Csehországban továbbra is az ANO a legnépszerűbb politikai tömörülés

Csehországban továbbra is az ellenzéki Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) mozgalom a legnépszerűbb politikai tömörülés. Amennyiben júniusban parlamenti választást tartottak volna, azt fölényesen, 34 százalékkal az Andrej Babis volt kormányfő vezette mozgalom nyerte volna - derül ki abból az országos felmérésből, amelyet a Kantar CZ ügynökség készített a közszolgálati Cseh Televízió számára, amely vasárnap ismertette az eredményt.

Csehországban továbbra is az ANO a legnépszerűbb politikai tömörülés

A második helyen a jelenlegi legerősebb kormánypárt, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) végzett volna 16 százalékkal, míg a harmadikon a kormánykoalíciós Polgármesterek és Függetlenek párt (STAN) 9,5 százalékkal.

Az ötszázalékos parlamenti küszöböt még a kormánykoalíciós Cseh Kalózpárt (9 százalék), illetve az ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia mozgalom (SPD) lépte át a felmérésben 6 százalékos támogatottsággal.

Két további kormánypárt, a jobboldali TOP 09 és a kereszténydemokrata KDU-CSL támogatottsága nem lépte túl az ötszázalékos küszöböt.

A Kantar CZ felmérése megerősítette, hogy az ANO továbbra is tartja magas támogatottságát és előnyét a többi párttal szemben. A 200 tagú parlamenti alsóházban az ANO most 95 mandátumot szerzett volna, míg a kormánykoalíció öt pártja közül kettő nem is jutott volna be a képviselőházba. A kormánykoalíciónak így 86 mandátuma lenne a jelenlegi 107 helyett.

A következő parlamenti választásra a tervek szerint 2025 októberében kerül sor Csehországban.

A kormány kisvállalkozásokat segítő akciótervet hirdet meg szeptemberben

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) megvizsgálja a kisvállalkozások működési környezetét, és szeptember végéig versenyképességet segítő akciótervet hirdet meg számukra - mondta kedden, az Európai vállalkozásfejlesztési díj budapesti átadó ünnepségén a nemzetgazdasági miniszter.
2024. 07. 03. 14:00
Megosztás:

Változnak a díjak a mobilszolgáltatók piacán

Az idei év igen jelentős átrendeződést hozott a mobilszolgáltatások piacán. Az év eleji kisebb-nagyobb mértékű roamingadatkeret-emeléseket követően március elejétől mindegyik jelentős mobilszolgáltató inflációkövető díjkorrekciót vezetett be, majd alig egy-másfél hónapon belül sorra mindhárom szolgáltató teljesen megújította az előfizetéses mobiltelefon-díjcsomagjainak kínálatát, és többségében rövidesen lezárta vagy már bejelentette, hogy lezárja a korábban előfizethető, díjkorrekcióval megemelt havi díjú tarifacsomagjait - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága kedden az MTI-vel.
2024. 07. 03. 13:30
Megosztás:

Szigorú feltételekkel kerülhetnek magánkézbe kastélyok

A törvény értelmében nagyon szigorú feltételek mellett kerülhetnek magánkézbe kastélyok - mondta az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) építészeti államtitkára az M1 aktuális csatornán kedden.
2024. 07. 03. 13:00
Megosztás:

Tovább bővül a vidéki elektromos töltőhálózat

Országszerte több mint száz, fővároson kívüli helyszínen létesülhet új nyilvános e-töltőállomás egy tervezetten augusztusban megnyíló, 28 milliárd forintos támogatási lehetőség jóvoltából. A társadalmi egyeztetésre induló program a napelemmel és energiatárolóval felszerelt modern töltőpontok telepítését is ösztönzi - jelentette be az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).
2024. 07. 03. 12:30
Megosztás:

Csökkentek az építőipari kiadások májusban az Egyesült Államokban

Az elemzők által várt növekedés helyett csökkentek az építőipari kiadások májusban havi összevetésben az Egyesült Államokban.
2024. 07. 03. 12:00
Megosztás:

Nem emelkedett a rossz kinnlevőségek összege a közép- és kelet-európai gazdaságokban

A kedvezőtlen külső hatások, köztük a makrogazdasági bizonytalanságok és a geopolitikai feszültségek környezetében is jórészt stabil maradt tavaly a nem teljesítő banki kinnlevőségek (NPL) összege az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) közép- és kelet-európai működési gazdaságaiban a londoni pénzintézet hétfőn bemutatott éves összesítése szerint.
2024. 07. 03. 11:30
Megosztás:

Három gin nem felelt meg az előírásoknak

A Szupermenta program termékteszt összehasonlító vizsgálatában 27 gint elemeztek, ebből 3 nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak az élelmiszerminőségi jellemzők, vagy a címkéken szereplő jelölések alapján, ezért az érintett gyártókkal szemben hatósági eljárás indult, a bírságok kiszabása folyamatban van, amelyek együttes értéke megközelítőleg 5 millió forint lesz - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel.
2024. 07. 03. 11:00
Megosztás:

Több mint kétszáz állatvédő civil szervezet nyert el támogatást

Az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezeteknek meghirdetett 500 millió forintos keretösszegű pályázaton 277 szervezet nyert el támogatást - közölte az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos kedden Budapesten.
2024. 07. 03. 10:30
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető európai tőzsdék

Erősen nyitottak a főbb európai tőkepiacok szerdán. A londoni FTSE-100 index 0,58 százalék, a frankfurti DAX index 0,54 százalék, a párizsi CAC-40 index pedig 0,56 százalék emelkedéssel indított.
2024. 07. 03. 10:10
Megosztás:

Jórészt erősödés az ázsiai tőzsdéken

Jórészt erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék szerdán, a tokiói tőzsde 1,25 százalékos emelkedéssel, 40 595 ponton fejezte be a napot.
2024. 07. 03. 09:50
Megosztás:

eÁfa bevallás előnyei - új technológiák alkalmazása az Áfa rendszerében

2024-ben bevezetésre került az elektronikus áfa rendszer, amely a digitalizációban rejlő lehetőségek kihasználásával az áfa bevallások elkészítésében vállalt adóhatósági támogatás keretében csökkenti a vállalkozások számára az adminisztrációs terheket. Egyúttal kijelöli a fejlődés irányát is, amelyben a végső cél az új platformok használatának elterjedése. A HÍD Consulting segítségével áttekintjük a digitális szabályozás részleteit.
2024. 07. 03. 09:30
Megosztás:

Enyhe emelkedéssel indulhat a kereskedés a tőzsdén az elemző szerint

Pozitívnak mondható a nemzetközi befektetői hangulat, ezért enyhe emelkedéssel indulhat a kereskedés szerdán a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A BUX 832,23 pontos, 1,15 százalékos csökkenéssel, 71 456 ponton zárt kedden.
2024. 07. 03. 09:20
Megosztás:

Kis mértékben erősödött a forint szerda reggel

Csekély mértékben erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 03. 09:00
Megosztás:

A magyar űrkutatás állt a TéT Konferencia fókuszában

A magyar űrkutatás helyzete és a magyar innovációk kerültek a középpontba a KKM Tudományos és Technológiai (TéT) Konferenciáján, amelyet hétfőn rendeztek meg Budapesten, az Óbudai Egyetemen.
2024. 07. 03. 08:30
Megosztás:

A Kaspa (KAS) és az AAVE folytatják a nagy menetelést, de a kripto AI tokenek hamarosan "elolvasztják az arcokat", állítja az elemző

Sok más aspektusa is fellendült a kriptokereskedésnek a Bitcoin közelmúltbeli problémái nyomán, mivel az altcoinok hosszabb ideig kívánnak nyereségesek maradni. Például a bányászok nagyobb megtérülést keresnek olyan proof-of-work projektekben, mint a Kaspa (KAS), miközben a kölcsönpiac bővül, még több lehetőséget kínálva az Aave (AAVE) számára a növekedésre.
2024. 07. 03. 08:00
Megosztás:

A digitális forradalom átalakíthatja a magyar közigazgatást

A digitális forradalomnak köszönhetően korszakváltás küszöbén állunk, és ez alapvetően átalakíthatja a magyar közigazgatást - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter hétfőn Tatán, a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság konferenciáján tartott előadásában.
2024. 07. 03. 08:00
Megosztás:

Az E.ON újabb százhatvanötezer okosmérőt telepített

Az E.ON Hungária csoport szakemberei mintegy 165 ezer okosmérő telepítését fejezték be június végén a Dunántúlon és Pest vármegyében, a készülékek részben családi otthonokba, egyéb ingatlanokba, részben ipari, vállalati létesítményekbe kerültek - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 03. 07:30
Megosztás:

Új ügyvezető igazgató az OMV Magyarország élén

Júliustól Ján Hrivňák látja el az OMV Hungária Kft. ügyvezető igazgatói és kiskereskedelmi üzletágvezetői feladatait. A szakember mintegy 10 éve dolgozik az OMV-nél, ahol az elmúlt több mint három évben a regionális kártya üzletágat irányította. Ján Hrivňák Balogh Tibort váltja az OMV Hungária élén, aki az OMV-n belül cégvezetőként folytatja pályafutását.
2024. 07. 03. 07:00
Megosztás:

Hazai fejlesztésű szoftver forradalmasítja a kamionmosást és rövidesen a személyautó mosást is

A kamionok és más, nagy méretű teherautók, buszok, szállító járművek tisztítását komoly szabványrendszer szabályozza. Az előírásoknak a tisztaság mellett az élelmiszer-biztonsági lánc folytonosság garantálása miatt is meg kell felelni, ebben pedig hatalmas lépést tett egy magyar cég.
2024. 07. 03. 06:30
Megosztás:

Politikai kockázatok: lassuló gazdaság, gyenge munkaerőpiac

Csökkenő infláció, lassuló gazdaság és gyengébb munkaerőpiac. Az elmúlt hetek adatai legalábbis ezt jelzik az Egyesült Államokban.
2024. 07. 03. 06:00
Megosztás: