Az Nvidia babérjaira tör az AMD - érdemes figyelni a részvényt!

A pár éve még a befektetők fókuszában álló cég jelenleg szenved, de már látszik a fény az alagút végén. Az AMD újrapozícionálná magát, a megoldást a mesterséges intelligencia fejlesztéséhez szükséges chipek jelenthetik.

Az Nvidia babérjaira tör az AMD - érdemes figyelni a részvényt!

A második negyedéves gyorsjelentésében az AMD 18%-os bevételcsökkenésről számolt be az előző évhez képest. A vállalat különösen érzékenynek bizonyult a PC-piac visszaesésére. A kliens-szegmensben, amely a fogyasztóknak történő számítógép-alkatrész értékesítést foglalja magában, 54%-ot zuhant a bevétel.

A PC-piac kihívásai mellett az AMD adatközpont-üzletága is gyenge eredményt tudott felmutatni. A vállalat évekig vezető szerepet töltött be a központi feldolgozóegységek (CPU-k) piacán, és kapóra jött a felhőszolgáltatók megugró kereslete. Az AI fejlődése azonban a GPU-kat sokkal fontosabbá tette a felhőszolgáltatók számára, így az AMD adatközponti bevétele 11%-ot esett a második negyedévben.

Az Nvidia sikerén felbuzdulva az AMD vezetése elhatározta, hogy csatlakozik a nagy rivális chipgyártóhoz, és elkezdi a mesterséges intelligencia alkalmazások fejlesztéséhez használt grafikus feldolgozóegységek (GPU-k) gyártását.

Az AMD júniusban mutatta be az MI300X névre hallgató GPU-t, melyet várhatóan 2024-ben dobnak piacra. Augusztusban felvásárolták a Mipsology nevű AI-szoftvercéget. A startup technológiája segíthet az AMD-nek egy olyan platform kifejlesztésében, amely a GPU-ival együtt futva AI-modelleket hoz létre, hasonlóan az Nvidia CUDA Toolkitjéhez, hogy még szélesebb körű szolgáltatást tudjanak nyújtani az ügyfeleiknek.

Az AI-piac 2022-ben elérte a 137 milliárd dollárt, és a Grand View Research előrejelzése szerint 2030-ig 37%-os éves növekedés várható, így, ha az AMD belépése sikeres lesz a mesterséges intelligencia alkalmazásokhoz szükséges GPU-k piacára, akkor a vállalat jelentős profitra tehet szert.

A vállaltot követő elemzők optimisták, 39-en vételre ajánlják, 12-en tartásra, és csak egy elemző javasolja az eladását. Az átlagos célár 140,5 dollár, ami 37 százalékkal magasabb az aktuális árfolyamnál.

Nem olcsó, de ez változhat

Az idei 39-es P/E arány nagyjából a szektortársak átlagával egyezik meg, annál kicsivel magasabb, ahogy a jövő évre várt 26-os érték is. Ha a két nagy vetélytárssal vetjük össze, akkor azt látjuk, hogy az Nvidiánál alacsonyabb, az Intelnél viszont magasabb az AMD következő évekre várt értékeltsége. Az EV/EBITDA mutató alapján a szektor átlagánál nagyjából 10 százalékkal drágábbak az AMD részvényei, és ez a különbség érdemben nem változik a következő években sem.

A nyereség várt növekedési üteme mindenesetre biztató, de ehhez az kell, hogy a mesterséges intelligencia chipek terén sikeresen debütáljon a cég jövőre. A P/E arányt a várt jövőbeli eredménynövekedéssel összevető PEG ráta az AMD esetén 0,81. Ez azt jelenti, hogy a viszonylag magas P/E ráta ellenére kedvezően értékelt a vállalat, ugyanis a PEG ráta esetén az 1 alatti érték számít jónak.

Forrás: Erste, Bloomberg

Technikai kép

A technikai kép rövid távon pozitív, az árfolyam szeptember végén a 200 napos mozgóátlagról pattant fel, az MACD indikátor szeptember 29-én vételi jelzést adott. A múlt héten a 20 és a 30 napos mozgóátlag fölé emelkedett a papír, és kitört a csökkenő trendcsatornából, ami lendületet adhat a további emelkedésnek. A következő ellenállást a 111,6 dolláros szint jelentheti.

Forrás: Erste, Bloomberg

Varga Mihály a lengyel pénzügyminiszterrel tárgyalt

A magyar EU-elnökség célja, hogy az Európát érintő legfontosabb kérdésekben előrelépést érjen el - jelentette ki Varga Mihály, miután Andrzej Domanski lengyel pénzügyminiszterrel tárgyalt Luxemburgban a Pénzügyminisztérium (PM) pénteki közleménye szerint.
2024. 06. 24. 11:00
Megosztás:

Vegyesen nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
2024. 06. 24. 10:30
Megosztás:

Gyengülés az ázsiai tőzsdék többségén

Jórészt gyengültek a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn. A tajvani tőzsde 1,77 százalék, az ausztrál börze pedig 0,78 százalék mínuszban fejezte be a napot.
2024. 06. 24. 10:00
Megosztás:

Nem várhatók nagy elmozdulások nyitáskor

Nem várhatók nagy elmozdulások a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) hétfői nyitásakor, ám hosszabb távon az OTP és a Mol árfolyama is jelentős mértékben változhat - írta az MTI-nek küldött hétfői előrejelzésében az Equilor Befektetési Zrt. elemzője.
2024. 06. 24. 09:30
Megosztás:

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 06. 24. 09:00
Megosztás:

Elemzők értékelik a mém-coinokat: PEPE, Raboo és BOME

PEPE, Raboo és BOME pozitív fejleményeket tapasztalnak, amelyek nem maradtak észrevétlenek. E fejleményekre reagálva, néhány vezető kriptoelemző úgy döntött, hogy áttekintést készít annak érdekében, hogy meghatározzák a meme érmék jövőbeli kilátásait a jelenlegi fejlemények tükrében.
2024. 06. 24. 07:45
Megosztás:

Csökkent a Conference Board amerikai gazdasági teljesítményindexe májusban

Májusban már a harmadik egymást követő hónapban csökkent az amerikai Conference Board gazdaságkutató intézet összetett teljesítményindexe, miután februárban két éve először emelkedett.
2024. 06. 24. 07:00
Megosztás:

Csökkentek az amerikai használtlakás-eladások májusban

Csökkent az Egyesült Államokban az eladott használt lakások száma májusban.
2024. 06. 24. 06:00
Megosztás:

Az uniós versenyképesség javítása lesz a legfőbb célunk

Mivel az elmúlt években Európa lemaradt a globális versenyben az Egyesült Államokhoz és Kínához képest, az Európai Unió Tanácsának féléves, július elsején kezdődő magyar elnöksége egyik legfontosabb prioritása az uniós versenyképesség javítása lesz - jelentette ki a magyar pénzügyminiszter pénteken Luxembourgban.
2024. 06. 24. 05:00
Megosztás:

Ez a 3 altcoin megváltoztathatja a kriptoipart – a DTX Exchange vezet SHIB, LINK és WLD előtt

A piaci korrekció közepette a legtöbb altcoin veszteségeket szenved el, köztük a Shiba Inu (SHIB), a Chainlink (LINK) és a Worldcoin (WLD) is. Ezen a héten a Shiba Inu (SHIB) 15%-ot esett, a Chainlink (LINK) 6,54%-ot, és a Worldcoin (WLD) 12,54%-ot. Mindhárom érme erős medvepiaci nyomás alatt áll.
2024. 06. 24. 04:00
Megosztás:

Dogecoin árfolyam előrejelzés: Elérheti Elon Musk kedvenc érméje az 1 dollárt? A szakértők inkább az Algotechre fogadnak

A Dogecoin (DOGE), az a népszerű kriptovaluta, amelyet gyakran emleget a technológiai mogul, Elon Musk, ezzel megragadva a befektetők és rajongók képzeletét is. Az útja a mém érmétől a kriptopiacon komoly versenyzővé válásig felveti az izgalmas kérdést: elérheti-e a Dogecoin (DOGE) ára az áhított 1 dolláros szintet?
2024. 06. 24. 03:00
Megosztás:

Durva adósságot cipel Nagy-Britannia - mi lesz a vége?!

A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
2024. 06. 24. 02:30
Megosztás:

Gyógyszerek, amit tilos bevenni reggel, mert nagy bajt okozhat!

A gyógyszerek szedésekor nemcsak az adagolásra, hanem az időzítésre is különösen oda kell figyelni. Bizonyos gyógyszerek bevétele reggel, éhgyomorra kifejezetten káros hatásokkal járhat, súlyosbíthatja a mellékhatásokat vagy ronthatja a gyógyszer hatékonyságát. Íme, néhány gyógyszer, amit jobb, ha nem reggel veszel be.
2024. 06. 24. 02:00
Megosztás:

Válaszd ki a születésnapodat és megtudod, mikor leszel gazdag! Pénzhoroszkóp

Kíváncsi vagy, hogy milyen anyagi lehetőségek és szerencsés fordulatok várnak rád ezen a héten? Fedezd fel részletes horoszkópunkat, amely izgalmas és váratlan eseményeket ígér minden csillagjegy számára! Legyen szó váratlan pénzügyi nyereségről, szerencsés találkozásokról vagy épp kreatív befektetési ötletekről, itt mindent megtalálsz, amit tudnod kell. Tudd meg, melyik nap érdemes lottót játszanod, és melyik állattal való találkozás hozhat különleges szerencsét! Olvasd el a heti horoszkópodat, és készülj fel a szerencse rád váró csodáira!
2024. 06. 24. 01:00
Megosztás:

Három népszerű kriptojáték, amivel még pénzt is kereshetsz

Játszani mindenki szeret, főleg akkor, ha még fizetnek is érte. A kriptojátékok piacán rendkívül széles a kínálat, de a paly-to-earn (játssz és keress pénzt) modell szinte az első perctől népszerű a blokklánc játékok között.
2024. 06. 24. 00:01
Megosztás:

Még egy hétig lehet pályázni családbarát munkahelyek kialakítására

Július 1-jéig lehet jelentkezni a családbarát munkahelyek kialakítására kiírt pályázatra - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.
2024. 06. 23. 23:00
Megosztás:

Államháztartási, idegenforgalmi, ipari és foglalkoztatási adatok jelennek meg jövő héten

Jövő hétfőn a Pénzügyminisztérium (PM) részletes tájékoztatót tesz közzé az államháztartás központi alrendszerének május végi helyzetéről, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken a foglalkoztatás és munkanélküliség, az ipari termelői árak, valamint a turisztikai szálláshelyek fogalmának májusi adatait közli.
2024. 06. 23. 22:00
Megosztás:

Meghatározó szerepünk lesz a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulásában

Magyarország meghatározó szerepet kap a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulásában, mivel most Sanghaj mellett Budapest rendezi az új, modern, úgynevezett városi sportágak kvalifikációs versenyeit az idei párizsi ötkarikás játékokra - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.
2024. 06. 23. 21:00
Megosztás:

A hatos lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 23. 20:00
Megosztás: