Augusztusban újra életjelet mutatott a kiskereskedelem

A havi alapú stagnálás megtört, és ismét a 2021-es szint fölé került a forgalom volumene. Legnagyobb mértékben az élelmiszer kereskedelem járult hozzá az éves bővüléshez, és havi alapon is csak ez a kategória tudott növekedni. A fogyasztói bizalom az augusztusi növekedés után szeptemberben hibahatáron belül csökkent. A nettó reálbérek növekedése továbbra is 9% felett alakult júliusban, várakozásunk szerint a többletjövedelem egyre nagyobb része csapódhat le a hazai kiskereskedelemben az év végéhez közeledve.

Augusztusban újra életjelet mutatott a kiskereskedelem

A kereskedelem teljesítménye

Az augusztusi szezonális és naptárhatástól kiigazított adatok alapján a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,8%-kal növekedett az előző hónaphoz képest, ami megtöri az április óta tapasztalt stagnálást. A mostani adat március óta most először haladja meg a 2021-es szintet (+0,3%), ugyanakkor fordulatról még nem érdemes beszélni. A nyár végével egyre jobban csökkenhet a szolgáltatásokra költött jövedelem részaránya, így a reálbér növekedéséből származó többletjövedelem egyre nagyobb része csapódhat le a kiskereskedelmi üzletekben. A tavaly októberi szinthez képest (amikortól már jobban látható az adatokon a kiskereskedelem fordulata) a mostani forgalom 4,3%-kal magasabb szinten van.

Éves alapon a növekedés 4,1% volt, amit segített egy enyhe bázishatás, de így is jó jel, hogy visszatért a tavasz elején látott ütem. Január-augusztusban időszakban a forgalom naptárhatástól megtisztított volumene 2,8%-kal bővült az előző év azonos időszakához képest, ezzel a kumulált forgalom ismét növekedett. Az augusztusi növekedéshez döntő részben (3,4%-ponttal) az élelmiszer kereskedelem járult hozzá.


Az augusztusi emelkedés után a fogyasztói bizalom tavasz eleji szintre mérséklődött szeptemberben. Ezzel már fél éve egy szűk sávban mozog a mutató. A fogyasztói bizalom alakulásában szerepet játszó áremelkedést vizsgálva azt látjuk, hogy a kiskereskedelmi forgalom legnagyobb részét kitevő árucsoportok közül az élelmiszer 2,4%-kal drágult augusztusban, míg az üzemanyag 2,9%-kal olcsóbb lett (júliushoz képest előbbi nem változott, míg utóbbi 0,8%-kal olcsóbb lett).

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 7,5%-kal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,9%-kal nőtt az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene éves szinten, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,2%-kal mérséklődött.

A nem-élelmiszer kategóriában a gyógyszer, gyógyászati termék és illatszer kategória továbbra is dinamikusan növekszik (+7,4% y/y), a másik végletet a használtcikk kategória forgalma képezi (-6,9% y/y).

Az élelmiszer-kiskereskedelem 76%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 8,9%-kal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,4%-kal emelkedett.

Augusztusban 6,1%-kal bővült a hazai csomagküldő és internetes kereskedelem forgalmának volumene (y/y). Az előző hónaphoz képest 0,5%-ot csökkent a volumen. A kiskereskedelmi forgalomból való részesedése az ágazatnak 2021 óta csökkenő trendben van, jelenleg 7,0% (ami -0,6 százlékpont részarány csökkenést jelent havi alapon). Az idei Q4-es csúcsszezonban jelentős versennyel kell szembenéznie a hazai e-kereskedőknek: továbbra is egyre nagyobb vásárlóbázissal bírnak a keleti óriások, valamint Európán belülről is új szereplő jelent meg (Allegro). A magyar vásárlókra nem jellemző a márkahűség és a hazai termékek előnyben részesítése, ellenben kifejezetten árérzékenyek, amiben a nemzetközi szereplőknek sokszor előnyük van.

A nem élelmiszer-kiskereskedelemben az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 7,4%-kal, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 4,9%-kal, a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben 1,2%-kal nőtt, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 2,2%-kal, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 2,8%-kal, míg a használtcikk-üzletekben 6,9%-kal csökkent.

A kilátásokkal kapcsolatban nem bíztató, hogy az kiskereskedelmi szektor üzleti hangulata és a következő hónapok kilátásai egyelőre nem mutatnak jó képet. EU27 gazdasági hangulatindexe szeptemberben stagnált az előző hónaphoz képest (96,7), már három negyedéve lényegében egy szűk sávban mozog, Magyarországon a gazdasági hangulat 99,1-ről 98,7 pontra romlott. Az alindexeket tekintve kiemelkedően nagyot romlott a kiskereskedelmi hangulat mutatója: (-9,9)-ről (-15,8) pontra süllyedt.A GKI indexei is romlottak augusztusban: a konjunktúra index hibahatáron belül csökkent (ezen belül szintén a kiskereskedelem bizalmi indexe csökkent leginkább), a fogyasztói bizalmi indexe az augusztusi érezhető emelkedés után visszasüllyedt a márciusi szint közelébe, így továbbra is alacsony szinten stagnál, amihez leginkább a fogyasztók jellemzően negatív jövőkép járul hozzá (a DC ECFIN EU27 fogyasztói bizalma hibahatáron belül nőtt). A kiskereskedelemben a következő három hónapban várható megrendelések értékelése számottevően romlott. A lakosság inflációs várakozása és munkanélküliségtől való félelme érezhetően emelkedett, közben a saját és az ország gazdasági helyzetét stagnálónak értékelte.

A reálbérek esetében továbbra is jelentős emelkedés figyelhető meg (+9,4% júliusban), és a bérdinamika vélhetően továbbra is jelentősen meg fogja haladni a következő hónap inflációs adatait. Így a háztartások számára az elkölthető jövedelem tovább növekedhet az év hátralévő részében.

A kereskedelem meghatározó folyamatai

Kereskedelem

Az augusztusi kiskereskedelmi adatok érezhető növekedést mutattak havi alapon, megtörve ezzel a több hónapos stagnálást. Éves összehasonlításban ismét gyorsult a növekedés üteme, ezek mind jó előjelek lehetnek a második féléves forgalmat tekintve.

Az MNB legfrissebb, második negyedéves inflációs jelentése alapján azt látjuk, hogy a bankkártya adatok nem utalnak arra, hogy a külföldi költések jelentősen torzítanák a belföldi fogyasztás folyamatait. Ugyanakkor a magas megtakarítási ráta hozzájárul az alacsony szinten ragadt fogyasztáshoz (így a stagnáló kikereskedelmi forgalomhoz), a lakosság a megtakarításainak reálértékét akarja visszaépíteni. Emellett az is megfigyelhető, hogy a fogyasztók egyre többet költenek élményekre, szolgáltatásokra, míg a kiskereskedelemi költéseikben továbbra is alkalmazzák az inflációs sokk miatt felvett spórolási szokásokat.

E-kereskedelem

Október elején új szereplő lépett be a hazai e-kereskedelmi piacra: a lengyel Allegro. A régió legnagyobb szereplője piactér formában működik, így számos külföldi kereskedő számára teszi elérhetővé a magyar piacot, ugyanakkor hazai kereskedőknek is lehetőségük van csatlakozni. A hazai e-kereskedők számára azonban az új belépő megnehezítheti az idei év végi csúcsszezont, ugyanis az újdonság varázsát kihasználva az első rendelésekre ingyenes szállítást ígér, valamint további kedvezményeket nyújtó előfizetéses rendszert is kínál.

Nemzetközi összevetés

Az elmúlt időszakban nagy figyelmet kapott a belföldön és külföldön történt (online és fizikai) kártyás vásárlások értékének alakulása, mint a stagnáló kiskereskedelmi forgalom egyik magyarázata. Szomszédos és régiós országok adatait is átnézve hasonló mintázatokat látunk. A COVID járvány során megtört a külföldi kártyás vásárlások értékének növekedési üteme, 2021 első negyedévétől kezdve azonban mind belföldi, mind a külföldi kártyás vásárlások dinamikusabban növekszik, mint a járvány előtt. Horvátországon kívül a többi országra igaz, hogy a vizsgált időszakban a külföldön történő kártyás vásárlások átlagos növekedési üteme magasabb, mint a belföldi. A legnagyobb különbség Ausztriánál látható (belföld 2,3%, külföld 6,8%), Míg a lenagyobb átlagos növekedési ütem külföldi kártyás vásárlások esetében Lengyelországban van (belföld 4,3%, külföld 7,3%). Hazánkban belföldön 5,5%-os, külföldön 6,1%-os átlagos növekedési ütem figyelhető meg.

Szeptemberben a tisztán elektromos személyautók darabszáma is meghaladta a hatvanezret

Szeptemberben a leginkább környezetkímélő, tisztán elektromos személyautók darabszáma meghaladta a hatvanezret - jelentette be hivatalos Facebook-oldalán hétfőn az Energiaügyi Minisztérium (EM).
2024. 10. 08. 06:30
Megosztás:

Magyarországon elsőként hidrogénmeghajtású autóbuszt tesztel a BKV

Magyarországon elsőként a BKV teszteli a Mercedes-Benz új, elektromos-hidrogén hajtással rendelkező, városi csuklós autóbuszát, amelyen a tesztidőszakban ingyen lehet utazni - tudatta a BKV Zrt. közleményben az MTI-vel hétfőn.
2024. 10. 08. 06:00
Megosztás:

Nagy Márton: a versenyképességi fordulathoz pénz kell

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az OECD nagyköveteinek informális találkozóján tartott előadásában felhívta a figyelmet, hogy az Európai Uniónak fel kell vennie a küzdelmet az USA-val és Ázsiával szemben, ezért új versenyképességi paktumra van szükség, amely a soros magyar uniós elnökség napirendjének középpontjában áll.
2024. 10. 08. 05:30
Megosztás:

Az Airbnb szabályozás felülvizsgálata csak Budapestet fogja érinteni

A 26 turisztikai szervezet által megfogalmazott közlemény kapcsán a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) leszögezi, hogy Budapesten lakhatási probléma alakult ki, amely különösen sújtja a fiatalokat és fiatal családosokat. Ezért a kormány az Airbnb-szabályozásának felülvizsgálatát - hozzájárulva a lakásvásárlással és lakásbérléssel kapcsolatos problémák kezeléséhez - elsődleges prioritásként lakhatási kérdésnek tekinti - közölte az NGM hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 08. 05:00
Megosztás:

Már egy éve folyamatosan nyer az állam a bankok elleni versenyben

Csaknem 330 milliárd forintot tettek félre a háztartások bankbetétben és értékpapírban augusztusban is. A kedvenc az állampapír volt, amelynek állománya immár egy éve meghaladja a teljes banki betétállományt - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2024. 10. 08. 04:00
Megosztás:

3+1 pont a lakhatási válság enyhítésére

Szeptemberben kismértékben tovább emelkedtek az átlagos budapesti bérleti díjak, és elérték a 250 ezer forintot – derül ki a Rentingo legfrissebb elemzéséből. Ezzel együtt tovább nyílt az árolló a kínálati és a keresleti oldal között: az elmúlt hónapban ismét visszaesett a bérlők fizetőképessége, átlagosan 219 ezer forintért kerestek kiadó lakást. A piacon meglévő feszültséget felismerve a Kormány is kiemelten kezeli a megfizethető lakhatás témakörét, és megvizsgálják a lakbérszabályozásra vonatkozó nemzetközi gyakorlatokat.
2024. 10. 08. 03:00
Megosztás:

Fizikai munkás vagy és jól fizető munkát keresel? Akkor most jól figyelj

A fizikai munkát végzők munkaerőpiaci lehetőségeit tekintve az elmúlt években jelentős változások mentek végbe.
2024. 10. 08. 02:00
Megosztás:

Pozsony támogatja Ukrajna EU-csatlakozását, de ellenzi NATO-tagságát

Fico szavai szerint Szlovákia száz százalékban támogatja Ukrajna EU-csatlakozását, de "hűvös" a hozzáállása az ország NATO-tagságához.
2024. 10. 08. 01:30
Megosztás:

Visszatér a sparhelt a magyar háztartásokba! Ha okos vagy, Te is veszel egyet!

A tikkasztó nyár után gyorsan beköszöntött a hűvös idő és elindult a fűtési szezon. Az utóbbi években egyre többen fedezik fel újra a fatüzeléses kandallókat, kályhákat, sparhelteket és kazánokat, amelyek nem csak a meleget biztosítják, de különleges hangulatot is teremtenek az otthonokban.
2024. 10. 08. 01:00
Megosztás:

Innováció, passzív bevétel, 10-szeres potenciál? – Igen, ez mind megvan a Pepe Unchained-ben

A nagy felhajtás a bálnákat is a Pepe Unchained (PEPU) köré vonzotta, de joggal merülhet fel a kérdés, hogy vajon megfelel-e majd ez az új Layer 2 projekt az elvárásaiknak.
2024. 10. 08. 00:01
Megosztás:

Lemaradtál a Dogecoin és a Shiba Inu emelkedéséről? Íme 3 érme, amelyek készen állnak a következő bikapiacon való kitörésre

Sok befektető látta, ahogy a Dogecoin és a Shiba Inu az egekbe szökött, és most kíváncsiak, mi lesz a következő nagy dobás. Egy újabb piaci emelkedés küszöbén több ígéretes digitális valuta is felhívja magára a figyelmet. Ez a cikk három kiemelkedő eszközt mutat be, amelyek jelentős növekedést érhetnek el, friss lehetőségeket kínálva azoknak, akik a következő hullámot szeretnék meglovagolni.
2024. 10. 07. 23:30
Megosztás:

Több mint 200 kilométeres szakaszon fejleszti áramhálózatát az MVM

Az MVM fejleszti az Északkelet-Magyarországtól a Dél-Alföldig húzódó nagyfeszültségű áramhálózatának több mint 200 kilométeres szakaszát - közölte az MVM Démász Áramhálózati Kft. hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 07. 23:00
Megosztás:

Tőzsdei rally jöhet Amerikában a Goldman szerint

A Goldman Sachs 6.000-ről 6.300 pontra emelte az S&P 500 célárát a gazdaság stabil teljesítményére hivatkozva.
2024. 10. 07. 22:30
Megosztás:

MTA: a két kutató felfedezése a génszabályozás egy teljesen új mechanizmusára derített fényt

A génszabályozás egy teljesen új mechanizmusára derített fényt az orvosi-élettani Nobel-díj idei két kitüntetettje, Victor Ambros és Gary Ruvkun felfedezése - emelték ki a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) hétfői közleményében.
2024. 10. 07. 22:00
Megosztás:

A bérlakás szektor piacbarát szabályozását javasolja a Rentingo

A bérlakás- és kollégiumépítések inkább hosszabb távon enyhíthetik az albérletpiac feszültségeit, miközben a szektor piacbarát szabályozásával gyorsabban válhatnak többek számára megfizethetővé a bérlakások - írta hétfői közleményében a Rentingo.com közösségi albérletkereső, bérbeadó platform, amely ehhez kapcsolódóan javaslatokat is megfogalmazott.
2024. 10. 07. 21:30
Megosztás:

Elindította pénzügyi szemléletformáló kampányát az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) idén újra elindította pénzügyi szemléletformáló kampányát "Sok kicsi sokra megy" címmel, amely arra ösztönzi a lakossági ügyfeleket, hogy mindennapi pénzügyi szokásaik átgondolásával és megtakarítások képzésével nagyobb pénzügyi biztonságot érjenek el - közölte az MNB hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 07. 21:00
Megosztás:

Oroszbarát hackercsoport intézett támadást több belga kormányzati weboldal ellen

Több belga kormányzati weboldal ellen intéztek támadást hétfőn oroszbarát hackerek - jelentette a Belga nevű belgiumi hírügynökség.
2024. 10. 07. 20:00
Megosztás:

Csökkentek a nagykereskedelmi árak Ausztriában

Ausztriában a nagykereskedelmi árak havi és éves összevetésben egyaránt csökkentek szeptemberben az osztrák statisztikai hivatal, a Bundesanstalt Statistik Österreich hétfőn közzétett kimutatása szerint.
2024. 10. 07. 19:30
Megosztás:

60 helyszínen várják a látogatókat az idei Erőművek éjszakáján

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az idén ötödik alkalommal szervezi meg az Erőművek éjszakáját, október 25-én különleges helyszínek és egyedülálló programok várják a látogatókat az ország több mint 60 pontján - közölte a hivatal hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 07. 19:00
Megosztás:

A fővárosi ingatlanpiacon nő az érdeklődés a budai kerületek iránt

A fővárosi ingatlanpiacon fokozódik a vevői érdeklődés a budai oldalon Újbuda és a II. kerület iránt, a Duna House Barométer adatai alapján a vevők 19,1, illetve 17,3 százaléka választaná ezt a két kerületet otthonteremtésre - közölte a Duna House hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 07. 18:30
Megosztás: