Délibáb volt a zöld hitel újranyitás, lépést váltott a lakáshitelek kamatemelése

Az újranyitást követően egyetlen nap után az OTP és az Erste is újra felfüggesztette a zöld hitelek befogadását, így a jelenlegi feltételek mellett valószínűleg végleg vége a szuperolcsó hitelnek. Nagy kérdés, hogy a hitelkérelmük befogadásáig el nem jutó ügyfelek mekkora része bírja majd el a 45 százalékkal emelkedő törlesztőrészletet. Ráadásul a bankok piaci hitel kamataik emelésében lépést váltottak – a money.hu Kamattükre szerint ma már ritkább a 30-50 bázispontos emelés, a bankok szigorításában ma már a korábban csak a személyi hiteleknél megtapasztalt 100-150 bázispontos emelések dívnak.

Délibáb volt a zöld hitel újranyitás, lépést váltott a lakáshitelek kamatemelése

Nincs már zöld hitel a bankokban

Tényleg elfogyott az NHP Zöld hitel a kereskedelmi bankokban. Miután az MNB 200-ról 300 milliárd forintra emelte a program finanszírozási keretét, az emberek egy része még reménykedhetett benne, hogy tervezett vagy folyamatban lévő, ám befogadásra még nem került hiteligényükre jut majd a szuperolcsó, maximum 2,5 százalékos kamaton elérhető hitelből. A bankok azonban a jegybanki bejelentést követően nem nyitották meg újra a hiteligénylés lehetőségét ügyfeleiknek, ezzel igazolva azt a vélekedést, hogy az MNB keretemelése csak a már befogadott hitelkérelmek forrásának biztosítására volt elég.

Halvány reménysugár csillant április 19-én, amikor két bank, az OTP és az Erste Bank is bejelentette, hogy újranyitja a Zöld hitelek befogadását. Ám ez délibábnak bizonyult, a mindkét bank egyetlen nap elteltével jelezte, hogy a hitel értékesítését újra felfüggesztette. A money.hu szakértői szerint ez azt jelenti, hogy néhány, az érintett bankoknál már korábban teljesen előkészített, s például az ügyintézés hibájából korábban be nem fogadott kérelem így becsúszhatott még a keretbe, ám a többség számára a mostani döntés egyértelművé tette: nem lehet már a piaci kamatszint kevesebb mint 50 százalékán kínált finanszírozáshoz hozzáférni.

Kérdés, ki bírja a 45 százalékos törlesztőrészlet-emelkedést?

Hogy az olcsó forrás hiánya hány már megkötött adásvételi szerződést lehetetlenít el, s milyen változásokat hoz az energiatakarékos otthonok piacán, ma még nem látható. Az azonban tény, hogy a 2,5 százalékos hitel átlagos összege 30 millió forint körül volt, ami nagyjából 50 százalékkal magasabb, mint a piaci lakáshitelek összege. Ha ekkora összeget a money.hu kalkulátorában jelenleg elérhető legkedvezőbb piaci hitelkamaton szeretnénk felvenni – ami a zöld hitelhez hasonlóan 25 éves futamidőre jelenleg 5,95 százalékon elérhető a CIB Banknál, ám nem végig fix, hanem 10 éves kamatperiódus mellett – akkor a zöld hitel 135 ezer forintos törlesztőrészleténél közel 45 százalékkal magasabb, 194 ezer forintos törlesztőrészletet kellene bevállalnia az új, zöld álomotthont vásárolni szándékozónak. Ezt sokan nem tudják már csak a túlzott eladósodosától védő MNB hitelfék szabályok miatt sem.

Nagyobb léptékre váltott a kamatemelés

Ráadásul a piaci kamatok hegymenete miatt az, aki a szerződési folyamatban később jut el az adásvételi szerződésig, s így a hitelkérelem befogadásáig, csak jóval magasabb kamaton juthat csak kölcsönhöz. A money.hu szakértői szerint ugyanis a piaci lakáshitel kamatok esetében úgy fest, eljutottunk oda, amikor a bankok már nem 30-50 bázisponttal emelik a kamatokat, a kamatemelések mértéke a korábban csak a személyi kölcsönöknél megszokott 1-1,5 százalékpontos sávba csúszott át.

-    A sort – ahogy azt korábban a money.hu kamattükre már jelezte – az UniCredit Bank nyitotta. A banknál április 14-től az 5 éves kamatperiódusú lakáshitelek kamata 160 bázisponttal, 6,75 százalékról 8,35 százalékra, a 10 évre fixált törlesztőrészlettel bíró kölcsönök kamata 1 százalékponttal 6,79-ről 7,89 százalékra emelkedett. A végig fix konstrukciók esetében 130 bázispontos volt az emelés. A legkisebb, 7,68 százalékos kamatot a kölcsönét 11-13 évre felvevő ügyfelek számíthatnak, ők évi 7,68 százalékon kaphatnak hitelt, a 20 évre fixált kölcsönök kamata 7,8 százalék.

-    Április 15-től az 5 és 10 éves kamatperiódusú jelzáloghitelek kamata egyaránt 1,03 százalékponttal emelkedett a Gránit Banknál.Előbbi kamata 7,9, utóbbi 7,4 százalékon elérhető – a Teljes Hiteldíj Mutató (THM) 8,37, illetve 7,82 százalékos.

-    Április 19-től az 5 éves kamatperiódusú jelzáloghitelek kamata 1,76 százalékponttal, a 10 éveseké 1,41 százalékponttal és a 20 évig fix kamatúaké 1,01 százalékponttal emelkedett az MKB Banknál és a vele már teljesen hasonló árazást alkalmazó másik Bankholding tagnál, a Takarékbanknál is.

-    Az Erste Banknál szintén e hét szerdától az 5 éves kamatperiódusú lakáshiteleknél 30-55, a 10 éves kamatperiódusú és a fix 15 év futamidejű lakáshiteleknél 30 bázispontos kamatemelés történt. Ennek köszönhetően – hacsak nem vagyunk az Erste Privátbank ügyfelei és nem a bankcsoporthoz köthető ingatlanfejelesztéseknél kínált lakást vásárolunk, akkor - 5 éves kamatperiódusra minimum 30 millió forintos hitelösszeg és 600 ezer forintos jövedelemutalás kell a 6,19 százalékos top-kamathoz. A 10 éves és végig fix hitel esetében 6,29 százalékos a legkedvezőbb ajánlat – hasonló feltételek mellett.

A magyar cégek érzékelik a klímaváltozás hatásait, de nem fektetnek környezetvédő projektekbe

A legtöbb magyar vállalkozás érzékeli a klímaváltozás hatásait, a cégek 50 százalékának van környezetvédelemmel kapcsolatos célja, szemben a 41 százalékos uniós átlaggal; ugyanakkor mindössze 18 százalékuk fektetett környezetvédő projektekbe - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. kutatásából, amelyről közleményben tájékoztatta az MTI-t.
2022. 08. 17. 15:00
Megosztás:

14 éves mélypontra csökkent a ZEW német gazdasági hangulatindexe

Tovább romlott és 2008 októbere óta a legalacsonyabb szintet érte el a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet gazdasági hangulatindexe augusztusban.
2022. 08. 17. 14:00
Megosztás:

Közel négyszázmillió forintból fejlesztik az onkológiai és kardiológiai ellátást Egerben

Közel négyszázmillió forintból fejlesztik az onkológiai és kardiológiai ellátást az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben - közölte az intézmény sajtóreferense az MTI-vel.
2022. 08. 17. 13:00
Megosztás:

A kormány 18,5 milliárd forintot különített el a kis benzinkutak támogatására

A kormány folytatja a kis benzinkutak támogatását, erre a célra 18,5 milliárd forintot különített el - mondta az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
2022. 08. 17. 12:00
Megosztás:

Hangtechnikai eszközökre lehet licitálni a NAV-nál

Prémium kategóriás hangtechnikai eszközökre lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) következő árverésén.
2022. 08. 17. 11:00
Megosztás:

A koronavírus miatti korlátozások hatása az infokommunikációs eszközök terjedésére

A koronavírus-járvány felgyorsította az internet és a mobilkommunikációs eszközök magyarországi használatát és számos területen az uniós átlagot is beérte a magyar használat; tavaly a magyar háztartások 91 százaléka rendelkezett szélessávúinternet-hozzáféréssel, amely egy százalékponttal maradt csak el az uniós átlagtól - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) infokommunikációseszközök (IKT) használatáról készült éves jelentéséből.
2022. 08. 17. 10:00
Megosztás:

Nőtt a szlovén GDP a második negyedévben

A szlovén hazai össztermék (GDP) 8,2 százalékkal nőtt az idén a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a szlovén statisztikai hivatal kedden.
2022. 08. 17. 09:00
Megosztás:

Gyengült a forint reggelre

A kedd esti jegyzésekhez képest gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerda kora reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2022. 08. 17. 08:00
Megosztás:

Elutasította az igazságügyi tárca a Trump-házkutatáskor tett vallomások nyilvánosságát

Az amerikai igazságügyi minisztérium a nyomozás érdekeire hivatkozva elutasította, hogy nyilvánosságra hozza a Donald Trump házánál tartott FBI-házkutatásról készült, eskü alatt tett vallomásokat, a lépésre a republikánus párt kérte a minisztériumot még vasárnap.
2022. 08. 17. 07:00
Megosztás:

A potenciális munkaerő-tartalék 137 ezerrel csökkent az első negyedévben

A potenciális munkaerő-tartalékhoz az első negyedévben 299 ezer ember tartozott, számuk 137 ezerrel csökkent az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal kedden az MTI-vel.
2022. 08. 17. 06:00
Megosztás:

A legolcsóbb díjcsomagok drágultak a mobilpiacon, de többet is nyújtanak érte

Elsősorban a legolcsóbb díjcsomagok ára nőtt a mobilszolgáltatóknál az év első felében, ugyanakkor ezek minden esetben többletszolgáltatást is tartalmaztak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb mobilpiaci vizsgálata szerint.
2022. 08. 17. 05:00
Megosztás:

Máshol is csökkentek az üzemanyagárak

Szlovéniában éjféltől csökken az üzemanyagok ára a sztrádákon kívüli töltőállomásokon - közölte a kormány kedden. Az autópálya-hálózat mentén fekvő benzinkutakon szabadáras a díjszabás.
2022. 08. 17. 04:00
Megosztás:

Elvette 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitásait a cseh állam

A cseh állam elvette 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitásait - közölte David Hlustík, az ipari és kereskedelmi minisztérium szóvivője kedden a CTK hírügynökséggel.
2022. 08. 17. 03:00
Megosztás:

Ismerni kell a hívószavakat a sikeres toborzáshoz

A munkanélküliség trendje néhány éve ellenkezőjére billent, ma már sokkal inkább munkaerőhiányról beszélhetünk, a cégek nehezen tudnak megfelelő, tehetséges, képzett munkaerőhöz jutni. A magas foglalkoztatási szintnek, illetve az álláshirdetések tömkelegének köszönhetően nem tehetik meg a munkáltatók, hogy beállnak a sorba, hiszen sikert csak úgy érhetnek el, ha kommunikációs stratégiájukkal kitűnnek a tömegből.
2022. 08. 17. 02:00
Megosztás:

Új trend a futárpiacon: egyre elterjedtebbé válik az aznapi kiszállítás terén a “kétemberes” szállítás

A kiszállítási piacon látványosan nő a nagyméretű termékek rendeléseinek száma, amelyek kézbesítése speciális logisztikai megoldást igényel. A vásárlói igényeknek megfelelően, az élelmiszerek, friss-és melegételek kiszállítása mellett tovább növeli e-kereskedelmi kézbesítési portfólióját az okoslogisztikai megoldásokat kínáló DODO. A magyarországi Hervis sportáruházakból online rendelt nagyméretű és túlsúlyos sportezközöket már aznapi kiszállítással is kérhetik a vásárlók a DODO új, két futárt igénylő logisztikai szolgáltatásának köszönhetően.
2022. 08. 17. 01:00
Megosztás:

Új vezető az Erste Bank marketing és pr területének élén

Augusztus közepétől Blaumann Debóra veszi át az Erste Bank marketing és pr területének irányítását. A szakember feladata a pénzintézet megújulásának megjelenítése, a kommunikációs eszköztár bővítése lesz.
2022. 08. 17. 00:01
Megosztás:

Folytatódik a fel nem vett 150 millió forintos Joker nyeremény története

Idén év elején, 4 hét halmozódás után egyedüliként vihette volna haza a szerencsés a Joker játék főnyereményét. A játékos azonban 90 napon belül nem jelentkezett nyereményéért. A játékok részvételi szabályzatai szerint a Szerencsejáték Zrt. az át nem vett nyereményeket különsorsolásokban meghirdetett nyeremények formájában juttathatja vissza a játékosokhoz, valamint az adott játék nyereményalapját egészítheti ki. Az aktuális, szeptember 11-ig tartó Joker akcióban közel 95 millió forint talál majd gazdára.
2022. 08. 16. 23:00
Megosztás:

Ismerd meg a sütifigurákat!

Csak a képzeleted szabhat határt annak, hogy milyen módon, illetve milyen technikákkal, alapanyagokkal díszíted fel az otthonodat. Elképesztően jó érzés, amikor egy-egy alkotás jól sikerül, de maga az alkotási folyamat is rengeteg örömet tud okozni.
2022. 08. 16. 22:00
Megosztás:

A kamatemelések dacára növekedésben maradtak a személyi kölcsönök

Bár az infláció miatti kamatemelések nyomán drágábbak lettek a személyi kölcsönök, a K&H-nál továbbra is népszerűek ezek a hitelek. A pénzintézet közel 4 százalékkal nagyobb összegben folyósított személyi hiteleket az idei év első öt hónapjában, mint egy évvel korábban. A személyi kölcsönök átlagos összege kicsivel 1,8 millió forint alatt volt májusban, ez minimális csökkenésnek felel meg az egy évvel korábbi, valamivel 1,8 millió feletti összegtől. A csökkenés elsősorban azzal magyarázható, hogy az egyre népszerűbb teljesen online személyi kölcsönöknél alacsonyabb az átlagos hitelösszeg, mint a fiókokban igényelt konstrukcióknál. A teljesen online is igényelhető személyi kölcsönök, melyeket a számítógépről, mobilról vagy tabletről indítanak és fejeznek be, egyre nagyobb teret nyernek: ma már az igénylések több mint 50 százaléka ezen a csatornán érkezik a K&H-hoz.
2022. 08. 16. 21:00
Megosztás:

Két óriás hajótársaság is elengedi az oltási követelményeket

2022. szeptember 5-től már nem lesz kötelező COVID-19 védőoltással rendelkezniük a Royal Caribbean és a Celebrity Cruises utasainak - legalábbis járataik többségén. A világ legnagyobb tengerjáró hajóit is üzemeltető cégek a lazítás ellenére továbbra is fenntartják a tesztelési követelményeiket, ám számos vendég számára nyitják meg újra az utazás lehetőségét.
2022. 08. 16. 20:00
Megosztás: