Az elektromos autózás nyertese lehet a Lithium Americas

Az első lítiumion-akkumulátorokat a Sony dobta piacra 1991-ben, de az ezüstfehér színű fém iránti kereslet az elmúlt években ugrott meg igazán.

Az elektromos autózás nyertese lehet a Lithium Americas

2021-ben az akkumulátorok előállításához használt lítium-karbonát ára közel ötszörösére növekedett, elsősorban az elektromos autók, okostelefonok és egyéb modern elektronikai eszközök terjedése miatt. A rendkívüli drágulás a kereslet hirtelen növekedése mellett a kínálati szűkösségnek is köszönhető volt, a lítiumot bányászó és finomító cégek pedig hatalmas növekedésnek indultak.

A magas ár hatására a kitermelés is fokozódott, számos lelőhelyen indult meg a kitermelés előkészítése világszerte, ami az ár növekedésének mérséklődéséhez vezethet a következő években. Ez akár azt is jelenthetné, hogy a lítiumtermelő vállalatok nyeresége visszaesik, de a kereslet várhatóan szintén nagymértékben növekedni fog. Kínában idén 6 millióra nőhet az eladott elektromos autók száma az országban, ami a tavalyi mennyiség duplája, az általános gazdasági lassulás közepette ez különösen jó eredmény, és pozitív előjel a következő évekre vonatkozóan.

Európa és az Egyesült Államok pedig arra törekszik, hogy 2030-ra legalább minden második eladott autó elektromos meghajtású legyen.

Forrás: Lithium Americas Corporate Presentation

A világ jelenleg ismert lítiumkészletének több, mint 90 százaléka Kínában, Latin-Amerikában és Ausztráliában található. A jelenlegi geopolitikai feszültségek jó befektetési lehetőséget tárnak fel az amerikai piacon, ugyanis felértékelődik a szerepe a hazai lítium-lelőhelyeknek, illetve azoknak a vállalatoknak, amelyek ezeken kitermelést végeznek. Az augusztusban elfogadott Inflációcsökkentési Törvény keretében 10 év alatt 369 milliárd dollárnyi befektetéssel támogatja az amerikai állam a hazai energia- és éghajlatvédelmi programokat, számos adókedvezményt és ösztönzést biztosítva a tiszta energiával kapcsolatos technológiák előmozdítására.

Ebbe pedig számos olyan terület is beletartozik, amely nagy mennyiségben igényli nélkülözhetetlen alapanyagként a lítiumot. A legfontosabb ezek közül az elektromos járművekhez szükséges akkumulátorok gyártása. A törvény értelmében 7500 dolláros adókedvezményt kapnak azok, akik új elektromos autót vásárolnak.

A hazai pálya előnye

Az adókedvezmény feltételei közé tartozik, hogy a jármű akkumulátoraiban található kritikus ásványi anyagok bizonyos százalékát az Egyesült Államokban vagy olyan országban kell kitermelni illetve feldolgozni, amellyel az Egyesült Államok szabadkereskedelmi megállapodást kötött.

A kritikus ásványi anyagok közé tartozik a lítium is. A nagy összegű adókedvezmény ösztönzi az elektromos autók vásárlását, ezek gyártói pedig nagyobb keresletet fognak támasztani az Észak-Amerikából származó lítiumra.

A legnagyobb egyesült államokbeli (és világszerte is az egyik legnagyobbnak számító) lítiumlelőhely a Nevada államban található Thacker Pass bánya. Az a vállalat, amelyik 100 százalékban birtokolja ennek kitermelési jogait, az amerikai tőzsdén is jegyzett kanadai székhelyű Lithium Americas.

A vállalat Argentínában is érdekelt több lítium-projektben de a fentiek miatt az USA-beli lelőhely érdekes igazán. A kitermelés itt még nem kezdődött el, mert bár az engedélyt 2021 elején a Trump-kormányzat megadta, ez jelenleg felülvizsgálat alatt áll, mivel helyi gazdák és természetvédő-csoportok fellebbezést nyújtottak be, mivel attól tartanak, hogy a kitermelés károsítja a környék élővilágát, az indiánok pedig ősi földjeik feldúlásától tartanak.

A hasonló jellegű problémák esetén általában kompromisszumos megoldás születik: a kitermelést végző vállalat extra beruházást, fejlesztéseket hajt végre és óvintézkedéseket foganatosít az érintett csoportok megnyugtatása érdekében. Ezek plusz kiadást jelentenek, megnövelik a projekt költségét, de nem jelentenek leküzdhetetlen akadályt. Azt várjuk, hogy ebben az esetben is ez lesz a végkimenetel. Ha megszületik a megállapodás, az várhatóan nagyot dob az árfolyamon, mert az eredményvárakozások egyelőre nem számolnak a Nevadában kitermelendő lítiummal.

A kitermelés első fázisa várhatóan 2022 végén-2023 elején kezdődik, és éves szinten 40 ezer tonna lítium-karbonát származhat a nevadai bányából. A második fázisra ez a duplájára nőhet, de az csak 3,5 évvel később esedékes. Az első fázisban kitermelt mennyiség éves szinten nagyjából 4-4,5 dollár nyereséget jelent részvényenként, ezzel együtt 2024-re nagyjából 6-os P/E ráta jön ki a jelenlegi árfolyam alapján. Ez kifejezetten kedvező a hasonló vállalatok értékéhez képest, ezért az árfolyam is pozitívan reagálna.

Ellenben ha a bíróság visszavonja az engedélyt, nagy esély van rá, hogy bezuhan az árfolyam. A jelenlegi helyzet, a károsanyag kibocsátás csökkentésére irányuló törekvések és az elektromos autózás támogatottsága kedvez a pozitív elbírálásnak, de ezzel együtt sincs rá garancia.

A cég pénzügyei rendben vannak, nincs eladósodva, 200 millió dolláros hosszú lejáratú hitel mellett 400 millió készpénzzel rendelkezik.

Technikai kép

Pénteken az MACD indikátor eladási jelzést adott, a nap során a 20 és 30 napos mozgóátlag alá bukott az árfolyam. Az esés tovább folytatódhat a 27 dolláros támaszig, mielőtt ismét növekedés kezdődne, ez pedig kedvező vételi lehetőséget eredményezhet , ezért a beszállási pontot 27,3 dollárnál határoztuk meg. A kiszállási pontot a 40,4 dolláros ellenállás alá, 39,4 dollárra javasoljuk elhelyezni, ami 44 százalékos felértékelődési potenciált jelent. Az esetleges veszteség limitálása érdekében a stop-loss megbízást a 25,4 dollárnál húzódó támaszra javasoljuk elhelyezni. Így a pozíció hozam-kockázat aránya meghaladja a 6:1-et.

Forrás: Erste/Bloomberg

Összefoglalva: Az egyesült államokbeli lítium-lelőhely engedélyezésével kapcsolatos bizonytalan helyzet miatt spekulatív a részvény, de az amerikai kormányzat jelenlegi törekvéseihez szinte elengedhetetlen a hazai nyersanyagokra való támaszkodás, így a Lithium Americasnak jó esélye van arra, hogy zöld utat kapjon. (forrás: ERSTE)

3,1 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma augusztusban

Augusztusban a kereskedelmi szálláshelyeken 1,412 millió vendég 3,938 millió vendégéjszakát töltött el, a vendégek száma 7,9, a vendégéjszakáké 3,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2022. 10. 07. 11:00
Megosztás:

Adóhatósági ellenőrzések: 260%-os bírság is kiszabható

Az elkövetkező időszakban gyakori adóhatósági ellenőrzésekre számíthatnak az adózók, különösen az általános forgalmi adó (áfa) terén. A Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal jogászai összefoglalták, hogy milyen mértékű szankciókat állapíthat meg az adóhatóság az ellenőrzés során feltárt hiányosságok miatt.
2022. 10. 07. 10:30
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon. Az előző két nap veszteséggel zártak az európai tőzsdék.
2022. 10. 07. 10:00
Megosztás:

A távhőszámlák után is jár az energiatámogatás

A távhőszámlák után is jár az energiatámogatás: áram- és gázfogyasztásukon túl a távhőfelhasználásból származó költségnövekményük részleges kiváltására is igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást a feldolgozóipari kkv-k - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel pénteken.
2022. 10. 07. 09:30
Megosztás:

Csökkent a német ipari termelés

Augusztusban a várnál nagyobb mértékben csökkent a német ipari termelés az előző havihoz képest a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteki jelentése szerint.
2022. 10. 07. 09:00
Megosztás:

Friss kutatás: többségében a nők döntenek a pénztárnál, még ingatlanvásárlásnál is

Túlnyomó részben a női fogyasztók határoznak a családok vásárlásainál, legyen szó élelmiszerről, gyógyszerről, utazásról vagy ingatlanvásárlásról – derül ki a B2W (Business To Woman) Akadémia több mint háromezer magyar nő megkérdezésével készült friss kutatásából. Pálfi Éva női marketing szakértő szerint a magyar cégek többsége nem tekinti elég komoly célcsoportnak a hölgyeket. Pedig ha jobban figyelembe vennék a nők vásárlási szokásait, az akár a cégük túlélésének kulcsát is jelenthetné.
2022. 10. 07. 08:30
Megosztás:

Épül a világ legnagyobb szuperkondenzátorgyára

Az EIT InnoEnergy által támogatott, az ultrakondenzátoros tárolók fejlesztésével és gyártásával foglalkozó észt Skeleton Technologies bejelentette a lipcsei gigagyárának terveit.
2022. 10. 07. 08:10
Megosztás:

Megállapodás a szemétszállítók bérköveteléséről - indul a szemétgyűjtés pénteken

Megszületett a megállapodás a Budapesti Közművek és a munkavállalók képviselete között a fővárosi hulladékszállítási közszolgáltatás újraindulásáról.
2022. 10. 07. 07:47
Megosztás:

14,4 százalékkal nőtt az ipari termelés augusztusban

Augusztusban az ipari termelés volumene 14,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva 9,3 százalékkal emelkedett a termelés, mivel idén augusztusban kettővel több munkanap volt, mint az előző évben. Az előző hónaphoz, júliushoz képest 0,1 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás - jelentette csütörtökön első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2022. 10. 07. 06:30
Megosztás:

Másfél milliárd forintnál is több adót csalt el egy biztonsági cég

Több mint másfél milliárd forint adót csal el egy biztonsági őröket foglalkoztató bűnszervezet, amely a gyanú szerint "számlagyárként" is működött - közölte a NAV Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága az MTI-vel.
2022. 10. 07. 06:00
Megosztás:

Felemás bizonyítvány a hazai iparról

Bár éves szinten jelentős növekedést ért el a magyar ipar, havi összevetésben csak stagnálásra volt képes.
2022. 10. 07. 05:30
Megosztás:

Napelemparkot épít Szegeden az MVM Zöld Generáció Kft.

Az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. 24 megawatt beépített teljesítményű fotovoltaikus erőművet épít Szegeden - jelentették be a projekt indítása alkalmából tartott ünnepségen szerdán a Csongrád-Csanád megyei városban.
2022. 10. 07. 05:00
Megosztás:

Mennyi a bírság ha nem töltjük ki a népszámlálási kérdőívet?

Mi történik akkor, ha valaki nem tölti ki a népszámlálás 2022 ívet és ezzel nem vesz részt a népszámlálásban? Megbírságolják-e azokat, akik nem töltik ki a népszámlálási kérdőívet határidőre? És ha igen, akkor mennyi a bírság összege? Milyen törvény írja ezt elő?
2022. 10. 07. 04:01
Megosztás:

Dupla vagy semmi a betéti kamatokban, nullától 10 százalékig minden lehet

Mintha nem is egy országban működnének, akkora különbségek alakultak ki a bankok lekötött betétekre kínált kamatai között. Az egyik oldalon egy jó nagy nulla áll, míg a másikon már akár 10 százalékos kamat. A nagybankok többsége azonban még mindig azt üzeni a lekötési ajánlataival, hogy nem kell neki a pénz - derül ki a Bank360.hu összeállításából.
2022. 10. 07. 03:30
Megosztás:

Minimálisan lassult az amerikai szolgáltatóipar teljesítményének növekedési üteme

Minimálisan lassult az amerikai szolgáltatóipar teljesítményének növekedési üteme szeptemberben augusztushoz képest - áll az ISM gazdaságkutató intézet felmérésében.
2022. 10. 07. 03:00
Megosztás:

15 havi mélypontra csökkent az amerikai külkereskedelmi hiány

Az Egyesült Államok külkereskedelmi hiánya augusztusban 4,4 százalékkal, 15 havi mélypontra, 67,4 milliárd dollárra csökkent - közölte az amerikai kereskedelmi minisztérium szerdán.
2022. 10. 07. 02:30
Megosztás:

A vártnál nagyobb mértékben nőtt a foglalkoztatottak száma az USA-ban

Az elemzői várakozásnál nagyobb mértékben bővült a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban szeptemberben - közölte az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet szerdán.
2022. 10. 07. 02:00
Megosztás:

Nem lesz hiány magyar almából az áruházakban

A magyar almának van jövője, a legnépszerűbb gyümölcsből az áruházakban idén sem lesz hiány - mondta az Agrármarketing Centrum (AMC) almafogyasztást népszerűsítő kampányának szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.
2022. 10. 07. 01:30
Megosztás:

Részleges napfogyatkozás lesz október végén

Október 25-én a Nap bő harmadát kitakaró részleges napfogyatkozás figyelhető meg Magyarországról, A mintegy két órán át tartó jelenséget szabad szemmel és távcsővel is meg lehet majd figyelni a déli órákban - közölte a Svábhegyi Csillagvizsgáló szerdán.
2022. 10. 07. 01:00
Megosztás:

Negatívra rontotta Nagy-Britannia államadós-osztályzatának kilátását a Fitch Ratings

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Nagy-Britannia "AA mínusz" államadós-osztályzatának kilátását a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ezzel egy időben megerősítette a brit besorolásokat.
2022. 10. 07. 00:30
Megosztás: