Egészségpénztár 2024 - magasabb összegű szolgáltatásokat hoz az új év

A minimálbér emelése mindig örömhír az alkalmazottkét dolgozóknak. Az emelés ráadásul egy sor egyéb változást is magával hoz, hisz a minimálbér összegétől függhetnek egyes banki és egyéb díjak, kedvezmények. Nincs ez másként az egészségpénztáraknál sem, ennek pedig bizonyára örülnek majd az öngondoskodók.

Egészségpénztár 2024 - magasabb összegű szolgáltatásokat hoz az új év

Emelkedő minimálbér, nagyobb összegű szolgáltatások

Idén korábban, még előző év decemberében megérkeztek az új bérek, így az érintettek már az új év első hónapjában az emelt fizetésüket vehetik készhez. Az egészségpénztári szolgáltatások közül három keretösszege kapcsolódik a minimálbérhez, egész pontosan az év első napján érvényes minimálbérhez. Így ezek a szolgáltatások 2024. január 1-jétől már az emelt összeggel vehetők igénybe.

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértői összeszedték, hogy melyek ezek a szolgáltatások, és pontosan milyen összegekről van szó.

A minimálbér 2023. decemberétől bruttó 266 800 forint a teljes munkaidőben dolgozók számára, és ez az az összeg, amely a lakáscélú jelzáloghitelek törlesztése, a beiskolázási támogatás és a közüzemi díjak támogatása szolgáltatások összegét befolyásolja, méghozzá így, bruttó formájában.

Lakáscélú jelzáloghitel törlesztése

Az egyik legnépszerűbb önsegélyező szolgáltatás, és egyáltalán nem véletlenül. Bár nagyobb összegű törlesztőrészleteknek csak töredékét lehet az egészségpénztáron keresztül fizetni, a minimálbér emelkedésével így is közel kétmillió forintot lehet így megtakarítani egy lakáshitelen – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Ez pedig nem elhanyagolható összeg.

A lakáscélú jelzáloghitelek törlesztőrészletéből havonta a minimálbér 15 százaléka – az emeléssel havi 40 200 forint – fizethető az egészségpénztári megtakarításból, azaz 15 százalékkal több, mint tavaly.

A szolgáltatás igénybevételéhez szükséges befizetés után – 6 százalékos pénztári költséget figyelembe véve – évente nagyjából 102 300 forint adókedvezmény igényelhető. Ez egy 20 éves futamidő alatt több, mint 2 millió forint megtakarítást jelent, ennyivel kevesebbet kell visszatörleszteni a hitelbe.

Duplázni is lehet!

A lakáshitelben adóstársként szereplő házaspárok ezt a kedvezményt duplázhatják is. A saját egészségpénztári számlájáról ugyanis mindkét házas fél törleszthet egyazon hitelbe, azaz együtt havi 80 400 forintot tudnak az egészségpénztári megtakarításukból törleszteni. Ez után 204 600 forint adóvisszatérítést kaphatnak évente.

Beiskolázási támogatás

Az egyre többek által használt, szintén igen hasznos beiskolázási támogatást az óvodás és iskolás gyermekek, valamint a főiskolai hallgatók szülei vehetik igénybe.

Óvodás és iskolás gyermekek számára tankönyveket, tanszereket, ruhákat vásárolhatnak, és ezeket számlák alapján elszámolhatják az egészségpénztári megtakarításuk terhére. A főiskolás hallgatóknak pedig az albérleti vagy kollégiumi díjából, illetve a tandíjból és egyéb térítési díjból (például pótvizsga díjából) fizethetünk egy részt a pénztárból.

A szolgáltatási keret mindkét esetben évente a minimálbér összege, azaz idén 266 800 forint gyermekenként.

Az iskolakezdés minden szülő pénztárcáját jelentősen megterheli, és egy növésben lévő gyermek számára ruhát sem nehéz ilyen összegben vásárolni. A szolgáltatás keretében az augusztus 15. és június 30. között – tehát kis ráhagyással az iskolaév alatt – kiállított számlák elszámolhatók.

A szolgáltatás után egy gyermekre vetítve nagyjából 55 ezer forint adóvisszaigénylés kérhető évente, az egészségpénztári költséget is tekintetbe véve.

Közüzemi díjak támogatása védendő fogyasztók számára

A fenti két gyakrabban használt szolgáltatás mellett egy kevesebbeket érintő szolgáltatás keretösszege is a minimálbértől függ, ez a védendő fogyasztók rezsiköltségének támogatása.

Azok a pénztártagok, akik a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény és a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény értelmében védendő fogyasztónak minősülnek, azaz szociális helyzetük vagy más tulajdonságuk alapján speciális feltételekkel fizethetik a rezsijüket, ezt az egészségpénztáron keresztül is tehetik.

Havonta a minimálbér 15 százalékát, azaz 40 200 forintot lehet tehát az egészségpénztári megtakarítás terhére elszámolni.

Bár a rászoruló fogyasztók esetében kisebb az esély arra, hogy komolyabb megtakarítással rendelkezzenek, mégis érdemes figyelembe venni, hogy az egészségpénztári szolgáltatással évente jelentős összeget lehet megtakarítani. Így az egészségpénztár különösen azok számára jelent az anyagi helyzetet is befolyásoló segítséget, akik jellemzően nem, vagy nehezen tudnak félretenni a fizetésünkből.

Ne feledkezzünk el az adó-visszatérítésről!

Az egészségpénztári tagság azoknak éri meg, akik fizetnek SZJA-t, és így élhetnek az évi legfeljebb 150 ezer forintos adóvisszatérítés lehetőségével.

Ne feledjük azonban, hogy az adóvisszatérítés nem jár automatikusan, azt a pénztártagnak kell kérnie az adóbevallásában – emeli ki a BiztosDöntés.hu szakértője.

Az egészségpénztári tagok évről évre a nekik járó összeg nagyjából 15 százalékát hagyják az állam zsebében, pedig ezt a pénzt újra az egészségük és anyagi biztonságuk szolgálatába állíthatnák. Az egészségpénztár minden évben igazolást küld a visszaigényelhető adó összegéről, amelyet csupán pár kattintással kérhetünk az adóbevallásunkban. Ne feledjük, az egészségünk nekünk a legdrágább, de tehetünk azért, hogy olcsóbb legyen.

Kis emelkedéssel indulhat a kereskedés a tőzsdén

Enyhe emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) csütörtökön az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint, aki azt sem tartja kizártnak, hogy újra csúcsot dönthet a magyar részvényindex.
2024. 07. 18. 09:00
Megosztás:

Alig mozdult a forint árfolyama reggelre

A szerda esti szint közelében jegyezték a forintot csütörtök reggel a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 18. 08:00
Megosztás:

Bemutatták az új magyar elektromos midibuszt

Új magyar jármű született - cseh koprodukcióban. Budapesten a sajtó szélesebb nyilvánossága előtt is bemutatták a bajai gyárban készült GANZ-SOR EBN8 nevű elektromos midibusz prototípusát. A jármű a „Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése” című GINOP Plusz-2.1.1-21 pályázati felhívás támogatásával született meg. A 8 méter hosszú, alacsonypadlós jármű 45 utast tud kényelmesen szállítani, hatótávja pedig 300 kilométer. A busz „szívét”, a hajtást, valamint a szoftvert magyar szakemberek fejlesztették ki, a kocsiszekrény Csehországból érkezett. A midibuszból jelenleg egy darab létezik, azonban a típusengedély megszerzését követően évi 50 jármű készülhet a GANZ-SOR-ból.
2024. 07. 18. 08:00
Megosztás:

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a BÉT és az UniCredit Bank

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Nyrt. és az UniCredit Bank Hungary Zrt. a középvállalatok versenyképességének és növekedési lehetőségeinek javítása érdekében - olvasható a szervezetek közös közleményében, amelyet szerdán juttattak el az MTI-nek.
2024. 07. 18. 07:00
Megosztás:

Justin Sun 5 millió dollár értékben vásárolt ETH-t a spot Ethereum ETF-ek kereskedésének megkezdése előtt

Justin Sun állítólag 5 millió dollár értékben vásárolt ETH-t a spot Ethereum ETF-ek kereskedésének megkezdése előtt. A spot Ethereum ETF-ek iránti várakozás több kisebb és nagyobb kripto befektetőt is arra ösztönzött, hogy fogadjanak egy potenciális ETH emelkedésre, amikor a kripto ETF élőben elindul.
2024. 07. 18. 06:00
Megosztás:

A jegybank célszintjén maradt júniusban a brit infláció

Az előző hónaphoz hasonlóan a Bank of England célszintjével azonos ütemű volt júniusban az éves összevetésű brit infláció.
2024. 07. 18. 05:00
Megosztás:

Az áttörés rally akár 800%-kal is felhajthatja az új előértékesítési tokent indulás előtt, ami arra ösztönözheti az Ethereum és BNB tulajdonosokat, hogy átszálljanak!

Ethereum és Binance Coin a kriptovaluták két oszlopa, amelyek forradalmi hasznossággal és lenyűgöző piaci kapitalizációval büszkélkedhetnek, ami a világ második és negyedik legnagyobb kriptovalutájává tette őket.
2024. 07. 18. 04:00
Megosztás:

Ingyenestől a luxus árkategóriáig: ezt keresik 2024-ben a használtpiacon

Tízmilliós luxuskaróra, kilencmilliós juhnyáj, nyolcmilliós jakuzzi - többek között ezek a termékek cseréltek gazdát a Jófogás apróhirdetési platformon az év első felében. Emellett azonban a legnépszerűbbnek továbbra is az ingyenesen elvihető tárgyak bizonyultak. A statisztikák azt mutatják, hogy a felhasználók rendre visszatérnek, és egy-egy felhasználó több hirdetést is elhelyez a platformon.
2024. 07. 18. 03:00
Megosztás:

Donald Trump durván elhúzott, megvan az USA új elnöke

Június elejéig nagyjából fej-fej mellett haladt Donald Trump és Joe Biden a november 5-én esedékes elnökválasztás esélyeseként. Aztán valami történt. Talán megfordíthatatlanul.
2024. 07. 18. 02:00
Megosztás:

Áttörés az elhízás gyógyszeres kezelésében - hatásos fogyókúra gyógyszer kap Svájcban engedélyt

Versenytársat kapott az Eli Lilly és a Novo Nordisk, mert a svájci gyógyszeróriás, a Roche szájon át szedhető fogyókúrás tablettája átment a klinikai vizsgálatokon.
2024. 07. 18. 01:00
Megosztás:

Éledezik a kripto piac, mutatjuk a legjobb lehetőségeket

Biztatóan indult az év a kripto piac számára, elég csak a Bitcoin ETF-ek jóváhagyása utáni felhajtásra gondolnunk. A növekedés azonban alábbhagyott, sőt, az utóbbi hónapokban egyenesen csökkenésbe csapott át. Voltak érmék, különösen a mém szektorban, akik sokszorosan túlteljesítették a piacot, a többség azonban már huzamosabb ideje pirosban forog.
2024. 07. 18. 00:01
Megosztás:

Javuló környezet, romló kilátások Németországban

Az elmúlt egy évben először fordul elő, hogy csökkent a német gazdasági befektetői hangulat kilátásait mérő ZEW index.
2024. 07. 17. 23:00
Megosztás:

Magyar szakembert lett a Danone kelet- és közép-európai értékesítési vezetője

Bolyós Enikő idén júliustól budapesti székhellyel szervezi és irányítja a cég kereskedelemmel kapcsolatos feladatait a régióban (Magyarország, Románia, Bulgária, Szlovákia és Csehország), ezzel együtt pedig a kelet-közép-európai üzleti felső vezetés tagja is lett. A magyar szakember 13 évvel ezelőtt csatlakozott a Danone Magyarország csapatához, azóta számos pozícióban bizonyította szakértelmét és kiváló vezetői képességeit.
2024. 07. 17. 22:00
Megosztás:

Magyar szakembert lett a Danone kelet- és közép-európai értékesítési vezetője

Bolyós Enikő idén júliustól budapesti székhellyel szervezi és irányítja a cég kereskedelemmel kapcsolatos feladatait a régióban (Magyarország, Románia, Bulgária, Szlovákia és Csehország), ezzel együtt pedig a kelet-közép-európai üzleti felső vezetés tagja is lett. A magyar szakember 13 évvel ezelőtt csatlakozott a Danone Magyarország csapatához, azóta számos pozícióban bizonyította szakértelmét és kiváló vezetői képességeit.
2024. 07. 17. 22:00
Megosztás:

Játsszunk a Magyar Telekom tornyokkal, vagyis inkább a számokkal!

A Magyar Telekom a közelmúltban jelentette be, hogy vizsgálja a mobil infrastruktúrájának szétválasztását.
2024. 07. 17. 21:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2024. 07. 17. 20:00
Megosztás:

Olaszországban júniusban nőtt az infláció

Olaszországban az előzetes becsléssel összhangban 0,8 százalékkal nőttek a fogyasztói árak júniusban éves összevetésben, akárcsak májusban - közölte az olasz statisztikai hivatal, az Istat kedden végleges adatként.
2024. 07. 17. 19:00
Megosztás:

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe

Újra az Európai Parlament elnökévé választották Roberta Metsolát kedden Strasbourgban a testület nyitóülésén.
2024. 07. 17. 18:00
Megosztás:

Rekordmennyiségű gázt termelt ki az ukrán állami vállalat az elmúlt fél évben

Az első fél évben az Ukrhazvidobuvannya ukrán állami vállalat 8,8 százalékkal termelt ki több gázt, mint az előző év azonos időszakában, ami új rekordnak számít - közölte a cég kedden.
2024. 07. 17. 17:00
Megosztás:

Megdőlt a nyári áramfogyasztási rekord hétfőn

Megdőlt az idei nyári, valamint a mindenkori nyári rendszerterhelési csúcs hétfőn - közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. az MTI-vel kedden.
2024. 07. 17. 16:00
Megosztás: