Délibáb volt a zöld hitel újranyitás, lépést váltott a lakáshitelek kamatemelése

Az újranyitást követően egyetlen nap után az OTP és az Erste is újra felfüggesztette a zöld hitelek befogadását, így a jelenlegi feltételek mellett valószínűleg végleg vége a szuperolcsó hitelnek. Nagy kérdés, hogy a hitelkérelmük befogadásáig el nem jutó ügyfelek mekkora része bírja majd el a 45 százalékkal emelkedő törlesztőrészletet. Ráadásul a bankok piaci hitel kamataik emelésében lépést váltottak – a money.hu Kamattükre szerint ma már ritkább a 30-50 bázispontos emelés, a bankok szigorításában ma már a korábban csak a személyi hiteleknél megtapasztalt 100-150 bázispontos emelések dívnak.

Délibáb volt a zöld hitel újranyitás, lépést váltott a lakáshitelek kamatemelése

Nincs már zöld hitel a bankokban

Tényleg elfogyott az NHP Zöld hitel a kereskedelmi bankokban. Miután az MNB 200-ról 300 milliárd forintra emelte a program finanszírozási keretét, az emberek egy része még reménykedhetett benne, hogy tervezett vagy folyamatban lévő, ám befogadásra még nem került hiteligényükre jut majd a szuperolcsó, maximum 2,5 százalékos kamaton elérhető hitelből. A bankok azonban a jegybanki bejelentést követően nem nyitották meg újra a hiteligénylés lehetőségét ügyfeleiknek, ezzel igazolva azt a vélekedést, hogy az MNB keretemelése csak a már befogadott hitelkérelmek forrásának biztosítására volt elég.

Halvány reménysugár csillant április 19-én, amikor két bank, az OTP és az Erste Bank is bejelentette, hogy újranyitja a Zöld hitelek befogadását. Ám ez délibábnak bizonyult, a mindkét bank egyetlen nap elteltével jelezte, hogy a hitel értékesítését újra felfüggesztette. A money.hu szakértői szerint ez azt jelenti, hogy néhány, az érintett bankoknál már korábban teljesen előkészített, s például az ügyintézés hibájából korábban be nem fogadott kérelem így becsúszhatott még a keretbe, ám a többség számára a mostani döntés egyértelművé tette: nem lehet már a piaci kamatszint kevesebb mint 50 százalékán kínált finanszírozáshoz hozzáférni.

Kérdés, ki bírja a 45 százalékos törlesztőrészlet-emelkedést?

Hogy az olcsó forrás hiánya hány már megkötött adásvételi szerződést lehetetlenít el, s milyen változásokat hoz az energiatakarékos otthonok piacán, ma még nem látható. Az azonban tény, hogy a 2,5 százalékos hitel átlagos összege 30 millió forint körül volt, ami nagyjából 50 százalékkal magasabb, mint a piaci lakáshitelek összege. Ha ekkora összeget a money.hu kalkulátorában jelenleg elérhető legkedvezőbb piaci hitelkamaton szeretnénk felvenni – ami a zöld hitelhez hasonlóan 25 éves futamidőre jelenleg 5,95 százalékon elérhető a CIB Banknál, ám nem végig fix, hanem 10 éves kamatperiódus mellett – akkor a zöld hitel 135 ezer forintos törlesztőrészleténél közel 45 százalékkal magasabb, 194 ezer forintos törlesztőrészletet kellene bevállalnia az új, zöld álomotthont vásárolni szándékozónak. Ezt sokan nem tudják már csak a túlzott eladósodosától védő MNB hitelfék szabályok miatt sem.

Nagyobb léptékre váltott a kamatemelés

Ráadásul a piaci kamatok hegymenete miatt az, aki a szerződési folyamatban később jut el az adásvételi szerződésig, s így a hitelkérelem befogadásáig, csak jóval magasabb kamaton juthat csak kölcsönhöz. A money.hu szakértői szerint ugyanis a piaci lakáshitel kamatok esetében úgy fest, eljutottunk oda, amikor a bankok már nem 30-50 bázisponttal emelik a kamatokat, a kamatemelések mértéke a korábban csak a személyi kölcsönöknél megszokott 1-1,5 százalékpontos sávba csúszott át.

-    A sort – ahogy azt korábban a money.hu kamattükre már jelezte – az UniCredit Bank nyitotta. A banknál április 14-től az 5 éves kamatperiódusú lakáshitelek kamata 160 bázisponttal, 6,75 százalékról 8,35 százalékra, a 10 évre fixált törlesztőrészlettel bíró kölcsönök kamata 1 százalékponttal 6,79-ről 7,89 százalékra emelkedett. A végig fix konstrukciók esetében 130 bázispontos volt az emelés. A legkisebb, 7,68 százalékos kamatot a kölcsönét 11-13 évre felvevő ügyfelek számíthatnak, ők évi 7,68 százalékon kaphatnak hitelt, a 20 évre fixált kölcsönök kamata 7,8 százalék.

-    Április 15-től az 5 és 10 éves kamatperiódusú jelzáloghitelek kamata egyaránt 1,03 százalékponttal emelkedett a Gránit Banknál.Előbbi kamata 7,9, utóbbi 7,4 százalékon elérhető – a Teljes Hiteldíj Mutató (THM) 8,37, illetve 7,82 százalékos.

-    Április 19-től az 5 éves kamatperiódusú jelzáloghitelek kamata 1,76 százalékponttal, a 10 éveseké 1,41 százalékponttal és a 20 évig fix kamatúaké 1,01 százalékponttal emelkedett az MKB Banknál és a vele már teljesen hasonló árazást alkalmazó másik Bankholding tagnál, a Takarékbanknál is.

-    Az Erste Banknál szintén e hét szerdától az 5 éves kamatperiódusú lakáshiteleknél 30-55, a 10 éves kamatperiódusú és a fix 15 év futamidejű lakáshiteleknél 30 bázispontos kamatemelés történt. Ennek köszönhetően – hacsak nem vagyunk az Erste Privátbank ügyfelei és nem a bankcsoporthoz köthető ingatlanfejelesztéseknél kínált lakást vásárolunk, akkor - 5 éves kamatperiódusra minimum 30 millió forintos hitelösszeg és 600 ezer forintos jövedelemutalás kell a 6,19 százalékos top-kamathoz. A 10 éves és végig fix hitel esetében 6,29 százalékos a legkedvezőbb ajánlat – hasonló feltételek mellett.

Nyílt napot tartott a szentendrei helyőrség

Nyílt napot tartottak a szentendrei helyőrség alakulatai csütörtökön. A bemutatkozó napon az érdeklődők egyebek mellett megismerhették az "Acélkocka" altisztképzés rendszerét.
2023. 03. 23. 22:00
Megosztás:

Törvénysértést követ el, aki az interneten rendel dohányterméket

Aki interneten rendel és szállíttat belföldre dohányzást helyettesítő nikotintartalmú terméket vagy egyéb dohánygyártmányt, jövedéki törvénysértést követ el - írta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.
2023. 03. 23. 21:30
Megosztás:

3,5 százalékkal nőtt tavaly a sérüléssel járó közúti balesetek száma

Magyarországon 2022-ben 14 732 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt, ami 3,5 százalékos növekedést jelent a járvány által sújtott, a korlátozások miatt mérsékeltebb járműforgalommal jellemezhető 2021-hez képest, de 11 százalékkal kevesebb a padémia előtti, 2019-es adatnál - emelte ki a KSH friss, Fókuszban a vármegyék, 2022. I-IV. negyedév című kiadványában.
2023. 03. 23. 21:00
Megosztás:

Navracsics Tibor: két vármegyének lehet önálló gazdasági profilja

A főváros mellett Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron vármegye fejt ki kiemelkedő gazdasági teljesítményt és esélyük lehet, hogy Budapesthez képest önálló gazdasági profillal rendelkező vármegyék legyenek - mondta a területfejlesztési miniszter Komárom-Esztergom vármegye gazdasági évnyitóján csütörtökön, Naszályon.
2023. 03. 23. 20:30
Megosztás:

A harmadik legmelegebb és tizenhetedik legszárazabb év volt a tavalyi

A harmadik legmelegebb és a tizenhetedik legszárazabb év volt a tavalyi - írta a 2022-es év éghajlati értékeléséről az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.
2023. 03. 23. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint kora estére

Emelkedett a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora este a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 03. 23. 19:30
Megosztás:

Két dudás egy csárdában

A lisszaboni szerződés által bevezetett intézményi reformok egyik legjelentősebb változása volt az Európai Tanács állandó elnöki tisztének meghonosítása. A korábbi, rotáción alapuló, többnyire formális pozíciót egy elvileg két és fél, gyakorlatilag öt évre a tagállamok vezetői által választott állandó politikus váltotta fel. Bár hatáskörei a reformot követően sem változtak jelentősen, az ötéves mandátumból adódóan a személyi állandóság mégis a tisztség fajsúlyosabbá válását eredményezte.
2023. 03. 23. 19:00
Megosztás:

Nagy pluszban zárt a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 943,61 pontos, 2,25 százalékos emelkedéssel, 42 906,06 ponton zárt csütörtökön.
2023. 03. 23. 18:30
Megosztás:

Autóalkatrész kereskedők és autószerelő műhelyek a NAV célkeresztjében

Az állami adó- és vámhatóság a 2023-as ellenőrzési terve alapján kiemelt ellenőrzési területként kezeli az autóalkatrész kereskedőket és autószerelő műhelyeket. Ez a kiemelt érdeklődés az adóhatóság közelmúltbeli ellenőrzési tapasztalataiból is következhet, mivel az adóhatóság feltárta, hogy bizonyos kereskedők fiktív vevőkkel próbálták áfa-fizetési kötelezettségüket csökkenteni.
2023. 03. 23. 18:00
Megosztás:

Idén is a világ legjobb műszaki egyetemei között a BME a QS rangsorban

A Műegyetem érte el a legjobb helyezést a QS öt tudományterületi rangsorában szereplő magyar egyetemek közül. Hazánkban egyedülállóan a Műegyetem mérnöki, természettudományos és gazdasági szakterületen is a világ legjobb egyetemei között szerepel.
2023. 03. 23. 17:30
Megosztás:

Kimagasló eredménnyel zárta a 2022-es üzleti évet a CIB

Kimagasló eredménnyel zárta a 2022-es üzleti évet a CIB csoport: a nyeresége 128 százalékkal 36,1 milliárd forintra nőtt - közölte a pénzintézet az MTI-vel csütörtökön.
2023. 03. 23. 17:00
Megosztás:

Tavaly rekordot ért el a világkereskedelemi forgalom

Rekordot ért el tavaly a világkereskedelmi forgalom az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája, az UNCTAD csütörtökön publikált tanulmánya alapján. Az idei első félévre a szervezet a világkereskedelemi forgalom stagnálását jelzi előre.
2023. 03. 23. 16:30
Megosztás:

Újabb utórengés rázta meg Dél-Törökországot

Csütörtökön 5,3-as erősségű utórengés rázta meg a dél-törökországi Kahramanmaras tartományt, amely február 6-án két nagyon erős, hatalmas pusztítást eredményező földrengés központja volt - jelentette az NTV török hírtelevízió a török katasztrófavédelem (AFAD) közleményére hivatkozva.
2023. 03. 23. 16:00
Megosztás:

Használt vagy új lakás? – az időzítés lehet a kulcs

A legjobb választás az előre gondolkodás – ezt mondja az OTP Ingatlanpont elemzője arra a kérdésre, hogy mi a jobb vétel ma: egy új építésű vagy egy használt lakás? Az örök dilemma eldöntését segítő hagyományos szempontok jelentős részét is érdemes újraértékelni a közelmúlt piaci folyamatainak tükrében.
2023. 03. 23. 15:40
Megosztás:

Csökkentek a területi különbségek a foglalkoztatásban

A legmagasabb foglalkoztatási arány tavaly Győr-Moson-Sopron vármegyét és Budapestet, a legalacsonyabb Szabolcs-Szatmár-Bereg és Somogy vármegyét jellemezte, a területi különbségek csökkentek az egy évvel korábbihoz viszonyítva - állapította meg a KSH Fókuszban a vármegyék, 2022. I-IV. negyedév című friss kiadványában.
2023. 03. 23. 15:00
Megosztás:

Évente több százezer forint megtakarítást hozhat a piezotintás nyomtatás

Öt év alatt megközelíti a 2 millió forintot az áramszámlán jelentkező megtakarítás, amelyet már egy közepes méretű cég is elérhet, ha lézertechnológiás irodai multifunkciós berendezéseit az Epson piezoelektromos tintasugaras eszközeire cseréli. A lépéssel csaknem 1,5 tonna CO2 emissziótól is meg lehet kímélni a környezetet, miközben a hőmentesen működő gépek egyéb szempontok alapján is lényegesen környezetkímélőbbek a lézereseknél.
2023. 03. 23. 14:30
Megosztás:

A bérszakadék miatt egy fővárosi 10 millióval több lakáshitelt vehet fel, mint egy szabolcsi

Az országon belüli bérszakadék hatalmas különbséget okoz a felvehető hitelekben. A legszegényebb megyék nettó átlagbéréből a fővárosinál 10 millió forinttal kevesebb lakáshitelre futja, egy 3 milliós személyi kölcsönnél pedig a budapesti igénylőnek akár 500 ezer forinttal kevesebbet kell visszafizetnie - derül ki a Bank360.hu számításaiból.
2023. 03. 23. 14:00
Megosztás:

Csökkent a 3, 5 és 10 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 46,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 76,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2023. 03. 23. 13:30
Megosztás:

Helyi rádiókról és frekvenciáról döntött a Médiatanács

Helyi rádiókról és frekvenciáról, valamint egy berettyóújfalui rádió hatósági ellenőrzése során feltárt jogsértésekről döntött a Médiatanács - tudatta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.
2023. 03. 23. 13:00
Megosztás:

Indul a jelentkezés a Nemzetek Európája Karrierprogram új, negyedik évfolyamára

Uniós tagságunk 20. évfordulóján, 2024 második felében ismét hazánkon a sor, hogy – 2011 után újra – betöltse az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a közeljövőben szükség lesz minél több, az Európai Unió működését jól ismerő és értő fiatal, hazai szakemberre.
2023. 03. 23. 12:30
Megosztás: