Európa-szerte egyre népszerűbbek a vízparti lakónegyedek

A pandémia hatására jelentősen átrendeződtek a lakhatással kapcsolatos elvárások: a városból való kiköltözés mellett városon belül is egyre népszerűbbek azok a területek, ahol zöld környezet, minőségi építészeti megoldások és tágasabb terek várják a lakókat. Sokan keresik a családi ingatlanokat: a hazai lakásállomány több mint felét teszik ki a három, vagy annál több szobás lakások, a fővárosban pedig sokan a vízközeli elhelyezkedést preferálják.

Európa-szerte egyre népszerűbbek a vízparti lakónegyedek

Európa-szerte egyre több nagyvárosban találkozhatunk olyan városnegyeddel, ahol teljesen új épületekkel újul meg a városszövet: az épületegyüttesek megfelelő infrastrukturális háttérrel akár önálló városrészként is megállják a helyüket. Ezekben a lokációkban elsősorban a lakóingatlanok dominálnak, de egyre gyakoribbak a kereskedelmi egységek, az irodák, vagy akár a vegyes használatú épületek is. A vízparti városok esetében megfigyelhető, hogy a korlátozott számú, és ebből kifolyólag különösen értékes partmenti és partközeli területtel rendelkező ingatlanfejlesztők törekednek az építészeti kuriózumra és egyedi megjelenésre. A víz közelségéből és lokációból adódóan ezek a lakások nem csak az itt élők számára nyújtanak kiemelkedő minőségű életteret, de értékálló befektetésként is helyet kapnak az ingatlanpiacon.

Nyugat-Európában már az 1980-as években elkezdődtek a korábban kihasználatlan területeket érintő beruházások, amelyek főként lakóingatlan fejlesztésként valósultak meg. Hazai viszonylatban az elmúlt tizenöt évben figyelhető meg jelentősebb mértékben a lakásállomány megújulására való törekvés, a vízparti fejlesztések azonban még a fővárosban is viszonylag frissnek számítanak. A legújabb fejlesztésekre a magas építészeti minőség mellett általában jellemzőek a fenntartható zöld megoldások, a tágas terek és a természetes fény előtérbe helyezése. Az épületekben felfelé haladva, a legfölsőbb szinteken megjelennek a magasabb presztízst képviselő, általában nagy területű, 4-5 szobás lakások, amelyek legtöbbször akár 40-50m2-es terasszal erősítik a tágas térérzetet és a panorámás kilátást.

A kontinensen több olyan lakóingatlan valósult meg, amelyek különleges építészeti megoldásaival gazdagítják a vízpart menti területeket. Közülük az egyik legikonikusabb a koppenhágai 8 Tallet, amely nyolcas alakjának köszönhetően építészetileg is különlegesnek számít. Kialakítása mellett a ház egyik érdekessége, hogy az utcáról egészen a 10. emeleti penthouse-okig fel lehet biciklizni az épületen végighúzódó sétánynak és bicikliútnak köszönhetően. Az épület nyolcast formáló alakja két belső udvart alakít ki, amelyekben 500-500 m2-es közösségi kerthelyiség áll a lakók rendelkezésére. A zöld területek nem csak a belső udvarokban jelennek meg: a felfelé vezető sétány felett zöld tetőkertek gazdagítják az épületet.

A zöld megoldások az esztétikai szempontok mellett fenntarthatósági célkitűzéseket is szolgálnak. A budapesti Foka-öböl és Duna-part közeli Duna Terasz Grande fejlesztés egyedülálló módon törekszik a zöld élettér kialakítására: minden otthonhoz kert, erkély vagy terasz tartozik, a zéró-emissziós épületek hőtechnikai rendszere a távfűtés megújuló energiaforrásait használja, valamint az alacsony szintű energiafelhasználást támogató, hőszivattyús rendszerre épül. Az épületek által behatárolt közösségi területeket, mint például a játszótérrel felszerelt belső kerteket, a közösségi jóga-, napozó- és grillteraszokat nagy növényfelület és növénygazdagság jellemzi, amely nemcsak fenntartható, hanem látványos is.

Gyakori megoldás a vízparti ingatlanoknál, hogy felfelé haladva egyre magasabb kategóriájú lakások közül válogathatnak az érdeklődők. A hamburgi Hafen City negyedben, az Elba folyó mentén 2018-ban átadott Standhaus tervezésénél nagy hangsúlyt fektettek a vízpartra: a 16 emeletes lakótoronyban a padlótól a mennyezetig érő ablakokkal látták el, ahonnan panorámás kilátás nyílik a városra és a vízre. A harmadik és a tizenötödik emelet között 66 hasonló kategóriájú lakás, a legfelső emeleten pedig két nagyméretű, magasabb kategóriát képviselő penthouse található.

A tágas terek és a panoráma mellett az átlagosnál magasabb szobaszám is egyre fontosabb döntési tényező lakásvásárláskor. Magyarországon a lakásállomány több mint felét teszik ki a három, vagy annál több szobás lakások, egy személyre pedig másfél szoba jut átlagosan hazai viszonylatban. A Grande lakásainak tervezésekor nagy figyelmet fordítottak arra, hogy minden változatos lakásméretekkel minden igényt kiszolgáljanak; a lakásmixben ugyanakkor a nagyobb méretű, családi lakások a megszokottnál nagyobb súlyt képviselnek. A projekt két épületében felfelé haladva megjelennek a design penthouse lakások is hatalmas teraszokkal, zöld tetőkertekkel, helyenként stílusos íves falakkal. Egy ilyen kategóriájú otthon vásárlása befektetői szemmel is vonzónak tűnhet, hiszen jövőbeli eladás során többnyire egyedi áron találnak új tulajdonosra ezek a kuriózumnak számító ingatlanok.

A Grande lakásai mellett a Belgrade Waterfront városfelújítási projekt egyik zászlóshajójánál, a Belgrade Waterfront Terraces névre keresztelt épületnél is kiemelt szerepet kaptak a teraszok, erkélyek. A Belgrade Waterfront Terraces 17 emeletével az alacsonyabb épületek közé tartozik a lokációban; összesen 132 lakásnak ad otthont. A tervezéskor a legnagyobb hangsúlyt a vízparti kilátás és a nyitott terek kapták. Az épület üveghomlokzata, valamint a lakásokhoz tartozó teraszok a belső élettér meghosszabbításával a nyugalom és a kikapcsolódás jelképévé váltak azok számára, akik továbbra is városban képzelik el az életüket.

Lengyelországban 76 kis moduláris nukleáris reaktort létesítenének 2038-ig

Lengyelországban 76 SMR típusú kis moduláris nukleáris reaktort létesítenének 2038-ig - jelentette be kedden Daniel Obajtek, a PKN Orlen állami tulajdonú energetikai nagyvállalat vezérigazgatója.
2023. 02. 01. 07:30
Megosztás:

Közlekedési fennakadásokat, baleseteket okoztak az újabb téli viharok az Egyesült Államok középső részén

Fagyott és ónos eső miatt több ezer légijáratot töröltek kedden az Egyesült Államok középső és déli részén, több államban az iskolák is zárva maradtak.
2023. 02. 01. 07:00
Megosztás:

BKV: a forrás rendelkezésre áll, a bértárgyalások folytatódnak

A BKV munkavállalói a vállalatvezetés döntésének értelmében bérmegállapodás nélkül is emelt összegű januári bért kapnak, a tárgyalások lezárásához szükséges egyeztetések tovább folytatódnak - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2023. 02. 01. 06:30
Megosztás:

A BME kutatója csaknem 2 millió eurós támogatást nyert az ERC Consolidator Grant pályázatán

Makk Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) szilárdtest fizikával foglalkozó kutatója öt évre csaknem 2 millió eurós (mintegy 778 millió forint) támogatást nyert az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) Consolidator Grant pályázatán - közölte az egyetem kedden az MTI-vel.
2023. 02. 01. 06:00
Megosztás:

BKK: idén is folytatódik az utastájékoztatás megújítása

Idén is folytatják a kiemelt fővárosi csomópontok utastájékoztató elemeinek korszerűsítését, először január végén a Blaha Lujza tér környéki megállók oszlopait újították fel, ahol a korábbiakhoz képest bővebb, informatívabb és korszerűbb táblákkal találkozhatnak az utasok - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-vel.
2023. 02. 01. 05:30
Megosztás:

Sikeresen zárult a Vodafone Magyarország felvásárlás

Sikeresen zárult a Vodafone Magyarország felvásárlása, a magyar állam 49 százalékos részesedést szerzett a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium kedden az MTI-vel.
2023. 02. 01. 05:00
Megosztás:

Az európaiak az egészségügyre fordítanák a legtöbb helyreállítási forrást

Az európaiak az egészségügy, az energiaellátás, a környezetvédelem, az éghajlatváltozás, valamint a foglalkoztatás területeire fordítanák a legtöbb támogatást a Next Generation EU nevű uniós helyreállítási eszköz keretéből - derült ki az Európai Bizottság által kedden közzétett Eurobarométer-felmérésből.
2023. 02. 01. 04:30
Megosztás:

Technikai recesszióba került Csehország

A tavalyi utolsó negyedévben 0,3 százalékkal visszaesett Csehország bruttó hazai terméke (GDP) az előző negyedévhez viszonyítva, ezzel technikai recesszióba került az ország, miután a GDP két egymást követő negyedévben is csökkent - jelentette a CTK hírügynökség a Cseh Statisztikai Hivatal közleményére hivatkozva.
2023. 02. 01. 04:00
Megosztás:

Lesz baj! Megszűnhet a TB-finanszírozott fogorvosi ellátás több helyen

Komoly problémával néznek farkasszemet az alapellátásban dolgozó fogorvosok, hiszen a praxisok rezsitámogatását jelentősen meg kellene emelni, mert annak hiányában nagyon sok fogorvos jelenthet csődöt a közeljövőben – nyilatkozta a Napi.hu-nak Iványi József budapesti alapellátó fogorvos.
2023. 02. 01. 03:00
Megosztás:

A csornai szerelvénygyártó Farkas Kft. több mint 300 millió forintból növeli hatékonyságát

A csornai székhelyű Farkas Szerelvénygyártó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 334,66 millió forintos fejlesztéssel növeli hatékonyságát; a beruházáshoz 234,26 millió forintos, feltételesen vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a Széchenyi Terv Plusz programban - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2023. 02. 01. 02:30
Megosztás:

Béremelést követelnek a közszolgálati dolgozók szakszervezetei

Tizenharmadik havi juttatást és további bérfejlesztést követelnek a közszolgálatban dolgozó szakszervezetek - jelentette be Boros Péterné, az Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnöke az érdekvédők Állj ki magadért és állj le 5 percre január 31-én! címmel megrendezett hétfői, közös sajtótájékoztatóján, Budapesten.
2023. 02. 01. 02:00
Megosztás:

Több mint 26 ezerrel kevesebb magyart regisztráltak Hargita megyében a 2011-es népszámláláshoz képest

Több mint 26 ezerrel kevesebb magyart írtak össze tavaly Hargita megyében a 2011-es cenzushoz képest, mégis csaknem egy százalékponttal nőtt a magyarság aránya Románia "legmagyarabb" megyéjében - derült ki a román statisztikai intézet keddi közleményéből, amelyben területi bontásban közölt ideiglenes adatokat a tavalyi népszámlálásról.
2023. 02. 01. 01:30
Megosztás:

NAV: igazolásokkal ellenőrizhető az szja-bevallási tervezet

Február közepéig mindenki megkapja a tavalyi jövedelme és az önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetései után a munkáltatói, kifizetői és pénztári igazolásokat, ezek alapján ellenőrizhető a személyi jövedelemadó bevallási tervezete és a pénztárakba befizetett összegek után járó adóvisszatérítés összege - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) keddi közleményében.
2023. 02. 01. 01:00
Megosztás:

Duna House: az idei év a felújításokról szólhat

A megugró energiaköltségek miatt az idei év a felújítások éve lehet az ingatlanpiacon, de a dráguló kivitelezési és anyagköltségek finanszírozására sok esetben elengedhetetlen lesz a pénzügyi segítség - írta a Duna House az MTI-nek eljuttatott közleményében kedden.
2023. 02. 01. 00:01
Megosztás:

Végleg leállítja a Tihange 2 atomreaktort Belgium

Belgium kedden éjfélkor, 40 év után végleg leállítja a kelet-belgiumi Huy Tihange nevű városrészében található atomerőmű 2-es blokkját - jelentette a Le Soir című francia nyelvű belga napilap kedden.
2023. 01. 31. 23:30
Megosztás:

A negyedik negyedévben a várakozásokra rácáfolva nőtt az euróövezeti GDP

A csökkenést jelző várakozásokkal ellentétben a bruttó hazai termék emelkedett kissé a negyedik negyedévben az euróövezetben az előző negyedévhez mérve - közölte kedden az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatok alapján.
2023. 01. 31. 23:00
Megosztás:

Jelentősen verte a várakozásokat az UniCredit

Az UniCredit 2,46 milliárd eurós adózott eredménnyel zárta a negyedik negyedévet, messze felülmúlva az 1,03 milliárd eurós várakozást - olvashatjuk az ERSTE hazai elemzői anyagában.
2023. 01. 31. 22:30
Megosztás:

Óva intenek a friss inflációs adatok - Mégsincs vége a drágulásnak?!

Tegnap a januári spanyol infláció, ma pedig a francia mutatott negatív meglepetést.
2023. 01. 31. 22:00
Megosztás:

Jelentősen nőtt az utasbiztosítások iránti kereslet

Több mint 21 ezer utasbiztosítást kötöttek az utazás előtt állók tavaly december elejétől idén január közepéig, ami 85 százalékos emelkedés éves összevetésben - közölte saját adatai alapján a Netrisk.hu. online biztosításközvetítő kedden az MTI-vel.
2023. 01. 31. 21:30
Megosztás:

Építőipari kilátások 2023-ra

2022-vel kétségkívül nehéz évet tudhatunk magunk mögött. A háború kitörése, a forint elszabaduló inflációja és az alapanyagárak emelkedése az építőiparra is kihatott. A 2023-as évre vonatkozóan nézve is sok a kérdés. Cikkünkben áttekintjük, mi az, ami már most, elöljáróban látszik az építőipar idei évére vonatkozóan.
2023. 01. 31. 21:00
Megosztás: