Ezt gondolják a lengyel jogi elemzők a magyar választásokról

Valamennyi helyi és nemzetközi szabványnak, a választásokra vonatkozó alapelveknek megfeleltek a vasárnapi magyarországi parlamenti választások és a népszavazás. Az általános, közvetlen, titkos, szabad és egyenlő szavazás biztosított volt - állapította meg egy nemzetközi megfigyelő misszió az MTI-hez hétfőn eljuttatott jelentésében. A megfigyelők ugyanakkor aggodalmukat is kifejezték a Fidesz honlapját ért hackertámadás, valamint az ellenzéki SMS-kampány miatt.

Ezt gondolják a lengyel jogi elemzők a magyar választásokról

Az Ordo Iuris lengyel jogi elemző intézet és varsói partnere, a Collegium Intermarium szervezésében nemzetközi megfigyelők vettek részt a magyar országgyűlési választásokon és népszavazáson.

"A választás napján nem merült fel olyan körülmény, amely sértette volna a tisztességes és szabad szavazást" - emelték ki, hozzátéve: a választás napját megelőző egy évben a választási rendszerre vonatkozó törvényben sem vezettek be olyan változtatásokat, amelyek alááshatták volna a rendszer stabilitását vagy az esélyegyenlőség alapelvének következetes betartását. A választási rendszerre vonatkozó rendelkezések megfelelnek a pluralizmus, a stabilitás, a szabad véleménynyilvánítás és a semlegesség követelményeinek, és biztosítják a választás ellen benyújtott panaszeljárások lehetőségét - tették hozzá.

A választások átláthatóságának növelése érdekében a szavazóurnák egységesítésére, és szilárd anyagból (például műanyagból) készült zárt, átlátszó dobozok használatára tettek javaslatot a megfigyelők. A nemzetközi választási megfigyelő misszió úgy értékelt, hogy a "pártok és a választási folyamatok finanszírozását szabályozó magyar keretrendszer átlátható, tisztességes és egyenlő szabályokat tartalmaz minden induló pártra és jelöltre vonatkozóan, megfelelő rendszert hoz létre az adminisztratív ellenőrző szervek számára, és megfelelő eljárásokat és szankciókat ír elő a szabályok be nem tartása esetére".

A médiahelyzet kapcsán felhívták a figyelmet, hogy az erős magánszektor, ezen belül különösen a televíziós csatornák (RTL Group, ATV), a közvélekedés szerint nagymértékben támogatják az ellenzéki pártokat és azok politikai üzeneteit. "A társadalmi megítélés szerint a közmédia az aktuális kormány színezetétől függetlenül némileg jellemzően inkább a fennálló kabinet nézeteit és véleményét közvetíti (Duna Media)" - írták. Emellett - mint írták - "létezik egy magánkézben lévő kereskedelmi médiacsoport, amelyet a médiafogyasztók szintén a kormány álláspontja felé orientáltnak tartanak (TV2 csoport, KESMA), amely "kiegyensúlyozottabb médiakínálatot biztosít".

Kitértek arra is, hogy a politika minden oldala azt állítja: a "médiamegjelenések egyenlőtlenek". Az elemzés arra a következtetésre jutott, hogy az ellenzéki pártokat támogató, vezető magántulajdonú médiumok széles skáláját ellensúlyozza a kormánypárti szemléletet jobban támogató, feltörekvő magánmédia-szektor".

Azt írták, hogy egy 2021 harmadik negyedévében végzett felmérés szerint a magyar közönség 81,6 százaléka fogyaszt kormánypárti, 80,6 százaléka pedig kormánykritikus médiát. A kizárólag kormánypárti sajtótermékeket fogyasztók aránya 5,7 százalék, ami jelentősen alacsonyabb, mint a kizárólag kormányellenes médiát fogyasztók száma (9,2 százalék) - ismertették.

Mindezek alapján - szerintük - egyértelmű, hogy "2010 óta a médiapluralizmus Magyarországon nem csökkent, hanem nőtt, és hogy a kormánypárti és kormánykritikus médiatartalmak potenciális hatósugara kiegyensúlyozott és nagyjából azonos méretű". A megfigyelők ugyanakkor aggodalmukat fejezték ki "a legnépszerűbb közösségi hálók választási folyamatba történt elfogult beavatkozása miatt", amelyet a politikai szereplők és a politikai pártok fiókjainak szelektív tiltása és azok elérésének korlátozása révén gyakorolnak, s hogy az "egyes közösségi médiaszolgáltatók erőfölénnyel való visszaélése esetén nincsenek megfelelő jogi garanciák az esélyegyenlőség biztosítására".

A népszavazási eljárás tekintetében azt állapították meg, hogy a fékek és ellensúlyok magyarországi rendszere hatékony és a végrehajtó hatalomtól függetlenül működik. Kitértek arra is, hogy magyar civil szervezetek a népszavazási kampányban a "négy nem" oldalán is részt vettek, és voltak olyanok is, melyek az érvénytelen szavazásra buzdítottak (18 különböző szervezet, köztük 12, Soros György és a Nyílt Társadalom Alapítványok által - 6.734.409 dollár értékben - finanszírozott szervezet). A megfigyelők szerint, ha nem tört volna ki az ukrajnai háború, a közbeszéd jobban összpontosított volna erre a témára.

Kiemelték azt is, hogy a nem kormányzati szervezetek szabadon és nyilvánosan kifejthetik álláspontjukat és részt vehetnek a civil társadalommal folytatott párbeszédben. Változtatásokra van viszont szükség a közérdekű információkhoz való hozzáférésben: rövidíteni kell az információkhoz való hozzájutás idejét, különösen a választási kampány idején, amikor a hatóságok működésének átláthatóságára különösen nagy szükség van - értékeltek.

Egyúttal a megfigyelő misszió arra is ösztönzi a helyi hatóságokat, hogy a külföldi tőkével rendelkező szervezetek tevékenységét továbbra is fokozottan felügyeljék, a választási folyamatokba való esetleges beavatkozások megelőzése érdekébe.

A nemzetközi misszió tagjai aggodalmukat fejezték ki, amiatt, hogy a múlt héten a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) több online portálját is feltörték, s hogy a kampányhajrában a Fidesz honlapját is hackertámadás érte. Aggasztónak értékelték továbbá, hogy "vélhetően törvénytelenül megszerzett adatbázis segítségével mintegy egymillió embert értek el a baloldali kampányközpont üzemeltetői, a szavazókat illegális sms üzenetekkel zaklatták". Ez - mint kiemelték - "nem csak választójogi, adatvédelmi, hanem büntetőjogi konzekvenciákat is magával vonhat".

Koronavírus - NNK: továbbra sem változik a szennyvízben az örökítőanyag koncentrációja

Továbbra sem változik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán a honlapján.
2023. 03. 22. 16:30
Megosztás:

Az MNB megadta az engedélyét a kkv-ra szakosodott fintechszolgáltatónak

Az iBanFirst kis- és középvállalkozások nemzetközi pénzforgalmát támogató online platform budapesti fióktelepe megkapta a Magyar Nemzeti Bank engedélyét - közölte az MNB szerdán az MTI-nek eljuttatott közleményében.
2023. 03. 22. 16:00
Megosztás:

Több mint 1 millióval emelkedtek a budapesti V. kerületi négyzetméterárak 10 év alatt

Több mint 1 millió forinttal emelkedtek a budapesti V. kerületi négyzetméterárak 10 év alatt, 2022 év végére az ingatlanra fordított átlagos összeg már a 100 millió forintot is meghaladta - derült ki a Duna House legfrissebb elemzéséből.
2023. 03. 22. 15:30
Megosztás:

Országszerte költözési célpont az agglomeráció

Több fővárosi kerületben és a vármegyeszékhelyeken is csökkent az állandó lakosok száma a múlt évben, az agglomerációs települések ugyanakkor szerte az országban népszerű költözési célpontnak számítottak - írta legfrissebb elemzésében az ingatlan.com.
2023. 03. 22. 15:00
Megosztás:

Mennyibe kerül egy síbaleset, ha nincs biztosításod?

2021-ben a novembertől március végéig tartó síszezonban már 587 ezer magyar kereste fel a legnépszerűbb európai terepeket; a tavalyelőtti évben pontosan 40 ezerrel több honfitársunk csatolta fel a sílécét vagy a snowboardját, mint a 2017-es szezonban - derül ki Laurent Vanat svájci gazdasági elemző évente megjelenő, a nemzetközi síturizmusról készített tanulmányából.
2023. 03. 22. 14:30
Megosztás:

Az amerikai jegybankon a világ szeme - bankpánikot gyógyít, vagy inflációt tör le?

Az elmúlt mintegy másfél hét piaci turbulenciái után a Fed-en a világ szeme, pláne amiatt is, hogy az EKB nem változtatott a korábbi kijelölt kamatemelési pályán.
2023. 03. 22. 14:00
Megosztás:

Több mint ezer magyar cégnek kell majd beszámolnia a fenntartható működéséről az EU-nak

A tőzsdén jegyzett vállalatok kevesebb mint harmada számít fenntarthatónak az uniós zöld keretrendszer mutatói alapján – hívja fel a figyelmet az EY 11 tagországot elemző tanulmánya. Az Európai Unió célja, hogy 2050-re karbonsemlegessé váljon, ezért egyre több cég gazdasági tevékenységét szabályozná; a társaságoknak azonban nehézséget okoz még a kritériumok értelmezése is. Idehaza több mint ezer magyarországi székhelyű szervezet lehet érintett.
2023. 03. 22. 13:36
Megosztás:

Az európai fogyasztók elsősorban az utazásról, az éttermekről és az új ruhákról mondanak le az infláció hatására

Az infláció és az energiaköltségek az eladósodás fő mozgatórugói. A fogyasztók elsősorban az utazásról, az étteremlátogatásokról és az új ruházat vásárlásáról mondanak le az EOS fogyasztói kutatása szerint. Az európaiak többsége aggódik pénzügyi jövője miatt.
2023. 03. 22. 13:00
Megosztás:

A tévé egyre kevesebb gyereket ér el, de este tízkor még minden negyedik óvodás korú a képernyő előtt ül

A gyerekek médiafogyasztása – és ezen belül a tévénézés – fontos szerepet tölt be a jövő generációjának formálásában. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megbízásából 2022 őszén készült elemzésből kiderül: bár a tévé évről évre egyre kevesebb gyereket ért el egy átlagos napon, a nézett idő mégsem csökkent. Minden 18 év alatti korosztálynál megfigyelhető egyfajta specializálódás. A kutatás szerint a középiskolások tévéznek a legkevesebbet, az óvodás és kisiskolás korú gyerekek viszont naponta 3 óránál is hosszabb ideig ülnek a tévékészülék előtt.
2023. 03. 22. 12:30
Megosztás:

Kína óvatos marad az orosz nyersanyaggal kapcsolatban

Második napja folyik Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin találkozója, és az egymás iránti támogatás folyamatos hangoztatása mellett még nem esett szó arról, hogy Kína az eddiginél több nyersanyagot importálná Oroszországból.
2023. 03. 22. 12:00
Megosztás:

Kelepcében: Mit lép a Fed?

A Fed-nek el kell döntenie, hogy a bankok körül kialakult nehéz helyzetben tovább folytja-e a monetáris szigorítást, vagy a továbbra is magas infláció ellenére változatlanul hagyja az irányadó kamatot.
2023. 03. 22. 11:30
Megosztás:

Így kaphatsz olcsó Széchenyi hitelt

Bár még bőven lenne idő arra, hogy cégünk éves beszámolóját leadjuk, azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a közeljövőben kedvezményes hitelt szeretnének felvenni, nem célszerű halogatni a pénzügyi év zárását. A Bankmonitor.hu elemzői szerint ugyanis a bankok már most kérik a hitelbírálathoz a 2022. évre vonatkozó kimutatásokat.
2023. 03. 22. 11:00
Megosztás:

Drágább lesz a bliccelés a Volánbuszokon

A Volánbusz április 1-jétől érvényes új üzletszabályzata szerint az érvénytelen jeggyel utazóknak a helyszínen 8 ezerről 12 ezer forintra emelkedik a pótdíj összege, három napon túl a pótdíj 8 ezer forint helyett 25 ezer forint lesz, 30 napon túl 12 ezerről 50 ezer forintra emelkedik - közölte a vállalat szerdán az MTI-vel.
2023. 03. 22. 10:30
Megosztás:

Növelte a kormány az agrárkár-enyhítési alap forrásait

A kivételesen aszályos tavalyi év veszteségeinek mérséklésére március 31-ig több mint 22 ezer termelő részesül összesen 50,6 milliárd forint mezőgazdasági kárenyhítő juttatásban - közölte szerdai közleményében Nagy István agrárminiszter. A magyar kormány ennek érdekében az agrárkár-enyhítési alap forrásait több mint négyszeresére emelte.
2023. 03. 22. 10:00
Megosztás:

Budapestről kifelé költöznek még mindig sokan, az agglomeráció lakossága növekszik

A főváros és a vármegyeszékhelyek agglomerációs települései továbbra is a slágernek számítanak az állandó lakosok számának változása - részben a költözések - alapján.
2023. 03. 22. 09:30
Megosztás:

Így csalnak az elektromos autók kilométer-órájával - visszatekerik persze!

Kiderült, mennyire tekerik az elektromos autók kilométeróráját. A használtautó-piacon tapasztalható átláthatatlanság jelensége az elektromos gépjárművek egyre nagyobb elterjedésével sem változott. Sokan elektromos autókra váltanak a károsanyag-kibocsátás, illetve az üzemeltetési és karbantartási költségek csökkentése érdekében, ám a carVertical kutatásai szerint a különféle csalások, beleértve a kilométeróra-visszatekerést, az elektromos gépjárműveket is érintik.
2023. 03. 22. 09:00
Megosztás:

Befektetés nélkül is elkezdheted a játékot

Az online kaszinók napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. A kaszinók világa az utóbbi évtizedekben növekedett a legtöbbet, méghozzá robbanásszerű gyorsasággal. Az emberek szórakoztatását megcélzó ipar világszerte milliárdokat hoz a gazdaságba, az online kaszinók megjelenése pedig csak fokozta ezt a növekedést.
2023. 03. 22. 08:31
Megosztás:

Erősödött a forint szerda reggelre

Erősödött a forint szerda reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizapiacon.
2023. 03. 22. 08:30
Megosztás:

Nébih: visszahívnak egy a Danone OIKOS Görög élőflórás joghurtot

Penész lehetséges jelenléte miatt visszahívják és a forgalomból is kivonják a Danone OIKOS Görög élőflórás áfonyás sajttorta ízű, négyszer 125 gramm kiszerelésű joghurtot - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel.
2023. 03. 22. 08:00
Megosztás:

A streaming hozza a hangfelvételipar legtöbb bevételét

A zeneipar nemzetközi szervezete, az IFPI kedden közzétett adatai szerint a streamingből jön a teljes globális bevétel 67 százaléka, Magyarországon ez az arány csaknem 80 százalékos.
2023. 03. 22. 07:30
Megosztás: