Az internet fűti a jövő lakását: jön az adatközpontok új generációja

Jövő télen már az internettel fűtjük a panellakást? Az új generációs adatközpontokkal ez sem lehetetlen, hiszen a jövő adatközpontját már úgy építik meg, hogy a karbonsemlegesség érdekében sokkal többet vegyen figyelembe, mint pusztán az energiafelhasználást. Így akár egész lakótelepek távfűtését is biztosíthatja egy-egy adatközpont „fölösleges” hőenergiája.

Az internet fűti a jövő lakását: jön az adatközpontok új generációja

Ma, amikor a világ adatforgalma soha nem látott csúcsokat ér el, a globális gazdaságban létfontosságú szerepet játszanak a modern adatközpontok. Az elosztott számítások és a mobil adatfogyasztás iránti igény szüntelen növekedése azt eredményezi, hogy az ezen igényeket kiszolgáló adatközpontok is gyökeresen megújulnak fejti ki az információ- és adattárolási szolgáltatások területén vezető Iron Mountain szakértője.

Az adatközpontok új generációja a klímaváltozás és a digitális infrastruktúra hatásait nem pusztán az elhelyezkedés és a környezeti lábnyom figyelembevételével kezeli, hanem már a beszerzési és tervezési fázisokban, majd a használat során, végül a leállításkor és azt követően is a fenntarthatóságot tartja szem előtt. Az adatközpont-üzemeltetők már a korábbi években is arra törekedtek, hogy javítsák az iparág társadalmi és környezeti hatásait. Energiahatékony hűtési eljárásokat vezettek be, több figyelmet fordítanak a természeti erőforrások megóvására, szorosabb figyelemmel kísérik a kibocsátásokat, és a megújuló energiaforrások felé fordulnak – egyes esetekben már 100%-ban zöld árammal üzemelve.

A kibocsátások további csökkentésére irányuló, egyre erősödő nyomás hatására az adatközpont-üzemeltetőknek a közvetlen energiahatékonyságon túlmutató lépéseket kell tenniük. Folyamatos innovációra van szükség, biztosítva, hogy minden új létesítményt a karbonsemleges, összekapcsolt jövőre tervezzenek, a teljes ellátási láncot figyelembe véve, és a fenntartható gyakorlatokat szó szerint az alapoktól kezdve beépítve. 

A karbonsemleges jövő és az optimális energiahatékonyság érdekében az új létesítmények tervezésekor és építésekor olyan zöld tanúsítási rendszernek kell megfelelni, mint például a BREEAM. A tanúsítás biztosítja a jövőbiztos tervezési szabványokat és azt, hogy további hatékonyságnövelő lehetőségeket is egyszerűen lehessen azonosítani és megvalósítani. Ezek a minősítési rendszerek programok a projekt teljes életciklusát figyelembe veszik, a helyszín kiválasztásától a hosszú távú üzemeltetésig. 

A modern építési technikák lehetővé teszik a meglévő anyagok és újrahasznosítható szerkezeti elemek újrafelhasználását, csökkentve ezzel az építési hulladékot. A fenntartható módon beszerzett anyagok és helyi beszállítók választása minimalizálja a karbonlábnyomot. A fordított logisztika, melynek során az építőanyagokat beszállító járművek el is szállítják a csomagolóanyagokat, segít az újrahasznosításban és csökkenti a járművek kibocsátását. Az energiahatékonyságon túl az építőanyagok minőségére és a felelős erőforrás-gazdálkodásra is hangsúlyt helyezve a létesítmények a környezetvédelmi szempontok maximális figyelembevételével épülhetnek. 

A vízfogyasztás csökkentése létfontosságú az új generációs adatközpontok számára. A zárt körforgású rendszerek a hűtésben hasznosítják újra a vizet, jelentősen csökkentve ezzel az ivóvíz felhasználását. A helyi hőmérsékleti és időjárási adatok alapján működő rendszerek segítenek a párologtató hűtés minimalizálásában. Az adatközpontok nagy területű tetejéről összegyűjtött esővíz szintén felhasználható különböző célokra. A modern adatközpontok már nem igényelnek nagy mennyiségű friss vizet, ami különösen az aszály sújtotta területeken és a globális vízhiány miatt növekvő aggodalmak közepette kiemelkedően fontos. 

A hőmérséklet-szabályozás szintén kulcsfontosságú. A modern adatközpontokat ma már 26 Celsius fok körüli, melegebb hőmérsékleten tartják, szemben a korábbi hűtőszekrényszerű körülményekkel. A csarnokokban elengedhetetlen a hatékony levegőgazdálkodás a kezelhető energiafelhasználási hatékonyság fenntartásához. A meleg és hideg folyosók elszigetelése lehetővé teszi a hő hatékony elvezetését és szabályozását, optimalizálva az adatközpontok hűtését. 

A növekvő digitális igények miatt az adatközpontok helyszűkével küzdenek, különösen a városközpontokban. A helyi közösségekre gyakorolt hatásokkal kapcsolatos aggályok kezelésére több országban, így Írországban, Hollandiában vagy Szingapúrban építési moratóriumot, illetve energiafelhasználási korlátozásokat vezettek be az új adatközpontok esetében.

Ugyanakkor ahogy egyre inkább rászorulunk az azonnal elérhető digitális szolgáltatásokra, amelyek az online vásárlástól és a közösségi médiától kezdve az egészségügyi rendeléseken át a hibrid munkáig mindent megkönnyítenek, úgy növekszik az igény az infrastruktúrára is, amely lehetővé teszi ezt a hatalmas mennyiségű adatátvitelt. Az építési stop és az energiakorlátozások mellett az adatközpont-üzemeltetők felelősségteljesen, az üzemen kívül helyezett eszközök és berendezések megfelelő kezelésével és a környezeti szempontok figyelembevételével újrahasznosíthatnak meglévő barnamezős területeket. Ez a megközelítés lehetővé teszi, hogy az adatközpontok a meglévő problémák orvoslásával és új munkahelyek teremtésével pozitív válaszokkal kezeljék a közösség ellenérzéseit. 

A technológia fejlődésével az adatközpontok egyre fenntarthatóbbá és önellátóbbá válnak. A jövő adatközpontja szén-dioxid-semleges lesz, és dízel helyett kizárólag megújuló energiaforrásokkal, például széllel, napenergiával, vagy árapály energiával működik majd, akkumulátorokkal biztosítva a folyamatos áramellátást. Az öndiagnosztikával ellátott adatcsarnokok előre jelzik majd a karbantartási problémákat és a berendezések lejáratát, csökkentve ezzel a megelőző karbantartási tervezés szükségességét.

Az ügyfelekkel a tényleges felhasználásuk alapján kötnek majd szerződést, és az üzemeltetők képesek lesznek nemcsak pontosan megjósolni, de előre jelezni is az energiaterhelési igényeket, lehetővé téve, hogy az adatcsarnokokat a tényleges igényeknek megfelelően tervezzék meg. A berendezések átlagos életciklusa a tervezési szabványok javulásával a fogyasztói szerződések átlagos hosszához igazodik majd, így az üzleti feltételek is illeszkedhetnek a körforgásos gazdasághoz..

Az adatközpontok közvetlenül is a helyi közösségek javára válhatnak, például a hő visszanyerésével csökkenthetők a közüzemi költségek. A termelt hőt iskolákban, kórházakban, könyvtárakban, szabadidős létesítményekben hasznosítani. Magyarországon kifejezetten jelentős hozadéka lenne a technológiának. Hazánkban jelenleg több mint 650.000 távfűtéses lakás van, és a távhő közel 70%-a földgáz alapú, így a visszanyert úgynevezett „hulladékhő” mintegy 1,5 millió ember fűtését tudná biztosítani. Mielőtt még azt hinnénk, hogy ez a távoli jövő technológiája: Svédország távfűtési hálózatai már most is intenzíven hasznosítják a hulladékhőt, bizonyítva, hogy az új generációs adatközpontok sokkal közelebb vannak, mint gondolnánk.

Közös érdek, hogy a jövő pénzügyi szakemberei a legjobb tudást kapják

Új dizájnt kapott a Budapesti Corvinus Egyetem főépületének legnagyobb előadóterme – az MBH Bank és az egyetem hosszú távú együttműködésének jelképeként. A mostantól az MBH Bank brandjét viselő IV-es auditórium közel 400 fő befogadására alkalmas, a legnagyobb egyetemi előadások mellett protokolláris események és szakmai eseménysorozatok helyszíne is. A két meghatározó intézmény egy éve kötött hosszú távú stratégiai együttműködési megállapodást, melynek első célkitűzései sikeresen megvalósultak.
2024. 05. 26. 13:00
Megosztás:

A Roszatom vállalata speciális titáncsöveket gyárt a világ legnagyobb jégtörője számára

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024. 05. 26. 12:00
Megosztás:

Növekvő forgalom mellett emelkedett a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt péntekihez képest 757,89 pontos, vagyis 1,11 százalékos emelkedéssel 68 846,13 ponton zárta a hetet.
2024. 05. 26. 10:30
Megosztás:

A BKIK a vállalkozásindításban is segíti a tehetséges fiatal szakembereket

Kiemelkedően szerepeltek a budapesti szakmát tanuló fiatalok az országos szakmai versenyek döntőjén, a Szakma Sztár Fesztiválon. A budapesti szakképző iskolák végzősei 35 érmet szereztek 27 szakmában. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) tegnap nagyszabású ünnepségen vállalkozásindítási inkubációs támogatással és nagyértékű vásárlási utalvánnyal jutalmazta a budapesti dobogósokat, illetve felkészítő tanáraikat.
2024. 05. 26. 09:00
Megosztás:

Többszörösére nőhet a daganatok kockázata a cukorbeteg és túlsúlyos emberek körében

Szív-érrendszeri- és vesebetegségeket, de akár daganatos betegségeket is okozhat a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás. Elengedhetetlen az életmódváltás és a szűrővizsgálatok elvégzése, ugyanis a cukorbetegek körében több mint négyszer, a túlsúlyosoknál pedig mintegy 30 százalékkal gyakoribb az onkológiai betegségek kialakulásának kockázata – hangzott el a Magyar Diabetes Társaság XXXII. Kongresszusán, ahol többek között az elhízás témakörét és a megelőzési lehetőségeket járták körül a szakemberek.
2024. 05. 26. 08:00
Megosztás:

Megakad a Bitcoin a 70 000 dolláros szinten? Az Ethereum ETF jóváhagyása küszöbön áll, és a KangaMoon bejelenti a CMC listázását

Miután a legutóbbi ATH alatt tartós konszolidációt mutatott, a Bitcoin árfolyama újabb emelkedési hullámba kezdett. Az elmúlt héten a Bitcoin több mint 5%-ot emelkedett, elérve a kritikus 70 000 dolláros árfolyamot.
2024. 05. 26. 07:00
Megosztás:

Átment a vizsgán” az új érettségi rendszer

A napokban befejeződnek az írásbeli érettségi vizsgák, amelyek most először kizárólag a 2020-ban bevezetett, új Nemzeti alaptantervre (NAT) épülő feladatokból álltak. Bár a dolgozatok javítása még folyamatban van, a reakciók és a részeredmények alapján már le lehet vonni az első tanulságokat az új korszakról. A Heves Vármegyei Szakképzési Centrumnál úgy látják, az előzetes aggályokkal szemben a most életbe lépett követelményrendszer az eddiginél nagyobb teret enged a diákok logikus gondolkodásának, kreativitásának és problémamegoldó képességének, miközben a sokak által bírált, lexikális tudást igénylő részeknek is megvan a maguk szerepe.
2024. 05. 26. 06:00
Megosztás:

Új EU-s szabályozás mutatja, mi a minimum, amit a hazai pénzügyi cégeknek teljesíteniük kell a kibervédelmük érdekében

Hatalmas károkat okoz a kiberbűnözés a pénzügyi szektorban, amire az Európai Unió választ kíván adnia az úgynevezett DORA rendelettel. A már jövőre élesben működő kiberszabályozás segít felkészíteni az európai, köztük a hazai pénzügyi szervezeteket az online támadások kivédésére – hívja fel a figyelmet az EY. A vállalatoknak jól felfogott érdeke, hogy megfeleljenek a DORA által nyújtott minimális elvárásoknak, de érdemes egy jóval komplexebb, személyre szabott megközelítés alkalmazni, hogy mindenképp elkerüljék a komoly anyagi és reputációs kárral járó biztonsági incidenseket.
2024. 05. 26. 05:00
Megosztás:

Energiaszektor az átalakulás útján: hol tart most a hazai piac?

Magyarország energiaimport-kitettsége 85 százalék feletti, de ez az arány a klímasemlegesség felé tett lépésekkel csökkenthető. A kilátások pozitívak: gáztárolóink jelenlegi töltöttségi szintje a régióban az egyik legmagasabb, naperőművi kapacitásunk mintegy 6 ezer MW, illetve a lakossági villamosenergia-fogyasztás is csökkenő tendenciát mutat. A DLA Piper Hungary szakértői sorra vették azokat a tényezőket, melyek az energiaszektor átalakulására a legnagyobb hatással bírnak.
2024. 05. 26. 04:00
Megosztás:

Miért ragyoghatja túl ez a kriptopénz előértékesítés a Binance Coin-t (BNB) és a Pepe-t (PEPE) 2024-ben?

Előrejelzések szerint 2024 robbanásszerű év lesz a kriptovaluták számára, és a befektetők jelenleg a legjobb kriptovalutákat keresik befektetés céljából. Bár a Binance Coin és a Pepe az egyik legjobb választás, egy új kriptoprémiummal jelentkezett előadás, amely mindkettőt felülmúlhatja.
2024. 05. 26. 03:00
Megosztás:

Itt a jövő heti pénzügyi Horoszkópod! Kinek csillog a szerencséje?

Amikor a csillagok a pénzügyi szerencse jeleit mutatják, érdemes odafigyelni! A következő hét minden csillagjegy számára izgalmakat ígér, legyen szó váratlan üzleti lehetőségekről, szerencsés találkozásokról vagy pénzügyi fordulatokról. Fedezd fel, hogyan mozdíthatják elő a csillagok a gazdagságodat, mely napokon érdemes lottóznod, és mely szerencsés állatok hozhatnak neked szerencsét. Készülj fel a pénzügyi csillagzatod felfedezésére, és talán te leszel a következő szerencsés nyertes! Horoszkóp 2024. május 27. - június 2.
2024. 05. 26. 02:00
Megosztás:

Bővült a budapesti közművek elektromos járműflottája

Nyolc új, elektromos meghajtású, járművel bővült a Budapesti Közművek FKF köztisztasági divíziójának környezetbarát flottája - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 26. 01:00
Megosztás:

2,5 millió dollárt gyűjtött a fókás mém érme - a kriptósok megőrültek?

Lépjünk túl a Book of Meme kriptón, egy új Solana-láncú mém érme csavarja el most a kriptós fejeket.
2024. 05. 26. 00:01
Megosztás:

Két magyar Trófea-díj a világ egyik legnagyobb borversenyén

Két magyar bor, a somlói Tornai Pincészet 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelűje és a Royal Tokaji 2018-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja is elnyerte idén a legmagasabb elismerést, a Trófea-díjat a londoni International Wine Challenge-en (IWC).
2024. 05. 25. 23:00
Megosztás:

A magyar mezőgazdaság 2010 óta látványos fejlődésen ment keresztül

A magyar mezőgazdaság 2010 óta látványos fejlődésen ment keresztül, ennek ékes bizonyítékai a Kiskun Expón kiállító vállalkozások, amelyek megmutatják a magyar vidék erejét és versenyképességét - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) államtitkára pénteken Kiskunfélegyházán, a rendezvény megnyitóján a szaktárca közleménye szerint.
2024. 05. 25. 22:00
Megosztás:

Racionalitás vagy emóciók? Egy jó példa a családi vállalkozáson belüli generációváltásra

Az OTP Business Café sorozat célja gondolatébresztő videókon keresztül inspirálni és segíteni azon kis-és középvállalatok vezetőit, akik szeretnének ebben a gyorsan és kiszámíthatatlanul változó gazdasági időszakban is sikeresen működni. A legutóbbi adásban a családi vállalkozások témáját járták körül érintett és a témát kutató vendégek elméleti és gyakorlati oldalról.
2024. 05. 25. 21:00
Megosztás:

Ez lett az év fagylaltja

Idén a balatonfüredi Kis Bergmann Cukrászda Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel elnevezésű alkotása lett az év fagylaltja - közölte a Magyar Cukrász Ipartestület pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 25. 20:00
Megosztás:

70 milliós lakáshitelre is elég egy kétkeresős magyar család átlagfizetése

Egy átlagosan kereső magyar házaspár elméletben akár a 70 millió forintot meghaladó összegű piaci lakáshitelt is felvehet, derül ki a money.hu friss kalkulációjából, amely a KSH által ma közzétett átlagkereseti adatok alapján készült. A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) szabályai szerint 600 ezer forintos nettó családi jövedelem felett, annak 60%-a fordítható hiteltörlesztésre, ami akár egy 90 milliós ingatlan megvásárlását is lehetővé teszi, ha megvan a vételhez szükséges 20% önerő. A money.hu szakértője ugyanakkor óvatosságra int, és hangsúlyozza a hitelfedezeti biztosítás fontosságát is.
2024. 05. 25. 19:00
Megosztás:

30 milliárd eurót veszítettek magánszemélyek és kkv-k nemzetközi fizetések rejtett díjai miatt az EU-ban 2023-ban

Az európai fogyasztók és a kis- és középvállalkozások 2023-ban 30 milliárd eurót veszítettek nemzetközi pénzküldések és pénzköltések során a rejtett díjak miatt a Capital Economics független kutatása szerint, amely a Wise, a világ pénzforgalmának és pénzkezelésének legjobb módjára törekvő globális technológiai vállalat megbízásából készült. A probléma különösen az eurózónán kívül jelentkezik, amely az inflált árfolyamok miatt elvesztett 21 milliárd euróval az összes veszteség több mint kétharmadához járul hozzá.
2024. 05. 25. 18:00
Megosztás:

Együttműködési megállapodást írt alá az EXIM Magyarország a görög exporthitel-ügynökséggel

Idén tartotta kétévente megrendezésre kerülő ülését a Berni Unió Prágai Klub bizottsága, amelyet ezúttal a görög exporthitel-ügynökség, az Export Credit Greece (ECG) szervezett. A szakmai fórum apropójából a két ország közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztése érdekében az EXIM Magyarország együttműködési megállapodást írt alá a görög partnerszervezettel.
2024. 05. 25. 17:00
Megosztás: