Ezek az otthonfelújítási támogatás leggyakoribb buktatói

A családi házak energetikai korszerűsítésére nyáron kiírt otthonfelújítási támogatásra sokan azért nem jogosultak, mert a pályázat benyújtásánál hibát követtek el. A buktatók közé tartozik, hogy a beruházásokra kapott ajánlat eltér az energetikai tanúsítványon szereplő adatoktól, de az is hamar problémát okozhat, ha valaki ingyen íratja meg a pályázatot, de arra nem kap semmilyen garanciát. A programon néhány hónap leforgása alatt többször is módosított a kormány, ezért a lakosság akkor jár a legjobban, ha profi pályázatírók segítségét veszi igénybe.

Ezek az otthonfelújítási támogatás leggyakoribb buktatói

Júlistól vált elérhetővé az 1990. december 31. előtt épült, életvitelszerűen lakott, egy-és többlakásos családi házak energetikai korszerűsítésére igényelhető otthonfelújítási támogatás, melynek alapfeltétele, hogy a kiinduló állapothoz képest legalább 30 százalékos mértékű fajlagos primer energiafogyasztás csökkenést eredményezzen az elvégzett beruházás.

A program iránt fokozott az érdeklődés, ezt jól mutatja, hogy csak az első két hónapban 10 ezer energetikai tanúsítványt rendeltek meg, és 2 ezer hitelkérelmet adtak be az MFB Pont plusz hálózaton az érdeklődők. Ez viszont nem jelenti azt, hogy mindenki garantáltan meg is kapja a támogatást.

Kovács R. Gábor, a Gordius Finance Kft. ügyvezetője rámutatott, a tapasztalatok szerint sokan azért csúsznak le a kormány által kínált ingyenpénzről, mert a beadott pályázatba durva hibák csúsznak. Ezt részben az is okozza, hogy a dokumentáció sokszor változik.

Példaként említette, hogy korábban a megadott helyrajzi számon lévő ingatlannál jelezni kellett, hogy az vállalkozás székhelyeként vagy telephelyként szolgál-e, majd később már telephely, végül székhely sem lehetett az érintett ingatlan. Mostanra eljutott a rendszer odáig, hogy ha a vállalati tevékenység szétválasztható a magánjellegű tevékenységtől az ingatlanban, akkor az érdeklődő jogosult lehet a támogatásra.

„Ebből az elmúlt negyedévben sok félreértés és kellemetlen helyzet alakult ki, hiszen a lakosság nem mindig naprakész a pályázatok frissítéseivel kapcsolatban. Sokszor már a megfogalmazások is kétértelműek lehetnek a laikusok számára, ezért mindig érdemes nagy tapasztalattal rendelkező, hiteles és megbízható szakemberekkel konzultálni, akik garanciát is vállalnak a munkájukra” – magyarázta.

Egyetlen betűkülönbségen is el lehet hasalni

Kérdésre válaszolva elmondta, gyakori buktatónak számít, hogy miután valaki megszerzi az energetikai tanúsítványt és árajánlatot kér, valamilyen oknál fogva változtat az eredeti terveken. Csakhogy ennek a két elemnek teljes harmóniában kell lennie, összhangba kell hozni a kettőt, mert ha a tanúsítványon nem ugyanazok a számok szerepelnek, mint a beruházó által adott ajánlatot, akkor azonnal visszadobják a kérelmet.

A piacvezető pályázatíró cég ügyvezetője arra is felhívta a figyelmet, ha valaki akár egy rubrikát rosszul tölt ki, akkor is elutasíthatják, hiánypótlásra szólíthatják fel az érdeklődőt. Előfordult az is, hogy valaki a közüzemi számla egyik oldalát felejtette el leadni, és emiatt kellett utómunkát végeznie.

„Az is bosszantó hiba lehet, ha az ingatlan címe eltér a közüzemi számlákon lévő címtől akár minimálisan, egy betűvel is, mert emiatt is megtagadhatják a támogatást. Ezeket mindig célszerű előre ellenőrizni, mert egy-egy hiánypótlás akár hónapokkal is kitolhatja a beruházás idejét” – figyelmeztetett Kovács R. Gábor.

Az elmúlt hetekben egyre több visszajelzés érkezik arról is, hogy sokan inkább ingyen megíratják valakivel a pályázatot, ami viszont rengeteg kockázatot rejt magában. Kiemelte: sokan ezen próbálnak spórolni, de ezzel nagyon óvatosnak kell lenni, mert ha nem a tervek szerint sikerül, akkor később akár a sokszorosát is kifizethetjük annak, mintha egy megbízható szakembert bíztunk volna meg a kezdetektől a feladattal.

Az új kripto DAO, a Flocktopia ingyen kriptovalutával jutalmazza a befektetőket: bemutatkozik a Flockerz előértékesítés

A magára „Az emberek mém érméje”-ként hivatkozó Flockerz az előértékesítési piac egyik legújabb degen finomsága.
2024. 10. 03. 00:01
Megosztás:

Az építőipar súlya Magyarországon az EU átlagát közelíti, de növekedése gyorsabb

Magyarországon az építőipar nemzetgazdasági súlya jelentős, azonos szinten van az európai uniós átlaggal, termelési volumene az ezredforduló óta csaknem megduplázódott, növekedése tartósan meghaladja az EU-átlagot - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a Budapesti Metropolitan Egyetemmel (METU) közös, az építőipar értéklánc hosszát és területi koncentráltságát vizsgáló kísérleti statisztikája alapján.
2024. 10. 02. 23:30
Megosztás:

Solana árfolyam előrejelzés: Mi akadályozza a SOL-t abban, hogy új történelmi csúcsot érjen el?

A Solana új csúcsok elérésére vonatkozó potenciálja heves viták tárgya. Annak ellenére, hogy lenyűgöző fejlődést és széleskörű elfogadást tapasztalt, bizonyos akadályok gátolják a SOL-t abban, hogy átlépje korábbi történelmi csúcsait. Ez a cikk azt vizsgálja meg, mi hátráltatja ezt az erőművet, és rávilágít azokra a feltörekvő érmékre, amelyek növekedésre vannak ítélve. Maradjon velünk, hogy felfedjük a kulcsfontosságú tényezőket és a kiemelkedő versenyzőket.
2024. 10. 02. 22:30
Megosztás:

Új piacra tört be a vezető HR szolgáltató - az ügyfélélmény magasabb szintjét kívánja elhozni a WHC

Új területen veti meg a lábát Közép- és Kelet-Európa vezető HR szolgáltatója, a hazai székhelyű WHC Csoport: a CX Services nemzetközi üzleti folyamatok kiszervezését (BPO) végzi, és élvonalbeli ügyfélélmény-megoldásokat kínál partnereinek.
2024. 10. 02. 22:00
Megosztás:

A házi baromfiban is megjelent a madárinfluenza

A nyári ludak után a házi baromfiban is megjelent a madárinfluenza Magyarországon - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébit) szerdán az MTI-vel.
2024. 10. 02. 21:30
Megosztás:

Megnyitja századik üzletét Ukrajnában a JYSK

Megnyitja századik ukrajnai üzletét a dániai székhelyű JYSK nemzetközi kiskereskedelmi üzletlánc - mondta Jevhen Ivanicja, a JYSK ukrajnai igazgatója az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek.
2024. 10. 02. 21:00
Megosztás:

A piac visszapattan szeptember első sikerével évek óta – Uptober ralira számítanak a SOL, KAS, LINK, CYBRO, DOT esetében

Szeptember meglepő fordulatot hozott a kriptopiac számára, véget vetve a hosszú veszteségsorozatnak. A befektetők izgatott várakozással tekintenek a jövőbe, egy bikapiaci trendet jósolva, miközben a főbb altcoinok ígéretes jeleket mutatnak. Olyan kulcsszereplők, mint a SOL, KAS, LINK, CYBRO és DOT, jelentős nyereségekre számíthatnak. A kriptovaluta rajongók kíváncsian figyelik, mely coinok fognak kiemelkedni, ahogy a hónap előrehalad.
2024. 10. 02. 20:00
Megosztás:

Mennyire kerül egy céges karácsonyi rendezvény?

A 40-50 fős céges karácsonyi bulik szervezésének költsége átlagosan 1,5 millió forinttól indul az idei árak alapján, egy 600 fős vállalati rendezvény költsége pedig megközelítheti a 60 millió forintot is - közölte a HotelPremio Group szerdán rendezvényoldala, a Cegeshelyszinek.hu felmérésének eredménye alapján.
2024. 10. 02. 19:30
Megosztás:

Az euró 400 forint fölött

Az euró közel másfél éves csúcsra, 400 forint fölé erősödött szerdán röviddel 15.30 óra után, és kisebb visszaesések mellett jórészt e szint fölött mozgott 17 óráig. A forint árfolyamát részben a kedvezőtlen nemzetközi folyamatok, geopolitikai fejlemények befolyásolják.
2024. 10. 02. 19:00
Megosztás:

Az orosz hústermelés a világ négyes élmezőnyébe tartozik

Oroszország egyike lett a világ négy legnagyobb hústermelőjének - jelentette ki Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök, amikor szerdán Moszkvában megbeszélést folytatott a mezőgazdaság finanszírozására szakosodott pénzintézet, a Roszszelhozbank igazgatótanácsának elnökével, Borisz Lisztovval.
2024. 10. 02. 18:30
Megosztás:

Rekord árbevételt és nyereségét ért el a Pensum Group az első félévben

Megduplázta tavalyi első féléves árbevételét a munkaerő-kölcsönzés terén meghatározó pozíciójú Pensum Group, miközben nyeresége rekord szintre ugrott. A rekordnak számító, közel 3,8 milliárd forintos árbevétel mellé 170 millió forintot megközelítő adózott eredmény társult, így a Budapesti Értéktőzsde Standard kategóriájában jegyzett vállalat jó eséllyel rekorddal zárhatja a teljes 2024-es évet annak ellenére, hogy az üzleti környezet továbbra is jelentős kihívásokat rejt. A kiemelkedő eredmény többek között a strukturális átszervezések miatt javuló hatékonyságnak, valamint a harmadik országbeli munkavállalók kölcsönzéséből származó dinamikus bevételnövekedésnek köszönhető.
2024. 10. 02. 18:00
Megosztás:

Mi lesz a sorsa az önkéntes nyugdíjbiztosítási megtakarításoknak?

Annak érdekében, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások azonnali lakáscélú felhasználását célzó kormányzati szándék összhangba kerüljön a pénzügyi tudatosság és öngondoskodás nyugdíjcélú alapelveivel, a Pénztárszövetség eljuttatja észrevételeit a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz – hangzott el az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) idei éves konferenciáján.
2024. 10. 02. 17:30
Megosztás:

Nagy a baj a Nike-nál: nem mennek a méregdrága cipők?

Jelentősen visszaesett a Nike bevétele a társaság legfrissebb adatközlései alapján.
2024. 10. 02. 17:00
Megosztás:

A kisember is pénzt veszít az Irán-Izrael konfliktuson

Már nem is emlékszünk, ugye? Ismail Hanijeh Hamász vezetőt egy távirányítású bombával egy teheráni védett házban gyilkolta meg „valaki” szinte pontosan két hónappal ezelőtt.
2024. 10. 02. 16:30
Megosztás:

Fontos tájékoztatást küld a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több mint 3 ezer vállalkozásnak küld tájékoztatást csütörtökön, mert hibás a számlaadat-szolgáltatásuk vagy az áfabevallásuk - közölte a NAV szerdán az MTI-vel.
2024. 10. 02. 16:00
Megosztás:

Árgus szemekkel figyeli a GVH a webshopok árfeltüntetési gyakorlatát, eljárás alatt a Notino

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított a szépségápolási termékeket értékesítő Notino, Csehországban bejegyzett üzemeltetőjével szemben. A cég a honlapján és a mobilapplikációjában feltehetően jogsértő módon tüntette fel az akciósként hirdetett termékek árait, illetve a vásárlási folyamatban előre kitöltött „check-box” mezőket alkalmaz. A GVH ismételten felhívja a vállalkozások figyelmét az árfeltüntetési szabályok betartására, illetve a helyes árkommunikációs gyakorlat kialakítására és megvalósítására, valamint az egyes, ún. sötét mintázatok mellőzésére.
2024. 10. 02. 15:30
Megosztás:

A bankok fele már áthárítja az új állami terhet a vállalkozókra

2024. október 1-től folytatódik a pénzügyi tranzakciós illetékkel kapcsolatos változások sora. Ezúttal a devizaváltásokat terheli egy új, 0,45 százalékos, de legfeljebb 20 000 forint értékű állami elvonás, kiegészítő pénzügyi tranzakciós illeték címén. A változásokat a bankok eltérő időpontokban vezetik be és egyelőre csak a vállalkozói ügyfeleik számláit terhelik meg. Jövőre azonban a lakosság is fizetni fogja ezt az új illetéket.
2024. 10. 02. 15:00
Megosztás:

A ChatGPT kinyírja a keresőoptimalizálást?

Rohamosan nő a nyelvi modellek térhódítása, de másra használják, mint a keresőt. Mi lesz a SEO szakma jövője?
2024. 10. 02. 14:30
Megosztás:

A stabilizálódó piaci környezet segítheti, az extraprofitadó akadályozhatja a biztosítási szektor jövő évi növekedését

Számottevően csökkenő mértékben, de jó eséllyel jövőre is fennmarad a biztosítási szereplőket terhelő extraprofitadó. A stabilizálódó piaci környezetben végre az elmúlt éveknél kedvezőbb fejlődési pályára kerülhet a biztosítási szektor – többek között ez hangzott el a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) által szervezett esztergomi XX. Biztosításszakmai Konferencián.
2024. 10. 02. 14:00
Megosztás:

Tizedik alkalommal nyitotta meg a karácsonyi szezont a Christmas FM

Magyarország első és legnépszerűbb karácsonyi rádiója, a Christmas FM, a 2024-es évben is elindult az immár hagyományossá váló időpontban, október elsején 00:00 órakor és ezzel megnyitotta az ünnepi szezont. Az internetes rádió már 2015 óta minden évben sugározza a legkedveltebb karácsonyi dalokat és az idei évvel már a tizedik alkalommal nyitotta meg a karácsonyi szezont.
2024. 10. 02. 13:30
Megosztás: