Az Allianz 3,5 milliárd euró működési eredményt ért el a második negyedévben

A vállalatcsoport megerősíti a teljes évre vonatkozó kilátásait.

Az Allianz 3,5 milliárd euró működési eredményt ért el a második negyedévben

2022. II. Negyedév:

•       A teljes díjbevétel 8,2 százalékkal, 37,1 milliárd euróra emelkedett
•       A működési eredmény 5,3 százalékkal, 3,5 milliárd euróra nőtt, amiben a vagyon- és felelősségbiztosítási üzletágnak kulcsszerepe volt
•       A részvényesek számára megtermelt adózott eredmény 23,3 százalékkal, 1,7 milliárd euróra csökkent
•       Erős, 200 százalékon álló Szolvencia II. irányelv szerinti tőkemegfelelési mutató

2022. I. Félév:

•       A teljes díjbevétel 7,2 százalékkal, 81,2 milliárd euróra ugrott
•       A működési eredmény 1,2 százalékkal, 6,7 milliárd euróra nőtt
•       A részvényesek számára megtermelt adózott eredmény 52,7 százalékkal 2,3 milliárd euróra csökkent, ami elsősorban az első negyedévben az Allianz Global Investors U.S. Structured Alpha alapokat érintő eljárással kapcsolatos céltartalékképzésnek tudható be

Kilátások:

•    A 2022. évre célként meghatározott működési eredmény 13,4 milliárd euró (plusz/mínusz 1 milliárd euró)[2]

Egyéb információk:

•    Az 1 milliárd euró összegű részvényvisszavásárlási program lezárult: 2022. július 15-ig 5,1 millió részvény visszavásárlására került sor

„Az Allianz ismét erős pénzügyi teljesítményt mondhat magáénak, amelyben a vagyon- és felelősségbiztosítási üzletágunk robusztus növekedése kulcsszerepet játszott. Működési eredményünk és a csoport tőkemegfelelési mutatója ellenállónak bizonyult a fokozódó volatilitással és a lényegesen gyengébb gazdasági környezettel szemben. Jó helyzetben vagyunk ahhoz, hogy képesek legyünk kezelni a magas inflációt és az Európában különösen erőteljesen jelentkező gazdasági nyomást. Az Allianz továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy ügyfelei és részvényesei számára sikert kovácsoljon a stabilitásából és méretéből fakadó előnyeiből.”

Főbb pénzügyi mutatók

Bevétel

2022. II. Negyedév: A teljes díjbevétel 8,2 százalékkal 37,1 milliárd euróra ugrott (2021. II. negyedév: 34,3 milliárd), amelyben a vagyon- és felelősségbiztosítási üzletág nagymértékű volumennövekedése és a pozitív árhatások kulcsszerepet töltöttek be. A növekedéshez az élet- és egészségbiztosítási üzletág is hozzájárult, amelyet pozitív árfolyamhatások és az Aviva lengyelországi érdekeltségének felvásárlása is támogatottak. A vagyonkezelési üzletág stabilan teljesített, amihez a magasabb teljes kezelt vagyonból (AuM) származó bevétel járult hozzá.

A belső bevétel növekedés devizaárfolyam- és konszolidációs hatásoktól megtisztított mértéke 3,6 százalék volt.

2022. I. Félév: A teljes díjbevétel 7,2 százalékkal 81,2 milliárd euróra ugrott (2021. I. félév: 75,7 milliárd), ami elsősorban a vagyon- és felelősségbiztosítási üzletágnak tudható be a pozitív ár- és volumenhatásnak köszönhetően, illetve a vagyonkezelési és az élet- és egészségbiztosítási üzletágak is hozzájárultak.

A belső bevételnövekedés 3,7 százalékra emelkedett.

Nyereség

2022. II. Negyedév: A működési eredmény – elsősorban a vagyon- és felelősségbiztosítási üzletágban elért magasabb biztosítástechnikai és befektetési eredménynek köszönhetően – 5,3 százalékkal, 3,5 (3,3) milliárd euróra nőtt. Az emelkedést részben ellensúlyozta az élet- és egészségbiztosítási üzletág, tükrözve az ingadozó piaci feltételeket és a Németországban és az Egyesült Államokban tapasztalt alacsonyabb befektetési nyereségrátát. A kedvezőtlen piaci mozgásokat és óvatos befektetői hangulatot követően a vagyonkezelési üzletágból származó alacsonyabb működési eredmény szintén ellensúlyozó hatással volt.

A részvényesek számára megtermelt adózott eredmény 1,7 (2,2) milliárd euró volt, mivel az alacsonyabb nem-működési befektetési eredmény több mint ellensúlyozta a nyereségadó csökkenését és a magasabb működési eredményt.

Az éves szintre vetített sajáttőke-arányos megtérülési mutató (RoE) 6,7 százalékot tett ki (2021 teljes év: 10,6 százalék). Az Allianz Global Investors U.S. Structured Alpha eljáráshoz kötődő céltartalék hatása nélkül az éves szintre vetített sajáttőke-arányos megtérülési mutató 11,1 százalék volt (2021 teljes év: 14,9 százalék). Az egy részvényre jutó nyereség alapértéke (EPS) 5,28 (2021. I. félév: 11,47) euró volt, ami 54,0 százalékos csökkenésnek felel meg.

2022. I. Félév: A működési eredmény – elsősorban a vagyon- és felelősségbiztosítási, valamint a vagyonkezelési üzletágban elért magasabb működési eredménynek köszönhetően – 1,2 százalékkal, 6,7 (6,7) milliárd euróra nőtt. A működési eredmény növekedése elsősorban a működési célú befektetési eredmény pozitív alakulásának tulajdonítható, amelyet a vagyon- és felelősségbiztosítási üzletág biztosítástechnikai eredményének szerény növekedése, valamint a vagyonkezelési üzletág teljes kezelt vagyonból származó magasabb jövedelme is támogatott.

A teljes működési eredmény növekedését nagymértékben ellensúlyozta az élet- és egészségbiztosítási üzletág – elsősorban a kedvezőtlen piaci fejleményeknek betudható – működési eredményének csökkenése.

A részvényesek számára megtermelt adózott eredmény 2,3 (4,8) milliárd euróra csökkent az előző évhez képest, ami elsősorban az első negyedévben az AllianzGI U.S. Structured Alpha alapokat érintő eljárással kapcsolatos céltartalékképzésnek tudható be.

Szolvencia II. irányelv szerinti tőkemegfelelési mutató

A Szolvencia II. irányelv szerinti tőkemegfelelési mutató 2022 második negyedévének végén 200 százalékon állt, szemben a 2022 első negyedév végi 199 százalékkal. A biztosítástechnikai tartalékokra vonatkozó átmeneti intézkedések alkalmazásával együtt a Szolvencia II. irányelv szerinti tőkemegfelelési mutató 2022 második negyedévének végén 227 százalék volt, míg 2022 első negyedévének végén 226 százalékon állt.

Szegmensszintű eredmények

„Pénzügyi mutatóink rávilágítanak az Allianz erejére és állóképességére. A fokozódó inflációval és piaci ingadozással jellemzett

Nem minden amerikai jegybankár olyan óvatos

A St. Louis-i Fed weboldalán közzétett cikkében a pénzügyi szektor stabilitásáról értekezett a tagbank vezetője, James Bullard.
2023. 03. 29. 12:30
Megosztás:

Csökken az építőipari torta, felértékelődik az értékesítés szerepe

Ahogy csökken az építőipar teljesíténye, úgy nő az értékesítés szerepe az építőanyag kereskedéseknél. Csökken az építőipari torta, már nem elég kiszolgálni a vevőket. Ahhoz, hogy a zsugorodó piacon, egy vállalkozás ne zsugorodjon, növelni kell a forgalmat. Ehhez azonban a korábbi évek kiszolgálási attitűdje nem lesz elég – figyelmeztet Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.
2023. 03. 29. 12:00
Megosztás:

Van a sikeres lakásvásárlásnak titkos receptje?

Azok, akik már megszerezték vagy rendbe hozták új otthonukat, elsősorban három anyagi forrásra támaszkodtak: saját megtakarításaikra, lakáscélú jelzáloghitelre vagy egy ingatlan eladásából származó bevételre – derült ki az OTP Bank és az otpotthon.hu közös felmérés.
2023. 03. 29. 11:30
Megosztás:

Ne lehessen kevés pénzzel elmozdítani a tőzsdén a banki CDS árfolyamokat!

Az EKB meg fogja vizsgálni a CDS (csődbiztosítási ügyletek) piacok működését, mivel a rendkívül illikvid piacon kis mennyiségekkel is jelentősen el lehet mozdítani az árakat.
2023. 03. 29. 11:00
Megosztás:

Pluszban nyitottak az európai tőzsdék

Erősödéssel kezdték a napot a főbb európai tőkepiacok szerdán.
2023. 03. 29. 10:30
Megosztás:

Másfél évtizedes mélyponton a magyar fizetések, de belátható időn belül javulhat a helyzet

Legutóbb 2007-ben mutattak olyan csökkenést a nettó reálbérek, mint most. Az infláció alakulása ebből a szempontból kulcsfontosságú - értékelte a kedden megjelent béradatokat és az MNB friss inflációs előrejelzését Németh Dávid, a K&H vezető elemzője. Elárulta, hogy a mostani kilátások szerint mikor kerülhetnek vissza a pozitív tartományba a nettó reálbérek.
2023. 03. 29. 10:00
Megosztás:

Pályázat indult női vállalkozók támogatására

Magyarországon is elindítja a Visa a She's Next elnevezésű, nők által vezetett vállalkozások támogatására létrehozott globális programját - jelentette be Sármay Bence, a digitális fizetési szolgáltató területi vezetője kedden Budapesten.
2023. 03. 29. 09:30
Megosztás:

Megdőlt az országos és fővárosi szélrekord hétfőn

Megdőlt az országos és a fővárosi szélrekord is hétfőn - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján kedden.
2023. 03. 29. 09:00
Megosztás:

Márciusban némileg kedvezőbben ítélte meg exportlehetőségeit a német ipar

Kissé javultak a német ipar exportvárakozásai márciusban a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének kedden közzétett felmérése alapján.
2023. 03. 29. 08:30
Megosztás:

A cégek háromnegyede áremelést tervez

A legalább 20 főt foglalkoztató cégek közel háromnegyede véli úgy, hogy árat fog emelni a közeljövőben. Az áremelésre készülő vállalkozások több mint harmada 6-10 százalékos, valamivel több mint negyede 11-15 százalékos, ötöde pedig 1-5 százalékos emeléssel számol - ismertette januári felmérésének eredményeit kedden az MTI-vel az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI).
2023. 03. 29. 08:00
Megosztás:

Blochamps: néhány ezer ügyfél kezében van a privátbanki vagyon fele

A teljes magyarországi privátbanki vagyon több mint 50 százaléka mintegy 6500 milliárdos kezében összpontosul - tájékoztatta a Blochamps Capital Kft. kedden az MTI-t sajtóközleményben.
2023. 03. 29. 07:30
Megosztás:

Nyolcszázmillió forintos fejlesztés a Caadex Kft.-nél

Európai uniós támogatással csaknem nyolcszázmillió forint értékben hajtott végre fejlesztést a magyar családi tulajdonban lévő mindszentgodisai Caadex Kft. - tájékoztatta a vállalat az MTI-t.
2023. 03. 29. 07:00
Megosztás:

Tavaly 22-szeresére nőtt az Indiába irányuló orosz olajexport

Oroszország energiaszállításainak nagy részét 2022-ben baráti országokba irányította át, az Indiába irányuló olajexport 22-szeresére nőtt - jelentette ki Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes az orosz energiaügyi minisztérium kollégiumának keddi ülésén.
2023. 03. 29. 06:30
Megosztás:

Huszonegy új autóbusz áll forgalomba Veszprém vármegyében

Huszonegy új autóbuszt állít forgalomba tavasszal Veszprém vármegyében a Volánbusz a 2018-ban indított járműfiatalítási-program keretében, a beszerzésnek köszönhetően javul a térség közlekedésbiztonsága - fogalmazott a buszok átadása alkalmából tartott keddi sajtótájékoztatón a területfejlesztési miniszter.
2023. 03. 29. 06:00
Megosztás:

Az uniós tagállamok jóváhagyták dízel- és benzinüzemű új autók értékesítésének 2035 utáni betiltását

Az uniós tagállamok energiaügyekért felelős miniszterei keddi brüsszeli tanácskozásukon jóváhagyták az új személygépkocsikra és kisteherautókra vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási normák felülvizsgálatáról szóló rendeletet, amelynek értelmében 2035-ig fokozatosan meg kell szüntetni a dízel- és a benzinüzemű új autók értékesítését az EU-ban, és minden új gyártású autónak kibocsátásmentesnek kell lennie.
2023. 03. 29. 05:30
Megosztás:

Újabb hitelminősítő erősítette meg Magyarország befektetésre ajánlott besorolását

A veszélyes nemzetközi környezet ellenére megerősítette Magyarország adósbesorolását a Japan Credit Rating Agency - hívta fel a figyelmet Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült üzenetben kedden.
2023. 03. 29. 05:00
Megosztás:

Melyek az ország legkedveltebb női és férfi nevei most? Mutatjuk a TOPlistákat!

A Belügyminisztérium nemrég megjelent statisztikáiból kiderül melyek hazánk legkedveltebb nevei mind a hölgyek, mind a férfiak esetén. Kétféle kimutatás is megjelent, az egyikben a lakosság körében népszerű neveket, míg a másikban a 2022-ben születettek nevei alapján készült toplistát találjuk. Nézzük a TOP20 legnépszerűbb neveket!
2023. 03. 29. 04:00
Megosztás:

Uniós megoldást sürget a román és a lengyel miniszterelnök a belső piacot elárasztó ukrán gabona ügyében

Románia és Lengyelország is az Európai Bizottságtól (EB) vár megoldást az unió piacát vámmentesen elárasztó, a hazai termelőket nehéz helyzetbe hozó ukrán gabonaexport ügyében - mutatott rá Nicolae Ciuca román és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kedden, egy Bukarestben rendezett lengyel-román gazdasági fórumon.
2023. 03. 29. 03:30
Megosztás:

Jövőre visszaválthatók lesznek az italosüvegek és -dobozok

A vízfogyasztás és az energiafogyasztás növekedésére, illetve az ezzel járó rendkívüli mennyiségű hulladék keletkezésére az egyik válasz a körforgásos gazdaság lehet - mondta Áder János kedden az Esztergomi Szakképzési Centrum diákjai számára tartott, az elektromobilizációt is érintő előadásában.
2023. 03. 29. 03:00
Megosztás:

Erősödött a Conference Board amerikai fogyasztói bizalmi indexe

A várt romlás helyett javult a Conference Board amerikai gazdasági kutató intézet amerikai fogyasztói bizalmi mutatója márciusban.
2023. 03. 29. 02:30
Megosztás: