Az Allianz 3,5 milliárd euró működési eredményt ért el a második negyedévben

A vállalatcsoport megerősíti a teljes évre vonatkozó kilátásait.

Az Allianz 3,5 milliárd euró működési eredményt ért el a második negyedévben

2022. II. Negyedév:

•       A teljes díjbevétel 8,2 százalékkal, 37,1 milliárd euróra emelkedett
•       A működési eredmény 5,3 százalékkal, 3,5 milliárd euróra nőtt, amiben a vagyon- és felelősségbiztosítási üzletágnak kulcsszerepe volt
•       A részvényesek számára megtermelt adózott eredmény 23,3 százalékkal, 1,7 milliárd euróra csökkent
•       Erős, 200 százalékon álló Szolvencia II. irányelv szerinti tőkemegfelelési mutató

2022. I. Félév:

•       A teljes díjbevétel 7,2 százalékkal, 81,2 milliárd euróra ugrott
•       A működési eredmény 1,2 százalékkal, 6,7 milliárd euróra nőtt
•       A részvényesek számára megtermelt adózott eredmény 52,7 százalékkal 2,3 milliárd euróra csökkent, ami elsősorban az első negyedévben az Allianz Global Investors U.S. Structured Alpha alapokat érintő eljárással kapcsolatos céltartalékképzésnek tudható be

Kilátások:

•    A 2022. évre célként meghatározott működési eredmény 13,4 milliárd euró (plusz/mínusz 1 milliárd euró)[2]

Egyéb információk:

•    Az 1 milliárd euró összegű részvényvisszavásárlási program lezárult: 2022. július 15-ig 5,1 millió részvény visszavásárlására került sor

„Az Allianz ismét erős pénzügyi teljesítményt mondhat magáénak, amelyben a vagyon- és felelősségbiztosítási üzletágunk robusztus növekedése kulcsszerepet játszott. Működési eredményünk és a csoport tőkemegfelelési mutatója ellenállónak bizonyult a fokozódó volatilitással és a lényegesen gyengébb gazdasági környezettel szemben. Jó helyzetben vagyunk ahhoz, hogy képesek legyünk kezelni a magas inflációt és az Európában különösen erőteljesen jelentkező gazdasági nyomást. Az Allianz továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy ügyfelei és részvényesei számára sikert kovácsoljon a stabilitásából és méretéből fakadó előnyeiből.”

Főbb pénzügyi mutatók

Bevétel

2022. II. Negyedév: A teljes díjbevétel 8,2 százalékkal 37,1 milliárd euróra ugrott (2021. II. negyedév: 34,3 milliárd), amelyben a vagyon- és felelősségbiztosítási üzletág nagymértékű volumennövekedése és a pozitív árhatások kulcsszerepet töltöttek be. A növekedéshez az élet- és egészségbiztosítási üzletág is hozzájárult, amelyet pozitív árfolyamhatások és az Aviva lengyelországi érdekeltségének felvásárlása is támogatottak. A vagyonkezelési üzletág stabilan teljesített, amihez a magasabb teljes kezelt vagyonból (AuM) származó bevétel járult hozzá.

A belső bevétel növekedés devizaárfolyam- és konszolidációs hatásoktól megtisztított mértéke 3,6 százalék volt.

2022. I. Félév: A teljes díjbevétel 7,2 százalékkal 81,2 milliárd euróra ugrott (2021. I. félév: 75,7 milliárd), ami elsősorban a vagyon- és felelősségbiztosítási üzletágnak tudható be a pozitív ár- és volumenhatásnak köszönhetően, illetve a vagyonkezelési és az élet- és egészségbiztosítási üzletágak is hozzájárultak.

A belső bevételnövekedés 3,7 százalékra emelkedett.

Nyereség

2022. II. Negyedév: A működési eredmény – elsősorban a vagyon- és felelősségbiztosítási üzletágban elért magasabb biztosítástechnikai és befektetési eredménynek köszönhetően – 5,3 százalékkal, 3,5 (3,3) milliárd euróra nőtt. Az emelkedést részben ellensúlyozta az élet- és egészségbiztosítási üzletág, tükrözve az ingadozó piaci feltételeket és a Németországban és az Egyesült Államokban tapasztalt alacsonyabb befektetési nyereségrátát. A kedvezőtlen piaci mozgásokat és óvatos befektetői hangulatot követően a vagyonkezelési üzletágból származó alacsonyabb működési eredmény szintén ellensúlyozó hatással volt.

A részvényesek számára megtermelt adózott eredmény 1,7 (2,2) milliárd euró volt, mivel az alacsonyabb nem-működési befektetési eredmény több mint ellensúlyozta a nyereségadó csökkenését és a magasabb működési eredményt.

Az éves szintre vetített sajáttőke-arányos megtérülési mutató (RoE) 6,7 százalékot tett ki (2021 teljes év: 10,6 százalék). Az Allianz Global Investors U.S. Structured Alpha eljáráshoz kötődő céltartalék hatása nélkül az éves szintre vetített sajáttőke-arányos megtérülési mutató 11,1 százalék volt (2021 teljes év: 14,9 százalék). Az egy részvényre jutó nyereség alapértéke (EPS) 5,28 (2021. I. félév: 11,47) euró volt, ami 54,0 százalékos csökkenésnek felel meg.

2022. I. Félév: A működési eredmény – elsősorban a vagyon- és felelősségbiztosítási, valamint a vagyonkezelési üzletágban elért magasabb működési eredménynek köszönhetően – 1,2 százalékkal, 6,7 (6,7) milliárd euróra nőtt. A működési eredmény növekedése elsősorban a működési célú befektetési eredmény pozitív alakulásának tulajdonítható, amelyet a vagyon- és felelősségbiztosítási üzletág biztosítástechnikai eredményének szerény növekedése, valamint a vagyonkezelési üzletág teljes kezelt vagyonból származó magasabb jövedelme is támogatott.

A teljes működési eredmény növekedését nagymértékben ellensúlyozta az élet- és egészségbiztosítási üzletág – elsősorban a kedvezőtlen piaci fejleményeknek betudható – működési eredményének csökkenése.

A részvényesek számára megtermelt adózott eredmény 2,3 (4,8) milliárd euróra csökkent az előző évhez képest, ami elsősorban az első negyedévben az AllianzGI U.S. Structured Alpha alapokat érintő eljárással kapcsolatos céltartalékképzésnek tudható be.

Szolvencia II. irányelv szerinti tőkemegfelelési mutató

A Szolvencia II. irányelv szerinti tőkemegfelelési mutató 2022 második negyedévének végén 200 százalékon állt, szemben a 2022 első negyedév végi 199 százalékkal. A biztosítástechnikai tartalékokra vonatkozó átmeneti intézkedések alkalmazásával együtt a Szolvencia II. irányelv szerinti tőkemegfelelési mutató 2022 második negyedévének végén 227 százalék volt, míg 2022 első negyedévének végén 226 százalékon állt.

Szegmensszintű eredmények

„Pénzügyi mutatóink rávilágítanak az Allianz erejére és állóképességére. A fokozódó inflációval és piaci ingadozással jellemzett

A fővárosban 26 százalékra nyílt az albérleti árolló szeptemberben

A fővárosban az albérletek keresleti és a kínálati díjai között 26 százalékra nyílt az árolló szeptemberben - közölte a Rentingo.com kedden az MTI-vel.
2022. 10. 04. 15:30
Megosztás:

Emelkedett a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamemelkedés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2022. 10. 04. 15:00
Megosztás:

Csökkent az államháztartás hiteligénye a második negyedévben

Az államháztartás nettó finanszírozási igénye a negyedéves GDP 2,4 százalékának megfelelő 396 milliárd forintot tett ki a második negyedévében. A negyedéves hiteligény 112 milliárd forinttal alacsonyabb az első negyedévinél, 327 milliárd forinttal az egy évvel korábbinál és 2020 első negyedéve óta a legalacsonyabb - derül ki a pénzügyi számláknak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján közzétett legfrissebb felülvizsgált adataiból, miután az augusztusi előzetes jelentés 333 milliárd forintról és GDP-arányosan 2,1 százalékról szólt.
2022. 10. 04. 14:30
Megosztás:

Rekordmértékben nőttek a termelői árak éves bázison az euróövezetben

Rekordmértékben növekedtek a termelői árak az erdőövezetben éves bázison augusztusban, elsősorban az energiaárak emelkedése miatt az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat keddi jelentése szerint.
2022. 10. 04. 14:00
Megosztás:

Népszámlálás - Már több mint félmillió háztartásban online kitöltötték a kérdőívet

Már több mint félmillió háztartásban töltötték ki az interneten az október elsején indult népszámlálás kérdőívét - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az MTI-vel.
2022. 10. 04. 13:30
Megosztás:

5 évre kitiltják a légijáratokon rendbontó utasokat

A holland királyi légitársaság és a Transavia ettől a hónaptól közös listát vezet azokról, akik a két cég bármelyik járatán súlyos szabályszegést követnek el. Őket – függetlenül attól, hogy melyik társaság repülőgépének fedélzetén kapták szabályszegésen – mindkét vállalat öt évre szóló kitiltással sújtja. A világon ez az első együttműködés, amelynek keretében két légi fuvarozó megosztja egymással az erre vonatkozó adatokat és közösen szankcionálnak. A KLM és a Transavia emellett arra kéri a politikusokat és szabályalkotókat, hogy ezeket az adatokat nemzetközi szinten is tegyék megoszthatóvá.
2022. 10. 04. 13:00
Megosztás:

Szerdán indulnak a likviditásszűkítő tenderek

A változó kamatozású likviditáslekötő betéti eszköz első tenderét szerdán, míg a rendszeresen meghirdetendő diszkontkötvény első aukcióját csütörtökön tartja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) - jelentette be a jegybank a honlapján.
2022. 10. 04. 12:30
Megosztás:

Jelentős veszteséggel zárta a horvát állami energetikai vállalat az első fél évet

Az állami tulajdonba lévő Horvát Elektromos Művek (HEP) Csoport az első fél évben 1,1 milliárd kuna (61,7 milliárd forint) konszolidált nettó veszteséget könyvelt el, míg tavaly ugyanabban az időszakban a vállalat közel 1,3 milliárd kuna (72,9 milliárd forint) nyereségre tett szert - derül ki hétfőn a HEP által közzétett féléves konszolidált pénzügyi jelentésből.
2022. 10. 04. 11:30
Megosztás:

Csak az MNB fejezte be a kamatemelést, a bankok még korántsem

Az MNB utolsónak szánt kamatemelése óta a nagybankok futószalagon drágították a hiteleiket az elmúlt napokban, és még nem látszik, náluk hol tetőznek a kamatok - derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.
2022. 10. 04. 11:00
Megosztás:

Recesszió után fejlődés várható - a válságkezelés lehetséges eszközei

Még nincs itt az atomerőművek kivezetésének ideje, hosszú távon viszont a megújuló energiaforrásoké a jövő – hangzott el a Magyar-Német Intézet (MNI) panelbeszélgetésén, amelyet az MCC Budapest Summit nemzetközi konferencia keretein belül tartottak. Az érdeklődők képet kaphattak Németország jelenlegi társadalmi helyzetképéről, a szakértők energiahordozókkal kapcsolatos nézeteiről, valamint az új kormány válsághelyzet kezelésére tett lépéseiről. Az eseményt Bauer Bence, az MNI igazgatója moderálta.
2022. 10. 04. 10:30
Megosztás:

Nyereséges kezdés az európai tőzsdéken

Emelkedéssel indult a kereskedés kedden a főbb európai értékpapírpiacokon. Az európai tőzsdék hétfőn emelkedő lendülettel indították október hónapot.
2022. 10. 04. 10:00
Megosztás:

Uniós minimálbér összege - mennyi is az uniós minimálbér és hogyan szabályozzák azt?

Az Európai Parlament nagy többséggel elfogadta az Európai Unióban biztosítandó megfelelő minimálbérekről szóló új jogszabályt még szeptember közepén.
2022. 10. 04. 09:30
Megosztás:

Fokozatosan csökken parlagfű pollenkoncentrációja

Az esőzések és a hideg hatására fokozatosan csökken a parlagfű pollenkoncentrációja, országosan továbbra is az alacsony-közepes tartományban van az allergén növény virágpor-koncentrációja - tette közzé a Nemzeti Népegészségügyi Központ a honlapján.
2022. 10. 04. 09:00
Megosztás:

Az MVM halasztott fizetésről egyezett meg a Gazprommal

A téli időszakra halasztott fizetésben állapodott meg a Gazprommal az MVM csoport, amely tárolókapacitása átalakításáról és energetikai fejlesztésekről is döntött: egyebek mellett növelnék a Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) zsanai tárolójának kapacitását, a hajdúszoboszlói tárolóban 800 millió köbméter párnagázt termelnek le és vizsgálják a szén-dioxid tárolásának lehetőségeit - közölte az energetikai vállalatcsoport hétfőn az MTI-vel.
2022. 10. 04. 08:30
Megosztás:

Karbantartás miatt nem lesz elérhető a Wizz Air internetes felülete és mobilalkalmazása

A Wizz Air karbantartást végez online foglalási rendszerében, emiatt a vállalat internetes felülete és mobilalkalmazása magyar idő szerint október 4-én 23 órától október 5-én hajnali 4 óráig nem lesz elérhető - közölte a légitársaság hétfőn az MTI-vel.
2022. 10. 04. 08:00
Megosztás:

Jelentősen csökkent az ingatlan adásvételek száma

A Duna House saját adatain alapuló becslése szerint szeptemberben országosan 9200 ingatlan adásvétel történt, ez 6 százalékos elmaradás augusztushoz és 22 százalékos visszaesés az előző év azonos időszakához képest - közölte az ingatlanközvetítő hétfőn az MTI-vel.
2022. 10. 04. 07:30
Megosztás:

A magyarországi cégek 91 százalékánál történt béremelés idén január és augusztus között

A magyarországi cégek döntő része igyekezett tompítani az emelkedő infláció hatásait: 91 százalékuknál történt valamilyen mértékű béremelés január és augusztus között - állapította meg az Edenred Magyarország szeptember elején végzett felmérésében, amelynek eredményéről hétfőn közleményben tájékoztatta az MTI-t.
2022. 10. 04. 07:00
Megosztás:

Hatmillió eurós befektetés a XUND osztrák-magyar egészségdigitalizációs startupnál

Hatmillió eurós tőkebefektetéshez jutott a bécsi és budapesti központokkal működő egészségügyi technológiai startup, a XUND Solutions GmbH - közölte a cég az MTI-vel.
2022. 10. 04. 06:30
Megosztás:

Lassult az amerikai feldolgozóipari szektor teljesítménynövekedése

Az Egyesült Államok feldolgozóipari ágazatának szeptemberi beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 50,9 pontra, 2020 május óta a legalacsonyabb szintre gyengült az augusztusi 52,8 pontról az Ellátásilánc-menedzsment Intézet (Institute for Supply Management - ISM) hétfői közlése szerint.
2022. 10. 04. 06:00
Megosztás:

A románok többsége az EU-ban maradna, de elutasítja a globalizmust

A románok többsége azt szeretné, hogy országa az Európai Unióban maradjon, ugyanakkor elutasítja a globalizmust, inkább szuverenista nézeteket vall - derült ki egy friss felmérésből, amelynek eredményeit hétfőn ismertette a G4Media.ro hírportál.
2022. 10. 04. 05:30
Megosztás: