Bezárhat a sok ingatlan ügynök, leáldozott az ingatlanosoknak - Más jön helyette

Jelentős átalakuláson megy keresztül az ingatlan-piac és az ingatlanokat értékesítők szegmense is. Egyre inkább megváltozik az ingatlanértékesítők és vásárlók igénye, amit az is alátámaszt, hogy sokan már saját maguk hirdetik az eladni kívánt házat, lakást vagy telket és a hirdetéseikben kikötik, hogy nem kérnek az ingatlanközvetítők segítségéből.

Bezárhat a sok ingatlan ügynök, leáldozott az ingatlanosoknak - Más jön helyette

Ezzel egy időben az ingatlanvásárlók is egyre tudatosabbak, noha még mindig kevésbé veszik igénybe szakemberek segítségét. Pedig ezzel százezreket, sőt milliókat spórolhatnának.

Magyarországon még mindig az a bevett szokás, hogy az eladó kéri szakember segítségét az ingatlana eladásához, míg a vevők csak elvétve kérnek segítséget szakembertől. Ez a tendencia azonban megváltozni látszik, hiszen egyre többen szeretnének tudatosan vásárolni az ingatlanpiacon is. Nehéz azonban laikusként kiismerni magunkat az esetleges buktatók között, így egy kevésbé körültekintő vásárláskor súlyos anyagi károkat is okozhatunk magunknak. 

„Az ingatlanvásárlás során gyakran kevés a személyes tapasztalat. A vásárlók nem ismerik a kihívásokat, amikkel szembenéznek és noha próbálják a legjobb vételt lebonyolítani, sok olyan buktatóra nem figyelnek fel, ami egy jobb alkupozícióhoz segítheti őket, vagy éppen kizárná a vásárlást, ha tudnának róla. Ma már egyre inkább jellemző, hogy tudatosan vásárolunk, ám a hazai ingatlanpiacon ez még igencsak gyerekcipőben jár” - fejtette ki Gubicza Katalin, a keresekneked.hu támogatási szakértője. 

ingatlan ügynökök

A szakértő szerint a jövőben alaposan átalakulhat itthon is az ingatlanpiac, és egyre inkább előtérbe kerülhetnek a vásárlók érdekei. Ahhoz azonban, hogy ezt érvényesíteni is tudják, tudatos vásárlói edukációra lenne szükség. 

„Érdekes, hogy bár a vevőnél van a pénz, mégis az eladó kéri szakember segítségét, már ha kéri, hiszen egyre inkább visszaszorul az ingatlanközvetítők szerepe. Pedig a vásárlónak nagyon sok szemponttal tisztában kellene lennie ahhoz, hogy az az ingatlan, amit kiszemelt, sok-sok évig az otthona lehessen és ne érjék kellemetlen meglepetések a vásárlás során. Nagyon sok a buktató, az eladó ingatlanközvetítője pedig nem feltétlenül a vásárló érdekeit nézi” - tette hozzá a szakértő. 

Erre érdemes figyelni, ha pénzt akarunk spórolni

Gubicza Katalin a leggyakoribb hibákra is felhívta a figyelmet, amire a vásárlók a legtöbb esetben nem figyelnek, hiszen vagy nincs meg hozzá a kellő szaktudásuk, vagy eszükbe sem jut fontos körülményként.

az ingatlan ügynök halála

„Az első a tulajdoni lap szakértői értelmezése. Fontos tudni, hogy belterületről vagy külterületről van-e szó. Gyakran előfordul, hogy csak később derül ki, hogy külterületi az ingatlan, ilyenkor pedig nem jár minden támogatás. Sokan buktak már el így foglalót. De azt is alaposan meg kell vizsgálni, milyen terhei vannak az ingatlannak, van-e bérlő vagy haszonélvezeti jog bejegyezve. A másik fontos tényező, hogy egyezik-e az ingatlan azzal, ami a térképen szerepel, hiszen eleshetünk a támogatásoktól, amíg nem egyértelmű, mire terhelődik pontosan a kölcsön. Ez szintén megakaszthatja a folyamatot” - tette hozzá a támogatási szakértő.

A telkek esetében szintén érdemes a legapróbb részletet is megvizsgálni, ilyenkor szintén egy szakértő az, aki a legkörültekintőbben vizsgálja meg a helyzetet. 

„A cégünknél egy egész tanácsadói csapat dolgozik, építészmérnökök mérik fel a telket műszaki, technikai szempontból, hogy az a bizonyos földterület alkalmas-e arra az építkezésre, amit a vevő szeretne. Attól függően állítjuk össze a csapatot, hogy az ügyfelünk milyen csomagot rendel meg: a mérnökökön kívül van ügyvédi szolgáltatás a foglalózáshoz, hiszen rengeteg olyan eset van, hogy a foglalózás után, de a vizsgálat végén derül ki, hogy a telek nem használható, és ilyenkor fontos, hogy az ügyfelünk visszakapja a foglalót, és természetesen van értékbecslőnk is. Az értékbecslőt már csak akkor tudjuk bevetni, ha a technikai vizsgálat lezajlott, mert a tanulmányunk és a piac ismerete alapján tud árat mondani.” – mondja el a vásárlói igényekről Várhelyi Tibor építészmérnök, a Mielőtt telket veszel cég alapítója.

ingatlan vásárlás ingatlan eladás

 „Van olyan eladó telek Budapesten, amit 220 millióért árulnak, holott nem lehet beépíteni. Előfordult, hogy egy család azért bukott el egy állami támogatást, mert nem vettek észre egy egynégyzetméteres hozzáépítést a kinézett ingatlannál. Minden vevő jóhiszeműen kezd neki a lakás- vagy telekvásárlásnak, de a nagy részük nem rendelkezik műszaki ismeretekkel, nem tudják, milyen a környék, milyen fejlesztések várhatóak, mire lehet pályázni a társasházzal, vagyis mi vár rájuk, ha a birtokukba kerül az ingatlan vagy a telek.”

Várhelyi Tibor vállalkozása éppen úgy a vevők érdekeit képviseli, mint Gubicza Katalin ingatlantanácsadó cége, éppen ezért igyekeznek minden apró buktatóra felhívni a figyelmet. Gubicza Katalin szerint a környezeti hatásokat sem vizsgálják meg jellemzően a vásárlók, holott itt is sok olyan buktató derülhet ki, ami vagy :

- az ingatlan értékét csökkentheti, 

- ami által több pénz marad a zsebünkben, 

- aminek az ismeretében elállnánk a vásárlástól. 

Ilyen környezeti tényező lehet a talajvíz, amiről nem sokat tudunk meg, ha nyáron nézünk ingatlant. Ide tartoznak az esetleges vadkárok, a zaj, a szaghatások, amik megkeseríthetik az ott lakók életét.

„Szintén megvizsgálandó, hogy van-e a közelben magasfeszültségű távvezeték, ezek ugyanis csökkenthetik az ingatlan értékét, ezzel is jobb alkupozícióba kerül a vevő, vagy ha túl közel van, érdemes inkább elállni a vásárlástól, hisz súlyos egészségkárosító hatása is lehet” - tanácsolja a szakember. - „Független tanácsadóként minden olyan részletre ügyelünk, amiről az ingatlanközvetítő vagy az eladó nem feltétlenül számol be.

Feltérképezzük a környéket, beszélünk a szomszédokkal, megvizsgáljuk a tulajdoni viszonyokat is. A pénzügyi támogatások és hitelek kérdése is egy nagy próbatétel szokott lenni a laikus vásárlóknak, éppen ezért érdemes az anyagi részletekkel is időben tisztában lenni. Mindenképpen ajánlatos, hogy az ügymenet egy pontján vevőként szakértőt vonjunk be, amivel nem csak pénzt spórolhatunk – hisz jobb alkupozícióba kerülhetünk a tények ismeretével –, de elkerülhetjük egy nem kívánt, esetleg fel nem tárt hibákkal rendelkező ingatlan megvásárlását.”

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 04. 15. 08:30
Megosztás:

Április elejétől ismét nő a hazai gázkészlet

Április elejétől újra nő a hazai gázkészlet - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 15. 07:00
Megosztás:

Az adósságállomány nagysága hordozza a legnagyobb veszélyt az Egyesült Államokra nézve

Az Egyesült Államok legnagyobb ellensége nem Kína vagy Oroszország, hanem a 35 billió dolláros adósságállomány - állapítja meg elemzésében a The National Interest, a Center for the National Interest politikai agytröszt online platformja.
2024. 04. 15. 06:00
Megosztás:

Nagy sikert arat a zöld konzultáció

Nagy siker a zöld konzultáció: eddig mintegy 60 ezren válaszoltak a Közös ügyünk a zöldenergia elnevezésű online párbeszéd kérdéseire - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke Siófokon szombaton.
2024. 04. 15. 05:00
Megosztás:

A német autóipar szembemegy mindenkivel

A német autóipar szakmai képviseleti szervezete, a VDA ellenzi a kínai elektromos autókra kivetni tervezett uniós védővámot, mivel megítélése szerint az a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártana.
2024. 04. 15. 04:00
Megosztás:

Miért a fejünk tetején nő a hajunk, nem pedig a talpunkon? – Egy szőrös kérdés tudományos magyarázata

Amikor utoljára a tükörbe néztünk, valószínűleg nem azon tűnődtünk, hogy miért pont a fejünk tetején van az a buja, vagy éppen nem annyira buja hajkorona, ami nap mint nap formázásra késztet minket. De gondolkozzunk csak el: miért éppen ott, és miért nem máshol?
2024. 04. 15. 03:00
Megosztás:

Milyen veszély leselkedik a forintjainkra, ha Magyarország bevezeti az eurót?

Magyarország potenciális áttérése a forintról az euróra komplex gazdasági és társadalmi változásokat von maga után. Ennek elemzéséhez érdemes megvizsgálni a korábbi eurót bevezető országok tapasztalatait, és ezek alapján felmérni a kisemberek – pl. dolgozók, nyugdíjasok – helyzetét érintő lehetséges következményeket.
2024. 04. 15. 02:00
Megosztás:

Pénzhoroszkóp: Mesés pénzek jöhetnek a héten a Baknak és a Vízöntőnek, a Kos lottón nyerhet nagyot

Heti horoszkóp 2024. április 15-21. között. A csillagjegyek részletes heti horoszkópjai egy izgalmas hétre világítanak rá, ahol minden jegy számára kínálkozik lehetőség a szerencsejátékokban, új kapcsolatokban és pénzügyekben való sikerre egyaránt.
2024. 04. 15. 01:00
Megosztás:

10 000%-os hozam? Ezzel csalogatja a befektetőket ez a környezetbarát kriptó

A Dogwifhat (WIF) befektetői most felfedezték az eTukTuk (TUK) nevű új, zöld előértékesítést, ami 2024-ben akár 10 000 százalékos potenciális nyereséget is hozhat. A WIF a közelmúltbeli csúcsról visszaesett, jelenleg 3,46 dollár körül kereskednek vele, ami közel 20 százalékos csökkenést jelent az eddigi legmagasabb árhoz képest.
2024. 04. 15. 00:01
Megosztás:

Szankciókat jelentettek be az orosz fémek árutőzsdei forgalmazására

Szankciókat jelentett be a brit és az amerikai kormány orosz fémek árutőzsdei forgalmazására.
2024. 04. 14. 23:00
Megosztás:

Az ESET az egészségügyi alkalmazások használatának kockázataira hívja fel az emberek figyelmét

Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az ESET informatikai cég: az elemzés szerint az érzékeny személyes adatokat is gyűjtő és felhasználó egészségügyi appok (mHealth) piaca már most kétszámjegyű növekedést produkál, és 2030-ra a becslések szerint eléri a 861 milliárd dollárt.
2024. 04. 14. 22:00
Megosztás:

Bővült a pécsi Penthe Autóház

Bővítette telephelyét, az autók szervizeléséhez szükséges új eszközöket szerzett be, korszerűsítette raktárát az Opel, Isuzu, Land Rover márkák kereskedelmével és szervizelésével foglalkozó pécsi Penthe Autóház Kft.
2024. 04. 14. 21:00
Megosztás:

Elindult a Fertő-táj vonatjárat Ausztriába

Az idén április és augusztus között jár Sopron és az ausztriai Neusiedl am See között a Fertő-táj vonatjárat, hogy minél többen környezetbarát módon kereshessék fel az UNESCO világörökség részévé nyilvánított Fertő-táj magyar és osztrák oldalának településeit - közölte a vonatokat közlekedtető GYSEV Zrt. szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 14. 20:00
Megosztás:

Rekordszámú volt a bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 14. 19:00
Megosztás:

Nem számítanak idén javulásra a német vállalatok

A német vállalatok 2024-ben sem számítanak a gazdaság fellendülésére az IW (Institut der deutschen Wirtschaft) gazdaságkutató intézet legfrissebb, szombaton publikált felmérése szerint.
2024. 04. 14. 18:00
Megosztás:

A technológia fejlődés velejárója, hogy új kockázatok ütik fel a fejüket

A mesterséges intelligencia (MI) elterjedésével az információbiztonsági szakértők feladatai már kiterjednek az azzal kapcsolatos biztonsági kockázatok kezelésére is, mert újszerű kitettséget jelentenek az intelligens eszközök és az MI-vel ellátott folyamatautomatizálás is - ismerteti a Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó cég az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 14. 17:00
Megosztás:

3,6%-ra csökkent az infláció márciusban

A várakozásunknál minimálisan kedvezőbben alakulva 3,6%-ra mérséklődött az infláció éves üteme februárban. Ennél alacsonyabb inflációs rátát 2021. februárban közöltek legutóbb. Az előző hónaphoz képesti változás +0,8%-os volt, ami visszafogottabb év eleji átárazási dinamikát tükröz, mint amit az elmúlt két évben láthattunk. Enyhülő inflációs nyomást jelez, hogy a maginfláció 5,1%-ról 4,4%-ra mérséklődött.
2024. 04. 14. 16:00
Megosztás:

Zsarolóvírustól a „disznóvágás-átverésig”

A Visa közzétette félévente megjelenő, csalásokról szóló nemzetközi jelentésének 2024. tavaszi kiadását, amely a fogyasztókat és vállalkozásokat világszerte érintő legjellemzőbb fizetési veszélyekre hívja fel a figyelmet.
2024. 04. 14. 15:00
Megosztás:

Új kaparós sorsjegy jelent meg, a neve: Ajándék sorsjegy

Az ünnepi alkalmakat megédesítő, vidám hangulatú és a szemnek is vonzó kaparóssal bővül a Szerencsejáték Zrt. sorsjegykínálata.
2024. 04. 14. 14:00
Megosztás:

Romániában nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány

Romániában 24,69 százalékkal nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány éves összevetésben - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 04. 14. 13:00
Megosztás: