Egy friss kutatás szerint idén kevesebbet utazhatnak a családok

Egy friss kutatás* szerint kevesebbet utazunk a pandémia vége óta, mint a járványt megelőző időszakban. Milyen turisztikai szezon elé nézünk, amikor a válaszadók ötöde úgy nyilatkozott, hogy egyáltalán nem utazik külföldre?

Egy friss kutatás szerint idén kevesebbet utazhatnak a családok

A pandémia óta egymást érő kríziseket élünk át, ilyenkor az emberek mentális és lelki állapota folyamatos változásban van. Nem meglepő, hogy a Collins dictionary szerint a „permanens”, azaz állandó és a „krízis” szavak összetételéből született permakrízis lett a tavalyi év szava. Ilyen időszakokban utazási szokásaink is változnak, ezért a CHERRISK by UNIQA biztosítási platform arra volt kíváncsi, hogy ügyfelei milyen utazási félelmekkel küzdenek nyaralásuk tervezéstől egészen a megvalósításig. A kapott eredmények mentális hátteréről pszichológus szakértő mondott véleményt.

A családok kevesebbet utaznak

Az önkitöltős kérdőív eredményeiből az derült ki, hogy a válaszadók több mint fele kevesebbet utazik a pandémia vége óta, mint előtte. A gyerekkel utazókat érintette leginkább a válság ebből a szempontból, ennek a csoportnak ugyanis a 60%-a utazik kevesebbet, mint a pandémia előtt.  

A válaszadók ötöde nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem utazik külföldre. Ugyanakkor az is látszik, hogy válság ide vagy oda, 60%-a ugyanannyit utazik azoknak, akik évente ötnél többször utaznak külföldre. Úgy tűnik, hogy az utazás gyakoriságával növekszik az ahhoz való ragaszkodás, még a nehézségek ellenére is. Nem is csoda, hiszen az utazásnak számos pozitív hatása van a mentális egészségünkre. Mráz Kata pszichológus szakértő ezek közül a stressz csökkentését, a boldogság és jó hangulat érzését, a kreativitás és inspiráció erősödését, valamint az önreflexióra és személyes fejlődésre adott lehetőséget emelte ki.

Fő utazási félelmeink: járattörlés, egészségügyi problémák, útlemondás

A félelmek lehetséges okait a pszichológus a következőkben látja: „Az utazástól való félelem mögött számos pszichés működés állhat. Például az új helyek, az ismeretlen kultúrák vagy a szokásostól eltérő környezet, az egyéni komfortzóna elhagyását jelentheti sokaknak, ami szorongást vagy félelmet okozhat.” Külföldi út tervezése előtt az izgatott várakozás mellett olyan félelmek is megjelenhetnek, hogy vajon mi történik váratlan helyzetekben, például, ha valaki rosszul lesz, vagy baleset következik be. A kutatás arra világított rá, hogy minél gyakrabban utazunk, annál kevésbé félünk a nem várt egészségügyi problémáktól.

A 2022-es nyári időszakban a sorozatos járattörlésektől és a reptereken uralkodó káosztól volt hangos a média. A válaszok elemzése megmutatta, hogy a járattörléstől leginkább azok tartanak, akik évente 3-5 alkalommal utaznak, míg azok legkevésbé, akik ötnél többször. Az utazás meghiúsulásától a családdal és gyerekkel útnak indulók jobban félnek az egyedül vagy partnerrel utazó csoportokhoz képest. „Amikor elhagyjuk a komfortzónánkat, szembesülnünk kell a változással és az ismeretlennel. Általában hajlamosak vagyunk a biztonságos és megszokott környezetünket választani, mert ez az ismert és kontrollált helyzeteket jelenti. Ha mégis képesek vagyunk kilépni ebből, az számos pozitív hatással lehet a mentális egészségünkre, elősegítheti a személyes fejlődésünket, fejleszti a rugalmasságunkat és az alkalmazkodóképességünket” – mondta el Mráz Kata.

Az utazás pozitív hatásai: alkalmazkodóképesség és nyelvi magabiztosság

Mráz szerint „az idegen nyelvű kommunikációval járó bizonytalanság és a félreértések lehetősége félelmet kelthetnek. Előfordulhat az is, hogy korábban negatív tapasztalataink voltak, például kínos helyzetek vagy sikertelen interakciók. Ezek az emlékek bizonytalanságot idézhetnek elő, és megakadályozhatnak bennünket abban, hogy magabiztosan kommunikáljunk idegen nyelven.”

Jó hír viszont, hogy a komfortzóna elhagyása és a minél gyakoribb utazás segít erősíteni önbizalmunkat és magabiztosságunkat ilyen helyzetekben. A kapott eredményekből az derül ki, hogy minél gyakrabban utazik valaki, annál kevésbé tart a váratlan eseményektől, továbbá, hogy az utazás gyakoriságával nő az emberek magabiztossága a nyelvi nehézségekkel szemben.

A CHERRISK Blogon Mráz Kata olyan kérdésekre is választ ad, mint hogy miért félünk a repüléstől, vagy hogy mi az oka annak, hogy sokan szoronganak a munkahelyi gondok miatt a vakációjuk alatt. A szakértő elmondja azt is, hogyan készüljünk fel mentálisan az utazásra és mit tehetünk azért, hogy az valódi élmény legyen.

Reszkess Elf Bar és Poco Bar! Harcot indít a NAV a cigaretta feketekereskedelemmel szemben!

Az illegális dohánykereskedelemmel szemben 2023. nyarán alakított munkacsoportot az adóhivatal, amely legújabb intézkedésként egyeztetésre hívta a piaci szereplőket, valamint az Országos Dohányboltellátó Kft. és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága képviselőit - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 04. 12:00
Megosztás:

Jót tehet a lakásbiztosítási piacnak a havi célzott kampány

Élénkítheti a lakásbiztosítási piacot Magyarország első lakásbiztosítási kampánya - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közigazgatási államtitkára.
2024. 03. 04. 11:30
Megosztás:

Bővült az Út az egészséghez program

Az iszkaszentgyörgyi kastélyparkkal bővült tovább a Budapesti Szent Ferenc Kórház szív- és érrendszeri betegségek megelőzésért létrehozott kardioösvény-programja - közölte az aktív Magyarországért felelős államtitkárság pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 04. 11:00
Megosztás:

Vegyes nyitás a vezető nyugat-európai tőzsdéken

Vegyesen indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.
2024. 03. 04. 10:30
Megosztás:

Iránykereséssel nyithat ma a tőzsde

Iránykereséssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 03. 04. 10:00
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn.
2024. 03. 04. 09:30
Megosztás:

Szakszerű arcápolás felnőttkori pattanások esetén

Bizonyára veled is előfordult már, hogy pont egy fontos esemény napján bukkant elő egy pattanás az arcodon. Ez bosszantó tud lenni, ám a serdülőkor velejárója. Azonban ha felnőttként is gyakran szembesülsz ezzel, érdemes jobban utánajárni az okának. 
2024. 03. 04. 09:10
Megosztás:

Hová tart ezután a Chainlink (LINK) és a Near Protocol (NEAR) árfolyama? A KangaMoon (KANG) a legjobb Meme érmék között szerepel befektetési szempontból

A jelenlegi kriptopiac forr és izgatottsággal teli, olyan érmékkel, mint a Chainlink (LINK) és a Tron (TRON), amelyek a piaci tőke szerint a legjobb tíz kriptopénzek között próbálnak helyet szerezni, miközben megkérdőjelezik a DOGE dominanciáját.
2024. 03. 04. 08:30
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 03. 04. 08:30
Megosztás:

Februárban lassult az euróövezeti infláció

Az elemzői várakozásoknál kevésbé lassult az euróövezeti éves infláció februárban az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken ismertetett előzetes adata szerint.
2024. 03. 04. 08:00
Megosztás:

Képes lehet ez a DeFi kriptó potenciális 100-szoros növekedésre, kihívást jelentve a BNB (BNB) és az Arbitrum (ARB) számára?

Az április végéig várható Bitcoin felezés hatására, néhány új DeFi projekt is komoly meglepetésekkel szolgál. Ennek az élvonalában áll a Pullix (PLX) token, amely jelentős figyelmet kapott az elmúlt időszakban a kriptopiac szereplőitől. A kriptovilágot figyelő befektetők optimisták, és úgy vélik, hogy a Pullix egyedi tulajdonságainak és remek indulásának köszönhetően versenybe szállhat akár a BNB (BNB) vagy az Arbitrum (ARB) ellen, amikor beköszönt a Bitcoin feleződés ideje. További részletek vendégbejegyzésünkben.
2024. 03. 04. 07:30
Megosztás:

A NAV továbbra is ügyfelei rendelkezésére áll

Március elsejétől az adóhivatal általános tájékoztatási tevékenységét az országos illetékességgel működő tájékoztatási igazgatósága látja el, az ügyfelek továbbra is a megszokott csatornákon kérhetnek segítséget adózási kérdésekben - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 04. 07:00
Megosztás:

Februárban felfelé ívelt a BUX

Februárban is folytatódott a BUX-index emelkedése a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a részvényforgalom azonban csökkent januárhoz képest.
2024. 03. 04. 06:00
Megosztás:

A január hozta a várt szintet az európai munkaerőpiacon

Januárban az elemzői várakozásokkal összhangban csökkent a munkanélküliség az euróövezetben, míg az Európai Unióban a decemberivel megegyező rátát regisztráltak az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése szerint.
2024. 03. 04. 05:00
Megosztás:

Kriptovaluta adózás 2024 - mennyi adót kell fizetni a kroptopénzek nyeresége után?

Kripto befektetések adózása 2024. Az SZJA törvény hogyan szabályozza a kriptopénzek adózását? Kriptovaluta, kriptodeviza adózása 2024. Kriptobányászat és kriptó kereskedelem vagy kriptó fizetés fogadása - hogyan adózik a kriptó nyereség? Lényeges-e a kriptó fiat pénzre váltásának időpontja? Mi a kriptodeviza nyereség adó kulcsa? Hány százalék adót kell fizetni 2024-ben a kriptó ügyletek után? Alkalmazható-e az adókiegyenlítés a kriptóügyletek esetén is? Hogyan kell bevallani és megfizetni a kriptódevizán elért nyereség adóját? Cikkünkben a Grant Thornton szakértője minden kérdésre választ ad.
2024. 03. 04. 04:00
Megosztás:

1995, avagy az időgép megmondja, hogy mi fog most történni

Jelenleg a befektetők a puha landolás (soft landing) forgatókönyvet árazzák Amerikában, amikor az infláció recesszió nélkül marad kordában. Ez viszonylag ritka: legtökéletesebb formájában 1995-ben valósult meg Amerikában, és az akkori jegybankelnököt Alan Greenspan-t a “halhatatlanok”, de legalábbis a “legendák” közé emelte.
2024. 03. 04. 03:00
Megosztás:

Új terméket fejlesztett ki a kunhegyesi Nagykun-Hús Kft.

Kecsketejből előállított tejpor felhasználásával hipoallergén húskészítmény termékcsaládot és annak gyártástechnológiáját fejlesztette ki a húsfeldolgozással- és értékesítéssel foglalkozó, teljes mértékben magyar tulajdonban levő, kunhegyesi Nagykun-Hús Húsipari és Kereskedelmi Kft. és a Szegedi Tudományegyetem alkotta konzorcium - közölte a cég pénteken közleményben az MTI-vel.
2024. 03. 04. 02:00
Megosztás:

Heti pénz és szerencse horoszkóp - a BIKA extra pénzhez jut, a HALAK szerencsejátékon nyerhet

Pénz és szerencse horoszkóp a most induló hétre vonatkozóan. A horoszkóp érvényessége: 2024. március 4. - 2024. március 10. között. Mire számíthatunk a csillagok állása alapján a pénz és szerencse területén? Lássuk!
2024. 03. 04. 01:00
Megosztás:

Szárnyalnak a mém érmék, a kutya után egy béka lehet a befektetők kedvence?

Úgy tűnik, a mém érme mánia visszatért, hiszen például a Solana-alapú dogwifhat (WIF) token látványos árfolyam-emelkedést produkált. A WIF ára 134 százalékot emelkedett az elmúlt három napban.
2024. 03. 04. 00:01
Megosztás:

Régóta lejtmenetben van már a feldolgozóipar

Februárban tovább csökkent az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménymutatója a gyenge kereslet hatására, ugyanakkor a cégek optimisták a kilátásokat tekintve.
2024. 03. 04. 00:01
Megosztás: