Első alkalommal került megrendezésre az Állami Vállalatok Humán Konferenciája

Hagyományteremtő jelleggel az idei évben először szervezték meg az Állami Vállalatok Humán Konferenciáját. Az esemény elsődleges célja, hogy a tudásmegosztás révén tovább erősödjön az állami vállalatok versenyképessége, munkaerő bevonzó képessége és a szféra vonzereje. A konferencia emellett választ adott arra is, hogy a közeljövőben milyen HR szakmai kihívásokra kell választ adniuk az érintett cégeknek.

Első alkalommal került megrendezésre az Állami Vállalatok Humán Konferenciája

A 2022. május 11-én megrendezett tudásmegosztó konferencián 32 vállalat felsővezetője vett részt, amelyet a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter nyitott meg. Az egész napos rendezvény során - többek között – a Szerencsejáték Zrt., a MÁV Magyar Államvasutak Zrt., az MVM Csoport, illetve a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. üzleti és HR szakmai igazgatói mellett a Magyar Állami Operaház főigazgatója is bemutatta a korábbi jógyakorlataikat, valamint modern, jövőbe mutató HR megoldásaikat annak érdekében, hogy a felmerülő szakmai kérdésekre és kihívásokra a lehető leghatékonyabb megoldással válaszolhassanak az állami vállalatok. A konferencián ezen túlmenően szó esett a hibrid munkavégzés kultúrájáról, a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásáról, a digitális HR lehetőségeiről, a visszajelző vállalati kultúra erősítéséről, valamint a fiatal generáció megszólításáról is.

Mager Andrea beszédében kiemelte: „Az állami vállalatoknál közel 160 ezer munkavállaló dolgozik, ez a szektor egy szabad szemmel is látható szegmensét alkotja a munkaerőpiacnak, ezért esetükben a megfelelő minőségű HR funkció ellátása a munkaerőpiac jelentős részére közvetlenül is kedvező hatást gyakorol. És ha rendben van a munkavállalói állomány, akkor az ellátásbiztonság is jóval magasabb szintre kerül. Arról nem is beszélve, hogy egy krízis idején, mint amilyen például a COVID járvány volt, az állami vállalatok által nyújtott foglalkoztatási stabilitás példaértékű volt, és érdemben hozzájárult a járvány utáni gazdasági újranyitás sikeréhez. Ez megerősíti, hogy az állami vállalati szektor is képes komoly értéket teremteni a munkaerőpiacon, és sok tekintetben versenyképes alternatívát jelent a piaci vállalkozásokkal szemben”.

„Megtisztelő, hogy a nemzeti lottótársaság szervezhette meg az Állami Vállalatok I. Humán Konferenciáját. Meggyőződésem, hogy az esemény kiváló lehetőséget nyújtott arra, hogy azonosítsuk a közös vállalati kihívásokat, támogassuk és inspiráljuk egymást és ezáltal egy XXI. századi versenyképes munkaadó képét tudjuk nyújtani a jövő munkavállalói számára. Az elmúlt két év tanulságai alapján különösen fontosnak tartom a vezetői kapcsolatok további erősítését is, amelyre ez a rangos konferencia kitűnő lehetőséget biztosított.” – mondta dr. Bozóky Alex a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója.

A szervezők távlati célja, hogy hagyományt teremtve, az Állami Vállalatok I. Humán Konferenciája egy olyan stratégiai jelentőségű rendezvénnyé nője ki magát, ahol a résztvevő vállalatok friss, modern tudással felvértezve biztosítsák versenyképességüket a munkavállalói és munkáltatói piacon egyaránt.

Közel a videójáték-metaverzum – NMHH-elemzés nem csak gamereknek

A videójátékokra ma már nem csupán szórakoztató vagy történetmesélő szoftverekként tekintünk, hiszen egyre népszerűbb közösségépítő funkciók is megjelentek bennük, így bizonyos szempontból sokkal inkább hasonlítanak a közösségi médiafelületekre. Egyebek között ezt állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmánya, amely annak is utánajárt, hogy milyen veszélyekkel és kihívásokkal kell szembenézniük a játékosoknak, valamint, hogy milyen szabályozási környezetben kell eligazodniuk a gaming-ipar egyes szereplőinek.
2024. 06. 27. 23:30
Megosztás:

Megjelent az idei BISEL fotópályázat felhívása

A kormány célja a gazdasági növekedés és a környezetvédelmi szempontok összehangolása, valamint az egészséges és élhető környezet biztosítása a fenntartható gazdasági fejlődés megvalósítása mellett. Ennek érdekében kiemelt hangsúlyt fektet azokra a programokra, amelyek a legkisebb kortól kezdve a természeti értékek szeretetére, tiszteletére tanítják a gyermekeket - emelte ki csütörtöki közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM). Az Energiaügyi Minisztérium által működtetett környezeti nevelési programok egyike a BISEL-verseny (Biotikus Index a Középiskolai Oktatásban) és a hozzá tartozó fotópályázat, amelyet idén ötödik alkalommal hirdet meg a tárca.
2024. 06. 27. 23:00
Megosztás:

Emberek százmillióit is elérheti a Budapestet népszerűsítő reklámfilm

Világszerte százmilliókhoz juthat el a Budapestet népszerűsítő legújabb turisztikai reklámfilm, a hatásai máris mérhetők az előfoglalási adatokban - mondta az M1 aktuális csatorna csütörtök délelőtti műsorában a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója.
2024. 06. 27. 22:30
Megosztás:

Változik a 6-os villamos és a 15-ös autóbusz közlekedése

Változik a 6-os villamos és a 15-ös autóbusz közlekedése a fővárosban - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 27. 22:00
Megosztás:

A Micron amerikai chipgyártó vártnál jobb negyedéves adatokat közölt

A Micron Technology amerikai memóriachip-gyártó korrigált nyeresége meghaladta a vártat, az árbevétele valamivel felülmúlta az elemzők által becsültet a 2024-es pénzügyi éve május végén záródott harmadik negyedévében.
2024. 06. 27. 21:30
Megosztás:

Megérkezett az első menetrend szerinti légijárat a kínai Kantonból Budapestre

Megérkezett Budapestre az első menetrend szerinti légijárat a kínai Kantonból (Guangzhou) csütörtökön, a China Southern légitársaság hetente négyszer szállít majd utasokat a kínai nagyváros és a magyar főváros között.
2024. 06. 27. 21:00
Megosztás:

Találkozás a borszakma krémjével - Winelovers X - Experts, Exhibition, Exclusivity

A Winelovers Wine Awards borverseny keretében megrendezésre kerülő kísérő program egy exkluzív kóstolási lehetőség nemzetközi és hazai szaktekintélyekkel, kereskedőkkel, borbár- és étterem tulajdonosokkal. Egy olyan kivételes alkalom, amikor a szakma legnagyobb neveivel találkozhatsz, és ahol akár egy Master of Wine-nal is szóba elegyedhetsz két pohár bor között. A rendezvényen a kiállító borászatok standjánál való kóstolás mellett a versenyre nevezett közép-kelet-európai országok által beküldött válogatott tételekkel is megismerkedhetsz.
2024. 06. 27. 20:30
Megosztás:

Jól teljesített ma a BUX, ennek köszönhetően

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 479,38 pontos, 0,68 százalékos emelkedéssel, 71 492,81 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
2024. 06. 27. 20:00
Megosztás:

Többnyire mínuszban zártak az európai tőzsdék

Csökkenéssel zárta a kereskedést több vezető nyugat-európai tőzsde csütörtökön.
2024. 06. 27. 19:00
Megosztás:

A Tesco Angyal Alapítvány 2019. óta több mint százmillió forint értékben nyújtott támogatást a dolgozóknak

Ötéves a Tesco Angyal Alapítvány, amely alapítása, 2019 óta 116,2 millió forint értékben nyújtott szociális támogatást a nehéz helyzetbe került kollégáknak - közölte a Tesco-Global Áruházak Zrt. szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 27. 18:30
Megosztás:

Bírság és azonnali tiltás jogosulatlan tevékenységek miatt

A Magyar Nemzeti Bnak (MNB) összesen 667 millió forint bírságot szabott ki a Sun Contracting AG-re, a Green Finance Broker AG-re és egy magánszemélyre az MNB engedélyéhez kötött, jogosulatlan befektetési szolgáltatási, valamint bejelentéshez kötött függő ügynöki és további közvetítői tevékenységek miatt - jelentette be az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében a pénzügyi felügyelő hatóság.
2024. 06. 27. 18:00
Megosztás:

Megújul a magyar vasúti műszaki szabályozás

Korszerűbb, egységesebb és az uniós előírásokkal harmonizáló új magyar vasúti műszaki szabályozás készül. A Vasúti Műszaki Előírások megalkotásában a hazai vasúti szektor minden piaci szegmense részt vesz, az új szabályok tervezett októberi bevezetését követően az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz (ÉKM) tartozó Vasúti Műszaki Bizottság szakmai bemutatókkal és konzultációval segíti a piaci szereplőket - jelentette be csütörtöki közleményében az Építési és Közlekedési Minisztérium.
2024. 06. 27. 17:30
Megosztás:

Lezárult a Magyar Telekom részvény-visszavásárlása

Lezárult a Magyar Telekom egy hete kezdődött részvény-visszavásárlása, a távközlési társaság június 19. és 26. között összesen 21 200 065 törzsrészvényt vásárolt 22,3 milliárd forint értékben - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett tájékoztatásban.
2024. 06. 27. 17:00
Megosztás:

Felgyorsíthat a távhőhálózat korszerűsítése

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) javaslatait elfogadva három magyarországi energetikai programot támogat az Európai Bizottság közelmúltban meghozott döntése szerint az uniós Modernizációs Alap. A tárca kezdeményezéseinek jóváhagyásával egyidejűleg már ki is fizettek közel 30 milliárd forint forrást a fejlesztésekre - jelentette be csütörtöki közleményében a minisztérium.
2024. 06. 27. 16:30
Megosztás:

Megjelent a hazai kertészeti termelést fejlesztő új pályázati kiírás

Új pályázati felhívás jelent meg ötvenmilliárd forint keretösszeggel a kertészeti növényházak, hűtőházak, zöldségtárolók létrehozásának és korszerűsítésének, valamint a megtermelt zöldség és gyümölcs fogyasztói áruvá készítését szolgáló eszközök beszerzésének támogatására - jelentette be az Agrárminisztérium (AM) csütörtöki közleményében Nagy István agrárminiszter.
2024. 06. 27. 16:00
Megosztás:

Felújítják az orvosi rendelőt Acsán

Felújítják az orvosi rendelőt a Pest vármegyei Acsán, a beruházás a kivitelezési szakaszához érkezett - tájékoztatta a község polgármestere az MTI-t.
2024. 06. 27. 15:30
Megosztás:

Nőtt a kínai ipari nagyvállalatok nyeresége májusig bezárólag

A legnagyobb kínai ipari vállalatok 2700 milliárd jüan (371 milliárd dollár) nyereséget könyveltek el az idei első öt hónapban, ami 3,4 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit - áll a kínai statisztikai hivatal csütörtöki jelentésében. Az első négy hónapban az éves szintű bővülés nagyobb, 4,3 százalék volt.
2024. 06. 27. 15:00
Megosztás:

Az adópolitika, a bevándorlás és az EU-hoz fűződő viszony állt az utolsó tévévita középpontjában

Az adópolitika, a bevándorlás és az EU-hoz fűződő viszony állt a jövő heti nagy-britanniai parlamenti választások előtti utolsó televíziós vita középpontjában.
2024. 06. 27. 14:30
Megosztás:

A kastélytörvénnyel a kormány célja magántőke bevonása

A kastélytörvénnyel a kormány célja az volt, hogy magántőkét vonjon be a kastélyok hosszú távú és fenntartható működtetésébe - tájékoztatta Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) építési államtitkára szerdán az MTI-t.
2024. 06. 27. 14:00
Megosztás:

Nagy nemzeti büszkeség a magyar űrhajósprogram

A kutatási-tudományos projektek végrehajtása mellett a fiatalok inspirációja kiemelt feladata a magyar űrhajósprogramnak, de az országnak is nagy nemzeti büszkeséget jelent - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) űrkutatásért felelős miniszteri biztosa szerdán Nyíregyházán, kerekasztal-beszélgetésen.
2024. 06. 27. 13:30
Megosztás: