Európa-szerte egyre népszerűbbek a vízparti lakónegyedek

A pandémia hatására jelentősen átrendeződtek a lakhatással kapcsolatos elvárások: a városból való kiköltözés mellett városon belül is egyre népszerűbbek azok a területek, ahol zöld környezet, minőségi építészeti megoldások és tágasabb terek várják a lakókat. Sokan keresik a családi ingatlanokat: a hazai lakásállomány több mint felét teszik ki a három, vagy annál több szobás lakások, a fővárosban pedig sokan a vízközeli elhelyezkedést preferálják.

Európa-szerte egyre népszerűbbek a vízparti lakónegyedek

Európa-szerte egyre több nagyvárosban találkozhatunk olyan városnegyeddel, ahol teljesen új épületekkel újul meg a városszövet: az épületegyüttesek megfelelő infrastrukturális háttérrel akár önálló városrészként is megállják a helyüket. Ezekben a lokációkban elsősorban a lakóingatlanok dominálnak, de egyre gyakoribbak a kereskedelmi egységek, az irodák, vagy akár a vegyes használatú épületek is. A vízparti városok esetében megfigyelhető, hogy a korlátozott számú, és ebből kifolyólag különösen értékes partmenti és partközeli területtel rendelkező ingatlanfejlesztők törekednek az építészeti kuriózumra és egyedi megjelenésre. A víz közelségéből és lokációból adódóan ezek a lakások nem csak az itt élők számára nyújtanak kiemelkedő minőségű életteret, de értékálló befektetésként is helyet kapnak az ingatlanpiacon.

Nyugat-Európában már az 1980-as években elkezdődtek a korábban kihasználatlan területeket érintő beruházások, amelyek főként lakóingatlan fejlesztésként valósultak meg. Hazai viszonylatban az elmúlt tizenöt évben figyelhető meg jelentősebb mértékben a lakásállomány megújulására való törekvés, a vízparti fejlesztések azonban még a fővárosban is viszonylag frissnek számítanak. A legújabb fejlesztésekre a magas építészeti minőség mellett általában jellemzőek a fenntartható zöld megoldások, a tágas terek és a természetes fény előtérbe helyezése. Az épületekben felfelé haladva, a legfölsőbb szinteken megjelennek a magasabb presztízst képviselő, általában nagy területű, 4-5 szobás lakások, amelyek legtöbbször akár 40-50m2-es terasszal erősítik a tágas térérzetet és a panorámás kilátást.

A kontinensen több olyan lakóingatlan valósult meg, amelyek különleges építészeti megoldásaival gazdagítják a vízpart menti területeket. Közülük az egyik legikonikusabb a koppenhágai 8 Tallet, amely nyolcas alakjának köszönhetően építészetileg is különlegesnek számít. Kialakítása mellett a ház egyik érdekessége, hogy az utcáról egészen a 10. emeleti penthouse-okig fel lehet biciklizni az épületen végighúzódó sétánynak és bicikliútnak köszönhetően. Az épület nyolcast formáló alakja két belső udvart alakít ki, amelyekben 500-500 m2-es közösségi kerthelyiség áll a lakók rendelkezésére. A zöld területek nem csak a belső udvarokban jelennek meg: a felfelé vezető sétány felett zöld tetőkertek gazdagítják az épületet.

A zöld megoldások az esztétikai szempontok mellett fenntarthatósági célkitűzéseket is szolgálnak. A budapesti Foka-öböl és Duna-part közeli Duna Terasz Grande fejlesztés egyedülálló módon törekszik a zöld élettér kialakítására: minden otthonhoz kert, erkély vagy terasz tartozik, a zéró-emissziós épületek hőtechnikai rendszere a távfűtés megújuló energiaforrásait használja, valamint az alacsony szintű energiafelhasználást támogató, hőszivattyús rendszerre épül. Az épületek által behatárolt közösségi területeket, mint például a játszótérrel felszerelt belső kerteket, a közösségi jóga-, napozó- és grillteraszokat nagy növényfelület és növénygazdagság jellemzi, amely nemcsak fenntartható, hanem látványos is.

Gyakori megoldás a vízparti ingatlanoknál, hogy felfelé haladva egyre magasabb kategóriájú lakások közül válogathatnak az érdeklődők. A hamburgi Hafen City negyedben, az Elba folyó mentén 2018-ban átadott Standhaus tervezésénél nagy hangsúlyt fektettek a vízpartra: a 16 emeletes lakótoronyban a padlótól a mennyezetig érő ablakokkal látták el, ahonnan panorámás kilátás nyílik a városra és a vízre. A harmadik és a tizenötödik emelet között 66 hasonló kategóriájú lakás, a legfelső emeleten pedig két nagyméretű, magasabb kategóriát képviselő penthouse található.

A tágas terek és a panoráma mellett az átlagosnál magasabb szobaszám is egyre fontosabb döntési tényező lakásvásárláskor. Magyarországon a lakásállomány több mint felét teszik ki a három, vagy annál több szobás lakások, egy személyre pedig másfél szoba jut átlagosan hazai viszonylatban. A Grande lakásainak tervezésekor nagy figyelmet fordítottak arra, hogy minden változatos lakásméretekkel minden igényt kiszolgáljanak; a lakásmixben ugyanakkor a nagyobb méretű, családi lakások a megszokottnál nagyobb súlyt képviselnek. A projekt két épületében felfelé haladva megjelennek a design penthouse lakások is hatalmas teraszokkal, zöld tetőkertekkel, helyenként stílusos íves falakkal. Egy ilyen kategóriájú otthon vásárlása befektetői szemmel is vonzónak tűnhet, hiszen jövőbeli eladás során többnyire egyedi áron találnak új tulajdonosra ezek a kuriózumnak számító ingatlanok.

A Grande lakásai mellett a Belgrade Waterfront városfelújítási projekt egyik zászlóshajójánál, a Belgrade Waterfront Terraces névre keresztelt épületnél is kiemelt szerepet kaptak a teraszok, erkélyek. A Belgrade Waterfront Terraces 17 emeletével az alacsonyabb épületek közé tartozik a lokációban; összesen 132 lakásnak ad otthont. A tervezéskor a legnagyobb hangsúlyt a vízparti kilátás és a nyitott terek kapták. Az épület üveghomlokzata, valamint a lakásokhoz tartozó teraszok a belső élettér meghosszabbításával a nyugalom és a kikapcsolódás jelképévé váltak azok számára, akik továbbra is városban képzelik el az életüket.

A hőség miatt idén cserepes növényekből rakták ki a brüsszeli virágszőnyeget

Kánikulában ünnepli 51. születésnapját a brüsszeli főteret, a Grand Place-t beborító virágszőnyeg, amelyet ez alkalomból úgy készítettek el, hogy jobban ellenálljon a hőségnek.
2022. 08. 14. 08:00
Megosztás:

Egy amerikai bíróság visszaállította a szénbányászati moratóriumot

Egy amerikai szövetségi bíróság visszaállította a szénbányászati moratóriumot a szövetségi földterületeken pénteken.
2022. 08. 14. 06:00
Megosztás:

70 éves nyugdíjkorhatár Magyarországon? Igen, erre számítunk!

Kedvezőtlenebbé váltak a nyugdíjkilátások a K&H biztos jövő felmérése szerint, amely a 30-59 évesek körében nézte meg, mire számítanak időskorukban. A nyugdíjkorhatárt átlagosan 69 évre teszik, a küszöb a 70 éves szint a várakozásokat nézve. Mi ennek a realitása?
2022. 08. 14. 04:01
Megosztás:

Pusztító villámárvizekre készülhet Kalifornia a jövőben

Nagy területen pusztító villámárvizekkel kell szembenéznie a jövőben a ma történelmi szárazsággal küzdő Kaliforniának, amelyek nagyobb kárt okozhatnak majd, mint egy erős földrengés - állapították meg a Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói.
2022. 08. 14. 03:00
Megosztás:

Olaszországban a nyári szezon csúcsnapjait élik a mostani hétvégén

Alig maradt üres szoba a szállodákban és bérelhető napernyő a strandokon Olaszországban az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepe előtti hétvégén, amely a pandémia előtti idegenforgalmi adatokat idézi a CNA kereskedelmi szövetség adatai szerint.
2022. 08. 14. 02:00
Megosztás:

Online kaszinók Magyarország Casino Zeus

Az online szerencsejátékok már régóta népszerűek Magyarországon.
2022. 08. 14. 00:30
Megosztás:

Szeptember elején tartják a Budapest Short Film Fesztivált, a BUSHO-t

Augusztus 30. és szeptember 4. között tartják a 18. Budapest Short Film Fesztivált, vagy közismert nevén a BUSHO-t, amelyen a nevezett csaknem 1000 filmből 65-öt láthatnak az érdeklődők a fővárosban.
2022. 08. 14. 00:01
Megosztás:

Az átlag 69 éves nyugdíjkorhatárra számít

Átlagosan 69 évre teszik a rájuk váró nyugdíjkorhatárt a 30-59 évesek - derül ki a K&H a legfrissebb felméréséből, amelyet szombaton juttattak el az MTI-nek.
2022. 08. 13. 22:00
Megosztás:

A MÁSZ tagjai nyitva lesznek a független benzinkutak demonstrációja idején is

A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagvállalataihoz tartozó benzinkutak nyitva lesznek augusztus 19-én és 20-án - közölte a szövetség szombaton, miután arról értesült, hogy a Független Benzinkutak Szövetsége megmozdulást hirdetett, amelynek következtében azon a két napon a tagságukhoz tartozó 500-600 töltőállomás várhatóan nem fog üzemelni.
2022. 08. 13. 21:00
Megosztás:

Ezeket a számokat húzták az ötös lottón

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
2022. 08. 13. 20:00
Megosztás:

Negatív kilátást adott a magyar adósosztályzatra az S&P

Negatívra módosította az eddigi stabilról Magyarország osztályzatának kilátását az S&P Global Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor változatlanul befektetésre ajánlja Magyarországot: a cég megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló, rövid és hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek "BBB/A-2" szintű, befektetési kategóriás minősítését.
2022. 08. 13. 18:00
Megosztás:

Hétfőtől ismét elhelyezkedési juttatást kaphatnak a versenyszférára váltó közfoglalkoztatottak

Több mint kétezer közfoglalkoztatott részesülhet havi 45 600 forint elhelyezkedési juttatásban augusztus 15-étől, ha állást talál a versenyszférában - jelentette be Kutnyánszky Zsolt. A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) szombaton kiadott közleménye szerint az iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára elmondta: a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program újraindítása mellett a hónap közepétől megint igényelhető a lakhatási és utazási támogatás is, ami a mobilitás élénkítésével szolgálja a foglalkoztatás további növelését.
2022. 08. 13. 17:00
Megosztás:

Bővíti gyártókapacitását a szegedi Medikémia Zrt.

Uniós támogatással, több mint 350 millió forintos beruházással bővíti kapacitását az autóápolási cikkeket, háztartási termékeket és festékaeroszolokat gyártó szegedi Medikémia Zrt. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2022. 08. 13. 16:00
Megosztás:

Felújítanak négy iskolát a tamási tankerületben

Felújítanak négy általános iskolát a tamási tankerületben a Magyar Falu program mintegy 130 millió forintos támogatásával.
2022. 08. 13. 15:00
Megosztás:

A 10 százalék alatti személyi hitel kamatok utolsó napjai jönnek

Rekordokat dönt a személyi hitel piac. A money.hu szakértői szerint a kihelyezések összegének megugrásában komoly szerepet játszik, hogy a nagyobb összegű személyi kölcsönök kamatai között még most is találunk 10 százalék alatti ajánlatokat.
2022. 08. 13. 14:00
Megosztás:

Kiderült, miért bírságolták meg a Ryanairt: a hatóság szerint nem is neki kell adóznia

Közzétették a Ryanairt 300 millió forintra bírságoló fogyasztóvédelmi határozatot. Az indoklásból kiderül, hogy a légitársaság azért kapott rekordösszegű büntetést, mert a hatóság szerint olyan extraprofitadót, a légitársaságok hozzájárulását hárította át az utasaira, amit nem is neki kell befizetnie - írja a Bank360.hu.
2022. 08. 13. 13:00
Megosztás:

Kiderült, miért bírságolták meg a Ryanairt: a hatóság szerint nem is neki kell adóznia

Közzétették a Ryanairt 300 millió forintra bírságoló fogyasztóvédelmi határozatot. Az indoklásból kiderül, hogy a légitársaság azért kapott rekordösszegű büntetést, mert a hatóság szerint olyan extraprofitadót, a légitársaságok hozzájárulását hárította át az utasaira, amit nem is neki kell befizetnie - írja a Bank360.hu.
2022. 08. 13. 13:00
Megosztás:

Amerikai-kínai csúcstalálkozót tarthatnak novemberben

Az amerikai és a kínai elnök novemberben személyesen találkozhat, első alkalommal Joe Biden hivatalba lépése óta, a G20-csoport indonéziai csúcstalálkozója keretében - értesült a The Wall Street Journal című amerikai lap.
2022. 08. 13. 12:00
Megosztás:

Hatvan százalékos a horvát gáztároló töltöttségi szintje

Horvátország egyetlen gáztárolója elérte a 61 százalékos töltöttségi szintet, az ott tárolt gáz tíz százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban - írta az Index.hr című horvát hírportál pénteken.
2022. 08. 13. 11:00
Megosztás:

Maximum 19 Celsius-fokra szabad felfűteni a középületeket Németországban

Az energiatakarékosság jegyében a kórházak és a szociális intézmények kivételével minden középületet legfeljebb 19 Celsius-fokos hőmérsékletre szabad felfűteni Németországban az ősszel kezdődő fűtési szezonban - jelentette be pénteken Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter.
2022. 08. 13. 10:00
Megosztás: