Az IMF kisebb javítást eszközölt előrejelzésén

A tavaly októberben vártnál 0,2 százalékponttal gyorsabban, 3,1 százalékkal nő idén a globális gazdaság a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden kiadott, az októberi Világgazdasági kilátások (World Economic Outlook, WEO) felülvizsgált prognózisa szerint.

Az IMF kisebb javítást eszközölt előrejelzésén

A jövő évi 3,2 százalékos GDP-növekedési várakozás nem változott. Tavaly a globális gazdaság az idei évre várttal megegyező mértékben, 3,1 százalékkal nőtt.

A jelentés összeállítói szerint az idei globális GDP-re vonatkozó enyhén fölfelé módosított előrejelzést elsősorban az Egyesült Államok és számos fejlődő ország vártnál nagyobb ellenálló képességével, illetve Kínában indított fiskális élénkítéssel magyarázták. A 2024-2025-re vonatkozó előrejelzés ugyanakkor elmarad a 2000-2019 közötti 3,8 százalékos növekedési átlagtól, ami a jegybankok inflációletörő intézkedéseire, a magas adósságállomány mellett mérséklődő fiskális támogatásokra, illetve a termelékenység alacsony növekedésére vezethető vissza.

Javította a fejlett országokra vonatkozó növekedési előrejelzését az idei évre az IMF. A jövő évin nem változtatott októberi becsléséhez képest. Az idén várhatóan 1,5 százalék lesz a növekedés ebben a régióban, 0,1 százalékponttal magasabb az őszi prognózisnál, 2025-ben pedig 1,8 százalék, ami megegyezik a korábban vártnál. Az országcsoport gazdasága 1,6 százalékkal nőtt 2023-ban.

Az IMF az Egyesült Államok idei GDP-növekedési kilátását javította az egyik legnagyobb mértékben, 0,6 százalékponttal 2,1 százalékra a tavalyi 2,5 százalékos bővülés után. A washingtoni székhelyű szervezet jövőre 1,7 százalékos amerikai gazdasági növekedést vár, 0,1 százalékponttal alacsonyabbat a tavaly októberi becsléséhez képest.

Az euróövezetben a tavalyi 0,5 százalékos GDP-növekedés után az idén 0,9 százalékos bővülést vár az IMF, 0,3 százalékponttal alacsonyabbat az őszi prognózisban jelzettnél, 2025-ben pedig 1,7 százalékos növekedést, ami 0,1 százalékponttal elmarad az októberben várthoz képest.

Németország idei növekedési prognózisát 0,4 százalékponttal 0,5 százalékra rontotta az IMF, a jövő évit pedig szintén 0,4 százalékponttal, 1,6 százalékra vitte le. A német GDP tavaly 0,3 százalékkal csökkent.

A fejlődő országokban 4,1 százalékos növekedést vár az idén és 4,2 százalékost jövőre az IMF. Az idei és a jövő évi prognózist egyaránt 0,1 százalékponttal megemelte az októberi várakozásához képes. Az országcsoport GDP-je tavaly 4,1 százalékkal bővült.

A kínai növekedési előrejelzését az idei évre 0,4 százalékponttal, 4,6 százalékra javította az IMF, amely a jövő évre változatlanul 4,1 százalékos gazdasági bővülést vár. Kína GDP-je tavaly 5,2 százalékkal nőtt.

India gazdasága az idén és jövőre egyaránt 6,5 százalékkal nő, az IMF mindkét évre 0,2 százalékpontos javítást hajtott végre októberi becsléséhez képest. India gazdasága tavaly 6,7 százalékkal erősödött.

Az orosz hazai össztermék (GDP) a tavalyi 3 százalékos növekedés után idén 2,6 százalékkal 2025-ben 1,1 százalékkal nő. Az októberi előrejelzéshez képest az idei adatot 1,5 százalékponttal, a jövő évit 0,1 százalékponttal javították a jelentés összeállítói.

A világkereskedelmi forgalom tavaly 0,4 százalékkal nőtt, az idén az IMF prognózisa szerint 3,3 százalékkal, jövőre 3,6 százalékkal bővül. Az idei forgalomra vonatkozó adatot 0,2 százalékponttal, a jövő évit pedig 0,1 százalékponttal lejjebb vitte az IMF októberhez képest.

A Brent, a Dubai Fateh és az amerikai WTI nyersolaj árának egyszerű számtani átlaga az idén várhatóan 79,10 dollár, jövőre pedig 75,31 dollár lesz. Az idén 2,3 százalékkal csökken az olajár a tavalyihoz képest, míg az őszi prognózisban 0,7 százalékos mérséklődés szerepelt. Jövőre várhatóan további 4,8 százalékkal esik az olajár az októberben becsült 4,9 százalék csökkenés helyett.

A globális infláció a tavalyi 6,8 százalékról idén 5,8 százalékra, jövőre pedig 4,4 százalékra mérséklődik a kedden ismertetett friss előrejelzés szerint. Az őszi várakozáshoz képest az idei évre vonatkozó inflációs előrejelzés nem változott, a jövő évre vonatkozó adatot 0,2 százalékponttal lejjebb vitte az IMF.

A fejlett országokban a tavalyi 4,6 százalék után idén 2,6 százalékos, jövőre 2 százalékos inflációt vár az IMF, amely az idei évi inflációs előrejelzését 0,4 százalékponttal, a jövő évit 0,2 százalékponttal csökkentette az októberben várthoz viszonyítva. Az euróövezetben idén 2,8 százalékos, jövőre 2,1 százalékos, az Egyesült Államokban idén 2,2 százalékos, jövőre 1,9 százalékos, Japánban pedig az idén 2,7 százalékos, 2025-ben pedig 2 százalékos inflációval számol az IMF-jelentés.

A fejlődő országokban az idén 8,1 százalékos, jövőre pedig 6 százalékos inflációt becsül a Valutaalap, amely az ősszel jelzetthez képest az ideit 0,3 százalékponttal megemelte, a jövő évit viszont 0,2 százalékponttal alacsonyabbra tette. Tavaly a fejlődő országokban 8,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Egy bátor nyugdíjas, aki úgy döntött, hogy legyőzi az állami nyugdíjrendszert!

Új hős született: az alacsony nyugdíjú nyugdíjas, aki egy kreatív megoldással legyőzte az állami nyugdíjrendszert és megváltoztatta az egész életét. A történet mindenki számára tartogat pozitív üzeneteket.
2024. 02. 22. 02:00
Megosztás:

Egy igazi horoszkóp ami a rossz híreket is megjósolja!

Horoszkópunk rendhagyó módon nem kizárólag a jó dolgokra fókuszál, hanem megmutatja az élet árnyoldalait is és rámutat a problémákra, gondokra és az élet szomorúbb kilátásaira is. Csak akkor olvasd el, ha kellően bátor vagy!
2024. 02. 22. 01:00
Megosztás:

Mire költenének idén a magyarok?

A magyarok 63 százalékának vannak olyan céljai az idei évre, amihez nagyobb anyagi forrás szükséges, a legtöbbet utazásra adnák ki, és a lakásfelújítás is sokaknak fontos cél - derült ki a Cofidis Hitel Monitor reprezentatív kutatásából.
2024. 02. 22. 00:30
Megosztás:

Csontváry festménnyel nyílik meg az ingyenes Róma - Budapest kiállítás a Virág Judit Galériában

Óriási meglepetés: Csontváry Kosztka Tivadar felbecsülhetetlen értékű, a nagyközönség által régóta nem látott, Holdtölte Taorminában című festményét is kiállítja a Virág Judit Galéria a február 22-én nyíló, ingyenes, Róma - Budapest tárlatán.
2024. 02. 22. 00:05
Megosztás:

Át kell formálni az étkezési szokásainkat

Az étkezési kultúra megváltoztatása segítheti a fenntarthatóságot a WWF legfrissebb, Közép-Európában végzett felmérése szerint.
2024. 02. 21. 23:30
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a Skandináv lottón!

A Szerencsejáték Zrt. honlapján olvasható tájékoztatás szerint a február 21-én megtartott 8. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 02. 21. 23:00
Megosztás:

Nagyon gyenge évet zárt Kelet-Közép Európa ingatlanpiaca

A 2008-as válság óta a leggyengébb évét zárta Kelet-Közép Európa ingatlanpiaca: az ingatlan tranzakciók volumene tavaly az első három negyedévben 3,2 milliárd dollárt ért el, ez mindössze a 2022-es egész évi forgalom 30 százaléka - ez derült ki a KPMG 10 országot felölelő Property Landing Barometer kutatásból.
2024. 02. 21. 22:30
Megosztás:

Kevesli a hatósági munkaügyi ellenőrzést a Magyar Szakszervezeti Szövetség

Kevésnek tartja a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) a hatósági munkaügyi ellenőrzések gyakoriságát, és érdemi változást sürget.
2024. 02. 21. 22:00
Megosztás:

2900 milliárd forintot kap a magyar agrárium - kik élveznek most előnyt?

Megkezdődött a vidékfejlesztési- és agrárpályázatok kiírása előtti társadalmi egyeztetés, így egy-egy részlet még változhat, de már most látszik, hogy összességében mintegy 2900 milliárd forint juthat a hazai mezőgazdaságnak 2027-ig. A nagyon különböző célú és formájú pályázatok egyik közös vonása, hogy többségükben kiemelt figyelmet kapnak az ökológiai szempontok, így az ökogazdálkodást, vagy csak a fenntarthatóság emelt kritériumait vállaló pályázók jelentős előnyöket élveznek majd.
2024. 02. 21. 21:30
Megosztás:

Megjelent a Mazars és a Mergermarket közös Közép- és Kelet-Európa 2023-24. évi M&A jelentése

A KKE-régió érettségét mutatja, hogy 2023-ban nem rendült meg a globális kihívások hatására, sőt az M&A ügyletek száma és összértéke meghaladta a járvány előtti időszak szintjét – áll a Mazars és a Mergermarket közös idei jelentésében. Magyarországon 21 százalékos csökkenés figyelhető meg azonban, és a legnagyobb magyarországi tranzakciók mögött továbbra is az állam áll. A magyar gazdaságban a magánegészségügy és az informatikai szektor emelkedik ki, valamint a megújuló energiaforrások is egyre nagyobb érdeklődést váltanak ki a külföldi befektetők körében.
2024. 02. 21. 21:00
Megosztás:

Kezdetét vette a TwinEU

Elindult az Európai Unió innovációs keretrendszerének egyik legnagyobb projektje, a TwinEU, amelynek célja, hogy kidolgozza az európai villamosenergia-rendszer digitális másának koncepcióját; a konzorciumban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) kiemelt szerepet játszik - tájékoztatta az egyetem kedden az MTI-t.
2024. 02. 21. 20:30
Megosztás:

Megállítható-e a képzett munkaerő külföldre áramlása?

A brain drain, magyarul az „agyelszívás” a magasan képzett munkavállalók elvándorlását jelenti egy szerényebb megélhetést adó, alacsonyabb fejlettségű országból egy fejlettebb, magasabb életszínvonalat biztosító országba. Így humán tőkéjüket (tudásukat, képességeiket, kreativitásukat) immáron egy másik gazdaságban kamatoztatják, serkentve ezzel a fogadó ország gazdaságát. Magyarországon a magasan képzettek elvándorlási rátája jelenleg közel 7%.
2024. 02. 21. 20:00
Megosztás:

Kevéssé változott szerdán a forint árfolyama

Vegyesen alakult, csekély mértékben változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest szerdán a bankközi piacon.
2024. 02. 21. 19:30
Megosztás:

Többségében nyereséggel zártak az európai indexek

A európai indexek vegyesen, többségükben nyereséggel zártak szerdán.
2024. 02. 21. 19:00
Megosztás:

Ismét történelmi rekordon zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 403,23 pontos, 0,61 százalékos emelkedéssel 66 344,17 ponton, újabb történelmi rekordon zárt szerdán.
2024. 02. 21. 18:30
Megosztás:

Nyoma van a lengyel gazdák mozgolódásának

Közlekedési nehézségeket okoztak kedden Lengyelország-szerte az Európai Unió zöld megállapodása és az ukrán áruk behozatala ellen tiltakozó gazdák közúti blokádjai, az egyik ukrán határátkelőn a tüntetők ukrán gabonát eresztettek ki egy tehervonat vagonjaiból - közölte a Polsat News hírtelevízió.
2024. 02. 21. 18:00
Megosztás:

Nem hagyják esni a hatóságok a kínai tőzsdét, ismét közbeléptek a részvénypiacokon Kínában

Ismét közbeléptek a kínai hatóságok, hogy növeljék a kínai részvénypiacba vetett bizalmat.
2024. 02. 21. 17:30
Megosztás:

Folytatódik a párizsi balhé

Folytatódott az Eiffel-torony dolgozóinak sztrájkja kedden, Párizs legismertebb turistalátványossága az egymást követő második napon nem nyitott ki.
2024. 02. 21. 17:00
Megosztás:

Négyen kikerültek az EU feketelistájáról

Az Európai Unió illetékes tanácsa felülvizsgálta és frissítette az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek uniós jegyzékét, a Bahama-szigeteket, Belize-t, a Seychelle-szigeteket, valamint a Turks- és Caicos-szigeteket törölte onnan, így a lista 12 szereplősre apadt.
2024. 02. 21. 16:30
Megosztás:

A TLE reménykedik a változásban

A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) álláspontja szerint az év elején életbe lépett átalakított családtámogatási rendszer - csok plusz, megemelt falusi csok és babaváró kölcsön - akkor tudja mérsékelni a lakáspiaci visszaesést, ha kiszámítható módon, hosszú távon fennmarad.
2024. 02. 21. 16:00
Megosztás: