ESG célok a TMT iparágban - a társadalmi kockázatok kiemelt szereppel bírnak

Rohamosan nő az ESG befektetések népszerűsége, ezzel párhuzamosan egyre nagyobb hangsúly van a kockázati tényezők módszeres értékelésén is. A legtöbb iparágban jellemzően a környezeti kockázatok kapják a legnagyobb figyelmet, a TMT (Technológia, Média és Telekommunikáció) szektorban azonban a társadalmi kockázatok arányaiban legalább akkora jelentőséggel bírnak, mint a környezeti problémák – mutat rá a Deloitte legfrissebb elemzése.

Rendkívüli növekedést mutatnak az ESG területekre irányuló befektetések: az előző évhez képest 2021-re megduplázódott az ilyen irányú befektetések értéke, emelkedésük üteme pedig háromszor gyorsabb, mint az egyéb, nem ESG jellegű befektetéseké. A Deloitte előrejelzése szerint az ESG befektetések 2025-re akár az 53 billió dollárt is elérhetik, és ezáltal a globális befektetések mintegy 40%-át tehetik majd ki.

Mi is az ESG?

„Az environmental (E), környezeti szempont azt ítéli meg, hogy egy vállalat tevékenysége környezeti szempontból milyen mértékben fenntartható; a social (S), társadalmi szempont a vállalat szociális jellegű fenntarthatóságát elemzi: ilyen pl. a férfi-női menedzsment arány, vagy a munkavállalók munkakörülményei; a governance (G), irányítási szempont pedig egy vállalat társadalmi normáknak való megfelelésével foglalkozik: ilyenek az irányítási szempontok, a belső védvonalak, a korrupció mentesség és a jogi megfelelés.” – mondta Gercsák Csilla, a Deloitte Technológiai, Média és Telekommunikáció tanácsadás üzletágának menedzsere.

Fókuszban még a környezeti szempontok, de a társadalmi kockázatok szerepe is növekszik

A befektetések népszűréségének növekedésével egyre több, ESG kockázati szempontokat vizsgáló és értékelő szervezet jelenik meg a piacon. A három vizsgált ESG faktor közül a CFA Institute (egy globális, nonprofit szakmai szervezet, amely befektetési szakemberek számára nyújt pénzügyi oktatást) 2020-as felmérése szerint a befektetők még elsődlegesen a környezeti kockázatokat veszik figyelembe döntéseiknél. Ugyanakkor az egyik legnagyobb szervezet, az S&P Global kockázati atlaszában és iparági jelentésében is arra hívja fel a figyelmet, hogy különösen a TMT szektornak elsősorban az „S” betűre kellene fókuszálnia a társadalmi folyamatoknak való kitettségük miatt. (Mivel a három faktor miatt az irányítás vállalatspecifikus, és nem iparági szintű, ezért az S&P Global csak a másik két fő területen becsül kockázati adatokat, így ezt a Deloitte sem vizsgálta elemzésében.)

Környezeti kockázatok

A környezeti kockázati faktorok közé tartozik többek között az üvegházhatású gázok kibocsátása, szélsőséges időjárás, vízhiány, hulladékkezelés, szennyezés, túlzott földhasználat, valamint a biológiai sokszínűség csökkenése. „Az S&P Global elemzése szerint a TMT iparági szereplők már jelentős előrelépést tettek a környezeti károk mérséklése érdekében: a felhő alapú szolgáltatók a dekarbonizációra helyezik a hangsúlyt, a chipgyártó vállalatok energiahatékonyabb és kevesebb vizet igénylő gyárakat terveznek, az elavult technológiai eszközöket pedig egyre nagyobb mértékben újrahasznosítják. A médiacégek ezen túl a videó streaming ökológiai lábnyomát is csökkentik. Ezeknek a törekvéseknek meg is van az eredménye: egy 2021-es tudományos kutatás megállapította, hogy az általános vélekedéssel szemben a TMT vállalatok jóval hatékonyabbak az energiafelhasználásban” – mondta el Márton Alexandra, a Deloitte Technológiai, Média és Telekommunikáció tanácsadás üzletágának szenior tanácsadója. (https://www.nytimes.com/2021/06/24/technology/computer-energy-use-study.html )

Társadalmi kockázatok

A társadalmi tényezők kockázati faktorai közé tartozik a humántőke-menedzsment, a változó felhasználói preferenciák, a demográfiai változások, a biztonságmenedzsment és a társadalmi kohézió. Ez utóbbi, a Deloitte elemzése szerint több specifikus veszélyt is jelent az iparági szereplők számára.

A technológiai szektorban a szoftverek és szolgáltatások területén felmerülnek az adatvédelmi és adatbiztonsági aggályok, a fokozott szabályozás, valamint a nemek közötti egyenlőség és a munkaerő sokszínűségének hiánya is. Hardverek tekintetében pedig a társadalmi kockázatokat elsődlegesen a munkavégzéssel kapcsolatos aggodalmak vezérlik. Ugyanakkor az iparági ellátási láncban is fellelhető jelentős kockázat, hiszen geopolitikailag instabil területeken bányászott erőforrásokra támaszkodik, míg a gyártás Kelet-Ázsiában történik, ami további aggodalmakat és kereskedelmi vitákat is eredményezhet.

A média szektor kihívásaihoz is tartozik az adatvédelem és biztonság, a szabályozás, ill. a közösségi média aktív szerepvállalása, az IP-lopás és a véleményvezérek kockázata is: ezt azt jelenti, hogy a médiavállalatok gyakran egyetlen sztárszínészre, énekesre vagy rendezőre támaszkodnak.

A telekommunikáció szektorban a társadalmi kockázatok általában demográfiai trendekből fakadnak, de magukba foglalják a túlhasználattól való félelmet, a félretájékoztatást, az adatbiztonságot, a hálózatok megbízhatóságát, valamint a munkaerővel kapcsolatos problémákat is.

Hogyan lehet kivédeni ezeket a kockázatokat?

A Deloitte szakérőinek megoldási javaslatai segíthetik az iparági vezetőket a kockázatok mérséklésében. Röviden: fontos a sokszínű vállalat felépítése, a tehetségek megszerzése és gondozása, valamint a mihamarabbi cselekvés.

„Kezdjük kicsiben, de minél hamarabb: adottságaiból fakadóan nem minden társadalmi problémán tud egy adott iparág ugyanolyan mértékben javítani. Ugyanakkor minden egyes, a hatáskörünkben lévő mitigációs cselekvés elősegíti a kockázatok csökkenését, és épp ezért fontos ezen lépések megtétele. Például a félvezetőipar a földrajzi koncentrációból eredő kockázatok minimalizálása érdekében kezdte el a gyártás lokalizálását. A sokszínű munkaerő és a változatosabb tartalom lehet az egyik leggyorsabb és leghatékonyabb eszköz a társadalmi kockázatok csökkentésének támogatására. Minden iparág küzd a megfelelő tehetségek megszerzéséért és megtartásáért. A társadalmi - és a környezeti - kockázatok csökkentése vonzóbbá teszi a vállalatokat, különösen a fiatalabb munkavállalók számára.” – mondta Szücs Réka, a Deloitte Fenntarthatósági és klímaváltozási tanácsadás üzletágvezetője.

Ezzel együtt, a környezeti kockázati faktorok sem hanyagolhatók el. A TMT iparágban a társadalmi kockázatok jellemzően magasabbak ugyan, mint a környezeti kockázati adatok, de a média, a befektetők és a törvényhozók is mind nagy jelentőséget tulajdonítanak a környezeti kérdéskörnek is: a társadalmi kockázati adatok javítása nem mehet a környezeti kockázati faktorok csökkentésének kárára sem – állapítja meg a Deloitte elemzése.

Ma van a színházak világnapja

Ma van a színházi világnap, amelyre számos teátrum készül programokkal; a színházi ünnep alkalmából az előadások előtt felolvassák a világnap nemzetközi üzenetét, amelyet az idén Samiha Ayoub egyiptomi színésznő írt.
2023. 03. 27. 09:30
Megosztás:

Vegyesen zártak az ázsiai tőzsdék hétfőn

Vegyesen zártak az ázsiai tőzsdék hétfőn, és mínuszt jeleztek a térségben még nyitva tartó piacok hétfőn reggel.
2023. 03. 27. 09:05
Megosztás:

Emelkedésre számítanak a magyar tőzsdén a mai napon - mibe fektessünk most?

Emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) hétfőn az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint, mert javult a nemzetközi befektetői hangulat.
2023. 03. 27. 08:54
Megosztás:

A szülők gyerekük oktatásához fűződő jogairól szavaztak meg törvényt az USA-ban

A szülők gyerekük oktatásához fűződő jogairól fogadott el törvényt az amerikai törvényhozás alsóháza pénteken, annak jogerőssé válásához szükség van a Szenátus szavazataira, valamint az elnök aláírására, ami az előzetes nyilatkozatok alapján kis valószínűséggel lesz meg.
2023. 03. 27. 07:00
Megosztás:

Állattartó telepeket újít fel a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Közel 500 millió forint európai uniós támogatást költ a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság őshonos állattartó telepek felújítására, továbbá eszköz- és gépbeszerzésére - közölte a szervezet az MTI-vel.
2023. 03. 27. 06:00
Megosztás:

Vízügyi cselekvési program elfogadásával zárult az ENSZ Víz Konferencia

Vízügyi cselekvési program elfogadásával zárult az ENSZ Víz Konferencia pénteken, amely mintegy 700 vállalást tartalmaz országok és egyéb szereplők részéről, ilyen eseményre 46 éve nem volt példa.
2023. 03. 27. 05:00
Megosztás:

Hány kutya tartható egy lakásban a törvény szerint? Tartható kutya panelben, társasházi lakásban?

Néhány éve már sem a társasházak, sem az önkormányzatok nem szólhatnak bele abba, hogy hány kutyát tarthatsz egy társasházi lakásban. Régebben ezt belefoglalták a társasház szervezeti és működési szabályzatába, de ma már nem jellemző - olvashatjuk a tarsaslakhatas.hu oldalon. Hány kutya tartható egy lakásban a jogszabályok szerint? Bizonyos négyzetméteren hány kutya tartható?
2023. 03. 27. 04:01
Megosztás:

A folyamatos fejlődés jelentheti a magyar alma számára a jövőt

Azt tapasztaljuk, hogy nemcsak mi akarunk fejleszteni, hanem a termelők részéről is hatalmas az igény és az akarat, mindenki megértette, hogy most kell megvalósítani a versenyképességet javító beruházásokat - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Mi lesz veled magyar alma...? - Gonda István emlékkonferencián Debrecenben az Agrárminisztérium (AM) csütörtöki közleménye szerint.
2023. 03. 27. 03:00
Megosztás:

Horvátországban vendégszerepel a Magyar Állami Népi Együttes

Horvátországban vendégszerepel a Magyar Állami Népi Együttes (MÁNE), a zágrábi Horvát Nemzeti Színház után pedig pénteken Fiumében is fellép az Ezerarcú Délvidék összeállítással - közölte az MTI-vel Mladenovics Szlanyinka Anna, a Zágrábi Liszt Intézet - Magyar Kulturális Központ igazgatója.
2023. 03. 27. 02:00
Megosztás:

Mire jó a szülői szabadság? 44 nap jár, de hol van benne a csapda?

Szülői szabadság 2023 feltételek és igénybevétel szabályai. A Munka Törvénykönyve 2023. január 1-jétől hatályos rendelkezése szerint, a munkavállalót gyermeke hároméves koráig 44 munkanap szülői szabadság illeti meg. Bár e távollét időtartama vonzó lehet, a díjazása már nem az, hiszen a szülői szabadságra csak a távolléti díj 10%-a jár, amiből ráadásul le kell vonni a gyed, vagy gyes összegét. Az alábbiakban - az ado.hu szakmai portál blogbejegyzése alapján - áttekintjük, a munkavállalónak mikor lehet érdemes élni ezzel az új távolléttel.
2023. 03. 27. 01:00
Megosztás:

Új nanooptikai áramköröket és részecskegyorsítási módszereket fejlesztettek magyar kutatók

Egy most lezárult négyéves együttműködés során új nanooptikai áramköröket, részecskegyorsítási módszereket és optikai diagnosztikát fejlesztett az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont és a szegedi ELI Lézerközpont mintegy 25 kutatója - tájékoztatta az MTI-t az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont csütörtökön.
2023. 03. 27. 00:05
Megosztás:

Ingatlanokat kaphat a református egyház

Két budapesti ingatlant juttatna a Dunamelléki Református Egyházkerületnek az a módosító javaslat, amelyet csütörtöki ülésén fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága a vagyongazdálkodási törvénycsomaghoz.
2023. 03. 26. 23:05
Megosztás:

A koronavírus-járványhoz hasonló gazdasági veszteséget okoz a Brexit

Az egyik legbefolyásosabb brit gazdasági előrejelző cég vezetője szerint a koronavírus-járványhoz hasonló veszteséget okoz a brit gazdaságnak Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból (Brexit).
2023. 03. 26. 22:00
Megosztás:

Megszűnt a belső határellenőrzés a horvát repülőtereken is

Vasárnaptól Horvátország kilenc nemzetközi repülőtere kezdi meg a schengeni vívmányok teljes körű alkalmazását, Zágrábban, Dubrovnikban, Splitben, Zárában (Zadar), Pulában, Fiumében (Rijeka), Eszéken (Osijek), Mali Losinjban és Bracon ezeken a repülőtereken a schengeni övezeten belüli járatok nem tartoznak többé határellenőrzés alá - közölte a horvát belügyminisztérium.
2023. 03. 26. 21:00
Megosztás:

Újabb tornádó pusztított az Egyesült Államok déli részén

Újabb tornádó pusztított az Egyesült Államok délkeleti részén vasárnap, miközben a katasztrófával egy nappal korábban sújtott Mississippi államban folytatódott a romok eltakarítása és a kutatás esetleges áldozatok, túlélők után.
2023. 03. 26. 20:00
Megosztás:

Oroszország és Kína nem hoz létre katonai szövetséget

Oroszország és Kína nem hoz létre katonai szövetséget, és senkit sem fenyeget, a Nyugat viszont új, globális tengelyeket alakít ki - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a Rosszija 1 televízió Moszkva. Kreml. Putyin című vasárnapi műsorának nyilatkozva,
2023. 03. 26. 19:00
Megosztás:

Visszaesik a hőmérséklet, visszatérnek az éjszakai fagyok

Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a jövő hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Az erős szél hétfőn nagy területen viharossá fokozódik. A hét második felében ismét melegedés kezdődik - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez vasárnap eljuttatott középtávú előrejelzéséből.
2023. 03. 26. 18:00
Megosztás:

Valaki milliomos lett ezekkel a számokkal!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 12. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 03. 26. 17:00
Megosztás:

Megnyílt a Ferenczy Múzeum új kiállítása

Megnyílt a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) új, A gyűjtemény (1900-2022) című kiállítása, amely 122 év alkotásaiból válogat. Az időről időre megújuló tárlat 2028. március végéig látható a Ferenczy Múzeumban.
2023. 03. 26. 15:00
Megosztás:

Európa Játékok: Szigorú doppingellenőrzést ígérnek

Minden korábbinál szigorúbb doppingellenes akciót készülnek megvalósítani a házigazdák a június 21. és július 2. között Krakkóban és környékén sorra kerülő nyári Európa Játékokon.
2023. 03. 26. 14:00
Megosztás: