Az EP szerint aggályok vetődnek fel a jogállamiság máltai helyzetével kapcsolatban

Az Európai Parlament szerint aggályok állnak fent a jogállamiság állapotával kapcsolatban Máltán, és a testület megdöbbentőnek tartja, hogy nem történt semmilyen előrelépés azokban a korrupcióval és pénzmosással kapcsolatos büntetőeljárásokban, amelyeket Daphne Caruana Galizia újságíró meggyilkolása idején vizsgált - tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.

Az EP szerint aggályok vetődnek fel a jogállamiság máltai helyzetével kapcsolatban

A 564 szavazattal, 10 ellenszavazat és 17 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásukban az EP-képviselők sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy a Daphne Caruana Galizia újságíró meggyilkolásával kapcsolatos folyamatban lévő eljárások kevés eredménnyel járnak.

Elégtelennek találták, hogy a bírósági eljárás eddig csupán három, a gyilkosság végrehajtásához kapcsolódó ítélet meghozatalához vezetett, és hangsúlyozták: mindenkit bíróság elé kell állítani, aki a gyilkosságban bármilyen szinten részt vett. A képviselők aggasztónak találták, hogy egy évvel a vizsgálatról szóló jelentés közzététele után az elszámoltatás hatékonyágának javítását szolgáló ajánlások végrehajtása még mindig hiányos, annak ellenére, hogy a kormány számos reformjavaslattal állt elő. Az EP aggodalmát fejezte ki "a máltai bűnüldözés és igazságszolgáltatás intézményi kudarca" és a többi között azon, a közelmúltban napvilágra került információk miatt, amelyek szerint a magas rangú politikai tisztviselőkkel kapcsolatban állókkal szemben nem hajtják végre az európai elfogatóparancsokat.

Az EP szerint problémát jelent a vizsgálati és bírósági eljárások hossza és alacsony hatékonysága, a pénzmosással és korrupcióval kapcsolatos intézkedések elégtelensége, az Európai Ügyészséghez utalt esetek viszonylag alacsony száma és a máltai hatóságok együttműködésének állítólagos hiánya. Aggályos a korábbi miniszterelnök, a kabinetfőnöke és a korábbi idegenforgalmi miniszter büntetlensége, és a média szabadsága és sokszínűsége útjában álló akadályok - húzták alá.

Trócsányi László és Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselői az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatukban hangsúlyozták, noha az EP szerint Máltán jogállamisági aggályok állnak fent, Magyarországgal és Lengyelországgal ellentétben a máltai kormánnyal szemben semmilyen pénzügyi szankciót nem fognak alkalmazni. "Megdöbbenéssel állunk az előtt, hogy Máltán a hatóságok Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró meggyilkolása kapcsán késve és nem kellő hatékonysággal folytatták le a nyomozást" - fogalmazott Trócsányi László.

Egy újságíró megölése nemcsak embertelen gyilkosság, hanem a sajtószabadság, és maga a jogállamiság elleni legdurvább merénylet. Kulcsfontosságú, hogy a hatóságok mindenkor kellő eréllyel lépjenek fel az ilyen jellegű bűncselekmény elkövetőivel szemben, és biztosítsák a szabadságjogok maradéktalan érvényesülését - húzta alá.

Az EP-képviselő kiemelte: kettős mércét jelent, hogy amikor egy országban baloldali kormány van hatalmon, az Európai Parlament a jogállamiság védelme érdekében csak vonakodva, a jobboldali politikai pártok fellépésére hajlandó megszólalni. A hitelesség komoly érték. Amikor azonban egy szervezet kettős mércét kezd alkalmazni, akkor a hitelesség is eltűnik - vélekedett Trócsányi László.

Hidvéghi Balázs arra hívta fel a figyelmet, hogy Máltán a baloldali kormányhoz köthető politikailag motivált gyilkosság történt, mégsem indult jogállamisági eljárás az országgal szemben. Magyarország és Lengyelország esetében semmilyen valódi jogállamisági kritérium nem sérült, ennek ellenére az európai baloldal "mondvacsinált okokra hivatkozva" ideológiai támadást indított a magyar és lengyel jobboldali kormányokkal szemben. Ez a kettős mérce iskolapéldája - tette hozzá az EP-képviselő.

A kristálycukor eltűnésének rejtélye és megoldása - hová tűnt a boltokból az 1 kg-os kristálycukor?

A hatósági áras üzemanyag után a cukor lehet a következő olyan árstopos termék, amelyből tartós hiány jelentkezhet az üzletekben. Noha az ársapka és az időről időre felmerülő készlethiány érdemben növelte az egy kilogrammos kristálycukor iránti keresletet, ám a hatósági áras üzemanyagokkal szemben nem vezetett a kínálat drasztikus visszaeséséhez - olvashatjuk a napi.hu beszámolójában.
2022. 12. 09. 04:00
Megosztás:

Az emberkereskedelem veszélyeire figyelmeztetett az ENSZ migrációs ügynöksége

Az emberkereskedelem veszélyeire figyelmeztetett az ENSZ migrációs ügynöksége egy csütörtöki kerekasztal-beszélgetésén Budapesten.
2022. 12. 09. 03:30
Megosztás:

Putyin szerint Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor csütörtökön az Oroszország Hőse címmel kitüntetett katonákat fogadott a Kremlben.
2022. 12. 09. 03:00
Megosztás:

Az EU jóváhagyta Horvátország schengeni csatlakozását, Bulgáriáét és Romániáét nem

Az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa csütörtökön jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez, nem született viszont döntés arról, hogy Bulgária és Románia mikor csatlakozhat a személyek szabad mozgását is garantáló nemzetközi zónához.
2022. 12. 09. 02:30
Megosztás:

Szellemi honvédőket díjazott a CÖF-CÖKA

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke, ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF-CÖKA szóvivője és a Regőczi Alapítvány vehette át a Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Szellemi honvédő díját csütörtökön Budapesten.
2022. 12. 09. 02:00
Megosztás:

Jelentős szakpolitikai eszközök segítik a kertészeti ágazat modernizációját

A mostani kihívások, többek között az aszály és a drasztikusan emelkedő inputárak felhívják a figyelmet az inputhatékonyságot és a termelési biztonságot növelő fejlesztések fontosságára - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára a FruitVeB Kertészeti Évzáró konferenciáján, csütörtökön, Kecskeméten a tárca közleménye szerint.
2022. 12. 09. 01:30
Megosztás:

Franciaország vonzza a legtöbb külföldi befektetést Európában

Franciaország vonzza a legtöbb külföldi befektetést Európában, tavaly 1222 új befektetés valósult meg, és a 17 ezer külföldi vállalkozás több mint kétmillió franciát foglalkoztatott 2021-ben - derül ki a francia statisztikai hivatal, az INSEE csütörtökön közzétett adataiból.
2022. 12. 09. 01:00
Megosztás:

Romániában 18 százalékkal emelkedik januártól a bruttó minimálbér

Romániában 17,6 százalékkal 3000 lejre (253 ezer forint) emelkedik a bruttó minimálbér január elsejétől - határozott csütörtöki ülésén a bukaresti kormány.
2022. 12. 09. 00:30
Megosztás:

A Fitch szerint negatív a közép- és kelet-európai térség kilátása

Várhatóan romlanak jövőre a közép- és kelet-európai államadósok hitelkondíciói, elsősorban az ukrajnai háború átgyűrűző gazdasági, főleg energiapiaci hatásai és a valószínűleg meredeken lassuló növekedés miatt, ezért a régió egészének általános besorolási kilátása negatív - áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban bemutatott térségi szektorelemzésében. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor Magyarországra változatlanul stabil államadós-osztályzati kilátást tart érvényben.
2022. 12. 09. 00:05
Megosztás:

Neked van otthon pumpád?

Nem, most nem a bringához való pumpára gondoltunk, bár általában az is a férfiak tipikus alapfelszereléséhez tartozik. Persze a nők is tudnak pumpálni, de most mi egy kicsit inkább a férfiakkal szeretnénk most foglalkozni.
2022. 12. 08. 23:30
Megosztás:

Elfogadta a román kormány a jövő évi költségvetés-tervezetet

Elfogadta a román kormány a jövő évi költségvetés-tervezetet, amely 2,8 százalékos gazdasági növekedéssel és 4,4 százalékos államháztartási hiánnyal számol.
2022. 12. 08. 23:00
Megosztás:

Béremelés nélkül is erősíthető a munkavállalói lojalitás

A SZÉP kártya mellett a céges programok, a telefon vagy laptop, a vállalati autók és a tréningek a legnépszerűbb, sztenderd béren kívüli juttatások a hazai vállalatoknál – derül ki az EY Adókonferencia több mint 250 résztvevője körében készített felmérésből. A tanácsadócég szakértői arra is felhívták a figyelmet, hogy a megszokott megoldásokon túl számos adóhatékony lehetőség kínálkozik – ideértve bizonyos értékpapír programokat is – amelyekkel a vállalkozások a bérköltségek jelentős emelése nélkül is növelhetik a munkavállalók motivációját és lojalitását.
2022. 12. 08. 22:30
Megosztás:

Tíz kategóriában adták át a közmédia díjait

Tíz kategóriában adták át a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által alapított szakmai díjakat csütörtökön Budapesten a példaértékű munka és a közszolgálatért végzett tevékenység elismeréseként.
2022. 12. 08. 22:00
Megosztás:

Regionális kamarai együttműködés keretében támogatná a területfejlesztési miniszter a hazai vállalkozásokat

A területfejlesztési minisztérium stratégiai partnerséget ajánlott a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarának (BKIK) a Budapest és Pest megyei gazdasági zónára vonatkozó fejlesztési elképzelések kidolgozásában. Ezzel tovább erősödhet a BKIK által is támogatott megyei szintű kamarai egyeztetés gyakorlata, és hatékonyabb lehet a vállalkozókkal való közvetlen tapasztalatcsere – derült ki a budapesti kamara Önkormányzati Kapcsolatok Kollégiumának ülésén. A december 7-i eseményen Dr. Latorcai Csaba, területfejlesztési miniszterhelyettes és Dr. Balogh Ádám, a BKIK általános alelnöke is részt vett.
2022. 12. 08. 21:30
Megosztás:

LED-es tükör a szakszerűbb és szebb megvilágításért

Bármekkora is legyen a fürdőszobánk, egy tükör mindig jó szolgálatot tesz, a hasznossága megkérdőjelezhetetlen. Reggel vele indítjuk a napot, és este vele fejezzük be. Ráadásul nem elhanyagolható az a szempont sem, hogy tágítja a teret, így egy kis méretű fürdőben igazán előnyös.
2022. 12. 08. 21:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a nyugat-európai tőzsdék

Folytatódott a részvénypiacokon az árfolyamok csökkenése, a vezető nyugat-európai tőzsdék veszteséggel zártak csütörtökön.
2022. 12. 08. 20:40
Megosztás:

Ha elromlik a WC tartály

Talán veled is előfordult már, hogy az éjszaka közepén valamilyen zavaró zajra egyszerre csak kipattant a szemed. Persze álomittasan először még talán azt sem igazán tudtad, hol vagy, de valami zavart éreztél az “erőben”. Egy idő után talán még a zaj irányát is kezdted beazonosítani. 
2022. 12. 08. 20:25
Megosztás:

Gyorsabb és hatékonyabb lesz a jegyellenőrzés Budapesten

Decembertől új adatkiolvasási technológia bevezetésével teszi egyszerűbbé a jegyellenőrök munkáját a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
2022. 12. 08. 19:00
Megosztás:

Már zajlik a téli felkészülés a Volánbusznál

A Volánbusz minden évben kiemelt figyelmet fordít a téli felkészülésre, a járműállományt és a közszolgáltatást nyújtó munkavállalókat is felkészítik a megváltozott út- és látási viszonyokra - közölte a Volánbusz Zrt. csütörtökön az MTI-vel.
2022. 12. 08. 18:30
Megosztás:

Megnyílt a Mol Campus, a vállalat új székháza

Megnyílt a Mol Campus, a vállalat új székháza Budapesten, a Kopaszi-gát mellett; az épületben 2500 ember dolgozik majd a cég növekedésén, mert biztosítani kell Magyarország energiaellátását - mondta a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a megnyitó ünnepségen, csütörtökön.
2022. 12. 08. 18:00
Megosztás: