ÁSZ: Zöldet óv meg a barna

Az utóbbi években jelent meg a közbeszédben is a rozsdaövezet kifejezés. A korábban ipari, közlekedési vagy egyéb célra használt, de jelenleg nem hasznosított vagy alulhasznosított területeken megvalósuló ún. barnamezős fejlesztések pozitív hatása itthon és nemzetközileg is jelentős figyelmet váltott ki. A városképet elcsúfító elhagyott épületek, sokszor veszélyes ipari maradékokkal is terhelt romterületek veszélymentesített és a zöldterületek megóvásával, sőt bővítésével járó felújítása a világon mindenütt olyan közösségi érdek, amely pozitív hatással van a nagyobb környezetre, sokak életminőségére is. Az ÁSZ szakértői a barnamezős területek fejlesztését társadalmi, gazdasági, egészségügyi, ökológiai és energetikai szempontból elemezték, valamint kitértek a kapcsolódó állami feladatokra, és értékelték, hogy a barnamezőkön, rozsdaövezeti területeken megvalósuló beruházások hogyan vonzhatnak befektetőket, és miként erősíthetik a környezet védelmét, a fenntarthatóságot.

A barnamezős területek újbóli hasznosítását az ENSZ, az Európai Unió és hazánk is szorgalmazza. Az ezt szolgáló szabályozás Magyarországon 2019-től gyorsult fel. Ekkortól kezdve szabályozza törvény a barnamezős terület fogalmát. Egy másik törvény azt is kimondja, hogy az önkormányzat kizárólag akkor jelölhet ki új beépítésre szánt területet, ha a település térségében nincs a tervezett rendeltetésnek megfelelő barnamezős terület vagy beépítetlen földrészlet. Az ÁSZ elemzése szükséges és fontos lépésként értékelte, hogy 2020-ban törvény született „rozsdaövezeti akcióterületek" létrehozásáról. A jogszabály értelmében a rozsdaövezeti akcióterület „kormányrendeletben kijelölt, közlekedési, közmű és intézményi infrastruktúrával ellátott vagy fenntartható módon ellátható, lakó- és más rendeltetés kialakítására alkalmas, jellemzően barnamezős területeket is magában foglaló terület". A Kormány rendeletben szabályozta az ilyen területek kijelölésének eljárásrendjét és az itt megvalósuló beruházásokra vonatkozó sajátos követelményeket. Eddig hat rozsdaövezeti terület kijelölésére került sor, számol be az elemzés.

A meghozott intézkedések eredményeként a vállalkozások és az önkormányzatok együttműködésében számos barnamezős területet hasznosító beruházás valósult meg Magyarországon. Az EU és a magyar költségvetés társfinanszírozásával összesen 56 projektet támogattak 26,1 milliárd Ft értékben, valamint 5 megyei jogú város részére összesen 6,5 milliárd Ft-ot ítéltek meg barnamezős területek rehabilitációjára.

A barnamezős területek nagyon különbözőek, ezért hasznosításuk is más-más intézkedéseket igényel, hívják fel a figyelmet az ÁSZ szakértői. Az újrahasznosításnál az egyik hátráltató tényezőt a korábbi tevékenységek okozta károk és veszélyek elhárításának költségei jelentik. Ezek mértéke gyakran nem ismert előre, így még az is megeshet, hogy végül meghaladja a barnamezős terület hasznosításának tervezett, közvetlen hasznát. Ezért indokolt, hogy az állami szerepvállalás első lépésben a károk, illetve az elhárításukkal kapcsolatos költségek felmérésére irányuljon, illetve a kármentesítéshez nyújtson támogatást.

A barnamezős területek nyilvántartása önkormányzati feladat, amelyet a fővárosi önkormányzat és több megyei jogú város önkormányzata magas szinten megvalósított, ugyanakkor az önkormányzatok jelentős része ilyen szintű nyilvántartásokkal nem rendelkezik. Ezek pótlását célszerű lenne elősegíteni, mivel az adatbázisok hozzájárulnának ahhoz, hogy a potenciális befektetők széleskörűen tájékozódni tudjanak a barnamezős területek jellemzőiről, hasznosításuk várható technikai feltételeiről és költségeiről, és ennek megfelelően alakíthatnák ki reális terveiket.

Összefog a szakma a lakáspiacért

Széles körű szakmai összefogással javaslatcsomag készült a magyar lakásállomány megújítására, amely hozzájárulhat a magyarok életminőségének és az ország energiafüggetlenségének növeléséhez is - tájékoztatta az Egyensúly Intézet pénteken közleményben az MTI-t.
2024. 03. 04. 13:00
Megosztás:

Változás az Antenna Hungária vezetőségében

Az Antenna Hungária Zrt. (AH) vezérigazgatói pozícióját március elsejétől Papp-Gerlei Gyöngyvér korábbi vezérigazgató-helyettes veszi át Blénessy Lászlótól - közölte az AH anyavállalata, a 4iG távközlési és informatikai társaság pénteken a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2024. 03. 04. 12:30
Megosztás:

Reszkess Elf Bar és Poco Bar! Harcot indít a NAV a cigaretta feketekereskedelemmel szemben!

Az illegális dohánykereskedelemmel szemben 2023. nyarán alakított munkacsoportot az adóhivatal, amely legújabb intézkedésként egyeztetésre hívta a piaci szereplőket, valamint az Országos Dohányboltellátó Kft. és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága képviselőit - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 04. 12:00
Megosztás:

Jót tehet a lakásbiztosítási piacnak a havi célzott kampány

Élénkítheti a lakásbiztosítási piacot Magyarország első lakásbiztosítási kampánya - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közigazgatási államtitkára.
2024. 03. 04. 11:30
Megosztás:

Bővült az Út az egészséghez program

Az iszkaszentgyörgyi kastélyparkkal bővült tovább a Budapesti Szent Ferenc Kórház szív- és érrendszeri betegségek megelőzésért létrehozott kardioösvény-programja - közölte az aktív Magyarországért felelős államtitkárság pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 04. 11:00
Megosztás:

Vegyes nyitás a vezető nyugat-európai tőzsdéken

Vegyesen indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.
2024. 03. 04. 10:30
Megosztás:

Iránykereséssel nyithat ma a tőzsde

Iránykereséssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 03. 04. 10:00
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn.
2024. 03. 04. 09:30
Megosztás:

Szakszerű arcápolás felnőttkori pattanások esetén

Bizonyára veled is előfordult már, hogy pont egy fontos esemény napján bukkant elő egy pattanás az arcodon. Ez bosszantó tud lenni, ám a serdülőkor velejárója. Azonban ha felnőttként is gyakran szembesülsz ezzel, érdemes jobban utánajárni az okának. 
2024. 03. 04. 09:10
Megosztás:

Hová tart ezután a Chainlink (LINK) és a Near Protocol (NEAR) árfolyama? A KangaMoon (KANG) a legjobb Meme érmék között szerepel befektetési szempontból

A jelenlegi kriptopiac forr és izgatottsággal teli, olyan érmékkel, mint a Chainlink (LINK) és a Tron (TRON), amelyek a piaci tőke szerint a legjobb tíz kriptopénzek között próbálnak helyet szerezni, miközben megkérdőjelezik a DOGE dominanciáját.
2024. 03. 04. 08:30
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 03. 04. 08:30
Megosztás:

Februárban lassult az euróövezeti infláció

Az elemzői várakozásoknál kevésbé lassult az euróövezeti éves infláció februárban az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken ismertetett előzetes adata szerint.
2024. 03. 04. 08:00
Megosztás:

Képes lehet ez a DeFi kriptó potenciális 100-szoros növekedésre, kihívást jelentve a BNB (BNB) és az Arbitrum (ARB) számára?

Az április végéig várható Bitcoin felezés hatására, néhány új DeFi projekt is komoly meglepetésekkel szolgál. Ennek az élvonalában áll a Pullix (PLX) token, amely jelentős figyelmet kapott az elmúlt időszakban a kriptopiac szereplőitől. A kriptovilágot figyelő befektetők optimisták, és úgy vélik, hogy a Pullix egyedi tulajdonságainak és remek indulásának köszönhetően versenybe szállhat akár a BNB (BNB) vagy az Arbitrum (ARB) ellen, amikor beköszönt a Bitcoin feleződés ideje. További részletek vendégbejegyzésünkben.
2024. 03. 04. 07:30
Megosztás:

A NAV továbbra is ügyfelei rendelkezésére áll

Március elsejétől az adóhivatal általános tájékoztatási tevékenységét az országos illetékességgel működő tájékoztatási igazgatósága látja el, az ügyfelek továbbra is a megszokott csatornákon kérhetnek segítséget adózási kérdésekben - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 04. 07:00
Megosztás:

Februárban felfelé ívelt a BUX

Februárban is folytatódott a BUX-index emelkedése a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a részvényforgalom azonban csökkent januárhoz képest.
2024. 03. 04. 06:00
Megosztás:

A január hozta a várt szintet az európai munkaerőpiacon

Januárban az elemzői várakozásokkal összhangban csökkent a munkanélküliség az euróövezetben, míg az Európai Unióban a decemberivel megegyező rátát regisztráltak az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése szerint.
2024. 03. 04. 05:00
Megosztás:

Kriptovaluta adózás 2024 - mennyi adót kell fizetni a kroptopénzek nyeresége után?

Kripto befektetések adózása 2024. Az SZJA törvény hogyan szabályozza a kriptopénzek adózását? Kriptovaluta, kriptodeviza adózása 2024. Kriptobányászat és kriptó kereskedelem vagy kriptó fizetés fogadása - hogyan adózik a kriptó nyereség? Lényeges-e a kriptó fiat pénzre váltásának időpontja? Mi a kriptodeviza nyereség adó kulcsa? Hány százalék adót kell fizetni 2024-ben a kriptó ügyletek után? Alkalmazható-e az adókiegyenlítés a kriptóügyletek esetén is? Hogyan kell bevallani és megfizetni a kriptódevizán elért nyereség adóját? Cikkünkben a Grant Thornton szakértője minden kérdésre választ ad.
2024. 03. 04. 04:00
Megosztás:

1995, avagy az időgép megmondja, hogy mi fog most történni

Jelenleg a befektetők a puha landolás (soft landing) forgatókönyvet árazzák Amerikában, amikor az infláció recesszió nélkül marad kordában. Ez viszonylag ritka: legtökéletesebb formájában 1995-ben valósult meg Amerikában, és az akkori jegybankelnököt Alan Greenspan-t a “halhatatlanok”, de legalábbis a “legendák” közé emelte.
2024. 03. 04. 03:00
Megosztás:

Új terméket fejlesztett ki a kunhegyesi Nagykun-Hús Kft.

Kecsketejből előállított tejpor felhasználásával hipoallergén húskészítmény termékcsaládot és annak gyártástechnológiáját fejlesztette ki a húsfeldolgozással- és értékesítéssel foglalkozó, teljes mértékben magyar tulajdonban levő, kunhegyesi Nagykun-Hús Húsipari és Kereskedelmi Kft. és a Szegedi Tudományegyetem alkotta konzorcium - közölte a cég pénteken közleményben az MTI-vel.
2024. 03. 04. 02:00
Megosztás:

Heti pénz és szerencse horoszkóp - a BIKA extra pénzhez jut, a HALAK szerencsejátékon nyerhet

Pénz és szerencse horoszkóp a most induló hétre vonatkozóan. A horoszkóp érvényessége: 2024. március 4. - 2024. március 10. között. Mire számíthatunk a csillagok állása alapján a pénz és szerencse területén? Lássuk!
2024. 03. 04. 01:00
Megosztás: