Aszály - kutatási összefoglaló

A mögöttünk álló száraz hónapok után szeptember elsejével végre beköszöntött az ősz és az esős idő. Az Ynsight Research kutatócsapata az elmúlt egy év online diskurzusa alapján feltérképezte, hogy milyen bejegyzések, gondolatok, vélemények születtek az aszályról a magyar nezetők körében. A netnográfia módszertanával készült elemzés során, az online térben megjelenő minden nyilvános tartalom elemzésre került: így a hírportálok cikkei, a blogok, a TikTok-videók, fórumbeszélgetések, valamint a nyilvános Facebook- és Instagram-bejegyzések és kommentek is.

Aszály - kutatási összefoglaló

Eleinte csak a világ többi részét sújtó szárazságról, majd a hazai aszályhelyzettől volt hangos a sajtó

A vizsgált időszak alatt közel 90 ezer megjelenés született az aszályról. A Magyarországot is sújtó szárazságról szóló online említések bár végig jelen voltak az elmúlt egy évben, eleinte többségben külföldről érkező jelentéseket olvashattunk, főként kiszáradó folyókról és nagyobb területeken bekövetkezett vízhiányról. A magyar online sajtóban csak idén május végétől kezdett felívelni a szárazság témája, a cikkekben a Velencei-tó egyre apadó vízszintjéről, sivatagossá váló területekről, vízhiánnyal küzdő településekről és a mezőgazdaságot érintő problémákról számoltak be.

Az elmúlt hónapok főbb témái:

Júniusban az online diskurzus elsősorban arról szólt, hogy továbbra sincs kilátás esőre: az egész világból érkeztek jelentések a vízhiányról és az egyre apadó folyókról. Hazánkban tűzgyújtási tilalom lép érvénybe, melyet egyre több megyére kiterjesztenek. A hírportálok cikkei és a felhasználói kommentek alapján romlik a helyzet: az Alföldön a talaj egy méteres mélységig csontszáraz, a gabonák feleannyi termést sem hoznak, ezért drágulásra kell számítani, Solymáron vízhiány van. Az internetes beszélgetésekben azonban pozitívabb történések is megjelentek a hónapban: a WWF és a Telekom öt magyar településen vezet be új esővízmegtartó rendszert, a hónap végén pedig enyhül az aszály, óriási zivatarlánc alakult ki Magyarország fölött.

Júliusban a Tisza rekordalacsony szintjéről szólnak az online hírek, a növekvő szárazság miatt a hónap elején az egész országra kiterjesztik a tűzgyújtási tilalmat. A diskurzusban fontos szerepet kap egy, az aszály által leginkább súlytott területen, az Alföldön terjedő elmélet is, miszerint az eső a jégármentesítő rendszer működése miatt kerüli el a földeket. Bár az Országos Meteorológiai Szolgálat határozottan elutasította a vádakat, a gazdák elégedetlensége nem csökkent, az online térben is erősen támadták az eljárást, amelynek használata az egyre súlyosabb fenyegetések miatt végül felfüggesztésre került. Az internetes beszélgetésekben rengeteg figyelmet kaptak az aszály látható következményei: a Velencei-tó apadása, valamint a Velencei-tó teljes kiszáradása. Az aszályhelyzetre reagálva a kormány Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzset alakított ki, amelynek a felhasználók által is sokat emlegetett döntése alapján a bajba jutott gazdák helyzetét egy ötpontos csomag bevezetésével javítanák.

Augusztusban arról számoltak be a hírportálok, hogy a hőség miatt egyre több európai országban küzdenek a szieszta bevezetéséért, hazai viszonylatban pedig 1091 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl. Szintén nagy figyelmet kaptak a hónapban Pápai Gergely, videós tartalmai is, aki heteken át járta az országot, hogy bemutassa az aszály rendkívül súlyos hatásait. A felhasználók körében a zöld táj idejekorán kezdődő sárgulása is gyakran megjelenik a beszélgetésekben, valamint a vadállatok egyre romló helyzetére is igyekeztek felhívni a figyelmet. A hónap elejétől kezdve egyre több hír számol be a gazdák várható tiltakozásáról, az augusztus 20-ra tervezett traktoros felvonulásról, majd a hónap végén már a megmozdulás vártnál kisebb, traktorok nélküli jellegéről folyt a beszélgetés.

A hírportálokon és a Facebookon zajlott leginkább a diskurzus

Legnagyobb arányban az online hírportálok számoltak be az egész világot érintő aszályról, míg a második legnagyobb jelenléttel a Facebook-megjelenések bírnak. A legnépszerűbb hazai közösségi media platformon főként politikusok és közéleti oldalak posztjaival találkozhattak a netezők, illetve számos hírportál is megosztotta itt cikkeit, de a felhasználók is főként ezen a felületen kommunikáltak a témáról. A harmadik helyen álló blogok legtöbb esetben inkább politikai irányból közelítették meg a klímaváltozással járó szárazságot.

Leginkább a 25-34 év közöttieket aggasztja a vízhiány

A beszélgetésben résztvevők életkorát tekintve az alábbi diagramon jól látszik, hogy a 25-34 év közöttiek foglalkoztak legnagyobb mértékben az aszállyal. Tőlük nem sokkal lemaradva a 18-24 év közötti fiatalok állnak, míg a 35 év felettieket egyre kevésbé sarkallta hozzászólásra a téma.

A 35 év alattiak magas aránya leginkább ahhoz köthető, hogy ez a korosztály kimagaslóan nagy érzékenységet mutat a klímaváltozás és a környezetvédelem témája iránt: az UNICEF Magyarország reprezentatív felméréséből már kiderült, hogy a 13-25 év közötti fiatalokat érinti elsősorban a klímaszorongás, míg a WWF Magyarország kutatása alapján a 25-34 év közöttiek aktívan próbálnak tenni a környezetünk megóvása érdekében.

A diskurzusban használt leggyakoribb hashtagek

Az online beszélgetésben használt legtöbb hashtag természetesen a szárazsághoz kötődött (#aszály, #vízhiány, #időjárás, #szárazság, #hőség, #erdőtűz), illetve megjelentek az aszályos időszak gazdasági következményeire vonatkozó hashtagek is, mint a #Agrárminisztérium, #gazdaság, #agrárium. Ezeken kívül pedig az aszályt a klímaválsággal összekötő #klímaváltozás hashtag is gyakran szerepelt a diskurzusban.

„Mindmeghalunk” vagy máskor is megesett, hogy nem esett

Az aszály kapcsán a felhasználói beszélgetések is a nyár folyamán indultak be, az említések száma július vége és augusztus vége között csúcsosodott ki. A kommentelők aktív szerepet játszottak a diskurzusban, az aszályra való online hivatkozások 38 százalékát tették ki a felhasználói hozzászólások (összesen 33 675 komment), ami arra utal, hogy a hazai lakosságot erősen foglalkoztatta a probléma.

A kommentelők többsége a kialakult szárazság okait találgatta, amivel kapcsolatban rengeteg narratíva jelent meg az interneten. Az átlagos online beszélgetésekhez képest kifejezetten magas, a koronavírus kirobbanásához hasonló mértékű hozzászólásban jelent meg a gondolat, hogy a helyzet nem organikus folyamatok eredménye, hanem szándékosan, mesterségesen előidézett katasztrófa. Szintén sokan beszéltek a folyószabályozás hibáiról is a szárazság kapcsán, a felhasználók jelentős része az árterek megszüntetéséből eredeztette az aszály kialakulását. A kommentekben felvetődő megoldási javaslatok is mind ehhez kapcsolódtak: a felhasználók szinte kivétel nélkül a víztározók kialakításában és szárazságtűrő növényzet telepítésében látta a lehetőséget.

Rengetegen írták le saját tapasztalataikat és benyomásaikat is a helyzet súlyosságával kapcsolatban, a legtöbb kommentelő az Alföld állapota, az idei termés miatt aggódott. Több hozzászóló beszélt történelmi jelentőségű szárazságról, többen katasztrófahelyzet kialakulását vetítették elő, de akadtak, akik a fokozott tűzveszély miatt aggódtak. Az aszályhelyzet súlyosságával kapcsolatban ennek ellenére közel sem volt egyetértés a felhasználók között, bőven akadtak olyan is, akik szerint „kamu az egész”, máskor is megesett már, hogy nem esett. A hozzászólásokban előkerült a szárazság szociális vonatkozása is, a kommentelők egy része szerint a nehézségek csak a szegényeket sújtják.

A TikTok-on is rengeteg felhasználó osztotta meg saját tapasztalatait és gondolatait az idei nyáron tapasztalható szárazsággal kapcsolatban. A videómegosztó platformon gazdák mutatták be a kiszáradó ültetvényeiket, de többen foglalkoztak az elszálló takarmányárak okozta nehézségekkel is. Az aszállyal kapcsolatos rövid videók jelentése része az elszáradt, tönkrement kukoricaültetvényeket tárta a nyilvánosság elé, „ezt már nem kell betakarítani” – fogalmazott az egyik gazdálkodó. A videókban nem csak a mezőgazdasági nehézségekről számoltak be, rengetegen aggódtak Magyarország kisebb-nagyobb tavainak állapota miatt. Többen készítettek felvételeket a kiszáradt Vekeri-tóról, elapadó patakokról,  Volt, aki a vízhiány vadállatokra gyakorolt hatására, az itatók kihelyezésének fontosságára hívta fel a figyelmet.

Adóhatósági ellenőrzések: 260%-os bírság is kiszabható

Az elkövetkező időszakban gyakori adóhatósági ellenőrzésekre számíthatnak az adózók, különösen az általános forgalmi adó (áfa) terén. A Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal jogászai összefoglalták, hogy milyen mértékű szankciókat állapíthat meg az adóhatóság az ellenőrzés során feltárt hiányosságok miatt.
2022. 10. 07. 10:30
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon. Az előző két nap veszteséggel zártak az európai tőzsdék.
2022. 10. 07. 10:00
Megosztás:

A távhőszámlák után is jár az energiatámogatás

A távhőszámlák után is jár az energiatámogatás: áram- és gázfogyasztásukon túl a távhőfelhasználásból származó költségnövekményük részleges kiváltására is igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást a feldolgozóipari kkv-k - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel pénteken.
2022. 10. 07. 09:30
Megosztás:

Csökkent a német ipari termelés

Augusztusban a várnál nagyobb mértékben csökkent a német ipari termelés az előző havihoz képest a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteki jelentése szerint.
2022. 10. 07. 09:00
Megosztás:

Friss kutatás: többségében a nők döntenek a pénztárnál, még ingatlanvásárlásnál is

Túlnyomó részben a női fogyasztók határoznak a családok vásárlásainál, legyen szó élelmiszerről, gyógyszerről, utazásról vagy ingatlanvásárlásról – derül ki a B2W (Business To Woman) Akadémia több mint háromezer magyar nő megkérdezésével készült friss kutatásából. Pálfi Éva női marketing szakértő szerint a magyar cégek többsége nem tekinti elég komoly célcsoportnak a hölgyeket. Pedig ha jobban figyelembe vennék a nők vásárlási szokásait, az akár a cégük túlélésének kulcsát is jelenthetné.
2022. 10. 07. 08:30
Megosztás:

Épül a világ legnagyobb szuperkondenzátorgyára

Az EIT InnoEnergy által támogatott, az ultrakondenzátoros tárolók fejlesztésével és gyártásával foglalkozó észt Skeleton Technologies bejelentette a lipcsei gigagyárának terveit.
2022. 10. 07. 08:10
Megosztás:

Megállapodás a szemétszállítók bérköveteléséről - indul a szemétgyűjtés pénteken

Megszületett a megállapodás a Budapesti Közművek és a munkavállalók képviselete között a fővárosi hulladékszállítási közszolgáltatás újraindulásáról.
2022. 10. 07. 07:47
Megosztás:

14,4 százalékkal nőtt az ipari termelés augusztusban

Augusztusban az ipari termelés volumene 14,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva 9,3 százalékkal emelkedett a termelés, mivel idén augusztusban kettővel több munkanap volt, mint az előző évben. Az előző hónaphoz, júliushoz képest 0,1 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás - jelentette csütörtökön első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2022. 10. 07. 06:30
Megosztás:

Másfél milliárd forintnál is több adót csalt el egy biztonsági cég

Több mint másfél milliárd forint adót csal el egy biztonsági őröket foglalkoztató bűnszervezet, amely a gyanú szerint "számlagyárként" is működött - közölte a NAV Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága az MTI-vel.
2022. 10. 07. 06:00
Megosztás:

Felemás bizonyítvány a hazai iparról

Bár éves szinten jelentős növekedést ért el a magyar ipar, havi összevetésben csak stagnálásra volt képes.
2022. 10. 07. 05:30
Megosztás:

Napelemparkot épít Szegeden az MVM Zöld Generáció Kft.

Az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. 24 megawatt beépített teljesítményű fotovoltaikus erőművet épít Szegeden - jelentették be a projekt indítása alkalmából tartott ünnepségen szerdán a Csongrád-Csanád megyei városban.
2022. 10. 07. 05:00
Megosztás:

Mennyi a bírság ha nem töltjük ki a népszámlálási kérdőívet?

Mi történik akkor, ha valaki nem tölti ki a népszámlálás 2022 ívet és ezzel nem vesz részt a népszámlálásban? Megbírságolják-e azokat, akik nem töltik ki a népszámlálási kérdőívet határidőre? És ha igen, akkor mennyi a bírság összege? Milyen törvény írja ezt elő?
2022. 10. 07. 04:01
Megosztás:

Dupla vagy semmi a betéti kamatokban, nullától 10 százalékig minden lehet

Mintha nem is egy országban működnének, akkora különbségek alakultak ki a bankok lekötött betétekre kínált kamatai között. Az egyik oldalon egy jó nagy nulla áll, míg a másikon már akár 10 százalékos kamat. A nagybankok többsége azonban még mindig azt üzeni a lekötési ajánlataival, hogy nem kell neki a pénz - derül ki a Bank360.hu összeállításából.
2022. 10. 07. 03:30
Megosztás:

Minimálisan lassult az amerikai szolgáltatóipar teljesítményének növekedési üteme

Minimálisan lassult az amerikai szolgáltatóipar teljesítményének növekedési üteme szeptemberben augusztushoz képest - áll az ISM gazdaságkutató intézet felmérésében.
2022. 10. 07. 03:00
Megosztás:

15 havi mélypontra csökkent az amerikai külkereskedelmi hiány

Az Egyesült Államok külkereskedelmi hiánya augusztusban 4,4 százalékkal, 15 havi mélypontra, 67,4 milliárd dollárra csökkent - közölte az amerikai kereskedelmi minisztérium szerdán.
2022. 10. 07. 02:30
Megosztás:

A vártnál nagyobb mértékben nőtt a foglalkoztatottak száma az USA-ban

Az elemzői várakozásnál nagyobb mértékben bővült a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban szeptemberben - közölte az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet szerdán.
2022. 10. 07. 02:00
Megosztás:

Nem lesz hiány magyar almából az áruházakban

A magyar almának van jövője, a legnépszerűbb gyümölcsből az áruházakban idén sem lesz hiány - mondta az Agrármarketing Centrum (AMC) almafogyasztást népszerűsítő kampányának szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.
2022. 10. 07. 01:30
Megosztás:

Részleges napfogyatkozás lesz október végén

Október 25-én a Nap bő harmadát kitakaró részleges napfogyatkozás figyelhető meg Magyarországról, A mintegy két órán át tartó jelenséget szabad szemmel és távcsővel is meg lehet majd figyelni a déli órákban - közölte a Svábhegyi Csillagvizsgáló szerdán.
2022. 10. 07. 01:00
Megosztás:

Negatívra rontotta Nagy-Britannia államadós-osztályzatának kilátását a Fitch Ratings

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Nagy-Britannia "AA mínusz" államadós-osztályzatának kilátását a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ezzel egy időben megerősítette a brit besorolásokat.
2022. 10. 07. 00:30
Megosztás:

Csökkent augusztusban a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben

Augusztusban már sorban a harmadik hónapban csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene az euróövezetben ismertette csütörtökön az európai unió statisztikai hivatala, az Eurostat.
2022. 10. 07. 00:01
Megosztás: