Érkezik a fordulat: 2024-től tartósan 4% felettire gyorsulhat a magyar gazdasági növekedés

Az idei évi gazdasági növekedésre adott 1 százalékos prognózisukat fenntartják az MBH Bank elemzői, míg a következő években már gyorsuló, 4 százalék feletti növekedésre számítanak. Pozitív fordulatot várnak a fogyasztásban is, amit támogat, hogy az év második felében a visszaeső infláció miatt a reálbérek újra növekedést mutathatnak.

Érkezik a fordulat: 2024-től tartósan 4% felettire gyorsulhat a magyar gazdasági növekedés

A szakemberek döntően a bázishatások miatt számítanak az infláció meredek csökkenésére 2023 második felében, hozzátéve, hogy az egyes élelmiszerekre bevezetett árplafon augusztusi kivezetése nem fogja számottevően befolyásolni az infláció alakulását.

Az infláció év végére 6 százalék körülire zsugorodhat. A továbbra is erőteljes bérnövekedési ütem mellett gyakorlatilag elértük a teljes foglalkoztatottsági szintet. Idén 4,3 milliárd euróra, a GDP 2,1%-ára csökkenhet a folyó fizetési mérleg hiánya, míg a tőkemérleggel együtt a külső finanszírozási képesség egyensúlyba kerülhet. Összességében a magyar gazdaság makropályájára adott előrejelzéseiket (ld 1. Melléklet) fenntartják a bank szakemberei, az összképen nem változtatnak, az inflációs előrejelzésüket azonban a 2023-as évre 18,5-ről 17,5 százalékra csökkentik.

GDP növekedés: idén 1 százalék, 2024-től tartósan 4 százalék felett

Idén kilép a hazai gazdaság a technikai recesszióból, megindulhat a növekedés. A GDP növekedésére ható tényezők vegyes folyamatokat tükröznek, de az összkép pozitív. A fűtési szezon végével és az energiaárak meredek visszaesésével a fordulatot az idei második negyedév hozhatja el, amit a mezőgazdaság is támogat a kirívóan alacsony tavalyi bázis miatt.

A fogyasztás, amelyet az év első felében még visszafogott a csökkenő reálbér, az év második felében fokozatosan javulhat, köszönhetően a visszaeső infláció miatt emelkedő reálbéreknek. A beruházások vártnál kisebb első negyedéves csökkenése miatt az elemzők szerényebb mértékű éves visszaesésre számítanak. Idén a gazdasági növekedést elsősorban a nettó export, valamint a készletek alakulása húzhatja.

A kilátásokat az - európai gazdaságokban is - elmaradó akut energiaválság, az európai gazdaságok alkalmazkodóképessége, az energiaárak folytatódó visszaesése javítja, míg a gyengébb belső és külső kereslet némileg beárnyékolja. A mezőgazdaság vártnál lényegesen jobb teljesítményt mutat, kilátásai a csapadékosabb időjárás miatt továbbra is kedvezőek. Az MBH Bank elemzői mindezen tényezők alapján megerősítik az idei 1 százalékos GDP növekedési prognózisukat.

„Az elmúlt években bejelentett igen jelentős volumenű beruházások középtávon újra a hazai gazdaság érdemi gyorsulásához vezethetnek, így továbbra is fenntartjuk a következő két évre várt 4,3-4,3 százalékos növekedési előrejelzésünket, amely növekedést tartósnak véljük” – emelte ki Suppan Gergely, az MBH Bank vezető elemzője.

Infláció: év végére 6 százalék

Az élelmiszerek, tartós fogyasztási cikkek és alkoholtermékek vártnál mérsékeltebb drágulása, valamint az üzemanyagok és háztartási energiaárak további csökkenése miatt az MBH Bank elemzői 18,5 százalékról 17,5 százalékra módosították a 2023. évi inflációs előrejelzésüket. Az utóbbi időben egyre szélesebb körben bejelentett árcsökkentések hatására az infláció zsugorodása akár meredekebb is lehet, amit a nemzetközi termény-, nyersanyag- és energiaárak zuhanása is támogat – ezek többségében már a két évvel ezelőtti szinteken járnak.

Az egyes élelmiszerekre bevezetett árplafon augusztusi kivezetése várhatóan nem fogja számottevően befolyásolni az infláció alakulását. Egyrészt a bevezetendő akciók, másrészt az egyes termékpályákon elkezdődött és várhatóan folytadódó árcsökkenések kiolthatják ennek hatását, sőt, néhány termék esetében nem zárható ki, hogy az árplafon kivezetését követően alacsonyabb lesz az áruk. Ezenkívül a kiskereskedők csökkenthetik azon termékek árrését, amelyekbe beépítették az árstop által realizált veszteséget, ezt az egyelőre még csökkenő kiskereskedelmi forgalom és az éles verseny is indokolja.

A piaci információk alapján az átalányfogyasztók gázszámlája is csökkenhet az éves leolvasást követően, így sok háztartás kerülhet az átlagfogyasztás alá. A forint árfolyamának erősödése pedig már megjelent a tartós cikkek árainak mérséklődő növekedésében. Mindezek hatására akár már októbertől egyszámjegyű lehet az infláció, amely az év végére 6 százalék közelébe csökkenhet.

Teljes foglalkoztatottság mellett 15 százalékos bérnövekedés

A legutolsó elérhető adatok alapján március-május átlagában a teljes foglalkoztatotti létszám 4,7 millió fő volt a magyar gazdaságban, így a hazai munkaerőpiac továbbra is kiemelten stabil. Májusban a 15-74 éves népesség 67 százaléka volt jelen a munkaerőpiacon, a szezonálisan összevethető tavalyi év azonos hónapjában mért 66,2 százalékos aktivitási rátával szemben.

Főként a munkaerőpiaci aktivitás növekedése miatt 4 százalékig emelkedett a munkanélküliségi ráta az év elején, majd a tavaszi hónapokkal csökkenésnek indult, az őszi hónapokra pedig ismét a korábbi 3,5 százalékos szintre csökkenő munkanélküliségre számítanak az elemzők a jelenlegi folyamatok alapján. Az idei éves átlagos ráta pedig 3,7 százalék lehet, amely a jelenleg aktívak között gyakorlatilag teljes foglalkoztatást mutat.

„A tavalyi 17,6 százalékos bérnövekedési ütem után idén a 14 és 16 százalékos bérminimum emelkedések segítségével14,9 százalékos éves átlagos bérnövekedést várunk. Az erőteljes inflációs folyamatok nyomot hagynak a bérnövekedésen, a nettó reálbérek közel 7 százalékkal csökkentek áprilisban, az infláció várható látványos csökkenése mellett a reálbérek már augusztusban fordulhatnak, majd decemberig 9 százalék közelébe emelkedhetnek, támogatva a vásárlóerőt is” – fejtette ki Balog-Béki Márta, az MBH Bank tőkepiaci elemzője.

Tovább javul a külkereskedelmi mérleg

A beruházások és a fogyasztás idei lassulása, átmeneti visszaesése, valamint a cserearányok várható markáns javulása miatt az MBH Bank elemzői összességében a külkereskedelmi egyenleg további érdemi javulására számítanak. Ezt a pozitív fordulatot támogathatják továbbá az ellátási problémák és a chiphiány enyhülése, valamint új termelőkapacitások üzembe helyezése is. Idén a külkereskedelmi mérleg többlete elérheti az 1,3 milliárd eurót az előző évi közel 8,6 milliárd euró hiánnyal szemben, azonban ez a szám tovább javulhat, amennyiben az energiaárak tartósan a jelenlegihez hasonló kedvező szinten alakulnak.

A cserearányok idei javulása, a belső kereslet enyhe visszaesése és az export folytatódó növekedése miatt 4,3 milliárd euróra, a GDP 2,1%-ára csökkenhet a folyó fizetési mérleg hiánya, míg a tőkemérleggel együtt a külső finanszírozási képesség egyensúlyba kerülhet, azonban a következő években visszatérhet a külső finanszírozási képesség többlete, ami lehetővé teszi a külső adósság nominális csökkentését is.

Folyamatosan javuló kamatkörnyezet

A hazai gazdaság kockázati megítélésének trendszerű javulása teret nyitott az irányadó egynapos betéti gyorstender kamatának csökkentéséhez. Az elemzők várakozása szerint az egynapos kamat az őszi hónapokra fokozatosan a 13 százalékos alapkamathoz csökken, ezt követően pedig sor kerül az alapkamat csökkentésére is.

„A hazai infláció vártnál gyorsabb enyhülése, valamint a kockázati tényezők várható további javulása következtében az idei év végi 10,5 százalékos, valamint jövő év végi 6 százalékos alapkamat várakozásunkat fenntartjuk. A csökkenő inflációtalacsonyabb kamatpálya követi majd. Így vissza fogunk térni egy olyan környezetbe, ahol a magasabb hozamcélok eléréséhez és az ezt támogató ideális befektetési portfólió összeállításához banki tanácsadóink igénybevételét javasoljuk” – mondta Kuti Ákos, az MBH Bank Elemzési Centrum vezetője.

Stabil forintárfolyam

A tavalyi jelentős gyengülés után a forint vezeti egyértelműen az idei korrekciós trendet a fontosabb nemzetközi devizákkal szemben. Közel 8 százalékkal a tavaly ilyenkori szintje alatt tartózkodik, ezzel segítve az importált infláció leszorítását is. Az idei év végére a korábbi negyedévhez képest változatlanul hagyva, 378-as euro-forint árfolyamszintet várnak az elemzők, mivel a pozitív és negatív tényezők kiegyensúlyozottnak mutatkoznak középtávon.

Így ünnepelte Donald Trump 78. születésnapját

Floridában tartott választási gyűlésén ünnepelte a 78. születésnapját Donald Trump pénteken.
2024. 06. 15. 15:00
Megosztás:

Elindult a Nemzeti Kutatási Kiválósági Program

A HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat tudományos közössége számára is számottevő lehetőséget kínál a múlt hónapban elindult Nemzeti Kutatási Kiválósági Program (NKKP) - közölte pénteken a HUN-REN az MTI-vel.
2024. 06. 15. 14:00
Megosztás:

A 400 millió fős globális tartalomgyártói piacot hódítaná meg a RECnGO a vezető kínai videós hardvergyártóval karöltve

A RECnGO nevét ma már szinte mindenki ismeri, aki minőségi videós anyagok készítésével foglalkozik akár hobbi, akár profi szinten: a magyar startup forradalmi applikációja bármilyen okoseszközt képes egy gombnyomással profi videóstúdióvá változtatni. A kreatív tartalomgyártás mára egy több mint 400 millió fős globális iparággá nőtte ki magát, átlagosan pedig heti 17 órányi videót fogyasztunk a különböző platformokon. Az ebben rejlő üzleti lehetőségek szinte korlátlanok, ennek kiaknázásában pedig fontos együttműködést kötött a RECnGO. A kameratechnikai kiegészítők világpiacának 40%-át uraló kínai óriás, a SmallRig csúcskategóriás eszközei mostantól a magyar fejlesztésű alkalmazás tudásával felvértezve készíthetnek stúdióminőségű videókat bárhol, bármikor. A RECnGO ezzel közvetlen elérést kap a mintegy 70 millió kínai videós tartalomgyártóhoz, globálisan pedig még több kaput nyithat meg az együttműködés. A cél a 400 milliós globális piac minél nagyobb elérése.
2024. 06. 15. 13:00
Megosztás:

Nyílt nappal indítja a következő évadot a Radnóti Színház

Nyílt nappal indul a jövő évad szeptember 15-én a budapesti Radnóti Színházban, amely megtartotta évadzáró társulati ülését; Kováts Adél igazgató összegezte az elmúlt évadot, és kihirdette a következő szezon új bemutatóit.
2024. 06. 15. 12:00
Megosztás:

Nagyon beindultak a zöld lakáshitelek

Átlépte a 200 milliárd forintot a zöld lakáshitel állomány. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hupénzügyi szakértője szerint akár 2 millió forint is spórolható a fenntarthatóságot preferáló banki zöld hitel kamatkedvezménnyel. A bankok konstrukcióival kiegészíthető a júliusban induló otthonfelújítási program is.
2024. 06. 15. 11:00
Megosztás:

Elon Musk víziója: humanoid robotok

Mint a nagykönyvben, úgy viselkedett tegnap az S&P500 és a Nasdaq is. A tegnapelőtti szökési rés kialakulását követően napon belüli korrekciót láthattunk, azaz fekete gyertyákat, de a rések nem sérültek.
2024. 06. 15. 10:00
Megosztás:

Meglepő döntés a japán jegybanktól

A várakozásoknak megfelelően nem változtatott a 0-0,1 százalékos alapkamaton a japán jegybank, azonban a kötvényvásárlási programjával kapcsolatban meglepte a piacokat.
2024. 06. 15. 09:00
Megosztás:

Egyre növekvő HR-igények Baranyában – regionális központtá fejleszti pécsi irodáját az ország vezető HR-szolgáltatója

A Baranya megyei és régiós gazdasági fellendülés támogatása érdekében délnyugat-magyarországi regionális központtá alakítja Pécsett működő leányvállalata irodáját a Prohuman, Magyarország piacvezető és Közép-Kelet-Európa egyik leggyorsabban növekvő HR-szolgáltatója. A vállalat nemrég stratégiai megállapodást kötött a Pécsi Tudományegyetemmel, most pedig a térség gazdasági fellendülésére és az ezzel együtt megugró HR-igényekre reagálva régiós központtá fejleszti pécsi irodáját. Az ünnepélyes megnyitón a vállalat igazgatóságának elnöke mellett részt vett a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) vezérigazgatója, a Pécsi Tudományegyetem kancellárja és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára is.
2024. 06. 15. 08:00
Megosztás:

Hosszú lesz a sárgabarack idei szezonja

A megszokottnál korábban kezdődött és tovább is tarthat a sárgabarack szezonja az idén - közölte az MTI-vel csütörtökön a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet.
2024. 06. 15. 07:00
Megosztás:

A Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon az Északi-tengeri hajózási útvonalról is tanácskoztak

A Roszatom részvételével tartott tanácskozáson a sarkvidéki teherflotta megújításáról, a műholdas adatszolgáltatásról és a Kínával folytatott logisztikai együttműködésről tárgyaltak.
2024. 06. 15. 06:00
Megosztás:

Erősebb autó = több baleset?

A kezdő vezetőknek általában azt tanácsolják, hogy amíg kellő tapasztalatot nem szereznek az utakon, lehetőleg olcsó és viszonylag kis teljesítményű motorral felszerelt autót vezessenek – így nagyobb eséllyel kerülhetik el a baleseteket. Ugyanakkor az is tény, hogy az erős járművek jobban irányíthatók, sőt a fékrendszerük is fejlettebb, ami viszont megkönnyíti a vezetést.
2024. 06. 15. 05:00
Megosztás:

2024-es mémcoin árfolyam előrejelzések: Dogecoin, Raboo, FLOKI

A 62 milliárd dolláros mémcoin piac jelenleg számos változást tapasztal, és a befektetők alig várják, hogy megtudják, mit tartogat a jövő az olyan érdekes mémcoinok számára, mint a Dogecoin, a FLOKI és egy új előértékesítési érme, a Raboo (RABT).
2024. 06. 15. 03:00
Megosztás:

Dogecoin gyilkos, amely bikás 100x növekedési potenciált mutat: Van-e esélye az APORK-nak, hogy túlszárnyalja a Bonk-ot?

A Bonk (BONK) elérhetőségi szintje növekszik, különösen mióta a bonkSOL elindult a Texture platformon. Bárki használhatja az LST-t likviditás megszerzésére. Továbbá, a Dogecoin (DOGE) értéke csökkent, ami sokakat arra késztetett, hogy diverzifikálják befektetéseiket.
2024. 06. 15. 02:00
Megosztás:

Mennyi vizet fogyaszt egy átlagos család egy nap? Mi fogyaszt nagyon sok vizet a lakásban?

Amennyiben szeretnéd megtudni, hogy a Te családod vízfogyasztása sok vagy kevés, álljon itt egy átlagos 4 fős (2 felnőtt 2 gyerek) magyar család vízfogyasztási szokása.
2024. 06. 15. 01:00
Megosztás:

Tízszeres hasznot hozhat ez a kriptó - állítják a szakértők

Már több mint 2 millió dollárnyi összegyűjtött pénzzel rendelkezik, és az elemzők 10-szeres nyereséget jósolnak neki a bevezetés után, ez a "Learn-to-Earn" token tehát joggal tartja izgalomban a befektetőket.
2024. 06. 15. 00:01
Megosztás:

Félreértik egymás elvárásait a pályakezdők és a munkáltatók

Félreértik egymás elvárásait a pályakezdők és a munkáltatók, mert másként látják, hogy mi tesz vonzóvá egy munkahelyet és, hogy mi a fontos az állásinterjún - közölte a McDonald's és a Profession.hu közös, reprezentatív kutatásának eredményeit csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 14. 23:00
Megosztás:

A vízkincs hatékony hasznosítása nemzeti ügy

A vízkincs védelme, hatékony hasznosítása nemzeti ügy, a közműszolgáltatások színvonalának emelése pedig közös érdek - mondta az energiaügyi miniszter a Víziközművek napja alkalmából adományozott miniszteri elismerések átadásán csütörtökön Budapesten.
2024. 06. 14. 22:00
Megosztás:

Befejeződik a Villány és Máriagyűd közötti kerékpárút építése

Mintegy 350 millió forintos fejlesztési forrásból épül meg a borairól híres Villány és a népszerű zarándokhelynek számító Máriagyűd közötti kerékpárút még hiányzó szakasza - tájékoztatta a Baranya Vármegyei Önkormányzat az MTI-t.
2024. 06. 14. 21:00
Megosztás:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 06. 14. 20:00
Megosztás:

A rossz nemzetközi befektetői hangulat húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,41 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel 69 536,56 ponton zárt pénteken.
2024. 06. 14. 19:00
Megosztás: