Az ERP rendszer nem csak a nagyok kiváltsága

Egyre több cégnek lehet szüksége vállalatirányítási (ERP) rendszerek használatára, hiszen ezek nélkül ma már nehéz az innovációra fókuszálni. Ráadásul ma már nem kifejezetten drága egy ilyen rendszer bevezetése még a kisebb vállalatoknak sem, a piaci verseny miatt egyre több az elérhető szolgáltatás.

Az ERP rendszer nem csak a nagyok kiváltsága

Sok kis-és középvállalat gondolja úgy, hogy egy ERP bevezetése túlságosan komplex és költséges feladat, ezért csak akkor vezetnek be vállalatirányítási rendszert, amikor a külső környezetük rákényszeríti őket, vagy amikor az ERP hiánya már az üzletfolytonosságot veszélyezteti. Ugyanakkor profi vállalatirányítási rendszer nélkül a döntéshozatal inkább megérzések alapján történik, ez pedig csak egy ideig működik hatékonyan. Ahogy szaporodnak a rossz döntések, elkezd botladozni az üzlet. Sok esetben ilyenkor még nem egy ERP rendszerben látszik a megoldás, inkább csak egyes üzleti területeket támogató informatikai részmegoldásokat keresnek a vállalatok.

Honnan tudhatja egy cégvezető, hogy ERP rendszerre lenne szüksége?

- Nem kontrollálja a folyamatokat: a működés kézi vezérelt, az adatok szétszórtan állnak rendelkezésre offline táblázatokban, nincs egy valós idejű pillanatkép az üzleti adatokról, amikor szükséges lenne reagálni az csak elkésve történhet meg. Jelentős az adatminőség romlásának kockázata.
- Sok idő megy el az adatok keresésével: valós idejű adatokra lenne szükség az összefüggések ismeretéhez és a megfelelő döntések meghozásához.
- Nem tudja, merre és hogyan terjeszkedjen: nem látja, hol tudná elérni a legnagyobb profitot, így nehéz meghatározni az irányokat.
- Nem tudja kielégíteni az ügyfelek igényeit: folyamatosan nőnek a készletek, mégsem tudja időben kiszolgálni az ügyfeleket.
- Az alkalmazottak túl sokféle feladatot látnak el, ezért kérdéses a pontosságuk és a hatékonyságuk.
- Az alkalmazottaknak nem marad idejük a képzésre a munkájuk mellett.
- Csak rövid távon tudja tervezni a cash-flow-t.

„A vállalatirányítási rendszer szükségessége legtöbbször a terjeszkedéskor jön elő, hiszen egy a globális piacon jelenlévő vállalkozást már nehéz kézi vezérléssel és Excel-táblákkal működtetni. Ma már az ERP rendszer bevezetése nem olyan költséges, mint sokan gondolják, ráadásul a felhő alapú szolgáltatásokkal a rugalmasság is biztosítható, vagyis nincs szükség nagy kezdeti beruházásra, bármikor lemondható vagy módosítható a szolgáltatás.” – mondta el Wenczel Richárd, a Deloitte Magyarország technológiai tanácsadás üzletágának szenior menedzsere.

Mire jó a sztenderdizáció?

Egy vállalkozás sikerének alapja minden esetben a versenyelőny, amit az innováció teremt meg. Egy ERP rendszer bevezetésénél, másképp kell kezelni a fő értékteremtő folyamatokat és az azokat kiszolgáló háttérfolyamatokat.

A háttérfolyamatokat érdemes sztenderdizálni, annak érdekében, hogy dinamikusan változtathatók legyenek amikor változnak az üzleti környezet elvárásai. Emellett a sztenderdizáció lényegesen leegyszerűsíti a digitalizáció és automatizáció megvalósítását és a támogató folyamatok kiszervezhetőségét, ezáltal segít abban, hogy az innovációra fókuszáljon a vállalat, így a sztenderdizáció az innováció motorja tud lenni.

„Egy sztenderd ERP bevezetés - mint beruházás - magasabb értéket teremt a vállalat számára, mint egy egyedi megoldás bevezetése. Pénzügyi szemmel nézve egy ERP beruházás esetében azt látjuk, hogy ha a rendszerben végzett egyedi fejlesztések költsége a bevezetéskor 1 egység volt, akkor az a következő 5 éves támogatási időszakban 2 egység lesz, majd egy upgrade-nél újabb 2-3 egység várható.” – tette hozzá Mayer Ádám, a Deloitte Magyarország technológiai tanácsadás üzletágának szenior ERP tanácsadója.

Egy ideális ERP esetén a sztenderd megoldások a legjobb gyakorlatoknak megfelelően vannak kialakítva. Minél szélesebb körben alkalmazzák ezeket a sztenderd megoldásokat az ügyfelek, annál valószínűbb, hogy ezek a sztenderdek megfelelnek a legjobb gyakorlatoknak. Emiatt az ERP sztenderdizációs célokat a valódi felhő alapú ERP megoldások támogatják a legjobban, hiszen a hosszú távon fenntartható felhő alapú működés csak egy egységes platformon képzelhető el, ahol minden ügyfél ugyanazt a megoldást használja. A sztenderdtől eltérő egyedi igényeket pedig ettől elkülönülten, de integráltan kezelik.

Természetesen a sztenderd folyamatok nem alkalmazhatók minden esetben változtatás nélkül. Elsősorban csak akkor érdemes ezeket a folyamatokat alkalmazni, ha a sztenderd testreszabási eszközökkel az adott cégre tudjuk őket szabni. Ha egyedi fejlesztésre van szükség a legjobb gyakorlatok adaptálásához, akkor elveszítjük a sztenderdizálással elérhető költségcsökkentést.

Hogyan lesz sikeres egy bevezetési projekt?

Nemzetközi statisztikák szerint az ERP bevezetések ötöde sikertelen, illetve a cégek ugyanekkora része nem tudja megítélni a művelet sikerét, így ezeket szintén a kudarchoz sorolhatjuk, hiszen náluk nem jelentkeznek egyértelműen az előnyök. Ugyanakkor a többség esetében nem okoz csalódást a választott vállalatirányítási rendszer, a megkérdezettek 70 százaléka újra ugyanazt a megoldást választaná. Ebből arra következtethetünk, hogy a kudarc oka gyakran nem a kiválasztott rendszer képességeiben keresendő.

Azt nehéz megítélni, mitől lesz sikeres egy ERP projekt, de a tapasztalatokból az egyértelműen látszik, hogy ha a költségkeret nincs egyértelműen meghatározva, a bevezetés céljai homályosak, illetve az éles indulást követően nincsenek megfelelően visszamérve az eredmények, akkor jó eséllyel sikertelen lesz a beruházás.

A siker kulcsa elsősorban a fókuszáltság. A legfontosabb a célok megfogalmazása, a célok eléréséhez szükséges képességek meghatározása, az architektúra kialakítása és a felhasználói igények figyelembevétele - ezekkel sikeresen elkerülhetők a tipikus buktatók.

Van a sikeres lakásvásárlásnak titkos receptje?

Azok, akik már megszerezték vagy rendbe hozták új otthonukat, elsősorban három anyagi forrásra támaszkodtak: saját megtakarításaikra, lakáscélú jelzáloghitelre vagy egy ingatlan eladásából származó bevételre – derült ki az OTP Bank és az otpotthon.hu közös felmérés.
2023. 03. 29. 11:30
Megosztás:

Ne lehessen kevés pénzzel elmozdítani a tőzsdén a banki CDS árfolyamokat!

Az EKB meg fogja vizsgálni a CDS (csődbiztosítási ügyletek) piacok működését, mivel a rendkívül illikvid piacon kis mennyiségekkel is jelentősen el lehet mozdítani az árakat.
2023. 03. 29. 11:00
Megosztás:

Pluszban nyitottak az európai tőzsdék

Erősödéssel kezdték a napot a főbb európai tőkepiacok szerdán.
2023. 03. 29. 10:30
Megosztás:

Másfél évtizedes mélyponton a magyar fizetések, de belátható időn belül javulhat a helyzet

Legutóbb 2007-ben mutattak olyan csökkenést a nettó reálbérek, mint most. Az infláció alakulása ebből a szempontból kulcsfontosságú - értékelte a kedden megjelent béradatokat és az MNB friss inflációs előrejelzését Németh Dávid, a K&H vezető elemzője. Elárulta, hogy a mostani kilátások szerint mikor kerülhetnek vissza a pozitív tartományba a nettó reálbérek.
2023. 03. 29. 10:00
Megosztás:

Pályázat indult női vállalkozók támogatására

Magyarországon is elindítja a Visa a She's Next elnevezésű, nők által vezetett vállalkozások támogatására létrehozott globális programját - jelentette be Sármay Bence, a digitális fizetési szolgáltató területi vezetője kedden Budapesten.
2023. 03. 29. 09:30
Megosztás:

Megdőlt az országos és fővárosi szélrekord hétfőn

Megdőlt az országos és a fővárosi szélrekord is hétfőn - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján kedden.
2023. 03. 29. 09:00
Megosztás:

Márciusban némileg kedvezőbben ítélte meg exportlehetőségeit a német ipar

Kissé javultak a német ipar exportvárakozásai márciusban a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének kedden közzétett felmérése alapján.
2023. 03. 29. 08:30
Megosztás:

A cégek háromnegyede áremelést tervez

A legalább 20 főt foglalkoztató cégek közel háromnegyede véli úgy, hogy árat fog emelni a közeljövőben. Az áremelésre készülő vállalkozások több mint harmada 6-10 százalékos, valamivel több mint negyede 11-15 százalékos, ötöde pedig 1-5 százalékos emeléssel számol - ismertette januári felmérésének eredményeit kedden az MTI-vel az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI).
2023. 03. 29. 08:00
Megosztás:

Blochamps: néhány ezer ügyfél kezében van a privátbanki vagyon fele

A teljes magyarországi privátbanki vagyon több mint 50 százaléka mintegy 6500 milliárdos kezében összpontosul - tájékoztatta a Blochamps Capital Kft. kedden az MTI-t sajtóközleményben.
2023. 03. 29. 07:30
Megosztás:

Nyolcszázmillió forintos fejlesztés a Caadex Kft.-nél

Európai uniós támogatással csaknem nyolcszázmillió forint értékben hajtott végre fejlesztést a magyar családi tulajdonban lévő mindszentgodisai Caadex Kft. - tájékoztatta a vállalat az MTI-t.
2023. 03. 29. 07:00
Megosztás:

Tavaly 22-szeresére nőtt az Indiába irányuló orosz olajexport

Oroszország energiaszállításainak nagy részét 2022-ben baráti országokba irányította át, az Indiába irányuló olajexport 22-szeresére nőtt - jelentette ki Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes az orosz energiaügyi minisztérium kollégiumának keddi ülésén.
2023. 03. 29. 06:30
Megosztás:

Huszonegy új autóbusz áll forgalomba Veszprém vármegyében

Huszonegy új autóbuszt állít forgalomba tavasszal Veszprém vármegyében a Volánbusz a 2018-ban indított járműfiatalítási-program keretében, a beszerzésnek köszönhetően javul a térség közlekedésbiztonsága - fogalmazott a buszok átadása alkalmából tartott keddi sajtótájékoztatón a területfejlesztési miniszter.
2023. 03. 29. 06:00
Megosztás:

Az uniós tagállamok jóváhagyták dízel- és benzinüzemű új autók értékesítésének 2035 utáni betiltását

Az uniós tagállamok energiaügyekért felelős miniszterei keddi brüsszeli tanácskozásukon jóváhagyták az új személygépkocsikra és kisteherautókra vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási normák felülvizsgálatáról szóló rendeletet, amelynek értelmében 2035-ig fokozatosan meg kell szüntetni a dízel- és a benzinüzemű új autók értékesítését az EU-ban, és minden új gyártású autónak kibocsátásmentesnek kell lennie.
2023. 03. 29. 05:30
Megosztás:

Újabb hitelminősítő erősítette meg Magyarország befektetésre ajánlott besorolását

A veszélyes nemzetközi környezet ellenére megerősítette Magyarország adósbesorolását a Japan Credit Rating Agency - hívta fel a figyelmet Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült üzenetben kedden.
2023. 03. 29. 05:00
Megosztás:

Melyek az ország legkedveltebb női és férfi nevei most? Mutatjuk a TOPlistákat!

A Belügyminisztérium nemrég megjelent statisztikáiból kiderül melyek hazánk legkedveltebb nevei mind a hölgyek, mind a férfiak esetén. Kétféle kimutatás is megjelent, az egyikben a lakosság körében népszerű neveket, míg a másikban a 2022-ben születettek nevei alapján készült toplistát találjuk. Nézzük a TOP20 legnépszerűbb neveket!
2023. 03. 29. 04:00
Megosztás:

Uniós megoldást sürget a román és a lengyel miniszterelnök a belső piacot elárasztó ukrán gabona ügyében

Románia és Lengyelország is az Európai Bizottságtól (EB) vár megoldást az unió piacát vámmentesen elárasztó, a hazai termelőket nehéz helyzetbe hozó ukrán gabonaexport ügyében - mutatott rá Nicolae Ciuca román és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kedden, egy Bukarestben rendezett lengyel-román gazdasági fórumon.
2023. 03. 29. 03:30
Megosztás:

Jövőre visszaválthatók lesznek az italosüvegek és -dobozok

A vízfogyasztás és az energiafogyasztás növekedésére, illetve az ezzel járó rendkívüli mennyiségű hulladék keletkezésére az egyik válasz a körforgásos gazdaság lehet - mondta Áder János kedden az Esztergomi Szakképzési Centrum diákjai számára tartott, az elektromobilizációt is érintő előadásában.
2023. 03. 29. 03:00
Megosztás:

Erősödött a Conference Board amerikai fogyasztói bizalmi indexe

A várt romlás helyett javult a Conference Board amerikai gazdasági kutató intézet amerikai fogyasztói bizalmi mutatója márciusban.
2023. 03. 29. 02:30
Megosztás:

A tavalyinál 11 százalékkal több a foglalás húsvétra a belföldi szálláshelyeken

Már csaknem 410 ezer foglalásnál tartanak a belföldi szálláshelyek, ami 11 százalékkal több a tavalyinál - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kedden az MTI-vel.
2023. 03. 29. 02:00
Megosztás:

Snack Day gluténmentes tallérokat hívott vissza a Lidl

Nem jelölt gluténtartalom miatt a Lidl Magyarország visszahívja és a forgalomból is kivonja a Snack Day márkájú gluténmentes tallér sajttal és a gluténmentes tallér medvehagymával elnevezésű termékeket - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel.
2023. 03. 29. 01:30
Megosztás: