AutoWallis: Közel duplázódó egy részvényre jutó nyereség az első félévben

A régiós és a magyar autópiacnál is jobban zárta első félévét az AutoWallis a csoport diverzifikált működésének és erős növekedési stratégiájának köszönhetően. A vállalat árbevétele 48, nettó eredménye 84, míg EBITDA-ja 50 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest az idei első félévben. Mindezeknek köszönhetően az AutoWallis egy részvényre jutó nyeresége 85 százalékkal 17 forintra ugrott.

AutoWallis: Közel duplázódó egy részvényre jutó nyereség az első félévben

Az AutoWallis Csoport újabb erős félévet zárt, teljesítménye jelentősen felülmúlta nemcsak a magyar, hanem a régiós és EU-s autópiac átlagát is. Miközben a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalat releváns piacain az új személygépkocsi forgalomba helyezések száma az idei év első felében az EU piacain tapasztalhatóhoz hasonló, közel 16 százalékos növekedést mutatott 2022 azonos időszakához képest, Magyarországot tekintve 1,5 százalékos csökkenés volt.

A térség autópiaci eredményeivel szemben, a (különösen Magyarországon) kedvezőtlen makrogazdasági környezet alakulása ellenére a Csoport kimagasló, 67 százalékos növekedést ért el az új- és használtautó-értékesítések területén. A kizárólag új autók esetében (mind a Kiskereskedelmi, mind a Nagykereskedelmi üzletágban) elért, az érintett piacok inflációját meghaladó 27,7 százalékos organikus bővülés jelentős, és jól mutatja a Csoport márkák, szegmensek és földrajzi területek szerint is megfelelően diverzifikált működésének erősségét, melynek köszönhetően a 15 országban jelenlévő AutoWallis Csoport árbevétele 48 százalékkal 194,3 milliárd forintra ugrott az első félévben, melynek több mint a fele tartósan külföldről származik. 

Az AutoWallis Csoport két üzletágának árbevétele kiegyensúlyozottan emelkedett: a Nagykereskedelmi Üzletág 51, míg a Kiskereskedelmi Üzletág 45 százalékkal növelte bevételét. A költségeken belül az eladott áruk beszerzési értéke (ELÁBÉ) az árbevételnél enyhén kisebb mértékben, 47 százalékkal 163,8 milliárd forintra bővült, melynek eredményeképpen az AutoWallis 15,7 százalékra javította fedezettermelő képességét a bázis időszaki 15,2 százalékhoz képest. A javulás elsősorban annak köszönhető, hogy a magas inflációs környezetben a Csoport sikeres és hatékony árazási politikát tudott érvényesíteni mind az új-, mind a használtautó-beszerzés és értékesítés területén. Az igénybe vett szolgáltatások értéke 33 százalékkal bővült, míg a személyi jellegű ráfordítások 40 százalékos emelkedését elsősorban az akvizíciókhoz (Nelson, Net Mobilitás) kapcsolódó létszámnövekedés és a munkaerőpiaci változások követésére végrehajtott béremelés okozta (a Csoport átlagos létszáma 109 fővel 930 főre nőtt). A pénzügyi bevételek és ráfordítások eredménye az első félévben -612 millió forint volt, mely 70 százalékos növekedést jelent, és fő hajtóereje a jelentősen megemelkedett kamatkörnyezet volt.

A jelentősen bővülő árbevételnek és tovább javuló hatékonyságnak köszönhetően az AutoWallis Csoport az előző év hasonló időszakához képest közel megduplázta az egy részvényre jutó nyereséget, mely így elérte a 16,87 forintot (+85%), így a korábban tervezettnél is gyorsabban valósulhat meg a vállalat növekedési stratégiája. Az AutoWallis EBITDA-ja az első félévben 50 százalékkal 10,4 milliárd forintra nőtt, míg az EBITDA margin az előző év azonos időszakának megfelelő, 5,3 százalékos szinten tudott maradni. Az AutoWallis nettó eredménye a társaság által 50 százalékos részesedéssel felvásárolt Renault Hungária AutoWallisra jutó 917 millió forintos nyereségével együtt közel a duplájára, 7,5 milliárd forintra ugrott, míg teljes átfogó eredménye 7 milliárd forint (+55%) volt.

Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója az első féléves számok alapján továbbra is optimista: a társaság által az elmúlt években végrehajtott akvizíciók és tranzakciók sikeresek voltak, és amellett, hogy az integrált társaságok jelentősen növelték az AutoWallis Csoport eredménytermelő-képességét, a növekedés hatékonyságjavulással is együtt járt. A régióban már tapasztalható fellendülés a következő negyedévekben a magyar piacon is megjelenhet, miközben a Csoport további tranzakciók, akvizíciók előkészítésén dolgozik.

Újraszámítják az összes nyugdíjat 2024 január 1-től!

Újraszámítják a hazai nyugdíjakat 2024 januárjától, mert a törvény úgy rendelkezik, hogy a nyugdíjakat emelni kell: a megállapított társadalombiztosítási nyugellátást a megállapítás naptári évét követően minden azt követő év január hónapjában az emelés évére tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő mértékben kell emelni. Mit is jelent ez pontosan, forintban? Cikkünkben magyarázó videót is talál!
2023. 12. 02. 03:00
Megosztás:

Mennyibe kerül 1 köbméter lakossági földgáz most tényleg?

Ha a gázszámlánkra pillantunk, akkor sokunknak elmegy az életkedve is, mert nem értjük, hogyan lesz egy köbméter elfogyasztott földgázból korrigált mennyiség és azt pedig már végképp nem értjük, hogy a végén miért kell mégis MJ (megajoule) árat fizetnünk? Mitől függ a gáz fűtőértéke? És a legfontosabb kérdés: hány forintba kerül egy köbméter lakossági gáz jelenleg? Most végre Ön is megtudhatja!
2023. 12. 02. 02:00
Megosztás:

Felemás termeléscsökkentési döntés az OPEC ülésen, az olaj maradt a korábbi alacsonyabb árszinten

A nyersolaj árjegyzése a tegnapi, napközbeni alacsonyabb szinten maradt ma reggel.
2023. 12. 02. 01:00
Megosztás:

Mesterséges Intelligencia kriptót keresel? Ezeket nézd!

A mesterséges intelligencia, vagy röviden MI vagy AI 2023-ban fénysebességgel hódította meg a világot. Az új technológiával lehetővé vált, hogy hatalmas mennyiségű adatot akár másodpercek alatt fel lehessen dolgozni.
2023. 12. 02. 00:01
Megosztás:

Nőtt a gazdaság teljesítménye

A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2023 harmadik negyedévében a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 0,9 százalékkal nőtt az előző negyedévhez mérten - erősítette meg pénteken második becslésével a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 12. 01. 23:00
Megosztás:

Fejlesztési támogatást nyert el Füzesgyarmat

Egymilliárd forintból valósíthat meg hat fejlesztést a Békés vármegyei Füzesgyarmat - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.
2023. 12. 01. 22:00
Megosztás:

Leszállítja első Cybertruck-jait a Tesla

Hosszú várakozás és körülbelül kétévnyi folyamatos csúszás után úgy tűnik, hogy megkezdődhet a Tesla Cybertruck leszállítása a vásárlóknak.
2023. 12. 01. 21:00
Megosztás:

Vegyesen változott a forint péntek estére

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 12. 01. 20:00
Megosztás:

Visszaesett a cseh gazdaság a harmadik negyedévben

Éves összehasonlításban 0,7 százalékkal gyengült a cseh gazdaság a harmadik negyedévben - derül ki a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) pénteken nyilvánosságra hozott felülvizsgált becsléséből. Ez sorban már a harmadik negyedév, amelyben visszaesett a cseh gazdaság.
2023. 12. 01. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 12. 01. 19:00
Megosztás:

Szerény emelkedéssel zárt a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 132,56 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 58 010,99 ponton zárt pénteken.
2023. 12. 01. 18:30
Megosztás:

Megbírságolták a K&H Biztosító Zrt.-t

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt - jelentette be pénteki közleményében a felügyeleti hatóság.
2023. 12. 01. 18:00
Megosztás:

Hűtőhasználati útmutatót készített a Nébih a pazarlás csökkentésére

Hűtőhasználati útmutatót állított össze karácsonyra a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjában, hogy segítsen az élelmiszerek biztonságos és fenntartható tárolásában - számolt be a hivatal pénteki közleményében.
2023. 12. 01. 17:30
Megosztás:

Három kulcsfontosságú abroncstechnológia, ami szükséges az elektromos átálláshoz

A Goodyear minden új és jelenlegi gumiabroncsát úgy optimalizálja, hogy kiemelkedő teljesítményt nyújtson ne csak a belső égésű motorral (ICE) hajtott járműveken, hanem az elektromos autókon is. Ezt az alkalmasságot a gyártó az új Goodyer EV-Ready logó bevezetésével teszi még inkább egyértelművé.
2023. 12. 01. 17:00
Megosztás:

A kormány köszönetét fejezi ki a magyar vállalkozásoknak

A kormány a Magyar Vállalkozók Napján köszönetét és elismerését fejezi ki a magyar vállalkozások teljesítménye előtt, hiszen a vállalkozások adják a magyar gazdaság gerincét és tartópillérét - fogalmazott pénteki közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).
2023. 12. 01. 16:30
Megosztás:

Karácsony előtt is érdemes használni az Árfigyelőt

Pénzt és időt spórolhatnak a családok a karácsonyi nagybevásárlások során az online Árfigyelő használatával - hívja fel a figyelmet pénteki közleményében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).
2023. 12. 01. 16:00
Megosztás:

Drága vagy olcsó az S&P500? – Magnificent Seven II.

A nagy házak egyre-másra jönnek elő az S&P500 jövő évi teljesítményére vonatkozó várakozásaikkal.
2023. 12. 01. 15:30
Megosztás:

Újabb rekordra nőtt a 4iG árbevétele

Ismét erős negyedévet zárt az infokommunikációs 4iG-csoport, a cég az első háromnegyedévben rekordösszegű árbevételt és EBITDA-t ért el, az adózott eredmény azonban mínusz 6,4 milliárd forint volt, az egy évvel korábbi mínusz 11,7 milliárd után.
2023. 12. 01. 15:00
Megosztás:

Száznál is több adventi programmal készültek a Tourinformok

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) felhívására 41 Tourinform iroda csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelyben a négy adventi hétvégén 114 programmal várják az érdeklődőket - közölte az MTÜ pénteken az MTI-vel.
2023. 12. 01. 14:30
Megosztás:

Nőtt az AutoWallis árbevétele és nyeresége

Az AutoWallis Nyrt. több mint egyharmadával növelte árbevételét és nyereségét az első három negyedévben, mindkét mutató szeptember végére meghaladta a 2022-es egész éves értéket - tájékoztatott a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön. Közölték: jövő év első felében felfelé módosíthatják a 2025-re kitűzött tervszámokat.
2023. 12. 01. 14:00
Megosztás: