Az energetikai besorolás dönthet a lakásvásárlásnál

Drasztikusan és egyik pillanatról a másikra nyílik az olló a korszerű és a korszerűtlen lakóingatlanok rezsiköltségei között. A lakásvásárlás előtt állók számára a BB – vagy jobb – energetikai besorolás jelentheti a garanciát arra, hogy a rezsiköltségek kordában tarthatóak maradnak a kiszemelt ingatlanban. Az e kategóriába tartozó lakásokban a földgáz- és áramfogyasztás szinte biztosan a törvényileg meghatározott „átlagfogyasztás” érték alatt marad a legkeményebb téli hónapokban is, így egész évben a lehető legkedvezményesebb, rezsicsökkentett árszabással számolhatunk.

Az energetikai besorolás dönthet a lakásvásárlásnál

Alighanem trendfordulóhoz értünk a fogyasztásszerkezet alakulásában. A magyar lakosságnak az összes kiadása évről-évre egyre kisebb hányadát kellett lakásfenntartásra és háztartási energiára szánnia az elmúlt évtizedben – egészen mostanáig, az energiafogyasztás árával kapcsolatos friss intézkedések bevezetésig. A KSH adatai[1] szerint, míg 2010-ben a lakosság a kiadásainak negyedét volt kénytelen erre a célra fordítani, addig 2020-ra már kevesebb mint az ötödét, egészen pontosan 18,6%-át. A „lakossági piaci energiaárak” augusztusi bevezetése, vagy másként a rezsicsökkentés intézményének szigorítása e csökkenő tendenciának biztosan véget vet. A kevésbé modern ingatlanok lakói a csak korlátozott megoldást biztosító spórlás mellett a legtöbb esetben szintén limitált lehetőségeket tartogató lakáskorszerűsítés eszközéhez nyúlhatnak, így az igazi ütőkártya azok kezében van, akik éppen lakásvásárlás előtt állnak.

Jóllehet a Metrodom 2022. februárjában – tehát az energiaárak emelkedésében rendkívül nagy szerepet játszó ukrajnai háború kirobbanása előtt – végzett online kutatása szerint az új otthont keresők az ingatlan ára után, annak várható fenntartási költségeire voltak a legérzékenyebbek. A rezsicsökkentéssel kapcsolatos új szabályozás most még inkább felértékeli az alacsony rezsijű ingatlanokat. „A lakásvásárlás előtt állóknak – akár az új, akár a használt ingatlanok piacán válogatnak az ajánlatok között – mostantól még nagyobb figyelmet érdemes szentelniük az ingatlanok energetikai besorolásának, illetve azon tényezőknek, amelyek a lakások fenntartási költségét befolyásolhatják" –javasolja a Metrodom értékesítési igazgatója, Kricsfalussy Tamás.

Az eddig 28 házat és több mint 4 000 lakást felépítő és átadó ingatlanfejlesztő a Dual Eco fűtési-hűtési rendszert alkalmazza, amelynek köszönhetően ezek az otthonok már BB, vagy annál is jobb energetikai besorolási osztályba tartoznak. Sokéves tapasztalatuk szerint ezek, a hivatalosan „Korszerű” kategóriájú lakások, a leghidegebb téli hónapokban sem igényeltek átlagosan 30m3-nél több gázt a fűtéshez és a vízfelmelegítéshez egy 1,5 szobás lakás esetén. Elektromos áramból a már korábban említett hőszivattyús rendszer az úgynevezett H tarifával fogyaszt, azaz október közepétől április közepéig „rezsicsökkentett” áron, 36 Ft/kWh mellett megy a fűtés, míg nyáron már az emelt 71 Ft-os tarifával működik a hűtés, hasonlóan a légkondicionáló berendezésekhez.

A példabeli 1,5 szobás lakás fűtésére a cég tapasztalatai szerint 70kWh az átlagos havi fogyasztás a téli hónapokban, míg a nyári hónapokban ez az érték 90kWh a hűtés miatt. (Nyáron ehhez jön még körülbelül 10-15m3 gázfogyasztás, a használati melegvíz előállításához.) Ez utóbbi adat akkor válik igazán értékessé, ha hozzátesszük, hogy egy ilyen lakásban a Dual Eco hűtő- és fűtő rendszer helyett split klímát alkalmazva akár naponta 15-25kW lehet a légkondicionáló fogyasztása. „A Dual Eco rendszerrel épített BB energetikai besorolású lakásokban a gázfogyasztás tehát jócskán alulmarad az „átlagfogyasztásként” meghatározott 144 m3/hó értéknél, azaz a korszerű, nem különösen nagy méretű ingatlanok lakói vagy vásárlói megnyugodhatnak: a lakások teljes gázfogyasztása a kedvezményes rezsidíj mellett finanszírozható” – teszi hozzá Kricsfalussy Tamás. A jelenlegi piaci viszonyokat és szabályozásokat figyelembe véve, a modern kondenzációs gázkazánokkal, korszerű épületgépészeti megoldásokkal, illetve szigeteléssel ellátott lakások esetében ez azt jelenti, hogy egy garzon tulajdonosa télen sem kell, hogy 4-5 ezer forintnál magasabb gázszámlával számoljon, és egy kétgyermekes család által lakott három hálószobás lakás után sem kell havi 10 ezer forintnál többet fizetni a fűtésre.

Csökkent az államháztartás hiteligénye a második negyedévben

Az államháztartás nettó finanszírozási igénye a negyedéves GDP 2,4 százalékának megfelelő 396 milliárd forintot tett ki a második negyedévében. A negyedéves hiteligény 112 milliárd forinttal alacsonyabb az első negyedévinél, 327 milliárd forinttal az egy évvel korábbinál és 2020 első negyedéve óta a legalacsonyabb - derül ki a pénzügyi számláknak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján közzétett legfrissebb felülvizsgált adataiból, miután az augusztusi előzetes jelentés 333 milliárd forintról és GDP-arányosan 2,1 százalékról szólt.
2022. 10. 04. 14:30
Megosztás:

Rekordmértékben nőttek a termelői árak éves bázison az euróövezetben

Rekordmértékben növekedtek a termelői árak az erdőövezetben éves bázison augusztusban, elsősorban az energiaárak emelkedése miatt az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat keddi jelentése szerint.
2022. 10. 04. 14:00
Megosztás:

Népszámlálás - Már több mint félmillió háztartásban online kitöltötték a kérdőívet

Már több mint félmillió háztartásban töltötték ki az interneten az október elsején indult népszámlálás kérdőívét - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az MTI-vel.
2022. 10. 04. 13:30
Megosztás:

5 évre kitiltják a légijáratokon rendbontó utasokat

A holland királyi légitársaság és a Transavia ettől a hónaptól közös listát vezet azokról, akik a két cég bármelyik járatán súlyos szabályszegést követnek el. Őket – függetlenül attól, hogy melyik társaság repülőgépének fedélzetén kapták szabályszegésen – mindkét vállalat öt évre szóló kitiltással sújtja. A világon ez az első együttműködés, amelynek keretében két légi fuvarozó megosztja egymással az erre vonatkozó adatokat és közösen szankcionálnak. A KLM és a Transavia emellett arra kéri a politikusokat és szabályalkotókat, hogy ezeket az adatokat nemzetközi szinten is tegyék megoszthatóvá.
2022. 10. 04. 13:00
Megosztás:

Szerdán indulnak a likviditásszűkítő tenderek

A változó kamatozású likviditáslekötő betéti eszköz első tenderét szerdán, míg a rendszeresen meghirdetendő diszkontkötvény első aukcióját csütörtökön tartja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) - jelentette be a jegybank a honlapján.
2022. 10. 04. 12:30
Megosztás:

Jelentős veszteséggel zárta a horvát állami energetikai vállalat az első fél évet

Az állami tulajdonba lévő Horvát Elektromos Művek (HEP) Csoport az első fél évben 1,1 milliárd kuna (61,7 milliárd forint) konszolidált nettó veszteséget könyvelt el, míg tavaly ugyanabban az időszakban a vállalat közel 1,3 milliárd kuna (72,9 milliárd forint) nyereségre tett szert - derül ki hétfőn a HEP által közzétett féléves konszolidált pénzügyi jelentésből.
2022. 10. 04. 11:30
Megosztás:

Csak az MNB fejezte be a kamatemelést, a bankok még korántsem

Az MNB utolsónak szánt kamatemelése óta a nagybankok futószalagon drágították a hiteleiket az elmúlt napokban, és még nem látszik, náluk hol tetőznek a kamatok - derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.
2022. 10. 04. 11:00
Megosztás:

Recesszió után fejlődés várható - a válságkezelés lehetséges eszközei

Még nincs itt az atomerőművek kivezetésének ideje, hosszú távon viszont a megújuló energiaforrásoké a jövő – hangzott el a Magyar-Német Intézet (MNI) panelbeszélgetésén, amelyet az MCC Budapest Summit nemzetközi konferencia keretein belül tartottak. Az érdeklődők képet kaphattak Németország jelenlegi társadalmi helyzetképéről, a szakértők energiahordozókkal kapcsolatos nézeteiről, valamint az új kormány válsághelyzet kezelésére tett lépéseiről. Az eseményt Bauer Bence, az MNI igazgatója moderálta.
2022. 10. 04. 10:30
Megosztás:

Nyereséges kezdés az európai tőzsdéken

Emelkedéssel indult a kereskedés kedden a főbb európai értékpapírpiacokon. Az európai tőzsdék hétfőn emelkedő lendülettel indították október hónapot.
2022. 10. 04. 10:00
Megosztás:

Uniós minimálbér összege - mennyi is az uniós minimálbér és hogyan szabályozzák azt?

Az Európai Parlament nagy többséggel elfogadta az Európai Unióban biztosítandó megfelelő minimálbérekről szóló új jogszabályt még szeptember közepén.
2022. 10. 04. 09:30
Megosztás:

Fokozatosan csökken parlagfű pollenkoncentrációja

Az esőzések és a hideg hatására fokozatosan csökken a parlagfű pollenkoncentrációja, országosan továbbra is az alacsony-közepes tartományban van az allergén növény virágpor-koncentrációja - tette közzé a Nemzeti Népegészségügyi Központ a honlapján.
2022. 10. 04. 09:00
Megosztás:

Az MVM halasztott fizetésről egyezett meg a Gazprommal

A téli időszakra halasztott fizetésben állapodott meg a Gazprommal az MVM csoport, amely tárolókapacitása átalakításáról és energetikai fejlesztésekről is döntött: egyebek mellett növelnék a Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) zsanai tárolójának kapacitását, a hajdúszoboszlói tárolóban 800 millió köbméter párnagázt termelnek le és vizsgálják a szén-dioxid tárolásának lehetőségeit - közölte az energetikai vállalatcsoport hétfőn az MTI-vel.
2022. 10. 04. 08:30
Megosztás:

Karbantartás miatt nem lesz elérhető a Wizz Air internetes felülete és mobilalkalmazása

A Wizz Air karbantartást végez online foglalási rendszerében, emiatt a vállalat internetes felülete és mobilalkalmazása magyar idő szerint október 4-én 23 órától október 5-én hajnali 4 óráig nem lesz elérhető - közölte a légitársaság hétfőn az MTI-vel.
2022. 10. 04. 08:00
Megosztás:

Jelentősen csökkent az ingatlan adásvételek száma

A Duna House saját adatain alapuló becslése szerint szeptemberben országosan 9200 ingatlan adásvétel történt, ez 6 százalékos elmaradás augusztushoz és 22 százalékos visszaesés az előző év azonos időszakához képest - közölte az ingatlanközvetítő hétfőn az MTI-vel.
2022. 10. 04. 07:30
Megosztás:

A magyarországi cégek 91 százalékánál történt béremelés idén január és augusztus között

A magyarországi cégek döntő része igyekezett tompítani az emelkedő infláció hatásait: 91 százalékuknál történt valamilyen mértékű béremelés január és augusztus között - állapította meg az Edenred Magyarország szeptember elején végzett felmérésében, amelynek eredményéről hétfőn közleményben tájékoztatta az MTI-t.
2022. 10. 04. 07:00
Megosztás:

Hatmillió eurós befektetés a XUND osztrák-magyar egészségdigitalizációs startupnál

Hatmillió eurós tőkebefektetéshez jutott a bécsi és budapesti központokkal működő egészségügyi technológiai startup, a XUND Solutions GmbH - közölte a cég az MTI-vel.
2022. 10. 04. 06:30
Megosztás:

Lassult az amerikai feldolgozóipari szektor teljesítménynövekedése

Az Egyesült Államok feldolgozóipari ágazatának szeptemberi beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 50,9 pontra, 2020 május óta a legalacsonyabb szintre gyengült az augusztusi 52,8 pontról az Ellátásilánc-menedzsment Intézet (Institute for Supply Management - ISM) hétfői közlése szerint.
2022. 10. 04. 06:00
Megosztás:

A románok többsége az EU-ban maradna, de elutasítja a globalizmust

A románok többsége azt szeretné, hogy országa az Európai Unióban maradjon, ugyanakkor elutasítja a globalizmust, inkább szuverenista nézeteket vall - derült ki egy friss felmérésből, amelynek eredményeit hétfőn ismertette a G4Media.ro hírportál.
2022. 10. 04. 05:30
Megosztás:

Ismét lehet igényelni támogatást elektromos teherszállító kerékpárok beszerzéséhez

A 2050-re kitűzött klímasemlegességi célok elérésében fontos szerepet játszik a teljes szén-dioxid-kibocsátás ötödéért felelős közlekedési szektor zöldítése, ezért a kormány a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben foglaltaknak megfelelően támogatja az elektromos járművek elterjedését - jelentette ki a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közleménye szerint a tárca energetikáért felelős államtitkára.
2022. 10. 04. 05:00
Megosztás:

Minimálbér 2023 - minimálbér nettó és bruttó összege 2023-ban - hány forint a minimálbér 2023-ban?

Hány forint a minimálbér 2023-ban? Mekkora a garantált bérminimum összege 2023-ban? Bruttó és nettó minimálbér 2023-as összege valamint a garantált bérminimum 2023-as összege a nemzetgazdaság egyik legfontosabb munkaerőpiaci adata, így annak meghatározása komoly számítási előkészületeket igényel. Magyarországon a minimálbér (bruttó és nettó minimálbér) a legalacsonyabb havi és órabér, amelyet a munkáltatóknak jogukban áll Magyarországon fizetni munkavállalóiknak. A minimélbér összegét a magyar kormány határozza meg. Magyarországon 1989-ben vezették be a minimálbér intézményét a munkaerőpiacon. Minimálbér 2023 kalkulátor.
2022. 10. 04. 04:01
Megosztás: