Élénkült az új lakások iránti vágy, mégis kevesebb épült

Az első negyedévben 4528 új lakást adtak át országszerte, ami 26 százalékos csökkenést jelent éves szinten. A kiadott építési engedélyek száma viszont 15 százalékkal bővült. Idén viszont az új lakások iránti kereslet erős volt, 11 százalékkal haladta meg a járvány előtti szintet, igaz a tavalyitól elmaradt. A kínálat a zöld otthon programnak köszönhetően is bővült, soha nem kínáltak még ennyi településen új lakást, mint most. Az átlagos négyzetméterárak kereslet felfutása és a költségek növekedése miatt a budapesti kínálati piacon 23 százalékkal nőttek. Vannak kerületek, ahol már 2 millió forint felett van az ár. A megyeszékhelyeken 29 százalékkal nőtt az átlagos négyzetméterár egy év alatt. A legdrágábbak közé tartozik Debrecen, Pécs és Veszprém.

Élénkült az új lakások iránti vágy, mégis kevesebb épült

Kevesebb lakás épült az idei első negyedévben, de az első félév vége is pörgős lehet az év közepén életbe lépő energiafogyasztási szigorítás miatt, majd tovább lassulhat a tempó - áll az ingatlan.com elemzésében, amely a friss hivatalos adatok értékelése mellett több mint 15 ezer hirdetés alapján mutatja be az újonnan épült lakások piacának helyzetét.

Az idei első negyedévben 4528 lakást adtak át az országban, ami 26 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest. “A visszaesés annak is köszönhető, hogy a 2020 év végi lakásátadás-dömping áthúzódhatott a tavalyi év elejére, ami magasra tette a lécet az idei első negyedév számára.” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A lakásépítési kedv ugyanakkor fokozódott, mivel 8001 lakásra adtak ki engedélyt a hatóságok. Ez 15 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

Erős évkezdés

A szakértő szerint egymással ellentétes tényezők határozzák meg ezt az új lakások piacát az idén. Az év első négy hónapjában a kereslet ugyan elmarad a tavalyitól, de ötéves távlatban a második legerősebb évkezdetről beszélhetünk. “A kínálati oldalnak a tavaly ősszel indított zöld otthon program nagy lendületet adott, így idén áprilisban nagyobb volt az új lakások választéka, mint egy évvel korábban. Sőt, soha annyi településen nem kínáltak eladásra új lakóingatlanokat, mint most.” - fogalmazott Balogh László. A zöld otthon program kerete azonban lényegében kimerült, így erről az oldalról nem kap további támogatást az új lakások piaca.

Az új lakások iránti kereslet az elemzés szerint éves szinten 18 százalékkal csökkent az idei év első négy hónapjában, de 11 százalékkal volt magasabb, mint a járvány előtt, azaz 2019 azonos időszakában. A kínálat 3 százalékkal nőtt, így több mint 8 ezer új lakást kínáltak eladásra országszerte. Ezeknek a 32 százaléka Budapesten található, 26 százalékuk pedig Pest megyében. A megyeszékhelyek részesedése 16 százalékos, a fővároson kívül kisebb városok települések pedig szintén 26 százalékos részesedést mondhatnak maguknak.

Árkörkép az országból

Az utóbbi időszakban látott keresletbővülés és a költségek növekedése miatt az új lakások ára is jelentősen nőtt. A kínálatban szereplő budapesti új lakásokat piacot április végén 1,1 millió forintos átlagos négyzetméterár jellemezte, ami több mint 20 százalékos drágulásnak felel meg éves szinten. A fővároson belül jókora eltérések vannak. Az I. és XII. kerületben 2 millió forint fölé kerültek a négyzetméterárak, míg a legolcsóbb városrészek között van például a XVIII., a XX., a XXIII. kerület, ám ezekben is 813-828 ezer forintos összeggel érdemes számolni négyzetméterenként.

A megyeszékhelyek piacán 29 százalékkal 755 ezer forintra nőtt az átlagár, a különbségek itt is tetemesek. Debrecenben 890 ezer, Pécsen 885 ezer, Veszprémben 874 ezer, Győrben 806 ezer forintért kínálták eladásra az új lakások négyzetméterét. Ezzel szemben például legolcsóbb megyeszékhelyek táborába sorolható többek között Szolnok, Nyíregyháza és Békéscsaba, ezekben a városokban 600 ezer forint alatt maradnak az árak.

Fókuszban az energiafogyasztás

Balogh László azt mondta, az idei első félévben élénk maradhat az új lakások piaca, elsősorban azért, mert júliusban lép életben az új energiaszabály, amely szerint legalább BB-s kategóriába tartozó lakóingatlan kaphat utána használatbavételi engedélyt. “Így, akik még csak a CC-s besorolású ingatlant építenek, addig át kell adniuk azt. Nemcsak a szabályozás, hanem az energiakrízis miatt is fokozott szerepet kap az energiafogyasztás a következő időszakban.

Támaszt adhat a piacnak egy újabb, állami vagy jegybanki program, ebből a szempontból kedvező, hogy a Magyar Nemzeti Bank a közelmúltban megszerzett zöld mandátumára hivatkozva nyitottságát fejezte ki arra, hogy folytassa a zöld otthon programot.

Tovább növeli exportképességét az Inventure Automotive

Fontos lépést tett a magyar tulajdonú Inventure Automotive a versenyképességének növelése érdekében. A független, kontaktusmentes CAN-busz olvasási és feldolgozási megoldásokat kínáló, elsősorban a nemzetközi piacon jelenlévő cég ugyanis újabb hivatalos engedélyt szerzett több termékének forgalomba hozatalára. „Ez fontos szakmai versenyképességi elem számunkra, hiszen egyrészt tovább növeli a belénk fektetett bizalmat a már meglévő partnereinkben, másrészt jó belépő a leendő új ügyfelekhez” – hívta fel a figyelmet Nagy Zsolt, az Inventure Automotive Zrt. igazgatója.
2023. 01. 28. 21:00
Megosztás:

Több mint 3000 milliárd forint beruházást generálhat az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer

Az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer által ösztönzött beruházások teljes összege az évtized végéig elérheti Magyarországon a 3000 milliárd forintot, az általuk kiváltott energiamegtakarítás pedig a 18 petajoule-t, ami évente csaknem 600 ezer köbméter gáz felhasználását teszi feleslegessé - közölte a KPMG az MTI-vel.
2023. 01. 28. 19:00
Megosztás:

A Cordia befejezte tengerparti luxuslakóépületének szerkezetépítési munkálatait Spanyolországban

A Cordia több mint két hónappal a tervezett határidő előtt befejezte első spanyolországi luxuslakóépület-fejlesztése, a Jade Tower szerkezetépítési munkálatait; a társaság második projektjét is elindítja az országban - közölte a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia lakóingatlan-fejlesztő az MTI-vel.
2023. 01. 28. 18:00
Megosztás:

A gazdasági védvonal sikeres, továbbra is történelmi magasságokban a foglalkoztatottság

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2022 decemberében is meghaladta a 4,7 milliót a foglalkoztatottak száma. Ezzel már hetedik hónapja ér el történelmi magasságokat a foglalkoztatottak száma - írta a legfrissebb adatokhoz fűzött kommentárjában a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).
2023. 01. 28. 17:00
Megosztás:

A Ficsak üdvözli a Babakötvény éves kamatának megduplázását

A Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) üdvözli, hogy a kormány megduplázza a Babakötvény éves kamatát.
2023. 01. 28. 16:00
Megosztás:

A MET gerjeni és söjtöri naperőműve bekapcsolódott a megújuló energiatermelésbe

A MET energiavállalat gerjeni és söjtöri naperőműve is bekapcsolódott a megújuló energiatermelésbe - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 15:00
Megosztás:

Története legnagyobb forgalmát érte el tavaly a Piaggio

Története legnagyobb forgalmát érte el tavaly a főként robogókat és motorkerékpárokat gyártó olasz Piaggio csoport a pénteken kiadott közleménye alapján.
2023. 01. 28. 14:00
Megosztás:

A NAV mintegy 13 millió forint adókülönbözetet tárt fel egy szállodát üzemeltető cégnél

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mintegy 13 millió forint adókülönbözetet állapított meg egy szállodát üzemeltető vállalkozásnál a hiányzó, illetve hiteltelen bizonylatok miatt - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 13:00
Megosztás:

Elérheti az 1 százalékot az idei GDP-növekedés

Pozitív, akár egy százalékos idei GDP-növekedést várnak a Makronóm Intézet szakértői, akik szerint a kormányzati előrejelzésben szereplő 1,5 százalékos emelkedés sem lehetetlen - közölték évindító háttérbeszélgetésen pénteken Budapesten.
2023. 01. 28. 12:00
Megosztás:

3,9 százalék volt a munkanélküliségi ráta decemberben

A munkanélküliek száma 2022 decemberében 190 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,9 százalék volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 01. 28. 11:00
Megosztás:

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 10:00
Megosztás:

Ezeken sose spórolj vállalkozásod érdekében

Egy vállalkozás pénzforgalma, - különösen a mai gazdasági helyzet idején - időnként csökkenhet. Ezekben az időszakokban létfontosságú, hogy a vezetők a vállalat értékei és céljai alapján pénzbeli döntéseket hozzanak. Melyek azok a területek, amelyeken azonban nem éri meg spórolni ilyenkor sem? Ezeket szedtük össze!
2023. 01. 28. 09:30
Megosztás:

Nőtt 2022-ben a spanyol gazdaság teljesítménye

A spanyol gazdaság teljesítménye 5,5 százalékkal nőtt 2022-ben - közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) pénteken.
2023. 01. 28. 09:00
Megosztás:

Jóváhagyták Franciaországban az kampányköltségeket, de többeket szankcionáltak

Jóváhagyta a 2022-es francia elnökválasztás valamennyi jelöltjének kampányköltségeit a kampányszámlákat ellenőrző bizottság (CNCCFP), de néhányukra kisebb szankciókat szabtak ki szabálytalanságok miatt - közölte pénteken az illetékes hatóság.
2023. 01. 28. 08:00
Megosztás:

Átlagosan 15 százalékkal emeli munkavállalói bérét a Tesco

A Tesco idén 5,7 milliárd forintot fordít az áruházakban és logisztikai központokban dolgozó munkatársai bérére, amely így a tavalyi bérmegállapodáshoz képest átlag 15 százalékkal emelkedik március 1-jétől.
2023. 01. 28. 07:00
Megosztás:

Duplájára nőtt Németország olajimport-számlája tavaly az első tíz hónapban

Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
2023. 01. 28. 06:00
Megosztás:

Tavaly csaknem 88 százalékkal nőtt a romániai repülőterek utasforgalma

Tavaly több mint 21 millió utast fogadtak a romániai repülőterek, ami mintegy 88 százalékos növekedést jelent a 2021-es évhez képest - közölte pénteken a romániai repülőterek egyesülete.
2023. 01. 28. 05:00
Megosztás:

Válás 2023-ban - ügyvéd nélkül is megoldható a válás, és így olcsóbb!

Kötelező ügyvédet fogadni a váláshoz? Mit kell tennie annak, aki válni akar 2023-ban? Milyen dokumentumok kellenek egy váláshoz? Mi a bíróság szerepe a válás jogi folyamatában? A válás keresetlevelét hogyan kell benyújtani és mit kell becsatolni hozzá 2023-ban? Mennyibe kerül a válás, mennyi az illetéke 2023-ban?
2023. 01. 28. 04:00
Megosztás:

Diákok bocsátották fel Magyarország első szuperszonikus kutatórakétáját

Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
2023. 01. 28. 02:00
Megosztás:

A Duna House 2,6 millió euróért növelte tulajdonrészét az olasz Hgroup S.p.A. társaságban

A Duna House Holding Nyrt. tulajdonrésze az olasz hitelközvetítő cég, a Hgroup S.p.A. társaságban 70 százalékról 77,13 százalékra nőtt; a megszerzett részvényekért 2,6 millió eurót fizettek - közölte az ingatlan- és pénzügyi közvetítő vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2023. 01. 28. 01:00
Megosztás: