Az 5G FWA szüntetheti meg a digitális szakadékot

Egyre jobban terjed a helyhez kötött vezeték nélküli internethozzáférés, főként annak 5G verziója. Sok esetben alternatívát jelent a meglévő megoldásokra, de ki is egészítheti azokat, a szünetmentes internet elérés érdekében. A technológia hatással lesz a fogyasztókra, szolgáltatókra és ipari szereplőkere egyaránt - áll a Deloitte Global előrejelzésében.

Az 5G FWA szüntetheti meg a digitális szakadékot

A helyhez kötött vezeték nélküli internethozzáférés (Fixed Wireless Access, FWA) rádióhullámokat használ az internetszolgáltatás két helyhez kötött lokáció, például egy mobiltorony és az ügyfél otthona vagy irodája közötti internetszolgáltatás nyújtására. Számos szolgáltató évtizedek óta szelektíven alkalmazza az FWA-t, hogy az ügyfeleknek internetszolgáltatást nyújtson, jellemzően olyan alulszolgáltatott területeken, ahol vezetékes internetkapcsolat nem áll rendelkezésre.

A Deloitte Global előrejelzése szerint az FWA gazdaságosság és adatátviteli teljesítmény szempontjából végre fel tudja venni a versenyt a vezetékes internetszolgáltatásokkal: az FWA-kapcsolatok száma a 2020-as 60 millióról 2022-re nagyjából 88 millióra nőhet, melynek közel 7%-át az 5G FWA teheti ki. Míg az összes FWA-kapcsolat a 2020-2026 közötti időszakban 19%-os összetett éves növekedési rátát mutat, addig az 5G FWA-kapcsolatok ennél még gyorsabban, közel 88%-os ütemben nőnek majd ugyanebben az időszakban.

Az FWA várható növekedését tehát az 5G nagymértékben meggyorsítja. A nagyobb spektrumelérhetőséggel párosulva az 5G mélyebb hálózati infrastruktúrája és nagyobb spektrális hatékonysága jelentősen javítja az FWA telepítések gazdaságosságát és műszaki megvalósíthatóságát, és így új kiépítési és bevételi lehetőségeket támogathat. Ezek a tulajdonságok nagymértékben hozzájárulnak, hogy a mobilszolgáltatók képesek legyenek az FWA-t alulszolgáltatott területeken megvalósítani, valamint vonzóbbá teszik, hogy azt a versenyképes piacokon a meglévő vezetékes internetkapcsolatok, például xDSL vagy kábeles kapcsolatok helyettesítésére vagy alternatívájaként kínálják.

„Az FWA legfontosabb hatása az lehet, hogy az internet elérhetőségének javításával az alulszolgáltatott piacokon hozzájárul a digitális szakadék csökkentéséhez. Ugyanis sok esetben jelent kihívást szélessávú beruházások megvalósítása ritkán lakott vagy nehezen megközelíthető területeken, ahol kevés fizetőképes előfizető található, vagy akár városokban, ahol a helyi rendeletek és engedélyek miatt nehéz és költséges az ügyfelek helyiségeibe való bekötés” - mondta Gercsák Csilla, a Deloitte Technológiai, Média és Telekommunikáció tanácsadás üzletágának menedzsere.

Gazdaságos megoldás, több kormány is támogatja

A technológia vezeték nélküli volta csökkentheti az engedélyek megszerzése, a földmunkálatok, az „utolsó mérföld” bekötése és az eszközök telepítése kapcsán jelentkező hatalmas beruházási költségeket és időt. Ráadásul, a szolgáltatók, hálózatüzemeltetők gyakran a meglévő mobilhálózataik és üvegszálas felhordóhálózatuk felhasználásával is ki tudják építeni az FWA-t, ami tovább csökkenti a költségeket. Ezek a tényezők olyan helyeken is piacot nyitottak a szélessávú szolgáltatások előtt, ahol az korábban nem állt rendelkezésre, mint például a Fülöp-szigeteken, Dél-Afrikában, Srí Lankán és Törökországban.

Felismerve a nagysebességű internet fontosságát a gazdasági fejlődés szempontjából, világszerte számos kormány hajt végre jelentős programokat a szélessávú hálózatok kiépítésének finanszírozására vagy támogatására az alulszolgáltatott területeken. Bár ezek a programok jellemzően a vezetékes megoldásokat részesítik előnyben, egyre inkább technológia-függetlenek, amennyiben a szolgáltatás megfelel a minimális teljesítményküszöböknek. Az Egyesült Államokban például az FCC Rural Digital Opportunity Fund 9 milliárd dollárt ítélt oda a vezetékes, helyhez kötött vezeték nélküli és műholdas szolgáltatók széles körének. Az Egyesült Királyság 1,2 milliárd fontos Gigabit projektjének célja legalább 85%-os gigabit-képes szélessávú lefedettség megvalósítása 2025-re, mely kapcsán szintén elkezdődött a vezeték nélküli lehetőségek vizsgálata. Emellett az Európai Unió az FWA-t, mint a nemzeti szélessávú célok elérésének eszközét tanulmányozza. Ugyanez figyelhető meg hazánkban is: a hazai szélessávú hálózatfejlesztési Szupergyors Internet Program keretében a vezetékes technológiával nehezen elérhető területeken 4G mobilhálózaton megvalósuló úgynevezett „SZIP Mobil” szolgáltatás került bevezetésre.

A szélessávú hozzáféréssel nem rendelkező háztartások megszólítása mellett a hálózatüzemeltetők egyre inkább a meglévő vezetékes internetszolgáltatások, különösen a DSL versenyképes alternatívájaként tekintenek az FWA-ra. Az Egyesült Államokban, Olaszországban és Svájcban a szolgáltatók kifejezetten tervezik, hogy az 5G FWA-t a meglévő DSL-kapcsolatok korszerűsítésére és kiváltására használják az üvegszálas technológiával együtt, ami a rézhálózatok leszerelésével csökkenti a költségeket. Sok szolgáltató az FWA-ra az 5G tetemes beruházási költségeit ellensúlyozó bevételszerzési lehetőségként, és ezáltal az 5G egyik vezető felhasználási módjaként tekint: az 5G-t már bevezetett szolgáltatók közel 90%-a rendelkezik FWA-kínálattal is, míg az 5G-t még nem bevezetők körében ez az arány csak 62%. Az FWA-t korán bevezető országok közé tartozik többek között Ausztrália, Ausztria, Kanada, Finnország, Norvégia, Svájc, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok.

Hol érdemes használni?

A szolgáltatóknak többféle telepítési lehetőségük van a szolgáltatási területük demográfiai jellemzőitől, a spektrum elérhetőségétől és a technológiai portfóliójuktól függően. Az 5G FWA sűrű városi területeken például a meglévő vezetékes vagy mobiltelefon-hálózatok kiegészítésére használható, átmeneti nagy kiterjedésű hálózatként, például élő rendezvények vagy építkezések esetében, de javíthatja a redundanciát és a túlterhelési kapacitást is, nagy jelentősége lehet a szünetmentes internet-hozzáférés biztosításában. Az FWA szélesebb körben is kínálható a meglévő otthoni internet versenyképes alternatívájaként, például olyan területeken, ahol nincs más lehetőség vagy a vezetékes hálózat kiépítése nem gazdaságos vagy lassú.

Az FWA növekedése számos iparági szereplőre hatással van. A legnyilvánvalóbb, hogy a szolgáltatóknak lehetőségük van arra, hogy az FWA-t többletbevételi forrásként használják fel. Annak ellenére, hogy a mobilszolgáltatás jelenleg jövedelmezőbb spektrumfelhasználást jelent, mint az FWA, a legtöbb vezeték nélküli hálózat – a legsűrűbb városi területek kivételével – kihasználatlan: ennek a kapacitásnak az FWA-szolgáltatással való feltöltése ezáltal növelheti a nyereséget.

Az 5G FWA kifejezetten a hálózati eszközök szolgáltatóit is érinti. A korábbi verziókkal ellentétben az 5G FWA megfelel az iparági szabványoknak, például a 3GPP-nek. Mindez nagyobb következetességhez vezethet az eszközök kapcsán, azáltal, hogy több hálózatüzemeltető ugyanazokat a szabványokat követi. Ez lehetővé teheti a hálózati eszközöket beszállító vállalatok számára, hogy együtt fejlesszenek ki és forgalmazzanak közös, interoperábilis berendezéseket és eszközöket, ami csökkenti a költségeket és egyszerűbbé teszi az eszközök telepítését mind az szolgáltatók, mind a felhasználók számára. A kis cellák, a nyalábformálás (beamforming) és a masszív MIMO (multiple-in, multiple-out) képességek példák új rádiófrekvenciás (RF) technológiákra, amelyeket a hálózatüzemeltetők az 5G hálózatok spektrális hatékonyságának és forgalomsűrűségének növelése érdekében alkalmazhatnak, különösen azokon a területeken, ahol a hálózati kapacitás problémássá válik.

„A vezetékes szolgáltatóknak is számolniuk kell a fokozódó versennyel a mobilszolgáltatók részéről, akik az 5G FWA mobilelőfizetésekkel való összekapcsolásával igyekeznek majd új ügyfeleket bevonzani, illetve marasztalni. Mivel a vezetékes szinte mindig megbízhatóbb kapcsolatot kínál, mint a vezeték nélküli lehetőségek, ezért az 5G FWA még nem jelent egzisztenciális fenyegetést a kábelre – ez azonban a gazdaságosság és a könnyű használat további javulásával még változhat.” mondta Hosszu Gábor, a Deloitte Technológiai, Média és Telekommunikáció tanácsadás üzletágának igazgatója.

Az FWA kereskedelmi életképessége tehát gyorsan nő: amellett, hogy egyre vonzóbbá válik a vezetékes kapcsolatok helyettesítésére, kedvező költség- és minőségi profilja a legészszerűbb és leggazdaságosabb megoldássá teheti a szélessávú hozzáférés biztosításához mind az alulszolgáltatott területeken, mind a versenyképes piacokon. Emiatt az FWA kulcsszerepet játszhat az internet szélesebb körben való hozzáférhetővé tételében, miközben új bevételi, növekedési és innovációs lehetőségeket kínál a távközlési ágazat szereplőinek – ez pedig mindenki számára előnyös lehet, állapítja meg a Deloitte Globál legújabb tanulmánya.

Csalás a lottóhúzáson - lebuktak élő húzásban a kamerák előtt, mutatjuk - VIDEÓ

Nincs olyan hét, hogy ne vádolnák meg csalással bármely lottótársaságot azok a játékosok, akiknek épp az adott héten valahogy nem húzták ki a nyerőszámait. Számos internetes fórumon találunk ezzel kapcsolatos bejegyzéseket, összeesküvés elméleteket. Cikkünkben most az egyik legnyilvánvalóbb csalást mutatjuk meg, ami ráadásul a TV kamerák előtt történt.
2022. 11. 30. 04:00
Megosztás:

Továbbra is virágzik a nagytestű halak feketekereskedelme

Továbbra is virágzik a nagytestű halak feketekereskedelme, újabb nagytestű tiszai pontyot sikerült hazajuttatnia eredeti élőhelyére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) és a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetség (KTVHESZ) halőreinek.
2022. 11. 30. 03:30
Megosztás:

Javult kissé a gazdasági hangulat az euróövezetben

A vártnál nagyobb mértékben és február óta az első alkalommal javult a gazdasági hangulat az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) felmérésének kedden publikált végleges értéke alapján. A mutató a javulás ellenére is két éves mélypont közelében van.
2022. 11. 30. 03:00
Megosztás:

Így kerülnék el a recessziót a vállalatvezetők

Minden második vezető cégfelvásárlást tervez egy éven belül, a fenntarthatóság pedig kritikus fontosságú lesz a versenyképesség fenntartásához - derül ki az EY nemzetközi tanácsadó vállalat globális kutatásából.
2022. 11. 30. 02:30
Megosztás:

Negyedik negyedéve csökkennek a reálbérek Németországban

A reálbérek legnagyobb mértékű és leghosszabb ideje, már negyedik negyedéve tartó csökkenését regisztrálták Németországban a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) kedden közölt adatai szerint.
2022. 11. 30. 02:00
Megosztás:

13,2 millió dollár támogatást nyújt a Google és a Youtube a félretájékoztatás elleni küzdelemre

A Google internetes óriáscég és videószolgáltatója, a YouTube 13,2 millió dolláros támogatást jelentett be egy új, tényszerűség-ellenőrző alap létrehozására az online félretájékoztatás elleni küzdelem érdekében - tájékoztatott a Google kedden Brüsszelben.
2022. 11. 30. 01:30
Megosztás:

A NATO kész megvédeni minden centiméternyi szövetséges területet

A NATO készenlétben van, és kész megvédeni minden centiméternyi szövetséges területet - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egy bukaresti konferencián, amely a NATO-tagországok külügyminiszteri találkozójával párhuzamosan zajlik.
2022. 11. 30. 01:00
Megosztás:

Biden törvényalkotásra szólította fel a Kongresszust

Az amerikai elnök a Kongresszus hatáskörébe utalta a szeptemberben megtárgyalt munkaügyi megállapodás elfogadását annak érdekében, hogy el lehessen kerülni az ország gazdaságát fenyegető vasutassztrájkot - közölte a Fehér Ház.
2022. 11. 30. 00:30
Megosztás:

Romlott a fogyasztók bizalma az USA-ban

Elemzők által vártnál némileg kisebb mértékben romlott a fogyasztók bizalma az Egyesült Államokban novemberben.
2022. 11. 30. 00:01
Megosztás:

Csehország lakosságának kilenc százaléka a mostani gazdasági válság előtt is energiaszegénységben élt

A cseh lakosság mintegy kilenc százaléka, azaz 900 ezer ember már a jelenleg érzékelhető gazdasági válság és a drágulási hullám kezdete előtt is úgynevezett energiaszegénységben élt - állapította meg a hivatalos statisztikai adatokat elemző tanulmány, amelyet civil szervezetek mutattak be kedden Prágában.
2022. 11. 29. 23:00
Megosztás:

Lassult novemberben éves szinten a német infláció

Németországban éves szinten lassult, havi összevetésben pedig csökkent az infláció novemberben - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal kedden.
2022. 11. 29. 22:30
Megosztás:

Elfogadta a 2023-as költségvetést a horvát parlament

A módosító javaslatok megvitatása után a horvát parlament kedden megszavazta a 2023-as költségvetést, amely 2,3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal és 0,7 százalékos gazdasági növekedéssel számol.
2022. 11. 29. 22:00
Megosztás:

Növelte a nyereségét a Duna House a harmadik negyedévben

A Duna House ingatlanközvetítő 727,1 millió forintra növelte a nyereségét a harmadik negyedévben a tavalyi azonos időszaki 465,3 millió forintról - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden közzétett kibocsátói jelentésében.
2022. 11. 29. 21:30
Megosztás:

A hazai pénzügy legmeghatározóbb női szereplőit díjazták

Idén először díjazták a magyarországi pénzügy területén maradandó értéket teremtő női szakembereket a Fintech.hu digitális pénzügyi szakportál és a Peak fintech technológiai vállalat által alapított Women in Finance 2022 Díjátadó Gálán. Az elismerésben tíz olyan pénzügyi vezető és szakértő hölgy részesült, akik többek között a hazai pénzügy digitális fejlődéséért, az edukáció vagy a fenntartható befektetések elterjedéséért dolgoznak.
2022. 11. 29. 21:00
Megosztás:

Forintgyengülés kora este

Gyengült a forint kedden kora este a főbb devizákkal szemben reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
2022. 11. 29. 20:30
Megosztás:

Nemzetközi értékesítési igazgatót nevezett ki az Indotek Group

Nemzetközi értékesítési igazgatót nevezett ki az Indotek Group, a társaság egyre fokozódó nemzetközi jelenlétének támogatása céljából. A pozíciót Kovács András, a társaság jelenlegi értékesítési igazgatója látja majd el, miközben továbbra is hozzá tartozik majd a magyarországi értékesítési feladatok felügyelete is. A kinevezés értelmében a szakember feladatkörébe a nemzetközi iroda, valamint a raktárakkal és logisztikai ingatlanokkal kapcsolatos értékesítési és bérbeadási tevékenység tartozik majd. Az új pozíció létrejöttét a társaság nemzetközi ingatlanportfóliójának dinamikus bővülése, valamint a további, ambiciózus terjeszkedési tervek tették szükségessé.
2022. 11. 29. 20:00
Megosztás:

Milliókat hozhat a számlára a zöld hiteleknél beinduló kamatverseny

Az MNB gáláns zöld otthon hitelprogramja lezárását követően a bankok sorra jelentek meg saját, az energiatakarékosságot díjazó kölcsöneikkel. Az MNB jövő áprilistól a fogyasztóbarát hitelek zöld kiterjesztésével igyekszik még jobban erősíteni a versenyt. A BiztosDöntés.hu értékelése szerint a fő változás a kamatkedvezményekben elinduló verseny és az lesz, hogy az eddig visszatérítésként adott egyszeri kedvezmény beépül a hitelekbe, s így több millió forintos megtakarítást jelenthet majd az ügyfeleknek.
2022. 11. 29. 19:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek kedden.
2022. 11. 29. 19:00
Megosztás:

Pluszban zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 191,88 pontos, 0,42 százalékos emelkedéssel, 45 780,62 ponton zárt kedden.
2022. 11. 29. 18:30
Megosztás:

A Versenyhivatal is harcol az infláció ellen

Fokozza az infláció letörésével kapcsolatos versenyjogi törekvéseit a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A GVH féléves konzultációsorozatba kezdett annak érdekében, hogy tájékozódjon a piaci folyamatokról és felhívja a gazdasági szereplők figyelmét a versenyjog betartásának fontosságára a jelenlegi inflációs környezetben. A versenyhatóság az egyeztetés-sorozat első eseményén a Magyar Pékszövetséget fogadta.
2022. 11. 29. 18:00
Megosztás: