Bankmonitor: ezen áll vagy bukik majd a CSOK Plusz igénylés

A 2024 januárjában induló CSOK Plusz elődjéhez képest nem egy vissza nem térítendő támogatás, hanem egy támogatott hitel. Éppen ezért a legtöbb család számára a nagy vízválasztó a banki hitelbírálat lehet majd. A Bankmonitor szakértői összegyűjtötték, min múlhat a siker.

Bankmonitor: ezen áll vagy bukik majd a CSOK Plusz igénylés

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény legújabb eleme, a CSOK Plusz egy remek lehetőség lehet a gyermekvállalást tervező házaspároknak különböző lakáscélok megvalósítása esetén. A CSOK utódjaként is emlegetett konstrukció ugyanakkor egy banki hitel, éppen ezért az igénylőknek nem csak az állam által elvárt feltételeknek kell eleget tenniük, hanem a banki hitelbírálatot is sikerrel kell zárniuk. Mik a bankok feltételei? Mik a kizáró okok és a lehetséges buktatók?

A hitelbírálat lehet a legnehezebb akadály

Legfontosabb az igénylők anyagi helyzete: igazolható nettó jövedelmük, meglévő tartozásaik, valamint jelzáloghitel esetén a fedezeti ingatlan értéke. A hitelminősítés ugyanakkor nem áll meg ennyiben, a rendkívül összetett banki eljárás során számos egyéb tényezőt is vizsgálnak. Ráadásul más és más a gyakorlata az egyes hitelintézeteknek. Az alábbiakban a hitelképességet meghatározó legfőbb tényezőket gyűjtötték össze a Bankmonitor szakértői, ha pedig ezeknek megfelel egy pár, akkor jó eséllyel sikeres lesz az igénylés. 

Jövedelmi elvárások

A hitelminősítés során nagyon fontos, hogy megfelelő mértékű, igazolható jövedelemmel rendelkezzen az igénylő. Ennek során a család teljes havi bevételét figyelembe veszik, hiszen a házastársak mindketten szerepelni fognak az ügyletben.

Hitelösszegtől függően a szükséges jövedelemnek legalább a minimálbér összegét el kell érnie, de a bankok jellemzően ennél magasabban húzzák meg a határt, főleg olyan nagy összegű hiteligénylés esetén, mint egy lakáscélú jelzáloghitel, vagy a CSOK Plusz.

Az új CSOK hitel esetében a minimálisan elvárt jövedelemszintet pedig nem az első évben (csak kamatfizetés) várható törlesztőrészlethez, hanem a 13. hónaptól esedékes havi fizetnivalóhoz fogják viszonyítani a bankok. Így a legmagasabb összegű, 50 milliós támogatott lakáshitelhez legalább havi nettó 488 ezer forint szükséges (a férj és a feleség együttes bevételei).

Elsődleges jövedelemnek számít:
-az alkalmazotti munkabér, 
-a vállalkozói jövedelem.

Ezek minden pénzintézetnél elfogadhatók, illetve kiegészíthetők egyéb jövedelemtípusokkal. A kiegészítő jövedelmeket ugyanakkor a bankok nagyon eltérő módon veszik figyelembe.

Másodlagos jövedelmek lehetnek például:
-ingatlan bérbeadásból származó jövedelem,
-osztalék-jövedelem,
-családtámogatási ellátások (például GYES, GYED, családi pótlék),
-nem rendszeres bér (például prémium, jutalom, bónusz).

Alkalmazottak esetén a hitelminősítéshez csatolni kell a munkáltatói igazolást. Fontos, hogy legalább 3 hónapja az adott munkahelyen kell dolgozni, valamint az igénylők ne álljanak próbaidő vagy felmondás alatt. Vállalkozóknál a NAV állít ki jövedelemigazolást, ebben az esetben legalább egy lezárt üzlet év szükséges az igényléshez.

Bankszámlamúlt

A bankok 3-6 hónapra visszanyúló bankszámlakivonatot is kérnek, amelyen ellenőrzik a jövedelem beérkezését és azt, hogy az ügyfeleknek milyen a pénzügyi magatartása. Sok esetben kizáró tényező lehet például a szerencsejáték, a fogadás.

Mennyi törlesztőrészlet vállalható be?

A jövedelem vizsgálatakor a meglévő, vagy korábban igényelt kölcsönöket is figyelembe veszik, illetve azt is megnézik, hogy a már kifizetett tartozásokat hogyan teljesítették. Jobb helyzetben lehet például az, aki a korábbi hitelét rendben visszafizette, mint az, akinek nincs hitelmúltja, hiszen ő nagyobb kockázatot jelent. 

A meglévő tartozások a JTM szabály (jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató) miatt is fontosak. A banknak kötelező meggyőződnie ugyanis arról, hogy a jövedelmet milyen mértékben terheli törlesztési kötelezettség, hiszen ennek is van egy maximuma. Amennyiben például az igénylők összjövedelme 600 ezer forint alatt van, akkor egy legalább 10 éves kamatperiódusú vagy végig fix kamatozású lakáskölcsön esetében a jövedelem legfeljebb fele fordítható adósságszolgálatra. Ha a jövedelem eléri, vagy meghaladja a 600 ezer forintot, akkor pedig 60 százaléknál ránt be az “adósságfék”.

CSOK Plusz önerő

A lakáscélú jelzáloghitelhez természetesen önerőre is szükség lesz, mégpedig legalább 20 százalékra, hiszen a bankok legfeljebb az ingatlan forgalmi értékének 80 százalékáig hiteleznek. Az önerő érkezhet saját megtakarításból, a Babaváró hitel 2024-től akár 11 millió forintos összegéből, vagy éppen a kettő kombinálásából, valamint felhasználható még a lejáró Lakástakarék-pénztári megtakarítás összege is.   

A CSOK Plusz esetében az első lakásukat/házukat vásárló házaspárok még kedvezőbb helyzetben lesznek jövőre, számukra elegendő lesz csupán 10% önerőt felmutatni. Arra azonban érdemes fokozottan ügyelni, hogy a bankok ettől szigorúbbak is lehetnek, és akár a 10 százalékos önerő mértéke is kevésnek bizonyulhat, ahogyan a 20 százalék is, ha nem első otthon megvásárlásáról beszélünk.

Csak akkor szabad foglalót fizetni, ha már találtunk bankot

Az új CSOK Plusz igényléséhez tehát nem elég a jogszabályban rögzített feltételeknek megfelelni, a banki hitelképességi vizsgálatot is sikerrel kell teljesíteni. Mivel ezt illetően jelentősen eltérő a bankok gyakorlata, így érdemes rögtön annál a pénzintézetnél beadni a papírokat, ahol a legvalószínűbb a siker. Egy megbízható és tapasztalt független hitelszakértő segíthet ellenőrizni a hitelképességet, és akár ingyenes előszűrést is készít, amelyből már a foglaló kifizetése, illetve az előszerződés aláírása előtt kiderülhet, hogy a pár megfelel-e az alapvető feltételeknek, illetve mennyi hitelre lehet jogosult. 

Lezárult egy fejlesztés a Trans Lex Work Kft.-nél

A Trans Lex Work (TLW) Kereskedelmi, Szolgáltató és Tanácsadó Kft. öt év alatt több mint 300 millió forintot fordított egy komplex karbantartás-menedzsment megoldás kifejlesztésére, amellyel az iparvállalatok jelentősen csökkenthetik a forgógépek - turbinák, kompresszorok, szivattyúk, fúvók, ventilátorok, centrifugák - karbantartási költségeit - tájékoztatta Magyar Katalin, a cég ügyvezetője az MTI-t.
2024. 02. 29. 11:30
Megosztás:

Új beruházás Komlón - napelem biznisz

Napelemekhez használható forgatórendszeres tartószerkezet gyártását kezdheti meg a Solar FM Kft. Komlón egy csaknem 3 milliárd forintos, felerészben a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) Plusz támogatásával megvalósult beruházás eredményeként.
2024. 02. 29. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 02. 29. 10:30
Megosztás:

Emelkedéssel kezdődhet a kereskedés

Emelkedéssel kezdődhet a csütörtöki kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) - írta az MTI-nek küldött előrejelzésében az Equilor Befektetési Zrt. elemzője.
2024. 02. 29. 10:00
Megosztás:

Jórészt erősödtek az ázsiai tőzsdeindexek

Jórészt erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön, a térség irányadó tőzsdéje, a tokiói börze Nikkei225 indexe 0,03 százalékos emelkedéssel, 39 189 ponton zárt.
2024. 02. 29. 09:30
Megosztás:

Továbbra is gyenge a forint - küszöbön újra a 400-as tartomány?

Kis mértékben gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 02. 29. 09:00
Megosztás:

Befektető, aki milliókat keresett Dogecoin-nal (DOGE), most beleharap a Pullix (PLX) előértékesítésébe is

Egy befektető, akinek jelentős vagyonra tett szert a Dogecoin (DOGE) által, most a feltörekvő Pullix (PLX) felé fordította figyelmét. Fontos megjegyezni, hogy a Pullix már az előértékesítési fázisának végső szakaszában manőverezik, és a kiemelkedő befektető már jelentős részesedést szerzett a projektben.
2024. 02. 29. 08:40
Megosztás:

Jól kezdték az évet a szálláshelyek

2024 januárjában a turisztikai szálláshelyeken (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 836 ezer vendég 2,1 millió vendégéjszakát töltött el.
2024. 02. 29. 08:00
Megosztás:

Még lehet nevezni a Bonis Bonára

Március 5-ig várják a jelöléseket a Bonis Bona - A nemzet tehetségeiért és a Tehetségbarát Önkormányzat díjakra, amelyek fő célja, hogy megbecsülje a fiatalok tehetséggondozása iránt elkötelezett szakembereket és önkormányzatokat - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára hétfőn az MTI-vel.
2024. 02. 29. 07:30
Megosztás:

Bika-hullám söpör végig a BNB (BNB) és az Optimism (OP) kriptók piacán, míg a KangaMoon (KANG) 50%-os megtérülést biztosít az korai vásárlóknak

A kriptopiac vezető altcoinjainak aktuális piaci trendjei azt mutatják, hogy egy bika-hullám ad most őrült optimista hangulatot. A vezető altcoinok közül a BNB (BNB) és az Optimism (OP) változó mértékben bár, de jelentős árfolyam-rallyt mutat.
2024. 02. 29. 07:00
Megosztás:

Átlagosan 15-20 százalékot eshet a lakásbiztosítások díja

A lakásbiztosítási ügyfelek 58 százaléka tervezi majd összehasonlítani a lakásbiztosítási kínálatot a márciusi kampányban – derül ki az Insura.hu biztosításközvetítő több mint 8 ezer fő megkérdezésével lefolytatott kutatásából. Az alkuszcég várakozásai szerint a biztosítók között felerősödő verseny hatására 15-20 százalékkal alacsonyabb díj mellett válthatnak szerződést az ügyfelek. Akár 300 ezer lakásbiztosítási szerződést is lecserélhetnek, ami a teljes állomány közel 10 százalékát teszi ki.
2024. 02. 29. 07:00
Megosztás:

Eljött a fordulat az ingatlanpiacon? Az adatok új irányt mutatnak

Az Eurostat adatai alapján 2023 harmadik negyedéve fordulópont lehetett az európai ingatlanpiacon, az ingatlanárak 2022 elején kezdődött zuhanása megtorpant, sőt a korábbi negyedévhez képest még nőttek is valamelyest. Magyarországon eközben az otpotthon.hu adatai szerint ez volt az az időszak, amikor a legkevésbé volt aktív az ingatlanpiac, és a legalacsonyabbak voltak az árak 2023-ban.
2024. 02. 29. 06:30
Megosztás:

Kedvezőbb kilátások az agráriumban 2024-ben

Az idei év új mérföldkő lehet a hazai agrárgazdasági szereplők fejlődésében. Az agrárvállalkozások csak a fenntarthatósági szempontokat is érvényesítő stratégia mentén tarthatják meg és növelhetik versenyképességüket. A hazai agrárfinanszírozás egyik legfontosabb szereplőjeként az OTP Bank aktív piaci jelenléttel, hitelezési politikájának a változó körülményekhez igazodó alakításával és tanácsadási kapacitásával segíti az uniós agrár források minél hatékonyabb felhasználását, az ágazat további fejlődése érdekében – hangzott el az OTP Agrár Gálán, ahol átadták az OTP Agráriumért Díjakat is.
2024. 02. 29. 06:00
Megosztás:

Kell-e félteni a munkánkat az AI-tól?

Bár a világban egyre többen használják munkájuk során a mesterséges intelligenciát (AI), Magyarországon a felsővezetők közel fele még nem látja tisztán felhasználásának lehetőségeit, igaz, ugyanennyien nyitottak is az alkalmazására. Egyelőre semmi konkrét jel nem utal arra, hogy elveszi a munkánkat a mesterséges intelligencia – bár a hazai vállalatoknak még nincs egyöntetű válasza arra, hogy milyen hatással lesz az AI a munkaerőpiacra. A Randstad egyik globális kutatása szerint azonban a munkavállalóknak határozottabb véleményük van: több mint felük az AI előnyeit látja, közel felük izgatott a mesterséges intelligenciában rejlő munkahelyi lehetőségeket illetően.
2024. 02. 29. 05:30
Megosztás:

Végrendelettel tudják egyenlően elosztani közös vagyonukat a mozaikcsaládban élő szülők

Népszerű a végrendelet: tavaly mintegy öt százalékkal többen tettek végintézkedést közjegyző közreműködésével, mint 2022-ben. Gyakran végrendelkeznek azok a házaspárok, akiknek több kapcsolatból is született gyermekük, ők így tudják egyenlően elosztani közös vagyonukat. A törvényes öröklési rend ugyanis hátrányosan érintheti azt a korábbi kapcsolatból született gyermeket, akinek a szülője hamarabb hal meg. Az élettársakra is jellemző, hogy végrendelkeznek egymás javára, ők ugyanis, a házastársakkal ellentétben, a törvényes öröklési rend alapján nem örökölnek egymás után.
2024. 02. 29. 05:00
Megosztás:

Átírja a piaci versenyt a kínai autóipar előretörése, csökkenő profitvárakozások az e-autóiparban

Átírja a piaci versenyt a kínai autóipar előretörése, változnak a fogyasztói elvárások, a döntéshozók pedig a következő években is nehézségekre számítanak a nyersanyag-ellátásban. Egyebek mellett ezt állapítja meg az autóipari vezetők körében a KPMG által elvégzett felmérés, a 24. Annual Global Automotive Executive Survey. Az e-autózási piacon vegyesek a várakozások: egyre nőhet az ilyen járművek aránya, gyártásuk azonban még hat évig drágább lehet, mint a hagyományos kocsiké – véli a megkérdezettek többsége. A KPMG szerint a beszállítók felől érkező kezdeményezések egyre fontosabbak a versenyképesség fenntartásához, de a gyártók számítanak rájuk olyan lépéseknél is, mint például az új fogyasztói igények feltárása és kiszolgálása, vagy a kutatás-fejlesztésre szánt források ügyes csoportosítása.
2024. 02. 29. 04:30
Megosztás:

Egészségpénztári tag vagy? Akkor jó hírünk van számodra!

Gyorsan emelkedett a taglétszám, és a befizetések is csúcsra jártak az egészség- és önsegélyező pénztáraknál. 81 milliárd forinttal a kifizetések is rekordot döntöttek tavaly, az adókedvezménnyel növelt megtakarításaikat elsősorban gyógyszerek kiváltására és magánorvosi ellátásra költik a tagok - írja elemzésében a Bank360.hu.
2024. 02. 29. 04:00
Megosztás:

Egy új rendelet miatt nagyobb forgalomra számít a Magyar Posta

Nagyobb forgalomra számít a Magyar Posta azt követően, hogy március 28-tól minden internetes kereskedőnek fel kell tüntetnie a céget a lehetséges kiszállítók közt - mondta a Magyar Posta Zrt. marketingkommunikációs főigazgatója az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.
2024. 02. 29. 03:30
Megosztás:

A 6%-os lakáshitel már jónak számít, de van annál jobb is?

Tovább csökkent az államilag nem támogatott, piaci lakáshitelek kamata, amihez a bankok további egyedi kamatkedvezményeket is adhatnak. Ez jó hír lehet azoknak az ingatlanvásárlást tervezőknek, akik nem jogosultak a kamattámogatott hitelekre. Budapesten nőttek, a vármegyeszékhelyeken stagnálnak a lakásárak.
2024. 02. 29. 03:00
Megosztás:

Nyugat-balkáni telco infrastruktúra projektbe fektet a PortfoLion

A Telekom Szerbia mintegy 1800 telekommunikációs tornyának megvásárlásával új régiós szolgáltatót hoz létre egy nemzetközi befektetői konzorcium. A tranzakcióban részt vesz az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion Capital Partners, amely ezzel első digitális infrastruktúra befektetését zárja, ez egyben a tőkealapkezelő első projektje a nyugat-balkáni régióban.
2024. 02. 29. 02:30
Megosztás: