Azért emelkedik az OTP részvénye, mert megnőtt a befektetők kockázati étvágya

Az elmúlt időszakban nem csak a magyar piacon, hanem úgy általánosságban is megnövekedett a kockázatvállalási hajlandóság. Ennek számos jele van. Az S&P500 tegnap a tavaly augusztusi lokális csúcs fölé emelkedett.

Azért emelkedik az OTP részvénye, mert megnőtt a befektetők kockázati étvágya

Az olasz 10 éves hozam – egyelőre átmenetileg – a lélektani 4 százalék alá csökkent, amire 2022 áprilisa óta nem volt példa. Itthon a 10 éves hozamprémium a német 10 éves hozamhoz képest 5 százalék alá, 4,67 százalékpontra csökkent, amire 2021 februárja óta nem volt példa. S akkor itt van a DAX index is, ami újra a történelmi csúcs közelében mozog.

Mindezt úgy, hogy közben a növekedési indikátorok még továbbra is lefelé araszolnak, azaz egyelőre nem mutatnak fordulós jeleket. A kamatemelési ciklusnak még nincs vége, de már a vége felé közeledik mind az USA-ban, mind az Eurózónában. Igaz, itthon már elindult a rekord méretű effektív betéti kamatráta csökkentése. 

Az S&P500, ha már nem is extrém drága, de azért nem is tűnik olcsónak, legalábbis a jövő évi eredményvárakozásokkal számított P/E ráta alapján. A DAX egy picit olcsóbb, mert a sokéves értékeltségen forog legalább. A BUX pedig – ezen értékeltség szerint - a legolcsóbb piacnak tűnik a régióhoz, vagy éppen a nagyobb piacokhoz hasonlítva. Ebből összességében azt lehet leszűrni, hogy elsősorban a hangulat változott, amit néhány pozitív jel okozhat.

Az egyik ilyen jel az infláció csökkenése, ami újabb lendületet látszik kapni a világban. Ebben talán benne van a kínai gazdaság nem várt szenvedése is. Ezzel kapcsolatban a májusi adat formájában ma újabb jelet kaphatunk az USA-ból.

Itthon pedig az elmúlt hónapokban megkezdődött a dinamikus CPI csökkenés, s ez még gyorsulhat is a nyár folyamán. Itthon még az is fontos tényező, hogy a külkereskedelmi egyenleg újra pozitívba fordult, s úgy tűnik, hogy megtartja ezt a szokását. Vagyis legalább ezen a fronton van javulás. Így a rekord olcsóság és a fent említett javulás egyelőre felülírja az egyéb problémákat. 

Például azt, hogy úgy tűnik, a befagyasztott pénzek még egy jó darabig nem érkeznek meg az országba. Vagy éppen azt, hogy komoly küzdelem zajlik a költségvetési hiány kordában tartására, s akkor az idei növekedési kilátások romlásáról még nem is beszéltünk.

Mindenesetre ez a növekvő étvágy, ami itthon elsősorban a makrogazdaság egy szegmensének javulásának és a nagy olcsóságnak tudható be, elsősorban az OTP-t találta meg. Az árfolyam előszőr nagy forgalommal a 11.580 forinton található ellenállás szintig emelkedett, majd nagyon rövid hezitálást követően tegnap — továbbra is a szokásosánál nagyobb forgalommal — át is törte azt. 

Most pedig jönnie kell a megerősítésnek. 

Ennek során a részvény feladata annyi, hogy a kitörési szint felett maradjon az árfolyam. Ebben a megállóban talán egy-két nap alatt megszűnik a napon belüli indikátorok túlvettsége, s remélhetőleg folytatódik az emelkedés. A következő komolyabb ellenállási szintet pedig 13.550 forintnál láthatjuk - olvashatjuk az ERSTE friss elemzői anyagában.

Leszállítja első Cybertruck-jait a Tesla

Hosszú várakozás és körülbelül kétévnyi folyamatos csúszás után úgy tűnik, hogy megkezdődhet a Tesla Cybertruck leszállítása a vásárlóknak.
2023. 12. 01. 21:00
Megosztás:

Vegyesen változott a forint péntek estére

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 12. 01. 20:00
Megosztás:

Visszaesett a cseh gazdaság a harmadik negyedévben

Éves összehasonlításban 0,7 százalékkal gyengült a cseh gazdaság a harmadik negyedévben - derül ki a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) pénteken nyilvánosságra hozott felülvizsgált becsléséből. Ez sorban már a harmadik negyedév, amelyben visszaesett a cseh gazdaság.
2023. 12. 01. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 12. 01. 19:00
Megosztás:

Szerény emelkedéssel zárt a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 132,56 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 58 010,99 ponton zárt pénteken.
2023. 12. 01. 18:30
Megosztás:

Megbírságolták a K&H Biztosító Zrt.-t

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt - jelentette be pénteki közleményében a felügyeleti hatóság.
2023. 12. 01. 18:00
Megosztás:

Hűtőhasználati útmutatót készített a Nébih a pazarlás csökkentésére

Hűtőhasználati útmutatót állított össze karácsonyra a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjában, hogy segítsen az élelmiszerek biztonságos és fenntartható tárolásában - számolt be a hivatal pénteki közleményében.
2023. 12. 01. 17:30
Megosztás:

Három kulcsfontosságú abroncstechnológia, ami szükséges az elektromos átálláshoz

A Goodyear minden új és jelenlegi gumiabroncsát úgy optimalizálja, hogy kiemelkedő teljesítményt nyújtson ne csak a belső égésű motorral (ICE) hajtott járműveken, hanem az elektromos autókon is. Ezt az alkalmasságot a gyártó az új Goodyer EV-Ready logó bevezetésével teszi még inkább egyértelművé.
2023. 12. 01. 17:00
Megosztás:

A kormány köszönetét fejezi ki a magyar vállalkozásoknak

A kormány a Magyar Vállalkozók Napján köszönetét és elismerését fejezi ki a magyar vállalkozások teljesítménye előtt, hiszen a vállalkozások adják a magyar gazdaság gerincét és tartópillérét - fogalmazott pénteki közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).
2023. 12. 01. 16:30
Megosztás:

Karácsony előtt is érdemes használni az Árfigyelőt

Pénzt és időt spórolhatnak a családok a karácsonyi nagybevásárlások során az online Árfigyelő használatával - hívja fel a figyelmet pénteki közleményében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).
2023. 12. 01. 16:00
Megosztás:

Drága vagy olcsó az S&P500? – Magnificent Seven II.

A nagy házak egyre-másra jönnek elő az S&P500 jövő évi teljesítményére vonatkozó várakozásaikkal.
2023. 12. 01. 15:30
Megosztás:

Újabb rekordra nőtt a 4iG árbevétele

Ismét erős negyedévet zárt az infokommunikációs 4iG-csoport, a cég az első háromnegyedévben rekordösszegű árbevételt és EBITDA-t ért el, az adózott eredmény azonban mínusz 6,4 milliárd forint volt, az egy évvel korábbi mínusz 11,7 milliárd után.
2023. 12. 01. 15:00
Megosztás:

Száznál is több adventi programmal készültek a Tourinformok

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) felhívására 41 Tourinform iroda csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelyben a négy adventi hétvégén 114 programmal várják az érdeklődőket - közölte az MTÜ pénteken az MTI-vel.
2023. 12. 01. 14:30
Megosztás:

Nőtt az AutoWallis árbevétele és nyeresége

Az AutoWallis Nyrt. több mint egyharmadával növelte árbevételét és nyereségét az első három negyedévben, mindkét mutató szeptember végére meghaladta a 2022-es egész éves értéket - tájékoztatott a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön. Közölték: jövő év első felében felfelé módosíthatják a 2025-re kitűzött tervszámokat.
2023. 12. 01. 14:00
Megosztás:

Csökkent a Duna House Group negyedéves árbevétele

A Duna House Group harmadik negyedévi árbevétele 7,1 milliárd forint volt, 15 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a menedzsment a legtöbb piacán javulásra számít jövőre.
2023. 12. 01. 13:30
Megosztás:

Románia gazdaságilag nem előzte meg Magyarországot

Az Eurostat adatai alapján Románia nem előzte meg Magyarországot a 2022-es vásárlóerő-paritáson számolt gazdasági növekedés (GDP) alapján a Nézőpont Intézet számításai szerint, amelyről pénteken tájékoztatta az MTI-t.
2023. 12. 01. 13:00
Megosztás:

Uniós támogatásból fejlesztették Hódmezővásárhely hulladékgazdálkodási rendszerét

Uniós támogatással 1,09 milliárd forintos beruházással fejlesztették a hulladékgazdálkodás rendszerét Hódmezővásárhelyen - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.
2023. 12. 01. 12:30
Megosztás:

Csütörtöktől látható a mozikban a Semmelweis című film

Csütörtöktől látható a mozikban a Semmelweis című film; a 19. századi orvos, Semmelweis Ignác, "az anyák megmentője" történetét feldolgozó, Koltai Lajos rendezésében készült alkotás főszerepeit Vecsei H. Miklós és Nagy Katica játssza.
2023. 12. 01. 12:00
Megosztás:

Végére értek a zalaegerszegi Gébárti-tó és környezetének rendezése

Új hidakkal és csónakkölcsönzővel is gazdagodott Zalaegerszegen a Gébárti-tó és környezete, amelyre csaknem 400 millió forintot költöttek - tájékoztatta a város önkormányzata az MTI-t.
2023. 12. 01. 11:30
Megosztás:

Komoly fejlesztés zárult uniós forrásból Nagyszénáson

Kétszázmillió forint uniós támogatásból fejlesztette a kulturális központ melletti teret a Békés vármegyei Nagyszénás önkormányzata - közölte a polgármesteri hivatal.
2023. 12. 01. 11:00
Megosztás: