ESG célok a TMT iparágban - a társadalmi kockázatok kiemelt szereppel bírnak

Rohamosan nő az ESG befektetések népszerűsége, ezzel párhuzamosan egyre nagyobb hangsúly van a kockázati tényezők módszeres értékelésén is. A legtöbb iparágban jellemzően a környezeti kockázatok kapják a legnagyobb figyelmet, a TMT (Technológia, Média és Telekommunikáció) szektorban azonban a társadalmi kockázatok arányaiban legalább akkora jelentőséggel bírnak, mint a környezeti problémák – mutat rá a Deloitte legfrissebb elemzése.

Rendkívüli növekedést mutatnak az ESG területekre irányuló befektetések: az előző évhez képest 2021-re megduplázódott az ilyen irányú befektetések értéke, emelkedésük üteme pedig háromszor gyorsabb, mint az egyéb, nem ESG jellegű befektetéseké. A Deloitte előrejelzése szerint az ESG befektetések 2025-re akár az 53 billió dollárt is elérhetik, és ezáltal a globális befektetések mintegy 40%-át tehetik majd ki.

Mi is az ESG?

„Az environmental (E), környezeti szempont azt ítéli meg, hogy egy vállalat tevékenysége környezeti szempontból milyen mértékben fenntartható; a social (S), társadalmi szempont a vállalat szociális jellegű fenntarthatóságát elemzi: ilyen pl. a férfi-női menedzsment arány, vagy a munkavállalók munkakörülményei; a governance (G), irányítási szempont pedig egy vállalat társadalmi normáknak való megfelelésével foglalkozik: ilyenek az irányítási szempontok, a belső védvonalak, a korrupció mentesség és a jogi megfelelés.” – mondta Gercsák Csilla, a Deloitte Technológiai, Média és Telekommunikáció tanácsadás üzletágának menedzsere.

Fókuszban még a környezeti szempontok, de a társadalmi kockázatok szerepe is növekszik

A befektetések népszűréségének növekedésével egyre több, ESG kockázati szempontokat vizsgáló és értékelő szervezet jelenik meg a piacon. A három vizsgált ESG faktor közül a CFA Institute (egy globális, nonprofit szakmai szervezet, amely befektetési szakemberek számára nyújt pénzügyi oktatást) 2020-as felmérése szerint a befektetők még elsődlegesen a környezeti kockázatokat veszik figyelembe döntéseiknél. Ugyanakkor az egyik legnagyobb szervezet, az S&P Global kockázati atlaszában és iparági jelentésében is arra hívja fel a figyelmet, hogy különösen a TMT szektornak elsősorban az „S” betűre kellene fókuszálnia a társadalmi folyamatoknak való kitettségük miatt. (Mivel a három faktor miatt az irányítás vállalatspecifikus, és nem iparági szintű, ezért az S&P Global csak a másik két fő területen becsül kockázati adatokat, így ezt a Deloitte sem vizsgálta elemzésében.)

Környezeti kockázatok

A környezeti kockázati faktorok közé tartozik többek között az üvegházhatású gázok kibocsátása, szélsőséges időjárás, vízhiány, hulladékkezelés, szennyezés, túlzott földhasználat, valamint a biológiai sokszínűség csökkenése. „Az S&P Global elemzése szerint a TMT iparági szereplők már jelentős előrelépést tettek a környezeti károk mérséklése érdekében: a felhő alapú szolgáltatók a dekarbonizációra helyezik a hangsúlyt, a chipgyártó vállalatok energiahatékonyabb és kevesebb vizet igénylő gyárakat terveznek, az elavult technológiai eszközöket pedig egyre nagyobb mértékben újrahasznosítják. A médiacégek ezen túl a videó streaming ökológiai lábnyomát is csökkentik. Ezeknek a törekvéseknek meg is van az eredménye: egy 2021-es tudományos kutatás megállapította, hogy az általános vélekedéssel szemben a TMT vállalatok jóval hatékonyabbak az energiafelhasználásban” – mondta el Márton Alexandra, a Deloitte Technológiai, Média és Telekommunikáció tanácsadás üzletágának szenior tanácsadója. (https://www.nytimes.com/2021/06/24/technology/computer-energy-use-study.html )

Társadalmi kockázatok

A társadalmi tényezők kockázati faktorai közé tartozik a humántőke-menedzsment, a változó felhasználói preferenciák, a demográfiai változások, a biztonságmenedzsment és a társadalmi kohézió. Ez utóbbi, a Deloitte elemzése szerint több specifikus veszélyt is jelent az iparági szereplők számára.

A technológiai szektorban a szoftverek és szolgáltatások területén felmerülnek az adatvédelmi és adatbiztonsági aggályok, a fokozott szabályozás, valamint a nemek közötti egyenlőség és a munkaerő sokszínűségének hiánya is. Hardverek tekintetében pedig a társadalmi kockázatokat elsődlegesen a munkavégzéssel kapcsolatos aggodalmak vezérlik. Ugyanakkor az iparági ellátási láncban is fellelhető jelentős kockázat, hiszen geopolitikailag instabil területeken bányászott erőforrásokra támaszkodik, míg a gyártás Kelet-Ázsiában történik, ami további aggodalmakat és kereskedelmi vitákat is eredményezhet.

A média szektor kihívásaihoz is tartozik az adatvédelem és biztonság, a szabályozás, ill. a közösségi média aktív szerepvállalása, az IP-lopás és a véleményvezérek kockázata is: ezt azt jelenti, hogy a médiavállalatok gyakran egyetlen sztárszínészre, énekesre vagy rendezőre támaszkodnak.

A telekommunikáció szektorban a társadalmi kockázatok általában demográfiai trendekből fakadnak, de magukba foglalják a túlhasználattól való félelmet, a félretájékoztatást, az adatbiztonságot, a hálózatok megbízhatóságát, valamint a munkaerővel kapcsolatos problémákat is.

Hogyan lehet kivédeni ezeket a kockázatokat?

A Deloitte szakérőinek megoldási javaslatai segíthetik az iparági vezetőket a kockázatok mérséklésében. Röviden: fontos a sokszínű vállalat felépítése, a tehetségek megszerzése és gondozása, valamint a mihamarabbi cselekvés.

„Kezdjük kicsiben, de minél hamarabb: adottságaiból fakadóan nem minden társadalmi problémán tud egy adott iparág ugyanolyan mértékben javítani. Ugyanakkor minden egyes, a hatáskörünkben lévő mitigációs cselekvés elősegíti a kockázatok csökkenését, és épp ezért fontos ezen lépések megtétele. Például a félvezetőipar a földrajzi koncentrációból eredő kockázatok minimalizálása érdekében kezdte el a gyártás lokalizálását. A sokszínű munkaerő és a változatosabb tartalom lehet az egyik leggyorsabb és leghatékonyabb eszköz a társadalmi kockázatok csökkentésének támogatására. Minden iparág küzd a megfelelő tehetségek megszerzéséért és megtartásáért. A társadalmi - és a környezeti - kockázatok csökkentése vonzóbbá teszi a vállalatokat, különösen a fiatalabb munkavállalók számára.” – mondta Szücs Réka, a Deloitte Fenntarthatósági és klímaváltozási tanácsadás üzletágvezetője.

Ezzel együtt, a környezeti kockázati faktorok sem hanyagolhatók el. A TMT iparágban a társadalmi kockázatok jellemzően magasabbak ugyan, mint a környezeti kockázati adatok, de a média, a befektetők és a törvényhozók is mind nagy jelentőséget tulajdonítanak a környezeti kérdéskörnek is: a társadalmi kockázati adatok javítása nem mehet a környezeti kockázati faktorok csökkentésének kárára sem – állapítja meg a Deloitte elemzése.

Április 1-től lehet napi e-matricát vásárolni

Április 1-től lehet napi e-matricát vásárolni, motorra kedvezményes áron lehet majd megvenni az új típusú jogosultságot - tájékoztatta az MTI-t a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ).
2024. 03. 29. 10:00
Megosztás:

Kína feloldja az ausztrál borra kivetett dömpingellenes vámokat

Kína feloldja az ausztrál borra kivetett dömpingellenes vámokat - közölte csütörtökön a kínai kereskedelmi minisztérium, miután a kínai-ausztrál kapcsolatok több mint három év után újra javulást mutatnak.
2024. 03. 29. 09:00
Megosztás:

Tegyünk együtt a gyermekekért! – Drámai helyzetben a gyermekvédelem

A közelmúltban tartották a Tűzcsiholó Egyesület Tegyünk együtt a gyermekekért! című konferenciáját Budapesten, a Magnet Közösségi Házban. Az egyesület elnöke, Illésné Áncsán Aranka felszólalt a gyermekvédelemért és a közelmúltban történt tragédiákat idézett fel, hogy felhívja a figyelmet a rendszer hibáira.
2024. 03. 29. 08:42
Megosztás:

Bővült a MOL Bubi közbringa-szolgáltatás

Öt új MOL Bubi gyűjtőállomással bővült Kelenföldön és Lágymányoson a közbringa-szolgáltatás, így városszerte már 207 helyszínen elérhetők a zöld kerékpárok - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 03. 29. 08:00
Megosztás:

Kriptóelemző Michaël Van De Poppe azt állítja, hogy a Sui erőt mutat majd, a Pepe birtokosok egy új mémcoinra váltanak

A kriptoelemző, Michaël Van De Poppe nemrégiben bika jellegű nyilatkozatot tett a Sui (SUI) kapcsán, előrejelzése szerint tovább erősödhet a kriptovaluta. Eközben a Pepe (PEPE) birtokosok egyre izgatottabbak a KangaMoon (KANG) kapcsán - egy új mémcoin-szenzáció iránt. Ez a negyedik fázisú előértékesítési csillag már 180%-ot emelkedett, és az elemzők 2024-re 0,5 dolláros árat jósolnak neki. Nézzük meg, hogy miért.
2024. 03. 29. 07:00
Megosztás:

Debrecen mellett épít 55 ezer négyzetméteres logisztikai csarnokot a WLP

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 ezer négyzetméter alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen - közölte a társaság az MTI-vel csütörtökön, az alapkőletételi ünnepséget követően.
2024. 03. 29. 06:00
Megosztás:

Megjelent a KKV Technológia Plusz Hitelprogram kiírása

Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra - tájékoztatta a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) az MTI-t pénteken.
2024. 03. 29. 05:00
Megosztás:

Négy új hajó felavatásával indult el a 178. balatoni hajózási szezon

Négy új hajó siófoki felavatásával vette kezdetét a 178. balatoni hajózási szezon csütörtökön.
2024. 03. 29. 04:00
Megosztás:

Így vonulhat valaki nyugdíjba 2024-ben és azt követően

Az 1959-ben születettek 2024-ben töltik be nyugdíjkorhatárt, a 65. életévet, és dönthetnek a 2024-ben, esetleg később történő nyugdíj-igénylés mellett.
2024. 03. 29. 03:00
Megosztás:

Pénzhoroszkóp a hosszú hétvégére - melyik csillagjegy fog nagy összeget nyerni?

Pénz és szerencse horoszkópunk a hosszú hétvégére készült és azt vizsgálja, hogy a csillagok állása alapján melyik csillagjegynek milyen pénzügyi kilátásai vannak. Jön a nagy nyeremény? Ha igen akkor hol és kinek és hogyan?
2024. 03. 29. 02:00
Megosztás:

Az Online Fizetési Rendszerek Jövője

A technológia rohamos fejlődése évről évre új fizetési rendszerek megjelenését idézi elő, átalakítva így a már megszokott fizetési szokásainkat.
2024. 03. 29. 01:31
Megosztás:

A paradicsomot már márciusban el kell ültetni Magyarországon?

Magyarországon a paradicsom palántáinak nevelése általában március elején kezdődik meg belső terekben vagy melegágyakban.
2024. 03. 29. 01:10
Megosztás:

Itt az új, 0%-os kamatú vállalkozások számára elérhető 155 milliárd forintos hitelkeret

Európai uniós forrásokból 155,54 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre a mikro-, kis- és középvállalkozások számára a GINOP Plusz program részeként meghirdetett KKV Technológia Plusz Hitelprogramban. A kölcsön nulla százalékos fix kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra, és április 30-tól igényelhető.
2024. 03. 29. 00:40
Megosztás:

A Dogecoin20 előértékesítése átlépte a 10 millió dollárt, de még van esély bevásárolni

A Dogecoin20 egy új Shiba Inu témájú, ERC-20-as mém érme, amely az utóbbi időben nagy népszerűségnek örvend. Már az előértékesítés megkezdése után több mint 3 millió dollárt gyűjtött, és a Dogecoin20 mostanra átlépte a 10 millió dolláros összeget. Az érme hamarosan elindul az Uniswap DEX-en, majd ezt követik más Tier 1 tőzsdei bevezetések.
2024. 03. 29. 00:01
Megosztás:

A Világbankkal közösen építenek kórházat Temesváron

A Világbankkal közösen építenek korszerű városi kórházat Temesváron, az együttműködési megállapodást csütörtökön írták alá a felek a bánsági városban - jelentette be Dominic Fritz temesvári polgármester.
2024. 03. 28. 23:00
Megosztás:

Átalakuló jobboldal az európai parlamenti választások után

A júniusi európai parlamenti választásokig alig három hónap maradt hátra. Szerte az Unióban gyengülő gazdaságok, migrációs és energiapolitikai kihívások nehezítik a tagállamok helyzetét. A konzervatív értékek egy ideje már háttérbe szorultak, mostanra azonban Európa-szerte hatalmas igény mutatkozik a klasszikus értelemben vett konzervatív értékek iránt. A nagy múltú európai konzervatív pártok vajon tartják-e még a lépést választóik igényeivel? Új jobboldali értékek képviselői vehetik kezükbe az irányítást? A Danube Institute eseményén ezeké a kérdéseké volt a főszerep.
2024. 03. 28. 22:00
Megosztás:

Korlátozzák a vasúti forgalmat a Déli pályaudvar és Kelenföld között

Április 2-tól 14-ig karbantartást végeznek Budapesten a Nagyszőlős utca feletti vasúti hídon, ezért korlátozzák a Déli pályaudvar és Budapest-Kelenföld között a vonatforgalmat - közölte a Mávinform csütörtökön a vasúttársaság honlapján.
2024. 03. 28. 21:00
Megosztás:

Négyszáz forint osztalék kifizetésére tett javaslatot az Alteo

Az Alteo Nyrt. igazgatósága 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalék kifizetését javasolja részvényenként a 2023-as év után az április 19-i közgyűlésen - tartalmazza a társaság éves közgyűlésére készült előterjesztés, amelyet pénteken tettek közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2024. 03. 28. 20:00
Megosztás:

Erősödött a héten a forint

Vegyesen alakult csütörtökön a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a forint árfolyama, amely a kereskedési szünnappal rövidített hetet erősödéssel fejezi be.
2024. 03. 28. 19:30
Megosztás:

Erős hónapot zártak a tőzsdék

Vegyes indexekkel fejezték be a csütörtöki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok. Márciust az indexek több-kevesebb nyereséggel zárták.
2024. 03. 28. 19:00
Megosztás: