ESG célok a TMT iparágban - a társadalmi kockázatok kiemelt szereppel bírnak

Rohamosan nő az ESG befektetések népszerűsége, ezzel párhuzamosan egyre nagyobb hangsúly van a kockázati tényezők módszeres értékelésén is. A legtöbb iparágban jellemzően a környezeti kockázatok kapják a legnagyobb figyelmet, a TMT (Technológia, Média és Telekommunikáció) szektorban azonban a társadalmi kockázatok arányaiban legalább akkora jelentőséggel bírnak, mint a környezeti problémák – mutat rá a Deloitte legfrissebb elemzése.

Rendkívüli növekedést mutatnak az ESG területekre irányuló befektetések: az előző évhez képest 2021-re megduplázódott az ilyen irányú befektetések értéke, emelkedésük üteme pedig háromszor gyorsabb, mint az egyéb, nem ESG jellegű befektetéseké. A Deloitte előrejelzése szerint az ESG befektetések 2025-re akár az 53 billió dollárt is elérhetik, és ezáltal a globális befektetések mintegy 40%-át tehetik majd ki.

Mi is az ESG?

„Az environmental (E), környezeti szempont azt ítéli meg, hogy egy vállalat tevékenysége környezeti szempontból milyen mértékben fenntartható; a social (S), társadalmi szempont a vállalat szociális jellegű fenntarthatóságát elemzi: ilyen pl. a férfi-női menedzsment arány, vagy a munkavállalók munkakörülményei; a governance (G), irányítási szempont pedig egy vállalat társadalmi normáknak való megfelelésével foglalkozik: ilyenek az irányítási szempontok, a belső védvonalak, a korrupció mentesség és a jogi megfelelés.” – mondta Gercsák Csilla, a Deloitte Technológiai, Média és Telekommunikáció tanácsadás üzletágának menedzsere.

Fókuszban még a környezeti szempontok, de a társadalmi kockázatok szerepe is növekszik

A befektetések népszűréségének növekedésével egyre több, ESG kockázati szempontokat vizsgáló és értékelő szervezet jelenik meg a piacon. A három vizsgált ESG faktor közül a CFA Institute (egy globális, nonprofit szakmai szervezet, amely befektetési szakemberek számára nyújt pénzügyi oktatást) 2020-as felmérése szerint a befektetők még elsődlegesen a környezeti kockázatokat veszik figyelembe döntéseiknél. Ugyanakkor az egyik legnagyobb szervezet, az S&P Global kockázati atlaszában és iparági jelentésében is arra hívja fel a figyelmet, hogy különösen a TMT szektornak elsősorban az „S” betűre kellene fókuszálnia a társadalmi folyamatoknak való kitettségük miatt. (Mivel a három faktor miatt az irányítás vállalatspecifikus, és nem iparági szintű, ezért az S&P Global csak a másik két fő területen becsül kockázati adatokat, így ezt a Deloitte sem vizsgálta elemzésében.)

Környezeti kockázatok

A környezeti kockázati faktorok közé tartozik többek között az üvegházhatású gázok kibocsátása, szélsőséges időjárás, vízhiány, hulladékkezelés, szennyezés, túlzott földhasználat, valamint a biológiai sokszínűség csökkenése. „Az S&P Global elemzése szerint a TMT iparági szereplők már jelentős előrelépést tettek a környezeti károk mérséklése érdekében: a felhő alapú szolgáltatók a dekarbonizációra helyezik a hangsúlyt, a chipgyártó vállalatok energiahatékonyabb és kevesebb vizet igénylő gyárakat terveznek, az elavult technológiai eszközöket pedig egyre nagyobb mértékben újrahasznosítják. A médiacégek ezen túl a videó streaming ökológiai lábnyomát is csökkentik. Ezeknek a törekvéseknek meg is van az eredménye: egy 2021-es tudományos kutatás megállapította, hogy az általános vélekedéssel szemben a TMT vállalatok jóval hatékonyabbak az energiafelhasználásban” – mondta el Márton Alexandra, a Deloitte Technológiai, Média és Telekommunikáció tanácsadás üzletágának szenior tanácsadója. (https://www.nytimes.com/2021/06/24/technology/computer-energy-use-study.html )

Társadalmi kockázatok

A társadalmi tényezők kockázati faktorai közé tartozik a humántőke-menedzsment, a változó felhasználói preferenciák, a demográfiai változások, a biztonságmenedzsment és a társadalmi kohézió. Ez utóbbi, a Deloitte elemzése szerint több specifikus veszélyt is jelent az iparági szereplők számára.

A technológiai szektorban a szoftverek és szolgáltatások területén felmerülnek az adatvédelmi és adatbiztonsági aggályok, a fokozott szabályozás, valamint a nemek közötti egyenlőség és a munkaerő sokszínűségének hiánya is. Hardverek tekintetében pedig a társadalmi kockázatokat elsődlegesen a munkavégzéssel kapcsolatos aggodalmak vezérlik. Ugyanakkor az iparági ellátási láncban is fellelhető jelentős kockázat, hiszen geopolitikailag instabil területeken bányászott erőforrásokra támaszkodik, míg a gyártás Kelet-Ázsiában történik, ami további aggodalmakat és kereskedelmi vitákat is eredményezhet.

A média szektor kihívásaihoz is tartozik az adatvédelem és biztonság, a szabályozás, ill. a közösségi média aktív szerepvállalása, az IP-lopás és a véleményvezérek kockázata is: ezt azt jelenti, hogy a médiavállalatok gyakran egyetlen sztárszínészre, énekesre vagy rendezőre támaszkodnak.

A telekommunikáció szektorban a társadalmi kockázatok általában demográfiai trendekből fakadnak, de magukba foglalják a túlhasználattól való félelmet, a félretájékoztatást, az adatbiztonságot, a hálózatok megbízhatóságát, valamint a munkaerővel kapcsolatos problémákat is.

Hogyan lehet kivédeni ezeket a kockázatokat?

A Deloitte szakérőinek megoldási javaslatai segíthetik az iparági vezetőket a kockázatok mérséklésében. Röviden: fontos a sokszínű vállalat felépítése, a tehetségek megszerzése és gondozása, valamint a mihamarabbi cselekvés.

„Kezdjük kicsiben, de minél hamarabb: adottságaiból fakadóan nem minden társadalmi problémán tud egy adott iparág ugyanolyan mértékben javítani. Ugyanakkor minden egyes, a hatáskörünkben lévő mitigációs cselekvés elősegíti a kockázatok csökkenését, és épp ezért fontos ezen lépések megtétele. Például a félvezetőipar a földrajzi koncentrációból eredő kockázatok minimalizálása érdekében kezdte el a gyártás lokalizálását. A sokszínű munkaerő és a változatosabb tartalom lehet az egyik leggyorsabb és leghatékonyabb eszköz a társadalmi kockázatok csökkentésének támogatására. Minden iparág küzd a megfelelő tehetségek megszerzéséért és megtartásáért. A társadalmi - és a környezeti - kockázatok csökkentése vonzóbbá teszi a vállalatokat, különösen a fiatalabb munkavállalók számára.” – mondta Szücs Réka, a Deloitte Fenntarthatósági és klímaváltozási tanácsadás üzletágvezetője.

Ezzel együtt, a környezeti kockázati faktorok sem hanyagolhatók el. A TMT iparágban a társadalmi kockázatok jellemzően magasabbak ugyan, mint a környezeti kockázati adatok, de a média, a befektetők és a törvényhozók is mind nagy jelentőséget tulajdonítanak a környezeti kérdéskörnek is: a társadalmi kockázati adatok javítása nem mehet a környezeti kockázati faktorok csökkentésének kárára sem – állapítja meg a Deloitte elemzése.

Csökkenő forgalom és stagnáló BUX index jellemezte a Budapesti Értéktőzsde eredményeit júniusban

Továbbra is bizonytalan hangulat jellemezte nemcsak a globális, de a hazai piacokat is az elmúlt hónapban. Az ingadozó befektetői kedv, amelyhez a nyári időszak beköszönte is hozzájárult, végül a mérsékelt júniusi forgalomban is megmutatkozott, az azonnali részvénypiac 216,7 milliárd forintos forgalommal zárta a hónapot, amely egy kereskedési napra vetítve 10,3 milliárd forintot jelent. A Budapesti Értéktőzsde vezető részvényindexe, a BUX index, a múlt hónaphoz hasonlóan stagnált, végül 39 241 ponton állt meg júniusban. A hazai blue chipek közül ismételten az OTP Bank végzett az első helyen, a bankpapír forgalma az azonnali piac összforgalmának 58,7 százalékát adta. A befektetési szolgáltatók forgalmi rangsorában a Wood&Company bizonyult a legerősebbnek, amelyet sorban a Concorde és az Erste Bank követett.
2022. 07. 01. 12:30
Megosztás:

Megerősítették az ALTEO hitelminősítését

A Scope Ratings elvégezte az ALTEO által 2019-ben és 2020-ban, az MNB Növekedési Kötvényprogramjának keretében kibocsátott kötvényekre vonatkozó hitelminősítés éves felülvizsgálatát.
2022. 07. 01. 12:00
Megosztás:

Infláció Európában: lépéskényszerben az EKB

Májusban 8 százalék fölé emelkedett az infláció az eurózónában – hasonlóra a valutaövezet létrehozása óta nem volt példa. Így az Európai Központi Bank (EKB) is kénytelen lesz feladni eddigi óvatos hozzáállását; már be is jelentették a júliusi kamatemelést, ami viszont komoly pánikot hozott a kötvénypiacon - olvashatjuk az AEGON Alapkezelő elemzői anyagában.
2022. 07. 01. 11:30
Megosztás:

Gyenge negyedévet vár a Micron

Tegnap tőzsdezárás után tette közzé harmadik pénzügyi negyedévének adatait a Micron.
2022. 07. 01. 11:00
Megosztás:

Siralmas első félévet zártak a tőzsdék

Kimondottan mozgalmas, a részvénypiacok teljesítményét nézve viszont siralmas negyedéven vagyunk túl.
2022. 07. 01. 10:30
Megosztás:

Romániában az alumíniumipari tulceai timföldgyár is felfüggeszti termelését

Romániában az alumíniumiparban tevékenykedő Alum Tulcea timföldgyár felfüggeszti augusztustól tevékenységét a magas energiaárak miatt - adta hírül csütörtökön a Ziarul Financiar című román gazdasági újság.
2022. 07. 01. 10:00
Megosztás:

Veszteséges kezdés az európai tőzsdéken

Nagy indexcsökkenéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon.
2022. 07. 01. 09:30
Megosztás:

Csökkent a munkanélküliségi ráta az euróövezetbe

Rekordmélyre csökkent a munkanélküliség az euróövezetben májusban, míg az Európai Unióban stagnált.
2022. 07. 01. 09:00
Megosztás:

Közel sincs vége az inflációnak

Az őszi hónapokban tetőzik az infláció, majd ezt követően lassan mérséklődik, 2023 végén visszatér a jegybanki toleranciasávba és 2024 első félévében eléri a 3 százalékos jegybanki célt - mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója az Inflációs jelentést bemutató online sajtótájékoztatón csütörtökön.
2022. 07. 01. 08:00
Megosztás:

Megugrott Németországban a munkanélküliek száma és a munkanélküliségi ráta

Németországban megugrott a munkanélküliek száma és a munkanélküliségi ráta júniusban az előző hónaphoz képest elsősorban amiatt, hogy az Ukrajnából menekülők nagy számban regisztráltatták magukat a munkakereső szolgálatnál.
2022. 07. 01. 07:30
Megosztás:

Gyorsult az infláció Franciaországban

Franciaországban májushoz képest gyorsult az infláció éves szinten júniusban a francia statisztikai hivatal (INSEE) honlapjára csütörtökön felkerült előzetes adatok szerint.
2022. 07. 01. 07:00
Megosztás:

32,3 százalékkal emelkedtek májusban az ipari termelői árak az egy évvel korábbihoz képest

Májusban az ipari termelői árak az egy évvel korábbihoz képest 32,3, az előző hónaphoz viszonyítva 2,6 százalékkal emelkedtek. A belföldi értékesítés árai 43,3 százalékkal voltak magasabbak, a forintban számolt exportárak 26,7 százalékkal nőttek - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2022. 07. 01. 06:30
Megosztás:

Rendkívüli, évközi béremelés: 8-19%-kal növeli béreit az ALDI

Az ALDI Magyarország rendkívüli, évközi béremelésről döntött. A vállalat célja, hogy a növekvő infláció mellett megőrizze munkatársai bérének reálértékét, ezért a januári, egységesen 8%-os béremelés után július 1-jétől – pozíciótól függően – további 8-19%-kal emeli munkatársai fizetését.
2022. 07. 01. 06:00
Megosztás:

3+1 pénzügyi tipp, hogy az álomnyaralás ne váljon rémálommá

A nyár beköszöntével elérkezett a szabadságolási időszak is, amikor az egész évben kitartóan végzett munka fáradalmait igyekszik mindenki a lehető legjobban kipihenni. Az egyik vezető biztosító társaság idei, reprezentatív kutatásának adatai alapján a magyar lakosságnak kicsivel több mint fele tervez külföldi nyaralást, ami azonban alapos körültekintést igényel. A gondosan kiválasztott külföldi álomnyaralás ugyanis hamar rémálommá válhat, ha a pénzügyek tervezésére nem fordítunk kellő figyelmet. A Provident Pénzügyi Zrt. számára fontos, hogy segítséget nyújtson a pénzügyek tudatos tervezésében, így a nyaralási kiadások észszerűsítésében, ezért összegyűjtött 3+1 tippet annak érdekében, hogy az anyagiak se tudják megzavarni a felhőtlen kikapcsolódást.
2022. 07. 01. 05:00
Megosztás:

Drasztikus cigaretta áremelés! - 2000 Ft fölött egy doboz cigi

Újabb áremelést jelentett be (2022. június 30-tól hatályosan) a hazai cigaretta árakért felelős Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága. Számos népszerű cigarettamárka egy dobozának az ára már átlépte a bűvös 2000 Ft-ot is. Mutatjuk az aktuális cigaretta árakat!
2022. 07. 01. 04:00
Megosztás:

A 13 milliárd forintot is meghaladta a Forest-Vill árbevétele 2021-ben

Fennállása óta a legerősebb évét zárta a hazai energetikai szektor dinamikusan fejlődő szereplője, a közel 200 főt foglalkoztató Forest-Vill – a társaság árbevétele 2021-ben mintegy 13,3 milliárd forintot tett ki, amely közel 40 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A Forest-Vill amellett, hogy jelentősen növelte egyes üzletágai bevételét, a nemzetközi terjeszkedésre is kiemelt figyelmet fordított. A vállalat főképp a közel-keleti régióban erősítette pozícióit, ennek mentén Kuvaitban egy saját iroda megnyitása is a tervek között szerepel.
2022. 07. 01. 03:00
Megosztás:

Nyitott, elfogadó munkatársakkal és egyenlő bánásmóddal találkozik a legtöbb megváltozott munkaképességű magyar ember

Magyarországon minden tizedik potenciális munkavállaló megváltozott munkaképességű, többségük mégsem tudott még elhelyezkedni a versenyszférában. A munkavállaláshoz kapcsolódóan gyakran a negatív fogadtatástól, megkülönböztetéstől tartanak, viszont az esetek többségében nyitottan fogadják őket a kollégáik, és a beilleszkedést követően elfogadó, támogató közegben, egyenlő bánásmódban részesülve dolgozhatnak. – derül ki a Profession.hu friss kutatásából.
2022. 07. 01. 02:00
Megosztás:

ÁSZ: Folyamatban a civil szervezetek beszámolóinak feldolgozása

Az Állami Számvevőszék a civil szervezetek ellenőrzésének előkészítése keretében megkezdte a 2021. évi számviteli beszámolók feldolgozását. Július végére az előkészítési szakasz befejeződik, ezt követően indulhat meg az ellenőrzés.
2022. 07. 01. 01:00
Megosztás:

Elégedettebbek a magyarok a digitális munkahelyeken

A DreamJobs állásportál friss kutatása szerint a magyar munkavállalók kétharmada már a pandémia előtt is használt digitális megoldásokat feladatai teljesítésére. Kiderült, hogy minél nagyobb egy vállalat mérete, annál több területen élnek online eszközökkel, és minél több ilyen módszer áll a dolgozók rendelkezésére, annál vonzóbbá válik a munkahelyük. A digitális felületek használata alig okoz gondot a mindennapokban, ráadásul összetartóbb és gyorsabban dolgozó csapatok alakultak ki alkalmazásukkal. Az egyéni tapasztalatokban is jól teljesítenek az internetes megoldások; úgy a munkavégzés hatékonyságában, mint a személyes kapcsolatok és bizalom kialakításában.
2022. 06. 30. 23:30
Megosztás:

Bírságolhat a Hatóság, ha háromévente nem vizsgáljuk felül a GDPR dokumentációt!

A kötelező 3 évenkénti felülvizsgálatot az Info tv. (2011. évi CXII. törvény) írja elő, amely szerint – ha egyéb jogszabály ettől eltérő időszakot nem határoz meg – az adatkezelő az adatkezelés megkezdésétől legalább háromévente felülvizsgálja, hogy a kezelt személyes adat kezelése az adatkezelés céljának megvalósulásához szükséges-e – hívja fel a figyelmet Dr. Zsidi Roland, az ICT LEGAL, Dr. Termel Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje.
2022. 06. 30. 23:00
Megosztás: