Az elszabadult kamatok miatt jöhet inflációs bedőlés

Az infláció idén végigkísérte a piacokat, és valószínűleg továbbra is magas marad, ezzel véget vet a könnyű pénz korszakának és növeli annak kockázatát, hogy a központi bankok túlzott szigorítása meredek recessziót, „inflációs bedőlést” idéz elő. Fidelity szakértőink azt vizsgálják, hogyan lehet 2023-ban átvészelni ezt a szokatlan, válságvezérelt ciklust.

Az elszabadult kamatok miatt jöhet inflációs bedőlés

A piacok abban bíznak, hogy a jegybankok most majd szemrebbenés nélkül irányt váltanak, és a gazdaságot a puha landolás felé terelik. A Fidelity-nek azonban továbbra is az a véleménye, hogy 2023-ban nagy valószínűséggel kemény landolásra fog sor kerülni. Elmúltak vagy legalábbis múlófélben vannak azok az idők, amikor a jegybankok a pénzügyi válság és a világjárvány során „bármi áron” felkiáltással avatkoztak be a folyamatokba.

Amíg a piacok teljes mértékben fel nem dolgozzák ezt a tényt, addig meredek rallykat láthatunk a Fedtől várt intézkedések apropóján, amelyek aztán ellenkező irányt vesznek, amikor az intézkedésre a várakozásokkal ellentétben mégsem kerül sor. A kamatlábak végül magasabb szinten állandósulnak, és ha az infláció továbbra is 2 % felett marad, akkor nem valószínű, hogy gyorsan csökkenni fognak, még akkor sem, ha a bankok más intézkedéseket hoznak a likviditás fenntartására és az egyre kezelhetetlenebbé váló adósságtömeg kezelésére.

Most arra kell nagyon odafigyelni, hogy merre halad a dollár. Az erős zöldhasú 2022-ben már bizonyította, hogy pusztító hatással lehet a többi ország gazdaságára, mind a fejlett világban, mind a kemény valutában fennálló adósságokra támaszkodó feltörekvő országok esetében. „Ha a Fed folytatja a kamatemelést, a még erősebb dollár felgyorsíthatja a recesszió kialakulását a többi országban. Ezzel szemben a dollárárfolyam irányának markáns megváltozása, jó eséllyel, azzal párhuzamosan, hogy a dollár relatív ereje és a monetáris és fiskális politikába vetett bizalom problémás kérdéssé válik, átfogó enyhülést hozhatna, és növelné az általános likviditást a kihívásokkal küzdő gazdaságokban” – mondta el Al-Hilal István, a Fidelity International kelet-közép-európai igazgatója.

A világ többi része más pályán mozog. Japán eddig lazább politikai irányvonal szerint működött, de a hozamgörbe jelenlegi szabályozásától való bármilyen eltérés nem kívánt következményekkel járhat a jenre nézve, és potenciálisan újabb kockázattal súlyosbíthatná a devizapiacok amúgy is megemelkedett volatilitási szintjét.

A zéró-Covid-politikával és az ingatlanpiac megzabolázásával Kína is más utat választott 2022-ben. A Fidelity arra számít, hogy a döntéshozók a következő 12 hónapban továbbra is a gazdaság élénkítésére összpontosítanak majd, és olyan hosszabb távú területekbe fektetnek be, mint a zöld technológiák és az infrastruktúra. A Covidhoz kapcsolódó korlátozások legkisebb lazítása is a fogyasztás élénkülését fogja eredményezni. A világjárvány és az Egyesült Államokkal szembeni feszültségek miatt kialakult deglobalizáció kiteljesedése időbe fog telni, de ez egy olyan téma, amely egyre nagyobb teret nyer majd.

A diverzifikáció egyik módját a feltörekvő piacok és az ázsiai országok kínálják, mivel ezek növekedése gyengébb korrelációt mutat az USA-val és Európával, míg a készpénz és a minőségi, befektetési minősítésű értékpapírok védekező hatásúak lesznek. Mivel a hozamok szóródása egyre nagyobb mértékű, a befektetők a portfólióik hozamát inkább az egyedi elemekre összpontosítva biztosíthatják majd, mint a teljes piac mozgásának követésével. A hosszabb távú témákhoz, például a dekarbonizációhoz és az újraiparosításhoz kapcsolódó értékpapírok is elkezdenek majd vonzó befektetési lehetőségeket kínálni, és ezek inkább előbb, mint utóbb fel is keltik majd a befektetők figyelmét.

Mávinform: a Dunántúlon még vannak forgalomkorlátozások

A Dunántúlon szombat este is folytatódik a viharkárok miatti helyreállítás a vasútvonalakon, ezért továbbra is forgalomkorlátozásokra kell számítani - közölte a Mávinform az MTI-vel. Az Alföldön megszűntek a fennakadások a vasúti közlekedésben, estére ezeken a vonalakon helyreállt a menetrend.
2023. 02. 05. 01:00
Megosztás:

Ezeket a számokat húzták az ötös lottón

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
2023. 02. 05. 00:01
Megosztás:

Mintegy 60 ezer háztartás volt szombaton délben áram nélkül Csehországban

Mintegy 60 ezer háztartás volt szombaton délben áram nélkül a hó- és szélviharok következtében Csehországban - jelentette a CTK hírügynökség.
2023. 02. 04. 23:00
Megosztás:

A Dunántúlon és a fővárosban ad sok munkát az erős szél a tűzoltóknak

Sok munkát ad a viharos erejű szél a tűzoltóknak, a Dunántúlon és a fővárosban jellemzően kidőlt fákhoz és leszakadt vezetékekhez riasztják az egységeket - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szombat reggel a honlapján.
2023. 02. 04. 22:00
Megosztás:

Fejlesztette diagnosztikai technológiáját a szegedi Avidin Kft.

Uniós támogatással, több mint 305 millió forintos beruházással fluoreszcens technológián alapuló nagy érzékenységű megoldásokkal bővítette diagnosztikai palettáját a szegedi Avidin Kft. - tájékoztatta Puskás László ügyvezető az MTI-t.
2023. 02. 04. 21:00
Megosztás:

Megerősítette az EBRD "Aaa" osztályzatát a Moody's

Megerősítette az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) lehetséges legjobb, "Aaa" szintű, stabil kilátású osztályzatát a Moody's Investors Service, méltatva a bank rendkívül erőteljes likviditási helyzetét.
2023. 02. 04. 20:00
Megosztás:

Egymilliárd forintos fejlesztéssorozat kezdődik Tótkomlóson

Egymilliárd forintot meghaladó értékben kezdődnek fejlesztések a Békés vármegyei Tótkomlóson - közölte a térség országgyűlési képviselője a közösségi oldalán.
2023. 02. 04. 19:00
Megosztás:

Bölcsőde létesült a baranyai Szemely községben

Bölcsőde épült a Baranya vármegyei Szemelyben - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.
2023. 02. 04. 18:00
Megosztás:

Kiemelkedő volt a decemberi forgalom a szállodákban

A magyarországi szálláshelyek teljesítménye decemberben is a várakozáson felül, kiemelkedően jól alakult, az infláció erősödése és az orosz-ukrán háború ellenére - közölte a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) az eredményekről szóló összefoglalójában az MTI-vel.
2023. 02. 04. 17:00
Megosztás:

Törökországról és a magyar-török kapcsolatokról szól a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tavaszi szabadegyeteme

A magyar-török kapcsolatok történetéről, a két ország napjainkban betöltött kapcsolatrendszeréről, illetve Törökország jelenkori történéseiről szól a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Szabadegyetemének tavaszi szemesztere.
2023. 02. 04. 16:00
Megosztás:

A testünk vagy a lelkünk éhezik, amikor azt érezzük, ennünk kell?

Téves az a berögződés, hogy azért fogyókúrázunk, hogy vékonyok legyünk! A cél ugyanis nem ez kellene, hogy legyen, hanem az, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ami pedig testsúlytól független. Az egészséges életmód sokkal érdemesebb cél, mert ha a minőségi táplálkozásnak köszönhetően tiszta lesz a testünk, akkor tiszták lesznek a gondolataink is, sokkal több energiával, motivációval, lelkesedéssel élhetjük a mindennapjainkat. Ehhez azonban le kell számolnunk néhány olyan hitrendszerrel, amelyek könnyen tévútra vihetnek. Az eligazodásban Pirner Alma, holisztikus egészség coach van segítségünkre, akinek március 1-jén induló, idén ötödik alkalommal megrendezett Bikini Body kihívás programjára február 5-e és 22-e között lehet jelentkezni.
2023. 02. 04. 13:00
Megosztás:

A globális nanotechnológiai piac értéke 2025-re elérheti a 306 milliárd eurót

A nanotechnológia vívmányai mára az élet és a tudomány minden területén jelen vannak a hétköznapi naptejektől az élelmiszer- és ruhaiparon át a génsebészetig. Az atomi szinten, a hétköznapitól gyökeresen eltérő tulajdonságú anyagokkal dolgozó technológia folyamatos és gyors fejlődése forradalmasítja az orvostudomány, az energetika, a gyártás és az anyagtudomány területeit, így egy innováció és tudásalapú gazdasági fejlődés motorja is lehet.
2023. 02. 04. 12:00
Megosztás:

Hiába a béremelés, nem kaphatunk azonnal több hitelt

Komoly bérharc folyik most a legtöbb cégnél, hiszen a tavalyi 14,5 százalékos éves átlagos infláció miatt ugyanaz a jövedelem mind kevesebbet ér, a munkavállalók pedig természetesen szeretnék, ha munkáltatójuk legalább ezt kompenzálná. A vállalkozások pénzügyi és piaci helyzete persze nem azonos, így a béralku sikeressége is változó kimenetelű lehet. De mire számíthat hitelfelvételnél az, akinek nem változott a jövedelme 2023-ban az előző évihez képest, és mi a helyzet akkor, ha jelentős mértékű béremelést sikerült kiharcolnia valakinek?
2023. 02. 04. 11:00
Megosztás:

Szerbia folytatja a koszovói helyzet rendezését célzó tárgyalásokat

Kétnapos, dulakodástól sem mentes vita után elfogadta a szerb képviselőház azt a jelentést, amely a Szerbia és Koszovó közötti tárgyalási folyamat utóbbi öt hónapjára vonatkozott. A parlamentben vérre menő vita folyt arról, hogy Szerbiának hogyan kell kezelnie a kialakult helyzetet.
2023. 02. 04. 10:00
Megosztás:

BKV: egységes szakszervezeti állásponttal folytatódtak a bértárgyalások

A BKV munkavállalói oldalát képviselő több szakszervezet egységes javaslattal érkezett a 2023-as bérmegállapodás megkötésére irányuló tárgyalássorozat újabb ülésére, amelyben a szakszervezetek több sávos, százalékos béremelésre tesznek javaslatot - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 09:00
Megosztás:

Erősödött az euróövezeti gazdasági aktivitás

Januárban erősödésnek indult az euróövezet gazdasági aktivitása hat havi lassulás után a londoni S&P Global Market Intelligence piackutató intézet beszerzésimenedzser-indexe (BMI) alapján.
2023. 02. 04. 08:00
Megosztás:

A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztés zajlik Pásztó történelmi városmagjában

A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztésen dolgoznak a Nógrád vármegyei Pásztón, a történelmi városközpontban található középkori hangulatú "Romkert" területén. Lesz többek között Zsigmond király korát felidéző állandó kiállítás, középkori piac, szerveznek előadásokat és zenei fesztiválokat, megújítják a Csohány Galéria és a Gaál István emlékház épületeit, és rendezvényházat is kialakítanak - tájékoztatta a városháza az MTI-t.
2023. 02. 04. 07:00
Megosztás:

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól, azok betartását a kormány továbbra is elvárja a kereskedőktől - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten a kormányszóvivő.
2023. 02. 04. 06:00
Megosztás:

Az Egyesült Államokban a vártnál jóval több új munkahely jött létre januárban

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre idén januárban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta közel 54 éves mélypontra süllyedt.
2023. 02. 04. 05:00
Megosztás:

Budapest Airport: a forgalom tavaly év végére elérte a 2019-es rekordév 75 százalékát

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2022-ben 12 205 070 utas fordult meg, az utasforgalom így az év végére elérte a 2019-es rekordév 75 százalékát - közölte a Budapest Airport pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 03:00
Megosztás: