Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

Korábbi éltanulóból az elmúlt hónapokban a középmezőnybe esett vissza Magyarország a bankkártyás a csalásokban elszenvedett kár tekintetében. Míg a statisztikák szerint a korábbi években hazánk rendre dobogós helyen végzett a bankkártyás fizetések biztonsága tekintetében – köszönhetően például a világon először nálunk bevezetett sms-kontrollnak -, addig az elmúlt hónapokban romlott a helyzet. 

8 milliárd forint a kár

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az elmúlt év során elkövetett bankkártyás visszaélések száma meghaladta a 182 ezret, a csalások során több, mint 8 milliárd forintot szereztek meg a bankkártyacsalók. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint egyetlen év alatt ötödével nőtt a sikeres visszaélések száma, ám ennél is aggasztóbb hogy a kárérték lényegében megduplázódott. Bár az egy visszaélésre jutó kárösszeg továbbra is eltörpül az átutalásos károk esetében egy visszaélésre jutó 1,5 millió forinthoz képest, a szakértő szerint figyelmeztető, hogy a tavalyi év második felében egy-egy sikeres bankkártyás csalás esetén már több mint ötvenezer forinttal rövidítették meg csalók az ügyfeleket. Ez az érték 2021-ben még csak 20 ezer forint volt. 

Leáldozott a zsebtolvajoknak

A bankkártyás csalások több mint háromnegyedét az interneten megszerzett bankkártya adatok felhasználásával indítják a csalók. Gergely Péter szerint lényegében eltűnt a bankkártyák vagy azok adatainak fizikai módon megszerző bűnözői kör, hiszen az interneten való adatszerzésért nem kell készpénzkiadó ATM-automatákat vagy kártyaelfogadó terminálokat manipulálni, pénztárcákat megszerezni, ahol sokkal nagyobb a lebukás veszélye.  

Óvatosan a keleti webshopokkal

A BiztosDöntés.hu szakértője szerint sajnálatosan az internetes vásárlási szokásaink tehetők leginkább felelőssé azért, hogy a bankkártyás visszaélésekben ez a növekedés bekövetkezett. Gergely Péter arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyarok is előszeretettel vásárolnak már olyan jellemzően távol keleti webáruházakból, amelyek rendkívül olcsó áraikkal könnyen elnyerik az ügyfelek bizalmát. A gondot a szakértő szerint az jelenti, hogy ezeknél a nem európai webáruházaknál nem kötelező alkalmazni a fő biztonsági elemet, a kétfaktoros ügyfél-hitelesítést. 

A kontinensünkön belül ennek a megoldásnak köszönhetően bankkártya adataink megadása önmagában nem elegendő ahhoz, hogy az online térben fizetési tranzakciót indítsunk, ahhoz valamilyen egyéb módon további engedélyt kell adnunk a tranzakció külön egyedi jóváhagyásával. Az elmúlt években az online csalások visszaesését maximális mértékben segítette ez a kétfaktoros ügyfél-hitelesítés, ám a netes fizetési szokások változásával, azzal, hogy az internet segítségével bárhol fizethetünk, ez sokkal kevésbé véd bennünket. 

Ne mentsük el a kártyaadatokat!

Fontos arra is felhívni a figyelmet - folytatta a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője, hogy a túlzott kényelmünk is okozhatja a vesztünket. Sajnálatos módon az ügyfelek egyre nagyobb arányban adják meg bankkártya adataikat egy-egy webshopnak azért, hogy a következő vásárlás esetén ne kelljen bíbelődniük a bankkártya adatok bevitelével. A problémát a szakértő szerint az jelenti, hogy ebben az esetben ezeket a szenzitív adatokat egy ismeretlen webshopra, vagy annak a bankkártyás tranzakciókat felügyelő szolgáltatójára bízzuk. Ha az adatok őrzése nem a legszigorúbb szabvánnyal történik, akkor a bankkártya adatok feltörhetőek lehetnek. A csalók pedig előszeretettel támadják ezeket az adatbázisokat azért, hogy onnan adatokat szerezzenek.

A figyelmetlenségnek, kényelmünknek komoly ára van: a bankkártyás visszaélések esetében dinamikusan növekszik az az érték, amelyet végül is mi, a számlatulajdonosok vagyunk kénytelenek kifizetni. Míg korábban a kártyás visszaélések elenyésző hányadát, 8-10 százalékát kellett, hogy az ügyfelek fizessék, az elmúlt év végén ez az arány már a 70 százalékot is meghaladta.

Gergely Péter szerint nagyon fontos épp ezért, hogy lehetőség szerint ne mentsük el a bankkártya adatainkat külföldi webáruházak honlapjain, nem európai webáruházak esetén pedig használjunk olyan fizetési módot, amely azt garantálja hogy a fizetéshez kiadott adatainkat nem lehet felhasználni.

Van megoldás a biztonságos netes fizetésre

A hazai bankok jó része kínál az ügyfeleinek virtuális bankkártyát, ami csak az online térben használható. Ezekre a vásárlás előtt vezethetjük át azt az összeget, amelyet el akarunk költeni a webshopokban, így biztosítva azt, hogy a csalók a bankkártya megszerzett adataival sem tudnak hozzáférni a számlánkon tartott további pénzünkhöz. 

A BiztosDöntés.hu szakértője emellett arra hívja fel a figyelmet, hogy itthon a CIB és a Revolut pedig már olyan egyszer használatos bankkártyákat is kínál, ahol minden egyes bankkártya tranzakcióhoz egyszer használatos virtuális kártyát igényelhetünk. Ebben az esetben már annak a veszélye sem áll fenn, hogy a webes kártya adatait a későbbiekben felhasználva csalók hozzáférjenek a virtuális kártyához tartozó pénzösszeghez is.

De ugyanígy védhet az Erste Bank és az OTP Bank külön internetkártya megoldása - itt az egyedi kártyalimit, illetve az elkülönített egyenleg segíthet. Több banknál az ügyfél ingyen lezárva tarthatja a kártyáját két kártyahasználat között (blokkolás), amivel mindenféle csalás próbálkozást eleve kivéd. Ilyen megoldást a Gránit, Erste, K&H, MBH, Raiffeisen és UniCredit bankok kínálnak. Végül létezik egy földrajzi korlátozási lehetőség, illetve külön internetes tranzakciók tiltásának lehetősége is a CIB, OTP és Revolut bankoknál.

Több száz bozóttüzet oltottak el tavaly Hollandiában

A holland tűzoltóságnak tavaly legkevesebb 314 bozót- és futótüzet kellett megfékeznie, a legtöbb fellobbanó tüzet júniusban, főként mezőgazdasági és katonai területekről jelentették - tájékoztatott az NL Times című angol nyelvű holland hírportál a közbiztonságért felelős holland intézet (NIPV) éves jelentését ismertetve hétfőn.
2024. 05. 13. 13:30
Megosztás:

Gyorsult az éves infláció Csehországban előző hónapban

Áprilisban 2,9 százalékra gyorsult az éves infláció Csehországban a márciusi 2 százalékról - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal hétfőn Prágában.
2024. 05. 13. 13:00
Megosztás:

Lefüleltek egy román furgont a pénzügyőrök

Hamisított márkás ruhákat, parfümöket, továbbá zárjegy nélküli cigarettát és alkoholt is találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy az M5-ös autópályán félreállított román furgonban - tájékoztatta a NAV bevetési igazgatósága hétfőn az MTI-t.
2024. 05. 13. 12:30
Megosztás:

Nőttek a félvezetők globális eladásai

Nőtt a félvezetők globális eladása az idei első negyedévben éves összehasonlításban, ugyanakkor márciusban havi szinten csökkenést jegyeztek föl - áll a világ vezető nemzetközi gyártóit tömörítő szervezet, a SIA honlapján.
2024. 05. 13. 12:00
Megosztás:

Nagy horderejű beruházást hajtott végre Szombathelyen a Schaeffler

Több mint ötmilliárd forintos beruházással 6200 négyterméter alapterületű logisztikai csarnokkal és 2200 négyzetméter alapterületű irodaépülettel fejlesztette telephelyét az autóipari alkatrészeket gyártó Schaeffler Savaria Kft. Szombathelyen - közölte a vállalat az MTI-vel.
2024. 05. 13. 11:30
Megosztás:

Múlt hónapban felgyorsult az infláció Kínában

Kínában az elemzők által várt 0,1 százaléknál nagyobb mértékben, évi 0,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak és ezzel már a harmadik egymást követő hónapba jegyeztek föl emelkedést.
2024. 05. 13. 11:00
Megosztás:

Így kampányol Joe Biden és Donald Trump

Donald Trump New Jersey-ben tartott kampánygyűlést, Joe Biden Washington államban adományozói találkozóval folytatta választási kampányát a hétvégén.
2024. 05. 13. 10:00
Megosztás:

Egynapos ülést tart a parlament

A baloldal magyar érdekkel szembeni brüsszeli politikai akcióinak a feltárását célzó vizsgálat eredményeiről tárgyal e heti egynapos ülésén hétfőn az Országgyűlés.
2024. 05. 13. 09:30
Megosztás:

Vegyesen teljesítettek az ázsiai tőzsdék

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn. A térség irányadó mutatója, a tokiói börze Nikkei 225 indexe 0,24 százalékkal, 38 165 pontra gyengült. A részvények szélesebb körét felölelő Topix index 0,21 százalékkal süllyedt.
2024. 05. 13. 09:00
Megosztás:

Többlettel zárt az amerikai költségvetés

Az amerikai költségvetés nyolc hónapon belül először zárt többlettel idén áprilisban - közölte az amerikai pénzügyminisztérium.
2024. 05. 13. 08:30
Megosztás:

Minimális forintgyengülés reggel

Minimálisan gyengült a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 13. 08:00
Megosztás:

A Toncoin és a THORChain egyaránt új mérföldköveket értek el, miközben egy új altcoin felforgatja a piacot

A Toncoin (TON) ökoszisztémája nemrégiben kibővült a Catizen nevű GameFi projekt hozzáadásával, amely virális mechanikával és e-kereskedelmi integrációval rendelkezik. Ez jelentős befektetői tőkebeáramlást eredményezett. Ezzel egy időben a THORChain (RUNE) is optimista tendenciákat mutatott, mivel elérte a 3,4%-os részesedést a decentralizált tőzsdék forgalmában, ami tízszeres növekedést jelent mindössze egy év alatt.
2024. 05. 13. 07:00
Megosztás:

A Rollblock (RBLK) befektetés most olyan lehet, mint amikor a Binance Coin (BNB) és a Solana (SOL) még egy dollár alatt voltak

A kriptovaluták bebizonyították, hogy jó lehetőséget nyújtanak a pénzkeresésre azok számára, akik hajlandók vállalni a kockázatot. Ideális befektetési lehetőséget jelentenek azoknak, akik olcsón vásárolják meg őket. A Binance Coin (BNB) és a Solana (SOL) azon vezető kriptovaluták közé tartoznak, amelyek értéke az évek során növekedett.
2024. 05. 13. 06:00
Megosztás:

Május közepén nyílik meg a Városháza pop-up park

Május 17-én megnyílik Budapesten a Városháza pop-up park, ahol tavasztól késő őszig várják tematikus estékkel és programokkal a látogatókat.
2024. 05. 13. 05:00
Megosztás:

Eurót vagy Dollárt vegyünk most? A ChatGPT mesterséges intelligencia megmondja!

Magyarországon sokan gondolkodnak azon, hogy megtakarításaikat euróba vagy dollárba fektessék-e a forint helyett. A globális gazdasági és politikai bizonytalanságok miatt mindkét deviza jelentős változások előtt állhat, így érdemes előre megfontolt döntéseket hozni. A ChatGPT által összegyűjtött információk alapján áttekintjük, melyik valuta lehet jobb választás a jelenlegi körülmények között.
2024. 05. 13. 02:00
Megosztás:

Nők 40 nyugdíj változás: Nemcsak anyaként, hanem nagymamaként is szerezhető jogosultsági idő!

A „nők 40” korkedvezményes nyugdíj különböző élethelyzetekben kínálhat korai nyugdíjazási lehetőséget a nők számára Magyarországon. Az egyik ilyen helyzet az, amikor a nő nemcsak anyaként, hanem nagymamaként is megszerzi a jogosultsági időt a kedvezményes nyugellátáshoz. Hogyan is van? Erről olvashattunk az adó.hu pénzügyi blogban.
2024. 05. 13. 01:00
Megosztás:

1 millió dollárt érhet a Bitcoin 2030-ra? A volt Twitter főnök szerint igen

A Bitcoin árfolyama az elmúlt időszakban elég szép hullámvasúton ment keresztül, 2024-ben meredeken emelkedett, hogy elérje a mindenkori új csúcsárát, hogy aztán a felezés után beszakadjon.
2024. 05. 13. 00:01
Megosztás:

Pünkösdölésre várják a vendégeket Ópusztaszeren

A természeti értékeket bemutató foglalkozások és a népszokásokat felidéző programok várják a családokat pünkösd hétvégéjén az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkban - tájékoztatta az intézmény az MTI-t.
2024. 05. 12. 23:00
Megosztás:

Letette esküjét az új északmacedón elnök

Letette esküjét vasárnap Szkopjéban Észak-Macedónia első női köztársasági elnöke, Gordana Sziljanovszka-Davkova.
2024. 05. 12. 22:00
Megosztás:

A napos időt felváltja az esős idő a jövő héten

Napos idő várható gomolyfelhőkkel a jövő hét első felében, 19-25 Celsius-fokos csúcshőmérsékletekkel, majd megnő a záporok, zivatarok esélye - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2024. 05. 12. 21:00
Megosztás: