Az öregedés biztos jelei - ha ezeket érzed, akkor baj van!

"Öreg ember nem vén ember" - állítja a népi bölcselet. Mik az öregedés tünetei? Hogyan tudod saját magadon "diagnosztizálni" az öregedés jelenségét? Attól, ha nyugdíjas korú valaki, attól még simán lehetséges, hogy semmilyen szinten nem érzi magát öregnek. De olyan ellenpéldát is láthatunk gyakran, mikor valaki "koravén", azaz az életkora még nem indokolná, mégis egy öreg embernek tűnik. És Ön, kedves olvasó? Mennyire érzi magát öregnek? Máris kimutatjuk!

Az öregedés biztos jelei - ha ezeket érzed, akkor baj van!

Az öregedésnek számos jele van, melyek közül most összegyűjtöttünk 25-öt. Olvasd végig a tüneteket és "strigulázd" magadnak, hogy 

- IGEN, ez jellemző rám nézve 

vagy

- NEM, ez nem jellemző rám nézve.

A strigulát akkor húzd be, ha "IGEN" választ adtál, azaz az öregedés tünet jellemző Rád nézve.

Számold össze a strigulák számát és a cikk végén máris kiértékeljük, hogy mennyire vagy öreges, vagy sem. 

Lássuk tehát az öregedés tüneteit

1. Elmész nyaralni és hamarabb fáradsz el, mint, ahogy a pénzed elfogy

IGAZ - HAMIS

2. Fiatal korodban alig értél el a pályaudvarig máris az összes pénzed elverted az odavezető büfékben. Ma már a büfékig sincs kedved elgyalogolni, jobb egy ital a kanapén.

IGAZ - HAMIS

3. Amikor felébredsz reggel, pont úgy nézel ki mint az igazolványképeden

IGAZ - HAMIS

4. Térdfájdalmadra alapozott időjárás előrejelzésed pontosabb, mint a meteorológiai intézeté

IGAZ - HAMIS

5. Hamarabb átadják a helyet a buszon, mint a kismamának

IGAZ - HAMIS

6. Amikor panaszkodsz az egészségedre nem mondják már, hogy hipohonder vagy

IGAZ - HAMIS

7. Titkaid biztonságban vannak, ha elmondod őket általános iskolai osztálytársaidnak, mert holnapra már elfelejtik

IGAZ - HAMIS

8. A sportról való elképzelésed kimerül a sportcsatorna bekapcsolásával

IGAZ - HAMIS

9. Telefonkönyvedben a legtöbb ismerős neve dr.-rel kezdődik

IGAZ - HAMIS

10. Egyre többen kérdezik, hogy milyen is volt az eredeti hajszíned.

IGAZ - HAMIS

11. A leggyakrabban használt applikációd az időjárás jelentés. Ha hideg van azért, ha meleg, akkor azért mondod le a programokat.

IGAZ - HAMIS

12. Több órán keresztül keresed a szemüveged, ami a fejeden van.

IGAZ - HAMIS

13. Kutyasétáltatás után csak a lakásban veszed észre, hogy egyedül jöttél haza.

IGAZ - HAMIS

14. Te az ágyban, fogad a pohárban pihen

IGAZ - HAMIS

15. Szex nélkül meg tudsz lenni, de szemüveg nélkül 1 percig sem

IGAZ - HAMIS

16. Buszra várva a körülötted álló fiatalok beszélgetéséből szinte semmit nem értesz

IGAZ - HAMIS

17. Ebéd után már nem gyomorkeserűt, hanem emésztést elősegítő gyógyszert veszel be

IGAZ - HAMIS

18. Délutánonkénti kedvenc időtöltésed a szunyókálás

IGAZ - HAMIS

19. Régen, amikor buliba mentél a haverok szolgáltak alibivel. Most a feleséged/férjed, hogy kimentsen.

IGAZ - HAMIS

20. Együtt énekeled a gyerekekkel a gyerekdalokat és senki nem néz rád furcsán

IGAZ - HAMIS

21. Van egy kis dobozkád, melynek 7 fiókja van, rajtuk sorban: Hétfő, Kedd, Szerda, Csütörtök, Péntek, Szombat, Vasárnap

IGAZ - HAMIS

22. "A mi időnkben"… a kedvenc mondatkezdésed

IGAZ - HAMIS

23. A volt osztálytársaidat már akkor sem ismered meg, ha a nevüket mondják.

IGAZ - HAMIS

24. A mobiltelefont gyűlölöd, mert mindig mást csinál, mint amire utasítod

IGAZ - HAMIS

25. A strandon korábban fejeseket ugrottál, most a meleg vízben ülve, mozdulatlanul érzed jól magad.

IGAZ - HAMIS

Most számold összeg az "IGEN" válaszokat és máris mutatjuk a diagnózist:

0-5 IGEN válasz között: Te olyan fiatal(os) vagy, mint valaha tinédzser korodban voltál. Hagyd a nyugdíjasokat és keress magadnak bátran fiatalosabb társaságot. Élvezd a mozgásd, élvezd a frissességedet és azt, hogy teljes szellemi képességei 100-át uralod! Boldog ifjúkort!

6-10 IGEN válasz között: Szuper fiatalos vagy, és ha néha mégis gondolsz az öregedésre, akkor sem kell tartanod tőle, mert minden esélyed megvan arra, hogy hosszú és egészséges életet élj! Legyenek céljaid, légy motivált és ne hagyd, hogy magukkal rántsanak a körületted lévő pesszimista emberek a letargiájukkal. Mozogj, táplálkozz egéászségesen és művelődj, olvass, hogy szellemileg is frissen tartsd magad.

11-15 IGEN válasz között: Korodhoz képest fiatalos vagy, mégha időnként vannak olyan jelek, amik azt mutatják: a tinédzser korod már véget ért. A lényeg, hogy pozitív legyél, ne hagyd, hogy magaddal ragadjanak azok a személyek, akik képesek mindenkit a mélybe rántani azért, mert ők nem érzik jól magukat a bőrükben. Kirándulj, mozogj, művelődj. Töltsd ki a mindennapjaidat értékes emberekkel és izgalmas kihívásokkal.

16-20 IGEN válasz között: Te aztán jól megöregedtél. És azon túl, hogy a korod ezt mutatja, a lelked is jócskán benne van a nyugdíjaskorban. Még nem késő, hogy kikecmeregj ebből, mert tudd jól: az az öreg, aki önmagát annak érzi! Tegyél meg mindent az egészségedért! A pihenés fontos, de állj fel, sétálj, mozogj, keresd a pozitív emberek társaságát, akik feltöltenek, akik értelmet adnak, akik erőt sugároznak. Légy a közelükben és Te is megfiatalodsz!

21-25 IGEN válasz között: Neked annyi. Teljes letargia, kaput, vége. Van kiút? Igen, de az nagyon komoly elhatározásokat kíván. Változtass a hozzáállásodon, változtass a mindennapjaidon, tedd le a káros szokásaidat és fordulj a fény felé!

A hazai startup ökoszisztéma helyzete és lehetősége

Bár Magyarország jó alapokkal rendelkezik egy erős, a gazdaságot dinamizáló startup-ökoszisztéma felépítéséhez, mégis le van maradva európai és régiós versenytársaitól ezen a téren. A McKinsey tanulmánya hét területet azonosított, amelyek erősebb startup-szektort, gyorsuló digitális átalakulást, növekvő foglalkoztatást és állami bevételeket eredményeznének.
2023. 02. 01. 10:00
Megosztás:

Ujjlenyomat olvasó és arcfelismerő biztonsági rendszer teheti védetté a laptopunkat

„Főszerepben a biztonság!” - ez is lehetne a jelszava a következő egy hétnek. Január 28-a az adatvédelem nemzetközi napja, míg február 7-e a biztonságos internet napja. Hogy miért van szükség ezekre? Az Unicef adatai szerint minden nap több, mint 175.000 gyerek megy fel az internetre életében először. Ahogy a határok egyre jobban elmosódnak az online és az offline világ között, egyre nagyobb feladat, hogy törekedjünk a biztonságra.
2023. 02. 01. 09:30
Megosztás:

Stabil működés mellett technológiai újításokkal lépett szintet a Ganz 2022-ben

Erőteljes növekedést ért el, maximálisan kihasználta a gyártási kapacitásait, valamint megerősítette piaci pozícióját itthon és külföldön egyaránt a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. 2022-ben. Emellett a sikeres kutatásfejlesztési tevékenységének eredményeként bemutatta legújabb – a transzformátorok monitoringján alapuló – technológiai fejlesztését, az Intelligent Solutions-t, amely révén a magyar nehézgépgyártó vállalat jelentősen hozzájárul a villamosenergia-ipar és a transzformátorgyártás piacának zöld fordulatához és fenntartható működéséhez. Hasonlóan intenzív növekedést, és nemzetközi tevékenységének kiszélesítését prognosztizálja 2023-ra is a társaság.
2023. 02. 01. 09:00
Megosztás:

Vegyesen alakult a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama szerda reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest: 0,2 százalékkal erősödött az euró és a dollár, 0,1 százalékkal gyengült a svájci frank ellenében.
2023. 02. 01. 08:30
Megosztás:

A fővárosi újépítésű lakások átlagos négyzetméterára átlépte a 1,5 millió forintot

A fővárosban az újépítésű lakások átlagos négyzetméterára elérte az 1 millió 554 ezer forintot tavaly a negyedik negyedévben, a növekedés üteme ugyanakkor lassult - közölte az Otthon Centrum kedden az MTI-vel.
2023. 02. 01. 08:00
Megosztás:

Lengyelországban 76 kis moduláris nukleáris reaktort létesítenének 2038-ig

Lengyelországban 76 SMR típusú kis moduláris nukleáris reaktort létesítenének 2038-ig - jelentette be kedden Daniel Obajtek, a PKN Orlen állami tulajdonú energetikai nagyvállalat vezérigazgatója.
2023. 02. 01. 07:30
Megosztás:

Közlekedési fennakadásokat, baleseteket okoztak az újabb téli viharok az Egyesült Államok középső részén

Fagyott és ónos eső miatt több ezer légijáratot töröltek kedden az Egyesült Államok középső és déli részén, több államban az iskolák is zárva maradtak.
2023. 02. 01. 07:00
Megosztás:

BKV: a forrás rendelkezésre áll, a bértárgyalások folytatódnak

A BKV munkavállalói a vállalatvezetés döntésének értelmében bérmegállapodás nélkül is emelt összegű januári bért kapnak, a tárgyalások lezárásához szükséges egyeztetések tovább folytatódnak - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2023. 02. 01. 06:30
Megosztás:

A BME kutatója csaknem 2 millió eurós támogatást nyert az ERC Consolidator Grant pályázatán

Makk Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) szilárdtest fizikával foglalkozó kutatója öt évre csaknem 2 millió eurós (mintegy 778 millió forint) támogatást nyert az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) Consolidator Grant pályázatán - közölte az egyetem kedden az MTI-vel.
2023. 02. 01. 06:00
Megosztás:

BKK: idén is folytatódik az utastájékoztatás megújítása

Idén is folytatják a kiemelt fővárosi csomópontok utastájékoztató elemeinek korszerűsítését, először január végén a Blaha Lujza tér környéki megállók oszlopait újították fel, ahol a korábbiakhoz képest bővebb, informatívabb és korszerűbb táblákkal találkozhatnak az utasok - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-vel.
2023. 02. 01. 05:30
Megosztás:

Sikeresen zárult a Vodafone Magyarország felvásárlás

Sikeresen zárult a Vodafone Magyarország felvásárlása, a magyar állam 49 százalékos részesedést szerzett a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium kedden az MTI-vel.
2023. 02. 01. 05:00
Megosztás:

Az európaiak az egészségügyre fordítanák a legtöbb helyreállítási forrást

Az európaiak az egészségügy, az energiaellátás, a környezetvédelem, az éghajlatváltozás, valamint a foglalkoztatás területeire fordítanák a legtöbb támogatást a Next Generation EU nevű uniós helyreállítási eszköz keretéből - derült ki az Európai Bizottság által kedden közzétett Eurobarométer-felmérésből.
2023. 02. 01. 04:30
Megosztás:

Technikai recesszióba került Csehország

A tavalyi utolsó negyedévben 0,3 százalékkal visszaesett Csehország bruttó hazai terméke (GDP) az előző negyedévhez viszonyítva, ezzel technikai recesszióba került az ország, miután a GDP két egymást követő negyedévben is csökkent - jelentette a CTK hírügynökség a Cseh Statisztikai Hivatal közleményére hivatkozva.
2023. 02. 01. 04:00
Megosztás:

Lesz baj! Megszűnhet a TB-finanszírozott fogorvosi ellátás több helyen

Komoly problémával néznek farkasszemet az alapellátásban dolgozó fogorvosok, hiszen a praxisok rezsitámogatását jelentősen meg kellene emelni, mert annak hiányában nagyon sok fogorvos jelenthet csődöt a közeljövőben – nyilatkozta a Napi.hu-nak Iványi József budapesti alapellátó fogorvos.
2023. 02. 01. 03:00
Megosztás:

A csornai szerelvénygyártó Farkas Kft. több mint 300 millió forintból növeli hatékonyságát

A csornai székhelyű Farkas Szerelvénygyártó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 334,66 millió forintos fejlesztéssel növeli hatékonyságát; a beruházáshoz 234,26 millió forintos, feltételesen vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a Széchenyi Terv Plusz programban - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2023. 02. 01. 02:30
Megosztás:

Béremelést követelnek a közszolgálati dolgozók szakszervezetei

Tizenharmadik havi juttatást és további bérfejlesztést követelnek a közszolgálatban dolgozó szakszervezetek - jelentette be Boros Péterné, az Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnöke az érdekvédők Állj ki magadért és állj le 5 percre január 31-én! címmel megrendezett hétfői, közös sajtótájékoztatóján, Budapesten.
2023. 02. 01. 02:00
Megosztás:

Több mint 26 ezerrel kevesebb magyart regisztráltak Hargita megyében a 2011-es népszámláláshoz képest

Több mint 26 ezerrel kevesebb magyart írtak össze tavaly Hargita megyében a 2011-es cenzushoz képest, mégis csaknem egy százalékponttal nőtt a magyarság aránya Románia "legmagyarabb" megyéjében - derült ki a román statisztikai intézet keddi közleményéből, amelyben területi bontásban közölt ideiglenes adatokat a tavalyi népszámlálásról.
2023. 02. 01. 01:30
Megosztás:

NAV: igazolásokkal ellenőrizhető az szja-bevallási tervezet

Február közepéig mindenki megkapja a tavalyi jövedelme és az önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetései után a munkáltatói, kifizetői és pénztári igazolásokat, ezek alapján ellenőrizhető a személyi jövedelemadó bevallási tervezete és a pénztárakba befizetett összegek után járó adóvisszatérítés összege - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) keddi közleményében.
2023. 02. 01. 01:00
Megosztás:

Duna House: az idei év a felújításokról szólhat

A megugró energiaköltségek miatt az idei év a felújítások éve lehet az ingatlanpiacon, de a dráguló kivitelezési és anyagköltségek finanszírozására sok esetben elengedhetetlen lesz a pénzügyi segítség - írta a Duna House az MTI-nek eljuttatott közleményében kedden.
2023. 02. 01. 00:01
Megosztás:

Végleg leállítja a Tihange 2 atomreaktort Belgium

Belgium kedden éjfélkor, 40 év után végleg leállítja a kelet-belgiumi Huy Tihange nevű városrészében található atomerőmű 2-es blokkját - jelentette a Le Soir című francia nyelvű belga napilap kedden.
2023. 01. 31. 23:30
Megosztás: