Blaskó Nikolett a MAKSZ újonnan megválasztott elnöke

A járvány megjelenése óta először tartott tisztújító közgyűlést a markertingszakma egyik legfontosabb hazai szervezete, a Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége (MAKSZ). Az összegyűlt ügynökségi vezetők egybehangzóan újraválasztották Blaskó Nikolett korábbi elnököt, akinek elnöksége alatt a szövetség új lendületet kapott.

A MAKSZ alapszabályzata a pandémia alatt nem tette lehetővé online közgyűlés megtartására, amit a szervezet a járványhelyzet enyhülésével most tudott pótolni. A közgyűlés amellett, hogy megválasztotta új elnökségét és felügyelő bizottságát, egybehangzóan újraválasztotta Blaskó Nikolett korábbi elnököt, aki megköszönve a bizalmat elmondta: fáradságos, de eredményes időszakon vannak túl, aminek köszönhetően a MAKSZ ma mind kommunikációjában, mind működésében ütőképesebb. A szervezet tevékenysége alappilléreit megerősítve, megújult pozicionálással és arculattal, új alapszabállyal és struktúrával folytathatja munkáját a következő 2 éves ciklusban.

A MAKSZ tagügynökségei 14 év után a korábbi hat szekció helyett (Média, ATL, BTL, PR, Online, Event) két szekcióban „média” és „non-média” működnek tovább. A szekciók alatt feladat-, ügy- és szakterület-specifikus munkacsoportok alakulnak a tagok szakmai vezetőiből. Az ügyvezetőkön túl így további értékes szakemberek vonódhatnak be a szövetség munkájába, akik kapcsolati hálójukat tágítva, a tudásmegosztás mellett az iparág számára értéket teremtő szakmai munkával tudják segíteni a MAKSZ-ot. A tervezett munkacsoportok többek között: pénzügy, stratégia, social content, digital média, kreatív, KRU (kreatív utánpótlás), M Lista, PR, HR, event, illetve ügyfélkapcsolat. A megújulással járó megnövekedett feladatok és működési költségek fedezésére előterjesztett tagdíjreformot szintén egyhangúlag fogadta el a közgyűlés.

Az elnök beszámolójában így foglalta össze a szövetség új hitvallását: „a MAKSZ hisz abban, hogy a szakmáért tenni akaró ügynökségek legjava együtt jövőtállóvá és fenntarthatóvá teszi a kommunikációs iparágat”. Blaskó megerősítette, hogy a szövetség alapértékei változatlanul a szakmaiság, a versenyszellem és a haladás.

Az elnöki beszámoló kitért arra, hogy az elmúlt időszakban a szövetség tagjai és az iparág érdekében szorosabbra fűzte az együttműködést a szakmai társszervezetekkel, azaz az MMSZ-szel, az MRSZ-szel, az ÖRT-vel és a DIMSZ-szel és az IAA-val. A szövetségen belül Novák Péter (Dentsu) vezetésével munkacsoport jött létre az MRSZ által évente kiadott Reklám- és Kommunikációs Torta „kreatív és média ügynökségi tevékenység” szelete iparági számainak összeállítására. Az MMSZ-szel közösen a szakma reputációjának emelése, illetve fenntarthatóságának biztosítása érdekében pedig közös ügyfél-ügynökség oldali alapelvekkel, ajánlásokkal és vállalásokkal szabálykönyvet dolgozott ki Fair Play Book néven. A kezdeményezés mögött 70 megbízó nagyvállalat, 46 ügynökség és 8 szakmai szövetség áll. A dokumentum mérföldkövet jelenthet a hosszútávú, kölcsönös, értékalapú ügyfél-ügynökség kapcsolatok megteremtésében, ami nagyban segíti a szakma reputációját, fenntarthatóságának biztosítását.

A beszámoló ismertette a MAKSZ pandémiás intézkedéseit is. A szervezet tagjai a válságban folyamatosan egyeztetve, HR vezetőiket munkacsoportba rendezve szakmai ajánlásokat, protokollokat dolgoztak ki, segélyprogramot indítottak. Páratlan iparági összefogással 14 millió forintot gyűjtöttek a szövetség által létrehozott Mentőöv segélyalapba, amiből közel 100 kilátástalan helyzetbe került kommunikációs szakembernek tudtak fejenként 150.000 Ft-os gyorssegélyt nyújtani az Ökumenikus Segélyszervezet segítségével. A program keretében - az anyagi támogatáson túl is segítve a munka nélkül maradt iparági szakemberek elhelyezkedését -, létrehozták a www.kommunikaciosallas.hu HR portált.

A COVID-válság alatt kifejezetten a fiatal tehetségek támogatására fókuszálva Marosi Gergely (Mito) vezetésével a szervezet 10 éves KRU (kreatív ugródeszka) programja is megújult, és egy új formátummal rukkolt elő. Tavaly elrajtolt az első Zsenge Penge verseny, ahol egy speciális, „gördülő” briefre 5 napon át, 7 kategóriában, 168 fiatal versenyzett. Óriási érdeklődéssel lezajlottak a Young Cannes Lions és Eurobest előválogatók, az egyetemisták és főiskolások pedig a Roger Hatchuel Academy keretében mérettethették meg magukat. A KRU Portfólió Day rendezvényén legutóbb 172 pályakezdő fiatal mutatta be magát és portfólióját 30 elismert kreatív és stratégiai igazgatónak. A szövetség tavaly újra megrendezte a szakma legrangosabb hazai versenyét, az Arany Penge Kreatív Fesztivált, társszervezőként segítette a hatékonyságot díjazó nemzetközi Effie Awards Hungary hazai lebonyolítását, valamint egy év kihagyás után kiadta a megújulás előtt álló M lista iparági rangsort.

A szövetség az elmúlt időszakban 8 új taggal bővült. A DDB, a Havas Creative és a Publicis Groupe Hungary ügynökségi brandjei mellett az újjáalakult Kastner, a Be Social, a Spice Communication, a Feat és Human Telex is csatlakoztak a MAKSZ-hoz. Az elnök beszámolójában kiemelte, hogy az új belépők vezetői többen már feladatot is vállaltak a szövetségben, Galácz Karolina (DDB) és Varga Gábor (Publicis Groupe Hungary) elnökségi, illetve alelnöki tisztséget tölt be az új elnökségben, Vajda Csaba-Havas pedig a Felügyelő Bizottság tagja lett.

Az elnök a jövőről úgy nyilatkozott, hogy a következő ciklusban sem dőlhetnek hátra, a fejlődéshez és a célok megvalósításához a támogató tagságon túl az új, motivált és tettrekész elnökségben látja a garanciát. Ezért az új elnökség felállásával első dolguk az új struktúra megerősítése, stabilizálása, az elfogadott stratégia akcióterv-szintre emelése. Az ügyfél-ügynökségi kapcsolatok javítása mellett elkötelezetten dolgozniuk kell az ügynökségek partneri státuszának erősítésén és az ügynökségi modellek fenntarthatóságának javításán. Blaskó elmondása szerint a hatékonyabb érdekképviselethez a tagok aktivizálásán és szorosabb együttműködésén túl a reprezentativitás, és ezzel a MAKSZ piaci súlyának növelése is szükséges. A szakma reputációjának javítása mellett kulcsfontosságú a kreatív színvonal és vele együtt a reklámok elfogadottságának emelése. Ehhez az ügyfelek és a piac folyamatos edukációjára, valamint a kreatív utánpótlás fejlesztésére van szükség.

A következő két évben 13 fős elnökséggel, 2 fő tanácsnokkal és 4 fős felügyelőbizottsággal erősít a szervezet:

-    Blaskó Nikolett MAKSZ elnök CEO (ACG)
-    Mező László MAKSZ alelnök, médiaszekció elnök CEO (Mediacom)
-    Varga Gábor MAKSZ alelnök, non-media szekció elnök, Chief Client Officer (Publicis Groupe Hungary)
-    Balatoni Zsófia MAKSZ non- media elnökségi tag, alapító társ-ügyvezető (Uniomedia Communications)
-    Bölcs Ádám MAKSZ non-media elnökségi tag, ügyvezető igazgató (Well)
-    Galácz Karolina MAKSZ non-media elnökségi tag, Creative Director (DDB)
-    Horváth Rita MAKSZ médiaszekció elnökségi tag, Chief of Media (Publicis Groupe Hungary)
-    Kubicskó András MAKSZ non-media elnökségi tag, ügyvezető igazgató (McCann Erickson)
-    Marosi Gergő MAKSZ non-media elnökségi tag, Chief Creative Officer (Mito). -
-    Radácsi Pál MAKSZ non-media elnökségi tag, ügyvezető igazgató (BoEvent)
-    Szabó Edina MAKSZ médiaszekció elnökségi tag, managing director (OMD)
-    Szerényi Zsuzsanna MAKSZ non-media elnökségi tag, Chief Executive Officer (Greenroom)
-    Vaszary Ádám MAKSZ non-media elnökségi tag, managing director (Positive Adamsky)
-    Dr. Megyer Örs tanácsnok
-    Erős Attila tanácsnok – ügyvezető (Fastbridge)
-    Varga Zoltán Felügyelő Bizottság vezetője CFO (VMLY&R)
-    Antalffy Zoltán Felügyelő Bizottság tagja pénzügyi és operatív igazgató (Café Reklám)
-    Elek Annamária Felügyelő Bizottság tagja CFO (Mindshare)
-    Vajda Csaba Felügyelő Bizottság tagja Chief Financial Officer (Havas Group)

A megnövekedett taglétszám és szakmai programok ellátása érdekében a Főtitkár mellett a jövőben további 1 fő projekt managerrel bővül a MAKSZ Titkársága.

Nem minden amerikai jegybankár olyan óvatos

A St. Louis-i Fed weboldalán közzétett cikkében a pénzügyi szektor stabilitásáról értekezett a tagbank vezetője, James Bullard.
2023. 03. 29. 12:30
Megosztás:

Csökken az építőipari torta, felértékelődik az értékesítés szerepe

Ahogy csökken az építőipar teljesíténye, úgy nő az értékesítés szerepe az építőanyag kereskedéseknél. Csökken az építőipari torta, már nem elég kiszolgálni a vevőket. Ahhoz, hogy a zsugorodó piacon, egy vállalkozás ne zsugorodjon, növelni kell a forgalmat. Ehhez azonban a korábbi évek kiszolgálási attitűdje nem lesz elég – figyelmeztet Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.
2023. 03. 29. 12:00
Megosztás:

Van a sikeres lakásvásárlásnak titkos receptje?

Azok, akik már megszerezték vagy rendbe hozták új otthonukat, elsősorban három anyagi forrásra támaszkodtak: saját megtakarításaikra, lakáscélú jelzáloghitelre vagy egy ingatlan eladásából származó bevételre – derült ki az OTP Bank és az otpotthon.hu közös felmérés.
2023. 03. 29. 11:30
Megosztás:

Ne lehessen kevés pénzzel elmozdítani a tőzsdén a banki CDS árfolyamokat!

Az EKB meg fogja vizsgálni a CDS (csődbiztosítási ügyletek) piacok működését, mivel a rendkívül illikvid piacon kis mennyiségekkel is jelentősen el lehet mozdítani az árakat.
2023. 03. 29. 11:00
Megosztás:

Pluszban nyitottak az európai tőzsdék

Erősödéssel kezdték a napot a főbb európai tőkepiacok szerdán.
2023. 03. 29. 10:30
Megosztás:

Másfél évtizedes mélyponton a magyar fizetések, de belátható időn belül javulhat a helyzet

Legutóbb 2007-ben mutattak olyan csökkenést a nettó reálbérek, mint most. Az infláció alakulása ebből a szempontból kulcsfontosságú - értékelte a kedden megjelent béradatokat és az MNB friss inflációs előrejelzését Németh Dávid, a K&H vezető elemzője. Elárulta, hogy a mostani kilátások szerint mikor kerülhetnek vissza a pozitív tartományba a nettó reálbérek.
2023. 03. 29. 10:00
Megosztás:

Pályázat indult női vállalkozók támogatására

Magyarországon is elindítja a Visa a She's Next elnevezésű, nők által vezetett vállalkozások támogatására létrehozott globális programját - jelentette be Sármay Bence, a digitális fizetési szolgáltató területi vezetője kedden Budapesten.
2023. 03. 29. 09:30
Megosztás:

Megdőlt az országos és fővárosi szélrekord hétfőn

Megdőlt az országos és a fővárosi szélrekord is hétfőn - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján kedden.
2023. 03. 29. 09:00
Megosztás:

Márciusban némileg kedvezőbben ítélte meg exportlehetőségeit a német ipar

Kissé javultak a német ipar exportvárakozásai márciusban a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének kedden közzétett felmérése alapján.
2023. 03. 29. 08:30
Megosztás:

A cégek háromnegyede áremelést tervez

A legalább 20 főt foglalkoztató cégek közel háromnegyede véli úgy, hogy árat fog emelni a közeljövőben. Az áremelésre készülő vállalkozások több mint harmada 6-10 százalékos, valamivel több mint negyede 11-15 százalékos, ötöde pedig 1-5 százalékos emeléssel számol - ismertette januári felmérésének eredményeit kedden az MTI-vel az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI).
2023. 03. 29. 08:00
Megosztás:

Blochamps: néhány ezer ügyfél kezében van a privátbanki vagyon fele

A teljes magyarországi privátbanki vagyon több mint 50 százaléka mintegy 6500 milliárdos kezében összpontosul - tájékoztatta a Blochamps Capital Kft. kedden az MTI-t sajtóközleményben.
2023. 03. 29. 07:30
Megosztás:

Nyolcszázmillió forintos fejlesztés a Caadex Kft.-nél

Európai uniós támogatással csaknem nyolcszázmillió forint értékben hajtott végre fejlesztést a magyar családi tulajdonban lévő mindszentgodisai Caadex Kft. - tájékoztatta a vállalat az MTI-t.
2023. 03. 29. 07:00
Megosztás:

Tavaly 22-szeresére nőtt az Indiába irányuló orosz olajexport

Oroszország energiaszállításainak nagy részét 2022-ben baráti országokba irányította át, az Indiába irányuló olajexport 22-szeresére nőtt - jelentette ki Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes az orosz energiaügyi minisztérium kollégiumának keddi ülésén.
2023. 03. 29. 06:30
Megosztás:

Huszonegy új autóbusz áll forgalomba Veszprém vármegyében

Huszonegy új autóbuszt állít forgalomba tavasszal Veszprém vármegyében a Volánbusz a 2018-ban indított járműfiatalítási-program keretében, a beszerzésnek köszönhetően javul a térség közlekedésbiztonsága - fogalmazott a buszok átadása alkalmából tartott keddi sajtótájékoztatón a területfejlesztési miniszter.
2023. 03. 29. 06:00
Megosztás:

Az uniós tagállamok jóváhagyták dízel- és benzinüzemű új autók értékesítésének 2035 utáni betiltását

Az uniós tagállamok energiaügyekért felelős miniszterei keddi brüsszeli tanácskozásukon jóváhagyták az új személygépkocsikra és kisteherautókra vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási normák felülvizsgálatáról szóló rendeletet, amelynek értelmében 2035-ig fokozatosan meg kell szüntetni a dízel- és a benzinüzemű új autók értékesítését az EU-ban, és minden új gyártású autónak kibocsátásmentesnek kell lennie.
2023. 03. 29. 05:30
Megosztás:

Újabb hitelminősítő erősítette meg Magyarország befektetésre ajánlott besorolását

A veszélyes nemzetközi környezet ellenére megerősítette Magyarország adósbesorolását a Japan Credit Rating Agency - hívta fel a figyelmet Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült üzenetben kedden.
2023. 03. 29. 05:00
Megosztás:

Melyek az ország legkedveltebb női és férfi nevei most? Mutatjuk a TOPlistákat!

A Belügyminisztérium nemrég megjelent statisztikáiból kiderül melyek hazánk legkedveltebb nevei mind a hölgyek, mind a férfiak esetén. Kétféle kimutatás is megjelent, az egyikben a lakosság körében népszerű neveket, míg a másikban a 2022-ben születettek nevei alapján készült toplistát találjuk. Nézzük a TOP20 legnépszerűbb neveket!
2023. 03. 29. 04:00
Megosztás:

Uniós megoldást sürget a román és a lengyel miniszterelnök a belső piacot elárasztó ukrán gabona ügyében

Románia és Lengyelország is az Európai Bizottságtól (EB) vár megoldást az unió piacát vámmentesen elárasztó, a hazai termelőket nehéz helyzetbe hozó ukrán gabonaexport ügyében - mutatott rá Nicolae Ciuca román és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kedden, egy Bukarestben rendezett lengyel-román gazdasági fórumon.
2023. 03. 29. 03:30
Megosztás:

Jövőre visszaválthatók lesznek az italosüvegek és -dobozok

A vízfogyasztás és az energiafogyasztás növekedésére, illetve az ezzel járó rendkívüli mennyiségű hulladék keletkezésére az egyik válasz a körforgásos gazdaság lehet - mondta Áder János kedden az Esztergomi Szakképzési Centrum diákjai számára tartott, az elektromobilizációt is érintő előadásában.
2023. 03. 29. 03:00
Megosztás:

Erősödött a Conference Board amerikai fogyasztói bizalmi indexe

A várt romlás helyett javult a Conference Board amerikai gazdasági kutató intézet amerikai fogyasztói bizalmi mutatója márciusban.
2023. 03. 29. 02:30
Megosztás: