Aszály - kutatási összefoglaló

A mögöttünk álló száraz hónapok után szeptember elsejével végre beköszöntött az ősz és az esős idő. Az Ynsight Research kutatócsapata az elmúlt egy év online diskurzusa alapján feltérképezte, hogy milyen bejegyzések, gondolatok, vélemények születtek az aszályról a magyar nezetők körében. A netnográfia módszertanával készült elemzés során, az online térben megjelenő minden nyilvános tartalom elemzésre került: így a hírportálok cikkei, a blogok, a TikTok-videók, fórumbeszélgetések, valamint a nyilvános Facebook- és Instagram-bejegyzések és kommentek is.

Aszály - kutatási összefoglaló

Eleinte csak a világ többi részét sújtó szárazságról, majd a hazai aszályhelyzettől volt hangos a sajtó

A vizsgált időszak alatt közel 90 ezer megjelenés született az aszályról. A Magyarországot is sújtó szárazságról szóló online említések bár végig jelen voltak az elmúlt egy évben, eleinte többségben külföldről érkező jelentéseket olvashattunk, főként kiszáradó folyókról és nagyobb területeken bekövetkezett vízhiányról. A magyar online sajtóban csak idén május végétől kezdett felívelni a szárazság témája, a cikkekben a Velencei-tó egyre apadó vízszintjéről, sivatagossá váló területekről, vízhiánnyal küzdő településekről és a mezőgazdaságot érintő problémákról számoltak be.

Az elmúlt hónapok főbb témái:

Júniusban az online diskurzus elsősorban arról szólt, hogy továbbra sincs kilátás esőre: az egész világból érkeztek jelentések a vízhiányról és az egyre apadó folyókról. Hazánkban tűzgyújtási tilalom lép érvénybe, melyet egyre több megyére kiterjesztenek. A hírportálok cikkei és a felhasználói kommentek alapján romlik a helyzet: az Alföldön a talaj egy méteres mélységig csontszáraz, a gabonák feleannyi termést sem hoznak, ezért drágulásra kell számítani, Solymáron vízhiány van. Az internetes beszélgetésekben azonban pozitívabb történések is megjelentek a hónapban: a WWF és a Telekom öt magyar településen vezet be új esővízmegtartó rendszert, a hónap végén pedig enyhül az aszály, óriási zivatarlánc alakult ki Magyarország fölött.

Júliusban a Tisza rekordalacsony szintjéről szólnak az online hírek, a növekvő szárazság miatt a hónap elején az egész országra kiterjesztik a tűzgyújtási tilalmat. A diskurzusban fontos szerepet kap egy, az aszály által leginkább súlytott területen, az Alföldön terjedő elmélet is, miszerint az eső a jégármentesítő rendszer működése miatt kerüli el a földeket. Bár az Országos Meteorológiai Szolgálat határozottan elutasította a vádakat, a gazdák elégedetlensége nem csökkent, az online térben is erősen támadták az eljárást, amelynek használata az egyre súlyosabb fenyegetések miatt végül felfüggesztésre került. Az internetes beszélgetésekben rengeteg figyelmet kaptak az aszály látható következményei: a Velencei-tó apadása, valamint a Velencei-tó teljes kiszáradása. Az aszályhelyzetre reagálva a kormány Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzset alakított ki, amelynek a felhasználók által is sokat emlegetett döntése alapján a bajba jutott gazdák helyzetét egy ötpontos csomag bevezetésével javítanák.

Augusztusban arról számoltak be a hírportálok, hogy a hőség miatt egyre több európai országban küzdenek a szieszta bevezetéséért, hazai viszonylatban pedig 1091 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl. Szintén nagy figyelmet kaptak a hónapban Pápai Gergely, videós tartalmai is, aki heteken át járta az országot, hogy bemutassa az aszály rendkívül súlyos hatásait. A felhasználók körében a zöld táj idejekorán kezdődő sárgulása is gyakran megjelenik a beszélgetésekben, valamint a vadállatok egyre romló helyzetére is igyekeztek felhívni a figyelmet. A hónap elejétől kezdve egyre több hír számol be a gazdák várható tiltakozásáról, az augusztus 20-ra tervezett traktoros felvonulásról, majd a hónap végén már a megmozdulás vártnál kisebb, traktorok nélküli jellegéről folyt a beszélgetés.

A hírportálokon és a Facebookon zajlott leginkább a diskurzus

Legnagyobb arányban az online hírportálok számoltak be az egész világot érintő aszályról, míg a második legnagyobb jelenléttel a Facebook-megjelenések bírnak. A legnépszerűbb hazai közösségi media platformon főként politikusok és közéleti oldalak posztjaival találkozhattak a netezők, illetve számos hírportál is megosztotta itt cikkeit, de a felhasználók is főként ezen a felületen kommunikáltak a témáról. A harmadik helyen álló blogok legtöbb esetben inkább politikai irányból közelítették meg a klímaváltozással járó szárazságot.

Leginkább a 25-34 év közöttieket aggasztja a vízhiány

A beszélgetésben résztvevők életkorát tekintve az alábbi diagramon jól látszik, hogy a 25-34 év közöttiek foglalkoztak legnagyobb mértékben az aszállyal. Tőlük nem sokkal lemaradva a 18-24 év közötti fiatalok állnak, míg a 35 év felettieket egyre kevésbé sarkallta hozzászólásra a téma.

A 35 év alattiak magas aránya leginkább ahhoz köthető, hogy ez a korosztály kimagaslóan nagy érzékenységet mutat a klímaváltozás és a környezetvédelem témája iránt: az UNICEF Magyarország reprezentatív felméréséből már kiderült, hogy a 13-25 év közötti fiatalokat érinti elsősorban a klímaszorongás, míg a WWF Magyarország kutatása alapján a 25-34 év közöttiek aktívan próbálnak tenni a környezetünk megóvása érdekében.

A diskurzusban használt leggyakoribb hashtagek

Az online beszélgetésben használt legtöbb hashtag természetesen a szárazsághoz kötődött (#aszály, #vízhiány, #időjárás, #szárazság, #hőség, #erdőtűz), illetve megjelentek az aszályos időszak gazdasági következményeire vonatkozó hashtagek is, mint a #Agrárminisztérium, #gazdaság, #agrárium. Ezeken kívül pedig az aszályt a klímaválsággal összekötő #klímaváltozás hashtag is gyakran szerepelt a diskurzusban.

„Mindmeghalunk” vagy máskor is megesett, hogy nem esett

Az aszály kapcsán a felhasználói beszélgetések is a nyár folyamán indultak be, az említések száma július vége és augusztus vége között csúcsosodott ki. A kommentelők aktív szerepet játszottak a diskurzusban, az aszályra való online hivatkozások 38 százalékát tették ki a felhasználói hozzászólások (összesen 33 675 komment), ami arra utal, hogy a hazai lakosságot erősen foglalkoztatta a probléma.

A kommentelők többsége a kialakult szárazság okait találgatta, amivel kapcsolatban rengeteg narratíva jelent meg az interneten. Az átlagos online beszélgetésekhez képest kifejezetten magas, a koronavírus kirobbanásához hasonló mértékű hozzászólásban jelent meg a gondolat, hogy a helyzet nem organikus folyamatok eredménye, hanem szándékosan, mesterségesen előidézett katasztrófa. Szintén sokan beszéltek a folyószabályozás hibáiról is a szárazság kapcsán, a felhasználók jelentős része az árterek megszüntetéséből eredeztette az aszály kialakulását. A kommentekben felvetődő megoldási javaslatok is mind ehhez kapcsolódtak: a felhasználók szinte kivétel nélkül a víztározók kialakításában és szárazságtűrő növényzet telepítésében látta a lehetőséget.

Rengetegen írták le saját tapasztalataikat és benyomásaikat is a helyzet súlyosságával kapcsolatban, a legtöbb kommentelő az Alföld állapota, az idei termés miatt aggódott. Több hozzászóló beszélt történelmi jelentőségű szárazságról, többen katasztrófahelyzet kialakulását vetítették elő, de akadtak, akik a fokozott tűzveszély miatt aggódtak. Az aszályhelyzet súlyosságával kapcsolatban ennek ellenére közel sem volt egyetértés a felhasználók között, bőven akadtak olyan is, akik szerint „kamu az egész”, máskor is megesett már, hogy nem esett. A hozzászólásokban előkerült a szárazság szociális vonatkozása is, a kommentelők egy része szerint a nehézségek csak a szegényeket sújtják.

A TikTok-on is rengeteg felhasználó osztotta meg saját tapasztalatait és gondolatait az idei nyáron tapasztalható szárazsággal kapcsolatban. A videómegosztó platformon gazdák mutatták be a kiszáradó ültetvényeiket, de többen foglalkoztak az elszálló takarmányárak okozta nehézségekkel is. Az aszállyal kapcsolatos rövid videók jelentése része az elszáradt, tönkrement kukoricaültetvényeket tárta a nyilvánosság elé, „ezt már nem kell betakarítani” – fogalmazott az egyik gazdálkodó. A videókban nem csak a mezőgazdasági nehézségekről számoltak be, rengetegen aggódtak Magyarország kisebb-nagyobb tavainak állapota miatt. Többen készítettek felvételeket a kiszáradt Vekeri-tóról, elapadó patakokról,  Volt, aki a vízhiány vadállatokra gyakorolt hatására, az itatók kihelyezésének fontosságára hívta fel a figyelmet.

Stabil maradt az európai betétállomány

Nem okozott betétkiáramlást az eurózónás bankoknál az elmúlt pár hétben a turbulens piaci környezet az EKB igazgatósági tagja, Isabel Schnabel szerint.
2023. 03. 30. 12:30
Megosztás:

A kormány átrendezi a MOL különadóit

A magyar kormány tegnap este rendeletben változtatott a MOL által fizetett különadókon, aminek a hatásait a MOL-ra nézve az ERSTE elemzői foglalták össze:
2023. 03. 30. 12:00
Megosztás:

A 21. század végére az emberi civilizáció két szuperhatalomra szakad: vallási fundamentalizmus és totalitárius eszmék terjedne

A Holnap Budapestje címmel jelent meg az első film teaser Magyarországon, amit szinte teljes egészében a mesterséges intelligencia készített. A disztópia hét soros szinopszisát a Chat GPT írta, képi világát pedig az Midjourney program alkotta meg.
2023. 03. 30. 11:30
Megosztás:

Milyen ingatlanokat lehet most a legjobb áron megvenni?

Melyek most a legjobb ár/érték arányú ingatlanok? Már amennyiben a hirdetési árat vizsgáljuk. De vevői szempontból lényeges, hogy vajon mely, most megvásárolt ingatlanok lesznek a leginkább értékállóak? A szakértők válaszoltak.
2023. 03. 30. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2023. 03. 30. 10:30
Megosztás:

Egyre több külföldi hallgató dolgozna Magyarországon

Több mint 150 kiállító négyezer állásajánlata közül válogathattak a hallgatók a tavaszi Műegyetemi Állásbörzén, ahol ismételten a villamosmérnökök iránt volt a legnagyobb kereslet. A K épületben a szakértői tanácsadás kapott új köntöst, a Q épületben pedig neves cégek tartottak előadásokat kiemelt szakmai témákban. A kétnapos eseményre közel húszezren látogattak ki, amely a külföldi diákok körében is egyre népszerűbb. Ezzel összehangban jól látható, hogy közülük egyre többen maradnának Magyarországon az egyetem elvégzése után is.
2023. 03. 30. 10:00
Megosztás:

Tojástermelők szövetsége: nem lesz hiány tojásból a következő napokban sem

Nem lesz hiány tojásból a következő napokban sem, de a húsvéti szükségletet még nem fedezi teljes mértékben a belföldi termelés - mondta az MTI megkeresésére a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (MTTSz) alelnöke.
2023. 03. 30. 09:30
Megosztás:

A technológiai ipar vezető szereplői a mesterséges intelligencia fejlesztések felfüggesztését követelik

A technológiai ipar vezető szereplői nyílt levélben sürgették szerdán a mesterséges intelligencia fejlesztések azonnali felfüggesztését a társadalmat fenyegető kockázatok miatt.
2023. 03. 30. 09:00
Megosztás:

Gyengült a forint reggel

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a szerda esti jegyzésekhez képest csütörtök kora reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2023. 03. 30. 08:30
Megosztás:

Gyermekvédelemben lévő fiatalok számára indulnak szőlészeti képzések Baranyában

Szőlészetekben alkalmazható tudást és elhelyezkedési lehetőséget biztosít gyermekvédelemben lévő fiatalok számára egy európai uniós támogatással megvalósuló program keretében a Baranya Vármegyei Kormányhivatal - jelentette be a Belügyminisztérium (BM) gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára szerdán Pécsen.
2023. 03. 30. 08:00
Megosztás:

A felírt receptek is láthatók az EESZT-felületen

A felírt receptek is láthatók már az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) felületén - jelentette be a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.
2023. 03. 30. 07:30
Megosztás:

Valóra vált a vevők álma: van, ahol már beindult a lakásárcsökkenés

Bár éves szinten még mindig jelentősnek mondható a lakásdrágulás, januárhoz képest már több helyen csökkenésről van szó. A használt lakások kínálata Budapesten 20 százalékkal, a vármegyeszékhelyeken több mint 60 százalékkal bővült, miközben a kereslet csökkent. Március végén a fővárosi használt lakások átlagos négyzetméterára 952 ezer forint volt, ez pedig lényegében stagnálást jelent az év elejét jellemző szinthez képest. Több városrészben, köztük az egyik legnépszerűn lokációnak számító XIII. kerületben is csökkentek az árak a kínálati piacon. A vármegyeszékhelyen az éves drágulás 3-34 százalékot tett ki, de több nagyvárosban, így Debrecenben és Pécsen is csökkentek a négyzetméterárak január óta.
2023. 03. 30. 07:00
Megosztás:

Európában a vártnál kisebb károkat okozott az energiaválság

Az európai energiaellátási válság a kezdeti félelmekhez képest kisebb reálgazdasági és államháztartási károkat okozott, és ez enyhíti az Európai Unió szuverén adósaira nehezedő hitelpiaci nyomást - áll a Moody's Investors Service szerdán Londonban ismertetett szektorelemzésében.
2023. 03. 30. 06:30
Megosztás:

Átadták az új tanuszodát Zircen

Átadták a bruttó 1,3 milliárd forint kormányzati támogatásból épített zirci tanuszodát szerdán.
2023. 03. 30. 06:00
Megosztás:

Több foci, több pénz – komoly nyomot hagyott a posztcovid a futballklubok bevételein

A tavalyi szezonban regisztrált 111 millió euróról 1,4 milliárdra emelkedtek a meccsnapokon befolyt összegek a világ labdarúgásának legnagyobb bevételt termelő klubjainál, miután a pandémiás korlátozások feloldásával a szurkolók visszatérhettek a stadionokba. A 26. alkalommal kiadott Deloitte Football Money League című kiadvány erős angol dominanciáról számol be a topfutball pénzügyeiben.
2023. 03. 30. 05:30
Megosztás:

Új lelátót építenek a Hungaroringen

Új lelátót építenek a Hungaroringen, mert már decemberben elkelt minden jegy a 38. Forma-1-es Magyar Nagydíj vasárnapi futamára.
2023. 03. 30. 05:00
Megosztás:

A családi pótlékra miért kell ennyit várni most? Mikor utalják az áprilisi családi pótlékot?

Családi pótlék 2023 április havi utalás időpontja. Mennyit kell még várni a családi pótlékra? Cikkünkben mutatjuk a családi pótlék kifizetésének pontos dátumát. A gyermek nevelésével, iskoláztatásával járó költségekhez az állam havi rendszerességgel járó nevelési ellátást vagy iskoláztatási támogatást (a továbbiakban együtt: családi pótlék) nyújt. E két ellátást nevezik együtt: családi pótléknak. Cikkünkben lényeges friss információkat olvashatsz a családi pótlékkal kapcsolatban, míg a cikk végén mutatjuk a 2023 áprilisi családi pótlék kifizetési napját is.
2023. 03. 30. 04:01
Megosztás:

Hová tűntek a busz és villamos vezetők Budapestről? A rejtély titka

Egyre kevesebb a járművezető a BKV Zrt.-nél, ezért a fővárosi közlekedési társaság kiemelten kezeli a toborzást.
2023. 03. 30. 03:00
Megosztás:

Elindult a Wizz Air harmadik járata Szaúd-Arábiába

A Wizz Air elindította harmadik szaúd-arábiai járatát Budapestről, az új közel-keleti úticél, Dammám így már átszállás nélkül elérhető - közölte a légitársaság szerdán az MTI-vel. A járat hetente kétszer közlekedik.
2023. 03. 30. 02:30
Megosztás:

Ha ennyibe kerül a búza, miért drágul a kenyér?

Búzapiaci körkép. Megvizsgáljuk, hogy mely országok a világ legnagyobb búzetermesztői és kukoricatermesztői, majd megnézzük, hogyan alakulnak a búza és kukorica árak jelenleg hazánkban.
2023. 03. 30. 02:00
Megosztás: