Élénkül a belváros, de beindul-e újra a rövidtávú lakáskiadás?

A koronavírus járvány egyértelmű vesztese Budapest belvárosa és a rövidtávú lakáskiadás voltak, azonban a turizmus újraindulásával párhuzamosan a belső kerületek ingatlanpiaca is megélénkült, és úgy tűnik, hogy az Airbnb ismét vonzó alternatívává válhat a befektetési célú vásárlók számára. Sok még a kérdés azzal kapcsolatban, hogy hosszú távon mire lehet számítani a belső kerületekben, de az OTP Ingatlanpont szakértője szerint a helyzet biztató.

Élénkül a belváros, de beindul-e újra a rövidtávú lakáskiadás?

A járványhelyzet enyhülésével és a korlátozások megszüntetésével párhuzamosan növekszik a turizmus és élénkül Budapest belvárosának ingatlanpiaca is. A KSH januári statisztikái alapján az idei év első hónapjában 324 ezer vendégéjszakát töltöttek el a fővárosban a bel- és külföldi turisták, ami egy év alatt közel hatszoros bővülés. Ugyanakkor a kiugró emelkedés a 2021. januári nagyon alacsony bázisnak köszönhető, hiszen a 2020. januári vendégéjszakák számának még mindig csak kevesebb, mint felét éri el az idei volumen. Az idegenforgalom élénkülésével mindenesetre megnövekedett a kereslet a szálláshelyek iránt is és ez úgy tűnik, hogy a belváros ingatlanpiacán is elhozta a fordulatot.

„Elsősorban a külföldi vendégek körében lettek ismét keresettek a rövid távra bérbevehető szálláshelyek, ennek köszönhetően megfigyelhető, hogy azok a lakástulajdonosok, akik a járvány következtében hosszú távú kiadásra állították át korábban Airbnb céljára hasznosított ingatlanjukat, esetleg értékesíteni is kezdték azokat, most részben ismét visszatérnek a rövid távú lakáskiadáshoz. E mellett ismét megjelentek azok a befektetési célú vásárlók is a belvárosban, akik kifejezetten rövidtávú kiadásra szánt, több háló és vizesblokk kialakítására alkalmas, jellemzően 100 m2 feletti alapterületű ingatlanokat keresnek” – foglalta össze tapasztalatait Laczi Csaba, az OTP Ingatlanpont budapesti régióvezetője.

Ingatlanpiaci szempontból vizsgálva, a rövid távra bérelhető ingatlanok iránti vendégigény növekedése elősegítheti a lakáspiaci forgalom erősödését is, hiszen a jelenlegi inflációs környezetben eleve felértékelődik az ingatlan, mint értékálló befektetés szerepe. A belvárosi piac élénkülését vetíti előre az a tény is, hogy Budapesten ez a terület szenvedte el a járvány következtében a legnagyobb visszaesést 2020-ban, majd tavaly is csak csekély mértékű növekedést könyvelhetett el, így befektetési célú ingatlanvásárlás esetén ez a terület kecsegtető lehetőséget kínálhat az érdeklődőknek. A forint árfolyamának gyengülése pedig kedvezőbb helyzetbe hozhatja a külföldi befektetőket is, akik jellemzően a belvárosban és gyakran rövidtávú kiadásra vásárolnak ingatlanokat.

„A rövid távú bérbeadás megtérülés szempontjából is jó lehetőségnek tűnik, hiszen ezzel – egy nagyon jól kiadható és jól menedzselt lakást alapul véve – éves szinten akár 60-80 százalékkal magasabb bevétel realizálható, mint hosszú távú kiadással, illetve a két hasznosítási forma kombinálható is egymással, nyáron turizmus céljára, az év többi részében pedig például felsőoktatási hallgatóknak kiadva az ingatlant. Ugyanakkor bizonyos fokú bátorság továbbra is szükséges ahhoz, hogy valaki most belevágjon az Airbnb-be, hiszen a jelenleg növekvő kereslet mellett a koronavírus járvány esetleges újabb hullámai és azok hatása továbbra is kiszámíthatatlan tényezők” – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A járvány esetleges erősödése mellett a rövid távú lakáskiadás újabb virágzását és a belváros ingatlanpiacának jövőjét azonban további, egyelőre nehezen megítélhető körülmények is befolyásolhatják. Most még megjósolhatatlan, hogy a turizmus mikor tér vissza és visszatér-e egyáltalán a koronavírus előtti szintre. Amennyiben a turisták száma folyamatosan növekedni fog, úgy feltételezhető, hogy folytatódni fognak a még 2019-ben elindult próbálkozások az Airbnb-s hasznosítás szigorúbb mederbe terelésére, és ezek elképzelhető, hogy egyeseket eltántoríthatnak a rövid távú lakásbérbeadástól. Ugyanígy formálhatja a belváros arculatát a parkolási rendszerek átalakításának folytatása is, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy a folyamatosan dráguló agglomeráció mellett az élhetőbbé váló belső kerületek felé forduljon az otthont keresők figyelme, ez pedig a lakhatási célú vásárlás, illetve hosszú távú bérbeadás felé billentheti a mérleg nyelvét.

Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvanra

Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvan fővárosába vasárnap, ami bő egy héten belül a második hivatalos és előre be nem jelentett amerikai látogatás a szigetre. Az előző, amelyet Nancy Pelosi házelnök vezetett, komoly diplomáciai konfliktust okozott az Egyesült Államok és a Tajvant egyik saját tartományának tartó Kína között.
2022. 08. 14. 21:00
Megosztás:

A szabályok enyhítését jelentette be az amerikai járványügyi központ a tanév kezdetén

Az Egyesült Államokban a diákoknak nem lesz kötelező karantén a hamarosan kezdődő tanévben, akkor sem, ha koronavírussal fertőzött személlyel voltak kapcsolatban - olvasható az Egyesült Államok járványügyi központjának (CDC) pénteken frissített ajánlásában.
2022. 08. 14. 20:00
Megosztás:

Légtérberepülést tart hétfőn a Magyar Honvédség

Légtérberepülést tart a Magyar Honvédség augusztus 15-én a kora délutáni órákban Budapesten, az augusztus 20-i légibemutató előkészítéseként - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) vasárnap az MTI-vel.
2022. 08. 14. 19:00
Megosztás:

Most kell nagyon odafigyelni az életveszélyes mustgázra!

A mustgáz veszélyeire hívja fel a figyelmet a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) a Facebook-oldalára vasárnap feltöltött posztban.
2022. 08. 14. 18:00
Megosztás:

Szegeden rendezik meg a 60. Közgazdász-vándorgyűlést szeptemberben

Szegeden szervezi meg a 60. Közgazdász-vándorgyűlést a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) szeptember 22-23-án - közölte az MKT az MTI-vel.
2022. 08. 14. 15:00
Megosztás:

Erdőkért felelős államtitkár: ezután is szabályozott keretek között fog zajlani a fakitermelés

Az erdészeti, a természetvédelmi hatóság és a nemzeti parkok szakemberei a fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet módosítása után is ugyanúgy ellenőrizni fognak minden fakitermelést, mint eddig - erről az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára beszélt a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
2022. 08. 14. 14:00
Megosztás:

Így alakult a héten a BUX

Csökkenő forgalomban emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 43 662,95 ponton zárt pénteken, 194,67 ponttal, 0,45 százalékkal magasabban, mint egy hete.
2022. 08. 14. 12:00
Megosztás:

GDP- és építőipari adatokat közölnek a jövő héten

Több statisztika is megjelenik a jövő héten, közöttük kiemelkedik a második negyedévi bruttó hazai termék (GDP) adata.
2022. 08. 14. 10:00
Megosztás:

A hőség miatt idén cserepes növényekből rakták ki a brüsszeli virágszőnyeget

Kánikulában ünnepli 51. születésnapját a brüsszeli főteret, a Grand Place-t beborító virágszőnyeg, amelyet ez alkalomból úgy készítettek el, hogy jobban ellenálljon a hőségnek.
2022. 08. 14. 08:00
Megosztás:

Egy amerikai bíróság visszaállította a szénbányászati moratóriumot

Egy amerikai szövetségi bíróság visszaállította a szénbányászati moratóriumot a szövetségi földterületeken pénteken.
2022. 08. 14. 06:00
Megosztás:

70 éves nyugdíjkorhatár Magyarországon? Igen, erre számítunk!

Kedvezőtlenebbé váltak a nyugdíjkilátások a K&H biztos jövő felmérése szerint, amely a 30-59 évesek körében nézte meg, mire számítanak időskorukban. A nyugdíjkorhatárt átlagosan 69 évre teszik, a küszöb a 70 éves szint a várakozásokat nézve. Mi ennek a realitása?
2022. 08. 14. 04:01
Megosztás:

Pusztító villámárvizekre készülhet Kalifornia a jövőben

Nagy területen pusztító villámárvizekkel kell szembenéznie a jövőben a ma történelmi szárazsággal küzdő Kaliforniának, amelyek nagyobb kárt okozhatnak majd, mint egy erős földrengés - állapították meg a Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói.
2022. 08. 14. 03:00
Megosztás:

Olaszországban a nyári szezon csúcsnapjait élik a mostani hétvégén

Alig maradt üres szoba a szállodákban és bérelhető napernyő a strandokon Olaszországban az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepe előtti hétvégén, amely a pandémia előtti idegenforgalmi adatokat idézi a CNA kereskedelmi szövetség adatai szerint.
2022. 08. 14. 02:00
Megosztás:

Online kaszinók Magyarország Casino Zeus

Az online szerencsejátékok már régóta népszerűek Magyarországon.
2022. 08. 14. 00:30
Megosztás:

Szeptember elején tartják a Budapest Short Film Fesztivált, a BUSHO-t

Augusztus 30. és szeptember 4. között tartják a 18. Budapest Short Film Fesztivált, vagy közismert nevén a BUSHO-t, amelyen a nevezett csaknem 1000 filmből 65-öt láthatnak az érdeklődők a fővárosban.
2022. 08. 14. 00:01
Megosztás:

Az átlag 69 éves nyugdíjkorhatárra számít

Átlagosan 69 évre teszik a rájuk váró nyugdíjkorhatárt a 30-59 évesek - derül ki a K&H a legfrissebb felméréséből, amelyet szombaton juttattak el az MTI-nek.
2022. 08. 13. 22:00
Megosztás:

A MÁSZ tagjai nyitva lesznek a független benzinkutak demonstrációja idején is

A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagvállalataihoz tartozó benzinkutak nyitva lesznek augusztus 19-én és 20-án - közölte a szövetség szombaton, miután arról értesült, hogy a Független Benzinkutak Szövetsége megmozdulást hirdetett, amelynek következtében azon a két napon a tagságukhoz tartozó 500-600 töltőállomás várhatóan nem fog üzemelni.
2022. 08. 13. 21:00
Megosztás:

Ezeket a számokat húzták az ötös lottón

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
2022. 08. 13. 20:00
Megosztás:

Negatív kilátást adott a magyar adósosztályzatra az S&P

Negatívra módosította az eddigi stabilról Magyarország osztályzatának kilátását az S&P Global Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor változatlanul befektetésre ajánlja Magyarországot: a cég megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló, rövid és hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek "BBB/A-2" szintű, befektetési kategóriás minősítését.
2022. 08. 13. 18:00
Megosztás:

Hétfőtől ismét elhelyezkedési juttatást kaphatnak a versenyszférára váltó közfoglalkoztatottak

Több mint kétezer közfoglalkoztatott részesülhet havi 45 600 forint elhelyezkedési juttatásban augusztus 15-étől, ha állást talál a versenyszférában - jelentette be Kutnyánszky Zsolt. A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) szombaton kiadott közleménye szerint az iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára elmondta: a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program újraindítása mellett a hónap közepétől megint igényelhető a lakhatási és utazási támogatás is, ami a mobilitás élénkítésével szolgálja a foglalkoztatás további növelését.
2022. 08. 13. 17:00
Megosztás: