Csökkenhet a büntetés, a 30-asoknak is érdemes várni a nagy babaváró hajrával

A még mindig magas büntetőkamat hamarosan jelentősen csökkenhet, ezért a babaváró hitelért hajrázó harmincasoknak is érdemes várni egy-két hónapot, mielőtt az év végi első kapuzárás előtt még akár terhesség nélkül is benyújtják az igénylésüket - írja a Bank360.hu.

Csökkenhet a büntetés, a 30-asoknak is érdemes várni a nagy babaváró hajrával

Hiába indult csökkenésnek két hónappal ezelőtt az irányadó kamat, a babaváró hiteleseknek továbbra is magas, közel 6 millió forintos büntetéssel kell számolnia abban az esetben, ha nem teljesítik a gyermekvállalás feltételeit, esetleg a futamidő alatt elválnak vagy úgy döntenek, hogy külföldre költöznek. Júliustól ismét emelkedik a büntetőkamatot meghatározó referenciamutató, de csak kis mértékben, 9,02 százalékról 9,07 százalékra. A babaváró hitel referenciakamata decemberben érte el a csúcsot 10,64 százalékkal, ez a januári igénylők ügyleti kamatát határozta meg. Ők nagyon kevesen voltak, a program jövőjének a bizonytalansága ugyanis előrehozott keresletet generált tavaly év végén, és aki csak tehette, decemberben adta be az igénylést, félve attól, hogy a programot nem hosszabbítja meg a kormány. Ez a kiugrás jól látható a megkötött babaváró szerződések számán is.

A novemberi, december nagy roham óta azonban a támogatási program csak önmaga árnyéka, amit jelentősen befolyásol a lakáshitelpiac beszakadása is. Mivel a felvett babaváró hitelek többségét lakáscélra fordítják az igénylők, a kevesebb lakáshitel kevesebb babavárót is jelent, hiába ajándék a 20 százalék feletti infláció mellett a kamatmentes kölcsön.

A magas büntetőkamat is eltántorítja az igénylőket

A kamatok emelkedése az állami támogatásokat sem kerülte el. Bár a feltételek teljesítése esetén az ilyen kölcsönöket felvevőknek ezzel nem kell foglalkozniuk, az igénylés előtt mégis érdemes megnézni, hogy a kamatmentes törlesztés mögött mekkora az ügyleti kamat, ami bekerül a szerződésbe. Ez határozza meg ugyanis azt az összeget, amit a feltételek nem teljesítése esetén vissza kell fizetni az államnak, majd a továbbiakban fizetendő kamatot is. A program 2019-es indulása óta sokszorosára emelkedett a referenciakamat, ebből fakadóan pedig a fizetendő büntetés is.

A június elején közzétett 9,07 százalékos referenciakamat alapján júliusban a kamattámogatás időszakában az ügyleti kamat 12,79 százalék lesz azoknak, akik felveszik a kölcsönt. Így továbbra is 5,7 millió forintnál is magasabb lenne az az összeg, amit a szerződéskötéstől számítva öt év múlva vissza kellene fizetni abban az esetben, ha nem születne meg a vállalt gyermek. A hátralévő tartozást ezután emelt kamattal - referenciakamat 130 százaléka plusz 4 százalék - kellene tovább fizetni, ami a gyakorlatban azt jelentené a jelenleg érvényes kamatok alapján, hogy az eredetileg 46 ezer forint körüli havi törlesztőrészlet 110 ezer forint fölé emelkedne egyik hónapról a másikra.

A harmincasok a kamatcsökkenésben bízhatnak, de már nem sokáig

A babaváró hitelt jelentősen átszabja a kormány 2024-től. Bár a pontos részletszabályok még nem ismertek, az biztos, hogy jelentősen szűkül azoknak a házaspároknak a köre, akik jogosultak lesznek a kölcsönre, miközben annak maximális összege 10 millióról 11-re nő. Az előzetes tervek alapján 2025-től már csak a 30 év alatti nők vehetnék fel a kölcsönt, 2024-ben pedig - egyfajta átmeneti időszakként - a 30 és 40 év közötti nőknek igazolniuk kell majd a terhességüket ahhoz, hogy még beadhassák a hitelkérelmet.

Ez most ismét megdobhatja az igénylők számát, hiszen már csak fél évig lesz elérhető a program a jelenlegi feltételek szerint. Bár kevés az idő, a Bank360.hu szakértői szerint érdemes lehet várni az igényléssel egy-két hónapot azoknak a pároknak, akik 2024-től már kiszorulnának a programból, vagy nem akarják vállalni annak szigorodó feltételeit. A jegybank ugyanis folyamatos kamatcsökkentésre rendezkedett be, ami már megmutatkozik a babaváró hitel referenciakamatában is. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által közzétett Magyar Államkötvény aukciók eredményei alapján júliusban jóval 9 százalék alatt lehet az ügyleti kamatot meghatározó referenciamutató, ami az augusztusi igénylőknek jó hír. Ez a következő hónapokban pedig még tovább is csökkenhet, a június közepén meghirdetett aukció után kalkulált átlaghozam már 8 százalék alá is benézett.

Ezekkel a számokkal nyerhettél 3 milliárdot az Ötös Lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 22. 21:00
Megosztás:

Öntözésfejlesztési projekteket támogató döntések születtek

A mezőgazdasági termelés biztonságának fenntartásában, a magas hozzáadott értékű növényi kultúrák termesztésében az öntözés fejlesztése meghatározó jelentőségűvé vált a megváltozott klimatikus viszonyok között. Az Agrárminisztérium több mint száz újabb gazdálkodói öntözésfejlesztési projekthez biztosít most forrást - jelentette be pénteki, az MTI-nek eljuttatott közleményében Nagy István agrárminiszter.
2024. 06. 22. 20:00
Megosztás:

Gyérebb termésre számítanak idén a meggytermesztők

A szélsőséges tavaszi időjárás miatt az átlagosnál kisebb meggytermés várható, az alacsonyabb hozamok ugyanakkor nem csak a magyarországi ültetvényekre jellemzőek, ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) várakozásai szerint a magyar meggy kedvező pozícióba kerülhet az európai piacon - összegezte véleményét pénteki elemzésében a két szakmai szervezet.
2024. 06. 22. 19:00
Megosztás:

Áprilisban nőtt az átlagkereset és a reálbér is

A célzott és hatékony kormányzati intézkedések visszaszorították az inflációt, amely áprilisban 3,7 százalékos volt. Ennek, valamint a 15 százalékos minimálbér és 10 százalékos garantált bérminimum emelésnek köszönhetően 2023. szeptembere óta, azaz 8 hónapja töretlenül emelkednek a reálbérek, áprilisban 9,5 százalékkal nőtt a fizetések vásárlóereje - értékelte pénteki közleményében a legfrissebb adatokat Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.
2024. 06. 22. 18:00
Megosztás:

Májusban háromhavi csúcson volt az éves infláció Japánban

Japánban 2,8 százalékra, háromhavi csúcsra nőtt az éves infláció májusban az áprilisi 2,5 százalékról a pénteken ismertetett kormányzati adatok szerint.
2024. 06. 22. 17:00
Megosztás:

A bruttó átlagkereset áprilisban meghaladta az egy évvel korábbit

2024. áprilisában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 645 300, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 444 000 forint volt. A bruttó átlagkereset 13,5, a nettó átlagkereset 13,4, a reálkereset pedig 9,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal(KSH).
2024. 06. 22. 16:00
Megosztás:

Az IMF szerint az eurózóna inflációja 2025 második felében tér vissza a 2 százalékos célhoz

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint az eurózóna inflációja 2025. második felében valószínűleg visszatér az Európai Központi Bank (EKB) 2 százalékos céljához - áll a washingtoni központú szervezet honlapján.
2024. 06. 22. 15:00
Megosztás:

Az élhetőséget nem csupán az anyagi jólét határozza meg

Egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye, ezen kívül fontos az emberi kapcsolatok minősége és az élettel szembeni, megfelelően megfogalmazott elvárások - jelentette ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Veszprém Televízióban adott interjúban.
2024. 06. 22. 14:00
Megosztás:

A kormány tovább kívánja növelni a már jelenleg is rekordmagas foglalkoztatási arányt

Magyarországon ma a foglalkoztatás 75 százalékos szinten van, hiszen 2010 óta egymillió munkahelyet sikerült teremteni, de a kormány célja, hogy ezt a rekordarányt a következő években még magasabbra, egészen 85 százalékra emelje - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.
2024. 06. 22. 13:00
Megosztás:

A magyar szakképzés a világ legjobbjai közé tartozik

A magyar szakképzés a világ legjobbjai közé tartozik, a magyar modell működik - hangsúlyozta Hankó Balázs leendő kulturális és innovációs miniszter csütörtökön a SzakmaSztár Fesztivál emléklap átadó ünnepségen, a Parlamentben.
2024. 06. 22. 12:00
Megosztás:

Májusban csökkent az Egyesült Államokban a kiadott építési engedélyek száma

Az Egyesült Államokban a kiadott építési engedélyek és a megkezdett lakóingatlan-építések száma egyaránt csaknem négyéves mélypontra csökkent májusban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau csütörtöki jelentése alapján.
2024. 06. 22. 11:00
Megosztás:

Az EU tizenötmillió euró humanitárius segélyt küld a mianmari menekülteknek

Mivel a nem szűnő katonai konfliktus tovább növeli a humanitárius szükségleteket Mianmarban, az Európai Unió további tizenötmillió eurót (mintegy hatmilliárd forint) bocsát az országban élő rászorulók, valamint a szomszédos államokba menekültek, köztük a Bangladesben menedékre lelt rohingják megsegítésére - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.
2024. 06. 22. 10:00
Megosztás:

A kormány az év végéig meghosszabbítja a lakossági kamatstopot

A kormány megvédi a családokat, 2024. végéig meghosszabbítja a lakossági kamatstopot - jelentette be csütörtöki közleményében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.
2024. 06. 22. 09:00
Megosztás:

A német gazdaság enyhén nő a második negyedévben

A Bundesbank várakozásai szerint Németország gazdasága a folyó második negyedévben valószínűleg szerény mértékben bővül - derült ki a német központi bank (Bundesbank) havi rendszeres jelentésének csütörtökön közzétett, legfrissebb számából.
2024. 06. 22. 08:00
Megosztás:

Lemaradtál a SOL rallyjáról? Szállj be az MTAUR 2024-es nyári előértékesítési pumpájába!

A Solana (SOL) küzd a jelenlegi kriptovaluta piacon, értéke az Etherhez képest 35%-kal esett az elmúlt hónapban, elérve a március óta legalacsonyabb szintjét. Ezt a változást az Ether ETF-ek iránti fokozott érdeklődés hajtja, ami elvonja a befektetéseket az altcoinoktól, mint például a Solana (SOL). A technikai mutatók medve jellegűek, mivel a Solana (SOL) kulcsfontosságú támasz-szintek alá esett.
2024. 06. 22. 07:27
Megosztás:

Az amerikai lakáspiaci index tovább romlott júniusban

Júniusban második hónapja romlott és hathavi mélypontra esett az amerikai építőipari cégek NAHB/Wells Fargo lakáspiaci bizalmi indexe.
2024. 06. 22. 07:00
Megosztás:

Az APORK A legjobb kripto előértékesítés 2024-ben, míg ez a két DeFi érme meghajol

Miközben a kriptopiac előrelépést és visszalépést is jelez, a Stacks (STX) rövid távú emelkedésben van; ugyanakkor a Chainlink (LINK) decentralizációs problémákkal küzd, ami az Angry Pepe Fork (APORK) nevű új belépő felé tereli a befektetőket, amely gyorsan a befektetési hotspot lett. A közösségközpontú platform bevezeti a conquer-to-earn modellt, amely nagy érdeklődést keltett, és az iparág óriásait megelőzve vált a jelenleg legjobb kriptobefektetéssé.
2024. 06. 22. 06:30
Megosztás:

Az európaiak pozitívan viszonyulnak az elektromos autókhoz

Pozitív az akkumulátoros elektromos autók megítélése az Európai Unióban, az árakkal kapcsolatos aggályok ellenére a nem elektromos autót használók 57 százaléka fontolgatja, hogy elektromos járműre vált - derült ki az Alternatív Üzemanyagok Európai Megfigyelőközpontja (EAFO) által készített, tizenkét uniós tagállamra kiterjedő felmérésből.
2024. 06. 22. 06:00
Megosztás:

A száraz időjárás kedvez az aratásnak

Az elmúlt napok nagyrészt száraz időjárása kedvez az aratásnak, de a forróság az érésben lévő búzának sem tesz jót - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 06. 22. 05:00
Megosztás:

Szombaton heves zivatarok alakulhatnak ki az alábbi régiókban

Szombaton napközben elsősorban az ország délkeleti, keleti felén valószínű zivatarok kialakulása, és akár heves zivatarok is lehetnek - írta a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán péntek este.
2024. 06. 22. 04:00
Megosztás: