Az elektromos autózás nyertese lehet a Lithium Americas

Az első lítiumion-akkumulátorokat a Sony dobta piacra 1991-ben, de az ezüstfehér színű fém iránti kereslet az elmúlt években ugrott meg igazán.

Az elektromos autózás nyertese lehet a Lithium Americas

2021-ben az akkumulátorok előállításához használt lítium-karbonát ára közel ötszörösére növekedett, elsősorban az elektromos autók, okostelefonok és egyéb modern elektronikai eszközök terjedése miatt. A rendkívüli drágulás a kereslet hirtelen növekedése mellett a kínálati szűkösségnek is köszönhető volt, a lítiumot bányászó és finomító cégek pedig hatalmas növekedésnek indultak.

A magas ár hatására a kitermelés is fokozódott, számos lelőhelyen indult meg a kitermelés előkészítése világszerte, ami az ár növekedésének mérséklődéséhez vezethet a következő években. Ez akár azt is jelenthetné, hogy a lítiumtermelő vállalatok nyeresége visszaesik, de a kereslet várhatóan szintén nagymértékben növekedni fog. Kínában idén 6 millióra nőhet az eladott elektromos autók száma az országban, ami a tavalyi mennyiség duplája, az általános gazdasági lassulás közepette ez különösen jó eredmény, és pozitív előjel a következő évekre vonatkozóan.

Európa és az Egyesült Államok pedig arra törekszik, hogy 2030-ra legalább minden második eladott autó elektromos meghajtású legyen.

Forrás: Lithium Americas Corporate Presentation

A világ jelenleg ismert lítiumkészletének több, mint 90 százaléka Kínában, Latin-Amerikában és Ausztráliában található. A jelenlegi geopolitikai feszültségek jó befektetési lehetőséget tárnak fel az amerikai piacon, ugyanis felértékelődik a szerepe a hazai lítium-lelőhelyeknek, illetve azoknak a vállalatoknak, amelyek ezeken kitermelést végeznek. Az augusztusban elfogadott Inflációcsökkentési Törvény keretében 10 év alatt 369 milliárd dollárnyi befektetéssel támogatja az amerikai állam a hazai energia- és éghajlatvédelmi programokat, számos adókedvezményt és ösztönzést biztosítva a tiszta energiával kapcsolatos technológiák előmozdítására.

Ebbe pedig számos olyan terület is beletartozik, amely nagy mennyiségben igényli nélkülözhetetlen alapanyagként a lítiumot. A legfontosabb ezek közül az elektromos járművekhez szükséges akkumulátorok gyártása. A törvény értelmében 7500 dolláros adókedvezményt kapnak azok, akik új elektromos autót vásárolnak.

A hazai pálya előnye

Az adókedvezmény feltételei közé tartozik, hogy a jármű akkumulátoraiban található kritikus ásványi anyagok bizonyos százalékát az Egyesült Államokban vagy olyan országban kell kitermelni illetve feldolgozni, amellyel az Egyesült Államok szabadkereskedelmi megállapodást kötött.

A kritikus ásványi anyagok közé tartozik a lítium is. A nagy összegű adókedvezmény ösztönzi az elektromos autók vásárlását, ezek gyártói pedig nagyobb keresletet fognak támasztani az Észak-Amerikából származó lítiumra.

A legnagyobb egyesült államokbeli (és világszerte is az egyik legnagyobbnak számító) lítiumlelőhely a Nevada államban található Thacker Pass bánya. Az a vállalat, amelyik 100 százalékban birtokolja ennek kitermelési jogait, az amerikai tőzsdén is jegyzett kanadai székhelyű Lithium Americas.

A vállalat Argentínában is érdekelt több lítium-projektben de a fentiek miatt az USA-beli lelőhely érdekes igazán. A kitermelés itt még nem kezdődött el, mert bár az engedélyt 2021 elején a Trump-kormányzat megadta, ez jelenleg felülvizsgálat alatt áll, mivel helyi gazdák és természetvédő-csoportok fellebbezést nyújtottak be, mivel attól tartanak, hogy a kitermelés károsítja a környék élővilágát, az indiánok pedig ősi földjeik feldúlásától tartanak.

A hasonló jellegű problémák esetén általában kompromisszumos megoldás születik: a kitermelést végző vállalat extra beruházást, fejlesztéseket hajt végre és óvintézkedéseket foganatosít az érintett csoportok megnyugtatása érdekében. Ezek plusz kiadást jelentenek, megnövelik a projekt költségét, de nem jelentenek leküzdhetetlen akadályt. Azt várjuk, hogy ebben az esetben is ez lesz a végkimenetel. Ha megszületik a megállapodás, az várhatóan nagyot dob az árfolyamon, mert az eredményvárakozások egyelőre nem számolnak a Nevadában kitermelendő lítiummal.

A kitermelés első fázisa várhatóan 2022 végén-2023 elején kezdődik, és éves szinten 40 ezer tonna lítium-karbonát származhat a nevadai bányából. A második fázisra ez a duplájára nőhet, de az csak 3,5 évvel később esedékes. Az első fázisban kitermelt mennyiség éves szinten nagyjából 4-4,5 dollár nyereséget jelent részvényenként, ezzel együtt 2024-re nagyjából 6-os P/E ráta jön ki a jelenlegi árfolyam alapján. Ez kifejezetten kedvező a hasonló vállalatok értékéhez képest, ezért az árfolyam is pozitívan reagálna.

Ellenben ha a bíróság visszavonja az engedélyt, nagy esély van rá, hogy bezuhan az árfolyam. A jelenlegi helyzet, a károsanyag kibocsátás csökkentésére irányuló törekvések és az elektromos autózás támogatottsága kedvez a pozitív elbírálásnak, de ezzel együtt sincs rá garancia.

A cég pénzügyei rendben vannak, nincs eladósodva, 200 millió dolláros hosszú lejáratú hitel mellett 400 millió készpénzzel rendelkezik.

Technikai kép

Pénteken az MACD indikátor eladási jelzést adott, a nap során a 20 és 30 napos mozgóátlag alá bukott az árfolyam. Az esés tovább folytatódhat a 27 dolláros támaszig, mielőtt ismét növekedés kezdődne, ez pedig kedvező vételi lehetőséget eredményezhet , ezért a beszállási pontot 27,3 dollárnál határoztuk meg. A kiszállási pontot a 40,4 dolláros ellenállás alá, 39,4 dollárra javasoljuk elhelyezni, ami 44 százalékos felértékelődési potenciált jelent. Az esetleges veszteség limitálása érdekében a stop-loss megbízást a 25,4 dollárnál húzódó támaszra javasoljuk elhelyezni. Így a pozíció hozam-kockázat aránya meghaladja a 6:1-et.

Forrás: Erste/Bloomberg

Összefoglalva: Az egyesült államokbeli lítium-lelőhely engedélyezésével kapcsolatos bizonytalan helyzet miatt spekulatív a részvény, de az amerikai kormányzat jelenlegi törekvéseihez szinte elengedhetetlen a hazai nyersanyagokra való támaszkodás, így a Lithium Americasnak jó esélye van arra, hogy zöld utat kapjon. (forrás: ERSTE)

Csökkent a 12 hónapos kincstárjegy aukciós átlaghozama

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 25 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkont kincstárjegyet a csütörtöki aukción.
2023. 06. 08. 16:30
Megosztás:

Készültség a Fehér-Körösön a gyulavarsándi híd megrongálódása miatt

Pontszerű harmadfokú készültséget rendeltek el a Fehér-Körösön, mert megrongálódott a román oldalon a gyulavarsándi híd, a gerendái a folyóba hullottak és elindultak Magyarország felé - tájékoztatta a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) csütörtökön az MTI-t.
2023. 06. 08. 16:00
Megosztás:

Az Apple TV+ tartalmait vizsgálta a médiatanács

A helytelen korhatár-besoroláson túl a korhatár-minősítés sem volt jól látható helyen feltüntetve az Apple TV+ műsorkínálatot tartalmazó felületén - állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa.
2023. 06. 08. 15:30
Megosztás:

Juhééé! Már csak 21,5% a magyar infláció

Ma megtudtuk, hogy májusban több mint 2 százalékponttal csökkent az infláció, s már „csak” 21,5 százalékkal emelkedtek az árak egy év alatt. Jóval kisebb mértékben, mint a piac által várt 22,3 és az áprilisi 24 százalék.
2023. 06. 08. 15:00
Megosztás:

Nem változott a vállalatok innovációs aktivitása az első fél évben, a digitalizáció azonban erősödik

Nem változott a magyarországi vállalatok innovációs aktivitása az elmúlt fél évben; a K&H ezt mérő indexe a 100 pontig terjedő skálán 28 ponton stagnált, ezzel nőtt Magyarország lemaradása a legnagyobb innovátor országokhoz és az EU- átlaghoz képest is; a digitalizáció azonban erősödött - ismertette Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője sajtótájékoztatón csütörtökön, Budapesten.
2023. 06. 08. 14:30
Megosztás:

Az EU csaknem 300 tűzoltóval segíti a kanadai erdőtüzek megfékezését

Kanada kérésére az Európai Unió csaknem háromszáz tűzoltóval segíti az észak-amerikai országban pusztító, az elmúlt 10 év legkiterjedtebb erdőtüzeinek oltását - tájékoztatott az Európai Bizottság csütörtökön.
2023. 06. 08. 14:00
Megosztás:

Másodfokú riasztás felhőszakadás veszélye miatt

Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Nógrád és Heves vármegyére az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök délelőtt.
2023. 06. 08. 13:30
Megosztás:

Új magánkórházat nyitott Miskolcon a TritonLife-csoport

Hárommilliárd forintos beruházással új magánkórházat nyitott Miskolcon a TritonLife-csoport - tájékoztatta a magyar tulajdonosi hátterű magánegészségügyi szolgáltató az MTI-t.
2023. 06. 08. 13:00
Megosztás:

Visszavonták egy szlovák biztosító engedélyét

A Szlovák Nemzeti Bank június 5-i hatállyal visszavonta a pozsonyi Novis Biztosító engedélyét; a Magyar Nemzeti Bank (MNB) már négy éve megtiltotta a társaság életbiztosításainak magyarországi forgalmazását - tájékoztatta a jegybank csütörtökön az MTI-t.
2023. 06. 08. 12:35
Megosztás:

Jogviszonytól is függ, hogyan alakul a nyáron munkát vállaló diák nettó jövedelme

Jogviszonytól is függ a nyáron munkát vállaló 25 év alatti diákok nettó jövedelme, nem mindegy ugyanis, hogy a tanulók iskolaszövetkezeten keresztül vagy közvetlenül a társaságnál helyezkednek el, esetleg egyszerűsített foglalkoztatásban vállalnak munkát - közölte a Moore Hungary tanácsadó és könyvvizsgáló cég csütörtökön az MTI-vel.
2023. 06. 08. 12:00
Megosztás:

Forgalomkorlátozás lesz az M7-esen és az M1-esen

Forgalomkorlátozás lesz szombaton az M7-es és az M1-es autópályák Budapest felé vezető oldalán burkolatjavítási munkák miatt - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztálya csütörtökön az MTI-vel.
2023. 06. 08. 11:30
Megosztás:

Tovább csökkent a munkanélküliség Csehországban

Májusban 3,5 százalékra csökkent a munkanélküliség Csehországban az áprilisi 3,6 százalékról - közölte a cseh Munkaügyi Hivatal csütörtökön Prágában.
2023. 06. 08. 11:00
Megosztás:

Enyhe mínuszban kezdték a kereskedést a vezető nyugat-európai értéktőzsdék

Enyhe csökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön a vezető európai értékpapírpiacokon az előző napi mínuszos zárás után.
2023. 06. 08. 10:30
Megosztás:

Új nyertesei vannak a lakáspiacnak a népszámlálási adatok alapján

Átrajzolták a korábbi évtizedek költözési térképét a legfrissebb népszámlálási adatok. Az ingatlan.com 2970 település több mint 720 ezer eladó lakás- és házhirdetése alapján összevetette népességszám és a lakásárak változásait. A nagyvárosok lakosságának csökkenésével párhuzamosan az agglomerációs településeké jellemzően nőtt alig több mint egy évtized alatt. Szintén sokan költöztek a Velencei-tó partjára és a Balaton melletti településekre. A vonzás- és nyaralókörzetek népszerűsége a lakóingatlanok árváltozásaiban is megmutatkozik.
2023. 06. 08. 10:00
Megosztás:

21,5 százalékkal nőttek az árak

Májusban a fogyasztói árak átlagosan 21,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 06. 08. 09:30
Megosztás:

Mínuszban zártak az ázsiai piacok

Többségében veszteséggel zártak a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön, és nem volt egyértelmű irány a térségben reggel nyolc órakor még nyitva tartó börzéken.
2023. 06. 08. 09:00
Megosztás:

BÉT: Mi várható csütörtökön?

Iránykereséssel indulhat a kereskedés csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A BÉT részvényindexe, a BUX 513,20 pontos, 1,06 százalékos emelkedéssel, 48 800,45 ponton zárt szerdán.
2023. 06. 08. 08:35
Megosztás:

Csehország biztosítékokat kapott, hogy a lengyel Turów bánya nem okoz kárt a környezetben

Csehország biztosítékokat kapott arról, hogy a határ menti Turów lengyel lignitbánya további üzemeltetése nem okoz kárt a cseh határvidéken - jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök szerdán Prágában.
2023. 06. 08. 08:00
Megosztás:

Stratégiai megállapodást írt alá a HEPA és a DKSZ

Stratégiai megállapodást írt alá a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) és a Digitális Kereskedelmi Szövetség (DKSZ) a magyar e-kereskedők export hajlandóságának és külpiacra lépésének fejlesztése érdekében - közölte a HEPA szerdán az MTI-vel.
2023. 06. 08. 07:30
Megosztás:

A megfizethető és minőségi víziközmű-szolgáltatás fenntartása fontos cél

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) egyik legfontosabb feladata, hogy a rendelkezésére álló szabályozói eszközökkel biztosítsa a víziközmű-szolgáltatás stabil működését - hangsúlyozta a hivatal elnöke egy konferencián szerdán a MEKH közleménye szerint.
2023. 06. 08. 07:00
Megosztás: