Elérkezett a digitális faktoring kora: soha nem volt még ennyire egyszerű finanszírozáshoz jutni

Két héten belül két jelentős elismerést is kapott a Flexibill startup, amely Magyarország egyik legnagyobb múltú vállalata, a BÁV kötelékében működik. Októberben az eFinance & Fintech Festivalon Az év innovációja lett, majd nem sokkal később a HUNFINTECH kiadvány a 22 legígéretesebb fintech startup közé választotta. Különlegessége abban rejlik, hogy az országban egyedülálló módon, 100%-ig digitálisan finanszírozza meg a vállalkozások aktív számláit, így a számla kibocsájtójának nem kell hónapokat várnia a teljesítésre.

Annak ellenére, hogy a faktorálás alapvető banki szolgáltatás, mégsem hallunk róla sokat, mert a nagyobb pénzintézetek számára sokkal előnyösebb hitelnyújtásra törekedni, mint erre a megoldásra, ezért nem is hangsúlyozzák ezt a lehetőséget.

„A faktorálás Nyugaton elterjedt módszer, ugyanekkora piacra nézve tízszer annyian alkalmazzák, mint nálunk. Magyarországon jelenleg mindösszesen 4000 cég élvezi a faktorálás nyújtotta előnyöket. Ezen kíván változtatni a BÁV Faktor, amely hazánk legnagyobb nem banki hátterű faktor cége. Tulajdonosa, a BÁV, a legrégebben működő magyar cég, mely már 250 éves múltra tekint vissza” – avatott be Rátkai Tamás, a BÁV Faktor vezérigazgatója.

Számlakifizetés azonnal

A BÁV Faktor nemrégiben létrehozott egy fintech startupot Flexibill néven, amelyben lehetővé vált a digitális faktorálás: a korábban papírigényes folyamat teljesen online, papírmentes, transzparens és villámgyors változata.

Ez azt jelenti, hogy már szerződéskötéskor sincs szükség személyes találkozásra, elektronikus aláírással, online indítható a folyamat, az ajánlatadás is csak pár kattintás. Szintén ily módon történik a kockázatkezelés és a számla leadása is a Flexibill appon keresztül. Mindezeket követően gombnyomásra érkezik a pénz.

„Még mindig kevesen vannak tisztában a faktorálás előnyeivel, annak ellenére, hogy a késleltetetett fizetés problémája nagyon is sok vállalkozást érint. Minél nagyobb a számlát befogadó cég, annál több időt kell várni a kiegyenlítésre. Ez ma 30–60 napra vagy annál többre is kitolódhat. Jelentősebb tétel esetén egy ilyen helyzet akár likviditási gondokat is okozhat annak a vállalkozásnak, amely tehetetlenül vár a pénzére” – mutatott rá Rátkai Tamás.

Erre a problémára nyújt megoldás a faktoring, melynek keretében a faktor cég gyakorlatilag megveszi a kibocsájtott számlát, amit még aznap ki is fizet, a számla tényleges befogadója pedig a faktor cégnek teljesíti a határidő lejártakor a számlán szereplő összeget.

Az idő pénz! – ez különösen igaz magas inflációs közegben

A Flexibill alkalmazás letöltése után megnyílik az út mindenki számára, hogy éljen a digitális faktorálás lehetőségével. A teendője csupán annyi, hogy az applikációban megadja a szükséges adatokat és feltölti a kért dokumentumokat.

„A BÁV Faktor a legtöbb banki szereplővel ellentétben kis összegű kifizetést is szívesen teljesít. Ez főként annak köszönhető, hogy az applikáció automatizáltan működik, ezért lényegtelen, hogy 50 ezer vagy 50 millió forintos kifizetésről van-e szó. További nagy előnye, hogy igénybe veheti olyan frissen alakult cég is, amely még banki hitelkeretre nem lenne jogosult, mivel ebben az esetben nem a számla kibocsájtójának, hanem a számla befogadójának a hitelképességét vizsgáljuk” – hangsúlyozta a BÁV Faktor vezérigazgatója.

A szakember azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy az alkalmazást a regisztrációt követően nem kötelező folyamatosan használni, az ingyenes fiók attól kezdve bármikor rendelkezésre áll a meghatározott keret erejéig.

„Korábban is megfigyelhető volt, hogy nehéz gazdasági helyzetben megemelkedett a faktorálás iránti igény, viszont ez az első olyan kor Magyarországon, hogy recesszív gazdasági környezetben digitálisan elérhető a faktorálás. Ez egy plusz lehetőség, ami válság idején kisegítheti a vállalkozásokat, egyfajta biztonsági háló, amire bármikor támaszkodhatnak” – tette hozzá Rátkai Tamás.

Napjainkban különösen lényeges az is, hogy a pénzünkhöz mielőbb hozzájussunk, hiszen a magas infláció miatt nagy rá az esély, hogy ha 30, vagy éppen 60 nappal később kapjuk kézhez, jóval többet veszítünk belőle, mint amilyen költséggel a faktorálás jár.

Szakmai elismerések, integrációk

A Flexibill októberben az eFinance & Fintech Festivalon Az év innovációja lett, majd nem sokkal később a HUNFINTECH kiadvány a 22 legígéretesebb fintech startup közé választotta.

„Nagyon értékesek számunkra ezek az elismerések, mert azt igazolják, hogy innovációnkkal valós megoldást kínálunk egy sokakat értintő problémára. A BÁV Faktor valamennyi faktorálása ma már a Flexibill alkalmazáson keresztül történik, így egyszerűbbé és gyorsabbá téve a tranzakciót, ez idén is már több milliárd forint forgalmat jelent. Egyre több cég keres meg bennünket, amelyek szeretnék saját fintech megoldásukkal építeni a Flexibillt. Ezen a területen is terveink szerint haladunk, hiszen idei céljaink között szerepelt, hogy találjunk olyan magyar fintech megoldásokat, startupokat, illetve applikációkat, amelyekhez mi is csatlakozni tudunk. Fontosnak tartjuk, hogy az egyéb pénzügyi lehetőségek mellett a faktorálás is minél szélesebb körben elérhető legyen, ezért tárt karokkal fogadunk minden ilyen jellegű kezdeményezést” – zárta gondolatait a BÁV Faktor vezérigazgatója.

Több mint hatvanezer MMK munkahely lehet még a cégeknél

Hozzáadott értéket teremt és üzleti szempontból is előremutató, ha egy vállalat stratégiai szintre emeli a megváltozott munkaképességű (MMK) munkavállalók integrációját a szervezetbe – ez volt az egyik tanulsága a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) A megváltozott munkaképességű munkavállalók hatékony foglalkoztatása című konferenciájának. A kormányzat, a szakma és nagyvállalatok részvételével tartott eseményen az is kiderült, hogy a gazdasági szereplők nyitottságnak és a kormányzati ösztönzőknek köszönhetően 2010-hez képest 140%-kal több MMK munkavállaló talál munkát, miközben még akár 64-65 ezer ilyen típusú munkahely lehet a cégeknél.
2022. 12. 02. 06:00
Megosztás:

Előrelátás is kell a rezsi csökkentéséhez

Látszólag visszazökkentünk a járvány után a régi kerékvágásba, ám mégis új pályán haladunk – ez tűnik ki az uniós polgárok lakhatással kapcsolatos kiadásait bemutató legfrissebb statisztikából. Akár tartós tendenciává is válhat az, hogy a lakhatás költségei mind nagyobb részt szakítanak ki a családi költségvetésből, ez ellen pedig az OTP Ingatlanpont szakértője szerint legtöbbet a lakásállomány tudatos rezsicsökkentő felújításával tehetnénk.
2022. 12. 02. 05:30
Megosztás:

Egyszeri kamatcsökkentés szolgáltatást vezet be az OTP Bank

Az új megoldással az ügyfeleknek lehetőségük lesz arra, hogy a futamidő során egy alkalommal, díjmentesen csökkentsék hitelük kamatát. A hitelintézet számára készült kutatás szerint a lakáshitel felvétellel kapcsolatos döntéshozatal szempontjából az ügyfelek számára a kamat mértéke, a fix kamat ígérete és a türelmi idő a három lefontosabb szempont.
2022. 12. 02. 05:00
Megosztás:

Így lesz a klímafűtésből rémálom! És horror magas számla...

Nem csökkenti a rezsit a klímafűtés, ha nincs karbantartva: a legjobb energiaosztályú klíma is sokat fogyaszt, ha koszos! Mérnöki számítás igazolja, hogy karbantartás nélkül olyan sokat romlik a klímaberendezések hatásfoka, mintha három-négy kategóriával rosszabb berendezést vásároltunk volna.
2022. 12. 02. 04:00
Megosztás:

Adatvédelem, helyreállítás, üzletmenet-folytonosság: új, innovatív szereplő a kiberbiztonsági piacon

A Unisys partnersége lép a többfelhős megoldásokat kínáló Factionnel. A világszerte információtechnológiai szolgáltatásokat nyújtó, Magyarországon is több mint 750 embert foglalkoztató Unisys, valamint a multicloud piacon aktív Faction bejelentette, hogy közösen kínálnak majd teljes körű megoldásokat az adatvédelem, a kiberbiztonsági helyreállítás és az üzletmenet-folytonosság területén. A felek kiemelték, hogy mind helyben telepített rendszerekhez, mind többfelhős környezetben elérhetővé teszik a közös szolgáltatásokat.
2022. 12. 02. 03:30
Megosztás:

Hazatért Rippl-Rónai József majd’ száz éve nem látott remekműve

Két klasszikus magyar remekművet mutatott be a Virág Judit Galéria. Rippl-Rónai József és Vaszary János gyönyörű festményeit majd’ 100 éve nem láthatta a közönség, mindkettő a december 19-i árverésen kerül kalapács alá. Rippl-Rónai A geszti kastély kertjében című képe 1912 körül készült, kikiáltási ára 160 millió forint, becsült értéke pedig 300-400 millió forint, míg Vaszary tengerparti alkotása 65 millió forintról indul és a becsértékét 120-160 millió forint között határozta meg a galéria. A műalkotásokat két hétig a nagyközönség is ingyen megtekintheti a Virág Judit Galéria kiállításán. A klasszikus aukciót megelőzve, december 17-én egy exkluzív, múzeumi kvalitású művekből összeállított kortárs árverést is tart a galéria, amelyen többek között Maurer Dóra, Keserü Ilona, Bak Imre és Nádler István jelentős művei keresik új tulajdonosukat.
2022. 12. 02. 03:00
Megosztás:

Nem hozott jelentős újdonságokat a magyar GDP adatok részletes bontása

Közzétette a KSH ma reggel a harmadik negyedéves GDP adatok részletes bontását. Az előzetes gyorsbecslés adatai nem változtak: a GDP negyedéves összehasonlításban enyhe, 0,4 százalékos visszaesést mutatott, az éves növekedés pedig 4 százalékra lassult a második negyedévben mért 6,5 százalékról.
2022. 12. 02. 02:30
Megosztás:

Visszafogott ünnepi szezonra kell készülniük a kereskedőknek

Idén kevesebbet költhetnek az ünnepek alatt a vásárlók világszerte – derül ki az EY 21.000 fő körében végzett nemzetközi felméréséből. A költségek és a pazarlás visszafogása érdekében nem csak az ajándékok számán, de az ételek mennyiségén is spórolni fognak.
2022. 12. 02. 02:00
Megosztás:

A talaj tápanyag-utánpótlása lesz a hosszú távú jóllétünk kulcsa

A globális népességnövekedés következtében becslések szerint 2050-re akár 70 százalékkal is növelnünk kell az élelmiszertermelést. Ez azt jelenti, hogy a század első felében több élelmiszert fogunk termelni, mint az emberi civilizáció eddigi történelmében. Mind a szántóföldi, mind a kertészeti gazdálkodók szemszögéből ez elsőre pozitív jövőképet festhet, azok azonban, akik szorosabban figyelemmel kísérik a globális mezőgazdasági termelés fejleményeit, tisztában vannak azzal, hogy a lehetőségek egyben számos kihívást is jelentenek.
2022. 12. 02. 01:30
Megosztás:

A Magyar falu program támogatja az energetikai korszerűsítést

A Magyar falu programban a kormány több mint három éve kiemelten támogatja a kistelepülések önkormányzati intézményeinek energetikai korszerűsítését, és ez a jövő évi kiírásokban is meghatározó szerepet kap - mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön a Heves megyei Boconádon.
2022. 12. 02. 01:00
Megosztás:

Jótékonysági gálát rendeztek a Covid-árvák megsegítésére a Nemzeti Múzeumban

Jótékonysági gálát rendeztek a Covid-árvákat segítő Regőczi Alapítvány javára csütörtökön a Magyar Nemzeti Múzeumban.
2022. 12. 02. 00:30
Megosztás:

Ezek a világ két legdrágább városai

Szingapúrban és New Yorkban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon - áll az egyik legnagyobb londoni gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit (EIU) csütörtökön ismertetett éves globális felmérésében (Worldwide Cost of Living, WCOL).
2022. 12. 02. 00:05
Megosztás:

Nemzetközi piacra viszi a Roszatom a Logos orosz ipari szoftvert

A Roszatom az általa fejlesztett Logos matematikai modellező és mérnöki elemző szoftver 2023-ban kilép a nemzetközi piacra. A Logos fejlesztői szerint termékük versenyképes szereplője lesz a számítógépes mérnöki tervezés (CAE) globális piacának.
2022. 12. 01. 23:30
Megosztás:

Új hiányszakma a kutatás-fejlesztésben: kevés a hazai fizikus-mérnök szakember

A fenntartható energia, a mesterséges intelligencia és a kvantumtechnológia csak néhány a jövőnk gazdasági és társadalmi fejlődését meghatározó területek közül, amelyek elképzelhetetlenek a mérnöki és fizikusi tudást ötvöző technológiák nélkül. Hazánkban a kutatás-fejlesztést meghatározóan a vállalati szektor végzi, és a projektek sikerét a globális piaci igények befolyásolják. A hazai munkaerőpiacról azonban nagy számban hiányoznak azok a szakemberek, akik mindennapi munkájuk során a fizikusi és mérnöki szaktudás képesek ötvözni.
2022. 12. 01. 23:00
Megosztás:

Továbbra is félgőzzel megy a Dunai Finomító 

Nő a nyomás a kormányon, hogy az üzemanyag árak befagyasztásának eltörlésével enyhítse az üzemanyagpiacon tapasztalható feszültséget, mivel egyre jelentősebb a hiány országszerte. 
2022. 12. 01. 22:30
Megosztás:

A kisebb kamatemelések hírére emelkedik a nyersolaj ára 

A WTI 80,4, a Brent pedig 86,5 dollár/hordó szinten forgott ma reggel a februári leszállításra, míg az azonnali Ural árjegyzés 66,5 dollár volt. 
2022. 12. 01. 22:00
Megosztás:

Lassul a Salesforce növekedése, lemondott a társ-vezérigazgató 

Tegnap piaczárás után tette közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését a Salesforce.
2022. 12. 01. 21:30
Megosztás:

Powell varázs-szavaira ugrottak az USA tőzsdék - noooormális?!

Elég heves reakcióval válaszoltak az amerikai börzék Powell tegnapi beszédére, amelyben gyakorlatilag megerősítette az eddig gondoltakat.
2022. 12. 01. 21:00
Megosztás:

Gyengült a forint estére

A forint gyengült az euróhoz, a frankhoz és a dollárhoz viszonyítva is csütörtökön kora este a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2022. 12. 01. 20:30
Megosztás:

Piacra lépett az ORLEN Magyarországon

A Grupa LOTOS csoport akvizícióját véglegesítő korrekciós intézkedéseket, valamint a MOL-csoporttal a töltőállomások egy részének átvételéről kötött megállapodást követően az ORLEN-csoport piacra lépett Magyarországon. Az ORLEN a jövőben összesen 143 hazai töltőállomást vesz át. Ebből 79 már most az ORLEN-csoport tulajdonába került, ezek jelenleg LUKOIL márkanév alatt üzemelnek. A teljes arculatváltás várhatóan jövő év márciusáig valósul meg, ennek során a töltőállomások az ORLEN arculati szabványainak és a vállalatcsoport piros-fehér színű dizájnjának megfelelő külsőt kapnak. A fennmaradó 64 töltőállomás átvételére és átnevezésére 2024 közepéig fokozatosan kerül sor. Eközben az ORLEN-csoport Szlovákiában 39 töltőállomást vesz át a MOL-csoporttól, így a vállalat a szomszédos országban összesen 91 töltőállomást fog üzemeltetni 2023-ban. Az ORLEN így mindkét piacon a négy legnagyobb szereplő egyikévé válik.
2022. 12. 01. 20:00
Megosztás: