Ennyit nyer az, aki CSOK Pluszt igényel piaci lakáshitel helyett

Megjelentek a bankok 2024-es hirdetményei, így már tudhatjuk, milyen feltételekkel kínálják hiteleiket januártól. A Bankmonitor szakértőinek elemzése alapján a piaci lakáshitel-kamatok érdemeben csökkentek az év elején, így kedvezmények nélkül 7%, kedvezményekkel pedig akár 6% alatti kamatokat is kaphatunk. A maximum 3%-os kamattal elérhető CSOK Plusz hiteleknél is találkozhatunk meglepetéssel, ugyanis két bank bement a 3%-os plafon alá. Megnéztük, ezek alapján mennyi a pénzügyi különbség a piaci és a támogatott hitelek között.

Ennyit nyer az, aki CSOK Pluszt igényel piaci lakáshitel helyett

A piaci lakáshitelek normál, vagyis kedvezmények nélküli kamata jelenleg 6,79%-nál kezdődik a Bankmonitor szakértői szerint, míg kedvezményekkel 5,99% jelenleg a legkedvezőbb ajánlat. Fontos megjegyezni, hogy a legkedvezőbb piaci kamatot egy kivétellel 10 éves kamatperiódusra adják a pénzintézetek, az OTP Bank az egyetlen, amelyiknél végig fix kamat a legolcsóbb, mégpedig azért, mert kizárólag ilyen lakáshitelt forgalmaz. Nagyon nem mindegy ugyanakkor, hogy melyik bankot választjuk, az ajánlatok között ugyanis bőven 1% feletti különbségeket is láthatunk.

A fentiek alapján egy 50 millió Ft ősszegű, 20 éves futamidejű, 10 éves kamatperiódusú lakáshitel havi törlesztője a legkedvezőbb normál kamattal (6,79%) 381 371 Ft jelenleg, így összességében 91,5 millió Ft-ot kell visszafizetni a banknak két évtized alatt. A kedvezmények teljesítésével elérhető legkedvezőbb kamattal (5,54%) ugyanennek a hitelnek 345 073 Ft lenne a törlesztője, ami 82,8 millió Ft teljes visszafizetést jelent.

Ha ugyanezt az 50 millió Ft összegű hitelt CSOK Plusz hitelként venné fel egy gyerekvállalás előtt álló pár, akkor ehhez akár 2,89%-os kamattal is hozzájuthatnak. Itt azonban teljesíteni kell a CSOK Plusz hitel személyi feltételeit, valamint legalább egy gyereket kell vállalnia a házaspárnak úgy, hogy a vállalt és a meglévő gyerekek száma minimum három legyen. (Egy gyerekkel 15 millió Ft, két gyerekkel 30 millió Ft, míg három gyerekkel 50 millió Ft kedvezményes kölcsönhöz lehet hozzájutni.) Amennyiben megkapják az elérhető legkedvezőbb kamatot (2,89%), akkor nekik havonta 274 553 Ft-ot kellene törleszteniük, ami teljes visszafizetésben 65,9 millió Ft-ot jelent két évtized alatt.

Ez azt jelenti, hogy a legkedvezőbb piaci és támogatott CSOK Plusz hitel kamata között jelenleg 2,65, illetve 3,9 százalékpont a különbség, ami egy 50 millió Ft-os, 20 éves kamatperiódusú hitel esetében 70 521 Ft, illetve 106 818 Ft különbség havi szinten. Ez teljes visszafizetésben 16,9 – 25,5 millió Ft differencia. Ugyanakkor a piaci kamatok csökkenésével a piaci és a támogatott hitelek közötti kamatolló az elmúlt egy évben jelentősen csökkent, hiszen tavaly ilyenkor egy 50 millió Ft-os, 10 évre rögzített kamatú piaci lakáshitel kamata több banknál is 10% felett volt, miközben most a 7% körüli kamat számít átlagosnak.

Azt sem szabad azonban elfelejteni, hogy a támogatott hitelek esetében egy sor feltételt végig teljesíteni kell a futamidő alatt, ami komoly kötöttséget jelent, míg a piaci hiteleknél ezek nincsenek.

És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a CSOK Plusz hitelnél a második gyerektől minden egyes megszülető baba 10 millió Ft-tal csökkenti a fennálló tőketartozást, ami változatlan futamidő mellett jelentősen csökkenti a havonta fizetendő összeget. Ugyanakkor a piaci lakáshitelre is érvényesíthető a gyermekek után járó hitelelengedés, ám itt a feltételek mások. A meglévő piaci lakáscélú jelzáloghitelek fennálló tőketartozása a második gyereknél 1 millió Ft-tal, míg a harmadiknál 4 millió Ft-tal csökkenhet, a további gyerekeknél pedig 1-1 millió Ft-tal csökken az adósság. Bármelyik hitelelengedésről is legyen szó, az elérhető pénzügyi előny nagyban függ attól, hogy mikor történik a tartozáscsökkenés, mert minél korábban, annál több kamatfizetést lehet megúszni általa.

Gurulnak a dollármilliók a háromkerekű Teslába

Bár még csak néhány hete érhető el, az eTukTuk előértékesítése már most rekordokat döntöget. A csapatnak ugyanis minimális idő alatt sikerült 1.2 millió dollárt is meghaladó bevételt elérni a natív TUK tokenek forgalmazásával.
2024. 02. 22. 09:33
Megosztás:

Emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén

A javuló nemzetközi befektetői hangulatnak köszönhetően pozitív tartományban indulhat a kereskedés csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 02. 22. 09:30
Megosztás:

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

Erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön, amikor a térség irányadó tőzsdéje, a tokiói börze Nikkei225 indexe 2,13 százalékos emelkedéssel rekordszinten, 39 ezer 116 ponton zárt.
2024. 02. 22. 09:00
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 02. 22. 08:30
Megosztás:

Üzbegisztánnal tárgyaltunk

Laziz Kudratov üzbég befektetési, ipari és kereskedelmi miniszterrel, a magyar-üzbég gazdasági vegyes vizottság társelnökével tárgyalt telefonon a külgazdasági és külügyminiszter.
2024. 02. 22. 08:00
Megosztás:

Új logisztikai központok épülnek nálunk

A kormány támogatja a logisztikai szektor beruházásait, ezért 2023-ban megteremtette a logisztikai parkok jogszabályi hátterét - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.
2024. 02. 22. 07:30
Megosztás:

A 4iG önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben.
2024. 02. 22. 07:00
Megosztás:

A húszi konfliktus miatt áremelkedésre lehet számítani a klímapiacon

Tucatnyi hajó megtámadása elég volt a konténerhajózás költéségének megháromszorozására, ami jelentősen megnöveli a klímaberendezések szállítási költségét.
2024. 02. 22. 06:30
Megosztás:

Megvásárolta a gönyűi erőművet a Veolia Csoport

Adásvételi szerződést írt alá a Veolia Invest Hungary és az Uniper Csoport az Uniper Hungary Energetikai Kft. 100%-os üzletrészének megvásárlásáról. A Magyarország legmodernebb és az egyik legnagyobb kombinált ciklusú gázturbinás energiatermelő egységeként számontartott gönyűi erőművet tulajdonló és üzemeltető vállalat megvásárlása jól illeszkedik a Veolia Csoport hosszú távú stratégiájába, amelynek fókuszában a magyarországi villamosenergia-ellátás hatékonyságának növelése és a megújuló erőforrások növekvő arányú felhasználása áll.
2024. 02. 22. 05:30
Megosztás:

Kiderült, milyen károktól féltjük leginkább az otthonunkat

Az Allianz lakásbiztosítási szokásokat vizsgáló kutatásában megkérdezettek több mint 85 százalékának van lakásbiztosítása. A MABISZ adatai ennél valamivel alacsonyabbak, a szövetség statisztikái alapján a hazai ingatlanbiztosítási piac telítettsége 73-74 százalék körül mozog évi 350-550 ezer új szerződéskötés mellett.[2] Az Allianz felmérése alapján a döntő többség (85,7%) elsősorban amiatt köt lakásbiztosítást, hogy az ingatlanát és a benne lévő értékeket biztonságban tudja. A kitöltők csaknem 46 százaléka bérbe adja a lakását, ezért számukra kiemelt cél, hogy így visszatéríttethessék a bérlő által okozott esetleges károkat. A válaszadók közel 40 százalékának pedig nagyon fontos a lakásbiztosítás megkötésénél, hogy baj esetén az anyagi károk megtérítése mellett asszisztencia szolgáltatásokkal segítse a biztosító a probléma megfelelő orvoslásában.
2024. 02. 22. 05:00
Megosztás:

Még ébredezik a régió ingatlanpiaca, de a bankok már hiteleznének

A nagy pénzügyi válság óta a leggyengébb évét zárja Közép-Kelet Európa ingatlanpiaca. A KPMG 10 országot felölelő kutatása szerint 2023 első három negyedévében a tranzakciók értéke mindössze a 2022-es forgalom 30 százalékát érte el. A nagy felülteljesítő a régióban Csehország, de Magyarország is a méreteinél nagyobb befektetőnek számít.
2024. 02. 22. 04:30
Megosztás:

Még mindig félünk és halogatunk – fontosnak tartjuk, mégsem járunk szűrővizsgálatokra

A bajt könnyebb megelőzni, mint kezelni – mégis csak minden ötödik magyar jár rendszeresen egészségügyi szűrővizsgálatokra. Az elmúlt két évben legtöbben vér- és laborvizsgálaton, tüdőszűrésen és fogászati ellenőrzésen vettek részt. A nők általában jóval gyakoribb látogatói a szűrővizsgálatoknak, mint a férfiak. A felvilágosítás fontosságát bizonyítja, hogy például nőgyógyászati rákszűrésen a magyar nők kétharmada vett részt az elmúlt két évben – derült ki az NN Biztosító kutatásából. Az adatok egy új egészségtudatossági szakadékra is rámutatnak a magyar társadalomban.
2024. 02. 22. 04:00
Megosztás:

Mostantól zöld alapként működik az Erste ingatlanalapja

Február közepétől ESG befektetési alapként működik az Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap. Ezzel az Erste alapja lett az első olyan magyarországi ingatlanalap, amely tevékenységét a fenntarthatósági, vagyis ESG szempontok (E, environmental: környezeti, S, social: társadalmi, G, governance: vállalatirányítási területek) figyelembevételével végzi. A 708 milliárd forint nettó eszközértékű Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap célja, hogy hozzájáruljon az éghajlatváltozás mérsékléséhez, valamint segítsen előmozdítani az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást. Ennek érdekében az Erste Alapkezelő Zrt. törekszik arra, hogy olyan új építésű ingatlanokba fektessen, melyek zöld minősítéssel rendelkeznek (LEED minősítési rendszer szerint „Gold” vagy a BREEAM minősítési rendszer szerint „Very Good” vagy WELL), és hosszú távon is stabil jövedelmet biztosítanak az alap befektetői számára.
2024. 02. 22. 03:30
Megosztás:

El ne felejtse befizetni a kötelező-biztosítását!

Annak a közel nyolcvanezer gépjármű-tulajdonosnak, akik az év végi kampányban, január elsejével kötöttek új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb), legkésőbb február 29-én éjfélig kell rendezniük esedékes díjrészletüket – hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ). A szigorú határidő az összegnek a biztosítóhoz való beérkezésére vonatkozik.
2024. 02. 22. 03:00
Megosztás:

Egy bátor nyugdíjas, aki úgy döntött, hogy legyőzi az állami nyugdíjrendszert!

Új hős született: az alacsony nyugdíjú nyugdíjas, aki egy kreatív megoldással legyőzte az állami nyugdíjrendszert és megváltoztatta az egész életét. A történet mindenki számára tartogat pozitív üzeneteket.
2024. 02. 22. 02:00
Megosztás:

Egy igazi horoszkóp ami a rossz híreket is megjósolja!

Horoszkópunk rendhagyó módon nem kizárólag a jó dolgokra fókuszál, hanem megmutatja az élet árnyoldalait is és rámutat a problémákra, gondokra és az élet szomorúbb kilátásaira is. Csak akkor olvasd el, ha kellően bátor vagy!
2024. 02. 22. 01:00
Megosztás:

Mire költenének idén a magyarok?

A magyarok 63 százalékának vannak olyan céljai az idei évre, amihez nagyobb anyagi forrás szükséges, a legtöbbet utazásra adnák ki, és a lakásfelújítás is sokaknak fontos cél - derült ki a Cofidis Hitel Monitor reprezentatív kutatásából.
2024. 02. 22. 00:30
Megosztás:

Csontváry festménnyel nyílik meg az ingyenes Róma - Budapest kiállítás a Virág Judit Galériában

Óriási meglepetés: Csontváry Kosztka Tivadar felbecsülhetetlen értékű, a nagyközönség által régóta nem látott, Holdtölte Taorminában című festményét is kiállítja a Virág Judit Galéria a február 22-én nyíló, ingyenes, Róma - Budapest tárlatán.
2024. 02. 22. 00:05
Megosztás:

Át kell formálni az étkezési szokásainkat

Az étkezési kultúra megváltoztatása segítheti a fenntarthatóságot a WWF legfrissebb, Közép-Európában végzett felmérése szerint.
2024. 02. 21. 23:30
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a Skandináv lottón!

A Szerencsejáték Zrt. honlapján olvasható tájékoztatás szerint a február 21-én megtartott 8. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 02. 21. 23:00
Megosztás: