebb tanulmánya.
2022. 08. 12. 19:00
Megosztás: