Ezek megőrültek? Jó lenne tudnunk, hogy mi az a Palantir

Tegnap széttépték a Palantirt a piaczárás utáni gyorsjelentésre, amelyben 93 millió dollár, háromszorozódó negyedéves profitot mutatott fel az egy évvel ezelőttihez képest.

Ezek megőrültek? Jó lenne tudnunk, hogy mi az a Palantir

Igaz, az volt az a negyedév, amikor először termelt pozitív eredményt a cég. Most 608 millió dollár volt a bevétele, aminek nagyjából a fele jött a kormánytól.

A cég vezetése nagyon optimista. Szerintünk az MI-val megtámogatott adatelemző szoftverük jól szerepel éles helyzetben, Izraelben és Ukrajnában. Így arra számítanak, hogy a döntéstámogató rendszerüket beépítik majd a fegyverekbe, ami nyilván hatalmas üzletet hozhat a cégnek.

Így jött is egy 17 százalékos OTC piaci emelkedés tegnap zárás és a gyorsjelentés közlése után. A cég a negyedévre 612-618 millió dollár közötti bevételt vár, ami enyhe emelkedés negyedév per negyedév alapon, és 20 százalék éves szinten.

Egy szó, mint száz, a hírekre megvették az amúgy sem olcsó részvényeket. Ugyanis ezzel az emelkedéssel már 60 körüli P/E rátán forog a cég, s az előrejelzések szerint a 2030-ban várható eredménnyel is 15 körüli P/E rátát láthatunk. Vagyis igencsak optimista az árazás.

Ugyanazzal a lendülettel, amivel a Palantirt vették, adták a New York Commercial Bankot (NYCB), amely az elmúlt napok 41 százalékos esését követően újabb 11 százalékot esett. Pedig csak annyi történt, hogy a 13,8 milliárd dollárnyi ingatlan portfóliója miatt a Fitch „BBB”-ről „BBB-„ra vágta a hitelminősítését negatív kilátással.

Ugyanis a New York-i, manhattani irodapiaci árak az utolsó negyedévben 8,7 százalékkal csökkentek éves összevetésben. Az NYCB hitelportfóliójában 13,8 milliárd dollárnyi kereskedelmi ingatlan van, miközben a teljes eszközállománya több mint 100 milliárd dollár, s azon belül kb. 20 milliárd dollár a készpénz és a rövidtávú, könnyen mobilizálható befektetés.

Szóval úgy tűnik, hogy nem eszik olyan forrón a kását. Ja, és mindeközben a Fed Bank Term Fundig Program keretében bankoknak nyújtott készpénzmennyiség az elmúlt két hónapban mintegy 60 milliárd dollárral bővült. Decemberben heti 5 milliárd, míg januárban, a múlt hét előtti szerdáig heti 10 milliárd volt a bővülés. Mire az NYCB jelentése jött, addigra már újra visszaállt a stagnáló állapot. Újabb számot csütörtökön láthatunk majd, de egyelőre úgy tűnik, hogy a nagy részvény volatilitás ellenére nem kell különösebben aggódni.

Ezek a nagy mozgások eléggé meglepők. Olyan, mintha nem lenne a piacnak és az egyedi részvényeknek számottevő tehetetlensége. Ez a szituáció olyankor szokott fennállni, amikor a tőkeköltség alacsony. Vagyis olyan időszakban, amikor pl. a kockázatmentes hozam nulla környékén van.

Most viszont 4 százalék körül mozog a 10 éves amerikai állampapír, ami a kockázatmentes hozam szerepét szokta betölteni a számításainkban. Ez különben járt 1 százalék alatt is, pl. 2020-ban. Szóval nem ez okozza a tehetetlenség csökkenését, vagyis a piac „könnyűvé” válását, hanem a kockázatok ignorálása, vagy legalábbis csökkenése.

S csakugyan, az elmúlt 2-3 hónap alapján a bázis részvény kockázati prémium 5,5 százalék környékéről 4,6 százalékra csökkent (Damodaran számítás). Vagyis ez vesz ki mintegy 1 százalékpontot a képletből. Más szóval azt is mondhatjuk, hogy a piac optimista, alacsonyra értékeli a kockázatokat jelen pillanatban, aminek köszönhetően a jövőbeli pénzáramok előrejelzett változása nagyobb mozgást tud okozni az árfolyamokban.

Romlott a fogyasztói bizalom februárban az Egyesült Államokban

Három egymást követő havi emelkedés után februárban a várt további javulás helyett romlott a Conference Board gazdaságkutató intézet Egyesült Államokra vonatkozó fogyasztói hangulatindexe.
2024. 02. 28. 17:00
Megosztás:

Jelentős változás az OTP-nél

Átalakul az OTP-pénztárak vezetése, keddtől egy ügyvezető irányítja az egészségpénztárt és a nyugdíjpénztárt - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 16:30
Megosztás:

Bajban a román költségvetés - mi lesz ennek a vége?

Nyolcvan százalékkal haladta meg a román GDP-arányos költségvetési hiány az egy évvel korábbit januárban - írta az Agerpres kedden.
2024. 02. 28. 16:00
Megosztás:

Európa megsegíti Kelet-Afrikát, 171 millió euró jut rá

Az EU 171 millió eurós humanitárius segélyt mozgósít az Afrika szarván élő emberek számára, akik egyre jobban szükséget szenvednek, mivel a régiót több konfliktus, szélsőséges éghajlati jelenségek és gazdasági sokkok sújtják - jelentette be az Európai Bizottság kedden.
2024. 02. 28. 15:30
Megosztás:

Jelentős elbocsátás a Sony-nál - mi a baj a céggel?

A Sony mintegy 900 alkalmazottját bocsátja el PlayStation részlegétől, a globális létszám úgy 8 százalékát - jelentette kedden a The Verge szakmai hírportál.
2024. 02. 28. 15:00
Megosztás:

Tovább mélyülhet a magyar-dél-koreai kapcsolat

A Gazdasági Innovációs Partnerségi Program (Economic Innovation Partnership Program, EIPP) rendezvényén Dél-Korea és Magyarország szakemberei a magyar-dél-koreai technológiai és tudástranszferben rejlő lehetőségekről egyeztettek kedden Budapesten - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 14:30
Megosztás:

Az MNB változtatott az alapkamaton - miért történik ez?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 100 bázisponttal 9,00 százalékra csökkentette az alapkamatot keddi kamatdöntő ülésén.
2024. 02. 28. 14:00
Megosztás:

Komoly fejlesztésbe kezdett a Ganz

Forgógép üzletágában 4,65 milliárd forint értékű technológia fejlesztést indított a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. - közölte a cég kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 13:30
Megosztás:

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a VGP

Eredményes évet zárt a VGP, a cég nettó bérleti díjbevétele 159,1 millió euróra emelkedett tavaly, nyeresége pedig 87,3 millió euróra nőtt - közölte a logisztikai és könnyűipari ingatlanok európai szolgáltatója kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 13:00
Megosztás:

Spórolni kell a gázzal! - az Unió ezt kéri mindenkitől

Az Európai Bizottság azt ajánlja, hogy az uniós tagállamok az ellátás biztosítása és a piacok stabilizálása érdekében továbbra is takarékoskodjanak a gázzal - olvasható a brüsszeli testület keddi sajtóközleményében.
2024. 02. 28. 12:30
Megosztás:

Ápolni kell az élővilágot

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén rendeletjavaslatot fogadott el, amely szerint a tagállamoknak egyre több, 2030-ra legalább 30, 2040-re legalább 60, 2050-re pedig legalább 90 százaléknyi leromlott ökológiai állapotú élőhelyet kell helyreállítaniuk - tájékoztatott az uniós parlament kedden.
2024. 02. 28. 12:00
Megosztás:

Ausztriában kínálkozó karrierlehetőségek feltérképezése: Teljes körű útmutató magyarok számára

Ausztriában való munkavállalás sok magyar számára vonzó lehetőséget jelent, hiszen nemcsak a közelség, hanem a magasabb bérszintek és a jobb életminőség is csábító tényező. Azonban mielőtt az ember belevágna, érdemes alaposan tájékozódni a lehetőségekről, a munkavállalás feltételeiről, és felkészülni a kihívásokra.
2024. 02. 28. 11:35
Megosztás:

Katar komoly pénzt ígért Párizsnak - Macron üdvözli a projektet

Tamim bin Hamad asz-Száni sejk, katari emír franciaországi állami látogatásának első napján aláírt egy megállapodást, amelyben kötelezettséget vállal hazája nevében beruházásokra a francia gazdaságban 2030-ig, 10 milliárd euró értékben.
2024. 02. 28. 11:30
Megosztás:

Egyre több fogyatékossággal élő ember vállal munkát: Bécsben díjazták a 30 éves Salva Vita Alapítványt

Amikor 1993-ban Dávid Andrea megálmodta a fogyatékkal élő emberek esélyegyenlőségéért küzdő Salva Vita Alapítványt, a megváltozott munkaképességű emberek töredéke állt foglalkoztatásban. Azóta ez az arány sokat javult, és ebben kulcsszerepet játszott a civil szféra is. A Salva Vita tevékenységét most külföldön is elismerték: az alapítvány munkatársai Bécsben egyedüli magyar szervezetként vehették át a Zero Project Award 2024 elismerést a 18–29 éves fiatalok integrációját segítő programjukért.
2024. 02. 28. 11:15
Megosztás:

Traktorral vonultak fel Brüsszelben

Hétfőn Brüsszelben, az uniós intézményeknek otthont adó európai negyedben csaknem ezer traktorral vonultak fel ismét az európai gazdák tüntetni, mivel úgy vélik, az Európai Bizottság a hónap eleji tiltakozó akcióik ellenére sem hozott megfelelő intézkedéseket aggályaik eloszlatására.
2024. 02. 28. 11:00
Megosztás:

Tiszta stressz vagy? Akár örülhetsz is neki!

A szervezet nem csak a negatív stresszre reagál: a stressz és a feszültség a mindennapjaink része, ami nyomot hagy a testünkön és a lelkünkön egyaránt. A pozitív stresszt ugyan jól kezeli a szervezetünk, a negatív stressz esetében azonban nem elég csak a testi tünetek enyhítésére koncentrálni.
2024. 02. 28. 10:30
Megosztás:

Vegyes mozgás nyitáskor a vezető európai tőzsdéken

Vegyesen nyitották a napot a főbb európai tőkepiacok szerdán.
2024. 02. 28. 10:20
Megosztás:

Iránykereséssel indulhat ma a tőzsde

Iránykereséssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint.
2024. 02. 28. 10:00
Megosztás:

A kriptó GameFi játékosok, mint a The Sandbox (SAND), az Immutable X, és a KangaMoon újradefiniálják a Meme Coin piacot

Az elmúlt években a kriptovaluta piac hatalmas mértékben nőtt, és olyan új szakterületek, mint a web 3 játékok és a metaversum nagyobb hangsúlyt kaptak, mint valaha. Kiemelendő, hogy a decentralizált játékplatformok mint a The Sandbox (SAND) és az Immutable X (IMX) kriptovaluták lehetővé tették a játékrajongók számára, hogy játékélményeiket monetizálják, kihasználva a játék közbeni pénzkeresés (Play-To-Earn, P2E) és az NFT-k előnyeit. Ugyanebbe a ligába lépve a KangaMoon (KANG) tovább akarja vinni ezt az innovációt, és egyesített ökoszisztémában kívánja integrálni a Social-Fi-t és a P2E-t, amely kifejezetten a játékrajongóknak szól.
2024. 02. 28. 09:40
Megosztás:

Javarészt gyengültek az ázsiai indexek

A vezető ázsiai tőzsdék többsége gyengült szerdán.
2024. 02. 28. 09:30
Megosztás: