Ázsiai válaszok a világ energiabiztonsági kihívásaira

Energiaválság, elszabaduló infláció, a nemzetközi konfliktusok által okozott gazdasági nehézségek. Az ázsiai térséget fókuszba helyezve járták körbe a régió legaktuálisabb gazdasági és politikai kihívásait a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által közösen létrehozott Keleti Üzleti Akadémiai Központ idei, immáron hatodik alkalommal szervezett nemzetközi konferenciáján. A 13 országból – köztük Indiából, Kolumbiából, Lengyelországból, Pakisztánból – érkezett szakemberek 2 szekcióban és 8 panelben többek között a digitalizáció, a megújuló energiaforrások és a turizmus aktuális kérdéseit is megvitatták. Emellett szó esett a koreai pop digitalizációjáról, a hazai és globális kreatív turizmus és a sport gazdasági szerepéről. Az előadók mellett a BGE PhD hallgatói is bemutatták dolgozataikat az ázsiai infrastruktúráról, valamint az orosz-ukrán háború venezuelai és mongóliai hatásairól.

Ázsiai válaszok a világ energiabiztonsági kihívásaira

A május 5-én, immáron hatodik alkalommal megrendezésre került nemzetközi konferenciát Prof. Dr. Heidrich Balázs, a BGE rektora és Abid Qaiyum Suleri, Pakisztán első számú független politikai agytrösztjének, a Sustainable Development Policy Institute-nak (Fenntartható Fejlődéspolitikai Intézet) az ügyvezető igazgatója nyitotta meg.

Abid Qaiyum Suleri a világ jelenlegi „tripla-C-s” kríziseiről tartotta bevezető előadását: ezek a COVID-19, a konfliktus (angolul conflict) és a klímaváltozás (angolul climate change). Kiemelte azt is, hogy Ázsia fejlődő országai „polikrízistől” szenvednek, és rájuk a „hét F” vonatkozik: pénzügyi, üzemanyagi, élelmezési, klíma, háborús, termékenységi és demokratikus válság (azaz fiscal, fuel, food, fragility of climate, frontiers, fertility, functional democracy). Ezek mind folyamatosan hatnak egymásra, a fenntarthatósági megoldások pedig fokozatosan kezelhetnék a fentieket ebben a folyamatosan változó, politikailag és társadalmilag is instabil jelenlegi helyzetben.

Ezután Lehmann Kristóf, a konferenciát támogató MNB Nemzetközi monetáris politikai és gazdaságtudományi ismeretterjesztési igazgatója arról beszélt, hogy a klímaváltozás korunk meghatározó kérdése, ugyanis az időjárás és a klíma gyakorlatilag mindenre hatással van – például a mezőgazdaságra, így az élelmiszerárakra, majd az inflációra. Ezért foglalkoznak a központi bankok egyre aktívabban a fenntarthatósággal, ugyanis pénzügyi szempontból sem engedheti meg magának egyik ország sem, hogy ezeket az aspektusokat figyelmen kívül hagyja. 

A plenáris ülést követően 2 szekcióban és 8 panelben specifikusabban vizsgálták az adott régiók vagy helyzetek sajátosságait. A digitalizáció, energia és fenntarthatóság szempontjából többek között Szaúd-Arábia zöld kezdeményezései, a kínai energiabiztonsági törekvések, valamint az indiai gazdaság digitalizációja voltak terítéken. Az ázsiai okosvárosok tematikáján belül a japán urbanizáció jövőjét és a budapesti „kínai negyed” fejlődését mutatták be amellett, hogy vizsgálták az ázsiai és európai városiasodási modellek a társadalomra és a természetre gyakorolt hatásait. Emellett szó esett a kreatív ipar, a média és a turizmus szempontjából a koreai pop digitalizációjáról, a hazai és globális kreatív turizmus és a sport gazdasági szerepéről. A 13 országból érkező előadók mellett a BGE PhD hallgatói is bemutathatták dolgozataikat a digitális gazdaságról, az ázsiai infrastruktúráról, valamint az orosz-ukrán háború venezuelai és mongóliai hatásairól.

A konferencia második felében a hallgatóság a külföldi befektetések és az állami stratégiák jelentőségéről hallhatott a globális értéklánc elemzése mellett. Teret kapott például Latin-Amerika elmúlt évtizedének politikai, gazdasági és kulturális fejlődése, valamint az, hogy a Fülöp-szigeteki szélsőséges erőszakot milyen módon mérsékelhetik az amerikai cserediák-programok. A kormányzás, diplomácia és üzlet keresztmetszeténél az EU-ASEAN szabadkereskedelmi egyezmény, a dezinformációs hadviselés a fejlődő országokban, valamint a vietnámi kommunista párt korrupcióellenes törekvései is előkerültek. Az ipar és az innováció tárgyalásakor az ázsiai és európai országok bibliometriai analízise, az ipar 4.0 hatása, a klímaváltozás és az indiai vízhiány összefüggése voltak kiemelt területek. Az esemény ezen szakaszában is teret kaptak a PhD-s hallgatók, akik a japán, kínai és szingapúri vállalati jog összehasonlításáról, Kína közvetlen V4-es befektetéseiről, az ASEAN országok bevándorló munkaerejéről, illetőleg Vietnám és a megújuló energia forradalmának kapcsolatáról számoltak be.

Meghatározó szerepünk lesz a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulásában

Magyarország meghatározó szerepet kap a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulásában, mivel most Sanghaj mellett Budapest rendezi az új, modern, úgynevezett városi sportágak kvalifikációs versenyeit az idei párizsi ötkarikás játékokra - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.
2024. 06. 23. 21:00
Megosztás:

A hatos lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 23. 20:00
Megosztás:

Társadalmi felelősség és milliárdos megtakarítások – Értéket teremt a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása

Évente közel kétszázmilliárd forintot fizetnek be a hazai vállalkozások rehabilitációs hozzájárulásként az államkasszába, mivel a foglalkoztatottak között a megváltozott munkaképességű alkalmazottak aránya nem éri el az öt százalékot. Becslések szerint ez a csoport akár százezres tartalékot is jelenthet a magyar munkaerőpiacnak. Az ezen munkavállalók munkába állításához szükséges jól átgondolt stratégia kidolgozásához és megvalósításához a legtöbb vállalat jelenleg nem tud megfelelő szakembert allokálni, ezért érdemes külsős szakértő vagy HR szolgáltató támogatását bevonni.
2024. 06. 23. 19:00
Megosztás:

Van igény rá, de még mindig kevesen értik az egészségpénztárat

Mostanra lezajlottak az egészségpénztárak küldöttközgyűlései, elfogadták az előző évi beszámolókat. Az egészségpénztárak taglétszáma és az általuk kezelt vagyon továbbra is növekszik, de a lakosság nagy része még mindig veszni hagyja az akár 150 ezer forint állami támogatást. A BiztosDöntés.hu arra keresi a választ, hogy miért van ez így.
2024. 06. 23. 18:00
Megosztás:

Különleges naperőmű kezdte el működését Környén

Üzembe helyezték az első hazai, ipari naperőművet, amelynek termelése automatikusan, a pillanatnyi igények szerint finomhangolható.
2024. 06. 23. 17:00
Megosztás:

Atomenergetikai együttműködésről tárgyalt a Roszatom vezetője Vietnámban

Alekszej Lihacsov, a Roszatom állami atomenergetikai vállalat vezérigazgatója Vlagyimir Putyin orosz elnök vietnámi látogatása alkalmából találkozott Pham Minh Chinh vietnámi miniszterelnökkel, akit tájékoztatott az orosz közreműködéssel megvalósuló Nukleáris Tudományos és Technológiai Központ tervéről és az atomenergia terén folytatott együttműködés újraindításának kilátásairól, valamint a kétoldalú együttműködés más területeiről.
2024. 06. 23. 16:00
Megosztás:

Közel 60%-os árbevétel növekedést ért el tavaly az online fizetési megoldásokat kínáló Barion

Már több mint 15 országban szolgálja ki e-kereskedelmi partnereit az adatvezérelt fizetési megoldásokra specializálódott Barion.
2024. 06. 23. 15:00
Megosztás:

Tudatosabban tervezik vagyoni viszonyaikat a házasságra készülők

A családi vagyon egy része is múlhat egy házassági vagyonjogi szerződésen.
2024. 06. 23. 14:00
Megosztás:

Végleg velünk marad a kamatjövedelmek után fizetendő szocho!

2023. július elseje óta a kamatjövedelmek után a 15%-os személyi jövedelemadó (szja) mellett 13% szociális hozzájárulási adót (szocho) is kell fizetni. Eredetileg ez a veszélyhelyzet idejére volt csak érvényes, a Bankmonitor szakértői azonban kiszúrtak egy jogszabályváltozást, ami alapján nagyon úgy tűnik, véglegesen velünk marad a sarc.
2024. 06. 23. 13:00
Megosztás:

Az ingatlanfejlesztések modernizálásában működik együtt a Kopaszi Gát és a CETIN Hungary

Együttműködési megállapodást kötött a lakossági és az üzleti ingatlanokat fejlesztő Kopaszi Gát Zrt. és a független, integrált telekommunikációs infrastruktúraszolgáltató CETIN Hungary.
2024. 06. 23. 12:00
Megosztás:

Billegő helyzetben kell fenntarthatóvá válniuk a magyar kkv-knak

A kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára kulcsfontosságú, hogy már most megkezdjék a felkészülést az ESG-törvény (E, environmental: környezeti, S, social: társadalmi, G, governance: vállalatirányítási területek) előírásainak teljesítésére. A szabályozás nem csupán új kötelezettségeket hoz, hanem jelentős lehetőségeket is kínál a fenntarthatóság és a versenyképesség növelésében. Az Erste ESG-indexszel és tanácsadással fogja segíteni kkv-ügyfeleit, hogy könnyebben tudjanak eleget tenni a jogszabályi előírásoknak.
2024. 06. 23. 11:00
Megosztás:

Napokon belül lejár a NIS2 regisztráció határideje - sok céget érhet kellemetlen meglepetés

Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv – hívja fel a figyelmet az EY. Résen kell lenniük a konszolidált beszámolót készítő társaságok tagvállalatainak is, hiszen elég cégcsoport szinten elérni a meghatározott minimum bevételt és létszámot, hogy rájuk is vonatkozzanak a kötelezettségek. Az óvatlan szervezetek számára a mulasztás súlyos bírsággal, sőt a vezető eltiltásával is járhat.
2024. 06. 23. 10:00
Megosztás:

Növekvő forgalomban emelkedett a BUX a héten

Növekvő forgalomban emelkedett a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX pénteken történelmi csúcson, 70 378,92 ponton zárt, 842,36 ponttal, 1,21 százalékkal magasabban mint egy héttel korábban.
2024. 06. 23. 09:00
Megosztás:

A kisgyermekes szülők érdekében indított versenyfelügyeleti eljárást a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a szlovákiai EC Global SVK s.r.o. vállalkozással szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt; a GVH gyanúja szerint a cég a weboldalán reklámozott, jellemzően kisgyermekes szülőknek ajánlott termékek esetében megtéveszti a fogyasztókat az egészségre és gyógyhatásra vonatkozó állításokkal.
2024. 06. 23. 08:00
Megosztás:

Továbbra is a szomszédos országok átlaga alatt maradtak az üzemanyagárak

Az üzemanyagárak továbbra is a szomszédos országok átlagárai alatt maradtak, a családok védelme érdekében a kormány továbbra is folyamatosan nyomon követi az árak alakulását - erősítette meg pénteki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 06. 23. 07:00
Megosztás:

Kriptó forró percek: Az ETH felszállásra készül, az MTAUR forró üldözésében!

Az Ethereum (ETH) egy jelentős áttörés küszöbén áll, annak ellenére, hogy az utóbbi időben stagnált az árfolyama. Pozitív szabályozási fejlemények, beleértve az SEC döntését, miszerint nem indítanak eljárást az Ethereum (ETH) ellen, valamint a Spot ETH tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) közelgő indulása, megalapozták a növekedés lehetőségét. Ezek a tényezők várhatóan jelentős intézményi tőkét vonzanak az Ethereum (ETH) ökoszisztémájába, ami az árfolyam emelkedését eredményezheti. Az elemzők egyre optimistábbak, és azt jósolják, hogy az Ethereum (ETH) az elkövetkező hónapokban elérheti a 10.000 dollárt, amit a bálna aktivitás növekedése és a befektetői kitartás is hajt.
2024. 06. 23. 06:00
Megosztás:

Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet tagja

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a kelet-közép-európai régióban elsőként csatlakozott a CASI nemzetközi szervezethez, amelynek célja, hogy világszerte kellő létszámban legyenek szakértői a fenntartható befektetéseknek - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 23. 05:00
Megosztás:

A Solana ETF vírusként terjed, az Algotech 9,2 millió dolláros előértékesítése történelmet ír, és a Robinhood kiterjeszti kriptoambícióit

A kriptovaluták világa gyorsan változik, ami az ipar növekvő érettségét és szélesebb körű elfogadását mutatja a legújabb fejlemények révén.
2024. 06. 23. 04:00
Megosztás:

Raoul Pal a Solanát látja a legbikábbnak az altcoinok között, amit érdemes megvásárolni a rally előtt.

A Real Vision alapítója és befektetési guruja szenzációs kriptopiac-elemzést közölt.
2024. 06. 23. 03:00
Megosztás:

Nem Magyarország Európa legszegényebb országa - az NGM elmagyarázza, hogy miért

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 23. 02:00
Megosztás: