Az MNB szerint a bankrendszer stabil lábakon áll

A bankrendszer a jelenlegi összetett és kihívásokkal teli időszakban is stabil alapokon áll, mind a likvid eszközök, mind a tőketartalékok szintje megfelelő, ezt a stressztesztek eredményei is megerősítik - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője a jegybank legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentését ismertetve csütörtökön online sajtótájékoztatón.

Az MNB szerint a bankrendszer stabil lábakon áll

Kiemelte: a bankrendszer stabilitása különösen a 2008-as helyzethez képest szembetűnő, akkor kifeszített mérleg és alacsony tartalékok jellemezték a szektort.

Jelenleg a szabályozó által elvárt 100 százalékhoz képest a likviditás fedezeti mutató (LCR) 164 százalékon áll, míg a hosszabb távú forrásellátottságot jelző mutató (NSFR) 128 százalék - mondta.

A főosztályvezető megjegyezte, hogy a hitelintézeti szektor jövedelmezősége markánsan csökkent az első félévben a múlt év azonos időszakához képest, az adózott eredmény 200 milliárd forint lett a korábbi 342 milliárdhoz képest.

Kifejtette: a kamatjövedelem emelkedése pozitívan hatott a bankok mérlegére, a kormányzati intézkedések és az orosz-ukrán háború miatti értékvesztések azonban épp ellenkezőleg. A jegybank becslése szerint a különféle állami intézkedések negatív hatása az eredményre összesen 500 milliárd forintra tehető, azon belül az extraprofitadó 226 milliárdos, a kamatstop 195 milliárdos, a tranzakciós illeték növelése 40 milliárdos, a bankadó többlet 20 milliárdos, a moratóriumok pedig kisebb tételt jelentenek.

A kamatstopról beszélve úgy fogalmazott, hogy hosszú távon a program hátrányai meghaladják annak előnyeit, az intézkedés amellett, hogy gyengíti a monetáris transzmissziót, a pénzügyi tudatosságot is kedvezőtlenül befolyásolja, hiszen "indokolatlanul sok előnyt biztosít a magasabb kockázatot vállalóknak".

A változó kamatozású hitelek aránya a jegybank tudatos lépéseinek is köszönhetően 70 százalékról 20 százalék közelébe csökkent, amennyiben ez nem történt volna meg, 2023 végéig 600 milliárd forinttal nagyobb adóssággal kellene szembenéznie az ügyfeleknek - ecsetelte utalva arra, hogy a fix kamatozású hitelezés elterjedése nagy stabilitást biztosít a gazdaság számára is.

Figyelmeztetett arra, hogy az emelkedő inflációs környezetben, az energiaválság és a mélyülő geopolitikai feszültségek közepette a bankszektor kockázatai nőnek, főként az energiaárakra érzékeny területeken, de a lakáspiaci túlértékeltséget is a veszélyforrások közé sorolta.

A vállalatokat érő költségsokkok miatt a hitelek késedelembe esésének valószínűsége 4,7 százalékra nőhet a jelenleg mért 2,9 százalékról 2023 végére, ugyanakkor amennyiben az energiafogyasztásban alkalmazkodás következik be, kisebb is lehet a növekedés mértéke.

A rezsiköltségek emelkedése a hitellel rendelkező háztartások szűkebb körét, a hitelállomány 5-10 százalékát érintheti jelentősebb mértékben - húzta alá.

Előrevetítette, hogy a hitelbővülés dinamikájának visszaesése várható a lakossági és a vállalati szegmensben is. A lakosság körében a harmadik negyedévben az új hitelek kibocsátása már 25 százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakához képest; a vállalatoknál ugyanakkor még 15 százalékos volt a bővülés - idézte fel.

Arra is kitért: a vállalati hitelpiacon változás, hogy a korábbi évekhez képest újra megnőtt a devizahitelek jelentősége, az új hiteleknél növekszik a piaci konstrukciók aránya az államilag támogatott termékekkel szemben.

Dancsik Bálint ismertette: a jegybank stessztesztje alapján amennyiben 5-6 százalékkal, illetve 8-9 százalékkal kisebb lenne az őszi előrejelzéshez képest a tényleges gazdasági növekedés, jelentős veszteség érné a magyarországi bankszektort. Mindez - folytatta - a tőkemegfelelési mutató mérséklődésével járna együtt, tőkehiány azonban csak az intézmények szűkebb körénél lépne fel. A bankrendszer ellenálló képessége megfelelő lenne tehát a jelenleginél turbulensebb piaci körülmények közepette is - erősítette meg a főosztályvezető a sajtótájékoztatón.

Vegyesen zártak az európai tőzsdék

A vezető nyugat-európai tőzsdék a londoni index kivételével veszteséggel zártak hétfőn.
2022. 12. 05. 18:40
Megosztás:

A negatív nemzetközi befektetői hangulat hatott a magyar tőzsdére is

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1138,28 pontos, 2,49 százalékos csökkenéssel, 44 666,01 ponton zárt hétfőn.
2022. 12. 05. 18:00
Megosztás:

Fenntarthatósági inkubátor programot szerveztek fiataloknak

Középiskolások és egyetemisták számára a fenntarthatóság témájában szerveztek inkubátor programot az Európai Unió támogatásával, az ERASMUS+ program keretében - közölte Civil Impact Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.
2022. 12. 05. 17:30
Megosztás:

A karácsonyi időszakban is törekednek a tudatosságra a hitelkártya tulajdonosok

Az év vége hagyományosan a legerősebb időszak a kereskedelemben, a vásárlási kedvet ilyenkor az ünnepek, valamint a kedvezményes Black Friday akciók pörgetik fel. Az OTP Bank áruhitel partnere, a Euronics tapasztalatai szerint ezekben a hetekben főleg a számítástechnikai eszközökre, a mobiletelefonokra, valamint a nagyképernyős TV készülékekre ugrik meg a kereslet. A forgalmi adatok és a felmérések egyértelműen azt mutatják, hogy a hitelkártyatulajdonosok egyre tudatosabban használják ki az év végi akciókat és kedvezményeket, valamint az is jól látható, hogy ilyenkor többen keresik a drágább, minőségi termékeket, különösen az energiatakarékos berendezéseket, amelyekért hajlandóak felárat is fizetni.
2022. 12. 05. 16:30
Megosztás:

Átlagosan 13 éves import autók érkeznek hazánkba

A Használtautó.hu elemzése rámutat arra, hogy nemcsak az új autók piaca csökken, hanem használtból is egyre kevesebb és egyre idősebb érkezik az országba. Ennek következtében pedig a teljes hazai autópark drasztikusan öregszik: mára átlagosan több mint 15 éves autók futnak a magyar közutakon.
2022. 12. 05. 16:05
Megosztás:

Az Erste Csoport tőzsdei bevezetésének 25. évfordulóját ünnepli

Az Erste részvényeit 25 évvel ezelőtt, 1997. december 4-én vezették be a Bécsi Értéktőzsdére. Az 1997-es tőzsdei bevezetés, és az azt követő újabb kibocsátások hozzájárultak az Erste Csoport kelet-közép-európai terjeszkedéséhez, ahogyan alapot teremtettek a beruházásokhoz a piacvezető technológiákba és digitális innovációkba.
2022. 12. 05. 15:30
Megosztás:

Módosul a versenytörvény– az infláció a GVH eljárásaiba is begyűrűzött

2022. december 1-jén került kihirdetésre egy terjedelmes salátatörvény, mely többek között a magyar versenytörvényt (Tpvt.) is számos helyen módosítja. Nem csak a díjak és bizonyos bírságösszegek emelkedtek az infláció miatt, de egy új eszköz is bevezetésre került, mellyel élhet a GVH. Kovács Márk, a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda szakértője foglalja össze a legújabb változásokat.
2022. 12. 05. 15:00
Megosztás:

A részvénypiac megijedt

Pénteken volt egy kisebb riadalom a relatíve erős amerikai munkaerőpiac kapcsán, de a valóságban hamar megnyugodtak a kedélyek. 
2022. 12. 05. 14:30
Megosztás:

Kevesebb Covid-tesztre lesz szükség Kínában

Kína enyhít a Covid-szabályokon.
2022. 12. 05. 14:00
Megosztás:

Hollandia lehet az USA aduásza a Kínával folytatott tech harcban

Hollandia kulcsszerepet játszhat az Egyesült Államok és Kína között zajló kiélezett technológiai versenyben, miután az USA limitálta a Kínába szállítható mikrochipek fejlettségét. 
2022. 12. 05. 13:30
Megosztás:

Emelkedett októberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma

Októberben 0,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az egy évvel korábbihoz képest - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2022. 12. 05. 13:00
Megosztás:

Állásbörzét tart a rendőrség Szegeden

Állásbörzét tart a rendőrség csütörtökön Szegeden - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata a police.hu oldalon.
2022. 12. 05. 12:30
Megosztás:

Az MNB ötmillió forintos bírságot szabott ki a Molra

A jegybank ötmillió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Mol Nyrt.-re, mert a cég a vecsési kőolajmező feltárásával kapcsolatos hírt nem a tőkepiaci működés szempontjából irányadó jogszabálynak megfelelően és felületeken tette közzé - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel hétfőn.
2022. 12. 05. 12:00
Megosztás:

Törökországban másfél év után először lassult az infláció

Törökországban másfél év után először lassult az infláció novemberben.
2022. 12. 05. 11:30
Megosztás:

Csökkent az orosz szolgáltatóipar teljesítménye

Második hónapja csökkent az orosz szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) novemberben.
2022. 12. 05. 11:00
Megosztás:

Mínuszban nyitottak az európai tőzsdék

Mínuszban indítottak hétfőn a főbb európai tőzsdemutatók a pénteki záróértékükhöz képest.
2022. 12. 05. 10:30
Megosztás:

Ezek a legkeresettebb szakmák 2022-ben

A TanfolyamOKJ.hu 2022 szeptemberében felmérést készített az oldalán érdeklődők körében, amelyben arra volt kíváncsi, ki, miért szeretne felnőttképzésben részt venni. A beérkezett 4200 válasz alapján kiderült, hogy a szakmatanulás legfőbb motivációja a munkahelyváltás, de magas azok száma is, akik a papír miatt vagy éppen egy régi álom beteljesítése érdekében ülnek újra iskolapadba.
2022. 12. 05. 10:00
Megosztás:

Nem kell a használt autó! Miért esett így vissza a behozatal?

Négy hónapja 9 700 körüli minimumszinten áll a behozott használt személyautók havi eladási darabszáma. Novemberben sem mozdult felfelé az itthon forgalomba helyezett külföldi használt személyautók száma: a Datahouse friss adatai szerint a használtimport volumene 9 663 volt, ami 19 százalékkal marad el a tavalyi hasonló időszakban regisztrált 11 963 darabtól.
2022. 12. 05. 09:30
Megosztás:

Nőttek a személyes kiadások és jövedelmek az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban havi összevetésben nőttek a személyes kiadások és jövedelmek októberben.
2022. 12. 05. 09:00
Megosztás:

Új pályázatot írnak ki az Operaház főigazgatói tisztségére

Új pályázatot írnak ki a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére, miután az előző pályázat eredménytelenül zárult - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.
2022. 12. 05. 08:00
Megosztás: