Egyre jobban nyílik az árolló a lakáspiacon

Az új és a használt lakások fajlagos árkülönbsége a Covid első évében ugrott hatalmasat, és azóta a 120 százalékot is meghaladva stabilizálódott. Az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint ennek ellenére is van értelme azt firtatni, hogy újat vagy használtat érdemes venni. Ugyanis, ha végiggondolják, mindkettő kínálhat jó választást.

Egyre jobban nyílik az árolló a lakáspiacon

Bár sosem lesz általános érvényű válasz arra, hogy használt vagy új építésű lakást szerencsésebb-e vásárolni, hiszen ezt többnyire a személyes igények és lehetőségek döntik el, de vannak objektív érvek is minkét válasz mellett. Ezen felül olykor az aktuális piaci helyzet is határozottabban mutat irányt a közöttük való választáshoz. A KSH legfrissebb lakásárindexének adatai azonban most nem tükröznek ilyen egyértelmű képet. E szerint 2023 folyamán a forgalom csökkenése erősebben sújtotta az új lakások piacát, ott igen jelentős, 45 százalékos volt a visszaesés. Ugyanakkor az árakat tekintve a használt piac szerepelt gyengébben, ahol a harmadik negyedévben – az egy évvel korábbiakhoz viszonyítva – stagnálás mutatkozott (+0,2%), az új építésűek azonban 11 százalékkal drágultak. Így míg a múlt év őszén egy átlagos használt lakás négyzetméterét 432 ezer forintért, addig egy új építésűét 968 ezer forintért adták. A két piaci szegmens közötti árolló – rövid korrekciós időszakokat leszámítva – évről-évre nyílik. 2007-ben még csak 59 százalékkal volt drágább egy „friss” négyzetméter egy már „belakottnál”, ám 15 év múlva a különbség elérte a 121 százalékot is. Ezen az úton 2019 és 2020 között következett be a nagy ugrás, amikor 35 százalékponttal nőtt az eltérés. Bár 2021-ben volt még egy 6 százalékpontnyi korrekció, ám mára stabilizálódni látszik a száz százalékot (azaz kétszeres árat) jóval meghaladó különbség.

A használtak mellett szóló leggyakoribb érv éppen ez: az alacsonyabb vételi ár. Ám ehhez – figyelmeztet Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője – a későbbiekben számos várható és váratlan költség is tartozhat. Kezdve azzal, hogy a ma épülő lakások általában jobb műszaki tartalommal, és szigorúbb energetikai normák szerint épülnek, mint az akár csak néhány évvel korábbiak. Így az üzemeltetésük is kiszámíthatóbb, olcsóbb lehet. A váratlan kiadásoktól pedig az építtetők által nyújtott 3-5-10 éves garanciák védik a tulajdonosokat. Ezzel szemben egy használt lakásban már a beköltözéssel megnyíló költségforrás a szerkezetek, berendezések avulása, melyek terhét még növelhetik a rejtett hibák is.

Az olcsóbb, régi lakások mérsékelt ára sok karbantartás, illetve szükséges korszerűsítés elmaradását is tükrözheti, melyek így az új tulajdonosra maradnak. Ám ez nem csupán gazdasági teher, hanem lehetőség is. Ha komolyabban kell hozzányúlni egy lakáshoz, akkor az nem csupán a „műszaki mentésre” ad módot, hanem egyúttal a család igényeihez is jobban hozzá lehet igazítani egy otthont. Ebben segítenek az energetikai tanúsítványok, amit a használt lakásoknál az eladónak kell beszereznie és a tanúsítvány részét képező Felújítási útlevél megmutatja, hogy beruházások tekintetében, mit, milyen sorrendben kell elvégeznünk és ezekkel milyen eredményt érhetünk el. Az új Falusi CSOK igénybe vehető használt lakóingatlan vásárlására, bővítésére és korszerűsítésére, de csak a 2630 preferált (5000 fő alatti) településen. Ugyanakkor már vannak piaci alapú zöld hitellehetőségek, melyeknél az érintett bankok kamatkedvezménnyel segítik az energiatakarékosságot célzó lakás-korszerűsítéseket, illetve támogatják az energiahatékonyabb ingatlanok vásárlását, építését. Az is könnyítheti a felújítást mérlegelők helyzetét, hogy tavaly megtorpant az építőanyagárak dinamikus drágulása, s az újlakás-építések visszafogása miatt idén talán könnyebb lesz kivitelezőt is találni.

A lakások teljes testreszabása nem csak átépítésekkel lehetséges, az újba készülők számára ugyanezt kínálja a tervezőasztalról való vásárlás. Ugyan ilyenkor a költözésig még egy-két év is eltelik, de az alaprajztól a burkolatig mindent az igényeikre szabathatnak. Ennek a szabadságnak az ára viszont az, hogy a vevő részt vállal az építés kockázatából is. Emiatt pedig nem csupán az új lakás látványterveit érdemes alaposan megvizsgálnia, hanem a beruházó tőkeerejét, referenciáit is, ami garantálhatja, hogy ilyen, nehezebb időkben is képes befejezni a beruházást.

A használt lakások melletti gyakori érv az azonnali költözés lehetősége, ám most ezzel – bár jóval kisebb választékkal – az új építésűek is tartják a versenyt. Noha az érdeklődés csökkenése az építőket is visszafogta, az eladatlan készletek egyelőre nőnek a nagyvárosokban. Például Budapesten év elejére az azonnal költözhető eladatlan új lakások száma elérte az 1200-at, aminél több csak egyszer volt az elmúlt tíz évben. Ez a helyzet azt is magával hozta, hogy ma ezeknél is sok akcióval, alkalmi kedvezménnyel találkozhatnak, azaz most nem csak a használtak piacán érdemes alkudni, hanem az újlakás-vásárlóknak is viszonylag erős lehet az alkupozíciójuk.

Az is a jelenlegi piaci helyzet sajátossága, hogy tempósan bővül a „rozsdaövezeti akcióterület” besorolást nyert projektek sora, akár olyanokkal is, amelyeknél már folyik az értékesítés. Ezeket azért érdemes keresni, mert az itt új lakást vásárlók visszaigényelhetik az 5 százalékos áfát is. Ám ezek, a fejlesztésre kijelölt rozsdaövezeti területek jó orientációs pontokat kínálnak a használt ingatlant keresők számára is. A tapasztalat szerint ugyanis az ilyen fejlesztésekkel a felélesztett területek szomszédságában elterülő ingatlanok is hamarosan felértékelődnek.

A piaci dinamika egy másik vetületére is felhívja a figyelmet az elemző: bár a készletek nagysága nem ezt sugallja, de az építések visszafogása miatt mára lelassult a kínálat bővülése, ugyanakkor kezd élénkülni a kereslet, ami talán idén vagy inkább jövőre már nyilvánvaló lehet. Ennek kiszámítható hatása, hogy a választék szűkülése is hajtani fogja felfelé az árakat. Így egy mostani tervezőasztalról történő vásárlás, s akár az elkészüléskori továbbadás is jó befektetés lehet.

Rovarhotelekkel ismerkednek a gyerekek

A szemléletformálást a legkisebb korosztály körében érdemes elkezdeni - mondta az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint a tárca természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a Zöld Dunakanyar Program keretében megvalósuló rovarhotel projekt átadóján Vácon.
2024. 02. 28. 23:00
Megosztás:

Nettó áramexportőr lett Románia

Nettó áramexportőr lett tavaly Románia: az áramexport 42 százalékkal nőtt az előző évihez képest, 8,2 terawattórára (TWh), az import ugyanakkor 27 százalékkal csökkent, 5,1 terawattórára - írja az economica.net az országos elosztó hálózatot működtető Transelectrica adatai alapján.
2024. 02. 28. 22:30
Megosztás:

Csak úgy repkedtek ma a melegrekordok

Megdőlt az országos napi melegrekord és a csaknem 130 éves fővárosi hajnali melegrekord kedden - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján szerdán.
2024. 02. 28. 22:00
Megosztás:

A migráció nem megoldás a holland munkaerőhiányra

Hosszabb távon a migráció nem tudja megoldani Hollandiában a munkaerőhiányt - olvasható a holland gazdaságpolitikai elemző intézet (CPB) szerdai közleményében.
2024. 02. 28. 21:30
Megosztás:

A nyersolaj árfolyama: a piac az OPEC+ megállapodás meghosszabbítását várja

A nyersolaj árfolyama az elmúlt két napban 2,5%-kal nőtt a fizikai piacon tapasztalható erős kereslet, illetve gyenge kínálat miatt, azonban ma reggel csökkent a Brent jegyzése.
2024. 02. 28. 21:00
Megosztás:

Karbonvám kötelezettség – még pár nap és lejár a határidő!

Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) egy olyan rendszer, amelyet az Európai Unió hozott létre a kibocsátási kockázat csökkentése érdekében. A CBAM célja, hogy az uniós országokba behozott termékek szén-dioxid-kibocsátását megfelelően számontartsa és ellensúlyozza. Az első CBAM adatszolgáltatási kötelezettség határideje eredetileg január 31. volt, de ezt végül kitolták 30 nappal, így van még pár nap felkészülni. – foglalja össze a Niveus Consulting Group.
2024. 02. 28. 20:45
Megosztás:

Varsóban is felhörrentek a traktorok

Az Európai Unió zöld megállapodása, az ukrán áruk behozatala, valamint a prémes állatok tenyésztésének lengyelországi korlátozása ellen tiltakoztak kedden Varsóban a lengyel gazdák ezrei, képviselőiket vezető politikusok fogadták, előrelépés viszont a gazdák szerint nem történt.
2024. 02. 28. 20:30
Megosztás:

Irodalom érettségi előtt állsz? Akkor itt egy módszer, amivel hatékony lehetsz!

Irodalom érettségire felkészítő könyvek jelentek meg a könyvesboltok toplistáin - ez is mutatja, hogy idén a szokásosnál is nagyobb az érdeklődés a diákok és a szülők részéről. De megjelent egy új, digitális felkészítő alkalmazás is, amelyet a 2024-es követelmények alapján fejlesztettek.
2024. 02. 28. 20:00
Megosztás:

Idén is bízhatnak a gazdák a támogatásokban

A magyar gazdák támogatásai 2024-ben is biztosítottak; a kormány komplex, a pénzügyi és a jövedelembiztonságot erősítő, a beruházásokat ösztönző agrárpolitikai intézkedésekkel járul hozzá az agrárgazdaság fejlődéséhez - mondta Nagy István agrárminiszter az OTP Agrár Gálán kedden Budapesten.
2024. 02. 28. 19:30
Megosztás:

Vegyesen, de többségében csökkenéssel zártak a tőzsdék

Vegyes kezdés után szintén vegyesen, többségében indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 02. 28. 19:00
Megosztás:

Sportolók és idősek számára fejleszt szuperélelmiszert a ToTu

A szigetcsépi Capriovus Kft. ToTu termékcsaládja nem csak tejfehérjeallergiásoknak segít a hétköznapokban, hanem sportolók és diétázók is előszeretettel fogyasztják a cég tojásalapú tejhelyettesítőit. A vállalkozás legújabb projektjében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE) és a Semmelweis Orvostudományi Egyetemmel (SOTE), valamint több magáncéggel is összefogott, hogy időseknek és sportrehabilitációban résztvevőknek fejlesszen vadonatúj egészséges termékeket.
2024. 02. 28. 18:45
Megosztás:

Az OTP és a Richter húzta ma a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 538,63 pontos, 0,82 százalékos emelkedéssel 66 080,19 ponton zárt szerdán.
2024. 02. 28. 18:30
Megosztás:

Leáll az USA kormányzata? Fullasztó adóssághalom...

Bizakodóak a politikai vezetők, miután találkoztak Joe Biden elnökkel a kormányzati leállás elkerülését célzó költségvetési tervezet elfogadása miatt.
2024. 02. 28. 18:00
Megosztás:

Még akár a kamatemelést is elképzelhetőnek tartja a FED jegybankára

Michelle Bowman, a Fed kormányzótanácsának tagja szerint az infláció tovább fog csökkenni a jelenlegi kamatszint mellett, azonban még túl korai lenne kamatcsökkentésbe kezdeni.
2024. 02. 28. 17:30
Megosztás:

Romlott a fogyasztói bizalom februárban az Egyesült Államokban

Három egymást követő havi emelkedés után februárban a várt további javulás helyett romlott a Conference Board gazdaságkutató intézet Egyesült Államokra vonatkozó fogyasztói hangulatindexe.
2024. 02. 28. 17:00
Megosztás:

Jelentős változás az OTP-nél

Átalakul az OTP-pénztárak vezetése, keddtől egy ügyvezető irányítja az egészségpénztárt és a nyugdíjpénztárt - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 16:30
Megosztás:

Bajban a román költségvetés - mi lesz ennek a vége?

Nyolcvan százalékkal haladta meg a román GDP-arányos költségvetési hiány az egy évvel korábbit januárban - írta az Agerpres kedden.
2024. 02. 28. 16:00
Megosztás:

Európa megsegíti Kelet-Afrikát, 171 millió euró jut rá

Az EU 171 millió eurós humanitárius segélyt mozgósít az Afrika szarván élő emberek számára, akik egyre jobban szükséget szenvednek, mivel a régiót több konfliktus, szélsőséges éghajlati jelenségek és gazdasági sokkok sújtják - jelentette be az Európai Bizottság kedden.
2024. 02. 28. 15:30
Megosztás:

Jelentős elbocsátás a Sony-nál - mi a baj a céggel?

A Sony mintegy 900 alkalmazottját bocsátja el PlayStation részlegétől, a globális létszám úgy 8 százalékát - jelentette kedden a The Verge szakmai hírportál.
2024. 02. 28. 15:00
Megosztás:

Tovább mélyülhet a magyar-dél-koreai kapcsolat

A Gazdasági Innovációs Partnerségi Program (Economic Innovation Partnership Program, EIPP) rendezvényén Dél-Korea és Magyarország szakemberei a magyar-dél-koreai technológiai és tudástranszferben rejlő lehetőségekről egyeztettek kedden Budapesten - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 14:30
Megosztás: