Az energetikai besorolás dönthet a lakásvásárlásnál

Drasztikusan és egyik pillanatról a másikra nyílik az olló a korszerű és a korszerűtlen lakóingatlanok rezsiköltségei között. A lakásvásárlás előtt állók számára a BB – vagy jobb – energetikai besorolás jelentheti a garanciát arra, hogy a rezsiköltségek kordában tarthatóak maradnak a kiszemelt ingatlanban. Az e kategóriába tartozó lakásokban a földgáz- és áramfogyasztás szinte biztosan a törvényileg meghatározott „átlagfogyasztás” érték alatt marad a legkeményebb téli hónapokban is, így egész évben a lehető legkedvezményesebb, rezsicsökkentett árszabással számolhatunk.

Az energetikai besorolás dönthet a lakásvásárlásnál

Alighanem trendfordulóhoz értünk a fogyasztásszerkezet alakulásában. A magyar lakosságnak az összes kiadása évről-évre egyre kisebb hányadát kellett lakásfenntartásra és háztartási energiára szánnia az elmúlt évtizedben – egészen mostanáig, az energiafogyasztás árával kapcsolatos friss intézkedések bevezetésig. A KSH adatai[1] szerint, míg 2010-ben a lakosság a kiadásainak negyedét volt kénytelen erre a célra fordítani, addig 2020-ra már kevesebb mint az ötödét, egészen pontosan 18,6%-át. A „lakossági piaci energiaárak” augusztusi bevezetése, vagy másként a rezsicsökkentés intézményének szigorítása e csökkenő tendenciának biztosan véget vet. A kevésbé modern ingatlanok lakói a csak korlátozott megoldást biztosító spórlás mellett a legtöbb esetben szintén limitált lehetőségeket tartogató lakáskorszerűsítés eszközéhez nyúlhatnak, így az igazi ütőkártya azok kezében van, akik éppen lakásvásárlás előtt állnak.

Jóllehet a Metrodom 2022. februárjában – tehát az energiaárak emelkedésében rendkívül nagy szerepet játszó ukrajnai háború kirobbanása előtt – végzett online kutatása szerint az új otthont keresők az ingatlan ára után, annak várható fenntartási költségeire voltak a legérzékenyebbek. A rezsicsökkentéssel kapcsolatos új szabályozás most még inkább felértékeli az alacsony rezsijű ingatlanokat. „A lakásvásárlás előtt állóknak – akár az új, akár a használt ingatlanok piacán válogatnak az ajánlatok között – mostantól még nagyobb figyelmet érdemes szentelniük az ingatlanok energetikai besorolásának, illetve azon tényezőknek, amelyek a lakások fenntartási költségét befolyásolhatják" –javasolja a Metrodom értékesítési igazgatója, Kricsfalussy Tamás.

Az eddig 28 házat és több mint 4 000 lakást felépítő és átadó ingatlanfejlesztő a Dual Eco fűtési-hűtési rendszert alkalmazza, amelynek köszönhetően ezek az otthonok már BB, vagy annál is jobb energetikai besorolási osztályba tartoznak. Sokéves tapasztalatuk szerint ezek, a hivatalosan „Korszerű” kategóriájú lakások, a leghidegebb téli hónapokban sem igényeltek átlagosan 30m3-nél több gázt a fűtéshez és a vízfelmelegítéshez egy 1,5 szobás lakás esetén. Elektromos áramból a már korábban említett hőszivattyús rendszer az úgynevezett H tarifával fogyaszt, azaz október közepétől április közepéig „rezsicsökkentett” áron, 36 Ft/kWh mellett megy a fűtés, míg nyáron már az emelt 71 Ft-os tarifával működik a hűtés, hasonlóan a légkondicionáló berendezésekhez.

A példabeli 1,5 szobás lakás fűtésére a cég tapasztalatai szerint 70kWh az átlagos havi fogyasztás a téli hónapokban, míg a nyári hónapokban ez az érték 90kWh a hűtés miatt. (Nyáron ehhez jön még körülbelül 10-15m3 gázfogyasztás, a használati melegvíz előállításához.) Ez utóbbi adat akkor válik igazán értékessé, ha hozzátesszük, hogy egy ilyen lakásban a Dual Eco hűtő- és fűtő rendszer helyett split klímát alkalmazva akár naponta 15-25kW lehet a légkondicionáló fogyasztása. „A Dual Eco rendszerrel épített BB energetikai besorolású lakásokban a gázfogyasztás tehát jócskán alulmarad az „átlagfogyasztásként” meghatározott 144 m3/hó értéknél, azaz a korszerű, nem különösen nagy méretű ingatlanok lakói vagy vásárlói megnyugodhatnak: a lakások teljes gázfogyasztása a kedvezményes rezsidíj mellett finanszírozható” – teszi hozzá Kricsfalussy Tamás. A jelenlegi piaci viszonyokat és szabályozásokat figyelembe véve, a modern kondenzációs gázkazánokkal, korszerű épületgépészeti megoldásokkal, illetve szigeteléssel ellátott lakások esetében ez azt jelenti, hogy egy garzon tulajdonosa télen sem kell, hogy 4-5 ezer forintnál magasabb gázszámlával számoljon, és egy kétgyermekes család által lakott három hálószobás lakás után sem kell havi 10 ezer forintnál többet fizetni a fűtésre.

Világháborús bomba miatt kiürítik pénteken a XII. kerület egy részét

Második világháborús bomba hatástalanítása miatt kiürítik és lezárják a főváros XII. kerületének egy részét péntek reggel, várhatóan kora délutánig - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerdán az MTI-vel.
2023. 10. 04. 21:30
Megosztás:

Beépíti a mesterséges intelligenciát az oktatásba az ESSCA üzleti egyetem

Az oktatásba is beépíti a mesterséges intelligenciát az ESSCA üzleti egyetem, amelynek idén 30 éves budapesti kampuszán konferencián vitatták meg az MI hatását az üzleti élet különböző területeire - közölte az egyetem az MTI-vel.
2023. 10. 04. 21:00
Megosztás:

A GVH videóval mutatja be az Árfigyelő térképes boltszűrő funkciójának működését

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) videóval mutatja be az Árfigyelő legújabb, térképes boltszűrő funkciójának működését és előnyeit - közölte a GVH szerdán az MTI-vel.
2023. 10. 04. 20:30
Megosztás:

Az ázsiai térségben terjeszkedik a MET Csoport

A svájci központú MET Csoport növekedési stratégiájának részeként irodát nyit a Szingapúri Köztársaságban. A MET Ázsia 90 százalékban a MET Csoport, 10 százalékban a szingapúri Keppel leányvállalata. A terjeszkedés célja, hogy a MET tovább erősítse LNG-portfólióját a globális piacokon, és bővítse energetikai infrastruktúra-beruházásait az ázsiai-csendes-óceáni térségben.
2023. 10. 04. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint szerdán

Erősödött szerdán a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.
2023. 10. 04. 19:30
Megosztás:

Többségében veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után vegyesen, többségében indexveszteséggel fejezték be szerdán a kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2023. 10. 04. 19:00
Megosztás:

Visszább esett az euróövezet gazdasági teljesítménycsökkenése szeptemberben

Az euróövezet gazdasági teljesítményének csökkenése az előzetesen közöltnél is jelentősebben lassult szeptemberben a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) szerdán ismertetett végleges értékei szerint.
2023. 10. 04. 18:30
Megosztás:

Ma alig mozdult a BUX-index

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX minimális, 1,72 pontos emelkedéssel 55 961,13 ponton zárt szerdán, gyakorlatilag stagnált.
2023. 10. 04. 18:00
Megosztás:

Kiemelkedő sikerrel zárult a Sharity Impact tőkebevonása

Szeptember folyamán sikeresen zajlott le az OXO csoport portfóliójába tartozó Sharity Impact tőkebevonása. A tőkebevonás kísérleti jelleggel úgy célozta az OXO Labs már folyósított mintegy 40 millió forintos tőkebefektetésének kiegészítését, hogy abban a cégcsoport zárt befektetői köre vehetett közvetlenül részt. Ennek során végül a megcélzott összeg többszörösét, további több mint 150 millió forint befektetést sikerült bevonni.
2023. 10. 04. 17:30
Megosztás:

Új szolgáltatásokat kínál a Visegrádi Szabadalmi Intézet

A Visegrádi Szabadalmi Intézet (VSZI) két új szolgáltatást kínál, amelyek szakértő választ adnak egy találmány vagy technikai megoldás újdonságáról és szabadalmazhatóságáról - közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) szerdán az MTI-vel.
2023. 10. 04. 17:00
Megosztás:

Lassult előző hónapban az orosz szolgáltatóipar teljesítménynövekedése

Lassult az orosz szolgáltatóipar teljesítményének növekedése szeptemberben, miután augusztusban öt hónapja a legnagyobb növekedési ütemet jegyezték fel.
2023. 10. 04. 16:30
Megosztás:

Megdőltek a tavalyi és a 2019-es csúcsok a turizmusban nyáron

Megdőltek a tavalyi eredmények és a járvány előtti 2019-es rekord a turizmusban a vendégéjszakákat, a vendégek számát és a bevételeket tekintve egyaránt, eredményes nyarat zárt az ágazat - értékelte Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) igazgatóságának elnöke a 2023-as szezont szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.
2023. 10. 04. 16:00
Megosztás:

Kiknek jó választás a fakitermelő képzés?

Iparági várakozások szerint idén nőhet a fakitermelő képzésekre jelentkezők száma. Az elmúlt években egyre nő a különféle mezőgazdasági képzések népszerűsége: ezek a tanfolyamok kiválóak azok számára, akik szeretnek a természetben dolgozni, és olyan új, piacképes szakmára vágynak, amely értékteremtő és fenntartható is egyben. Ezen kurzusok közé tartoznak a fakitermelő és a lakott területi fakitermelő képzések is.
2023. 10. 04. 15:45
Megosztás:

Csökkent a használt lakások átlagos ára az országban

Magyarországon a használt lakások átlagosan ára idén a második negyedévben 2,9 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetesen adatai alapján az ingatlan.com szerdán az MTI-vel.
2023. 10. 04. 15:30
Megosztás:

Hazánk az év végére visszatérhet a növekedési pályára

Magyarország az év végére visszatérhet a növekedési pályára, és e gazdasági bővülés a következő évben is fennmarad - mondta a Pénzügyminisztérium makrogazdasági és európai ügyekért felelős helyettes államtitkára az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) Visegrádon tartott konferenciáján szerdán.
2023. 10. 04. 15:00
Megosztás:

Uniós forrásból jutnak visszatérítéshez a termelők

2023. október 6-án a Magyar Államkincstár megkezdi a korábban az uniós szintű krízistartalék feltöltése céljából elvont, de ott fel nem használt 7,4 milliárd forintnyi összeg visszatérítését több mint hetvennezer termelő részére - közölte szerdán az MTI-vel az Agrárminisztérium (AM).
2023. 10. 04. 14:30
Megosztás:

Nagymértékben nőtt a Tesco nyeresége az üzleti év első felében

Jelentősen nőtt a legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózat, a Tesco nyeresége a cég 2023-2024-es pénzügyi évének első felében.
2023. 10. 04. 14:00
Megosztás:

Ma ünnepeljük az állatok világnapját

Az állatok védelmére és az élővilág sokszínűségének fontosságára hívja fel a figyelmet az állatok világnapja, amelyet 1931. óta október 4-én ünnepelnek világszerte.
2023. 10. 04. 13:30
Megosztás:

A Coop által forgalmazott mézes puszedliket hívott vissza a gyártó

Minőségmegőrzési időn belüli termékromlás miatt az Urban Édesipari Kft. (Budapest) többféle Coop mézes puszedlit hívott vissza a forgalomból - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-nek küldött közleményében.
2023. 10. 04. 13:00
Megosztás:

Interkontinentális távközlési kábelrendszert építhet a 4iG és a Telecom Egypt

A budapesti központú infokommunikációs vállalat, a 4iG Nyrt., és Egyiptom első integrált távközlési szolgáltatója, illetve a régió egyik legnagyobb tengeralatti kábel operátora, a Telecom Egypt előzetes megállapodást kötött az Albániát és Egyiptomot a tenger alatt összekötő nagy kapacitású optikai kábelvezeték kiépítéséről. A tenger alatti összeköttetés nyílt hozzáférésű modellben valósulna meg, amely a meglévő földközi-tengeri útvonalaktól eltérő tranzitútvonalat biztosítana a fontos nyugat-európai csomópontok, mint Frankfurt, illetve számos kelet-európai elérési pont irányába is.
2023. 10. 04. 12:30
Megosztás: