Egészségpénztár 2024 - magasabb összegű szolgáltatásokat hoz az új év

A minimálbér emelése mindig örömhír az alkalmazottkét dolgozóknak. Az emelés ráadásul egy sor egyéb változást is magával hoz, hisz a minimálbér összegétől függhetnek egyes banki és egyéb díjak, kedvezmények. Nincs ez másként az egészségpénztáraknál sem, ennek pedig bizonyára örülnek majd az öngondoskodók.

Egészségpénztár 2024 - magasabb összegű szolgáltatásokat hoz az új év

Emelkedő minimálbér, nagyobb összegű szolgáltatások

Idén korábban, még előző év decemberében megérkeztek az új bérek, így az érintettek már az új év első hónapjában az emelt fizetésüket vehetik készhez. Az egészségpénztári szolgáltatások közül három keretösszege kapcsolódik a minimálbérhez, egész pontosan az év első napján érvényes minimálbérhez. Így ezek a szolgáltatások 2024. január 1-jétől már az emelt összeggel vehetők igénybe.

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértői összeszedték, hogy melyek ezek a szolgáltatások, és pontosan milyen összegekről van szó.

A minimálbér 2023. decemberétől bruttó 266 800 forint a teljes munkaidőben dolgozók számára, és ez az az összeg, amely a lakáscélú jelzáloghitelek törlesztése, a beiskolázási támogatás és a közüzemi díjak támogatása szolgáltatások összegét befolyásolja, méghozzá így, bruttó formájában.

Lakáscélú jelzáloghitel törlesztése

Az egyik legnépszerűbb önsegélyező szolgáltatás, és egyáltalán nem véletlenül. Bár nagyobb összegű törlesztőrészleteknek csak töredékét lehet az egészségpénztáron keresztül fizetni, a minimálbér emelkedésével így is közel kétmillió forintot lehet így megtakarítani egy lakáshitelen – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Ez pedig nem elhanyagolható összeg.

A lakáscélú jelzáloghitelek törlesztőrészletéből havonta a minimálbér 15 százaléka – az emeléssel havi 40 200 forint – fizethető az egészségpénztári megtakarításból, azaz 15 százalékkal több, mint tavaly.

A szolgáltatás igénybevételéhez szükséges befizetés után – 6 százalékos pénztári költséget figyelembe véve – évente nagyjából 102 300 forint adókedvezmény igényelhető. Ez egy 20 éves futamidő alatt több, mint 2 millió forint megtakarítást jelent, ennyivel kevesebbet kell visszatörleszteni a hitelbe.

Duplázni is lehet!

A lakáshitelben adóstársként szereplő házaspárok ezt a kedvezményt duplázhatják is. A saját egészségpénztári számlájáról ugyanis mindkét házas fél törleszthet egyazon hitelbe, azaz együtt havi 80 400 forintot tudnak az egészségpénztári megtakarításukból törleszteni. Ez után 204 600 forint adóvisszatérítést kaphatnak évente.

Beiskolázási támogatás

Az egyre többek által használt, szintén igen hasznos beiskolázási támogatást az óvodás és iskolás gyermekek, valamint a főiskolai hallgatók szülei vehetik igénybe.

Óvodás és iskolás gyermekek számára tankönyveket, tanszereket, ruhákat vásárolhatnak, és ezeket számlák alapján elszámolhatják az egészségpénztári megtakarításuk terhére. A főiskolás hallgatóknak pedig az albérleti vagy kollégiumi díjából, illetve a tandíjból és egyéb térítési díjból (például pótvizsga díjából) fizethetünk egy részt a pénztárból.

A szolgáltatási keret mindkét esetben évente a minimálbér összege, azaz idén 266 800 forint gyermekenként.

Az iskolakezdés minden szülő pénztárcáját jelentősen megterheli, és egy növésben lévő gyermek számára ruhát sem nehéz ilyen összegben vásárolni. A szolgáltatás keretében az augusztus 15. és június 30. között – tehát kis ráhagyással az iskolaév alatt – kiállított számlák elszámolhatók.

A szolgáltatás után egy gyermekre vetítve nagyjából 55 ezer forint adóvisszaigénylés kérhető évente, az egészségpénztári költséget is tekintetbe véve.

Közüzemi díjak támogatása védendő fogyasztók számára

A fenti két gyakrabban használt szolgáltatás mellett egy kevesebbeket érintő szolgáltatás keretösszege is a minimálbértől függ, ez a védendő fogyasztók rezsiköltségének támogatása.

Azok a pénztártagok, akik a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény és a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény értelmében védendő fogyasztónak minősülnek, azaz szociális helyzetük vagy más tulajdonságuk alapján speciális feltételekkel fizethetik a rezsijüket, ezt az egészségpénztáron keresztül is tehetik.

Havonta a minimálbér 15 százalékát, azaz 40 200 forintot lehet tehát az egészségpénztári megtakarítás terhére elszámolni.

Bár a rászoruló fogyasztók esetében kisebb az esély arra, hogy komolyabb megtakarítással rendelkezzenek, mégis érdemes figyelembe venni, hogy az egészségpénztári szolgáltatással évente jelentős összeget lehet megtakarítani. Így az egészségpénztár különösen azok számára jelent az anyagi helyzetet is befolyásoló segítséget, akik jellemzően nem, vagy nehezen tudnak félretenni a fizetésünkből.

Ne feledkezzünk el az adó-visszatérítésről!

Az egészségpénztári tagság azoknak éri meg, akik fizetnek SZJA-t, és így élhetnek az évi legfeljebb 150 ezer forintos adóvisszatérítés lehetőségével.

Ne feledjük azonban, hogy az adóvisszatérítés nem jár automatikusan, azt a pénztártagnak kell kérnie az adóbevallásában – emeli ki a BiztosDöntés.hu szakértője.

Az egészségpénztári tagok évről évre a nekik járó összeg nagyjából 15 százalékát hagyják az állam zsebében, pedig ezt a pénzt újra az egészségük és anyagi biztonságuk szolgálatába állíthatnák. Az egészségpénztár minden évben igazolást küld a visszaigényelhető adó összegéről, amelyet csupán pár kattintással kérhetünk az adóbevallásunkban. Ne feledjük, az egészségünk nekünk a legdrágább, de tehetünk azért, hogy olcsóbb legyen.

Közzétette negyedéves jelentését az ORLEN Csoport

A lengyel ORLEN Csoport energetikai vállalat a 2023. december 31-én zárult negyedévben 11,2 milliárd zloty LIFO-alapú EBITDA-t (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredményt) és 7,3 milliárd zloty nettó nyereséget ért el - tájékoztatta a cég pénteken az MTI-t.
2024. 02. 24. 20:00
Megosztás:

Újabb 193 ezer laptopot kaphatnak az iskolák

2022-ben és 2023-ban 120 ezer, illetve 140 ezer laptopot kaptak a tanárok és diákok ingyenesen az iskolákban. 2024 tavaszán további 193 ezer laptop kiosztása várható - tájékoztatta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-t.
2024. 02. 24. 19:00
Megosztás:

Stabil a hazai munkaerőpiac

Stabil a belföldi munkaerőpiac, a foglalkoztatottság a rendszerváltás utáni rekordját elérve csúcsközelbe jutott Magyarországon - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezető közgazdásza az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorban.
2024. 02. 24. 18:00
Megosztás:

Javította Csehország adósosztályzatának kilátását a Fitch Ratings

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról Csehország magasan elsőrendű, "AA mínusz" szintű devizaadósság-besorolásának kilátását a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő egyidejűleg megerősítette a cseh szuverén osztályzatot.
2024. 02. 24. 17:00
Megosztás:

Alig drágult a személyautóknál a kgfb

Mindössze 368 forinttal emelkedett a tavalyi IV. negyedévben egy átlagos személyautó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) állománydíja - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szombaton az MTI-vel.
2024. 02. 24. 16:00
Megosztás:

Megkezdődik az új liftek építése a tatabányai vasútállomáson

Megkezdődik az új liftek építése a tatabányai vasútállomáson - közölte a MÁV Zrt. szombaton az MTI-vel.
2024. 02. 24. 15:00
Megosztás:

Leválás: új módszer a vállalatok átalakulására

2024. január 1-jétől új jogintézménnyel, a leválással bővül a Polgári Törvénykönyvnek a jogi személyek szétválására vonatkozó szabályrendszere. Mint minden egyéb átalakulás, egyesülés és szétválás, a leválás is adókövetkezményekkel járhat.
2024. 02. 24. 14:00
Megosztás:

Közzétette 2023-as, negyedik negyedéves konszolidált üzleti eredményeit az ORLEN Csoport

A 2023. december 31-én zárult negyedévben az ORLEN Csoport 11,2 milliárd zloty LIFO-alapú EBITDA-t és 7,3 milliárd zloty nettó nyereséget ért el. A teljes 2023-as évre vonatkozó LIFO-alapú EBITDA1 elérte a 44,8 milliárd zlotyt, a nettó nyereség pedig 27,6 milliárd zloty volt. Az ORLEN Csoport negyedik negyedéves eredményeire pozitív hatással volt a gázszegmens teljesítménye, amely 11 milliárd zlotyval járult hozzá az EBITDA-hoz, elsősorban az alacsonyabb beszerzési költségeknek és a magasabb értékesítési volumennek köszönhetően. Az ORLEN emellett több mint 20 százalékkal növelte kiskereskedelmi értékesítési volumenét az előző évhez képest, részben a magyarországi és szlovákiai hálózatbővítések eredményeként.
2024. 02. 24. 13:00
Megosztás:

Elégedetlenség: A versenyszféra munkavállalóinak közel kétharmada munkahelyet váltana

A vállalkozásoknál dolgozó munkavállalók 50 százaléka elégedetlen a jelenlegi fizetésének mértékével, 63 százalékuk tervezi, hogy ha lehetősége nyílik rá, 2024-ben munkahelyet vált – derült ki a Trenkwalder február első felében elvégzett munkaerőpiaci kutatásából.
2024. 02. 24. 12:00
Megosztás:

A BAYC társalapítója Greg Solana lett az új vezérigazgató, és az NFC-hez kapcsolódó projektek lendületet kapnak - a MultiversX, az ApeCoin és a Meme Moguls felívelő pályán

A Bored Ape Yacht Club NFT-k alkotója, Greg Solana lett az új vezérigazgató a Yuga Labs-nál. Ő váltja Daniel Alegre-t, aki 2023 áprilisában vette át a vezérigazgatói szerepet. Ennek eredményeként az ApeCoin (APE) hirtelen lendületet kapott, a két hetes grafikonon 23%-kal emelkedett az árfolyama. Emellett a MultiversX (EGLD) is optimista hangulatban van, de a legnagyobb figyelem a Meme Moguls (MGLS) meme érmék felé fordul. Hamarosan indul, és a gyors előértékesítés miatt az egyik legforróbb projekté válhat 2024-ben. Most áttekintjük, hogy mi áll a háttérben. Megvizsgáljuk, hogy melyik a legjobb kriptovaluta jelenleg befektetési célból.
2024. 02. 24. 11:20
Megosztás:

Accor: rekorderedmények 2023-ban globálisan és Magyarországon

Az Accor, a világ vezető szállodaipari csoportja bejelentette 2023-as évre vonatkozó pénzügyi eredményeit. Az EBITDA meghaladta az 1 milliárd eurót, és az eredmény felülmúlja a 2023-ra vonatkozó előrejelzést. A vállalat folytatta vonzó részvényesi hozampolitikáját, és bízik a 2024-es növekedési kilátásokban.
2024. 02. 24. 11:00
Megosztás:

Csak 2023-ban, 55 millió dollárt szerzett vissza a Binance a csalóktól

A digitális pénzügyi eszközök egyre szélesebb körben vállnak elfogadottá, a velük való kereskedelem volumene, a tranzakciók száma ezzel együtt fokozatosan nő. A kriptotér éppen ezért került a csalók és hekkerek célkeresztjébe, habár a törvénytelen tranzakciók száma a kriptotérben elenyésző és fokozatosan csökken. A Binance ügyfélszolgálata és biztonsági csapata a hatóságokkal és a kriptoközösséggel együttműködve sok százmillió dollár értékben mentett meg, vagy szerzett vissza digitális pénzeszközöket hekkerektől, csalóktól, és juttatta őket vissza tulajdonosaiknak az elmúlt két évben.
2024. 02. 24. 10:00
Megosztás:

Deepfake technikák terjedése: harc az újgenerációs kibercsalások ellen

A mesterséges intelligencia eszközeinek elterjedésével ma már minden eddiginél könnyebb megszemélyesíteni valakit és megtéveszteni másokat, pénzt, adatot kicsalni a célpontoktól. A korábban kifejlesztett módszerek hatékonyságát megsokszorozza az AI, melyet a vezető intézmények irányelvek és technológiák kombinációjával próbálnak kezelni – áll a Deloitte legfrissebb Tech Trends 2024 elemzésében.
2024. 02. 24. 09:00
Megosztás:

4,6%-os munkanélküliségi ráta és 10,3%-os reálbérnövekedés a hazai munkaerőpiacon

A november-januári időszakban továbbra is csúcsközelben állt a foglalkoztatottság, a hazai elsődleges munkaerőpiacon 17 ezer új munkahely jött létre az előző év azonos időszakához képest, a közfoglalkoztatottak száma 8 ezer fővel csökkent, a külföldre ingázók száma pedig nem változott érdemben, így a legutolsó háromhavi átlag alapján a gazdaság teljes foglalkoztatotti létszáma 4.718 ezer fő volt.
2024. 02. 24. 08:00
Megosztás:

A The Graph (GRT) bejelenti a Műszaki Tanácsadó Testületet, a KangaMoon (KANG) és a SingularityNET (AGIX) folytatják a növekedést

A The Graph (GRT) épp most jelentette be Műszaki Tanácsadó Testületét, ami jelentős mérföldkő a projekt számára. Közben két másik kriptopénz vonzza magára a figyelmet - a KangaMoon (KANG) és a SingularityNET (AGIX). Miközben lehet, hogy már ismered az AGIX-et, a KANG egy 2. fázisnál járó előértékesítési sztár, ami lehet, hogy a következő 100x-es meme coin lesz 2024-ben. Tudd meg, miért.
2024. 02. 24. 07:00
Megosztás:

Új kölcsönzési üzletágvezető a Prohumannál – a cél a hazai munkaerőtartalék aktivizálása

Februártól munkaerőkölcsönzési üzletágvezetőként folytatja munkáját a Prohuman csapatában Izsó Balázs. Az új vezető érkezésével a piacvezető magyar HR szolgáltató célja továbbra is az, hogy ahol csak lehet, a magyar munkaerőtartalék aktivizálásával kínáljon megoldást a hazai vállalatok munkaerőigényének és HR-kihívásainak megoldására.
2024. 02. 24. 06:00
Megosztás:

Régóta nem látott tüneteket produkált a lakásépítés

A lakásépítések tavalyi megtorpanása közel negyedszázados rekordokat is megdöntött, ez derült ki a KSH legfrissebb adataiból. A visszaesés egyúttal szerkezeti átrendeződést is hozott: kevesebben fogtak saját otthon megteremtésébe, az új lakások közel kétharmadát már eleve eladásra szánták.
2024. 02. 24. 05:00
Megosztás:

Tovább emelte a dohányfelvásárlási alapárat a Continental Dohányipari Csoport

A Continental Dohányipari Csoport dohánytermesztésért felelős tagja, a DOFER Dohányfermentáló Zrt. tovább emelte a dohány szerződésben rögzített felvásárlási alapárát, erősítve hazai versenyképességét és elkötelezettségét a magyar dohánytermelők és a dohánykultúra támogatása iránt. Az áremelés keretében a társaság a jelentősen nagyobb területen termesztett Virginia dohány esetében 19%-os, míg a Burley dohány esetében 20%-os emelést eszközölt, amely a tavalyi, 50%-os áremeléssel együtt két év alatt összesen 69-70%-os árnövekedést jelent.
2024. 02. 24. 04:00
Megosztás:

Ismét a magas kamatok mellett érveltek az amerikai jegybankárok

Christopher Waller, a Fed kormányzótanácsának tagja megerősítette, hogy még szükség lesz legalább néhány hónapnyi adatra, ami az infláció csökkenését jelzi, mielőtt kamatcsökkentésbe kezdhet a jegybank.
2024. 02. 24. 03:30
Megosztás:

2025. után bármikor leállhat az észak-atlanti áramlat egy fontos része

A tengeráramlások szerepe óriási a Föld hőáramlásában, az éghajlat alakulásában. Leállásuk dominóként döntené be a Föld további fontos éghajlati rendszereit. Az Észak-atlanti áramlás Grönland előtti része az egyik kulcspontja a nagy rendszernek.
2024. 02. 24. 03:00
Megosztás: