Egy év alatt ennyi új férőhely jutott a bölcsődéseknek

Az elmúlt egy évben csaknem ötezer új bölcsődei férőhely jött létre az országban - jelentette ki a kormányszóvivő pénteken Jászkiséren.

Egy év alatt ennyi új férőhely jutott a bölcsődéseknek

Vitályos Eszter, a megújult városi bölcsőde ünnepélyes átadóján elmondta: a bölcsődei ellátást biztosító férőhelyek száma 2010-hez képest megduplázódott, már több mint hatvanötezer férőhely áll rendelkezésre az országban. Az intézmények, szolgáltatások száma pedig több mint négyszeresére nőtt - tette hozzá.

A három év alatti gyermekek több mint 23 százaléka számára elérhető már a bölcsődei ellátás valamelyik formája Magyarországon, ez 2010-ben csak mintegy 11 százalékuk számára volt elérhető - számolt be. Az országos lefedettség is folyamatosan javul, ennek köszönhetően 2024. áprilisban már több mint 1150, azaz minden harmadik településen biztosított a bölcsődei ellátás - közölte, megjegyezve: ez 2010-hez képest három és félszer annyi települést jelent az országban. Már nincs olyan járás, ahol ne lenne bölcsődei intézmény, bölcsődei szolgáltatás - hangoztatta. Elmondta, hogy a kapacitásbővítés és fejlesztés továbbra is folyamatos, jelenleg is több ezer férőhely építése zajlik. A bölcsődei dolgozók anyagi megbecsülése terén is értek el jelentős eredményeket: a bölcsődei szakemberek bére 2010-hez képest 2024-re átlagosan több mint négyszeresére emelkedett - tájékoztatott, hozzátéve: ezen a területen is rengeteg még a tennivaló, és folytatják a fejlesztéseket.

Szólt arról, hogy Jászkisér igazi összetartó közösség. "Ha ezek a nehéz idők, amelyeket most élünk, valamire megtaníthattak bennünket, akkor az biztos, hogy elsősorban arra, hogy nincsenek fontosabbak a közösségeinkél" - fogalmazott. Szavai szerint azt a születésünk pillanatától tudjuk, hogy nincsen fontosabb a családunknál, szülőként megtanuljuk, hogy nincsenek fontosabbak a gyermekeinknél. Hozzátette: büszkeséggel tölti el, hogy egy olyan kormánynak dolgozhat, amelynek nincsenek fontosabbak a magyar családoknál, a magyar embereknél.

A kormányszóvivő kitért arra, hogy Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében sorra épülnek, szépülnek a bölcsődék. A bölcsődei program segíti a család melletti munkavállalást, biztosabbá teszi a család boldogulását, megélhetését is. A szülők részéről az elmúlt időszakban egyre nagyobb igény fogalmazódott meg a bölcsődei ellátás bővítésére, Jászkiséren is - mondta. Ezeket figyelembe véve az önkormányzat pályázatot nyújtott be, és a családbarát fejlesztés megvalósítására több mint 143 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el - tájékoztatott. A megújult jászkiséri bölcsődében minden a legkisebbek fejlődését, biztonságát és boldogságát szolgálja - jegyezte meg. A bölcsődében dolgozók odaadása, szakértelme és lelkesedése elengedhetetlen ahhoz, hogy ez a bölcsőde valóban otthonos és támogató környezet legyen minden kisgyermek számára - fűzte hozzá.

Pócs János, a térség fideszes országgyűlési képviselője a magyar családtámogatási rendszert a világban egyedülállónak nevezte. Beszélt arról, hogy több bölcsőde is épült, megújult az elmúlt időszakban a Jászságban is.

Lukácsi György Sándor, Jászkisér polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta , hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán nyert 143 millió forint vissza nem térítendő, százszázalékos támogatásból újult meg a városi bölcsőde. A korábban 26 férőhelyes intézmény a beruházás eredményeként 38 férőhelyessé bővült. A bölcsőde épületének története van, amely 1952-ben kezdődött - mondta, hozzátéve: ma már a gyerekeknek 21. századi körülményeket tudnak biztosítani.

A kereskedők kapkodják PlayDoge mém érmét, az előértékesítés átlépte a 4,5 millió dollárt

A retro Play-to-Earn projekt előértékesítése máris rendkívül sikeres, hiszen nemrégiben átlépte a 4,5 millió dollárt.
2024. 06. 21. 00:01
Megosztás:

Jó döntés pályázni nyílászáró cserére?

Minden épület állaga az évek folyamán egyre jobban amortizálódik. Nincs ezzel másképp a nyílászárók állapotra sem. Sőt! Általában a modern ablaküvegek hang- és hőszigetelő képessége is néhány év alatt veszít hatékonyságából.
2024. 06. 20. 23:30
Megosztás:

A DOGE és SHIB továbbra is erős marad; a MTAUR meghódítja a kriptópiacot?

A mai kriptopiac továbbra is jelentős volatilitást mutat. Ezt a Bitcoin (BTC) ETF-ekből történő jelentős kiáramlás is hangsúlyozza, ami szélesebb piaci visszaesést eredményezett. A Bitcoin (BTC) és az Ethereum (ETH) egyaránt több mint 1%-os esést könyvelhetett el, míg a Solana (SOL) 4%-os visszaesést szenvedett el.
2024. 06. 20. 23:00
Megosztás:

Legfőbb célunk az EU versenyképességének helyreállítása lesz

Az Európai Unió versenyképességének helyreállítása a legfontosabb prioritás a magyar uniós elnökség programjában - mondta az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.
2024. 06. 20. 22:30
Megosztás:

Nőtt a használtautó-piac forgalma az első öt hónapban

A lakosság egy része a jövedelmi helyzetének lassú rendeződése nyomán most pótolja az előző években elmaradt autóbeszerzéseit állapította meg a JóAutók.hu a DataHouse előzetes adatai alapján; május végéig 368 600 személygépkocsi cserélt gazdát, 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A havi adásvételek átlagos mennyisége immár második hónapja alakul korábban sosem látott szinten, 79 ezer körül.
2024. 06. 20. 22:00
Megosztás:

A kínai jegybank szinten tartotta az éves alapkamatot és az ötéves kamatlábat

A kínai központi bank az elemzői várakozásoknak megfelelően történelmi mélyponton, 3,45 százalékon tartotta az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) csütörtöki döntésével, és ugyancsak rekordalacsony, 3,95 százalék maradt az ötéves lejáratú hitelek kamata.
2024. 06. 20. 21:30
Megosztás:

Nagyobb sportesemények idején az internetes csalók is aktívabbak

Nemcsak a szurkolók, a kiberbűnözők is várják a nagy sporteseményeket, hiszen a futball Eb és az olimpia újabb csalási lehetőségeket nyit meg előttük: a informatikai biztonsági termékeket fejlesztő és forgalmazó ESET szakértői szerint mivel ezek a sportesemények világszerte több milliárd nézőt vonzanak, a csalók gyakran elhitetik az emberekkel, hogy jegyet nyertek az eseményre, vagy olyan weboldalakra irányítják őket, amelyekről kártékony programokat töltenek le az eszközeikre.
2024. 06. 20. 21:00
Megosztás:

A Richter megvásárolta a BCI Pharma vállalatot

A Richter Gedeon Nyrt. felvásárolta a belgiumi székhelyű, magántulajdonban lévő, számos nőgyógyászati indikációban eredeti kutatást végző biotechnológiai vállalatot, a BCI Pharma-t - jelentette be a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán.
2024. 06. 20. 20:30
Megosztás:

Vegyesen változott csütörtök estére a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtökön estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 06. 20. 20:00
Megosztás:

Jelentős emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erőteljes pluszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 06. 20. 19:30
Megosztás:

Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 666,13 pontos, 0,96 százalékos emelkedéssel, 70 327,34 ponton, új történelmi csúcson zárt csütörtökön.
2024. 06. 20. 19:00
Megosztás:

Csökkent a 12 hónapos kincstárjegy aukciós átlaghozama

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 30 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkont kincstárjegyet a csütörtöki aukción.
2024. 06. 20. 18:30
Megosztás:

Az EU 2025-ös költségvetésének a prioritásokra szánt finanszírozást kell erősítenie

Az Európai Bizottság bemutatta a 2025-re érvényes uniós költségvetésre vonatkozó, 199,7 milliárd euró főösszegű javaslatát, és azt írták: az Európai Unió jövő évi büdzséjének az EU prioritásaira szánt finanszírozást kell erősítenie.
2024. 06. 20. 18:00
Megosztás:

Ajánlás͏ok, amel͏yek segít͏enek nyern͏i online 2024-be͏n

Az onli͏ne nyerőgépek izgalmas v͏ilágába lépve a játé͏k͏osok számos stratégi͏át alkal͏mazha͏tnak a nyerési͏ esély͏e͏ik növelésére͏. Font͏os,͏ ho͏gy͏ olyan játékplatfo͏rmo͏kat válasszanak,͏ melyek mo͏de͏rn tec͏hnol͏ógiával és m͏e͏g͏bízhat͏ó háttérrel k͏ec͏segt͏etnek.
2024. 06. 20. 17:58
Megosztás:

Indul a qvik fizetés

A Magyar Nemzeti Bank "qvik" néven vezeti be az azonnali fizetésre épülő, minden ügyfél számára ingyenesen elérhető fizetési szolgáltatásait, amelyek olcsó, biztonságos és hazai alternatívát teremtenek a legtöbb elektronikus fizetési helyzetben - közölte a jegybank szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 20. 17:30
Megosztás:

Szombattól három hétig karbantartás miatt pótlóbusz közlekedik a csepeli HÉV helyett

Szombattól július 11-ig karbantartás miatt pótlóbusz közlekedik a csepeli HÉV helyett - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 20. 17:00
Megosztás:

Vegyesen indítottak az amerikai tőzsdék

Vegyesen nyitottak az amerikai értékpapírpiacok csütörtökön.
2024. 06. 20. 16:30
Megosztás:

A jelzáloghitelek kamata már második hete csökken az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban már a második egymást követő héten csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a június 14-én záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
2024. 06. 20. 16:00
Megosztás:

Hazánk legnagyobb kapacitású autógyára jön létre

A Mercedes jelenleg zajló beruházásai nyomán Magyarország legnagyobb kapacitással bíró autógyára jön létre, tovább erősödik a magyar gazdaság, és mindez hozzájárul ahhoz, hogy hazánk a világgazdaság új korszakának nyertesei közé tartozzon - jelentette ki a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Stuttgartban.
2024. 06. 20. 15:30
Megosztás:

Az európai szemeszter tavaszi csomagja iránymutatással szolgál a versenyképesség javításához

Az európai szemeszter tavaszi csomagja szakpolitikai iránymutatást ad az Európai Unió versenyképességének és ellenállóképességének javításához, a rendezett államháztartás fenntartásához, valamint az EU stratégiai autonómiájának megerősítéséhez - közölte a kereskedelempolitikáért felelős biztos szerdán.
2024. 06. 20. 15:00
Megosztás: