Azok, akik innovatív módon vetették a repcét, jelentős megtakarítást is elkönyvelhetnek

A Vitafer Hungária Kft. idén egy újfajta technológia alkalmazása mellett döntött, amikor a repcevetés került terítékre. A gazdáknak egy speciálisnak tekinthető, az országban még nem sok helyen elterjedt technológia alkalmazását javasolták, miszerint 75-cm-es sortávolságra vessék a repcét. A módszer nemcsak környezetvédelmi szempontból kedvezőbb, de gazdaságilag is jelentős megtakarítást eredményezhet.

Azok, akik innovatív módon vetették a repcét,  jelentős megtakarítást is elkönyvelhetnek

A repce vetésénél általánosan elterjedt gyakorlat sok esetben a dupla gabona-sortávolság. Azoknál a gazdaságoknál, ahol cukorrépa termesztéssel is foglalkoznak, ott esetlenként még az 50 cm-es sortávolsággal is szoktak próbálkozni. Azonban az ennél nagyobb távolság ez idáig nem volt jellemző, most viszont egy újfajta technológia kezdi megvetni a lábát hazánkban is.

„Az idei évben rendszerint javasoltuk a gazdáknak, hogy a megszokott helyett, idén 75 cm-es sortávolság alkalmazásával vessék a repcét, azaz egy csökkentett sortávolsággal” – mondta dr. Gerda Anikó növényorvos, a Vitafer Hungária Kft. szaktanácsadója.

Sávpermetezéssel jelentős költségcsökkentés is elérhető

Általában 380-400 ezer körüli tőszámmal vetik a gazdák a repcét, ezzel szemben az új technológiával hektáronként 270 ezer csíra szántóföldre juttatása is elegendő. A vetéssel egy menetben, kizárólag a repce sorába viszont tápanyagot is ki kell helyezni.

„Javasolt egyfelől egy komplex nitrogén-foszfor-kálium-tartalmú műtrágya, másfelől pedig egy folyadék, egy 30% nitrogént tartalmazó oldat kijuttatása sávpermetezéssel” – hangsúlyozta dr. Gerda Anikó, aki hozzátette: ezzel a technológiával jelentős költségmegtakarítást is elérhetünk.

A vállalat azonban a jövőben is igyekszik megtartani a repcetermesztésben ma ismert, valamint elfogadott innovatív és intenzív termesztéstechnológiai elemeket. Ennek köszönhetően már 2-4 leveles korban javasolják a Vitafer Macro P nevű termék használatát. Azonban csak a sorában alkalmazva, közvetlenül a növényre kijuttatva sávpermetezéssel, mindaddig, amíg tavasszal nem záródik a repce sora. Várhatóan ez április végén, május elején következik be. Onnantól kezdődően viszont már itt is a teljes felület kezelése válik szükségessé.

„A repceállomány záródásáig tehát minden növényvédelmi műveletet, így a Vitafer lombtrágyák kijuttatását is sávpermetezéssel végezzük. Ez egy olyan módszer, amikor körülbelül 15-20 cm-es sávot permetezünk. Csak azt a sávot, ahol a növény elhelyezkedik, és a sorok közötti területet pedig nem” – tette hozzá a növényorvos.

Ez egyrészt környezetvédelmi és ökológiai szempontokból is ideálisabb, mert kevésbé terheli a vegyszer a környezetet. Másrészt pedig gazdaságilag is, hiszen körülbelül 60%-os megtakarítást jelenthet a hagyományos termesztési technológiához képest.

Aki idáig nem vetett, az már nem is arat

Hagyományosan a repce vetése az augusztus utolsó dekádjában esedékes, valamint kompromisszumos megoldásként még szóba szokott jönni szeptember első dekádja is. Tehát aki idáig nem vetette el a repcét, az már nem is fogja. Sávpermetezést a repcénél viszont csak az tud alkalmazni, aki 75 cm-es sortávolsággal vetette el azt. Aki viszont a hagyományos módszert alkalmazta, azok a permetszer teljes felületre történő kijuttatásával tudnak a növények fejlődéséhez hozzájárulni. Utóbbi gazdák esetében, 1 hektár permetezése során így ők 10 ezer négyzetmétert permeteznek. Ellenben azok, akik az új technológiát alkalmazták, azoknál mindössze 4 ezer négyzetméternyi felület permetezése válhat szükségessé.

Jelentős változás esélyes a repce mennyiségében

Arra vonatkozóan nincs adat, hogy mennyien vetettek az innovatív módszerrel, azonban az látszik a vetőmagkeresletből, hogy összességében jelentős visszaesés várható a repce mennyiségét illetően.

„Jelentősen csökkent Magyarországon a repce vetésterülete az idei évben. Ezzel nyilvánvalóan a gazdasági jelentősége is mérséklődni látszik. A korábbi évekhez képest akár 20-30%-os csökkenés is elképzelhető” – mutatott rá dr. Gerda Anikó növényorvos, a Vitafer Hungária Kft. szaktanácsadója.

Fejlesztés valósult meg az élőhelyek kezelése érdekében a Balatonnál

Az elmúlt évtizedben mintegy 80 milliárd forint értékben 330 projekt keretében több mint 300 ezer hektáron javult a természeti környezet állapota, amelyben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságnak is rendkívüli szerepe volt - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint a természetvédelemért felelős államtitkár szerdán Keszthelyen.
2022. 12. 08. 10:30
Megosztás:

Drága a benzin, havi bérlet vásárlásra buzdít a BKK

Jobban megéri közösségi közlekedéssel utazni a fővárosban, miután a kormány megszüntette az üzemanyagok hatósági árát - olvashatjuk a BKK hivatalos oldalán.
2022. 12. 08. 10:00
Megosztás:

Az idei volt az ötödik legmelegebb november Európában

Az idei volt az ötödik legmelegebb november a kontinensen, miután 2022 nyara, valamint októbere is a legmelegebb volt Európa történetében, a felszíni levegőhőmérséklet csaknem 0,2 Celsius-fokkal haladta meg az 1991 és 2020 közötti időszak átlagát - közölte az Európai Unió (EU) műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus szerdán.
2022. 12. 08. 09:30
Megosztás:

A kínai fizetőeszköz, a renminbi hamarosan letaszíthatja a dollárt?

A G20-csúcs kiváló alkalom volt arra, hogy Hszi Csin-ping kínai miniszterelnök leporolja nemzetközi ambícióit, miszerint országa több üzletet kíván folytatni saját fizetési rendszerein keresztül, saját pénznemében, amely fizetőeszközük, a renminbi státuszának erősödéséhez vezethet. Mindezen törekvései a dollár mozgásával párba állítva izgalmas képet rajzolhat ki.
2022. 12. 08. 09:00
Megosztás:

Hogyan kerüld el a magas rejtett költségeket?

A mai, modern világban a cégek csak úgy tudnak versenyképesek maradni, ha lépést tartanak a technikai fejlődéssel és a jogszabályi környezet változásaival. Ilyen változás a bankkártya-elfogadás lehetőségének megteremtése, amelyre 2021. január 1-je óta törvény is kötelezi az online pénztárgépet használó vállalkozásokat.
2022. 12. 08. 08:55
Megosztás:

Az Air7 brand tulajdonosa pert indít a GVH-val szemben

Az Air7 vitamincsalád védjegytulajdonosa pert indít a Gazdasági Versenyhivatallal (GVH) szemben, mert szerinte a hatóság alaptalanul bírságolta meg - közölte a forgalmazó az MTI-vel szerdán.
2022. 12. 08. 08:30
Megosztás:

Tavaly 8 százalékkal nőtt a TOP 100 vasi vállalkozás árbevétele

A száz legeredményesebb Vas megyei vállalkozás nettó árbevétele 2021-ben együttesen meghaladta az 1598 milliárd forintot, nyolc százalékkal volt több, mint a megelőző évben - olvasható a TOP 100 Vas megye című kiadványban.
2022. 12. 08. 08:00
Megosztás:

Októberben 79 millió eurót fordított a cseh jegybank a korona árfolyamának erősítésére

A Cseh Nemzeti Bank (CNB) októberben 79 millió eurót fordított a korona árfolyamának erősítésére, illetve szinten tartására. A mostani intervenciós időszakban ez a legalacsonyabb havi összeg - derül ki a jegybank devizatartalékairól kiadott közleményből.
2022. 12. 08. 07:30
Megosztás:

4G-re állt át a BKK Futár forgalomirányító rendszer

Decembertől az eddigi 3G adatkapcsolatról 4G-s kommunikációra állt át a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Futár Forgalomirányítási és UtasTÁjékoztatási Rendszere - tájékoztatta a BKK szerdán az MTI-t.
2022. 12. 08. 07:00
Megosztás:

A németek kétharmada elégedetlen a jelenlegi kormány munkájával

A német választók kétharmada elégedetlen a szövetségi kormány munkájával - mutatta ki egy szerdán ismertetett felmérés, amelyet a Scholz-kormány hivatalba lépésének első évfordulójára készítettek.
2022. 12. 08. 06:30
Megosztás:

Egyhangúlag határozott a monetáris tanács a november végi kamatdöntő ülésen

Ellenszavazat nélkül határozott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa az alapkamat szinten tartásáról a november 22-i kamatdöntő ülésen - olvasható az MNB honlapján szerdán közölt rövidített jegyzőkönyvben.
2022. 12. 08. 06:00
Megosztás:

Románia mindenképpen szavazást kér az ország schengeni csatlakozása ügyében

Románia szavazást kér az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsának csütörtöki ülésén az ország schengeni csatlakozása ügyében, annak ellenére, hogy Ausztria a migrációs válságra hivatkozva jelezte, nem támogatja Bulgária és Románia felvételét a határellenőrzés nélküli övezetbe - jelentette be szerdán a román miniszterelnök.
2022. 12. 08. 05:30
Megosztás:

Bővíti termelési kapacitását a CE Glass 1989 Kft.

Uniós támogatással, több mint 4,78 milliárd forintos beruházással bővíti Szeged határában működő telephelyét és termelési kapacitását a nyílászárókhoz, belsőépítészeti megoldásokhoz, építőipari projektekhez síküveget készítő CE Glass 1989 Kft.
2022. 12. 08. 05:00
Megosztás:

A készpénz napjai meg vannak számlálva

Az utóbbi 2-3 év megterhelő időszak volt a vendéglátóiparban dolgozók számára: koronavírus-járvány miatti korlátozások és bezárások, háború folytán fellépő energiaválság, munkaerőhiány, élelmiszerárak emelkedése.
2022. 12. 08. 04:00
Megosztás:

A már meglévő állományokkal is pályázható a Baromfi állatjóléti támogatás

A már meglévő állományokkal is pályázható a Baromfi állatjóléti támogatás - közölte az agrártárca az MTI-vel szerdán.
2022. 12. 08. 03:30
Megosztás:

A francia kormány üzemanyagár-támogatást nyújt az alacsony jövedelműeknek

Egyszeri, 100 eurós üzemanyagár-támogatást nyújt a francia kormány az alacsony jövedelmű munkavállalóknak - jelentette be szerdán Élisabeth Borne miniszterelnök.
2022. 12. 08. 03:00
Megosztás:

WTO-hoz fordul az EU

Az Európai Unió a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) két vizsgálóbizottság felállítását kéri a Kínával folyamatban lévő két kereskedelmi vitájának rendezése érdekében, a Litvániára, illetve a csúcstechnológiai szabadalmakra vonatkozó kereskedelmi korlátozások ügyében - tájékoztatott az Európai Bizottság szerdán.
2022. 12. 08. 02:30
Megosztás:

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra, az erről szóló rendeletmódosítás szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben.
2022. 12. 08. 02:00
Megosztás:

Mérséklődtek az európai földgázárak, csökkent a hazai fogyasztás

Az enyhe októberi időjárás és az ipari kereslet csökkenése mellett telítődtek az uniós tárolók, amelynek eredményeként mérséklődtek az európai fölgáz termékárak, a hazai felhasználás októberben az előző évihez képest 41 százalékkal csökkent - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) októberi földgázpiaci riportja alapján szerdán az MTI-vel.
2022. 12. 08. 01:30
Megosztás:

Az unió 25 millió eurót biztosít a fehéroroszországi demokratikus törekvések támogatására

Az Európai Bizottság szerdán új, 25 millió eurós programot fogadott el a fehéroroszországi demokratikus törekvések támogatására, a segélyt a civil társadalom képviselőinek, diákoknak és egyetemeknek juttatja el a brüsszeli testület.
2022. 12. 08. 01:00
Megosztás: