Ezek megőrültek? Jó lenne tudnunk, hogy mi az a Palantir

Tegnap széttépték a Palantirt a piaczárás utáni gyorsjelentésre, amelyben 93 millió dollár, háromszorozódó negyedéves profitot mutatott fel az egy évvel ezelőttihez képest.

Ezek megőrültek? Jó lenne tudnunk, hogy mi az a Palantir

Igaz, az volt az a negyedév, amikor először termelt pozitív eredményt a cég. Most 608 millió dollár volt a bevétele, aminek nagyjából a fele jött a kormánytól.

A cég vezetése nagyon optimista. Szerintünk az MI-val megtámogatott adatelemző szoftverük jól szerepel éles helyzetben, Izraelben és Ukrajnában. Így arra számítanak, hogy a döntéstámogató rendszerüket beépítik majd a fegyverekbe, ami nyilván hatalmas üzletet hozhat a cégnek.

Így jött is egy 17 százalékos OTC piaci emelkedés tegnap zárás és a gyorsjelentés közlése után. A cég a negyedévre 612-618 millió dollár közötti bevételt vár, ami enyhe emelkedés negyedév per negyedév alapon, és 20 százalék éves szinten.

Egy szó, mint száz, a hírekre megvették az amúgy sem olcsó részvényeket. Ugyanis ezzel az emelkedéssel már 60 körüli P/E rátán forog a cég, s az előrejelzések szerint a 2030-ban várható eredménnyel is 15 körüli P/E rátát láthatunk. Vagyis igencsak optimista az árazás.

Ugyanazzal a lendülettel, amivel a Palantirt vették, adták a New York Commercial Bankot (NYCB), amely az elmúlt napok 41 százalékos esését követően újabb 11 százalékot esett. Pedig csak annyi történt, hogy a 13,8 milliárd dollárnyi ingatlan portfóliója miatt a Fitch „BBB”-ről „BBB-„ra vágta a hitelminősítését negatív kilátással.

Ugyanis a New York-i, manhattani irodapiaci árak az utolsó negyedévben 8,7 százalékkal csökkentek éves összevetésben. Az NYCB hitelportfóliójában 13,8 milliárd dollárnyi kereskedelmi ingatlan van, miközben a teljes eszközállománya több mint 100 milliárd dollár, s azon belül kb. 20 milliárd dollár a készpénz és a rövidtávú, könnyen mobilizálható befektetés.

Szóval úgy tűnik, hogy nem eszik olyan forrón a kását. Ja, és mindeközben a Fed Bank Term Fundig Program keretében bankoknak nyújtott készpénzmennyiség az elmúlt két hónapban mintegy 60 milliárd dollárral bővült. Decemberben heti 5 milliárd, míg januárban, a múlt hét előtti szerdáig heti 10 milliárd volt a bővülés. Mire az NYCB jelentése jött, addigra már újra visszaállt a stagnáló állapot. Újabb számot csütörtökön láthatunk majd, de egyelőre úgy tűnik, hogy a nagy részvény volatilitás ellenére nem kell különösebben aggódni.

Ezek a nagy mozgások eléggé meglepők. Olyan, mintha nem lenne a piacnak és az egyedi részvényeknek számottevő tehetetlensége. Ez a szituáció olyankor szokott fennállni, amikor a tőkeköltség alacsony. Vagyis olyan időszakban, amikor pl. a kockázatmentes hozam nulla környékén van.

Most viszont 4 százalék körül mozog a 10 éves amerikai állampapír, ami a kockázatmentes hozam szerepét szokta betölteni a számításainkban. Ez különben járt 1 százalék alatt is, pl. 2020-ban. Szóval nem ez okozza a tehetetlenség csökkenését, vagyis a piac „könnyűvé” válását, hanem a kockázatok ignorálása, vagy legalábbis csökkenése.

S csakugyan, az elmúlt 2-3 hónap alapján a bázis részvény kockázati prémium 5,5 százalék környékéről 4,6 százalékra csökkent (Damodaran számítás). Vagyis ez vesz ki mintegy 1 százalékpontot a képletből. Más szóval azt is mondhatjuk, hogy a piac optimista, alacsonyra értékeli a kockázatokat jelen pillanatban, aminek köszönhetően a jövőbeli pénzáramok előrejelzett változása nagyobb mozgást tud okozni az árfolyamokban.

Az újszülöttkori oxigénhiány

Ez az állapot nemcsak a születés után következhet be, hanem már a harmadik trimesztertől, tehát a várandósság harmadik harmadától kezdve érintheti a magzatot, egészen a születés utáni 28. napig, tehát az újszülöttkor végéig.
2024. 07. 12. 19:45
Megosztás:

Az európai tőzsdékhez képest alulteljesítő volt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 191,4 pontos, 0,27 százalékos emelkedéssel 72 133,07 ponton zárt pénteken.
2024. 07. 12. 19:00
Megosztás:

Oroszország a világ vezető búza- és árpaexportőre

Első helyen áll a világon a búza- és árpaexport tekintetében Oroszország a lezárt - 2023. július 1. és 2024. június 30. közötti - mezőgazdasági szezon eredményei szerint az előzetes adatok szerint - jelentette ki Alekszandr Malov, az orosz agrárminisztérium mezőgazdasági főosztályvezetője az orosz parlament felsőházának csütörtöki ülésén.
2024. 07. 12. 18:30
Megosztás:

Pluszban indítottak az amerikai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok pénteken.
2024. 07. 12. 18:00
Megosztás:

Törökországban mélypontra csökkent a munkanélküliség májusban

Törökországban az előző hónapban jegyzett 8,5 százalék után májusban 8,4 százalékra, 2012. novembere óta a legalacsonyabb szintre csökkent a munkanélküliségi ráta a török statisztikai hivatal (Türkiye Istatistik Kurumu - TÜIK) által közzétett adatok szerint.
2024. 07. 12. 17:30
Megosztás:

Derűlátó a turisztikai szektor

Kitartó optimizmus jellemzi a magyarországi turisztikai szektort, az ágazat szereplői a helyzetüket pozitívnak érzékelték - közölte a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a GKI Gazdaságkutató közreműködésével végzett legfrissebb felmérése alapján az MTI-vel csütörtökön.
2024. 07. 12. 17:00
Megosztás:

Terjeszkedik az aszály

Különösen Magyarország középső területein fokozódik az aszály, a nyári növényeknek sürgősen esőre lenne szüksége - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 07. 12. 16:30
Megosztás:

Már a magtárakban az árpa

Idén a száraz és meleg időjárás miatt az őszi vetésű szántóföldi növények betakarítása a szokásosnál mintegy két héttel korábban megkezdődött, és folyamatosan zajlik a hőségben is: az árpáé már be is fejeződött, a többi kultúra aratása is ütemesen halad, és lassan a végéhez közelít. Köszönet illeti a gazdákat szorgalmukért és kitartásukért - közölte az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 12. 16:00
Megosztás:

A hétvégén éjszakára felfüggesztik a kamionstopot

A nehéz-tehergépjárművek hétvégi forgalomkorlátozása július 13-án (szombaton) 15 órától július 14-én (vasárnap) 22 óráig lett volna érvényben, azonban a kamionstopot a kiemelkedően magas hőmérséklet miatt az éjszakai időszakban szombat 22 óra és vasárnap reggel 6 óra között felfüggesztik - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 12. 15:30
Megosztás:

Tovább mélyülnek az agrárkapcsolataink Azerbajdzsánnal

Oktatási, tudományos és állattartási kérdésekről is egyeztetett Nagy István tárcavezető, Majnun Mammadovval, Azerbajdzsán agrárminiszterével - közölte az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 12. 15:00
Megosztás:

A Magyar Posta figyelemfelhívó kampányt indít

Postásnak lenni nem küzdősport szlogennel figyelemfelhívó kampányt indít a Magyar Posta a kézbesítők, a hivatalokban dolgozó ügyfélkapcsolati munkatársak védelme érdekében.
2024. 07. 12. 14:30
Megosztás:

Csökkentek a nagykereskedelmi árak júniusban Németországban

Németországban a nagykereskedelmi árak csökkentek havi szinten a szakértők által várt növekedés helyett, míg éves összevetésben minimálisan lassult a csökkenés mértéke a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken közzétett adatai szerint.
2024. 07. 12. 14:00
Megosztás:

Kezdetét vette a dohánykontroll

Elindult a dohánykontroll: július elején megkezdődött a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett "törés", a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága kiemelt figyelmet fordít a feketekereskedelem megakadályozására - közölte a NAV pénteken az MTI-vel.
2024. 07. 12. 13:30
Megosztás:

Nagy mértékben csökkent az amerikai költségvetés hiánya júniusban éves szinten

Az amerikai költségvetés hiánya 65,9 milliárd dollár volt júniusban, jócskán elmaradt az egy évvel korábbi 227,7 milliárd dollártól - közölte az amerikai pénzügyminisztérium.
2024. 07. 12. 13:00
Megosztás:

nyáron célszerű legalább az időarányos szabadságot kiadni

A vállalatoknak már most ajánlott felmérniük, hogy munkavállalóik mennyit használtak fel idei szabadságkeretükből és nyáron célszerű legalább az időarányos szabadságot kiadniuk - közölte a munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó Trenkwalder pénteken az MTI-vel.
2024. 07. 12. 12:00
Megosztás:

A legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenöt vármegyére szombat éjfélig

A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a HungaroMet Zrt. tizenöt vármegyére szombat éjfélig: az érintett vármegyékben a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat.
2024. 07. 12. 11:30
Megosztás:

Megugrott a cseh állam bevétele az elektronikus útadóból

Mintegy 8,5 milliárd koronára (136 milliárd forint) emelkedett az idei első félévben a cseh állam bevétele a teherkocsikra kivetett elektronikus útadóból. Ez egymilliárddal több, mint tavaly az első hat hónapban - közölte az útvámrendszert üzemeltető CzechToll társaság csütörtökön közleményben.
2024. 07. 12. 11:00
Megosztás:

Budapesti albérletek és árak a 2024 őszi tanévkezdésre

Alig két hét múlva, július 24-én hirdetik ki a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, s ezzel az egyetemvárosok bérleti piacain formálisan is indul a főszezon. Idén több mint 120 ezren várják a hírt, hogy megkezdhetik-e szeptemberben a felsőoktatási tanulmányaikat, ami sokuknak azt is jelenti, hogy addig szállást is kell találniuk a kiszemelt városban.
2024. 07. 12. 10:30
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken.
2024. 07. 12. 10:00
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2024. 07. 12. 09:30
Megosztás: